來自台灣的著名精品火鍋店,相信去過台灣的朋友無人不曉。沒想過這家店會在香港開海外分店,實在是解了不少人對台灣的相思之苦!一走進店內,中國風的摩登裝潢很有心思,而走到盡頭更有美麗的維港景色伴隨你共進晚餐,實在是賞心樂事!《東方美人x元珠小染》湯底方面各具特色,我們幾個女孩子當然對補充骨膠原有興趣,所以選了清甜的東方美人湯底,湯中還有多件鴨血,真的很驚喜;另一款則選了辣度很微的元珠小染,如果覺得辣度不足,可以向店員要求加辣,大家可以視乎自己的能力調節辣度,相當不錯。《枝仔冰》很有趣吧?!賣相和冰條一樣的枝仔冰,原來是台灣人們的童年回憶!外層有透明的啫喱皮包著彈牙的花枝及豬肉,有創意之餘口感亦不錯。《菠菠糖》手工豆皮包著白芝麻,很有創意《玫瑰松板豬》好靚,非常靚!玫瑰花係用豬頸肉拼成,爽口而不油膩,更能感受到豬肉的味道,是優質的檔次《鳳梨酥》外形真係非常似鳳梨酥,幾可亂真!呢件特別版鳳梨酥就用左豆腐、鮮蝦、豬肉、花枝而成,食既時候仲感覺到鳳梨既甜味!相當有趣!《花團錦簇》超漂亮的菜盤,真的是我人生中吃過最美的一次,賞心悅目。聽店員說師傅是去過法國學插花,難怪無論色調,左右平衡,及配飾都花了不

《東方美人x元珠小染》

《枝仔冰》

《菠菠糖》

手工豆皮包著白芝麻,很有創意

《玫瑰松板豬》

《鳳梨酥》

《花團錦簇》

超漂亮的菜盤,真的是我人生中吃過最美的一次,賞心悅目。聽店員說師傅是去過法國學插花,難怪無論色調,左右平衡,及配飾都花了不少心思!味道方面,菜亦相當鮮甜,而種類亦非常多,包括生菜、白菜、椰菜、金菇等等,絕對夠3-5人分享。

《鮮蝦雲吞》

望著醉人美景,真的是賞心悅目!

平日既晚上, 亦係同女朋友拍拖三周年既日子。想搵一間坐得舒適而食物頂級嘅餐廳慶祝~女朋友心底裏係半個台妹, 就黎左呢度。門口裝修好有趣, 滿有古中國味。入面梗放左個古琴, 回到民國既感覺~book 左八點 準時入閘! 待應姐姐好好幫我地安排左個無敵窗口位睇晒成個維港, 仲岩岩好8點幻彩詠香江添。返到黎正題, 打邊爐第一樣野梗係叫湯底!我地個鴛鴦鍋一邊係養生白鳳 另一邊係元珠小染。養生白鳳即係花膠人參烏雞湯,而元珠小染就係辛香辣椒湯底。食物方面, 從名字至到賣相都係超乎想像力既用心創造。第一味係菠菠糖!睇擺盤同名完全唔知道會係什麼味道~期待萬分~跟指示煮4分鐘, 竟然完全無散開。一咬開, 原來表面係菠菜~而入面係層層腐皮卷住芝麻醬! 估唔到有呢種食法。好好食, 味道出奇地配合。第二味, 枝仔冰!又一次從名同賣相, 原全估唔到係咩~原來係口感好彈牙既蝦滑花枝組成, 非常有趣。第三味, 算係比較明顯易估要數呢個手工蛋餃!炒蛋做皮包住厚厚既豬肉粒, 煮過之黎食物保持結實, 證明非常新鮮!而蛋皮超好食!第四款超越常人想像力既菜色要數呢個杏香野菊。菊花形的花瓣係杏仁片, 而後面的肉身就係由內腰肉同

門口裝修好有趣, 滿有古中國味。

入面梗放左個古琴, 回到民國既感覺~

返到黎正題, 打邊爐第一樣野梗係叫湯底!
我地個鴛鴦鍋一邊係養生白鳳 另一邊係元珠小染。

養生白鳳即係花膠人參烏雞湯,
而元珠小染就係辛香辣椒湯底。

食物方面, 從名字至到賣相都係超乎想像力既用心創造。

第一味係菠菠糖!

