2018-11-27 84 瀏覽
係網上看到介紹這間過江龍的食物很美,趁現在還沒有太多人知道,就急不及待約好朋友一起去試。看得出店主在裝潢是下了不少功夫的,既有古典風味,又帶點藝術的氣質。首先當然是要揀鍋底,本來是四個人的,但可惜一位朋友因工作關係,未能赴會,最後只剩下我們三人。我們三位剛巧也是喜歡嘗辣之士,所以決定要鴛鴦鍋 - 紅泥小染 + 東方美人。聽店員講解説他們的湯底是偏向「麻」多於「辣」,而「麻」的味道也是麻得有層次,他們特意在鍋中間小圓格放滿花椒、辣椒、辛香料等材料,而小圓格向著「麻辣」那面是有一排小洞,讓那些辣味慢慢滲出,而向「不辣」那面,當然不會設有小洞,估不到店主對火鍋設計也這樣考究。東方美人湯底是豬骨、豬龍骨、豬手再加入紅棗、蓮子和百合等烹調而成,最適合女士們。飲品我們點了一瓶山渣紅果汁,貪佢酸酸甜甜很醒胃,又可幫助消化和解辣。首先到來是寛巷子水餃王,內「饀」十足,有鮮蝦,黑木耳等,啖啖肉,皮又薄。玫瑰松板 + 洋蔥醬店員説這是客人必點的招牌菜,洋蔥殻的蛋白要均匀淋係玫瑰花表層,再小心翼翼放於火鍋裡,慢慢才一塊塊再攤開出來。肉就是放在鍋中很久也不會「嚡」,還要記住點上這間店的秘製蒜蓉醬汁,更是相得益

玫瑰松板 + 洋蔥醬
店員説這是客人必點的招牌菜,洋蔥殻的蛋白要均匀淋係玫瑰花表層,再小心翼翼放於火鍋裡,慢慢才一塊塊再攤開出來。肉就是放在鍋中很久也不會「嚡」,還要記住點上這間店的秘製蒜蓉醬汁,更是相得益彰,添加美味。

黑條牛軋(彩虹款)
原來是混合墨魚汁、鷄軟骨和花枝粒而成,墨魚條有口感又彈牙,間中又會咬到一粒粒的鷄軟骨和花枝粒,非常特別又好味。

鳳梨酥(彩虹款)
用豆腐、鮮蝦、豬肉和花枝滑製成,中間仲有鳳梨肉,味道咸中帶甜,為這個火鍋添上一道甜品

花團錦簇
十多種蔬菜組合而成,有娃娃菜、生菜、椰菜、大紅椒、粟米、冬菇等,店員很耐心將每一種菜放入鍋中,又可再一次美化整個鍋了。

菠菠糖 (彩虹款)
菠菜做外皮,加上白豆皮和白芝麻,物如其名,㚈皮吸了湯的精華,再加上濃濃的芝蔴味,口感非常豐富。

若不是有一人缺席,雖然我們已盡全力,最後還是有蔬菜剩底。
2018-11-15
2018-11-26 85 瀏覽
星期三正午海港城搵地方食午餐,同個好耐冇見嘅朋友食,見到有間餐廳設計好特別,一於食呢間啦。之前朋友係台灣食過寬巷子架!入到店內環境同商場相比截然不同,餐廳夠晒清靜,設計都好靚。搵到位坐低,侍應即刻行過黎,以招牌既笑容,親切咁招呼我們。同時亦介紹店內的幾款不同湯底,我們選了兩款不帶麻,不帶辣的湯底。美人湯底 - 豚骨,養顏養生白鳳 - 烏雞 花膠 ,超養顏 湯底到左,發覺湯底十分足料,味道好濃,基本上個湯底好似有住家嘅感覺有貼心的侍應教授同指導我們控制煮的時間,從而享受最佳的食物質素。仲有個沙漏比我地用,以最佳時間品嚐食物。跟著我地叫了個玫瑰松板,一上菜時,我直頭呆左。個賣相直頭係好似玫瑰花咁,好像3朵真玫瑰花一樣,非常立體, 不得不佩服師傅的刀工和心機。松板豬肉,以豬頸肉為主,侍應教我地要沾啲蛋白,再放落煲灼熟。隔左一陣已經食得,豬頸肉瘦而不靭,肉質香滑無比,爽彈口感,非常嫩滑,食落仲有帶有濃濃肉香味,唔使點醬已經超好味。另外墨條牛軋糖 , 初時以為是手信食的牛軋糖是個甜品,實際是用墨魚汁混入墨魚漿、花枝頭、雞軟骨造成。濃郁墨魚味,加上雞軟骨,口感豐厚。最令我印象深刻的是花團錦簇 ,

