2018-11-20 37 瀏覽
踏入11月份又係瘋狂食火鍋的日子,這間開喺海港城的台式火鍋店主打精緻火鍋料,每款都好特別鍋不底選了鴛鴦湯鍋,一邊東方美人另一邊係元珠小染,白色濃湯以養生做主題,飲落清甜幽香,紅色係麻辣但唔會死麻死辣,一樣加入一些藥膳材料,比較柔和帶香這款玫瑰松板以豚肉堆砌成成朵玫瑰花咁,超級靚啊,放鍋前先把蛋白汁放上再下鍋,目的豚肉更滑嫩,果然食落豚肉嫩腍仲有層蛋白膜輕輕包住冬甩子都係以豬肉及花枝等材料做成,食落幾爽口,仲有面上的堅果碎香鳳梨酥其實係以豆腐、蝦肉及豬肉打成,仲有鳳梨在內,鮮甜嫩滑最後這個花團錦簇非常美觀,食哂火鍋料後可以由侍應代勞下鍋,排得靚靚先食,菜款都多仲有菇菌啊

鳳梨酥其實係以豆腐、蝦肉及豬肉打成,仲有鳳梨在內,鮮甜嫩滑

2018-11-06
午餐
2018-11-20 390 瀏覽
三年前的台北,在士林的寬巷子,吃過一次火鍋後,那種難忘的感覺,至今也難以形容。 我記得我認識這餐廳係因為這朵花,想不到來到香港可以見到這個玫瑰松板,在朋友S的Fb看到這個後,當然心心眼,立刻來拜訪。 餐廳位於非常方便的海港城,在新開的拉麵店附近,同樣享有非常無敵的海景,而且容易找。 你以為會好迫?餐廳用番台北餐廳風格,枱不多,空間感十足,特別海景位置,會係下次煙花表演首選。 我和女友看到後已經好想再食,適逢又未去到台北,就決定來吃吧。 星期一晚上,餐廳已經差不多滿座,好受歡迎。 先來個welcome drink ,點了烏梅汁,清新解渴,係絕對的台灣味。 經典的鴛鴦鍋底,東方美人加紅泥小染,那個鴨紅在香港一定屈機,還有豆腐,可惜的是不能添加。 兩個人吃了不多,但都點了很多經典食物,當然有點玫瑰松板,加上點油,那件松板豬的美味,非常出眾,睇得食得,男仔追女仔用呢個黎送花表白都可以適合。 枝仔冰用上彩虹盤來裝飾,更加美麗,吃到落口也不知是什麼。以蝦、豬肉、花枝等組成的創意美食,就有點像條壯的花枝丸。 墨條牛軋黑漆漆就用上基本盤也夠靚吧,估到係墨魚汁造成的食物,還

星期一晚上,餐廳已經差不多滿座,好受歡迎。

墨條牛軋黑漆漆就用上基本盤也夠靚吧,估到係墨魚汁造成的食物,還以雞軟骨與花枝塊,以手功打成的美食,樣子不可愛,但好好食,而且雞軟骨的效果,令人感覺咬落更特別,硬硬的骨感卻存花枝的美態,好好吃。

之前在香港一定未見過的杏香野菊,原來係香港限定的食物,以台灣流行吃的新鮮內腰肉,以餐廳的秘技手法拋摔,其彈性有著絕佳的口感,外層的香茄,免烤成紫金色,最底的香酥海苔片和頂層的杏仁片,把整個茄塔包得一層層,杏香茄香海苔香,口感多層次。

一路以來,我最喜歡的菜式就是花團錦簇,真正是以花藝方式呈現多種不同的新鮮野菜,而且野菜不是求其的選擇,餐廳以法式插花的風格,結合了多種清新自然健康舒爽的視覺和美態,綜合十多種蔬菜,有得睇有得食,特別係真係勁靚的外表,同食極都有而好好吃的蔬菜。

最後沒有叫澱粉質,吃上了手工蛋餃,味道接近台式的燕餃,感覺煙韌又好食。

以這個食材,美味,環境,加上大部分台灣員工的極佳招呼(美中不足係佢地成日要叫先給你倒水),而價錢又不算是天價,我覺得已經是非常不錯了。

當然,你會話去台北食,一定平好多。但有時未必即刻飛到,就好像我黎緊四個月都冇得飛,想食寬巷子,香港絕對係最好選擇吧。

寬巷子
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖
2018-10-29
2018-11-18 182 瀏覽
有細睇到我大嘅Auntie喺外國返嚟,佢話最掛住麻辣火鍋,喺海港城shoppi完,見到呢間係台灣過嚟 寛巷子 装修漂亮呢!就同Auntie去試吓😝店內更加古色古香優雅可能已過了午餐時間又未到晚餐時間之內人不算太多,聽聞晚餐時間要等想起碼1小時呢店員安排了我們坐在窗邊欣賞住維港吃麻辣火鍋很過癮我們點了鴛鴦鍋,紅泥小染配養生白鳳,一邊辣一邊唔辣,中間特別麻特別香😍玫瑰松板是這裏的必點菜,嘩....跟餐牌一樣靚到唔捨得食😍😍下鍋之前加上蛋清口感更加滑,擺在鍋中真係荷塘月色咁靚其他配料亦都很別致!波波糖,賣相很特別呢!手工腐皮白芝麻菠菜造成的鳳梨蘇,真的有菠蘿呢還有蝦,花枝,豬肉...冬甩子,好多杏仁片呀好得意😎手工搞又做得不錯吃得出用料很新鮮!花團錦簇一擺上枱,真是藝術品!