睇擺盤同名完全唔知道會係什麼味道
~期待萬分~
跟指示煮4分鐘, 竟然完全無散開

。好好食, 味道出奇地配合。

第二味, 枝仔冰!

又一次從名同賣相, 原全估唔到係咩~
原來係口感好彈牙既蝦滑花枝組成, 非常有趣。

第三味, 算係比較明顯易估要數呢個手工蛋餃!
而蛋皮超好食!

第四款超越常人想像力既菜色要數呢個杏香野菊。

菊花形的花瓣係杏仁片, 而後面的肉身就係由內腰肉同茄子組成。一啖一口, 充滿驚喜!

之後要上的是玫瑰松板!
今次我終於一眼就睇出係咩食材! 無錯!係豬頸肉, 只有豬頸肉才有個種獨特既脂肪分布!
而煮之先, 先要將蛋白沾上。煮既時候真係唔捨得要搞散個玫瑰。豬頸肉味道很不錯, 配合蛋白食真係有d意外好食。

而最最最後既食材, 就係呢一個花團錦簇, 份量超多, 娃娃菜有辣湯裏吸盡辣味, 就是刺激啊~只好叫一jar 山渣紅果汁, 解解辣!

味道溫和, 配合火鍋真係無得彈!

有機會一定再到訪再食過!

2018-10-24
朋友推介,openrice comments也好,貴一點也想試試。事實證明, 食物賣相精緻,味道也不錯,只是服務不敢恭維! 入坐時告知只能用餐兩小時,我們也認為足夠, 只是吃了45分鐘便有服務生前來催促 ,說是last order了, 之後我們求證他的計算時間, 告訴他計算錯了, 只是他們還不認, 只給我們多15分鐘,全程黑口黑面。嘩! 1小時15分鐘,吃一個400多元的火鍋, 還不斷有人催你走和埋單,不信你的說話,又自己不去搞清楚事實,還說客人錯! 這樣的經驗不會再有下次了!

事實證明, 食物賣相精緻,味道也不錯,只是服務不敢恭維!

