2017-07-04 670 瀏覽
7月1係老公生日佢話想食鉄板燒,上openrice搵搵到心鉄板燒,打去訂枱時request埋bb櫈,咁就可以帶埋阿仔出去食不過忘記了夜晚放煙花,巴士改路,有啲位仲封路。。。。真大鑊,大遲到,我打左2次去餐廳講俾職員知個情況,希望可以留返張櫈俾我地,如果唔留,改食第二間好彩職員好體諒,仲叫我地慢慢到餐廳,職員即刻知我訂左枱,帶我地去坐(之前有問我想要普通枱定坐近鉄板燒位,當然一場來到,想睇師傅即煮美食啦)職員帶我地入左一間好似廂房定VIP房咁嘅地方有2張枱,女廁/殘廁都係我地呢度不過就privacy高啲隔離枱咁啱無人,變左包房咁著西裝嘅職員,我地估係經理,佢話呢個位仲望到少少煙花景我地都好期待等夠鐘,真係望到煙花,仲問我地上唔上天台?不過咁啱落緊雨,唔上lu大家下次食飯可以睇下request呢間房嘅枱,撞正隔離枱無人好似包房咁,都幾正係放煙花時,職員好識do,整暗啲燈,好有情調,放完煙花就即刻開返燈,完全唔駛你問,幾貼心幾識做講返食先點左2個1人餐,比較過2人餐其實食嘅都差唔多,但好似1人餐啱食兼且平少少離遠望到女師傅煮野食,感覺無咁大油煙又新鮮即時可以食到先來頭盤火炙吞拿魚腩、北海道螺
7月1係老公生日
佢話想食鉄板燒,上openrice搵

不過忘記了夜晚放煙花,巴士改路,有啲位仲封路。。。。真大鑊

好彩職員好體諒,仲叫我地慢慢

職員帶我地入左一間好似廂房定VIP房咁嘅地方
有2張枱,女廁/殘廁都係我地呢度
不過就privacy高啲
隔離枱咁啱無人,變左包房咁
著西裝嘅職員,我地估係經理,佢話呢個位仲望到少少煙花景
我地都好期待

講返食先

離遠望到女師傅煮野食,感覺無咁大油煙又新鮮即時可以食到

先來頭盤火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁

個汁可以點吞拿魚同螺肉,其實個汁可能唔多,所以點左都不及本身吞拿魚同螺肉嘅原味好食
個吞拿魚腩好好味,好香,好大件好有口感,我覺得好食過螺肉,螺肉無乜特別
沙律就配紅梅汁,沙律菜少少變色,如果份量多多少少就好,因為之後都好多肉要食

經理好好服務,我地講左一上菜先上酒
真係即時送上
一杯梅子酒,一杯柚子酒($68一杯)
梅子唔太濃,不過柚子清新,啱我呀

然後上龍蝦湯同埋蟹肉豆乳粟米湯,意大利多士

師傅將碟放係鉄板燒嘅枱,再用個湯壺倒入啲湯,加熱一陣就可以送上2碗熱辣辣嘅湯
龍蝦湯個色係好靚,以為好正,點知好淡

個蟹肉豆乳粟米湯就好香粟米味,但蟹肉原來係蟹柳,食晒成碗搵唔到一片蟹肉,感覺被騙,應該寫粟米湯算吧

意大利多士。。。其實同個湯唔係好夾,可能乾身唔索水卦
係咁食就好食,因為有蕃茄他他係面

食完就跟住上比目魚配烤菇忌廉汁(師傅同職員會留意我地食野進度再上野食,一道一道菜咁食,好正嘅享受

個比目魚煎得好香,菇就一燒都香噴噴,配埋個忌廉汁,成道菜都好夾,唔會話漏

帆立貝配清酒煮貝類

帆立貝好大隻,啖啖肉,好有口感,好香口
清酒煮蜆,蜆肉無沙,可以放心食,又係大大隻,2個人食完有好多殼,真係好足料,唔會話係蜆肉走左佬得返個殼
之後飲埋個清酒。。。好清甜

日本神戶黑豚薄燒+厚燒
(因為叫左2份,唔駛煩咪每樣都要一份,咪知道邊款好味)

有蘋果蓉伴住來食,無咁漏
我個人鍾意食薄燒,雖然比較多油,但夾住泡菜,口感再豐富啲,泡菜唔會好酸好辣,不會搶了風頭,但提升左個黑豚肉嘅味,一口一淡好味

日本鹿兒島產A4和牛西冷薄燒+厚燒
(又係每樣各一份,比較下邊款好味)
經理係預備前問左我地要幾成熟,牛。。。我地食慣5成

薄燒係夾住淮山和昆布,減低油膩感覺,食落口感好有層次,又有營養
厚燒呢個整得好過黑豚肉,好味
不過可能食得太多肉,加上仲要2食飯,開始感覺飽
全部size都切到一口一啖,真係正

個多士索晒啲油,忍唔住食左啖,好味,不過唔敢多食

小女子炒飯
我好好奇。。。點解叫小女子?難度全餐廳係女師傅?