店內更加古色古香優雅

店員安排了我們坐在窗邊欣賞住維港吃麻辣火鍋很過癮

玫瑰松板

下鍋之前加上蛋清口感更加滑,擺在鍋中真係荷塘月色咁靚

其他配料亦都很別致!

波波糖,賣相很特別呢!
手工腐皮白芝麻菠菜造成的

鳳梨蘇,真的有菠蘿呢還有蝦,花枝,豬肉...

冬甩子,好多杏仁片呀好得意😎

手工搞又做得不錯吃得出用料很新鮮!

花團錦簇一擺上枱,真是藝術品!

2018-11-17 40 瀏覽
朋友話帶我去食藝術品,我一臉疑惑到底是怎麼一回事,直至食物擺在面前先明白,靚到唔捨得將佢哋食落肚餐廳外貌門面設計很有復古味道餐廳內部裝修亦很有特式山渣紅果汁酸酸甜甜,開胃消滯餐前餐後飲都非常適合元珠小染及養生白鳳鴛鴦湯底 元珠即是花椒,湯底微辣辛香,再配埋鴨血軟滑入口即化,及風乾與發酵打造的綿綢豆腐,吸湯之餘亦充滿豆香,而養生白鳳鍋就有花膠,烏雞,桃膠及鮮人蓼,用料非常豐富滋補又養顏寬巷子水餃王聽店長推介所有餃子都是師傅每日人手包做,餡料新鮮,每隻都飽滿紮實,蝦肉彈牙配上木耳及筍絲口感爽脆杏香野菊 (彩虹盤)香港限定選用豬的內腰肉再用獨特手法拋摔成彈牙口感,外層用一片茄子包着再烤成金黃色,再用人手將杏仁片逐片插上,是一道非常考工夫的心機菜式,中央再加上紫玉米,賣相非常精緻吸引,整體口感彈牙,紫玉米軟糯香甜,層次非常豐富,仲有就喺附上一個4分鐘小沙漏方便計時,免客人淥過龍,非常貼心玫瑰松板師傅將豚肉以立體厚切刀法再砌成玫瑰花形,造型非常神似,美得不可方物,不單只美食法也很特別,先將成朵豚肉放在湯匙上,再淋上附送的蛋清,然後整朵放入湯裡再用筷子逐片揚開,每朵豚肉花大約有12至14片,份量不

餐廳外貌

門面設計很有復古味道

餐廳內部裝修亦很有特式

山渣紅果汁

酸酸甜甜,開胃消滯餐前餐後飲都非常適合

元珠小染及養生白鳳鴛鴦湯底

杏香野菊 (彩虹盤)香港限定

玫瑰松板

師傅將豚肉以立體厚切刀法再砌成玫瑰花形,造型非常神似,美得不可方物,不單只美食法也很特別,先將成朵豚肉放在湯匙上,再淋上附送的蛋清,然後整朵放入湯裡再用筷子逐片揚開,每朵豚肉花大約有12至14片,份量不少,豚肉配上蛋清入口嫩滑,油脂甘香,是一道視覺與味覺都享受的菜式

菠菠糖(彩虹盤)

一道用菠菜葉包裹着手工豆皮,白芝麻組成的創意料理,豆香加上芝麻香再配上菠菜的滑,口感層次都非常豐富

冬甩子(彩虹盤)

以花枝,紅蘿蔔,南瓜,青豆仁造成冬甩形狀再配芝士內餡,外層再沾滿堅果,杏果核桃翠豆,是一道充滿膳食纖維又彈牙的菜式,非常健康

花團錦簇

蔬菜以法式插花的方式呈現喺我哋眼前,有成十多種蔬菜及菇菌類,非常新鮮爽嫩,這道菜不單能舒緩腸胃而且均衡營養,更是視覺藝術與味覺的新體驗
2018-11-07
2018-11-16 26 瀏覽
今日放工朋友帶咗我去一間新開嘅台式火鍋店,放工都幾晏去到已經八點幾,餐廳座無虛席,可見人氣十足!打開Menu有好多得意又好精緻嘅嘢食,菜式比較特別,喺其他餐廳見唔到,所以我哋每款都嗌咗少少嚟試吓!一開始揀咗鴛鴦湯底,分別係東方美人同埋養生白鳳。東方美人主要有豚骨杞子等材料,而養生白鳳就有花膠烏雞同人蔘!兩個湯底都好足料,味道香濃!墨條牛軋呢個牛軋係由墨魚汁、雞軟骨同花枝塊整成,上枱嘅時候已經覺得好靚,黑色嘅牛軋放喺一層白椰絲上面,食落爽口彈牙,唔錯!杏香野菊呢個咁別緻嘅菜式有個好有詩意既名字:杏香野菊。佢嘅外型靚到完全唔似食物,似係裝飾品!外圍嘅杏仁片同埋玉米粒配上爽口嘅蝦肉,味道好夾,好驚喜!菠菠糖呢個個名咁得意嘅菜式其實係由菠菜、白芝麻同埋豆皮整成,食落有菠菜嘅清新味道,再加上芝麻香,香而不膩,滿足!玫瑰松板呢一個菜式賣相真係滿分!廚師將一片一片嘅豬頸肉切成三朵玫瑰花,靚到有少少唔捨得食!旁邊配上用洋蔥裝起嘅蛋白。店員教我地放豬頸肉入火鍋之前先用將蛋白均勻咁揸喺豬頸肉上面,會令到肉質更香。果然,豬頸肉食落香口嫩滑,吸入湯底嘅精華,味道滿分!花團錦簇食到呢度我哋已經覺得呢間餐廳嘅菜式