這樣的經驗不會再有下次了!
2018-10-21 541 瀏覽
最近發現有一間新開嘅鋪頭係海港城,仲要對住個無敵大海景,食落好有feel,其實我入去嘅時候唔知價錢,因為我老公話好想試喎,於是膽粗粗入去試吓啦!佢哋啲裝修勁靚,原來佢哋係台灣的,一入到去就聞到勁香嘅四川麻辣味!好可惜我就唔食辣嘅,我哋就叫咗個鴛鴦湯底,當然美人係揀美人鍋啦,美人鍋裏面有好多材料,最吸引我嘅係佢哋嘅豆腐,好似冰豆腐咁,但又冇冰豆腐咁鞋口,仲要滑滑的,感覺唔錯,不過更令我覺得好好味嘅就係佢哋嘅養生白鳳湯底,好鬼正,一定要叫,啲材料勁豐富,又有烏雞、桃膠、花膠、淮山、杞子、鮮人蔘、攞嚟滾乜都咁好食,我都忍唔住飲咗成碗湯呢度嘅水餃勁正, 必吃的,水餃嘅紮實感覺令我好難忘,你面有有好大隻蝦,又爽口又新鮮,而且加咗啲竹筍,好食過好多雲吞店啦!烏梅茶味道一般!呢個又係必須要叫的,估唔到我打邊爐有花收呀,整到成朵花咁靚嘅豬肉,真係超級超級靚,佢唔係得個外表,最重要真係好食呀,店員話佢側面洋蔥載着嘅係蛋白,食之前將成朵豬肉放入蛋白度浸下先擺落去浸下會更滑,果然係好好味!墨條牛軋就係這一盤一支支黑蚊蚊的,開頭我以為好似芝麻卷類似的東西,原來係用墨汁做,裏面仲要有豬軟骨的白色粒粒,好好味!之
烏梅茶味道一般!
墨條牛軋就係這一盤一支支黑蚊蚊的,開頭我以為好似芝麻卷類似的東西,原來係用墨汁做,裏面仲要有豬軟骨的白色粒粒,好好味!之後點椰絲食,正!
杏香野菊又是港女必須要叫用嚟打卡用的,超靚啊!其實佢係免治蝦,再用豬肉包一包,上邊用杏仁以及紫色嘅粟米切成,超有心機價錢又唔係好貴,用嚟氹女朋友就一流啦!不過要小心,只係滾4分鐘就好了,因為上邊嘅杏仁再用豬肉包一包,上邊用杏仁以及紫色嘅粟米砌成,超有心機價錢又唔係好貴,用嚟氹女朋友就一流啦!不過要小心,只係滾4分鐘就好了,因為上邊嘅行杏仁滾得太來就會冇了,味道亦都幾好唔錯!
其實呢間店舖啲味道真係幾好唔錯,環境一流,菜式精美,慶祝女朋友或老婆生日一啲都唔失禮,仲可以慳返束花,
,呢個打邊爐係我一生人之中唔使點其他醬汁亦覺得好好味的!推介必吃店!
尖沙咀海港城新開的火鍋店,在台灣很出名的<寬巷子>在香港開分店,還有熱情的台灣美女招呼我們,這間火鍋店主打精緻的美食,配合優雅的環境,老闆特別喜愛收藏藝術品,把火鍋店和藝術拉在一起,加上望着維港的海景,整個感覺出來了。如果想去海景位用餐,記得預先訂位!有些手工菜式肉類也需要預訂的,如果想吃的話記得先查詢!山渣水,酸酸甜甜很開胃。首先我們點了一個鴛鴦火鍋$328,元珠小染配東方美人鍋,元珠小染不會太辣,適合想嘗試小小辣的朋友,另外東方美人鍋白湯如烏雞,的確出色,以大量豬骨和中藥熬製而成。火鍋配料像藝術品一樣。熱呼呼的火鍋,餐廳侍應招呼周到,經常走過來幫我們。墨條牛軋糖雞軟骨同花枝塊做成,非常有心思!鳳梨蘇$98材料有蝦豬肉鳳梨整成,吃下去超驚喜!有點像鳳梨蘇的感覺,鮮甜肉汁和菠蘿汁!波波糖$108 6件是用手工豆皮,白芝麻,菠菜,非常有創意料理,香甜鬆軟, 口感豐富,出面比較少吃到。白菜豬肉餃子$78 6件皮薄餡靚,白菜鮮甜。 玫瑰松板$298 三件這款是人氣必點的,玫瑰花形狀豬肉片,非常漂亮,打卡必備,吃之前先點上蛋白,再放入鍋裏,能夠欣賞玫瑰花在火鍋中慢慢散開,口感非

山渣水,酸酸甜甜很開胃。
鴛鴦火鍋
火鍋配料像藝術品一樣。
熱呼呼的火鍋,餐廳侍應招呼周到,經常走過來幫我們。
墨條牛軋糖
雞軟骨同花枝塊做成,非常有心思!
鳳梨蘇$98
鳳梨蘇
波波糖$108 6件
白菜豬肉餃子$78 6件
皮薄餡靚,白菜鮮甜。
 玫瑰松板$298 三件
這款是人氣必點的,玫瑰花形狀豬肉片,非常漂亮,打卡必備,吃之前先點上蛋白,再放入鍋裏,能夠欣賞玫瑰花在火鍋中慢慢散開,口感非常嫩滑。
花團錦簇$238
很像一件藝術品,如果不說還以為是裝飾品,十分霸氣,還有侍應驚人服侍把菜放在火鍋𥚃!聽說師傅又出國學插花技巧,難怪如此美麗!