美人湯底 - 豚骨,養顏
養生白鳳 - 烏雞 花膠 ,超養顏

最令我印象深刻的是花團錦簇 , 將蔬菜做到藝術品一樣,打卡一流。

我們在食這道前,服務員會過來,主動提議幫我們下菜。她全程細心地幫我們將一款又一款的菜放進鍋內,菜好似插花般逐一放在湯底裏並填滿整個鍋面,非常細心。

整體而言,餐廳食物好、環境好、服務又好,不過埋單都有返咁上下。
  • 烏梅汁
2018-11-26 397 瀏覽
記得三年前到台灣旅行,特意選了一家精緻火鍋店,除了大賣宮廷特色,食物又精緻,令人印象深刻。想不到三年後這個熱潮已吹到香港。最近知道寬巷子在海外開設第一家分店,而且選址香港-尖沙咀(海港城)。在網上看到其精緻的食物已相當吸引,立即要來找回台灣的回憶。餐廳參考台灣店的設計,充滿懷舊感,而且闊落,完全沒半點擠迫的感覺。打開餐牌,盡是精緻的火鍋食物,全部賣相都非常吸引。鴛鴦鍋 $328 (元珠小染,東方美人)餐廳湯底有五種選擇,選了麻辣的元珠小染和清甜的東方美人。元珠小染 - 紅紅的麻辣湯非常吸引,而且湯底重麻不重辣,辣味溫和,麻味刺激。東方美人 - 美人鍋用上豬骨高湯,它鮮甜的味道, 將它當成湯飲也絕不過份。玫瑰松板 $298餐廳的招牌菜,將豬肉卷出玫瑰花的形狀,立即變得非常吸引。放入鍋之前先將蛋白搽上豬肉中再灼熟,豬肉香滑,口感爽彈,有豐富的豬肉香味。花團錦簇 $238也是第一次看到如此巨型的蔬菜拼盤,還以為是一個插花擺設,非常龐大。花團錦簇由各種蔬菜(金針菇,香菇,美白菇,日本甜玉米,時令蔬菜)組合而成,職員也樂意幫忙將蔬菜鋪滿整個火鍋中,顯得非常豐富。菠菠糖 $68將手工豆皮捲起,中間

想不到三年後這個熱潮已吹到香港。
烏梅汁
打開餐牌,盡是精緻的火鍋食物,全部賣相都非常吸引。
鴛鴦鍋 $328
鴛鴦鍋 $328 (元珠小染,東方美人)
餐廳湯底有五種選擇,選了麻辣的元珠小染和清甜的東方美人。
花團錦簇 $238
菠菠糖
菠菠糖 $68
將手工豆皮捲起,中間還有白芝麻,最後用菠菜包住。灼的時間比較講究,太快固然不夠熟,太久又會破壞口感,所以餐廳都有準備沙漏,而我就建議將菠菠糖放到東方美人鍋中,更能嚐到它的味道。
杏香野菊
杏香野菊 $108
杏香野菊是香港限定,手工之作。採用新鮮內腰肉,將它摔成爽彈的口感。再包上香茄,烤到紫金色,用杏仁圍出花,最後加上紫玉米,令入口富有層次。
白菜豬肉餃
白菜豬肉餃 $78
白菜豬肉餃由師傅包製,皮薄,而且豬肉,鮮蝦等的餡料相當豐富。
烏梅汁 $88
吃麻辣火鍋,飲烏梅汁是比較好的選擇,能夠減辣解渴。

首次接觸寬巷子,實在被它出色又富藝術感的食物吸引,而且還有台灣的店員出色的招待,難怪餐廳客似雲來!
烏梅汁
鴛鴦鍋 $328
菠菠糖
杏香野菊
白菜豬肉餃
2018-11-26 33 瀏覽
某天經過海港城就是給門前那種仿古風味,所吸引著,原來是一間由台灣來的過江龍,人氣手工火鍋店-寬巷子在網上搜尋一番後,決定來朝個聖~試試看招牌鴛鴦鍋 $328元珠小染:微辣湯底,鹽水浸漬辣椒,以月桂葉、辛香料、辣椒、白芝麻等,融合調味粉製成。個鍋嘅設計將啲辛辣香料放喺中間個圈圈度,啲辣味會慢慢滲入湯底,令到無論打咗幾耐都可以保持原味養生白鳳:以花膠、烏雞、桃膠、鮮人蔘,外加微生物低溫熟成的黑蒜。玫瑰松板 $298網上睇到係呢間店既人氣食品~這也是個來朝聖目的一朵朵玫瑰形狀嘅玫瑰松板!女仔見到實好高興每朵都有13至15片豬頸肉,落鍋之前先喺面層淋上蛋白漿,令到每片豬頸肉都更爽滑白菜豬肉餃 $78一個字「鮮」,好好食~同出面既餃子係兩回事,每隻餃都脹卜卜創意手工食品~冬甩子 $88:由花枝漿製成,面頭有堅果、提子乾做裝飾,口感彈牙,幾特別創意手工食品~鳳梨酥 $98香港獨有~係台灣無得食架外層係豆腐、花枝漿同蝦漿所製,內餡係自家慢火煮新鮮鳯梨而成嘅鳳梨漿,鮮甜嫩滑創意手工食品~枝仔冰 $88:外層是水晶餃皮而做成的,皮好煙韌,呢條偽雪條,係用新鮮墨魚打成花枝漿,再混埋豬頸肉、蝦肉,沾上菠菜粒

在網上搜尋一番後,決定來朝個聖~試試看

招牌鴛鴦鍋 $328

玫瑰松板 $298
網上睇到係呢間店既人氣食品~
這也是個來朝聖目的
一朵朵玫瑰形狀嘅玫瑰松板!
女仔見到實好高興

白菜豬肉餃 $78
一個字「鮮」,好好食~同出面既餃子係兩回事,每隻餃都脹卜卜

創意手工食品~冬甩子 $88:
由花枝漿製成,面頭有堅果、提子乾做裝飾,
口感彈牙,幾特別

創意手工食品~鳳梨酥 $98

香港獨有~係台灣無得食架

創意手工食品~枝仔冰 $88:

外層是水晶餃皮而做成的,皮好煙韌,呢條偽雪條,係用新鮮墨魚打成花枝漿,再混埋豬頸肉、蝦肉,沾上菠菜粒同台灣椪柑條,混合而成。記得要一支支咁落鍋,煮熟直接一支支食,幾得意,睇落好似真係食緊雪條冰

花團錦簇 $238
嘩~成個盆栽咁樣,好勁,佢哋要學埋插花

食完肉類,待應生會幫忙把菜插在鍋入面,細心地栽出另一盤花

玫瑰水果茶$98
清甜、解膩~

整個晚餐過程,無論視覺與味覺都係一種享受
每道菜式都好似藝術品,令人細心欣賞❤️
  • 白菜豬肉餃
  • 枝仔冰
  • 鳳梨酥
2018-11-25 77 瀏覽
最近朋友仔生日,加上佢超級鐘意打邊爐,所以一早已經諗住揾間靚餐廳打邊爐慶生,奈何普通火鍋店通常都比較街坊,搞到遲遲都未有定案!上網見到呢間過江龍台灣火鍋店就即刻揀咗佢。對住維港個夜景滾下滾下都真係另有一番風味嫁。打邊爐鴛鴦湯底係基本吧!今次揀咗紅泥小染同美人鍋。紅泥小染嘅辣度唔算好高,麻味比較出,可能融合咗台灣風味,所以唔算太辣;美人鍋加咗唔少滋補食材,未開始落火鍋料之前,飲返碗都係唔錯嘅選擇。玫瑰水果茶水果材料好多,果香味十足,好fresh !都幾解辣。玫瑰松板顧名思義,玫瑰松板即係由松板豬砌成嘅豬頸肉,雖然係有少少貴,但係見到朋友瘋狂拎住泥影相,就知道係值得。玫瑰造型吸精又討好。店員仲話為咗啲豬肉食落更有質感,仲可以加啲蛋清一齊滾,仲話食嘅時候,可以請佢幫手,超貼心!墨條牛軋用台灣手信牛軋糖做藍本,用墨魚漿、花枝頭同雞軟骨整哂,個造型真係十足十,連杏仁都模仿得好似。因為花枝頭同雞軟骨嘅原故,食落好有咬口!鳳梨酥真係估唔到打邊爐都可以打到鳳梨酥,唔單止外型似,佢連餡料都包埋鳳梨粒,好清新,同火鍋湯底出其地夾!花團錦簇點呢個蔬菜盤嘅時候,仲特別同朋友仔講,生日要收花!點知上碟真係冇令人

玫瑰水果茶
水果材料好多,果香味十足,好fresh !都幾解辣。

花團錦簇
點呢個蔬菜盤嘅時候,仲特別同朋友仔講,生日要收花!點知上碟真係冇令人失望,整到好似一盤花咁,好靚,聽聞師傅仲特登去咗外國學花藝,好有誠意。呢度服務好好,又可以請店員幫手放到靚一靚,再打卡影相!

2018-11-25 44 瀏覽
之前聽到呢一間台式火鍋嚟香港開店,一直都好想去食。今次終於搵到朋友陪我去食,好開心。位於海港城,環境優美傳統格局,仲有好多位係可以見到海邊嘅風景,欣賞維港嘅景色,覺得同男女朋友一齊食都好溫馨😚。鴛鴦湯底我哋叫咗東方美人同紅泥小染,東方美人係好濃郁嘅豬骨湯底,仲有好多養生材料有紅棗杞子,喺未落料之前我哋都飲咗一碗湯底,個味濃郁。紅泥小染係麻辣湯底,好大粒嘅辣椒🌶️,驚太辣但又忍唔住試飲咗幾口,發現個湯底麻味比較重,唔算太辣同埋冇四川麻辣火鍋咁多油,但係麻味都幾濃烈。鳳梨酥🍍好好奇,打邊爐嘅鳳梨酥究竟係啲乜嘢?🤔佢個樣同平時嗰啲鳳梨酥都好神似😂估唔到咬落去真係有鳳梨🍍肉,外鹹內甜放入麻辣湯底,奇異地夾。墨條牛軋鍾意食台灣牛軋糖🍬煙銀質感。呢個打邊爐嘅牛軋糖就冇牛奶味,但有墨魚🦑同花枝肉味,食落都有煙銀嘅感覺🤔,望真啲原來係雞軟骨係呢個牛軋糖入邊,覺得呢碟菜好有心思。玫瑰松板好靚既玫瑰花🌹,是可以吃得入肚的玫瑰🌹。呢個玫瑰花要加啲蛋白漿,令到呢個豬頸肉質感更爽滑。每一朵玫瑰花都要整朵放入去湯底,每朵有十幾片豬頸肉。放入去湯底都覺得好靚。手工蛋餃呢個係香港獨有嘅菜式,用蛋黄整成餃子皮🥟再包涵料,

