2018-10-27 112 瀏覽
尖沙咀地膽朋友話,海港城新開了一間台式火鍋店,叫我一定要去試下,話包我有驚喜。一行四人去到餐廳門口,已經見佢裝修得很靚很有格調。入面更加唔駛講,部分位置仲可以望到海景。坐定之後,店員為我們介紹和推介一些受歡迎的火鍋湯底和配料。仲會很細心問我們食唔食得辣再建議我們試合適的湯底。之後我們揀左少辣的「元珠小染」和唔辣的「東方美人」湯底。見到兩款湯底的顏色鮮豔,相當吸引。先試飲一啖辣湯,真的只是微辣,初入門食麻辣火鍋的朋友都話食得到,仲很鍾意添。至於唔辣的湯底,味道十分鮮甜濃郁。說是豬骨湯底,但我竟然覺得有點似飲魚湯!食物上場了大家唔好誤會以前這盤係餐廳的插花擺設,其實佢係蔬菜拼盤「花團錦簇」。一上檯,大家都嘩一聲!太靚了,點捨得拆散拿去打邊爐?這個蔬菜拼盤的份量仲要係超十足,四個人點努力都食唔晒,最後食剩了一大半...店員都鼓勵我們打包帶走,免得丟掉浪費。我們當然無問題,不過真係無想過食火鍋食到要打包魚皮餃跟平時食的不相伯仲,在此我就不多作介紹了,只係賣相幾好,所以還是拍張照片給大家參考。又有花!無錯,不過今次係豚肉玫瑰花🌹賣相真係十個靚,難怪每一檯都點啦。旁邊洋蔥碗入面的係蛋白,店員話豚肉

食物上場了

又有花!無錯,不過今次係豚肉玫瑰花🌹賣相真係十個靚,難怪每一檯都點啦。旁邊洋蔥碗入面的係蛋白,店員話豚肉可以先浸一浸蛋白,之後再落鍋,食起來會更滑。

不過,上檯之後要先等佢解一解凍。我們試過幾次,點都拆唔開...最後還是整朵花放入鍋,再慢慢分開一片片。

味道真係唔錯,豚肉片有點厚度不過燙過後都還很軟滑。

台灣鳳梨酥,人人都認識。不過我都唔知原來可以用來做火鍋配料
其實佢唔係平時食的甜點鳳梨酥,而是餐廳特製,賣相超似鳳梨酥的食品,不過入面真係有鳳梨粒粒㗎!所以食入口,咸咸甜甜,令人有清新的感覺。

牛軋糖?同鳳梨酥一樣,其實佢都係店家特製的另一款配料,賣相仿似牛軋糖,食起來有些結實似是扎肉的質感,以及少許果仁的脆感,很有趣!

最後仲有冬甩!當然,佢都唔係真冬甩,而是花枝丸。不過見到冬甩表面鋪了些南瓜子之類做裝飾,又有杏仁片墊底,第一眼真係以為係甜品

佢的口感十分之爽口彈牙,比平時食的蝦滑、墨魚滑更加彈。

今晚這一餐火鍋,果然係充滿驚喜
每一碟火鍋配料的賣相都非常精緻,味道又好。店員服務亦很細心,除了定時定候為我們加湯之外,還會教我們如何煮各種配料。我真係很享受今晚這一餐火鍋晚餐。
2018-10-25