鳳梨蘇
2018-10-17 563 瀏覽
訂張枱8點一坐底叫完湯底之後...之後點菜點知除左碟玫瑰豬外叫乜春都話無,尤其啲所謂主打特式菜乜都話無 連叫支啤酒都話賣哂 話因為多walk-in客 你唔好話訂位要訂埋啤酒 咁你上湯底時順便跟埋個白飯啦 其實拎個餐牌嚟應該係當相簿睇 味道還不錯 如果食一個漢寶包你都飽到上心口,又唔飲酒又會6點前食晚飯 人頭5 6百又覺得抵 不妨一試 否則求乸其食好過

2018-10-16 532 瀏覽
台北的寬行子都是比較高檔的火鍋料理,於香港開新店想藉著朋友生日一齊去試試,點知遇著佢地趕客!早於兩星期已經打去訂位,亦提及會有小朋友同行,有沒有BB椅,朋友生日帶蛋糕需否切餅費。女服務生都於電話中一一回應,但卻沒有提及用餐限時兩小時。到今天到了,入座前店員有說用餐限2小時,都到了所以照食。坐好落單,1)火爐因爲冷氣太大,而令其中一邊過了差不多半小時都未滾😑😑😑😑2)點菜漏了單,點了彩虹盤(大盤)的菊花樣的蝦肉,催單後佢地自行比左細盤(只有3片),我地話點了彩虹盤,佢話無晒,咁細盤得3片我地分都唔夠分。店員主動話取消,咁當然好。之後先講同事漏左單😑😑😑😑3)19:00入座,A店員20:20左右話9點要交檯,問我地有無野要加,我地話好再睇睇過多15分鐘左右就過黎叫我地先埋單,加點的手工麵當時仲未到,我地話會盡快食,B店員話慢慢食,客人未食完我地都不敢叫客人走到20:50左右A店員又黎講仲有5分鐘左右,真係要交檯喇唔好意思,又話客人已經係出面等緊咁我地食緊既唔係客人?!最後台灣同事過黎收野時,忍唔住向佢地牢騷了一下。整個過程我地都好友善,亦無唸住要霸住張檯,但佢地唔同既人不斷前後多次過黎同我

咁我地食緊既唔係客人?!

最後台灣同事過黎收野時,忍唔住向佢地牢騷了一下。整個過程我地都好友善,亦無唸住要霸住張檯,但佢地唔同既人不斷前後多次過黎同我地講9點要還檯,最後既更過分講到好似想我地即刻走咁。咁熱既野,點滾住一次放晒入口。
想翻檯翻多D , 都唔駛咁掛!

兩位台灣同事怎樣好都不能補求,的確垃圾!

客觀評語:
-環鏡好
-水果茶好飲
-跟台北一樣,湯底好
-不值這個價錢,其他台底火鍋輕易取勝
2018-10-16
慶祝紀念
生日
2018-10-16 324 瀏覽
難得同家姐食飯,所以揀左呢間新開嘅火鍋店🔥 原來係台灣嘅過江龍嚟,難怪有個熱情台灣靚靚招呼我地啦😀😀因為唔食得辣,所以揀左個美人鍋💖💖原來係豚骨主打嘅,就咁飲都幾甜,入面仲有d菇同龍眼,好養生⭐️⭐️另外一個鍋要左小辣嘅,係麻麻地偏多🌶🌶入面嘅豆腐吸哂d辣食好香好惹味👅👅 我地就先點左個玫瑰水果茶🍯🍯冇諗到咁重橙味,飲落清甜又清新,仲有d玫瑰花香🍹🍹配料先揀左個菠菠糖🥂好鬼可愛,菠菜包外面,入面有豆皮、芝麻、芝麻醬🤤放係白湯煮4分鐘左右就可以,食落好有口感,咬落去啵吱啵吱咁😁😁 另外一樣嗌左冬甩子🙆🏻‍♂️其實係以蝦肉等做主料嘅料理,上面有d雜糧同蝦干:-D 好特別嘅菜式😽😽 玫瑰松板都係必點!係好靚嘅玫瑰花咁砌成嘅豬頸肉😻食法都幾講究架,要先淋上蛋白,再放落湯度煮一陣就食得啦🌈🌈 好爽口!必試呀😃😃蛋餃都好難得有得食,煮大約2分鐘就可以,食落蛋皮好特別,肉幾爽又脆口👍🏻👍🏻

配料先揀左個菠菠糖🥂

玫瑰松板都係必點!