鳳梨酥🍍

手工蛋餃
呢個係香港獨有嘅菜式,用蛋黄整成餃子皮🥟再包涵料,好考功夫。個餃子皮好有蛋香,而唔會輕易破裂。

花團錦簇
一上枱覺得好似盆栽一樣,好大盆。職員都有溫馨提示,當食完打邊爐店舖會有專人服侍,將啲菜插在鍋中整成一朵花,但要忍口,係打邊爐期間唔可以食菜住😂。為咗想睇呢一個效果,我哋真係忍住左口。食完見到,職員好似幫你插花咁,一扎菜擺到靚靚仔仔,忍唔住要影多幾張相。
2018-11-24 279 瀏覽
又到老豆生日既時候,就要諗下帶佢去食咩好西慶祝下🥳😋好彩近期開左寬巷子,之前睇到有報導話佢終於黎香港開店、立馬book左同老豆老媽子試菜兼慶生!🤤餐廳位於海港城地下,喺連卡佛嗰邊,地點地段都唔駛彈架啦!💯而且門口既裝修又多左一份古典美,同商場設計同埋周邊商店相映成趣😚店員話見我地早左少少到,可以安排到我地坐窗邊位,完全係一個維港煙花🎆景!好靚啊!😍😍就算喺出面碼頭都唔會睇咁耐,今晚可以一邊食一邊睇住,一坐低仲開始幻彩詠香江🤣一睇佢個Menu,都不禁嘩左一聲,因為佢啲食物樣樣都好似藝術品咁靚!😍雖然款式唔算係好多,但係好似樣樣都係必食招牌菜咁🤗當然價錢都有返咁上下啦。先揀咗兩款湯底做個鴛鴦鍋,就點左幾樣招牌菜,包括玫瑰🌹松板、鳳梨🍍酥、菠菠糖、花團錦簇🌺🌸🌼🌻齋睇名就真係唔知咩黎咁🤪🥴落左單冇耐,就先上左湯底,店員都好細心介紹湯底既材料;未講完食物都陸續到啦!咁佢就繼續耐心咁介紹埋食物,同埋每一款大約要煮的時間🤗👍🏼服務好周到!而且呢位講台灣腔國語既哥哥好溫柔,嗰一刻我阿媽都話以為自己飛左去台北🤣如果講食物,最吸晴既就一定係個玫瑰松阪同埋花團錦簇😍玫瑰重版其實係豬嘅頸嘅部份,設成厚片再對

玫瑰松板

如果講食物,最吸晴既就一定係個玫瑰松阪同埋花團錦簇😍玫瑰重版其實係豬嘅頸嘅部份,設成厚片再對切成一個個花形嘅形狀🌺🥳豬肉嘅擺設加埋肉片上嘅紋理真係令佢賣相變到冇得彈!除咗豬肉🐷嗰邊,令我最驚訝嘅係你嘅令一邊有個用洋蔥裝住嘅蛋白汁,店員介紹係將豬肉放鍋之前淋上蛋白質,煮時會令豬肉肉質更滑😍 放湯煮大約1分鐘都唔使,豬肉就食得㗎啦!一咬落去勗勉果然係好玩,尤其係沾上蛋汁薄薄垛一層令到佢更加香,而且新鮮嘅豬頸肉本身就好爽脆,好有驚喜!好難得食豬肉冇食牛都打邊爐打得咁滿意,老豆媽咪都話好好食,貴都值得🤣
鳳梨酥

另一個驚喜就係鳳梨酥,外表真係似到十足😂係個皮既顏色深少少,煮完都完全冇爛!呢個鳳梨🍍酥既皮似係用豆皮做,入面既餡有蝦滑、豬肉,而且真係夾左啲菠蘿蓉入去,咸中有少少甜,而且呢個餡料放辣🌶同唔辣既湯都一樣好食😋
花團錦簇

媽咪最鍾意食菜,店員就推薦左食花團錦簇,佢話好大份影相又靚🥰點知!😍😍😍佢完全係一個藝術,🥗靚到dum一聲!我完全冇諗過蔬菜都可以咁靚!媽咪仲興奮過生日既老豆,係咁攬住同盆菜影相😂👍🏼咁除左靚,啲菜真係好新鮮同款式好多,紅椒又切到好靚一支支花咁,又有菇又多生菜🥬
老油條

由於個菜真係太大份,所以我地冇叫其他太多野食都好飽。我地仲叫左個水餃🥟、好大隻同厚肉,皮又唔算好厚之餘煮極都冇爛,入面既餡料,尤其係D冬菇好鮮味。烏冬都好食,係幼身的烏冬🍝似讚岐鳥冬。老油條的份量好多,不過呢個係唯一相對地冇咁出色既食品,如果佢再炸到硬D脆D,放湯就更好食😁
鴛鴦湯底