個炒飯,每粒飯炒得好分明,唔會話太油
但因為之前食得太多肉,飯就食唔晒

原來係椰菜同芽菜
好清炒,唔會話太油,我鍾意呢碟清清地

甜品時間:反烤蘋果撻伴日式雪糕,有3款雪糕揀
我揀左海鹽味雪糕,老公揀柚子雪葩
個蘋果撻好精緻唔會話太甜,有些少金萡係面,感覺好高貴
海鹽雪糕好特別,咸咸地,凍凍地,食落唔會感覺漏
老公個雪葩食落好清新,好香柚子味
食完一餐鉄板燒,食甜品都唔會話好漏嘅感覺
感覺好完滿

呢餐雖然少少貴
不過真心覺得抵俾
因為經理真係好好服務,每道菜準備餐具,我仔仔整跌左兒童餐具佢即刻拎新嘅俾佢,我唔小心跌左筷子,唔知點解佢隻耳咁靈,係出邊㗎喎。。。都第一時間跑去拎筷子(無望我跌左咩,咁都知我係跌筷子,呢下我真係要讚

而經理相當有禮貌,每碟菜一落枱就介紹係咩來同講多謝,請慢用。服務一流!又貼心又細心又留意到客人需要

仲有食用前同食完都有熱毛巾放側邊俾你抹手,我拎左來用,經理幫我換過一條新嘅熱嘅再放係枱上面

下次一定會再來幫襯
2017-07-01
  • 日本神戶黑豚薄燒
  • 日本鹿兒島產A4和牛西冷
2017-07-02 140 瀏覽
最近太多事情不順利,幸好今日有人帶我去食好野,終於有機會食到呢間一直想試嘅餐廳一入到去,店員好殷勤招呼我哋去坐喺鐵板燒枱,我好鍾意食鐵板燒嘅其中一個原因就係可以有機會睇到師傅係你面前煮,所以好多時我訂枱嘅時候都主動要求坐鐵板燒枱我哋選擇咗呢個特選二人餐,頭盤首先係火焰吞拿魚腩同沙律,吞拿魚腩好香魚油,而且火焰燒到佢外層好香口,配埋紅莓汁感覺好清新,另外螺肉沙律亦都好新鮮,感覺好開胃另外湯方面,我揀咗一個比較少見嘅蟹肉豆乳粟米湯,個湯好香豆乳味,而且蟹肉份量都唔少,湯味道唔會好濃烈,但亦都唔會好淡,味道幾新鮮,不錯之後一個菜式係西班牙紅蝦配番茄辣汁,蝦算好大隻,肉質爽口,而且本身如果唔食辣可以唔點辣汁嗰邊,佢本身個醬汁都好濃烈,可以帶出蝦嘅鮮味,出色之後呢個係我覺得成餐飯入邊一個比較出色嘅菜,就係翡翠鮑魚喇,首先個鮑魚殻個色已經係好靚,成個擺設都好吸引,而且鮑魚好淋身,但亦都好有質感,本身鮑魚唔係一種好濃味嘅食材,但係師傅配上柚子醋汁之後,成個鮑魚即刻好清新,好開胃,好特別,正另外一個主菜就係牛三味,分別用上牛嘅不同部位去煮,食落每一個部位感覺都唔同,有牛味比較重嘅肉眼心,亦都有好香口嘅

另外一個主菜就係牛三味,分別用上牛嘅不同部位去煮,食落每一個部位感覺都唔同,有牛味比較重嘅肉眼心,亦都有好香口嘅薄燒,俾你一次過滿足晒不同食牛嘅願望

最後食埋炒飯同野菜,加埋個雪糕,完美

2017-06-28 55 瀏覽
好開心選中"心鉄板燒"確實好食👍女師傅工藝好✌🏽食物好新鮮環境一流,員工招呼又一流👏👏為自己生日選擇好食好地方係一定要🤗三人行食食到個個飽哂✌🏽日後一定會多再來食🤤😋冇得輸嘅一間鉄板燒👍👏👏
2017-06-24 41 瀏覽
而家上網真係好方便,按幾下就會見到晒所有餐廳嘅資料,包括內在嘅環境!上網見到呢度嘅景觀好靚,食物又好似唔錯,一於黎試吓!呢度嘅空運海鮮好多都生生猛猛,保證新鮮。今次要咗一個2人餐。火焰吞拿魚魚腩十分之軟稔!北海道螺肉好甜有𡁻口不會過韌!旁邊有一點點嘅係紅莓醬,酸酸地,令整個沙律更加開胃。餐湯我要咗一個龍蝦湯,味道濃郁,旁邊嘅香草令整體更加香。之後喺翡翠鮑魚配柚子醋汁。眼見廚師功架十足,而且翡翠鮑魚賣相吸引。完成品就好似一幅畫咁,鮑魚燒得入味,好甜又唔韌,鮮味十足。旁邊嘅柚子汁令鮑魚嘅甜味更加突出,係好清爽嘅一道菜。西班牙紅黑配番茄辣汁,廚師三兩下功夫就張大蝦肉刮出,另外再將蝦膏挑起,加落蛋漿入面炒,令到炒蛋充滿蝦膏味!而且炒蛋用慢火去炒十分之滑!蝦肉體積很大,蝦味濃郁而且鮮甜!燒和牛肉眼心,牛味十分濃郁!肥瘦適中!雖然冇入口即溶嘅感覺, 但我更喜歡食到牛肉纖維幾細膩。小女子炒飯好香, 飯粒粒分明,蔥花令到炒飯更加香!最尾甜品要咗柚子雪葩,不太甜好清新。旁邊嘅蘋果蛋糕蘋果蓉好甜美。但不會漏!

呢度嘅空運海鮮好多都生生猛猛,保證新鮮。

今次要咗一個2人餐。

餐湯我要咗一個龍蝦湯,味道濃郁,旁邊嘅香草令整體更加香。

蝦肉體積很大,蝦味濃郁而且鮮甜!

小女子炒飯好香, 飯粒粒分明,蔥花令到炒飯更加香!