2018-10-16 256 瀏覽
今晚嚟到海港城食好野!之前行過已經好想入去食,餐廳門面好特別!係好似成都d小巷嘅設計😀😀 入到去好有feel~仲睇到海景😁😁 我地要左元珠小染配美人鍋👅其實就係小辣鍋配滋補養生白湯😽入面有d綿綢豆腐,好正!吸哂d湯食好有口感🤤👅仲有超新鮮鴨血,配麻辣鍋一流⭐️ 食物仲嗌左d招牌菜,首先係玫瑰松板💖其實係豬頸肉嚟!可以先用蛋清淋面,再放入湯度,煮到變白色就可以啦!食落好爽口,又彈牙wor💪🏻配麻辣湯更正。另外就係鳳梨酥🔥其實係蝦、豬肉等整成嘅,咬落去超驚喜!真係有鳳梨架👍🏻仲要有鮮甜肉汁同菠蘿汁吱出嚟🐿🐿好好食😽 食咁多肉當然要點菜啦,我地嗌左最大盤嘅🥗🥗好似一個裝飾咁,好靚架,完全感受到店家嘅誠意😁 d菜好多,真係要4人先食得哂🤤 飲品嗌左玫瑰水果茶🙀😻好解渴,不太甜,又帶淡淡玫瑰味🌈🌈🐿

入到去好有feel~仲睇到海景😁😁

我地要左元珠小染配美人鍋👅

食物仲嗌左d招牌菜,首先係玫瑰松板💖

飲品嗌左玫瑰水果茶🙀😻好解渴,不太甜,又帶淡淡玫瑰味🌈🌈🐿
2018-10-13 496 瀏覽
好友生日,建議這家火鍋店,限時兩小時,只剩下七點的時段,於是提早下班趕過去,但到達後發現還有很多空桌環境十分漂亮,絕對是打卡勝地,建議預訂靠窗位置!一打開菜單就知道為什麼食客全是美女。。。價錢絕不便宜,而且份量極小!男生要吃飽的話要有心理準備。。。大部分食品也有大小份量供選擇,但小份只有三件,我們有四人,有些東西要點貴差不多一倍的大份,即六件食品全都十分精緻,我們當然也點了招牌菜溫體牛啦!無可否認味道真的不錯!但建議不要單點一款蔬菜,那只是將幾片菜葉平放出來。也不要點響鈴及黑毛肚,十分堅靭,硬都咬不開

環境十分漂亮,絕對是打卡勝地,建議預訂靠窗位置!

2018-09-28
慶祝紀念
生日
  • 溫體牛
2018-10-01 1884 瀏覽
尖沙咀台式火鍋台灣人氣火鍋店食物實在太精緻 菜到肉到海鮮都好靚呀視覺效果贏哂.食物質素好好呀,新鮮~湯底正好夠濃,選了清清既鰹魚湯同滋補既烏雞湯 真係一丁點口乾都無,所以要同養心殿講聲sorry, 因為好口乾山渣水好飲過果茶 跟埋樹枝放入去 必得會散好有芝麻香做得好精緻 係蝦肉花肥到喊 係脂肪呢個澳洲牛好味 必嗌 好有牛味一盤菜都放得甘靚 點捨得食生蠔大大隻 好正蝦好新鮮 有蝦膏架龍蝦係新鮮架 飛一飛水食 肉質好味呢間單睇樣都藉得試呀~
尖沙咀台式火鍋