呢一餐最後食到好飽,因為湯底本身都好多料,好似個唔辣既養生湯底🍲真係有花膠、半隻鳥雞🐤、桃膠同鮮人參,真係貴得有道理架! 老豆雖然口中話貴😅不過見佢食得咁開心都抵啦,而且其實咁食買單都係為返400蚊一個人左右,有個咁靚既景🌃、好既食材同好既服務,我覺得物有所值既🥳🥰
2018-11-21
鴛鴦湯底
寬巷子是台灣火鍋店,在香港開設第一間海外分店,終於book到平日6點食~~~門面確是有點古舊,踏進門口有部鋼琴,不然想起周杰倫的電影。內裡環境還是現代風格,花花油畫牆。玫瑰水果茶 $98除了大量香橙、青蘋果、檸檬等鮮果,果茶清香而不會過甜、過酸,還有陣陣玫瑰花香。湯底,當然貪心要點鴛鴦元珠小染:微辣湯底,鹽水浸漬辣椒,以月桂葉、辛香料、辣椒、白芝麻等,融合調味粉製成,內有鴨血、豆腐。最初味道是小小辣,中間個圈是辛辣香料,辣味會慢慢滲入湯底。養生白鳳:以花膠、烏雞、桃膠、鮮人蔘,外加微生物低溫熟成的黑蒜。滾起要先品嚐湯底,清甜滋潤,花膠彈牙,人蔘保氣,已經飲到好幾碗,再加湯也是味道濃郁。玫瑰松板 $298一朵朵玫瑰活生生呈現眼前,相當考師傅刀功、時間、手勢。放進湯之前先沾滿蛋汁才灼,令肉片更爽滑,輕輕的放玫瑰花在湯底上,拍照後就要弄開容易熟。每朵都有13至15片豬頸肉,豬肉長期間仍保持鬆軟爽口質感,好有驚喜!白菜豬肉餃 $78餃子相當飽滿,咬開是新鮮豬肉、有白菜的蔬菜甜、爽口木耳,超美味。寬巷子除食材新鮮外,一系列手工精緻自家手工製火鍋菜式也是賣點之一。鳳梨酥 $98: 以為是原個鳳梨酥

玫瑰水果茶 $98

湯底,當然貪心要點鴛鴦

最初味道是小小辣,中間個圈是辛辣香料,辣味會慢慢滲入湯底。

白菜豬肉餃 $78

鳳梨酥 $98: 以為是原個鳳梨酥打邊爐?No!
外層係豆腐、花枝漿同蝦漿所製,有種軟中帶彈牙的質感,咬開確實有甜甜的鳳梨漿,好特別,香港獨有,台灣沒有的。

冬甩子 $88: 主要由花枝漿製成,上面有堅果、提子乾等裝飾,賣相可愛,咬開會有點芥末味。

枝仔冰 $88: 偽雪條是用上新鮮墨魚打成花枝漿,再混埋豬頸肉、蝦肉,沾上菠菜粒同台灣椪柑條,用水晶麵皮包住餡料而成。
淥完後仍然完整,外層煙韌口感好有趣,內裡是彈牙的質感。

花團錦簇 $238,簡直如插花盆栽一樣,在最後才品嚐,有專人把蔬菜插在鍋中如插花般,當然是手機先食時間。份量都幾多,建議最好4人或以上分享。

2018-11-23 735 瀏覽
城中又有新話題,台灣的人氣藝術火鍋店 已經落腳海港城,以無敵海景、精緻手作及養生湯頭作賣點,網上流傳照片驚喜不已,火鍋材料意然可以美麗如花!怎可以不被吸引,今晚相約兩位女士同行,大飽眼福兼口福! 裝修非常落本,大門用上了有百年歷史的台灣鹿港大戶人家的宅門,店內放滿古董如鋼琴、宋代的栓馬柱,古色古香的同時,配上無敵維港景,斯文高雅之氣質。 創意之寛 沒有邊界料理資本 從巷子通往世界原來就是店名的由來。吃盡藝術的型與美看盡創意的奇與同是好句子。 皮套餐牌,每一頁都是非常養眼的繽紛菜式,圖文並茂。 桌上的爐貝別出心裁,預先準備好的調味醬汁同樣另類,裏面的洋蔥等十分爽口好吃,味道平衡溫和,淨吃亦可口。山楂紅果汁 $88 先送上山楂紅果汁,味道挺令人意外,酸酸甜甜的,冰涼美味!紅泥小染、東方美人鴛鴦鍋 $328 據說大部份人都會這樣配,美人鍋實在吸引,但不嚐麻辣別說來吃台式火鍋,一舉兩得絕對是這個鴛鴦鍋。 先談東方美人,白色的湯頭,見賣相已經感覺養顏,秘製膠原豐富的豬骨湯頭,內有不會吃的藥材、紅棗、草果及原粒龍眼,可以吃的有豆腐及鴨血,喝一口,豬骨味濃又順滑,回甘甜美暖在心頭
玫瑰松板

城中又有新話題,台灣的人氣藝術火鍋店 [寬巷子]已經落腳海港城,以無敵海景、精緻手作及養生湯頭作賣點,網上流傳照片驚喜不已,火鍋材料意然可以美麗如花!怎可以不被吸引,今晚相約兩位女士同行,大飽眼福兼口福!

創意之寛 沒有邊界
料理資本 從巷子通往世界
原來就是店名的由來。

吃盡藝術的型與美
看盡創意的奇與
同是好句子。

皮套餐牌,每一頁都是非常養眼的繽紛菜式,圖文並茂。

山楂紅果汁 $88

山楂紅果汁

先送上山楂紅果汁,味道挺令人意外,酸酸甜甜的,冰涼美味!

