2020-06-14 4429 瀏覽
依家打邊爐通常都有做折所以特登揀d 正價絕對唔會食既餐廳黎試當晚bk 左七點半,我地七點早到左都唔比入,唯有坐係門口睇下餐牌先餐牌都好有特色,一對門甘,好重手坐左一陣都算多人walk in 但要等到八點幾就有位最後坐到七點三就比我地入去一坐底就擺低依個洋蔥醬,埋單先知$15 一碟。。。。但真係好好味,佢可以提升d 食物到另一層次,所以值得比依$15一個鍋都要二百尾,鴛鴦先338, 梗係揀鴛鴦一個紅泥小染,係麻辣底,一個養生鍋,係烏雞花膠底麻辣一開頭都無咩料到。。。可能都有譚仔十小甘上下,但對我地食開辣既人黎講真係好似無辣甘。。。中間個圈係大量花椒,連住麻辣底,甘就唔駛成日筆到d 花椒粒,好貼心既設計,麻辣無乜料,得三舊豆腐同兩舊仔鴨血,鴨血勁滑, 豆腐好特別,好吸湯,養生都有半隻小烏雞可以食下,填填肚,d 湯都ok 甜依度大部份都係分左三人份量同五人份量我地三個人,所以叫哂平d 既三人份依生菠菠糖一上碟就覺得好似食芝麻卷甘入面好多芝麻好香,好好食,但唔覺得自己食緊麻辣鍋甘墨條就普通d, 墨魚味唔算好重,口感係硬身dd, 似長形墨魚丸甘,唔算彈牙枝仔冰係好多人勁讚,一食落去係甜既,彈牙質
依家打邊爐通常都有做折

所以特登揀d 正價絕對唔會食既餐廳黎試

餐牌都好有特色,一對門甘,好重手

坐左一陣都算多人walk in 但要等到八點幾就有位

最後坐到七點三就比我地入去

一個鍋都要二百尾,鴛鴦先338, 梗係揀鴛鴦

一個紅泥小染,係麻辣底,一個養生鍋,係烏雞花膠底

紅泥小染,養生白鳳

依度大部份都係分左三人份量同五人份量

我地三個人,所以叫哂平d 既三人份

菠菠糖

依生菠菠糖一上碟就覺得好似食芝麻卷甘

入面好多芝麻好香,好好食,但唔覺得自己食緊麻辣鍋甘

墨條牛軋

枝仔冰

枝仔冰係好多人勁讚,一食落去係甜既,彈牙質地,係唔錯,似食緊甜品

豚肉壽司滑

之後梗係要叫壽司款,一豚一牛

個賣相真係好得,豬肉味好夠好香,下面係豬肉滑前,好有口感同勁香豬肉味

牛肉壽司滑

牛肉壽司,佢都寫淥四分鐘,但之後發覺上面塊牛會變太老,所以建議拆番上面塊牛自己夾住淥會好d, 下面舊飯就係似酒樓牛肉球甘,上面牛肉重牛味,係淥太耐了
,牛肉球就無咩特別,唔會好重牛味

薯粉

最後當然唔夠飽,叫左d 澱粉填下肚先

薯粉上既粒粒似係未熟西米~~

薯粉係幼身,好吸湯,本身以為麻辣個邊無咩料到,點知一擺d 薯粉落去,吸哂湯,勁麻辣,我同fd 兩個食得辣既都覺得好麻

口感就正常,都彈牙

整體真係大食既係度應該會食窮
,同埋最好三人或五人黎食,d 份量可以預到一人一件甘
2020-06-02
菠菠糖
枝仔冰
豚肉壽司滑
在開始新一輯台北遊記系列之前,記錄埋今年最後一頓友人請的生日飯,就是在一月頭,再到「寬巷子」吃火鍋。此台北過江龍,之前已經介紹過背景,相當仔細,大家可以參考相關舊文。窗外的維港夜景。今天回想,好像有些唏噓感。。。先來「凍水果茶」好,入直路!湯底「鴛鴦鍋 : 紅泥小染 / 貢布豬肚湯」$338「紅泥小染」就是 signature 麻辣湯底,用新鮮花椒、豆瓣、辣椒等十多種香料炒香加中藥材調製而成,以麻引辣。感覺是香麻不油膩,辣度較溫和,來到必要 encore:而「貢布豬肚湯」,就是健脾暖胃的「豬肚包雞」,用上世界知名的貢布胡椒粒熬製,單喝湯頭已很甜:食物方面今次沒有叫太多及 fancy 的,因為大部份特色配料上次都吃過。「炸響鈴」放在湯中三、四秒,即起:我食得辣,乾脆直接將響鈴放進中間的麻辣醬料沾來吃,痛快:「溫體牛 (小)」$228,就是手切滑牛肉片:因為它標榜沒冰藏,即日買即日清,肉質食得出很新鮮,肉味亦比和牛或肥牛濃得多:將牛肉沾上用來提味的醬料洋蔥醬,是另一番風味:吃麻辣怎能少得鐵膽「鴨血」$68,由台北運來港,上桌前浸在雞湯內,口感極滑溜:是晚亮點是「手工壽司滑」$238 / 每

窗外的維港夜景。今天回想,好像有些唏噓感。。。
先來「凍水果茶
炸響鈴
放在湯中三、四秒,即起:
我食得辣,乾脆直接將響鈴放進中間的麻辣醬料沾來吃,痛快:
溫體牛 (小)」$228,就是手切滑牛肉片:
將牛肉沾上用來提味的醬料洋蔥醬,是另一番風味:
是晚亮點是「手工壽司」$238 / 每款兩件:
外貌極似手額壽司,有牛肉、豚肉、鮑魚、鮮蝦四款口味。它底部的「飯團」,分別是牛肉丸、豬肉丸、墨魚丸和蝦丸,非常有創意:牛肉:
豚肉:
鮑魚:
鮮蝦:
四款都好吃,我會歸功於用料新鮮,底部的丸類都很爽彈,而且有加了少量韮菜粒粒提香,畫龍點睛也。

