221
34
14
等級4
122
0
海港城既Dining Coupon都好多餐廳可以用一次用5張total 可以減$500!!!今次就試左可以用Dining B coupon既寬巷子主打台灣創意火鍋 亦有維景大海景🌃餐廳環境雖然好靚 但用完coupon之後都覺得性價比唔高🥲.🎈湯底方面 (單鍋$298, 鴛鴦$338)作為火鍋既靈魂 湯底既重要性不言而喻我地揀左鴛鴦湯底 唔好辣既我地兩邊都選擇左白鍋👉東方美人 (豚骨鍋)作為人氣之選我對佢都好有期望 湯底有唔少佐料 包括紅棗 杞子 龍眼 薏米 豆腐等但係依然香味欠奉 味道較淡 飲唔到豚骨味🥲值得一提既係綿綢豆腐幾好食 就算單點都可以一試評分: 4/10👉貢布豬肚口味真係非常主觀🤣 我就覺得豬肚湯較腥 友人反而中意呢個湯多啲雖然味道唔太適合我口味 但同樣好多湯料隨便一搵就勁多豬肚👍評分: 3/10.🎈壽司滑 (牛肉$148/3, 蝦肉$108/3)呢個幾特別 可以話係呢間獨有💁🏻‍♀️上面係肉 下面再放肉滑 包成壽司形狀😋除左外觀靚之外 味道都OK蝦滑爽口 蝦肉鮮甜 牛滑有牛味 牛肉都唔韌👍評分: 7/10.🎈綜合肉類盛盒 ($338)盛盒有三款肉類 豬頸肉 黑豚肉 羊👉黑豚
更多
51 瀏覽
0 讚好
0 留言
海港城既Dining Coupon都好多餐廳可以用
一次用5張total 可以減$500!!!
今次就試左可以用Dining B coupon既寬巷子
主打台灣創意火鍋 亦有維景大海景🌃
餐廳環境雖然好靚 但用完coupon之後都覺得性價比唔高🥲
.
鴛鴦鍋  東方美人  貢布豬肚
$338
38 瀏覽
1 讚好
0 留言

🎈湯底方面 (單鍋$298, 鴛鴦$338)
作為火鍋既靈魂 湯底既重要性不言而喻
我地揀左鴛鴦湯底 唔好辣既我地兩邊都選擇左白鍋
👉東方美人 (豚骨鍋)
作為人氣之選我對佢都好有期望
湯底有唔少佐料 包括紅棗 杞子 龍眼 薏米 豆腐等
但係依然香味欠奉 味道較淡 飲唔到豚骨味🥲
值得一提既係綿綢豆腐幾好食 就算單點都可以一試
評分: 4/10
👉貢布豬肚
口味真係非常主觀🤣
我就覺得豬肚湯較腥 友人反而中意呢個湯多啲
雖然味道唔太適合我口味 但同樣好多湯料
隨便一搵就勁多豬肚👍
評分: 3/10
.
壽司滑
$148
14 瀏覽
1 讚好
0 留言

🎈壽司滑 (牛肉$148/3, 蝦肉$108/3)
呢個幾特別 可以話係呢間獨有💁🏻‍♀️
上面係肉 下面再放肉滑 包成壽司形狀😋
除左外觀靚之外 味道都OK
鮮蝦壽司滑
$108
17 瀏覽
0 讚好
0 留言

蝦滑爽口 蝦肉鮮甜
牛肉壽司滑
$148
23 瀏覽
0 讚好
0 留言

牛滑有牛味 牛肉都唔韌👍
評分: 7/10
.
綜合肉類盛盒
$338
25 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈綜合肉類盛盒 ($338)
盛盒有三款肉類 豬頸肉 黑豚肉 羊
👉黑豚肉同羊都各有6塊左右 比較腥
加埋豬肚湯可以話係腥上之腥 沒有之一
評分: 2/10
綜合肉類盛盒
$338
27 瀏覽
1 讚好
0 留言

👉包到好似玫瑰花既豬頸肉就係主角啦
肉質都算嫩滑 不過性價比有點低🥲
評分: 6/10
.
菠菠糖
$98
56 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈菠菠糖 ($98/3)
佢既外觀不錯 用左菠菜包住豆皮
煮熟後豆皮索哂湯汁 不過煮完散散地🌚
不過不失 叫做幾有創意 不過同樣性價比低
評分: 6/10
.
牛腱 - 即食小吃
$128
31 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈牛腱 - 即食小吃 ($128)
只有六塊左右 味道較淡
冇乜滷香味 肉質還可以🥲
又係性價比比較低既
評分: 4/10
.
🎈醬料
呢個醬料做得幾好 係已經調好左既洋蔥醬
有少少辣辣甜甜 幾惹味
評分: 7/10
.
872 瀏覽
0 讚好
0 留言