一盤菜都放得甘靚 點捨得食

生蠔大大隻 好正
蝦好新鮮 有蝦膏架

龍蝦係新鮮架 飛一飛水食 肉質好味

呢間單睇樣都藉得試呀~
2018-09-25 1587 瀏覽
上次去台灣旅行嘅時候去吾到寬巷子試,既然佢嚟到香港開店,又點會錯失個機會去try try 呢!未行到入去個位,已經俾佢嘅裝橫吸引,非常有特色。今次我哋揀咗個比較養生嘅湯底,由花膠、烏雞、人蔘熬煮成。未開始打邊爐,已經飲咗碗湯先,真材實料,好夠味。個玫瑰松板,即係豬頸肉,店員建議我哋將佢哋提供嘅蛋白撈入肉內,然後整個玫瑰放入個鍋度。真係不得了啦,非常之爽口。 I score them a full mark honestly.而個美國牛小排又係滿分,堅係食到停唔到口。花團錦簇由各種蔬菜組成,例如有日本甜玉米、香菇、金針菇、時令蔬菜等。個玉米最得我喜歡,香甜到要再追加多碟。(超為食)尼個枝仔冰唔係甜品嚟㗎,佢係由蝦、豬肉、花枝整成。食落仲有種好特別嘅味道,都幾驚喜 。(咩味就賣個關子,自己去試下啦)菠菠糖睇個名就知關菠菜事啦,加埋啲豆皮同芝麻,無諗過嘅配搭但amazingly yummy 。個墨條牛軋糖仿真度極高,但其實佢係由雞軟骨同花枝塊做成,又食得又睇得。另外由南瓜、堅果、紅蘿蔔、杏果等纖維豐富嘅食品組成嘅冬甩子,好味到我食咗成三舊。而尼個杏香野菊,聽聞台灣已經冇得再食,但香港店竟然再

未行到入去個位,已經俾佢嘅裝橫吸引,非常有特色。

而個美國牛小排又係滿分,堅係食到停唔到口。

而尼個杏香野菊,聽聞台灣已經冇得再食,但香港店竟然再有番,難道不一試嗎?尼款就有內腰肉、杏仁片、紫玉米。

另一驚喜就係個鳳梨酥,佢吾係平時食嘅鳳梨酥,而係要煮嘅。咬一啖,嘩!真係有鳳梨肉汁嫁,加埋啲豬肉、蝦同豆腐,個配搭太match啦掛。

之後仲有叫左餃類食品同個玫瑰水果茶,夠晒有台灣嘅風味。

無論食物質素,創意性,氣氛等,我都比

2018-09-22
  • 玫瑰松板
  • 冬甩子
  • 鳳梨酥
  • 杏香野菊
🤮一間過江龍精品火鍋店🤑貴夾唔飽寬巷子已在台北開了一段時間,見到尖沙咀試業中,便來試試吧!由於試業期間,聲稱只接受預訂,用膳也分為兩段時間!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~•自選鴛鴦鍋底:紅泥小染(特製激辛辣)+ 養生白鳳(花膠,烏雞,桃膠,鮮人蔘)— $328•玫瑰松版(豚肉)— $298 (3⃣️件)•波波糖 (手工豆皮,白芝麻,菠菜)— $68 (3⃣️件)•枝仔冰 (蝦肉,豬肉,花枝)— $88 (3⃣️串)•鳳梨酥 🍍(手工豆腐,鮮蝦,豬肉,花枝滑,鳳梨)*香港限定* — $98 (3⃣️件)•蜂巢牛肚 — $108•手工蛋餃 (豚肉和蛋)— $88 (6⃣️件)~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~1.湯底:鍋中間有個圓格,將麻辣鍋的一些辣椒麻椒與湯底隔開,這個做法很甜心,另外一邊生白鳳堂湯好甜,還有半隻烏雞,不過$328一個鴛鴦鍋底,真係有點overprice 🤑🤑🤑2.玫瑰松版-將啲豬肉切到好似玫瑰花,非常之靚,但肉味欠奉3.波波糖-好濃厚嘅芝麻味4.枝仔冰 - 第一口吃,是甜甜的有些柚子味道,在吃下去便是一些蝦滑,用了一層透明的皮包着,好似蝦餃
🤮一間過江龍精品火鍋店🤑貴夾唔飽