2017-06-22 156 瀏覽
即使很多魔術已經被人揭穿了背後的秘密,但每當街頭或在電視見到有人表演魔術,我們仍會禁不住駐足觀看一樣,我對於邊食邊欣賞大廚廚藝的Omakase或鐵板燒亦有一種情意結。儘管這類形的菜式價格都不便宜,但每一次能看見一道道美饌的誕生過程,就像魔術戲法般由無變有,而且透過與大廚的閒聊亦獲益良多。*****************心鉄板燒,一間位於銀座式商廈高層的日式鐵板燒店,不單能邊食邊欣賞大廚表演,邊有270度尖沙咀鬧市夜景環抱,亦是因為這個原因,我選擇了在這裡跟我最好的姊妹慶祝生日。餐廳晚市提供一人和二人套餐,人均消費其實差不多,但因為想吃和牛所以就選了二人套餐($1,780/2人)。火灸吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅莓汁第一道菜以燒拖羅和螺肉沙律打頭陣,一冷一熱,每件細細件,一口一件,碟邊以紅莓汁作裝飾,擺盤都算精緻。燒拖羅入口油脂豐富,下面透明一條條的是白海藻,口感帶點脆脆的,頗為特別。螺肉都幾大隻,沒有沙亦不會過於韌口。意大利多士大廚每隻手各拿一隻鐵鏟,鏗鏘有聲,先把多士烘一烘。多士上有切粒番茄,番茄粒入口微涼,酸香味突出,與暖暖的多士形成強烈的對比。松露磨菇湯松露以生蒜盛載放在碟邊,

*****************

火灸吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅莓汁

火灸吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁
螺肉都幾大隻,沒有沙亦不會過於韌口。
意大利多士
大廚每隻手各拿一隻鐵鏟,鏗鏘有聲,先把多士烘一烘。
松露磨菇湯
松露以生蒜盛載放在碟邊,食客可按喜好加入磨菇湯內。
磨菇湯打得非常幼細,所以基本上不太能喝到磨菇的粒粒口感,但味道卻異常香濃。
翡翠鮑魚配柚子醋汁
鮑魚約有半隻掌心大小,入口煙韌得來又不會過硬,蘸上甜甜的柚子醋汁味道不錯。
西班牙紅蝦配番茄辣汁
西班牙紅蝦比起前幾道菜,功夫比較多。但見大廚先把紅蝦腳剝離並灸燒備用,之後再將蝦頭和蝦身分開,蝦身鐵板燒,而蝦膏則從蝦頭挖出來與炒蛋一齊炒。
西班牙紅蝦配番茄辣汁
碟邊紅色的是番茄辣汁,侍者著我們可以拌著炒蛋佐食。
西班牙紅蝦配番茄辣汁
紅蝦腳燒至脆卜卜,非常香口。
西班牙紅蝦配番茄辣汁
西班牙紅蝦本身體形碩大,但肉質卻有點偏腍,有點失望。
西班牙紅蝦配番茄辣汁
炒蛋尚算嫩滑,加入蝦膏本身已經膏香馥郁,但個人覺得蘸上番茄辣汁更加惹味。
燒野菜
燒野菜本身餐牌是沒有的,有脆肉瓜、冬菇和矮瓜,全部都不會燒得太乾,非常juicy。
美國肉眼薄燒
肉眼薄燒如紙般薄,所以大廚快煎兩面後,就立刻捲著昆布和牛榜上碟。
美國肉眼薄燒
薄燒下面的方包估計是用來吸油而非用來食用的。肉眼薄燒非常軟嫩,入面的昆布和牛榜不單能稍減牛肉的膩感,更重要是增加了爽脆的口感,非常美味。
牛舌心
牛舌心目測約有1cm厚,中間仍略呈玫紅色。
牛舌心
牛舌心入口微彈,羶味不重。
和牛肉眼心
和牛肉眼心雖然中間也呈玫紅色,但比較韌口,相較前兩者有點令人失望。
季節野菜
食完牛肉三味,輪到炒野菜,正好可以解膩,內有芽菜、冬菇和包心菜。
小女子炒飯
小女子炒飯以香蔥、蛋和江魚仔炒成,飯粒都夠乾身,朋友覺得過鹹,但娑味愛好者如我就覺我很好味。
反烤蘋果撻伴日式雪糕
雪糕有四款不同口味,我選了較少見的wasabi味。雪糕入口都幾重wasabi味,雖然不算十分嗆鼻,但越吃會發覺wasabi獨有的辣味越來越強,旁邊的蘋果撻則清甜怡人,最好是一口雪糕一口蘋果撻伴著吃。
反烤蘋果撻伴日式雪糕
總結,食物整體質素不俗,雖然不算驚為天人,但有大廚出馬不單能滿足口腹之慾,也多了視覺和聽覺的享受,而且270度夜景絕對有優勢,非常適合慶祝生日或記念日。
2017-06-20 78 瀏覽
結婚周年紀念,當然想找一間比較好環境清幽,好食又特別嘅餐廳,之前老婆都話想去食日本野,不過又覺得好似好普通冇乜特別,食西餐又好似太過單調。所以我哋揀咗心鐵板燒,符合晒我哋嘅心水。因為我哋都有選擇困難症,所以就問下侍應有冇dinner set 。 侍應服務非常好,佢好悉心地介紹有兩個套餐都好抵食。我哋兩個人所以揀咗一個二人套餐,套餐佢份量都算好多,食都要抱住個肚走。😍 夠晒抵食北海道螺肉沙律,呢個餐嘅特別之處除咗螺肉嘅新鮮之外,個紅梅汁嘅配搭都非常特別。意大利多士,配上新鮮嘅番茄,用鐵板燒嘅多士,將番茄汁滲入去蒜蓉包,正呀松露蘑菇湯,香濃既蘑菇味,配上珍貴的松露,一碗熱騰騰的,真令人回味。翡翠鲍魚,廚師即時在魚缸裹取出,非常之新鮮,係鐵板燒緊嘅時候鮑魚仲係識郁,配上自製柚子醋汁,鮮味無窮。西班牙紅蝦,呢道菜我覺得係非常之特別,廚師好悉心咁將蝦肉取出,而且還會把蝦膏煮熟,用來炒蛋,加上新鮮番茄味,一食再食。😍😘頂級牛肉三味,可以自由配搭,喜歡食牛的,絕對滿足。 美國肉眼博笑,和牛肉眼心,牛肉入口即溶 ,師傅烹調嘅技術啱啱好,不會過分煮熟,可保持肉質鮮嫩。豬肉方面,我哋揀咗黑豚肉厚燒,呢個