🎈總括而言
性價比比較低 雖然打卡值唔錯
餐廳環境都好靚可以對住無敵大海景🌃
但係湯底真係一大敗筆
菜品雖然創新 但就唔係樣樣都好食
評分: 5/10
鴻喜菇
$58
46 瀏覽
0 讚好
0 留言
黑毛肚
$58
9 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
壽司滑
$ 148
鮮蝦壽司滑
$ 108
牛肉壽司滑
$ 148
綜合肉類盛盒
$ 338
鴻喜菇
$ 58
  • 玫瑰松板
  • 玫瑰松阪
等級3
55
0
2021-07-20 0 瀏覽
溫體牛食過番唔到轉頭,好食過和牛,牛味十足,口感一流,乜都唔食,依個一定要食!! 好食到仲要encore囉,果然一分錢一貨!唔小心發現左原來碌完之後,涼佢十幾秒再食,牛味緊加突出!個湯底又係冇得輸,麻辣湯底,佢個鍋仲要好貼心有個隔,隔走曬d花椒辣椒,食咩都唔會食到花椒! 另外仲有枝仔冰同墨條牛軋,幾得意,以為得個樣,估佢唔到咁好味,幾特別,再配個無敵大海景,佢望到成個維港,海邊打邊爐可能全香港只有依間做到得!👍👍👍👍👍
更多
溫體牛食過番唔到轉頭,好食過和牛,牛味十足,口感一流,乜都唔食,依個一定要食!! 好食到仲要encore囉,果然一分錢一貨!唔小心發現左原來碌完之後,涼佢十幾秒再食,牛味緊加突出!個湯底又係冇得輸,麻辣湯底,佢個鍋仲要好貼心有個隔,隔走曬d花椒辣椒,食咩都唔會食到花椒! 另外仲有枝仔冰同墨條牛軋,幾得意,以為得個樣,估佢唔到咁好味,幾特別,再配個無敵大海景,佢望到成個維港,海邊打邊爐可能全香港只有依間做到得!👍👍👍👍👍
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
67
0
2021-07-18 0 瀏覽
提早1個月Book先有得食的下午茶火煱打卡就一流的地方,景同食物都靚,味道我覺得都好好食,一個set有3層 $580 兩位第一層三朵玫瑰花分別係澳洲和牛牛舌、墨魚同黑毛豬牛舌很爽,墨魚很鮮,黑毛豬我覺得最好食,雪花均勻唔會好肥,好腍好味😋第二層- 創意料理糖葫蘆-外型是一串冰糖葫爐,有兩串,每串兩粒。由海蝦豬肉丁組成,外層由QQ的東西著,都幾厚,個餡好細粒,味道好特別😅菠菠糖-豆皮、白芝麻、菠菜組成。好有芝麻香👍🏽墨條牛軋-墨魚汁、花枝、雞軟骨組成。煙煙韌韌幾好味😋傳統台式月餅糕-干貝、蘿蔔、豬肉組成。味道似蘿蔔糕👍🏽鳳梨酥- 豬肉咬開中間有個流心菠蘿餡。。見仁見智第四層是蔬菜好食既,但份量較少,粟米係半邊再劈開一半。。加左個細份的牛小排$298湯底選了唔辣-美人鍋好清甜好好味😋最後甜品鳳梨酥𥚃面很多的鳳梨,外層鬆化好食😋還有個玫瑰高山清茶很清香😌
更多
提早1個月Book先有得食的下午茶火煱
打卡就一流的地方,景同食物都靚,味道我覺得都好好食,一個set有3層 $580 兩位
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

第一層三朵玫瑰花分別係
澳洲和牛牛舌、墨魚同黑毛豬
牛舌很爽,墨魚很鮮,黑毛豬我覺得最好食,雪花均勻唔會好肥,好腍好味😋
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


第二層- 創意料理
糖葫蘆-外型是一串冰糖葫爐,有兩串,每串兩粒。由海蝦豬肉丁組成,外層由QQ的東西著,都幾厚,個餡好細粒,味道好特別😅
菠菠糖-豆皮、白芝麻、菠菜組成。好有芝麻香👍🏽
墨條牛軋-墨魚汁、花枝、雞軟骨組成。煙煙韌韌幾好味😋
傳統台式月餅糕-干貝、蘿蔔、豬肉組成。味道似蘿蔔糕👍🏽
鳳梨酥- 豬肉咬開中間有個流心菠蘿餡。。見仁見智
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


第四層是蔬菜
好食既,但份量較少,粟米係半邊再劈開一半。。
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


加左個細份的牛小排$298
$298
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


湯底選了唔辣-美人鍋
好清甜好好味😋
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


最後甜品鳳梨酥
𥚃面很多的鳳梨,外層鬆化好食😋
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


還有個玫瑰高山清茶很清香😌
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級2
9
0
Quan Alley HK 寬巷子尖沙咀海景火鍋店 自家制手工火鍋配料🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍😍💵性價之比:😍😍地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹台北過江龍火鍋店主打台式自家制火鍋配料坐落海港城 坐窗邊位飽覽維港海景店內古式風格 食物走貴價路線每次經過都有很多人排隊因為未有吃過,所以叫店員介紹店員服務態度良好,認真推介主打食物環境氣氛,景色,服務都係一流食物手工制有誠意純粹以食物評價,價錢確實偏貴但也可一試,強烈推薦玫瑰松板🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1.鴛鴦湯底-紅泥小染+東方美人HK$338 Rating:6/10。紅泥小染是一個麻辣湯底。入面有豆腐,鴨血,豆芽。配上辣椒花椒辛香料等調味。微辛辣,適合香港人口味。有做到麻麻的感覺。東方美人是豚骨味湯底。用豬骨豬手紅棗杞子豆腐等配料。看上去白白的感覺濃厚。但食下去味道較淡2.綜合牛肉盛合 HK$540 Rating:8/10。美國牛小排,溫體牛和牛胸油花。一看就知牛肉不差。油脂分佈平均。口感順滑
更多
2 瀏覽
0 讚好
0 留言