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
•玫瑰松版(豚肉)— $298 (3⃣️件)
•枝仔冰 (蝦肉,豬肉,花枝)— $88 (3⃣️串)
•蜂巢牛肚 — $108
•手工蛋餃 (豚肉和蛋)— $88 (6⃣️件)
2.玫瑰松版-將啲豬肉切到好似玫瑰花,非常之靚,但肉味欠奉
3.波波糖-好濃厚嘅芝麻味
4.枝仔冰 - 第一口吃,是甜甜的有些柚子味道,在吃下去便是一些蝦滑,用了一層透明的皮包着,好似蝦餃皮咁的質感
5.鳳梨酥 - 食落甜甜地真係有啲菠蘿嘅味道,幾得意
6.蜂巢牛肚 -薄切牛肚,用了很多辣椒伴碟,喜歡辣的朋友可以試
7.手工蛋餃 - 這個比較普通,都是一些豬肉和蛋,不試也沒有損失
~~~~~~~~~~~~~~~~
這裏主要食一些創意手工料理,所以當晚都沒有點海鮮或一般火鍋店可以找到嘅菜式。總括來說,味道是可以,菜式非常有特色,拍照一流,還有海景位,獨立房,裝修也非常了得,但價格與食物份糧真的不合理,酒店價格,但與酒店相比,酒店的份量還要多,這𥚃的菜式大部份都分為基本盤(即是小)和彩紅盤(即是大),大部每小碟只有3⃣️件,份量少得可憐,原本想叫碟小的牛小排,但$198只得3⃣️片,牛小排是一般美國牛,所以最後都冇叫,真心覺得貴而不值,用這樣嘅價錢可以有更多更好的選擇,呢度只可以講話係一個影相嘅好地方,第一次食火鍋食得咁盡興,預計如果要食飽,起碼$1000/位(未計飲品),再講呢度嘅服務一般,到入座至點完菜,我沒有侍應斟水給我們!
正式營業後,會否有些改進?

~~~~~~~~~~~~~~~~

溫馨提示: 原來有些手工菜式,肉類也是需要預訂,但電話訂枱時,他們是沒有跟客人說的😠,都是我當晚同用膳時點菜時,侍應才跟我們說,所以有些他們出名的菜式,我們都是到,這是要令你們再來一次的生意手法嗎?

2018-09-14 2243 瀏覽
#值得推薦的新餐廳#火鍋必試新景點#人氣精品火鍋#寛巷子火鍋店的設計很有古色古香的味道,以巷和家作為主題,難怪我們留了四小時。望住個海景打邊爐,真係十分有情調,有氣氛,心情靚! 我去的時候,餐廳只係開業的第三天,營運模式已經達到專業級! 食物又靚又好味,而且服務十分之好! 湯底10分有味,可取代一般打邊爐用的醬汁,10個讚! 鴛鴦湯底: 養生白鳳+ 小辣辛煱 (我這樣叫她因為麻中帶辣)當中的火鍋配料也是美得極具欣賞價值! 第一位: 杏香野菊,以杏仁片逐片逐片砌成菊花樣,十分考功夫! 當中值得推薦的是以豚肉造成玫瑰花樣的菜式,每一片都十分爽口! 另一樣特色菜式是以手工豆腐造成鳳梨酥模樣,而且入面真的有鳳梨酥! 其它食物就留待你們親身體驗了! 第二天立即打去再訂位,帶其他朋友去試,可惜已經很難訂到海景位了,有點失望😞! 但餐廳其他位置也是不錯的,也可值得一試! 值得一讚的還有飲品! 絕對是值得一試的餐廳,而且性價比高! #Hotpot #instagram #Foodie #Good #delicious #Pretty
#值得推薦的新餐廳
#火鍋必試新景點
#人氣精品火鍋
#寛巷子

望住個海景打邊爐,真係十分有情調,有氣氛,心情靚!

湯底10分有味,可取代一般打邊爐用的醬汁,10個讚!