我哋兩個人所以揀咗一個二人套餐,

套餐佢份量都算好多,食都要抱住個肚走。😍 夠晒抵食

頂級牛肉三味,可以自由配搭,喜歡食牛的,絕對滿足。 美國肉眼博笑,和牛肉眼心,牛肉入口即溶 ,師傅烹調嘅技術啱啱好,不會過分煮熟,可保持肉質鮮嫩。豬肉方面,我哋揀咗黑豚肉厚燒,呢個比較肥,不過如果鍾意吃豬肉的,這個肯定是首選。

反烤蘋果撻配炭燒咖啡雪糕,金箔放上蘋果撻上,令整個甜品都多了一點點綴,味道不會太甜,而雪糕比出面食嘅更有咖啡味道。正呀

2017-06-19 60 瀏覽
相識13戴好朋友豬小姐生日,由以前豬小姐變成豬大媽,真係唏噓,睇在13年感情份上,今次要破費啦念左好耐,食一人餐定2人餐,價錢每位相差$110 ,但食材2人餐比較貴,以c9心態,揀左2人餐沙律,燒拖羅點柚子汁,勁好味,拖羅燒得均勻,入口即溶仲有紅莓汁同螺肉蕃茄多士,蕃茄有小小酸好開胃龍蝦湯,湯充滿龍蝦鮮味,龍蝦肉勁彈牙翡翠飽魚,肉質好清爽,有菊花,配柚子醋,好清新,新鮮配搭紅蝦,蝦膏炒蛋,紅蝦腳再配辣茄汁蝦煎得好香,蛋加左蝦膏偏鹹,可以不用點茄汁燒野菜,好香名古屋雞肉,有松子點綴,好睇又好食,雞肉嫩滑又吾油小女子炒飯,米粒粒分明,有蝦干,黃薑,好香口芽菜好清脆最後伴以柚子雪葩,清甜有粒粒柚子果皮,超好味今晚真係十分滿足,侍應超有禮貌,主動講解食品,主動問你有無需要,好貼心服務,就算$1000/位都物有所值

沙律,燒拖羅點柚子汁,勁好味,拖羅燒得均勻,入口即溶
仲有紅莓汁同螺肉

蕃茄多士,蕃茄有小小酸好開胃

龍蝦湯,湯充滿龍蝦鮮味,龍蝦肉勁彈牙

翡翠飽魚,肉質好清爽,有菊花,配柚子醋,好清新,新鮮配搭

紅蝦,蝦膏炒蛋,紅蝦腳再配辣茄汁
蝦煎得好香,蛋加左蝦膏偏鹹,可以不用點茄汁

燒野菜,好香

名古屋雞肉,有松子點綴,好睇又好食,雞肉嫩滑又吾油

小女子炒飯,米粒粒分明,有蝦干,黃薑,好香口

芽菜好清脆

最後伴以柚子雪葩,清甜有粒粒柚子果皮,超好味

慶祝紀念
生日
2017-06-19 58 瀏覽
今天父親節,囡囡早在一個月前已安排好同爸爸慶祝,她選了尖沙咀亞士厘道的心鐵板燒,環境舒適,食材新鮮,服務非常好,感受到一份真誠的對待,食物質素很特別,又好味,每款食物都是鐵板師父細心烹調,每個步驟都很講究,我坐了不夠5分鐘,已聽見隔離的客人每吃一道菜都讚不絕口
2017-06-18
  • 紅蝦是我第一次食 ,超好味
  • 和牛簡直冇得輸
  • 黑豚肉,入口即溶
  • 日本神戶黑豚薄燒
  • 慢煮南非鮑魚配柚子海苔泡泡
2017-06-16 50 瀏覽
吃一餐浪漫又恬愉的飯!嗯,無選錯了!原以為這家主打吃日式鐵板燒的餐廳,不外乎又是吃日式燒物,但似乎這家吃得更尊尚。吃鐵板燒,個人推薦 Bar枱位,一來享受維港的夜景,二來看見一道道菜在你面前完成,甚有樂趣,打破貴價餐廳的嚴肅感。先來冷盤,一道我最愛的明太子...沙律~需要撈匀食,確保每一口都有明太子啊!不過整體味道偏咸,當晚頭盤的蔬菜不夠鮮甜。再上粟米蟹肉湯,加前意大利烤多士,超喜愛一拼食!蟹肉是一片片簿切、粟米已經濃縮咗喺湯入面,飲落實在清甜~進入主菜時間,坐 bar 枱的話,欣賞廚師在你面前烹調。先上一道新鮮燒鮑魚,個人覺得唔點醬,更食到飽魚嘅鮮味。入口彈牙,沒有硬/韌嘅口感,好吃!而鮑幾的內臟,師傅會將佢再炒,用較咸嘅味覺,讓內臟能夠食用。再上一道鮮甜酒煮蜆,把蜆微微煮熟,再把清酒倒入,再點火,不但影相靚,食落口回甘無比,真心很想把裡的清湯飲掉呢!之後就到食肉獸時間!上了美國肉眼厚燒,咬落去沒有太多油脂感,反而側重肉感。然後到和牛和尚頭,雖然和尚頭是和牛相對少脂肪部位,但餐廳每一份有一粒會跟個肥膏部位,滿足晒油膩和肉汁,兩個口感!牛脷也非常出色!麵包則用來吸油脂,超厚切的牛脷,入
吃一餐浪漫又恬愉的飯!嗯,無選錯了!