Quan Alley HK 寬巷子

尖沙咀海景火鍋店 自家制手工火鍋配料

🧁食物質素:😍😍😍😍
📸打卡指數:😍😍😍😍
🧹衛生指數:😍😍😍😍😍
💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍

地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

台北過江龍火鍋
主打台式自家制火鍋配料
坐落海港城 坐窗邊位飽覽維港海景
店內古式風格 食物走貴價路線
每次經過都有很多人排隊
因為未有吃過,所以叫店員介紹
店員服務態度良好,認真推介主打食物
環境氣氛,景色,服務都係一流
食物手工制有誠意
純粹以食物評價,價錢確實偏貴
但也可一試,強烈推薦玫瑰松板

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

1 瀏覽
0 讚好
0 留言


1.鴛鴦湯底-紅泥小染+東方美人HK$338 Rating:6/10
。紅泥小染是一個麻辣湯底
。入面有豆腐,鴨血,豆芽
。配上辣椒花椒辛香料等調味
。微辛辣,適合香港人口味
。有做到麻麻的感覺
。東方美人是豚骨味湯底
。用豬骨豬手紅棗杞子豆腐等配料
。看上去白白的感覺濃厚
。但食下去味道較淡
綜合牛肉盛合
$540
2 瀏覽
0 讚好
0 留言


2.綜合牛肉盛合 HK$540 Rating:8/10
。美國牛小排,溫體牛和牛胸油花
。一看就知牛肉不差
。油脂分佈平均。口感順滑
。溫體牛入口即溶
。加上麻辣湯底和他們的醬料,辣辣甜甜
墨條牛軋
$98
1 瀏覽
0 讚好
0 留言
菠菠糖
$98
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

3.墨條牛軋&菠菠糖 HK$98/HK$98 Rating:4/10
。兩款特別的創意料理
。墨魚汁製成像牛軋糖
。菠菜葉包著芝麻豆皮
。外形特別,但吃下去不特別
。價錢偏貴,但有誠意
手工蛋餃
$88
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

4.手工蛋餃 HK$88    Rating:5/10
。蛋皮薄而肉多
。但是一下鍋就會皮肉分離
。味道不過不失
黑毛肚
$88
2 瀏覽
0 讚好
0 留言

5.黑毛肚 HK$88      Rating:7/10
。新鮮乾淨
。口感非常爽口
。浸過麻辣湯後十分惹味
滷香四寶
$168
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

6.滷香四寶 HK$168 Rating:7/10
。有牛筋,牛肚,大腸頭和牛腱 
。秘制滷香
。新鮮爽口有口感
。賣相一看就覺得好吃

玫瑰松板
$148
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

7.玫瑰松板 HK$148   Rating:9/10
。最人氣必食,強烈推薦
。外觀美麗
。是豬的下巴位,油脂含量高
。再配上台灣蛋汁
。慢慢放下鍋,看著花瓣散開
。香氣十足,超級嫩滑

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-14
用餐途徑
堂食
人均消費
$1000 (晚餐)
慶祝紀念
生日
推介美食
綜合牛肉盛合
$ 540
黑毛肚
$ 88
滷香四寶
$ 168
玫瑰松板
$ 148
等級1
3
0
2021-07-14 0 瀏覽
人生總要豪一下🎉第一次光顧高級火鍋,淨係食個維港景已經不得了!抵達門口,前台員工都非常親切有禮😄餐廳環境十分乾淨舒適。幸運地坐在窗邊位置可以欣賞漂亮的維港景色😍讚👍🏻👍🏻👍🏻餐具乾淨企理,坐位寬闊!所有餐廳員工非常有禮,服務殷勤😊尤其是餐廳經理Connie 十分專業👍🏻 非常用心介紹餐牌食物。還給我們作出很多寶貴建議🙏🏻用餐時他還為我們烹調,十分落力🙇🏻‍♂️每位餐廳員工都非常殷勤,經過也不忘提醒食物處理需要多少時間,非常專業👍🏻
更多
人生總要豪一下🎉
第一次光顧高級火鍋,淨係食個維港景已經不得了!抵達門口,前台員工都非常親切有禮😄
餐廳環境十分乾淨舒適。幸運地坐在窗邊位置可以欣賞漂亮的維港景色😍讚👍🏻👍🏻👍🏻
餐具乾淨企理,坐位寬闊!
所有餐廳員工非常有禮,服務殷勤😊尤其是餐廳經理Connie 十分專業👍🏻
非常用心介紹餐牌食物。還給我們作出很多寶貴建議🙏🏻
用餐時他還為我們烹調,十分落力🙇🏻‍♂️每位餐廳員工都非常殷勤,經過也不忘提醒食物處理需要多少時間,非常專業👍🏻
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-08
用餐途徑
堂食
人均消費
$800 (晚餐)
推介美食
  • 墨條牛軋
  • 鴛鴦湯底
等級3
45
0
2021-07-13 0 瀏覽
一直好想試呢間打邊爐, 今晚系海港城shopping完就去試下. 我地order左鴛鴦鍋(HKD338): 紅泥小染 (麻辣) 和養生白鳳. 鍋嘅中間有辣醬, 如果個湯底唔夠辣, 可自行調教. 麻辣湯底已附有豆腐同鴨血; 養生白鳳湯底豐富有半隻烏雞, 桃膠, 花膠. 火鍋料: 美國牛小排, 綜合肉類盛盒, 紅薯粉, 白菜豬肉餃, 枝仔冰. 食材新鮮, 本人最鐘意白菜豬肉餃, 好大粒, 又爽, 彈牙, 不錯. 反而枝仔冰,職員話係新穎菜式,用粉皮包住d肉, 口味一般般, 不值一試. (可惜無影相)整體覺得不錯, 不過略嫌貴, 個premium 應該係爲左個harbour view.
更多
一直好想試呢間打邊爐, 今晚系海港城shopping完就去試下.

