2017-11-26 203 瀏覽
繼上次吃過心鐵板燒的午餐後,念念不忘,必有迴響,今日難得小情人來尖沙咀接我放工,便想起心鐵板燒!聽聞晚餐更豐富,一於試一試。平日嘅晚餐時間餐廳內唔算太多人,正整地坐係大廚面前別有一番風味!今晚點左一份二人餐,有齊晒我哋最鍾意食嘅日牛,同好想試嘅長腳蟹,非常期待。坐低冇耐點完餐,侍應就自動遞上熱毛巾同圍裙,非常細心。前菜:火炙吞拿魚腩、紅蝦啫喱: 口感特別,非常美味,先為今晚嘅開始打下一支強心針!北海道螺肉沙律配紅梅汁:新鮮清甜又開胃,符合前菜才應有嘅所有條件。龍蝦湯:龍蝦湯味道香口。北海道雪場蟹腳配蟹味噌:雪場蟹如此優質真係第一次享受,蟹肉鮮甜多汁,配上自家醬料,食到停唔到口。而且蟹殼容易剝落,非常細心。廣島蠔配蒜香番茄醬:廣島蠔非常多汁,蠔氣十足,加上甜甜嘅番茄粒,是享受。鵝肝配黑醋汁:鵝肝肥美,底層嘅多士非常脆,一脆一較,加上黑醋汁和食用花嘅點綴,完美結合。日本A4西冷牛肉配芝麻燒汁:西冷牛肉我點了七成熟,日本牛果然有品質保證,肉質鮮甜,神戶黑豚薄燒:薄燒中肉和油脂的分布比例恰當,吃下去是一口全是豬油香,入口即溶,非常美味,配上旁邊的蘋果蓉,甜甜的,非常清爽。季節野菜:雜菜有芽菜蘿

坐低冇耐點完餐,侍應就自動遞上熱毛巾同圍裙,非常細心。

前菜:火炙吞拿魚腩、紅蝦啫喱:
口感特別,非常美味,先為今晚嘅開始打下一支強心針!

龍蝦湯:龍蝦湯味道香口。

季節野菜:雜菜有芽菜蘿蔔絲等清清甜甜,非常健康。

小女子炒飯:有別於午餐嘅小女子炒飯,今次嘅小女子炒飯飯底雖然冇咗魚乾香,但反面就多咗一粒金黃嘅太陽蛋,蛋黃汁慢慢流入飯中,蛋香十足。炒飯粒粒分明同樣可口。

甜品: 最後配上柚子雪糕和抹茶菓子,幸福滿滿。

今晚食物材料確是優質,所以亦是快樂的一餐。
2017-11-07 198 瀏覽
之前在網上看到鐵板燒的介紹,本來想等到去日本的時候才好好大吃一頓。但實在是太想試了,上星期忍不住就去試下視覺和味覺雙重享受的鐵板燒👏🏻剛坐下,店員便為我們奉上熱茶和餐牌。晚市有一人套餐和二人套餐,但二人套餐感覺上更經濟,$1780另收加一。落單之後就滿心期待咁望住面對的廚師係我地面前表演~蟹肉枝豆忌廉湯顏色幾靚,但枝豆味唔重,蟹肉幾大件,味道頗鮮。個湯好creamy,好軟滑!先來頭盤,是火灸吞拿魚腩、紅蝦啫喱、北海道螺肉沙律配紅梅汁火灸吞拿魚腩細細件,燒過之後表面變得更香口,肉質結實而不會太軟腍👍🏻紅蝦啫喱加上蟹籽口感好特別,味道十分鮮甜,完全把蝦的鮮味鎖住!北海道螺肉一粒放晒入口,好滿足,爽口彈牙,沙律菜幾新鮮。北海道鱈場蟹腳配蟹味僧擺碟好靚,大大條蟹腳,可以原隻咁整出嚟食,啖啖肉呀!蟹腳味道好鮮,有少少海水味,點埋蟹味僧即刻刺激咗味蕾,蟹味大大提升😜廣島蠔配蒜香番茄醬不算很大隻,但燒得啱啱好,唔會過熟或者太乾身。蒜味唔係特別突出,但番茄味就幾香,第一次試呢個配搭,不過不失。 鵝肝配黑醋汁一邊煎嘅時候已經聞到好香嘅油脂味!鵝肝幾厚身,配上脆多士。一咬開即刻滿口油甘嘅香味,煎得剛剛好,

剛坐下,店員便為我們奉上熱茶和餐牌。
落單之後就滿心期待咁望住面對的廚師係我地面前表演~

蟹肉枝豆忌廉湯
顏色幾靚,但枝豆味唔重,蟹肉幾大件,味道頗鮮。
個湯好creamy,好軟滑!

先來頭盤,是火灸吞拿魚腩、紅蝦啫喱、北海道螺肉沙律配紅梅汁
北海道螺肉一粒放晒入口,好滿足,爽口彈牙,沙律菜幾新鮮。

北海道鱈場蟹腳配蟹味僧
擺碟好靚,大大條蟹腳,可以原隻咁整出嚟食,啖啖肉呀!

