2018-11-04
朋友好介紹系列今日終於品嚐到台北大名鼎鼎嘅台式火鍋果然不出我所料,門面裝修有懷舊嘅感覺,一入門口已經索到麻辣嘅味道湧入我的鼻子湯底有多款選擇,我個人比較貪心梗係試鴛鴦湯底,辣果邊辣道適中再帶點麻,另一邊係烏雞冬蟲草清湯,好似燉湯咁,差啲想添飲首先叫咗山楂紅果汁,酸酸地幾開胃。之後叫咗果玫瑰松板,有冇搞錯,點解可以咁上枱,靚得咁緊要,用豬頸肉整三朵玫瑰花,再配合一個洋蔥裏面裝着雞蛋白,等你可以將啲蛋白撈埋豬頸肉一齊放落湯。再叫咗一碟白菜豬肉餃,大隻夾抵食。再叫左一碟杏香野菊,上枱十分精緻,原來係豚肉加茄子,花瓣用杏仁片砌成,一啖一驚喜。再來一碟波波糖,用菠菜捲着腐皮卷,腐皮卷裡有芝麻醬,配搭新鮮、呢個我最愛。再叫咗一碟賣相好似冰條咁,外面有層啫喱入面係墨魚卷,口感不錯,幾彈牙最後叫咗碟蔬菜拼盤,驟眼睇以為係一個盆栽,靚到一個點,好多不同種類蔬菜砌成,非常大碟。從未食過一個咁有藝術氣質嘅台式火鍋,雖然有點貴,但睇下個賣相就值得一試啦!
今日終於品嚐到台北大名鼎鼎嘅台式火鍋
首先叫咗山楂紅果汁,酸酸地幾開胃。
再叫咗一碟白菜豬肉餃,大隻夾抵食。
,靚到一個點,好多不同種類蔬菜砌成,非常大碟。