我地order左鴛鴦鍋(HKD338): 紅泥小染 (麻辣) 和養生白鳳. 鍋嘅中間有辣醬, 如果個湯底唔夠辣, 可自行調教. 麻辣湯底已附有豆腐同鴨血; 養生白鳳湯底豐富有半隻烏雞, 桃膠, 花膠.

火鍋料: 美國牛小排, 綜合肉類盛盒, 紅薯粉, 白菜豬肉餃, 枝仔冰.

食材新鮮, 本人最鐘意白菜豬肉餃, 好大粒, 又爽, 彈牙, 不錯. 反而枝仔冰,職員話係新穎菜式,用粉皮包住d肉, 口味一般般, 不值一試. (可惜無影相)

整體覺得不錯, 不過略嫌貴, 個premium 應該係爲左個harbour view.
0 瀏覽
0 讚好
0 留言


0 瀏覽
0 讚好
0 留言


0 瀏覽
0 讚好
0 留言


0 瀏覽
0 讚好
0 留言

(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-07-12
用餐途徑
堂食
人均消費
$700 (晚餐)
等級1
3
0
2021-07-12 0 瀏覽
疫情前曾經係台灣食過寬巷子,覺得好有驚喜,d擺盤都好靚。好鍾意佢個花花形狀既豬肉。無得去旅行,最近成日都係香港搵唔同既異國美食當去旅行啦!估唔到可以係寬巷子搵到呢份旅行感覺喎入去坐個時仲有個講國語既台妹帶我地入去落低,仲好好彩坐到海景台,好正啊有呢個靚景,野食價錢當然都有番咁上下貴啦,但覺得都對得住呢個價錢既!湯底叫左紅泥小染同貢布豬肚,貢布豬肚好好飲,略帶胡椒味,又有好多舊豬肚同雞件。正式打邊爐之前都飲左碗先正式開波!同行朋友話個溫體牛好正,牛味好重。呢個叫壽司滑盛合,睇個樣好似壽司,但其實係扮壽司既牛肉滑、鮑魚滑同埋蝦滑,都幾搞笑!當然唔少得我好鍾意食既玫瑰松阪,整到好似真係一朵花咁樣,就算放落去煮都仲keep到個花花形狀,好岩打卡呀仲有叫左鳳梨酥,呢個入面有d波羅粒都幾過癮!墨條牛軋都幾好味,幾彈牙!由於好中意食水餃,我仲叫左個寬巷子水餃王,好多料,勁飽囉!
更多
疫情前曾經係台灣食過寬巷子,覺得好有驚喜,d擺盤都好靚。好鍾意佢個花花形狀既豬肉。

無得去旅行,最近成日都係香港搵唔同既異國美食當去旅行啦!
估唔到可以係寬巷子搵到呢份旅行感覺喎

入去坐個時仲有個講國語既台妹帶我地入去落低,
仲好好彩坐到海景台,好正啊

有呢個靚景,野食價錢當然都有番咁上下貴啦,
但覺得都對得住呢個價錢既!

湯底叫左紅泥小染同貢布豬肚,貢布豬肚好好飲,
略帶胡椒味,又有好多舊豬肚同雞件。
正式打邊爐之前都飲左碗先正式開波!


同行朋友話個溫體牛好正,牛味好重。

呢個叫壽司滑盛合,睇個樣好似壽司,但其實係扮壽司既牛肉滑、鮑魚滑同埋蝦滑,都幾搞笑!

當然唔少得我好鍾意食既玫瑰松阪,整到好似真係一朵花咁樣,
就算放落去煮都仲keep到個花花形狀,好岩打卡呀

仲有叫左鳳梨酥,呢個入面有d波羅粒都幾過癮!

墨條牛軋都幾好味,幾彈牙!