廣島蠔配蒜香番茄醬
不算很大隻,但燒得啱啱好,唔會過熟或者太乾身。

鵝肝配黑醋汁
一邊煎嘅時候已經聞到好香嘅油脂味!
鵝肝幾厚身,配上脆多士。
一咬開即刻滿口油甘嘅香味,煎得剛剛好,唔乾身,享受鵝肝係口中爆汁嘅感覺。

日本A4西冷牛肉配芝麻燒汁
牛肉粒大概五成熟,好有牛味,一啖一粒!
點埋海鹽更加正,將牛肉嘅味道再一次提升👏🏻

神戶黑豚薄燒
豚肉燒得比較乾身,無咩肉汁,但焦焦脆脆好香口。
泡菜濕潤,中和了乾乾的豚肉,不太辣,岩我口味。

季節野菜
沒什麼特別,炒芽菜,但有點油膩。

小女子炒飯
小女子,顧名思義就是女廚師炒的😂
炒飯夠乾身,啲飯粒粒唔會太黏,加上太陽蛋👍🏻

抹茶蕨餅伴日式雪糕
揀了鹽味雪糕,覺得比較特別,不會太鹹,是海洋嘅味道~
抺茶蕨餅幾腍腍地,紅豆好食,但偏甜🙈

在香港已經可以食到咁豐富嘅鐵板燒,令我更加期待年尾的日本之旅呢😋
2017-11-06 189 瀏覽
又到幸福的一個下午😍沙律菜: 欣賞餐廳採用新鮮食材,沙律菜是吃得出來的新鮮!一口咬下,是啖啖爽口有汁,是簡單但有誠意的前菜!大虎蝦: 原隻大虎蝦非常生猛,蝦味十足,蝦肉彈牙,是看到出和吃得出的新鮮!銀鱈魚: 銀鱈魚非常新鮮並帶點魚香,魚肉有汁,肉質幼嫩滑溜,是無可否認的高水準!極上A4黑毛和牛: 一粒粒的高質黑毛和牛放入口中,吃出啖啖幸福滋味!肉質嫩滑,牛香樸鼻,是真材實料,名不虛傳的極上和牛!小女子炒飯: 這個炒飯保持很高的水準,沒有令我失望。同樣的米香讓我味蕾再次得到享受,能夠保持高水準亦難得,稱得上是我吃過數一數二的炒飯!鹽味雪糕: 甜甜的雪呢嗱雪糕帶點鹽味,味道是出奇的配,而且不會太甜,合我個人口味!很窩心美味😃
又到幸福的一個下午😍

很窩心美味😃
2017-11-04 729 瀏覽
鐵板燒一向價格較高昂,對我而言一定不會列入普通晚飯範圍內,但稍為轉個方式,改為午餐那價格就便宜得多了。於尖沙咀亞士厘道的商厦,環境旺中帶靜,如果方向正確還有機會飽覽維多利亞港景色🏙今天朋友D又約我悠閑午餐,十九樓高的心鉄食堂,店舖分兩邊,朋友早到已於窗邊位置等候,邊看廚師做鐵板炒飯👀翻看餐牌set lunch有六款選擇,價錢於$128 - $328, 均有齊前菜、湯、飯、甜品,相當划算。待應先小心地遞上毛巾及餐前沙律最近經常食牛,所以今餐都是食來自神户的,不過是黑豚肉🐖眼看廚師把一盤八塊的豚肉取出及加調味,此刻心想set lunch又怎會份量多,這肯定是有誰跟我點同個餐吧...繼續,廚師把從冷櫃裏取出泡菜,每兩片豚肉把一堆泡菜邊煎邊捲著。最後一卷又一卷的黑豚肉慢慢被放上碟,竟然全部都是我的啊!神户黑豚肉薄燒跟配蘋果蓉薄切的黑豚肉不感油膩,半冷半熱的泡菜與凍蘋果蓉同時解除由鐵板帶來的熱氣,即時中和溫度。有kamchi的微辣刺激舌尖也有甜蘋果蓉舒緩味蕾 ; 豚肉煎得剛好,還帶肉汁之餘又不乾身接著師博就取出新鮮白飯,兩人份量便加兩隻蛋,再加入黃蘿蔔、洋葱碎及魚仔,不繼地炒至粒粒均勻,再放入飯

待應先小心地遞上毛巾及餐前沙律

最近經常食牛,所以今餐都是食來自神户的,不過是黑豚肉🐖

神户黑豚肉薄燒跟配蘋果蓉

接著師博就取出新鮮白飯,兩人份量便加兩隻蛋,再加入黃蘿蔔、洋葱碎及魚仔,不繼地炒至粒粒均勻,再放入飯碗🍚
眼看炒了五至十分鐘的飯仍帶點濕,除了魚仔香味還有陣陣蛋香。每粒飯都充滿暖意,暖暖胃好舒服