一開始揀咗鴛鴦湯底,分別係東方美人同埋養生白鳳。
東方美人主要有豚骨杞子等材料,
而養生白鳳就有花膠烏雞同人蔘!兩個湯底都好足料,味道香濃!

墨條牛軋

花團錦簇
食到呢度我哋已經覺得呢間餐廳嘅菜式每一款都係一個藝術品!平時係普通餐廳食嘅蔬菜籃,係呢度就有一個好decent嘅方法呈現出嚟!呢個蔬菜拼盤好豐富,除咗青菜類,仲有菇類同椒類。店員仲好細心咁幫我地整齊咁放入火鍋入面,即使放入火鍋後仍然好靚!味道方面,蔬菜吸收晒湯底嘅精華,唔使點任何嘅調味料都已經好好味,大讚!

呢一餐真係視覺味覺同嗅覺嘅享受!啲菜式咁靚打卡一流呀!

踏入秋天,天氣開始涼,朋友間既聚會都會開始提議火鍋。每個人既身邊都會有唔同種類既朋友:有D朋友會比較求其,隨便食米線,食炸雞都會好滿足,呢類朋友追求既,係朋友之間既相聚時光,無論喺唔同既場合,都可以大傾特傾,食既野,反而係其次。有D朋友,佢地會追求生活中的享受,佢地都會好享受朋友間既互動,但同一時間,佢地都好追求生活既質素,追求那份品味,而對住呢類朋友,餐廳既選擇,就變得重要。而今日就約佐幾個追求生活品味既朋友出黎食飯,所以就選址海港城。寬巷子,在台灣已經很有名,但係自己都未試過,難得佢地登陸香港,可以在自己既地頭一試。餐廳既門口設計帶有古色古香既味道,未知是否和台灣的老店同出一撤?步入門內,放有一個古琴,所以既裝飾也帶有懷舊既味道,很是喜歡。台灣人既店員佔大多數,而大部份既店員也是用台灣式既普通話款待客人,讓人有身在台灣之感。無敵既景觀,可算是餐廳既賣點之一,望出窗邊,一望無際既維港煙花景觀,就在眼前,這實在讓人百看不厭呢!即使是火鍋的餐具,也看得出餐廳老闆花了心思去精心挑選。餐牌的設計也非常特別,每一道菜,也有詳盡的講解,就好像餐廳的一本字典,帶人進入這巷子的世界。鴛鴦鍋 (元珠小
踏入秋天,天氣開始涼,朋友間既聚會都會開始提議火鍋

每個人既身邊都會有唔同種類既朋友:

即使是火鍋的餐具,也看得出餐廳老闆花了心思去精心挑選。

鴛鴦鍋 (元珠小染 + 養生白鳳) $328

湯底有多款可以揀,而餐廳店員就特別推介一個叫「紅泥小染」既鍋底,係用佐多款香料辣料調配而成既,成個鍋底都有好紅當當,又麻又辣,但係我地唔係特別食得辣,所以就揀佐個第2推介既「元珠小染」。

呢個湯底同「紅泥小染」既分別在於,呢個既辣度會低一格,辣度足,但係就欠缺佐麻味,但係對我地黎講就岩岩好啦。

湯底全部都係劃一收費既,一款湯底就$298,而兩款就貴$30,要$328,我地覺得相差不大,所以都係揀佐鴛鴦鍋,而另一款就揀佐「養生白鳳」。

「養生白鳳」其實就係我地平時食到既花膠雞鍋,佢裡面既材料包括有花膠,烏雞,桃膠,鮮人蔘,淨係聽都覺得會好補身,好濃味,而呢個湯底既唔辣就正好同「元珠小染」中和一下。

佢地既湯鍋比較特別既係,中間部份會一個「隆仔」,特別紅當當,看似特別辣,後來店員為我們示範才知道呢個「隆仔」既用途就係分隔一D比較容易散,比較難找既食材,例如肥牛,蚌類等等,也很貼心呢!