進入主菜時間,坐 bar 枱的話,欣賞廚師在你面前烹調。

牛脷也非常出色!麵包則用來吸油脂,超厚切的牛脷,入口後,完全唔韌,爽口多汁,甚具水準!

最後甜品時間,選了天日鹽雪糕,第一次喺香港食咸味雪糕,喜歡嚐咸的人,你懂的😍👍🏻👍🏻
今晚又同朋友黎亞士厘道17號大樓的心鐵板燒食好野, 我諗好快食混呢座美食樓!我跟朋友2人被安排坐吧檯, 一張吧檯可以坐6人, 由一個主廚打理。我跟朋友選了這個矜貴龍蝦鮑魚2人鐵板餐頭盤 ~ 火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁很特別的頭盤沙律, 精緻又美味。火炙吞拿魚腩雖然細舊咗啲, 勝在香口嫩滑, 第一次食白海藻, 看似透明的粉絲, 口感很特別, 咬落嗦嗦聲, 白海藻本身冇味道, 撈埋附送的醋汁食, 酸酸甜甜, 勁開胃。螺肉爽甜, 海藻爽口, 海藻乃高纖低熱量又營養豐富的健康食品, 多食有益腸道。龍蝦湯堅係新用鮮龍蝦肉, 見住師父用一隻新鮮龍肉做出三個龍蝦湯。龍蝦肉鮮甜爽脆, 仲有4-5粒龍蝦肉, 湯頭用蝦頭及蝦殼烠制, 啖啖濃蝦膏滋味, 鮮香。義大利多士小片焗脆了的法包, 放上清新的香草蕃茄粒, 用來拌湯, 絕對不會搶走龍蝦湯的甜鮮, 也不太飽肚。鮑魚用新鮮貨, 放上鐵板時還在不斷垂死掙扎,  鮑魚肉不斷在擺動, 美豔的西班牙紅蝦.....雙雙對對.....同年同月同日同時間為我地壯烈犧牲了!!。翡翠鮑魚配柚子醋汁鮑魚剛剛熟, 咬落鮮甜爽彈, 配埋甜酸清香的柚子醋提鮮, 更可口,

我跟朋友選了這個矜貴龍蝦鮑魚2人鐵板餐

頭盤 ~ 火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁
很特別的頭盤沙律, 精緻又美味。
頭盤 ~ 火炙吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁

龍蝦湯
堅係新用鮮龍蝦肉, 見住師父用一隻新鮮龍肉做出三個龍蝦湯。
龍蝦湯

義大利多士
義大利多士

翡翠鮑魚配柚子醋汁

鮑魚剛剛熟, 咬落鮮甜爽彈, 配埋甜酸清香的柚子醋提鮮, 更可口, 個人鍾意食鮮鮑魚多過乾鮑, 唔太like乾鮑那陣怪味, 除非厨師扣得好好。

四隻蝦頭的蝦膏加蛋及帶子的滑蛋漿

賣相精美
西班牙紅蝦配蕃茄辣汁

紅蝦去頭去殼拆肉, 見師父只簡單磨了少許胡椒、海鹽及酒調味, 蝦肉鮮甜十足, 爽口, 可能冇over , 肉質都算嫩滑, 好少大蝦肉唔嚡有肉汁, 呢隻紅蝦好食, 下面的蝦膏炒蛋先至系靈魂所在, 四隻蝦頭的蝦膏加蛋及蔥花炒成的滑蛋, 又香又滑溜, 真係聞得到的陣陣濃香蝦膏味道, 至於隔離的紅色小條.....細問之下原來系西班牙蝦腳, 經走過油, 硬硬地, 但我食晒, 因為系補鈣妙品, 蕃茄凍辣汁有啲似墨西哥辣汁, 香辣型, 但我嫌佢味道太搶, 只係蜻蜓點水式點了少許在蝦肉上伴吃。

鐵板菇
鐵板菇

跟住就系頂級牛肉三味

師父忙得不可開交

第一味 ~ 美國肉眼薄燒
美國肉眼薄燒

溥燒肉眼牛冇加調味, 牛肉包住醬漬昆布, 甜甜地鹹鹹地, 鹹甜交錯, 再加牛的肉香, 口感豐富兼惹味非常。

第二味 ~ 牛舌心
牛舌四四方方, 肉質爽口, 肉汁豐富, 不經調味, 點些碟上的喜瑪拉亞山海鹽增味, 好食程度即倍增。

第三味 ~ 和牛肉眼心
好明顯有人受唔住牛油的香味, 將吸了堅牛油的脆香方包偷食左一半, 和牛粒子肉色嫩紅, 屬瘦版和牛, 不是肥版的油滑型, 有點咬口, 牛味濃, 師父只加了少許黑椒調味, 故我亦是點喜瑪拉亞山海鹽增食味。