飯後還有餐湯,還一心以為是麵豉湯,打開蓋竟是"杰達達"的綠色湯,味道不是難喝但就是說不出是什麼,一問之下原來是枝豆湯!加入了鮮忌廉打成,非常新奇特別的一碗暖湯

最後甜品可選雪芭或雪糕,在海鹽及杏仁雪糕之間我選了杏仁。雪糕很軟滑,夾有杏仁碎,輕輕帶咖啡,完滿了一個午餐
2017-10-13
2017-11-01 1347 瀏覽
老公最近接咗一個大project,做嘢好辛苦,成日同我呻。終於都來一個小陽春,可以唞一唞。我馬上預啱時間, book咗佢最鍾意食的鐵板燒。第二次嚟到呢度食晚市,都幾驚喜佢哋的Menu又有唔同, keep住比食客新意。二人套餐有成十一道菜,睇落非常豐富。北海道螺肉沙律配紅梅汁真係有好大件螺肉架!而且紅梅汁好特別,酸酸甜甜,好開胃。紅蝦啫喱火炙吞拿魚腩咪以為啫喱一定係甜,呢個就係加入左海鮮味。我最鍾意食吞拿魚腩,佢哋將魚腩燒熟,別有一番風味。松露蘑菇湯記得上次嚟到,松露蘑菇湯令我非常難忘,今次一定要重拾呢份感動。個湯有非常濃郁的蘑菇味道,仲食到粒粒蘑菇蓉,再加上松露,絕對係錦上添花。北海道雪場蟹腳配蟹味噌老公好鍾意食蟹,所以我哋見到套餐有呢個dish都好興奮。蟹腳有成兩隻手指咁粗,絕對好足料。蟹肉鮮甜又juicy,最正係加上蟹味噌,鮮味更添一層次。廣島蠔配蒜香番茄醬蠔肉味道濃郁,配上清新的番茄醬, 正好做個balance,一啲都唔膩。鵝肝配黑醋汁鵝肝好厚身,油脂感非常豐富。表面煎得脆脆,入口又會爆發,好正!調味方面,佢哋除咗黑醋汁亦加上紫蘇葉,有一點小清新。日本A4西冷牛肉配芝麻燒汁入口即

北海道螺肉沙律配紅梅汁

真係有好大件螺肉架!而且紅梅汁好特別,酸酸甜甜,好開胃。

火炙吞拿魚腩

咪以為啫喱一定係甜,呢個就係加入左海鮮味。
我最鍾意食吞拿魚腩,佢哋將魚腩燒熟,別有一番風味。

松露蘑菇湯

北海道雪場蟹腳配蟹味噌

廣島蠔配蒜香番茄醬

日本A4西冷牛肉配芝麻燒汁

入口即溶的和牛亦係我哋再訪呢間鐵板燒的主因之一,出色的和牛冇令我地失望。每一粒大小剛好,一入口就開始溶化。A4和牛的牛肉味道好濃郁,在口腔內久久未能散去。

神戶黑豚薄燒

師傅話比我哋知,神戶牛肉出名之外,原來豚肉都好高質素。果然,黑豚肉有獨特的香味,捲着泡菜食又有另一番風味。

黔然銷魂飯

係我哋食到非常飽之際,見到師傅開始做炒飯,心諗未必食得落。點知最後炒飯完成上枱後,我係食到一粒不剩的!本身個炒飯有洋蔥、蔥花、薑粒等等的配料,已經係非常惹味。師傅手勢好,每粒飯都炒得好平均,沾滿醬料同配料。但最驚喜係佢將個蛋先煎成半熟,放在飯面,蛋漿湲湲流出,沾在飯粒上,非常美味!而佢個蛋比起我哋平時超級市場買開的蛋更香更甜,蛋黃比例更高。簡單的炒飯,係我心目中係全晚的高潮,唔通呢呢個就係傳說中的「黔然銷魂飯」?

季節野菜

真係食唔落,所以交由老公負責。

抺茶蕨餅配日式雪糕

至於甜品,當然係另一個胃啦!甜品賣相都幾靚,抺茶蕨餅質感好Q彈,抺茶香味都幾重。雪糕我揀咗柚子雪葩,貪佢比較清新麻!

第二次來食晚飯,唔同的是今次可以坐在師傅前睇佢表演,別有一番風味!食物方面,同樣地出色,而且仲有新驚喜。咁出色的食店,相信不夠將來我又會再一次分享。
2017-10-23
黔然銷魂飯
2017-11-01 1099 瀏覽
最近有朋友生日,大家心思思想試下鐵板燒,難得最近比較空閒,食耐啲都無問題。我地揀咗呢間評價幾好嘅心鉄板燒,好彩有訂位,原來餐廳只有好少位置,我估一晚大概做到兩場吧~可以近距離欣賞廚師整野食真係特別期待,好似睇緊表演咁😝晚餐分為鐵板特選一人套餐和二人套餐,我地就揀咗二人套餐。侍應首先奉上熱茶和毛巾,仲會幫手圍上圍裙,食飯期間更會不停幫我地加水👍🏻火灸吞拿魚腩&紅蝦啫喱💖吞拿魚腩味好甘香,微微燒過口感更佳。口感好特別,啫喱係口中慢慢融化,加上有好多蟹籽,味道好夾👍🏻北海道螺肉沙律配紅梅汁💖螺肉好大粒,而且好新鮮,紅梅汁酸甜好開胃!松露蘑菇湯💖未飲已經聞到好濃郁嘅松露味,亦都有好多細細粒嘅蘑菇~旁邊用貝殼仔裝住咗啲黑松露,幾得意。係壺到將湯倒出嚟,每一個步驟都令我地睇到目不轉精👀北海道鱈場蟹腳配蟹味僧💖賣相好吸引,個碟都好靚,當然要相機食先!蟹場好粗好大條,味道鮮甜,唔洗點味僧都好好味😋而蟹味僧就係一個bonus!味道濃郁而不腥。原條打開,蟹肉十分嫩滑!廣島蠔配蒜香番茄醬💖蠔肉比較細隻,意外地和番茄味好夾。平時我唔係好特別鍾意食蠔,都覺得可以接受,至少沒有腥味~雖然只係伴碟嘅翠肉瓜,但都好j

可以近距離欣賞廚師整野食真係特別期待,好似睇緊表演咁😝
晚餐分為鐵板特選一人套餐和二人套餐,我地就揀咗二人套餐。

火灸吞拿魚腩&紅蝦啫喱💖
吞拿魚腩味好甘香,微微燒過口感更佳。

北海道螺肉沙律配紅梅汁💖
螺肉好大粒,而且好新鮮,紅梅汁酸甜好開胃!