玫瑰松板 $298

呢個玫瑰松板 ,價錢都真係幾貴既,但係賣相吸引,眼見每一枱也有order,應該是餐廳的Signature Dish 之一吧。

餐廳既師傅用上幼細既刀工,以立體厚切去處理,才呈現出花形既擺碟,很是漂亮。

另備有蛋白漿,店員教落,用匙更為豬肉片加上蛋漿,在放進鍋中烹調。

呢款豬肉又確實美味,食落有牛既感覺,肉質比較挺,食落肉味很豐富。

鳳梨酥 $98

鳳梨酥食得多,自己都好鐘意食,基本上每次到訪台灣都總會買一盒回港慢慢食,但係用作火鍋,卻是第一次見。

說它是鳳梨酥,其實只是外貌似,裡面其實係無鳳梨既成份既。

佢係用佐手工豆腐,鮮蝦,豬肉,花枝滑等等去組成既,食落去很有層次,多種口感一次嘗到。

枝仔冰 $108

呢款枝仔冰,同樣係餐廳既創意食品,用了蝦,豬肉,花枝等等去組成,外表特別。

而為了隆重其事,餐廳特別附有一個小漏斗,去計住只要放湯慢熱4分鐘,就已經食得啦。

而因為枝仔冰佢味道比較淡,所以我地放佐佢落辣湯底那邊去吸味。

食落其實都幾挺身,花枝味比較濃,幾爽彈,而面頭既透明層亦做得好仔細,幾得意。

花團錦簇 $238

火鍋,總不能欠缺蔬菜,而呢一盤蔬菜籃,的確吸引到我。

聽店員說,廚師是特意到法國學習插花的功藝,再把當中的技術套用在這果籃之中的。

雖然這蔬菜籃的價錢不便宜,但其實佢既份量十足,我地3個人食都會覺得太多,所以其實係物有所值的。

而且佢夠多元化,有超過5款唔同種類既蔬菜,一次過滿足哂多個願望,實在係必點次選。

烏梅汁 $88

飲品方面,我地就點了一壺烏梅汁,酸酸地,唔算係好甜,而且都幾大壺,我都一壺飲到尾都好足夠。

朋友聚會,的而且確,齊唔齊人,比餐廳既選擇更為重要 ;

但假如大家相約在一間好既餐廳,進食一些高質素的食物,確實會令成個聚會更為愉快 ;

呢個高質既餐廳,絕對會有下一次。
2018-10-30
2018-11-16 35 瀏覽
暑假嘅時候去左台灣一轉,行程匆匆,無機會試試寬巷子嘅麻辣火鍋,真係帶有一點遺憾呢!!!! 估唔到香港都開分店,同朋友即刻約去品嘗下呢~寬巷子位於海港城內,由碼頭入口去會比較近。門口裝修好有古式的味道!!!內裡裝修有格調,以彩色壁畫襯托中國風的風格,好特別!! 座位寬闊而且舒適。睇睇火鍋嘅選擇先,有我最想食嘅麻辣!!!!🌹玫瑰松板都係寬巷子必點呃like之選👍!!!!有幸安排在窗邊位😍,落地大玻璃下,一邊欣賞維港夜景,一邊享用惹味的麻辣火鍋😛!!!!點鴛鴦鍋係常識吧!!! 紅鍋是紅泥小染,而白鍋是東方美人。麻辣湯麻味比較濃,不是太辣,試喝了湯底,不嗆喉,一流!!!! 東方美人湯是非常濃郁的豚骨湯,入口膠質重,有滋補美顏的功效,真係要飲多啖先😆!!! 中間的小鍋店長介紹話如果想濃一點麻味,便要攪動下小鍋呢。🌹玫瑰松板🌹賣相好精緻吸引,豬頸肉片捲成一朶朶玫瑰花,為火鍋增添一點浪漫。店長教路玫瑰要加上旁邊的蛋白才煮,口感更加爽滑!! 豬頸肉片爽口,好好味呀!!!! 真係睇得又食得!!!墨條牛軋糖🐙烏黑的外表和甜的牛軋糖很相似!!! 原來係雞軟骨同花枝手工製成的,入口彈牙加上雞軟骨的脆脆,口感十

!!!

內裡裝修有格調,以彩色壁畫襯托中國風的風格,好特別
!! 座位寬闊而且舒適。

睇睇火鍋嘅選擇先,有我最想食嘅麻辣
!!!!

🌹玫瑰松板都係寬巷子必點呃like之選👍!!!!

點鴛鴦鍋係常識吧
!!! 紅鍋是紅泥小染,而白鍋是東方美人
。麻辣湯麻味比較濃,不是太辣,試喝了湯底,不嗆喉

🌹玫瑰松板🌹
!! 豬頸肉片爽口,好好味呀!!!! 真係睇得又食得
!!!

墨條牛軋糖🐙
,口感十足!!! 連不食花枝的朋友都話讚呀!!!!

🐣手工蛋餃
黃色的蛋皮包著豚肉,心機菜式,蛋餃脹卜卜好似金元寶
,泡白湯後,索了美人鍋的豚骨湯,好
呀!!!

菠菠糖🍭
創意菜式之一,手工豆皮配上白芝麻,放入美人鍋,豆皮同時間吸收豚骨湯的濃同白芝麻的香味,為味蕾帶來另一種享受
!!!!

令人嘩然的
花團錦簇

用不同的蔬菜以花藝手法呈現出黎,想不到蔬菜都可以帶來視覺的享受
!! 蔬菜好新鮮而且乾淨,而且份量非常多,差點和朋友食唔哂!!!!