當中的火鍋配料也是美得極具欣賞價值!
杏香野菊

手工豆腐鳳梨酥

其它食物就留待你們親身體驗了!

值得一讚的還有飲品!

絕對是值得一試的餐廳,而且性價比高!

金菇
3 分鐘 (堂食)
杏香野菊
手工豆腐鳳梨酥
這間在台灣走高檔華麗路線的火鍋店「寬巷子」😍😍,引入香港插旗在尖沙咀海運大廈商場!這夜與朋友去試吃了🤗幾年前在台北吃過一次,記得多道菜式都盤成花形,或用樹枝叉著,美得令人嘩然,味道和食法特別之餘,絕對是打卡美拍的好餐廳😃📸香港店裝修盡見心思,經老闆介紹,餐廳正門是一扇台灣舊居有歷史價值的木門,餐廳走高檔中式風格,一入門口掛有一幅張大千的字畫真跡📝🌟🌟,絕對是打卡位😱!石牆、字畫、木門,復古中又加入點現代元素,餐廳也找來台灣畫家在餐廳內畫滿花朵畫像裝飾,帶著文藝氣息,令我們不停舉機拍照😆還未介紹火鍋湯底!選了鴛鴦鍋湯底($328),「美人鍋」以豚骨熬製,令火鍋配料味道變得更香濃;「特製激辛鍋」的顏色看似激辣,但嗜辣的朋友形容它麻而不辣,十分香口。(下至上)▫️美國牛小排 彩虹盤 ($298)▫️玫瑰松板 ($298)▫️澳洲和牛舌 ($168)誰說打邊爐一定麻甩?😬吃火鍋都可有視覺享受👀🌺 「玫瑰松板」要先淋上蛋白漿,然後整朵放入鍋內滾熟,在鍋內拆開逐片吃,豚肉咬下油脂豐富亦十分彈牙🤩「和牛舌」則要逐片放入鍋內,牛味香濃,確是滿足視覺及味覺的享受👀👅▫️(左上) 枝仔冰 ($128)▫️(右上)

鴛鴦鍋湯底(美人鍋/特製激辛鍋)

(下至上)
▫️美國牛小排 彩虹盤 ($298)
▫️玫瑰松板 ($298)
▫️澳洲和牛舌 ($168)

澳洲和牛舌

▫️(左上) 枝仔冰 ($128)
▫️(右上) 菠菠糖 ($108)
▫️(左下) 牛筋 ($88)
▫️(右下) 鳳梨酥 {🇭🇰香港限定✨} ($138)

冬甩子

▫️冬甩子 ($128)

寬巷子水餃王

▫️寬巷子水餃王 ($98)

花盤錦蔟

▫️花盤錦蔟 ($238)

火鍋料除了肉類是必試外,必推:
1. 香港限定的「鳳梨酥」:由手工豆腐、蝦肉豬肉、花枝做成,最特別是有真·菠蘿餡😆,味道清新,服務員提醒咬下時要小心爆汁💦
2. 「菠菠糖」:味道配搭新鮮,由菠菜包著手工豆皮及白芝麻,是有創意的火鍋料💕
3. 「冬甩子」:以花枝、南瓜、青豆配上內餡的起士、堅果、核桃,有多重口感
4. 「水餃王」:餡料足又好味,值得一試😋
5. 「花團錦簇」:十多種蔬菜的盛合,配合花藝擺設💐美麗爆燈之餘,味道亦新鮮💚👍🏻為一班火鍋食肉獸提供足夠蔬菜營養🥦🥕🌽

多款菜式有供應「基本盤」及「彩虹盤」,是份量多少的分別,即使人少也可多試幾款菜式,蠻貼心呢!

整體來說,香港店的菜式選擇大致上與台灣店相同,食物擺盤一樣華麗精緻,令我回想到第一次吃時的驚喜,香港店的食物則較濃味,調教到適合香港人口味,餐廳裝修亦更見心思,所以這次體驗確是大🈵️足🥢
2018-09-05
鴛鴦鍋湯底(美人鍋/特製激辛鍋)
澳洲和牛舌
冬甩子