由於好中意食水餃,我仲叫左個寬巷子水餃王,好多料,勁飽囉!
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
0 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-24
等候時間
30 分鐘 (堂食)
人均消費
$850 (晚餐)
推介美食
  • 溫體牛、壽司滑盛合、玫瑰松阪
等級2
29
0
2021-07-04 324 瀏覽
襯著有海港城coupon就嚟試試呢間台式火鍋啦!呢度都有啲驚喜 竟然drink menu 會有suka order! 因為呢間係唔係日式火鍋🍶🍶🍶!台底火鍋一向喺湯底上真係做得出色嘅!最正有嘅係全部湯底都會有收多配料!另外又有我好喜歡嘅鴨血 及 蜂巢豆腐!好彩有訂位咋 如果唔訂位都無得食呢!訂位嗰陣都有special request window side 位置 所以都可以欣賞到少少維港夜景 一入門口竟然有個古董琴 餐廳裝修方面都好有中國色彩 🌈🌈🌈雖然係台式火鍋本menu design 都非常精緻今次就叫咗兩個比較適合女仕嘅滋補湯底花膠烏雞&人參豬骨 由於用明火嘅關係 所以啲湯濃得好快呢呢個爐嘅設計 都真係好有心思 但由於熱天嘅關係 所以真係食到比較熱呢度好多自製有心思嘅手工火鍋配料有別於一般台式火鍋墨魚汁 雞軟骨 配花枝賣樣有啲似手工芝麻糊 不過呢個食落去就一般般鳳梨酥 賣相真係好似但其實係有手工豆腐 鮮蝦 豬肉 花枝滑最有驚喜係食落去 中間真係有鳳梨蓉👍👍👍花枝冰 主要係用蝦 豬肉 花枝外皮似蝦餃皮 呢個就普普通通 因為同鳳梨酥嘅成份差不多 無咩驚喜黑百頁 如果食牛百頁當時就要選
更多
襯著有海港城coupon就嚟試試呢間台式火鍋啦!呢度都有啲驚喜 竟然drink menu 會有suka order! 因為呢間係唔係日式火鍋🍶🍶🍶!台底火鍋一向喺湯底上真係做得出色嘅!最正有嘅係全部湯底都會有收多配料!另外又有我好喜歡嘅鴨血 及 蜂巢豆腐!好彩有訂位咋 如果唔訂位都無得食呢!訂位嗰陣都有special request window side 位置 所以都可以欣賞到少少維港夜景
0 瀏覽
0 讚好
0 留言

一入門口竟然有個古董琴 餐廳裝修方面都好有中國色彩 🌈🌈🌈雖然係台式火鍋


0 瀏覽
0 讚好
0 留言

本menu design 都非常精緻



0 瀏覽
1 讚好
0 留言


今次就叫咗兩個比較適合女仕嘅滋補湯底
花膠烏雞&人參豬骨

1 瀏覽
0 讚好
0 留言

由於用明火嘅關係 所以啲湯濃得好快呢
呢個爐嘅設計 都真係好有心思
但由於熱天嘅關係 所以真係食到比較熱
呢度好多自製有心思嘅手工火鍋配料
有別於一般台式火鍋


0 瀏覽
0 讚好
0 留言


墨魚汁 雞軟骨 配花枝
賣樣有啲似手工芝麻糊
不過呢個食落去就一般般

0 瀏覽
0 讚好
0 留言

鳳梨酥 賣相真係好似

但其實係有手工豆腐 鮮蝦 豬肉 花枝滑
最有驚喜係食落去 中間真係有鳳梨蓉
👍👍👍


0 瀏覽
0 讚好
0 留言

花枝冰 主要係用蝦 豬肉 花枝
外皮似蝦餃皮 呢個就普普通通
因為同鳳梨酥嘅成份差不多 無咩驚喜


0 瀏覽
0 讚好
0 留言

黑百頁 如果食牛百頁當時就要選擇黑色嘅
因為呢個係無漂白過 原汁原味
只需滾7至9秒便可 👍 食落去真係好重牛味㗎


0 瀏覽
0 讚好
0 留言

自家製水餃 入面有超級大粒嘅蝦 爽口彈牙



0 瀏覽
0 讚好
0 留言


打邊爐又點少得嚮鈴呀!特別最like 自家新製
食落去夠晒鬆脆


打邊爐都有呢種擺盤 賣相好吸引 味道都ok
湯底👍👍👍值得一試
加上今次用海港城coupon 價錢可以接受







(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-30
用餐途徑
堂食
人均消費
$600
用餐優惠
優惠券
等級2
6
0
2021-07-02 466 瀏覽
《寬巷子》 每次經過都好多人,walk in 一定無位。古式台灣裝修,食物造型精緻,手工菜,三個人食左2千6百幾,試過一次就算。入座安排非常混亂,我係訂左八點至十點, 前面有幾枱人已講左電話號碼等緊,侍應就不斷喺度搵鄧小姐,連續走咗出去餐廳外面搵呢個鄧小姐三次,完全無視我哋喺度等緊嘅客人。有個女仔 走去話自己訂咗枱,侍應搵唔到電話,跟住呢個女仔來來回回問咗三次, 個侍應都幫佢check 左三次。又繼續無視等緊位既客人🍲 鴛鴦湯底 ($338) ~ 點左東方美人&貢布豬肚湯,湯底幾好飲。豬肚湯夠濃,東方美人有鴨血,幾好食 🍽滷香蜂巢牛肚 ($88) ~ 牛肚幾入味,而且藥材都幾濃,入口彈牙 🥩綜合牛肉定盒 ($580) ~ 牛肉ok🐖玫瑰松板($368/3朵) ~ 相信黎到嘅人一定會叫嘅玫瑰花造型松板。侍應話煮之前將蛋白淋上豬肉,令到豬肉食落更加滑身。老實講,豬肉一放到入爐,蛋白已經無晒,都係綽頭嘢嚟嘅。本地豬肉,no comment 🍢枝仔冰 ($98/3支) ~ 造型幾得意,食落只係普通墨魚滑 🍍 鳳梨酥 ($108/3件)  ~ 食落有驚喜,入面有流心鳳梨蓉,成晚覺得最好食就係呢樣
更多
《寬巷子》