最後點了手工麵🍜,喜愛麻辣鍋的手工麵,吸收哂麻香味,非常惹味呀!!!
值得一
係店員有禮貌和笑容,講解菜式詳細,會留意火鍋而加湯,好細心呢!!!
朋友和我都已經約定了和其他朋友再黎寬巷子試試其他創意料理
!!! 真的很佩服寬巷子的廚師天馬行空的煮意,為客人帶黎唔同嘅驚喜呀!!!
  • 菠菠糖
2018-11-16 38 瀏覽
朋友雖然係海運返工, 但佢話想係寬巷子食飯,原因係靚野,想同朋友仔食,唔想同同事食。 咁我就去左接佢收工然後行個圈,八點準時入席!入去已經覺得環境好正, 仲要安排我地坐窗邊!環境好寬闊,地方好靚,景色怡人!叫左個鴛鴦鍋, 價錢好似三百幾蚊,初初睇到個價覺得貴既,但一飲啖湯。。嘩,無得頂!濃郁但唔味精!跟住上個果茶,好好飲,想一個人獨飲一jar, 味道岩岩好!朋友仔唔食牛,所以叫左個招牌豬一上枱,靚到嘩一聲, 右邊用洋蔥放蛋白, 食時倒蛋白上朵花到,成朵花放落去。淨係上枱都好賞心悅目了。鳳梨酥-必點,好特別,有啖啖既鳳梨味,好啖啖的,口感係有墨魚滑,豆腐做成,一層層,好正波波糖-下面一層波菜,包住濃厚芝麻同埋腐皮,好感獨特又有濃既芝麻,一絕!呢個又係勁, 又係帶你感受不同口感層次! 外nuts,中間魚滑類,最入有啲沙拉醬, 淥4分鐘食得,所以比埋個計時器我地!鮮蝦雲吞,真材實料!佢一下子拎黎時以為放靚張枱比我影相,之後先回過神係個菜黎既!!靚到呢。。。唔只就咁望,到你食時,可以叫佢幫你, 咁就連放落煲到都靚!又一件藝術品!!埋單千五蚊兩個人, 貴呀, 但真係好享受,服務好,環境好,食物好

入去已經覺得環境好正, 仲要安排我地坐窗邊!

環境好寬闊,地方好靚,景色怡人!

跟住上個果茶,好好飲,想一個人獨飲一jar, 味道岩岩好!

朋友仔唔食牛,所以叫左個招牌豬

鮮蝦雲吞,真材實料!

又一件藝術品!!

埋單千五蚊兩個人, 貴呀, 但真係好享受,服務好,環境好,食物好, 所以呢隻貴,係物有所值的!!

生日聚會食不停~朋友比幾間餐廳我選擇,當我選擇午餐食寬巷子既時候,其實群組内既朋友都呆一呆。。。都係既,香港人始終都唔習慣午餐打邊爐,但無所謂啦,反正凡事在嘗試!!其實間野我想試好耐(睇完電視介紹後),但因爲價錢問題,總係想找到藉口先去食,今次正正係機會哈哈~~餐廳位出海運大廈,店員安排我們坐係可以見到海景既座位,相信夜晚望住海景打邊爐感覺應該十分正~餐廳同時設有比較獨立既座位,令有需要既食客可以有私密既空間享受美食~~皮制既餐牌封面,加上精致既食品參照圖,配上都幾詳細既食品簡介,除左可以引起顧客既食欲之外,亦方便顧客根據其口味,習慣選擇湯底同配料,尼個心思值得加分~~~我地今次選擇既,係東方美人湯底,因爲朋友想一來食到豬紅,同埋唔想太油膩~~尼個湯底由豚骨等材料熬制,飲落滋補且膠質幾豐富,同埋裏面既豬紅確實幾滑~~烏梅汁 - 味道清甜,用來配火鍋係一個不錯既選擇~~等左一陣,火鍋配料一碟一碟上場,我地不由自主地拿起相機影相,因爲。。。枝仔冰 (基本款)- 用左椰絲墊底,枝枝冰既外表,附上沙漏計時,裏面用魚膠打做,分別有蝦、豬肉同花枝三個味道,並同時加入少許橙肉,所以咬落去第一啖會有少

東方美人(湯底)

烏梅汁

烏梅汁 - 味道清甜,用來配火鍋係一個不錯既選擇~~

枝仔冰

枝仔冰 (基本款)- 用左椰絲墊底,枝枝冰既外表,附上沙漏計時,裏面用魚膠打做,分別有蝦、豬肉同花枝三個味道,並同時加入少許橙肉,所以咬落去第一啖會有少許橙味~十分特別~~

美國牛小排(小)