紅泥小染、東方美人鴛鴦鍋 $328

紅泥小染、東方美人鴛鴦鍋

先談東方美人,白色的湯頭,見賣相已經感覺養顏,秘製膠原豐富的豬骨湯頭,內有不會吃的藥材、紅棗、草果及原粒龍眼,可以吃的有豆腐及鴨血,喝一口,豬骨味濃又順滑,回甘甜美暖在心頭。

綿綢豆腐

所用綿綢豆腐別富風乾與發酵的特殊味道,柔軟、嫩滑又掛湯。

紅泥小染是川味的麻辣鍋,見到好多辣椒、燈籠椒及蔥頭,出奇的溫和,並無奪命的霸氣,香麻少辣,這樣地,對辣敏感的肚子也不會拉!

花椒

貼心地內藏機關,份量極多的花椒其實存放在中央的一格,經過小洞與辣湯連接,這樣地客人就會越食越麻,難道是溫水煮蛙,我們將會不知不覺地被 “麻”醉!

另一優點就是,撈食物時不會沾上。喝一口湯,都幾甜!

玫瑰松板

寬巷子的招牌,每台必點的項目,見到真身更加驚嘆手工製作的奇幻!

玫瑰松板

豬頸肉卷成非常圓形的花朵,白色的脂肪與粉紅的肉色竟然剛好組合成自然的絞理。旁邊挖空洋蔥裡面是蛋白,吃法亦有心思。

只要要求,來自台灣的女服務員會親自為客人烹煮,見她先把蛋白塗在花朵上,令肉質更加滑溜,然後原棵花朵肉放在火鍋湯上,目的之一,當然是要先讓我們拍照。

然後用筷子把每片花瓣撕下灼煮,做法真是斯文大方!

若然想吃得更刺激,可把灼至差不多熟的豬頸肉放進中央的小圓爐,多吸一點麻。

豬頸肉本身雪花平均,吸收了香麻不辣的湯汁,爽嫩味香,很是滋味!

波波糖 $108

波波糖

以幼長枝竹串起,一串兩粒的波波糖,造型亦特色。

波波糖

手工豆皮、白芝麻及菠菜的創意組合,本來是素,豆皮配合美人鍋的湯汁,食落出奇的有 “肉”感。

波波糖

一粒辣一粒唔辣,就可以試齊兩款湯的味道。

墨條牛軋 $128

墨條牛軋

黑蚊蚊的墨條,外型似牛軋糖,奇妙之處是內藏雞軟骨,食落索索聲有咬口,喜歡這口感。

鳳梨酥 $138

鳳梨酥

香港特定,台灣人都要來香港食,外型普通似磚塊,隱藏新鮮鳳梨在中央,所以食起來有甜有鹹的味道,口感出乎意料的討好。

寬巷子水餃皇 $98

寬巷子水餃皇

火鍋不能沒有餃子,結論是好好吃。

花圑錦簇 $238

花圑錦簇

另一款令人驚嘆的手工製作,遠看似盤裝飾花,其實以蔬菜組成,主要用上花蕊形的羅馬生菜及紹菜,配上菇菌點綴。

花圑錦簇

服務員代勞,全部材料慢慢放上火鍋湯上,就如素菜鍋。

今晚吃得真健康,食了很多蔬菜,不過放在辣湯內不適宜,蔬菜就是過辣了!

精彩的一夜,配合維港燈光展,完美的結束。

注意晚上分兩輪,六點及八點十五分,如果唔想咁趕,吃下場可以慢慢享受。

服務殷勤友善,環境景致一流,食物新鮮奪目,位於黃金地段,價錢亦相應配合,因此性價比還可以。
山楂紅果汁
寬巷子水餃皇
2018-11-21 95 瀏覽
清麗村姑家有要事弄得久未聚頭,趁著中午的小空檔約埋甜魔媽媽一同相聚,為她打氣最合吃辣,一於找來期待已久的寬巷子,懷念台灣麻辣滋味一番! 寬巷子的大門原來大有來頭!是過百年歷史來自台灣鹿港大戶人家的百年老宅門,整道門原件由台灣運送到香港裝嵌,另加上店內的心機擺設,流露出店家滿滿的家鄉情懷! 被安排坐於海景卡座當然開心,不過有點背光的情況影相要多花心機、時間。 甫坐下看到餐廳每枱都設有一個人手鑄造,價值30萬新台幣的團圓鍋好落本喔! 寬巷子玫瑰水果茶$98,一壺有1300ml之多足夠我們三人分享,內有多款新鮮生果,喝下味道濃郁香甜還帶占點點花香,甜度較足但我可接受!! 另外鍋具亦相當有心思!特別間格有一富小孔的圓形空間,內裡放滿辣椒、花椒等辛香料,保持著濃郁味道,最重要是不會越滾越鹹,而食物亦不會沾到花椒或辛香料,那便吃得更盡興了! 我們選了招牌鴛鴦湯底,東方美人鍋 X 紅泥小染$328,前者以60斤豬骨、豬龍骨和豬手慢火熬製而成,豬骨濃湯內更有花椒、胡椒調味、紅棗、蓮子和百合等豐富養顏材料,芬香四射味道香甜仲滋潤養生很讚呢!而紅泥小就用新鮮花椒、豆瓣、辣椒等十多款香料炒香,然後加入

我們選了招牌鴛鴦湯底,東方美人鍋 X 紅泥小染$328,前者以60斤豬骨、豬龍骨和豬手慢火熬製而成,豬骨濃湯內更有花椒、胡椒調味、紅棗、蓮子和百合等豐富養顏材料,芬香四射味道香甜仲滋潤養生很讚呢!而紅泥小就用新鮮花椒、豆瓣、辣椒等十多款香料炒香,然後加入中藥材發酵調製而成,麻香不俗辣味醇和不嗆喉,吃得大家十分舒服。

我們選了數款特色的火鍋生料,看極緻的賣相真不敢相信這是火鍋配料!!