每次經過都好多人,walk in 一定無位。古式台灣裝修,食物造型精緻,手工菜,三個人食左2千6百幾,試過一次就算。
入座安排非常混亂,我係訂左八點至十點, 前面有幾枱人已講左電話號碼等緊,侍應就不斷喺度搵鄧小姐,連續走咗出去餐廳外面搵呢個鄧小姐三次,完全無視我哋喺度等緊嘅客人。有個女仔 走去話自己訂咗枱,侍應搵唔到電話,跟住呢個女仔來來回回問咗三次, 個侍應都幫佢check 左三次。又繼續無視等緊位既客人

🍲 鴛鴦湯底 ($338) ~ 點左東方美人&貢布豬肚湯,湯底幾好飲。豬肚湯夠濃,東方美人有鴨血,幾好食

🍽滷香蜂巢牛肚 ($88) ~ 牛肚幾入味,而且藥材都幾濃,入口彈牙

🥩綜合牛肉定盒 ($580) ~ 牛肉ok

🐖玫瑰松板($368/3朵) ~ 相信黎到嘅人一定會叫嘅玫瑰花造型松板。侍應話煮之前將蛋白淋上豬肉,令到豬肉食落更加滑身。老實講,豬肉一放到入爐,蛋白已經無晒,都係綽頭嘢嚟嘅。本地豬肉,no comment

🍢枝仔冰 ($98/3支) ~ 造型幾得意,食落只係普通墨魚滑

🍍 鳳梨酥 ($108/3件)  ~ 食落有驚喜,入面有流心鳳梨蓉,成晚覺得最好食就係呢樣

🍡 糖葫蘆 ($98/2支) ~ 好睇唔好食

🍬菠菠糖 ($98/3支) ~ 影相就好靚,但唔好食, 食落去有啲苦苦地

🦑墨條牛軋 ($98/3支) ~ 擺盤造型一流,普通墨魚條, 直落都幾彈牙

🥚手工蛋餃 ($88/6隻) ~ 無特別

🥬生菜 ($58)

🍊 玫瑰水果茶 ($128/壼) ~ 幾好飲

🥛 白玉苦瓜汁 ($38/杯) ~ 甜甜苦苦地,還好

東方美人&貢布豬肚湯
18 瀏覽
0 讚好
0 留言
滷香蜂巢牛肚
8 瀏覽
0 讚好
0 留言
玫瑰松板 & 蛋餃
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
綜合牛肉定盒
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
鳳梨酥
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
枝仔冰
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
糖葫蘆
6 瀏覽
0 讚好
0 留言
墨條牛軋
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
菠菠糖
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
玫瑰水果茶
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
白玉苦瓜汁
2 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
推介美食
東方美人&貢布豬肚湯
滷香蜂巢牛肚
玫瑰水果茶
白玉苦瓜汁
等級1
2
0
2021-06-29 665 瀏覽
用了商場的coupon x 5 pcs 也覺得極貴 極度普通的餐廳。所有肉類海鮮標價極貴😓但新鮮程度和味道也一般,不會再回頭的機會。食的只是環境 你不會覺得很用心經營的餐廳。
更多
用了商場的coupon x 5 pcs 也覺得極貴 極度普通的餐廳。所有肉類海鮮標價極貴😓但新鮮程度和味道也一般,不會再回頭的機會。
食的只是環境 你不會覺得很用心經營的餐廳。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐途徑
堂食
等級1
3
0
2021-06-28 634 瀏覽
成日聽到啲fd話呢間野好好食個景又靚,今個星期六放假所以就決定去試下!坐窗口位係望海景,一家人或者周年紀念嚟食係一個幾好嘅選擇~喺香港食咗好多間火鍋,覺得呢間啲湯底好正今次就嗌咗鴛鴦鍋,紅泥小染(麻辣)同埋養生白鳳(人參)湯底好濃好足料,而且有個位好貼心就係中間有個位會隔住麻辣湯底啲椒,所以食嘅時候就唔會成日食到啲椒,方便好多食到最後因為太鍾意個湯底係咁飲,所以我個人超級推薦「養生白鳳」!當日食咗:鴛鴦鍋湯底,紅泥小染(麻辣)+養生白鳳(人參)溫體牛出面好少食到呢類牛,入口即溶。玫瑰松板外型好靚擺到成朵花咁,打卡一流!加埋蛋白汁成個口感再滑咗墨條牛軋幾特別嘅創意料理鮑魚壽司滑蝦滑好爽口澳洲和牛舌幾有咬口
更多
成日聽到啲fd話呢間野好好食個景又靚,今個星期六放假所以就決定去試下!
坐窗口位係望海景,一家人或者周年紀念嚟食係一個幾好嘅選擇~

喺香港食咗好多間火鍋,覺得呢間啲湯底好正
今次就嗌咗鴛鴦鍋,紅泥小染(麻辣)同埋養生白鳳(人參)
湯底好濃好足料,而且有個位好貼心就係中間有個位會隔住麻辣湯底啲椒,
所以食嘅時候就唔會成日食到啲椒,方便好多
食到最後因為太鍾意個湯底係咁飲,所以我個人超級推薦「養生白鳳」!