美國牛小排(小)- 牛肉既紋理均勻,食落嫩滑夠肉味,但分量真係太少~~

一上臺就被蠔既size嚇襯
,蠔本身夠肥大,煮完都仲有一定分量,味道甜美~~

杏香野菊

杏香野菊(基本款)- 花瓣為杏仁片,花芯為玉米粒,底部有少許紫菜墊底,加上裏面嫩滑既豬肉,少少既配料,卻包含多種口感同精致~~

玫瑰松板

玫瑰松板 - 特別刀工堆疊成花瓣形狀,附上蛋白,除左可以增加口感同豐富味道,仲有助防止豬肉形狀係煮既過程散開~~豬肉本身夠爽夠滑~~

寬巷子水餃王

寬巷子水餃王- 用料算新鮮扎實,味道不俗~~

日本甜玉米

日本甜玉米 - 擺設有心思,玉米鮮甜~~~

埋單人均$500幾,觀乎其食物質素、食物裝飾,用餐環境(海景附送),加上係大型商場,尼個價格算係情有可原~~但如果要留住回頭客,性價比則需要有所提升,畢竟相機食一兩次都會厭的~~
2018-11-11
1 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
東方美人(湯底)
枝仔冰
美國牛小排(小)
2018-11-15 30 瀏覽
之前面書見到介紹已經好想黎試,終於喺佢開左兩個月後黎左餐廳外面裝潢古色古香接侍處陳設古典雅緻;小數侍應特登經由台灣總店抽調過黎香港所以講普通話但係人好溫柔細心裏面座位寬敞舒適餐廳最入仲有成排落地玻璃對住維港夜景好正元珠小染/養生白鳳湯底用左烏雞同鮮人參之外仲有桃膠同埋花膠, 滋補之餘仲養顏;辛辣湯底分左兩款辣度今之揀左冇咁辣嘅元珠小染試下,花椒辛香突出,綿綢豆腐口感綿密豆香濃郁而且吸湯,鴨血順滑軟嫩玫瑰松板師傅用左立體厚切刀法切製豚肉再將佢地砌成玫瑰;由於太靚我完全無從入手,侍應見到我地手足無措嘅樣主動過黎幫手好好;首先淋上隨碟附上嘅蛋白清,然後原朵搬落湯底後再揚開;揚開之後發現其實每朵玫瑰都有十二至十四片豚肉都算幾多菠菠糖 (彩虹盤)特別菜式基本都分彩虹盤同埋基本盤方便唔同人數點菜;每層手工豆皮之間夾上大量白芝麻 後再用菠菜卷好;咬落芝麻香脆惹味微帶豆香富層次感冬甩子 (彩虹盤)特別菜式都會附上個小沙漏計時四分鐘好貼心;冬甩主要材料用左花枝配搭芝士內餡;表面撒上杏果核桃等嘅堅果含有豐富膳食纖維夠哂健康杏香野菊 (彩虹盤)杏香野菊之前喺台灣推出過,但係之後由於工序繁複費時所以已經停售,
之前面書見到介紹已經好想黎試,終於喺佢開左兩個月後黎左

餐廳外面裝潢古色古香

裏面座位寬敞舒適

餐廳最入仲有成排落地玻璃對住維港夜景好正

元珠小染/養生白鳳

玫瑰松板

菠菠糖 (彩虹盤)

冬甩子 (彩虹盤)

杏香野菊 (彩虹盤)

杏香野菊之前喺台灣推出過,但係之後由於工序繁複費時所以已經停售,而家變成香港限定;花托用左新鮮豬內腰肉拋摔打成肉滑口感彈牙,底層鋪左海苔脆片外層包覆香茄後再微烤至紫金色,最後用人手將杏仁逐片插上再喺中心加上質感軟糯嘅紫栗米;師傅手工精細煮完之後成朵菊花都依然好完整

寬巷子水餃王

所有餃類都由店鋪師傅每日手工包製;餡料緊實包滿蝦仁鮮甜加上木耳爽脆口感豐富

花團錦簇

蔬菜結合花藝方式呈現好靚,想食嗰時侍應可以幫手插花咁將蔬菜放落爐內;蔬菜種類好多仲有菇菌而且全部新鮮爽嫩

山渣紅果汁

• 冬甩子
  • 山渣紅果汁
  • 寬巷子水餃王
2018-11-15 54 瀏覽
平時行海港城經過寬巷子已經俾佢裝修吸引,今次就約埋班friend試試。餐廳外排左一張近窗既枱俾我地,可以望到維港夜景。另外枱同枱之間好闊落,私隱度足夠。有d店員係台灣總店個邊過黎,會用普通話溝通,好有旅行feel。首先要揀鍋底。因為我地都唔係好食得辣,所以揀左美人鍋併養生白鳳。其中大推養生白鳳! 佢湯底有花膠、烏雞、鮮人蔘,超級滋補。啖湯亦因為有烏雞而非常鮮甜!食品都同樣出色。我地點左杏香野菊 (彩虹盤$168)。佢係茄子包住d蝦膠,上面再有d杏仁片同紫玉米。小心d杏仁片會容易係個湯到滾下滾下甩晒。但溫柔d煮佢,應該可以keep到原狀! 原狀咁全個食最食到個層次,因為d杏仁片仲係好脆口,同d彈牙蝦膠一齊食特別有口感。旁邊個鮮蝦雲吞($88)同樣彈牙。玫瑰松板係必點既!! 師傅將豬頸肉砌到好似藝術品咁,靚到有d咁想破壞佢。煮之前記得要淋d蛋白係豬肉上面,咁豬肉就會更滑溜。依個好似牛軋糖既野,其實係墨丸條(彩虹盤$128)。不過特別之處係佢混合左d雞軟骨係入面,所以食落口會更爽脆有咬口。我既最愛應該係菠菠糖(彩虹盤$108)! 就咁睇外表,可能以為佢係肉丸,但原來係豆皮包住d芝麻,食落好香