小女子炒飯

炒飯放上大量醬漬魚仔、醬漬昆布絲、蛋、蒽花和鰻魚粒同炒, 師傅炒時已經香氣四溢, 食一口, 鹹鹹香香, 飯粒圓潤, 炒得乾身, 好食呀, 朋友話好飽, 但我就成碗食晒, 一粒不剩。

反烤蘋果撻伴日式雪糕
日式雪糕有海鹽、芥末、柚子等, 個法式蘋果批我又唔多識欣賞, 蘋果焗得好腍滑, 但系冇乜蘋果味, 反而第一次食芥末雪糕覺得幾特別, 頭兩~三啖芥末味唔算突出, 只係淡淡的芥末清, 但越食越強烈, 香甜雪糕配辛辣芥末.....又真系幾特別, 幾好食, 唔錯唔錯。
2017-06-15 36 瀏覽
開將快接近一年的心鐵板燒,是由靚仔師傅,鮨真的小老闆阿立創立的。鮨真的Omakase已經讓人吃過難忘,心鐵板燒就以優質肉類提供餐食,所有肉類都來自高質肉類批發商,讓食客吃得安心又滿足。而且能坐在師傅之前,看著師傅把食材燒熟的功夫,也足以讓食客眼目都一樣滿足。****************************心鐵板燒也是同鮨真,位於尖沙咀同一大廈之內。來到門前,就看見心鐵板燒的布牌。走進心鐵板燒,景觀和鮨真一樣,開揚尖沙咀海景,有兩張鐵板燒檯,大門的另一邊還有一間房。餐牌選擇,就是1人餐 HKD780或是2人餐 HKD1780。1人餐和2人餐最大分別在於主食的食材有點不一樣,但都是包了頭盤、餐湯、多士和甜品。以高質肉類提供,當然要好好品嚐一下2人餐的頂級牛肉三味、肉眼、和肉和牛舌。頭盤火灸吞拿魚腩、北海道螺肉沙律配紅梅汁,單看賣相很有西餐的風味在其中。北海道螺肉腍而不韌,鮮味不算很突。螺肉之下便有一小束昆布,口感清涼。火灸吞拿魚腩,用火把吞魚魚腩燒過周邊,帶點燒過的香味,但又不會把吞拿魚腩燒至全熟。吞拿魚之下透明條狀的是白海草。白海草少許爽口,配上酸汁又幾好味。餐湯有3款選擇,包括

****************************

餐湯有3款選擇,包括了龍蝦湯、松露磨菇湯和蟹肉豆乳粟米湯。選上了松露磨菇湯,湯中有很多磨菇碎粒,在碟邊還放了點黑松露醬,是加入湯之內拌勻而飲的。

松露磨菇湯除了口感有很多磨菇碎粒之外,帶有很香濃的磨菇味道,又帶點松露香,湯的口感一點都不稀,越飲越回味。

意大利多士,說到意大利,便會想起蕃茄和香草,這個意大利多士,就是很簡單用上蕃茄,加入香草調味而成。

多士不算很脆,但蕃茄帶點清香的香草味,少少酸又幾開胃。

翡翠鮑魚配柚子醋汁,把鮑魚在鐵板內燒熟,加入柚子汁而吃,在碟內放了些紫菜和花瓣。

鮑魚很多時都是配上蠔油,鮑魚配上柚子汁也是第1次品嚐。鮑魚非常之腍,配上酸酸甜甜的柚子汁多了點清新的味道,又幾好食。

食Omakase可以坐在座位,看著師傅在準備美食,足以讓人有一種想快點把食物吃下的想法。而鐵板燒也是月著同一個道理,就是坐著,看著師傅把食物在鐵板上燒熟而上碟。

看著師傅把蝦膏加入蛋煮成,已經萬分期待吃這份蝦膏蛋了。還有燒熟了的西班牙紅蝦,熟了之後還是一樣的鮮紅,確實很吸引。

西班牙紅蝦配蕃茄辣汁,鮮紅的西班牙蝦、鮮紅的蕃茄辣汁,還有鮮紅的蝦腳,以鮮紅的賣相來吸引人的注意力。

用上蝦膏加入蛋汁而成的蛋,蝦的鮮味十足,蛋也不會燒得很熟,還有點滑溜口感,確實好滿足。

西班牙紅蝦,肉質非常之彈牙,蝦味十足,絶對不比蝦膏的鮮味少少,而隻又幾大隻,吃著西班牙紅蝦無論味道和口感都讓人很享受。

蝦腳,在鐵板上燒了一段時間,所以蝦腳非常之香口之外,還很脆口。很多人都以為蝦腳是不能吃,但其實蝦腳是充滿了鈣質,如此脆口也可以當小吃而食,確實是一道很有心思的菜。

吃過一輪海鮮,便來了一份燒蔬菜來解下油膩感。茄子、脆肉瓜和鮮菇,很簡單用上鐵板加了點鹽燒熟了季節野菜,所以吃出野菜的原有味道。

主菜就是牛肉三味,已經把美國肉眼薄燒牛肉放在鐵板之外,等候著。在吃著美味牛肉之前,每人都會先預備一片燒過的麵包,還有芥末及喜馬拉雅山鹽。原來這片麵包是用來把食物的多餘油份吸走的。