當日食咗:
鴛鴦鍋湯底,紅泥小染(麻辣)+養生白鳳(人參)
4 瀏覽
0 讚好
0 留言

溫體牛
3 瀏覽
0 讚好
0 留言

出面好少食到呢類牛,入口即溶。

玫瑰松板
3 瀏覽
0 讚好
0 留言

外型好靚擺到成朵花咁,打卡一流!加埋蛋白汁成個口感再滑咗

墨條牛軋
1 瀏覽
0 讚好
0 留言

幾特別嘅創意料理

鮑魚壽司
4 瀏覽
0 讚好
0 留言

蝦滑好爽口

澳洲和牛舌
7 瀏覽
0 讚好
0 留言

幾有咬口
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-14
用餐途徑
堂食
人均消費
$600 (晚餐)
等級1
1
0
2021-06-21 705 瀏覽
4個人,人均7百幾有靚景,但限時120分鐘唔知關唔關限制令事?!牛叫左碟$1088和牛,佢係幾塊和牛加牛舌。以4個人食平均每人食到3塊左右🙂果個蔬菜盤價值$328我當叫黎貪好睇打下卡算🥲另外果D特色野(如:彩虹款壽司滑盛合,枝仔冰)可以話完全係擺左落口都唔知咩嚟,加上唔新鮮。諗住價錢有返咁上下會有驚喜,點知失望。最後個油條,響鈴真係唔好叫,因完係整唔好食,唔係即炸,滾好耐都硬硬地,整體收咁既價但係呢個食物質素完全可以用年度之伏去形容🤣
更多
4個人,人均7百幾
有靚景,但限時120分鐘
唔知關唔關限制令事?!

牛叫左碟$1088和牛,佢係幾塊和牛加牛舌。
以4個人食平均每人食到3塊左右🙂

果個蔬菜盤價值$328我當叫黎貪好睇打下卡算🥲

另外果D特色野(如:彩虹款壽司滑盛合,枝仔冰)可以話完全係擺左落口都唔知咩嚟,加上唔新鮮。諗住價錢有返咁上下會有驚喜,點知失望。

最後個油條,響鈴真係唔好叫,因完係整唔好食,唔係即炸,滾好耐都硬硬地,整體收咁既價但係呢個食物質素完全可以用年度之伏去形容🤣

9 瀏覽
0 讚好
0 留言
5 瀏覽
0 讚好
0 留言
7 瀏覽
0 讚好
0 留言
3 瀏覽
0 讚好
0 留言
4 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級3
78
0
2021-06-16 723 瀏覽
純粹想用埋d海港城coupon又咁啱book到先食。揀左紅泥小染同東方美人鍋,$338好貴。 綜合肉類盛合朶豬頸肉玫瑰花砌得幾靚,d豬肉羊肉肉質正常,冇乜驚喜。 溫體牛睇得d台灣野多,話食溫體牛好正。牛肉味幾出,但冇令人驚艷嘅感覺。牛肉壽司滑睇落好似和牛壽司係好吸引,但d滑都要烚幾長時間先熟,但上面塊牛已經熟到鞋,成件事有d錯配。 豚肉壽司滑呢個反而有驚喜,面頭塊豬唔會因為太熟出事,舊滑又幾彈牙又juicy 傳統台式月餅糕純粹唔多夠飽,個fd又唔食得海鮮先叫。真心麻麻,雖然入面個餡幾好味,但份量超少。個米餅好易煮到爛溶溶,食落口感好差。 總括黎講,d擺盤係好靚,但食物質素冇驚喜,而且定價set得太太太高。兩個湯底五碟野食扣埋5張$100 coupon, 都要$1100鬆d落樓,呢個價喺出面好食嘅邊爐可以食到好多野,仲有可能太多人幫襯,人手唔多夠招呼又麻麻,唔推。
更多
純粹想用埋d海港城coupon又咁啱book到先食。
揀左紅泥小染同東方美人鍋,$338好貴。
9 瀏覽
0 讚好
0 留言