松露蘑菇湯💖
未飲已經聞到好濃郁嘅松露味,亦都有好多細細粒嘅蘑菇~

旁邊用貝殼仔裝住咗啲黑松露,幾得意。

係壺到將湯倒出嚟,每一個步驟都令我地睇到目不轉精👀

北海道鱈場蟹腳配蟹味僧💖
賣相好吸引,個碟都好靚,當然要相機食先!
蟹場好粗好大條,味道鮮甜,唔洗點味僧都好好味😋
而蟹味僧就係一個bonus!味道濃郁而不腥。

原條打開,蟹肉十分嫩滑!

廣島蠔配蒜香番茄醬💖
蠔肉比較細隻,意外地和番茄味好夾。
平時我唔係好特別鍾意食蠔,都覺得可以接受,至少沒有腥味~
雖然只係伴碟嘅翠肉瓜,但都好juicy😍

鵝肝配黑醋汁💖
又係賣相好吸引嘅一道菜,鵝肝好厚,睇到都興奮~
下面塊多士好脆卜卜,同軟腍嘅鵝肝頓成好大對比👍🏻
一咬開,啲油脂即刻爆晒出嚟,真係好邪惡😂
好香油甘味,配埋多士又唔會覺得太油膩🙈

日本A4西冷牛肉配芝麻燒汁💖
三粒骰仔咁好得意,五成熟,肉質好嫩有牛味😋
旁邊有海鹽可以自由點,我覺得兩種食法都係咁正!

神戶黑豚薄燒💖
黑豚肉入面包住泡菜,但泡菜味道不夠辣😕
豚肉燒得略乾咗少少。

季節野菜💖
芽菜~好爽口,但就鹹咗啲。

小女子炒飯💖
半熟煎蛋,一拮穿即刻流心,撈埋啲飯到好正~

望住佢煎蛋都已經好期待😂

雖然食到好飽,但食甜品係有第二個胃架嘛!
抹茶蕨餅配日式雪糕,雪糕我揀咗鹽味~

蕨餅好煙韌,抹茶味重啲會更好,紅豆偏甜。

鹽味雪糕好fresh,可以消下油膩感👍🏻

整體係食物質素同服務方面都好滿意,最享受就係可以睇住廚師逐樣逐樣整,每一道菜都係藝術品💗
2017-10-28 824 瀏覽
最近工作很忙,難得有一天空檔,老婆老早預訂了這間鐵板燒。仍記得上次我們都很滿意。今次再訪,水準是依舊的高。這次有幸坐在廚師前,即席看鐵板燒表演。旁邊更有龍蝦和鮑魚「贈興」。套餐的份量很多,而且食材的種類也很豐富。先嚐沙律,爽脆的沙律菜上有一件完整的螺肉,既鮮甜又開胃。頭盤中有一款燒拖羅,對刺身興趣不大的我從不鍾情於拖羅,沒有想到原來燒香後的拖羅很好吃,魚油很豐富。龍蝦湯裏有好幾件龍蝦肉,都是事先煎香的。長腳蟹是我當晚比較喜歡的一道菜色,店家真材實料,用上足寸粗的長腳蟹腳,肉質厚而緊實。燒蠔也製作得很夠心思,蠔肉先取出燒好才放回蠔殻內,令到表面有一點脆,口感很佳。鵝肝多士也令我們頗為驚喜,鵝肝厚身,質地軟滑。黑醋和紫蘇葉是很好的點綴,為味道添了一份層次。牛肉不用多提,如果記憶般的美味,入口即溶。這次我們也嚐了一下豚肉,來自日本的神戶豚肉不比牛肉遜色。豬肉味比起普通豬肉突出,配上泡菜和蘋果蓉,一點也不膩。這店就是連炒飯也好吃,從沒令我們失望。很喜歡這個甜品,先吃味道濃厚的綠茶餅,再吃清新的柚子雪葩。鐵板燒的價錢少不免令人有點心痛,但這店的性價比很高,絕對值得。