在預備美國肉眼薄燒牛肉之前,師傅會問每位食客需要幾多成熟。我便是要上了5成,看著師傅把肉眼薄切牛肉,燒至快5成熟時,便加了些東西在牛肉之內,然後卷起便切開2份,放在每位食客的麵包之上。

吃下一口牛肉,發現牛肉卷著的一條條的,味道略甜,原來是漬昆布。肉眼薄切了還是很香濃的牛味,而師傅把牛肉燒至5成,還帶點肉汁而不會很乾,但我個人更喜歡少於5成的口感。

牛舌心,當然就是很多人愛食的燒牛舌。只可惜燒得便切開4份,但燒得有點乾和韌,但還是很香口。

和牛肉眼心,就是我們平常所吃的肉眼扒部位。這次要求肉眼心再少於5成熟,所以師傅很快便把肉眼心先放上麵包。

肉眼心的內還是帶粉嫩,但又沒有血水的,確實很多人未必這樣不夠熟的牛肉。牛肉心腍而不韌,牛味香濃,確實不錯。

每人都有一碗十分滿的小女子炒飯,我特意要求加多了一點點魚乾和蔥粒,所以魚乾比例也特別多一點。

小女子炒飯,放入了蔥粒、醬油醃製的甜魚乾及漬蘿白同炒,如果不吃蔥粒,師傅炒飯之前便會先問食客是否不下的,只要告知師傅便可以。

飯炒得香氣十足,魚乾的醬油味濃,而我更要求多一點魚乾,所以有點重口味,但原來按著師傅安排的份量,味道便不會過重。

四季野菜,以芽菜、椰菜、鮮菇、甘筍,全部切條而炒成。野菜很清甜,炒得口感還是爽口,不錯。

最後便是甜品,反烤蘋果撻伴日式雪糕,雪糕口味有4天,包括了柚子雪葩、鹽味雪糕、芥末和咖啡杏仁,我便選上了柚子雪葩。

反烤蘋果撻,還加了點金泊,甜味很清,還帶點蘋果味道,又幾好食。

柚子雪葩很清甜,略帶點微酸,吃了那麼多燒物,再吃一口柚子雪葩,潤喉又解膩。

• 松露磨菇湯
  • 翡翠鮑魚配柚子醋汁
  • 西班牙紅蝦配蕃茄辣汁
  • 美國肉眼薄燒牛肉
  • 反烤蘋果撻伴日式雪糕
2017-06-14 52 瀏覽
一直覺得食鐵板燒係一件視覺同味覺上嘅享受,睇住廚師係自己面前烹調,感覺好神奇。特登預訂左吧台,完全近距離,等同於演唱會嘅握手位,第一次食高級日本鐵板燒,期待感大爆發。二人套餐$1680,餐牌上嘅食物樣樣都好想試,好彩兩個人可以交換試下。明太子海藻沙律鍾意食日本野嘅其中一個原因就係個賣相好靚,連一個沙律嘅材料都放得好有美感。一直覺得白色一條條外表好似粉絲嘅配料好特別,口感好得意,雖然我到而家都唔知嗰啲係叫咩😂另外沙律有凍菜,好特別,之前從未試過,食落好清爽,凍菜本身係冇味道,不過有沙律醋調味,頂部鋪左蟹肉,仲有海藻,成個沙律食落好清新好新鮮。松露蘑菇湯+意大利多士一開始坐低就見到有三個茶煲係鐵板上面,到呢一刻先知道原來煲入面嘅係三款唔同嘅湯。松露同蘑菇呢兩樣都係我最鍾意嘅,碟邊係黑松露,可以因應個人口味自行加落湯中,飲個時食到蘑菇蓉,比起忌廉湯感覺上奶油味冇咁濃郁,偏清淡少少。意大利多士用咗好多番茄,味道偏酸,多士嘅味道濃郁,但配上咩都偏淡嘅蘑菇湯,感覺上可以中和返。南非大鮑魚配正油牛油一路飲緊湯個時,一路就望住師傅燒緊鮑魚,然後手起刀落咁輕鬆切片,燒牛油個陣啲味道迎面咁撲過泥,實在係太

明太子海藻沙律

松露蘑菇湯+意大利多士

南非大鮑魚配正油牛油
一路飲緊湯個時,一路就望住師傅燒緊鮑魚,然後手起刀落咁輕鬆切片,燒牛油個陣啲味道迎面咁撲過泥,實在係太吸引。大鮑魚果然係大鮑魚,絕對有半隻手掌咁大,燒到啱啱好,食落好彈牙,配上牛油汁,添加左少許鹹味,另外仲配上左啲季節蔬菜,蔬菜入面仲保持水分,食落唔會乾身,亦減少左油膩嘅感覺。

火焰清酒煮蜆
真係有火焰架,睇住師傅點火,然後就好似相入面成個煲着晒火,燒到酒精揮發晒之後過火就熄左啦,唔好睇小呢六粒蜆,每隻都好大粒,師傅上台之前會先幫你每隻都開好殼,食嘅時候好方便。街外面食過好多清酒煮蜆,都係只有淡淡的酒味,喺呢度我懷疑成個湯都係清酒煮,食蜆肉嘅時候飲咗少少湯,好濃烈嘅酒味,仲好辣口,但又有少少清甜嘅感覺,蜆肉相當鮮甜美味。