綜合肉類盛合
9 瀏覽
0 讚好
0 留言

朶豬頸肉玫瑰花砌得幾靚,d豬肉羊肉肉質正常,冇乜驚喜。

溫體牛
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

睇得d台灣野多,話食溫體牛好正。牛肉味幾出,但冇令人驚艷嘅感覺。

牛肉壽司
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

睇落好似和牛壽司係好吸引,但d滑都要烚幾長時間先熟,但上面塊牛已經熟到鞋,成件事有d錯配。

豚肉壽司
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

呢個反而有驚喜,面頭塊豬唔會因為太熟出事,舊滑又幾彈牙又juicy

傳統台式月餅糕
6 瀏覽
0 讚好
0 留言

純粹唔多夠飽,個fd又唔食得海鮮先叫。真心麻麻,雖然入面個餡幾好味,但份量超少。個米餅好易煮到爛溶溶,食落口感好差。

總括黎講,d擺盤係好靚,但食物質素冇驚喜,而且定價set得太太太高。兩個湯底五碟野食扣埋5張$100 coupon, 都要$1100鬆d落樓,呢個價喺出面好食嘅邊爐可以食到好多野,仲有可能太多人幫襯,人手唔多夠招呼又麻麻,唔推。
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐途徑
堂食
等級1
2
0
2021-06-13 248 瀏覽
super high smg and super thirsty after dining. the price is 10 stars but the food tasted nothing special. the receptionist was terrible with bad attitude. my sitting table was stuffy. we got 3 ppl went there paying a 1700 bill for dizzy feeling after consumsion of high smg food.
更多
super high smg and super thirsty after dining. the price is 10 stars but the food tasted nothing special. the receptionist was terrible with bad attitude. my sitting table was stuffy. we got 3 ppl went there paying a 1700 bill for dizzy feeling after consumsion of high smg food.
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
環境
服務
衛生
用餐日期
2021-06-13
用餐途徑
堂食
人均消費
$600
等級3
43
0
相信大家都知小編好鍾意食埋晒啲奇怪嘅下午茶🤣今次就幫大家試一個火鍋版嘅afternoon tea🍲而且呢間餐廳係有海景㗎🌊大家記得預早book(可能至少一個月),因為好似聽聞得三張window seat😰餐廳味道還可以,主要係打卡為主,但如果計埋價錢就有啲唔抵🤭❣️午後·百艷茶宴($580)湯底方面,小編今次就揀咗紅泥小染(即係麻辣🌶),入面有豆腐、鴨血同豆芽🍲聞落好重香料味,但食落就唔算太辣,幾惹味🤤第一層:綜合肉類盛合🥩澳洲和牛牛舌花、牛胸油花、松阪枝香🐮🐷三款肉嘅油花都好靚😍仲要砌到成朵花咁,相當精緻🌸小編全部都好鍾意食🐽要講到最特別嘅就係牛胸油,餐廳建議灼一灼就食得,食落好香好爽口,依家講起都想食🤤第二層:創意料理🤡懷舊台式月餅糕、糖葫蘆、墨條牛軋、鳳梨酥、菠菠糖🥮🍭全部賣相都好得意,唔知食落味道又點呢?果然大部份都係得個樣😅月餅糕淥落去就爛爛地,口感好淋,中間個餡有啲似鹹水角😥其他味道冇乜特別,都係啲丸類物體😛當中鳳梨酥做得比較好,豬肉入面包咗菠蘿餡,酸酸甜甜,幾創新🤣第三層:迷你花團錦簇🌺蔬菜拼盤🥬🌽有好多菇同菜,全部食落都好新鮮💦而且放到成個藝術品咁,好賞心悅目🥰甜品:盈月
更多
相信大家都知小編好鍾意食埋晒啲奇怪嘅下午茶🤣今次就幫大家試一個火鍋版嘅afternoon tea🍲而且呢間餐廳係有海景㗎🌊大家記得預早book(可能至少一個月),因為好似聽聞得三張window seat😰餐廳味道還可以,主要係打卡為主,但如果計埋價錢就有啲唔抵🤭

❣️午後·百艷茶宴($580)
湯底方面,小編今次就揀咗紅泥小染(即係麻辣🌶),入面有豆腐、鴨血同豆芽🍲聞落好重香料味,但食落就唔算太辣,幾惹味🤤

第一層:綜合肉類盛合🥩
澳洲和牛牛舌花、牛胸油花、松阪枝香🐮🐷
三款肉嘅油花都好靚😍仲要砌到成朵花咁,相當精緻🌸小編全部都好鍾意食🐽要講到最特別嘅就係牛胸油,餐廳建議灼一灼就食得,食落好香好爽口,依家講起都想食🤤

第二層:創意料理🤡
懷舊台式月餅糕、糖葫蘆、墨條牛軋、鳳梨酥、菠菠糖🥮🍭
全部賣相都好得意,唔知食落味道又點呢?果然大部份都係得個樣😅月餅糕淥落去就爛爛地,口感好淋,中間個餡有啲似鹹水角😥其他味道冇乜特別,都係啲丸類物體😛當中鳳梨酥做得比較好,豬肉入面包咗菠蘿餡,酸酸甜甜,幾創新🤣

第三層:迷你花團錦簇🌺
蔬菜拼盤🥬🌽
有好多菇同菜,全部食落都好新鮮💦而且放到成個藝術品咁,好賞心悅目🥰

甜品:盈月照寶盒🌕
食到最後每人有一個圓形鳳梨酥🍍size大平時成倍,配埋忌廉食好飽😂

飲品:巷子花茶🍵
係玫瑰高山青茶🌹飲落幾香花味,一路打邊爐一路飲茶消滯就啱晒😏

單點:
🥖老油條 ($58)
係一碟放耐咗嘅油炸鬼,用嚟打邊爐好淋,寧願叫返響鈴🤥唔推薦☹️

🦆滷香鴨舌 ($88)
滷得好入味,味道偏甜,但小編略嫌鴨舌太細粒,唔夠喉👅

*餐廳設加一服務費

🌟6.5/10
100 瀏覽
0 讚好
0 留言
35 瀏覽
0 讚好
0 留言
32 瀏覽
0 讚好
0 留言
21 瀏覽
0 讚好
0 留言
(以上食評乃用戶個人意見 , 並不代表OpenRice之觀點。)
張貼
評分
味道
環境
服務
衛生
抵食
用餐日期
2021-06-06
用餐途徑
堂食
人均消費
$400 (下午茶)
推介美食
  • 綜合肉類盛盒