套餐的份量很多,而且食材的種類也很豐富。

先嚐沙律,爽脆的沙律菜上有一件完整的螺肉,既鮮甜又開胃。

龍蝦湯裏有好幾件龍蝦肉,都是事先煎香的。

牛肉不用多提,如果記憶般的美味,入口即溶。

這店就是連炒飯也好吃,從沒令我們失望。

很喜歡這個甜品,先吃味道濃厚的綠茶餅,再吃清新的柚子雪葩。

2017-10-23
  • 小女子炒飯
  • 日本神戶黑豚薄燒
2017-10-23 517 瀏覽
最近心思思想吃鐵板燒,想起很以前來過這間鐵板燒,印象非常之深刻, 所以今次舊地重食😜。懶得去選擇,點套餐算了。北海道螺肉沙律配紅梅汁: 新鮮沙律菜配上酸酸的紅莓汁,是一個好开始。火炙吞拿魚腩: 輕炙過嘅魚腩好咬落軟腍,油香充足,少少柚子醋食,減去油膩,味道更出色。紅蝦啫喱: 好得意,啫喱有蝦的鮮味,入口在口腔入面慢慢溶化,令蝦味更濃厚,口感難忘。😋這裡的湯是用茶壺盛載並在鐵板上保持溫度,不過茶壺的顏色不同了,之前是3種漂亮顏色來分別湯類的。蟹肉枝豆忌廉湯: 忌廉濃稠度適中,不會覺得好膩,枝豆味道鮮甜,蟹肉也颇多,因為龍蝦湯太普遍,所以揀了此湯,沒有選擇錯😊。北海道鱈場蟹腳配蟹味噌 : 蟹腳長又厚身。蟹殼已切開,用刀叉已可以輕易將蟹肉拉出,蟹肉鮮甜美味;加少少蟹味噌一齊食,令蟹肉味道更上一層。廣島蠔雖然細隻但蠔味絕不遜色,飽滿豐厚。用上蒜香蕃茄醬配搭👍。加上廚師一流手藝,蠔身咬下還很多蠔汁。鵝肝多士 : 鵝肝煎至金黃色,外脆內軟,豐腴甘香的鵝肝加少許黑醋汁可以減輕油膩感,脆多士已經吸晒鵝肝的油郁香味道,超好味。A4西冷煎半熟入口即溶。牛舌心軟腍有口感,牛香味四溢,很久沒有吃到咁正的牛舌。

懶得去選擇,點套餐算了。

A4西冷煎半熟入口即溶。
牛舌心軟腍有口感,牛香味四溢,很久沒有吃到咁正的牛舌。

小女子炒飯: 之前小女炒飯上面沒有荷包蛋。飯炒得乾身,吃時將荷包蛋切開譲蛋汁流入飯内,蛋香飯香共治一爐!

咖啡雪糕: 咖啡味道香濃雪糕滑溜。

2017-10-10
2017-10-15 319 瀏覽
餐廳不算大,裝修簡潔,有兩張廚師吧桌座,仲有一個包廳,喜歡鐵板燒嘅其中一個原因係每次食都好似食都好似睇表演咁,可以一邊睇師傅大顯身手,好多都想試,所以選咗個鐵板燒特選二人套餐 $1780火炙吞拿魚腩、紅蝦啫喱、北海道螺肉沙律配柚子汁沙律菜新鮮爽口,配上柚子汁,相當醒胃,又清新,北海道螺肉好爽韌鮮甜火炙拖羅,細細件,輕輕燒過,有些口感,沾少少柚子醋,好鮮甜,仲入口即溶,紅蝦啫喱好特別,紅蝦彈牙蝦味濃,配上啫喱好清新,入面仲有粒粒蟹子,增加層次感龍蝦湯比較西式嘅湯,睇住個鐵煲係鐵板上煮,好特別,十分香濃,湯中仲有龍蝦肉,仲好彈牙蟹肉枝豆忌廉湯另一個湯就比較日式,枝豆打到好棉,濃稠度適中,又鮮美,仲有大大件蟹肉,如果喜歡清湯嘅可以選這款北海道鱈場蟹腳配蟹味噌好喜歡食蟹,仲要有咁多,真係好開心,蟹腳好長,大廚好細心,一早已經又厚經將蟹殼切開,食嘅時間只要用刀义就已經可以好輕易咁將蟹肉拉出,啖啖肉,好鮮甜,點少少蟹味噌,又另一番風味廣島蠔配蒜香蕃茄醬大大隻嘅蠔,燒得綱好,仲好juicy,有海水味,配上蒜香蕃茄醬,蕃茄味香濃,吃起來酸酸的,口感多層次鵝肝配黑醋汁喜歡食鵝肝,但係好多時都太大件,食完

好多都想試,所以選咗個鐵板燒特選二人套餐 $1780

火炙吞拿魚腩、紅蝦啫喱、北海道螺肉沙律配柚子汁

鵝肝配黑醋汁
喜歡食鵝肝,但係好多時都太大件,食完已經好飽,呢件大細綱好,賣相一流,旁邊仲有一小撮紫蘇花,燒過嘅鵝肝,外脆內軟,仲帶有紫蘇花嘅花香,加上黑醋汁,完全唔覺得油膩,個多士都好,仲吸咗鵝肝油,好好味,我最後仲連紫蘇花都食埋。

日本A4西冷牛肉配芝麻燒汁
和牛選咗7成熟,燒嘅過程已經好香,外脆入面呈暗粉紅,油份足,肉質嫩,牛肉味濃,
可以點D海鹽或WASABI,其實我已經覺得好好味,不過點咗又另有風味

神戶黑豚薄燒
個套餐已經有牛,所以就選擇咗神戶黑豚薄燒﹐呢到仲要代理高尾牧場的神戶豚肉,神戶牛就聽得多,神戶豚都係第一次試,薄薄嘅豚肉﹐放上泡菜﹐再卷起燒,外層燒到有少少脆,泡菜居然無搶去豚肉味,仲令到佢更鮮甜,蘋果蓉伴碟,好清新,好特別

季節野菜
炒野菜用了芽菜、香菇、椰菜等蔬菜炒熟,新鮮爽口,又不太油膩

小女子炒飯
其實已經飽飽哋,估唔到仲有一大,飯炒得好乾身,粒粒分明,上面仲有一隻荷包蛋,切開之後啲蛋汁流入每一粒飯,一流!
小女子炒飯

抺茶蕨餅伴日式雪糕 (綠茶、柚子、開心果)
揀咗柚子雪葩同開心果,柚子雪葩好清新,仲有柚子粒,好有口感,開心果雪糕好CREAMY,抺茶蕨餅茶味都夠,不過就唔夠軟滑
抺茶蕨餅伴日式開心果雪糕
抺茶蕨餅伴日式柚子雪糕