美國肉眼厚燒+和牛和尚頭+牛舌心
起先見到有塊面包喺度好奇怪,同牛好似冇乜關係,直到我食塊面包嘅時候發現牛汁全部滲入哂面包到,令到麵包充滿牛味!無錯,我就係肚餓得濟覺得面包都係食物要尊重佢所以我食左,然後發現原來師傅燒完嘅牛肉都會附上麵包上面,所以唯獨得我一個失去左塊麵包,呢個係錯誤示範。牛肉大概燒到七成熟,好嫩滑,咬落仲有肉汁,個人最鍾意食嘅係牛舌心,食落好爽口。

小女子炒飯
之前燒牛肉嘅時候,師傅將啲筋同肥肉邊位切開咗撥埋一邊,就係炒飯嘅時候用,炒飯炒得好乾身,食落有肉香味。

是日雪糕伴香蕉法式吐司
雪糕係柚子味,甜中帶酸,清新爽口。法式吐司鬆軟,中間包住香蕉,好健康嘅甜品

• 南非大鮑魚配正油牛油
2017-06-14 48 瀏覽
好羡慕男朋友公司成日都有Bonus,今個月無啦啦請我食鐵板燒,好彩都有念起我,請我食餐飯,上到黎環境好靚,有海景,不過BOOK唔到鐵板燒位置鐵板燒位置有6個位,要同人搭枱,坐左係普通位,反而可以2人世界叫左個情侶2人餐,同男朋友食咩都係情侶餐,HAHA每人一份沙律,侍應小姐好好人,會遂一講解呢碟有火炙吞拿魚腩,白海澡,柚子汁,海帶同北海道螺肉全部都好好味,感覺幾清新,仲有少少紅梅汁意大利蕃茄沙沙多士,蕃茄酸酸甜甜好好味餐前食好醒神飽魚柚子醋汁,飽魚好新鮮好彈牙柚子醋酸酸地好FRESH西班牙紅蝦配蕃茄辣汁紅蝦好新鮮,好彈牙炒蛋好濃郁蝦糕味燒茄子,紅椒,翠肉有龍蝦可以轉但要加$300,最後要左名古屋雞扒配松子仁滑又不漏,雞皮燒得金黃又少油松子仁鬆化好口感小女子炒飯,好香好入味,大大碗,食唔晒雪葩有柚子味,COOKIE味,COOKIE味比較creamy 柚子味酸酸甜甜,仲有果粒增加口感
好彩都有念起我,請我食餐飯,
上到黎環境好靚,有海景,不過BOOK唔到鐵板燒位置
鐵板燒位置有6個位,要同人搭枱,
坐左係普通位,反而可以2人世界

叫左個情侶2人餐,同男朋友食咩都係情侶餐,HAHA
每人一份沙律,侍應小姐好好人,會遂一講解
呢碟有火炙吞拿魚腩,白海澡,柚子汁,海帶同北海道螺肉
全部都好好味,感覺幾清新,仲有少少紅梅汁
意大利蕃茄沙沙多士,蕃茄酸酸甜甜好好味
餐前食好醒神
飽魚柚子醋汁,飽魚好新鮮好彈牙
柚子醋酸酸地好FRESH
紅蝦好新鮮,好彈牙
炒蛋好濃郁蝦糕味
燒茄子,紅椒,翠肉

有龍蝦可以轉但要加$300,
最後要左名古屋雞扒配松子仁
滑又不漏,雞皮燒得金黃又少油
松子仁鬆化好口感
小女子炒飯,好香好入味,大大碗,食唔晒
雪葩有柚子味,COOKIE味,
COOKIE味比較creamy
柚子味酸酸甜甜,仲有果粒增加口感
2017-06-10 55 瀏覽
第二次再訪,心情非常期待,因為第一次經歷非常滿意。尖沙咀的鐵板燒專門店,高層環境好舒服,食物質素相當高。開揚的景觀。專人燒,好過癮。蟹肉沙律。芝麻醬非常香甜清涼,非常解膩開胃。日式燒蠔。蠔肉大大隻入口爽嫩,配上櫻花蝦咸香,蠔味突出無蓋過。日本和牛。肉質非常嫩口,油脂滿滿又唔會好膩,入口即溶唔需要過多咀嚼,配上海鹽或芥末。最後有炒野菜。炒飯絕不馬虎,加上魚仔乾,黃蘿蔔粒等,入口爽甜咸香,炒飯乾身炒得非常驚喜。
開揚的景觀。
專人燒,好過癮。
蟹肉沙律。
芝麻醬非常香甜清涼,非常解膩開胃。
日式燒蠔。
蠔肉大大隻入口爽嫩,配上櫻花蝦咸香,蠔味突出無蓋過。
最後有炒野菜。
2017-06-10 36 瀏覽
中午去左尖沙咀誠品幫朋友買本書,先吃個午餐再出發,一個人來到海港城附近,正正有間日本餐廳合我心意,就去吃個日式午餐。午餐有個套餐,除左價錢較便宜的午市套餐外,另一個比較中上的,包括海鮮和肉類。先來蟹肉沙律。芝麻醬清香解熱,沙律菜非常爽脆,好開胃。日本燒蠔。蠔肉切半燒香,加上櫻花蝦乾,入口咸香不失鮮味,燒菜保持水分不會太乾。黑豚薄燒。薄薄黑豚片油脂分佈平均,加上泡菜入口爽甜口感豐富,伴上蘋果蓉非常解膩。最後有炒飯、漬物和麵豉湯,質素高價錢適中。最後配咖啡/雪糕。
先來蟹肉沙律。
芝麻醬清香解熱,沙律菜非常爽脆,好開胃。
日本燒蠔。
黑豚薄燒。