旁邊個鮮蝦雲吞($88)同樣彈牙。

我既最愛應該係菠菠糖(彩虹盤$108)! 就咁睇外表,可能以為佢係肉丸,但原來係豆皮包住d芝麻,食落好香口。d豆皮仲要索晒d湯,好正!! 會食唔停。

最吸睛既一道菜應該係個花團錦簇菜盤($238)。又係靚到唔想整亂佢。
要自己拆個菜盤有d難道,因為佢插得幾實。不過餐廳既店員好好,會幫你拆埋,再靚靚放上火鍋上。另外要讚下d菜好甜,同個雞湯特別襯。就算好飽都忍唔住要食。

總括黎講,寬巷子完全滿足到我同部電話既食慾。同埋食物精緻得黎係有質素,服務亦都非常貼心,所以餐廳定價都唔平,一分錢一分貨吧!
2018-11-13 79 瀏覽
位於海港城的寬巷子,與其他店鋪形成強烈對比,與樹一格。忙碌工作完,去呢度嘆個lunch或者dinner,煩惱盡消,可以安安靜靜食餐飯,好chill。火鍋是幾乎完美!首先係鴛鴦火鍋,有辣有唔辣。改嘅名又靚過人,好似係東方美人,聽到都幻想到幾咁美妙成件事!台式火鍋主要用麻帶去辣,以麻為先的。兩種都好夠味,餡料好足,已經有齊豆腐、豬紅、腐竹等。更重要嘅係食完唔會好有味精的感覺,最令人驚喜嘅,都係明火,唔係電磁爐。素菜餃-以為素菜就浪費錢?絕對唔係!連素菜餃都弄得出神入化,好簡單,一個字:鮮!所有食材都好鮮,所以食出黎好鮮甜。水果茶,我覺得係必叫,唔會太甜,有層次感。墨魚膠-好食、彈牙,唔洗成日只係食魚旦個D。點解話呢度近乎完美。因為從裝修到菜色都係藝術品,有心思,高質,好出色!呢個類似冬甩嘅野都好彈牙,上面有少少好似nuts嘅野增加整體層次感。杏香野菊,見到都唔忍心食。色靚,味好!但最大問題一放入鍋就會散,大家記得用工具幫手。最大驚喜之一:花團錦簇!好多人打邊爐係會放菜,因為菜會吸收哂火鍋的精華,相當好食,但好少人會將菜整得咁靚咁出色!砌得如此完美,而且係超級多,要3-4個人食!因為火鍋味道
位於海港城的寬巷子,與其他店鋪形成強烈對比,與樹一格。

水果茶,我覺得係必叫,唔會太甜,有層次感。

墨魚膠-好食、彈牙,唔洗成日只係食魚旦個D。

最大驚喜之一:花團錦簇!好多人打邊爐係會放菜,因為菜會吸收哂火鍋的精華,相當好食,但好少人會將菜整得咁靚咁出色!砌得如此完美,而且係超級多,要3-4個人食!因為火鍋味道咁出色,菜係必叫,兩者配合得好好!
玫瑰松板都係超出如期咁正,師傳要一片厚一片薄,先整到如此完美的玫瑰花!一放落鍋就見真章,係超快熟!!好似牛肉咁!!每片都好滑。

美景、美食。
2018-11-12 380 瀏覽
台北火鍋名店「寬巷子」,終於落戶在港,它的賣點以精緻手作配料洋名,為咗保證食物質素,專誠請來4位台灣店師傅到港主理,供應嘅食物大致同台灣店一樣。火鍋配料賣相精緻得像藝術品一樣,每一度配料都精心打做,店員也會細心解釋用料。店子的門面裝飾得古式古鄉,內裹有獨立的房間及大堂的雅座,而靠近窗邊的座位更可享維港景色,也有提供小童座椅,十分體貼。坐下後第一時間看看餐牌,餐牌也有特色的設計,用上全真皮的封面,內頁也製作得很精美。我們先選擇湯底,有五款海底可供選擇,如一鍋湯底$298,也可以選鴛鴦鍋,都只係$328,我哋就選鴛鴦鍋,一款要「東方美人」養生滋補,豬骨味濃而順滑;湯底有龍眼乾、杞子、牛蒡、紅棗、薏米。另一款選「元珠小染」辣得舒服順喉,不會搶去肉類的原味,配料有龍眼乾、紅棗、花椒、辣椒、白芝麻、杞子等,麻得香口但不會太辣。而每款海底也會有鴨血及冰豆腐放在鍋內。鴨肉非常新鮮,入口很嫩滑,而冰豆腐很有層次感,把湯底的精華全都吸收在內,加上有濃濃的豆味,非常好吃😋另點了招牌「 玫瑰松板 」,這是必食推介,一碟3朵的玫瑰花精緻得不捨得吃下,聽聞台灣店日賣300朵。玫瑰花用上松板豬肉製成,全經人手砌成

鴛鴦鍋

另點了招牌「 玫瑰松板 」,這是必食推介,一碟3朵的玫瑰花精緻得不捨得吃下,聽聞台灣店日賣300朵。玫瑰花用上松板豬肉製成,全經人手砌成非常立體,$298/ 3朵 ,每朵大約有14片豬頸肉,他們會提供蛋汁,放在花上才灼,令肉片更滑溜。