一個好滿足嘅晚飯,有機會試吓其他燒海鮮
2017-09-25
抺茶蕨餅伴日式開心果雪糕
抺茶蕨餅伴日式柚子雪糕
  • 鐵板燒特選二人套餐
2017-10-15 195 瀏覽
趁著weekday放假,就來了想吃很久的心鐵板燒吃個鐵板午餐。午餐時段來有set lunch menu,選擇很多,比起晚市來,價錢更是便宜很多呢。最後還是決定對辛勞了一整個星期的自己打打氣,點了set menu中最貴的日本產特上A4黑毛和牛。點餐後,店員先送來了沙律前菜。這個沙律前菜已經十分出色了,蔬菜新鮮爽脆,芝麻醬開胃又好吃,更有幾款不同的魚生,如三文魚子,很豐富。吃完前菜後,可以開始看鐵板燒表演了。鹿兒島產的日本A4和牛,看到和牛的紋路和厚度已經相當吸引了。燒的時候不用過多的調味,撒了少許鹽已經能夠帶出牛的味道了。不用多久便完成了這道主菜。我點的是5成熟,雖然最後成品還是比預期過熟了一點,但幸好A4和牛質素高,即使熟了一點,還是無減其入口即溶的口感。牛的味道果然十分濃厚,油脂分佈很好,太滿足了。吃完主菜之後,便來到另一個我最喜歡的環境-炒飯。喜歡吃葱的我還刻意要求了多葱。炒飯雖沒有什麽矜貴的材料,但是簡簡單單的材料已經很好吃了。鐵板燒的炒飯特別乾身,米飯粒粒分明,每一口炒飯都感受到鑊氣。而且炒飯的調味也很好,甜甜的,還有鷄蛋的香氣。另外還有一碟炒雜菜。同樣也是炒得香氣撲鼻。是日湯

點餐後,店員先送來了沙律前菜。

這個沙律前菜已經十分出色了,

吃完前菜後,可以開始看鐵板燒表演了。

燒的時候不用過多的調味,撒了少許鹽已經能夠帶出牛的味道了。

不用多久便完成了這道主菜。
我點的是5成熟,雖然最後成品還是比預期過熟了一點,
牛的味道果然十分濃厚,油脂分佈很好,太滿足了。

吃完主菜之後,便來到另一個我最喜歡的環境-炒飯。

喜歡吃葱的我還刻意要求了多葱。

炒飯雖沒有什麽矜貴的材料,但是簡簡單單的材料已經很好吃了。
而且炒飯的調味也很好,甜甜的,還有鷄蛋的香氣。

另外還有一碟炒雜菜。

同樣也是炒得香氣撲鼻。

是日湯品是這款枝豆忌廉湯。

這款湯西日fusion,味道很特別,也挺好喝。
枝豆的味道尤其突出,湯也保留了枝豆沙沙的口感。

最後當然少不了甜品環節。
雪糕的味道有好幾款選擇,我選了柚子。
柚子味道極度濃,酸酸甜甜,味道清新,作爲鐵板燒的完結非常適合,感覺可以減輕一整餐的油膩感。

整體來説,鐵板燒質素真的很高,每一樣食物都非常好吃,毫不馬虎。
而且午餐時段來的話真的很划算,整個套餐非常豐富,絕對可以吃得很飽。
2017-10-15 574 瀏覽
尖沙咀區餐廳選擇多, 但普遍平均一個午餐大概5-60元, 因為公司老闆出差, 所以星期五靜悄悄跟同事出外享受午餐, 高級鐵板燒以為要2個鐘慢慢吃, 原來1個鐘都沒問題亞士厘道大部分的大廈都是食店, 這家鐵板燒午餐價格相當合宜, $128-328不等, 當然有更高價的選擇有專人侍候, 一邊看著煮一邊吃, 還可以從高處看景入座後, 店員先奉上熱毛巾及熱茶, 及幫忙鋪上圍裙每份套餐會附上漬物/麵豉湯/季節沙律/炒飯, 咖啡或甜品, 季節沙律是新鮮沙律菜配芝麻醬, 沙律菜爽脆, 這裡的沙律碗是有雪藏過的, 保持整道菜的溫度我選的午餐是大虎蝦及銀鱈魚, 完整的大虎蝦, 廚師只需兩三下子便能將蝦頭拆開, 中間蝦腸的部分挑走, 放在鐵板上慢慢煮熟大虎蝦肉質新鮮爽彈, 蝦肉一分為三大舊, 連蝦尾都有肉食旁邊的汁醬酸甜, 配上後更為惹味配菜有南瓜及紅椒, 南瓜煮得鬆脆可口, 一定要食銀鱈魚配他他醬, 魚肉滑嫩, 輕輕夾開, 內裡保持著的魚汁慢慢流出, 有一種魚油香的口感, 看著廚師烹調, 只用上鹽及少許胡椒作調味隨後店員開始炒飯, 炒飯中加入黃蘿蔔/洋蔥及魚仔, 越炒越香, 廚師更會詢問我們需否加蔥炒飯

有專人侍候, 一邊看著煮一邊吃, 還可以從高處看景

入座後, 店員先奉上熱毛巾及熱茶, 及幫忙鋪上圍裙

, 放在鐵板上慢慢煮熟

大虎蝦肉質新鮮爽彈, 蝦肉一分為三大舊, 連蝦尾都有肉食
旁邊的汁醬酸甜, 配上後更為惹味

配菜有南瓜及紅椒, 南瓜煮得鬆脆可口
, 一定要食

炒飯粒粒分明呈金黃色, 份量剛好一人一碗及有口感

當天的麵豉湯較為杰身, 原來是加入了枝豆蓉煮成, 感覺像豆乳湯, 健康含蛋白質

差不多尾聲, 可以選甜品或咖啡作結尾, 這球咖啡杏仁雪糕, 上檯時雪糕溫度適中, 唔會太硬, 充滿香濃咖啡味及杏仁粒, 份量剛剛好.