這盆花團錦簇$238根本是絢麗的藝術品,連蔬菜籃也佈置得如此精巧真心佩服!

我一眼便愛上這杏香野菊$108,這道菜式現已闊別台灣分店,只能在香港店才可品嚐喔!這道菜式真的相當考功夫,杏仁片花瓣是由人手逐片逐片插入由花枝漿花托中,花蕊以紫玉米配襯,吃下香軟可口很有特色!

手工蛋餃$88金黃的蛋皮香口吸味,內裡富豚肉香味,咀嚼間閒來爽脆口感,原來鬼馬哋添加了馬蹄有驚喜。

接下來是一道相當有難度的菜式菠菠糖$68,白豆皮上塗上芝麻醬和白芝麻,將之捲至結實而不鬆散,而外層的菠菜葉明顯細挑過,附有小沙漏作計時,灼熟後的菠菠糖吸盡湯底精華,但自身的芝麻和豆香仍然豐厚個性鮮明!

鳳梨酥$98是台灣最紅的手信,餐廳以此作靈感用豆腐、鮮蝦、豬肉、鳳梨及花枝滑等,組合出創新的火鍋料理!吃下口感挺不錯,內有酸香的菠蘿蓉,對於我見這菠蘿當然俯首稱臣吧!

玫瑰松板$298以燦爛花朵外型來設計,以低溫冷凍的新鮮豬頸肉製作,並以人手把每塊豬肉片砌成一朵鮮花模樣美艷絕倫!
在放鍋前將玫瑰松板淋上蛋白漿,吃時會更添嫩滑的感覺,豬頸肉的質感極富彈性,吃得我津津有味呢!

最後花藝師呀靚仔服務員才真!將花團錦簇完美下鍋,看得精彩吃得美妙的一頓就此圓滿結束!

三個女人一鍋完後當然要試試美人鍋的功效,看來我們真要吃多幾場了嘻嘻!!
2018-11-20
午餐
用餐優惠
試食活動
2018-11-21 30 瀏覽
今日朋友介紹依間火鍋店😊睇相已經覺得好吸引😍今日專誠嚟到海港城食下,地點好方便👏一入門口會見到個鋼琴,裝修好有古色古香嘅風格,店員會好細心講解每樣食品嘅特色,而且可以因應自己嘅辣度選擇鍋底🤗我哋揀咗鴛鴦鍋😁白湯非常夠味,有藥材味道,好養身😽麻辣嗰邊除咗辣,嗰味道十分香👍👍但又唔會蓋過食材嘅鮮味💋👅呢個好似冬甩,但其實係花枝丸黎嫁😂不過冬甩嘅表面鋪左爪子,杏仁片喺上面, 食嘅時候口感十足,唔講以為係甜品tim🍮同時店員會送上一個4分鐘小漏斗,咁就唔怕食物過咗時間啦😸😸仲有呢個鳳梨酥好值得推介😋😋佢唔係一個普通嘅鳳梨酥,佢裏邊加咗豬肉同埋鳳梨🍍食嘅時候咸咸地甜甜地🤗好夾,出面完全冇食過👍👍👍魚皮餃皮薄餡靚😃係打邊爐麻辣火鍋嘅最佳配搭👏👏蔬菜盤嘅賣相非常用心,好似花籃一樣咁靚,每一棵菜都用心製作,四個人都夠食👍👍大約有三種唔同嘅菜,有金菇,草菇,粟米,樣樣新鮮😃😃呢個係山楂紅果汁🍹酸酸甜甜10分開胃呀🤩🤩鍾意試新菜式嘅朋友,依到一定好岩大家😻
今日朋友介紹依間火鍋店😊睇相已經
覺得好吸引😍今日專誠嚟到海港城食下,地點好方便👏
魚皮餃皮薄餡靚😃係打邊爐麻辣火鍋嘅最佳配搭👏👏
呢個係山楂紅果汁🍹酸酸甜甜10分開胃呀🤩🤩
鍾意試新菜式嘅朋友,依到一定好岩大家😻
2018-11-21 28 瀏覽
之前10月份已經見cosmoxxxxxxx 網站介紹呢間隱藏火鍋店,賣相一流及打卡精選火鍋店寬巷子。由於呢排天氣開始轉涼,所以約埋三五好友一齊去呢間火鍋店打邊爐。此火鍋店原來早在9月初已靜悄悄地登陸香港,一去到已被門口吸引了,影左唔少相。店內外裝潢都古色古香,睇得出所用器皿都花了不少心思。首先,點了湯底紅泥小染配東方美人。紅泥小染又麻又辣,很開胃,開始時可接受,不過湯底越食越辣,喜歡吃辣的朋友一定不能錯過,而東方美人可補身。配料點了玫瑰松板、枝仔冰、菠菠糖及花團錦簇等。材料上枱,雙眼被吸住,因為很別緻,美輪美奐,當然要相機食先。玫瑰松板:由新鮮豬頸肉造成玫瑰花的形狀,在放入火鍋前淋上蛋白漿,增加嫩滑口感。枝仔冰:由新鮮墨魚打成的花枝漿,再混合豬頸肉和蝦肉利用水晶麵皮包住,滾後都維持雪條形,巧奪天工。菠菠糖:由白豆皮、菠菜沾上芝麻醬和白芝麻造成,滾後完全吸收火鍋內的湯汁,超好味。花團錦簇:外表勁美,由十多種蔬菜組成,蔬菜很新鮮。總結食材、美味、環境非常不錯。