玫瑰松板

另一美味精緻之選「杏香野菊 」$108/3朵,每一朵花都要用上幾分鐘製作,這個菜式已在台灣店停售,香港店能再次出現,大家真的要把握機會。花芯以蝦滑製成,再用人手插上30多片完整的杏仁片,再用火微烤,令杏仁片的邊緣有微焦,份外香脆。在底部有海苔片,能提升蝦滑的鮮味,而外層用上茄子薄片,並烤成紫金色,在花的中心放上紫粟米粒,全朵花放入湯內灼,在灼好後花的形狀仍能保持,真是巧奪天工之作。

杏香野菊

「菠菠糖」$68/3件,賣相很可愛像波板糖,內裹有菠菜的外皮,包著白豆皮再加上滿滿的白芝麻,白豆皮盡吸湯汁的精華,入口盡是芝麻的香,層次感豐富。

菠菠糖

「花團錦簇 」$238,賣相霸氣十足,極像盆栽一樣美,吃完火鍋服務員更會幫你,把菜插在鍋中儼如細心栽花一樣。而菜的份量也相當多。

花團錦簇

「墨條牛軋糖 」$88/3件,以黑墨魚汁、花枝漿肉等拋摔而成,最特別是加入了雞軟骨來取代牛軋糖中的果仁,含有豐富鈣質,非常有心思。

墨條牛軋糖

魚皮餃🥟$68/6粒,魚皮餃子的皮,柔軟滑溜,加上餡料充足,經美味的湯底灼熟後,升華到頂點。

魚皮餃

「烏梅汁」1300ml 一壺$88,此飲品配上火鍋真的很能下火,酸酸甜甜的,加上夠冰凍,真是麻辣鍋的最佳拍檔。

2018-11-01
鴛鴦鍋
墨條牛軋糖
魚皮餃
2018-11-12 173 瀏覽
打邊爐都可以咁出神入化一入黎已經不得了好!雅!緻!好高樓梯,好寬敞,古典既風格好有韻味湯底有辣有唔辣,任君選擇,當然係一辣一唔辣,試哂唔同野啦麻辣火鍋 + 甜味火鍋,好正呀,仲有我最愛既豬紅,可以補補血就咁湯料都可以食到好飽你話仲有無得輸素菜餃有菜、菇、粟米,4個字:皮薄餡靚每人食3 舊都唔會滯胃,仲好想食多幾舊水果茶同出面飲既唔同,好清香,飲左你就明幾乎每台都會叫,你就知勁啦佢唔會太酸,唔會太甜,唔會太濃,但又會好清楚飲到每一個味特別要強調呢個洋蔥豉油汁!係寬巷子獨家調配,more than 平時自己調既醬汁,可以提鮮!每個菜式都會有個好靚既名,呢個係花團錦簇菜式種類都好多,有生菜、白菜、金菇、粟米等,打完邊爐可以排下毒點解話佢出神入化,除左食物靚,最重要係細心。好多食物滾4分鐘就夠,佢會有個4分鐘漏斗幫你計算時間所以食到最正最彈牙既味道賣相100 分,好似可愛小冬甩,只係有賣相?nonono!食落都好好味玫瑰花豬頸肉係必食之選,佢有個蛋白汁,成個玫瑰點蛋白,真係超滑超正,一定要食。好快熟,好嫩!最後,真係好似花花世界,影相打卡無得輸食完呢餐,真係開心到彈起
打邊爐都可以咁出神入化

一入黎已經不得了
好!雅!緻!好高樓梯,好寬敞,古典既風格好有韻味

湯底有辣有唔辣,任君選擇,當然係一辣一唔辣,試哂唔同野啦

就咁湯料都可以食到好飽
你話仲有無得輸

素菜餃有菜、菇、粟米,4個字:皮薄餡靚
每人食3 舊都唔會滯胃,仲好想食多幾舊

水果茶同出面飲既唔同,好清香,飲左你就明
幾乎每台都會叫,你就知勁啦
佢唔會太酸,唔會太甜,唔會太濃,但又會好清楚飲到每一個味

每個菜式都會有個好靚既名,呢個係花團錦簇

所以食到最正最彈牙既味道

最後,真係好似花花世界,影相打卡無得輸

食完呢餐,真係開心到彈起

2018-11-12 165 瀏覽
今晚同朋友黎左呢間好精緻高質既台灣火鍋店晚餐,餐廳裝修好古典,連個鍋都特別過人,仲有海景位。湯底主打辣不過我地都怕辣所以點左東方美人同養生白鳯。2款湯底都好足料而且滋補,養生白鳯更加用左花膠烏雞等材料,就咁飲已經好正。野食方面都好有心思,松板豚肉成朵玫瑰咁好令!點少少蛋白先煮令肉質更滑,豬肉爽口而且肥得好均勻,好味。之後菠菠糖又係好得意,原來係豆皮菠菜卷,吸哂d精華好正。然後既杏香野菊又好精緻,用杏仁片做到菊花咁,入面係彈牙既花膠。最後每枱必叫既係呢盆好似花既菜籃!唔講仲以為係盆栽xd 菜都好新鮮爽口,加埋個湯底好味!飲品要左烏梅汁,整體呢度既食物好有質素,唔單只係相機食先,值得一試。

湯底主打辣不過我地都怕辣所以點左東方美人同養生白鳯。

之後菠菠糖又係好得意,原來係豆皮菠菜卷,吸哂d精華好正。

2018-11-10