看看時間, 整頓午餐不用一小時, 下次可以再來快速享受
2017-10-13
2017-10-12 145 瀏覽
聽朋友介紹尖沙咀有個食鐵板燒ge好地方,食物質素高環境又好,一於趁著黃金週holiday mood同心愛ge人享受一下高質ge午餐😁😁😁餐廳環境確實唔錯,望住半島酒店,而且有藍天白雲相伴,心情更加愉快😊我地點左一份日本極上A4黑毛和牛餐同一份大虎蝦銀鱈魚餐開心share!先來吃個沙律菜: 沙律菜非常新鮮,食得出啖啖爽脆,再配上我最鍾意ge麻醬,對呢份小小ge前菜非常滿意👍🏻👍🏻👍🏻大虎蝦: 虎蝦非常彈牙,鮮味十足,唔洗點醬都已經好夠味!而且咬落去仲有汁,好香口!銀鱈魚: 平時我對魚類都唔係特別有興趣,但今次對呢個銀鱈魚非常滿意!銀鱈魚肉質非常嫩滑,正!日本極上A4黑毛和牛: 聽個名就已經夠晒霸氣!和牛係鐵板上燒時已經香氣撲鼻,急不及待想擺佢入口😁😁😁肉質鮮嫩,肉汁又無流失,而且牛肉味邊邊仲燒得有些少脆邊,真係想再食多份😋😋😋炒椰菜: 有肉有海鮮又有炒椰菜,今餐唔單止美味,仲營養均勻👍🏻小女子炒飯: 廚師話呢個係小女子炒飯,我仲以為因為係佢炒,所以有呢個名😂😂😂原來係因為呢個飯其中一款材料係一種叫「小女子」ge魚!(上網check 左,原來太平洋玉筋魚有小女子之稱,長知識了!)炒飯飯粒

先來吃個沙律菜:

小女子炒飯: 廚師話呢個係小女子炒飯,我仲以為因為係佢炒,所以有呢個名😂😂😂原來係因為呢個飯其中一款材料係一種叫「小女子」ge魚!(上網check 左,原來太平洋玉筋魚有小女子之稱,長知識了!)炒飯飯粒粒粒分明,炒飯ge醬料甜甜地好野味,好好食😋😋😋

味噌湯: 第一次飲呢個味道ge味噌湯,豆味濃,幾特別!

柚子味雪糕: 食埋甜品今餐就完美啦!我揀左柚子味雪糕,清香唔會太甜,而且仲食到有d柚子果粒!
3K
2017-10-11 134 瀏覽
享受食物要達到有色,香,味,才能感受真正樂趣。今晚來到一間鐡板燒專門店,裝潢跟一般的無異,但發現了侍應,廚師全部都是清一式女将,觀感上又多一分樂趣。三款前菜有特色,先來北海道螺肉沙律,特別在於醬汁是自家製的紅梅汁,酸咪醒胃。紅蝦啫喱採用了蝦膏餚製,鮮味盡出。一口火炙吞拿魚腩夠鬆化。濃稠的龍蝦湯無得輸,好鮮!質感順滑,滋味。現時季節最適合食蟹,大大件的北海道鱈場蟹腳末煮己口水流。廚師純熟的手勢,三兩下功夫,美味的蟹腳就在眼前。一絲絲的蟹肉,鮮甜肉厚,配上蟹味噌味道更上一層。廣島蠔雖然細隻但蠔膏絕不遜色,飽滿豐厚。特別製作了蒜香蕃茄醬配搭,清新可減膩感,有心思。入口溶化的鵝肝跟黑醋汁真係好夾。A4西冷牛入口即溶,要求的半熟做到剛好,廚師手勢一流。牛舌心軟腍有口感,牛香四溢,舔舔脷。平常食慣炒飯是將雞蛋混入飯裡,嚟到係荷包蛋配炒飯,跟名字「小女子炒飯」好配,好有性格。味道當然頂瓜瓜,飯粒分明,香囗惹味,飽都要全部KO去。最後海鹽雪糕夠特別,坊間少有。
享受食物要達到有色,香,味,才能感受真正樂趣。