店內外裝潢都古色古香,睇得出所用器皿都花了不少心思。

花團錦簇:外表勁美,由十多種蔬菜組成,蔬菜很新鮮。

總結食材、美味、環境非常不錯。
  • 菠菠糖
  • 枝仔冰
2018-11-20 38 瀏覽
今日同朋友行海港城,見到呢間台灣嘅過江龍,於是就入去試一試,店入面嘅環境真係好靚,有一塊大嘅落地玻璃,可以望到維多利亞港嘅景色我地點左個鴛鴦湯底,一邊叫做元珠小染,即係細麻辣湯底,另一邊叫做東方美人,即係清湯湯底,兩邊味道都唔錯,又濃又香鮮蝦雲吞,呢個冇乜特別,但係都好食冬甩子,呢個有芥辣,杏仁,雞軟骨同埋魷魚,搓成一個冬甩,4分鐘之後就可以食,都唔錯鳳梨酥,用豆腐,花枝,豬肉組成嘅,中間有少少鳳梨,食落甜甜地,又有風梨嘅香味,真係好特別,值得推介波波糖,用豆皮,芝麻,菠菜組成嘅創意美食,芝麻味夠晒香,夾落豆皮度好襯玫瑰松板,用好薄嘅豬肉片切成一朵花,之後加啲蛋白,再放落個鍋入邊好快就食得,嘅豬肉又夠香又夠爽,必食!花團錦簇,呢個蔬菜拼盤,用左10幾款菜組成嘅,之後有個女侍應幫我地放入個鍋度,而且砌到好靚,真係有啲唔捨得食飲品我哋就點咗水果茶,唔係太甜,清新又開胃
鮮蝦雲吞,呢個冇乜特別,但係都好食
飲品我哋就點咗水果茶,唔係太甜,清新又開胃
2018-11-12
  • 鳳梨酥
2018-11-20 85 瀏覽
通常無敵海景,都係配浪漫晚餐,但係今次嘅餐廳係間台式火煱店。除咗可以邊食邊欣賞無敵海境之外,店內店外裝修亦十分瑰麗優雅,還有食品精緻,用料新鮮等等... 當然,包含以上種種優點的餐廳,就必定離不開高收費 😁 您懂的!! 除此之外,餐廳有限時用膳!香港人平日生活節奏咁緊張,放假應該都想舒舒服服咁食返餐飯,放鬆一下,尤其是當付出比平常高嘅價錢去享受環境和食物時... 換轉係普通餐館,限時用膳都係可以接受嘅,因為冇期望!總結,如果您打算聚會兼詳談的話,就不建議揀此類用餐限時而又高收費嘅餐廳嘞🙂。

2018-11-17
2018-11-20 31 瀏覽
朋友公司係海港城 趁lunch時間搵佢一齊食飯 經過新開嘅寬巷子 見到佢啲菜色真係好靚喎 咁就入去試下真係好坐喺窗口位 第一次望住海景打邊爐 夜晚嚟可能仲靚點咗鴛鴦鍋 (紅泥小染 養生白鳳) 麻辣真係好正 如果想麻d同辣啲可以再浸一浸過中間既精華 味道非常好 食過最好食的而另一邊養生白鳳 就有花膠烏雞 桃膠 人蔘等 好足料 就咁飲都好好飲玫瑰松阪 最靚嘅一道菜 將一片片嘅松阪豬肉砌成一朵朵好靚嘅玫瑰花 落之前可以將蛋白淋上面 再將整朵玫瑰放落鍋裏 松阪豬食落幾有口感 最正當然係加埋個麻辣湯底菠菠糖 真係好靚 外邊係用菠菜包住 店員會畀個漏斗你計時 放落阿四分鐘就可以食花團錦簇 完全冇諗過竟然可以用蔬菜放成盆景一樣一絲不苟嘅處理 完全貫徹番台灣火鍋嘅優點 我就眼看幾乎每枱都必點這個鳳梨酥 主要由鮮蝦,豬肉,手工豆腐等製成 幾有特色不得不提 佢哋嘅服務 當然都係同台灣一樣 非常好啦餐廳成個裝飾都係古色古香 檯很大 枱與枱之間亦都很寬闊 坐得好食得舒服

真係好坐喺窗口位 第一次望住海景打邊爐 夜晚嚟可能仲靚
點咗鴛鴦鍋 (紅泥小染 養生白鳳) 麻辣真係好正

花團錦簇 完全冇諗過竟然可以用蔬菜放成盆景一樣

鳳梨酥 主要由鮮蝦,豬肉,手工豆腐等製成 幾有特色

不得不提 佢哋嘅服務 當然都係同台灣一樣 非常好啦