今晚來到一間鐡板燒專門店,裝潢跟一般的無異,但發現了侍應廚師全部都是清一式女将,觀感上又多一分樂趣。

濃稠的龍蝦湯無得輸,好鮮!質感順滑,滋味。

入口溶化的鵝肝跟黑醋汁真係好夾。

A4西冷牛入口即溶,要求的半熟做到剛好,廚師手勢一流。

牛舌心軟腍有口感,牛香四溢,舔舔脷。

最後海鹽雪糕夠特別,坊間少有。

2017-10-10
2017-10-07 158 瀏覽
記得朋友介紹過心鐵板燒午餐美味又抵食,為慶祝小妹成功考到車牌、趁放假去豪一豪食午鐵板燒午餐。餐廳唔分兩張鐵板燒吧檯、我們坐在窗邊那張、可遠眺對岸會展海景、亦可觀賞廚師製作鐵板燒。廚師舞動著鐵鏟、在鐵板上發出清脆的噹噹聲、不知不覺看得陶醉其中。雜菜沙律好新鮮、芝蔴醬味道清新討好。日本極上A4黑毛和牛 $328 七成熟的和牛粒外面煎得香口、裡面肉質非常軟嫩、肉汁緊緊鎖住在和牛粒裡的。沾點岩鹽吃更提昇鮮味、或者可點芥辣增強味道層次感。發覺其實不蘸汁更能吃出牛肉原味。鐵板燒除了吃和牛、海鮮等名貴食材外、其實簡單一碗蛋炒飯也非常美味。看著廚師加入洋蔥、雞蛋、白飯魚仔等在鐵板上快炒、叮叮噹噹的、香氣四溢。轉瞬間,這小女子炒飯就送到來。飯粒完整不黏、要了多䓤、味道特別香、類似海帶的東西帶點甜、跟魚仔及各樣配料非常夾、很好吃!炒雜菜有芽菜、椰菜、好有鑊氣亦很爽脆。枝豆忌廉湯質地濃稠、吃到粒狀枝豆蓉、帶點魚湯味。可選咖啡或甜品、甜品則有柚子雪芭、杏仁咖啡雪糕。對咖啡香味情有獨鍾,當然揀了杏仁咖啡雪糕。咖啡味幾滿、入口幼滑、帶點碳燒杏仁味、不錯。食材優質、環境舒適、又看到廚師的用心製作,感覺像去了一趟美食

雜菜沙律好新鮮、芝蔴醬味道清新討好。

日本極上A4黑毛和牛 $328

炒雜菜有芽菜、椰菜、好有鑊氣亦很爽脆。

枝豆忌廉湯質地濃稠、吃到粒狀枝豆蓉、帶點魚湯味。

可選咖啡或甜品甜品則有柚子雪芭、杏仁咖啡雪糕。對咖啡香味情有獨鍾,當然揀了杏仁咖啡雪糕。咖啡味幾滿、入口幼滑、帶點碳燒杏仁味、不錯。

食材優質、環境舒適、又看到廚師的用心製作,感覺像去了一趟美食之旅。如果覺得鐵板燒晚餐太昂貴、不妨去試一下這裡的鐵板燒午餐、價錢平很多而質素一點也不遜色呢。
2017-10-07 722 瀏覽
餐廳有兩張吧枱,可近距離觀賞到師傅的鐵板燒廚藝。坐在最左邊靠窗的座位,還可欣賞到維港景致。最便宜的午市鐵板燒套餐只需$128另有$398自選套餐和$428特選套餐,豐儉由人。與同事們中秋節飯聚,我點了大虎蝦銀鱈魚套餐。季節沙律加入一些魚籽,而且有大量芝麻醬。漬物一邊吃沙律,一邊看著師傅認真地處理食物。蕃茄辣汁是微辣的,侍應建議我們先吃原味的虎蝦。大虎蝦肉質結實、爽口彈牙,無論原味或蘸上辣汁皆美味。銀鱈魚皮燒得金黃,魚肉嫩滑。配上青瓜粒他他汁,味道很配合。伴碟的油浸蕃茄也不是馬虎之作,入口温潤濃郁。這道名為「小女子炒飯」的菜式由女師傅親身演繹。師傅加入了大量洋蔥、蔥花、黃蘿蔔、銀魚仔,烹調過程已香氣四溢。飯粒炒得粒粒分明。混合所有食材一起吃,味道帶甜,非常出色。枝豆忌廉湯濃稠,吞嚥時還可感到枝豆蓉質感。套餐可選甜品或咖啡,我選了杏仁咖啡雪糕。雪糕可吃到杏仁粒****************************以尖沙咀區鐵板燒而言,心鐵板燒午市價錢合理,店員服務態度好、女師傅也很貼心的詢問客人對食物的喜好和介紹菜式,加上食物味道上佳,必定會再來。
餐廳有兩張吧枱,可近距離觀賞到師傅的鐵板燒廚藝。

坐在最左邊靠窗的座位,還可欣賞到維港景致。

最便宜的午市鐵板燒套餐只需$128

另有$398自選套餐和$428特選套餐,豐儉由人。

與同事們中秋節飯聚,我點了大虎蝦銀鱈魚套餐。

季節沙律加入一些魚籽,而且有大量芝麻醬。

漬物

一邊吃沙律,一邊看著師傅認真地處理食物。

蕃茄辣汁是微辣的,侍應建議我們先吃原味的虎蝦。

大虎蝦肉質結實、爽口彈牙,無論原味或蘸上辣汁皆美味。

銀鱈魚皮燒得金黃,魚肉嫩滑。配上青瓜粒他他汁,味道很配合。

伴碟的油浸蕃茄也不是馬虎之作,入口温潤濃郁。

這道名為「小女子炒飯」的菜式由女師傅親身演繹。

枝豆忌廉湯濃稠,吞嚥時還可感到枝豆蓉質感。

套餐可選甜品或咖啡,我選了杏仁咖啡雪糕。

雪糕可吃到杏仁粒

****************************