水餃王 / 手工蛋餃」$88
我是愛吃餃的人,水餃王裏面是蝦仁和韭菜,完全對我胃口:
娃娃菜」$58
最後當要多謝柏希的生日祝福,和非常漂亮實用的禮物 -「寬巷子」蔬菜盒加麻辣醬:
今年生日願望 - 大家都要身體健康,平平安安!
2020-01-30
  • 貢布豬肚湯
  • 溫體牛
  • 鴨血
  • 手工壽司滑
2020-04-04 4912 瀏覽
過年前聽說附近開了間米芝連新餐廳,本來想跟好友試試新菜式,卻發現很難預約,想起之前吃過的這間精品火鍋,就再回味一下❤️隔了大半年再來,環境仍是那麼有格調,能望著浪漫海景吃的精品火鍋🥰很久沒來,餐廳也添了新菜式😆超有創意的!竟然是做成壽司款的火鍋料~看來挺精緻!不過我們還是想念之前吃的玫瑰松阪,就先放棄吧😌湯底方面,我們選了新湯底:豬肚和松茸茶樹菇湯❤️放工再來已差不多八點,怕餓過飢嘛,就點了兩份小食麻辣萵筍是店員介紹,辣很過癮,而且萵筍非常爽口,很好的開胃菜👍🏻鹵牛筋醃得很入味,夠稔又不失咬口👍🏻再來這碟朝思暮想的鮮花💐厚薄均勻的鮮粉紅色豬頸肉片,砌成唯美的玫瑰花🌹又好看又好吃😋用蛋白沾滿下鍋,肉片又爽口又嫩滑👍🏻這裡的火鍋即使吃的是清湯下鍋,也不需額外的醬料已夠味再來試試新菜式台式月餅糕外表看來像棋子餅又像杏仁餅,內餡卻不是甜的,裡面是蘿蔔和肉碎,吃起來像蘿蔔糕😃紅色的月餅糕外皮用火龍果汁製成,是食物天然色素,不怕吃進多餘的化學物質但月餅糕的外皮做得透薄,兩分鐘就要撈起,我們只顧閒談,不一會紅色的月餅糕就散了再吃了份手工蛋餃,蛋餃皮薄,肉量多,飽肚必選墨汁牛軋條,整碟看來還是一張藝術水墨

不過我們還是想念之前吃的玫瑰松阪,就先放棄吧😌
湯底方面,我們選了新湯底:豬肚和松茸茶樹菇湯❤️
放工再來已差不多八點,怕餓過飢嘛,就點了兩份小食
麻辣萵筍
牛筋
鹵牛筋醃得很入味,夠稔又不失咬口
玫瑰松阪

這裡的火鍋即使吃的是清湯下鍋,也不需額外的醬料已夠味
台式月餅糕
再來試試新菜式台式月餅糕

手工蛋餃
再吃了份手工蛋餃,蛋餃皮薄,肉量多,飽肚必選
墨條牛軋

墨汁牛軋條,整碟看來還是一張藝術水墨畫- 白雪皚皚雪地上的一枝花😆黑黑的墨汁包裹著花枝條,爽口有咬口👍🏻
花團錦簇
再來再來不得不吃點蔬菜,雖說吃火鍋不能沒有肉,可是如果蔬菜夠新鮮,不僅能增加湯底的鮮甜,亦能為你維持好身材!(君不見無論日本火鍋或是韓國石頭鍋飯都是菜多肉少嗎?)
若你也喜歡不同蔬菜,裝飾得如藝術品的花團錦簇是你杯茶啦☺️
滲滿鮮肉和海鮮味的津白吃起來又甜又爽口🥰超好吃!
松茸茶樹菇湯

而且湯底吃到尾真是不得了!沾上各種菜、肉和海鮮的鮮味,甜得不得了!還有這裡的火鍋有個特點,鍋中間的部份似乎是有隔油作用,所以湯吃底也不見油膩和混濁,所以讓我吃飽撐著肚腩也忍不住多添一碗!🤭
2020-01-20
麻辣萵筍
玫瑰松阪
台式月餅糕
花團錦簇
  • 松茸茶樹菇湯/貢布豬肚
2020-09-03 0 瀏覽
之前已經見到很多人介紹這間火鍋店,自己都一直好想嚟試吓。這家是來自台灣的火鍋店,門口已經很有特色,今日終於嚟到朝聖,就叫咗佢哋好多有特色嘅食品。包括很有創意特別的手握壽司火鍋,並且有其他和牛片。首先湯底而言,單點湯底要228,而鴛鴦湯底只係338。就點了鴛鴦湯底,可以一次過嘗試到兩隻味。個人比較喜歡烏雞雞湯也是很濃味到的。點了創意手握壽司,不要以為這是生食的壽司,這是放在火鍋中的壽司🍣非常特別,認為可以試一次🤫

2020-08-25
  • 烏梅汁
2020-08-29 114 瀏覽
The decoration is pretty funny with traditional Chinese style, old styled doors outsides. Most all dishes here is served with beef, you can only have two chooses if you don't eat beefTried pork noodles here is nice, having many pork pieces, way more than beef noodles, the texture just fine though, the soup is a bit spicy but still acceptableAlley rose fruit tea is sweet and having few petals on the top, actually strong tea flavor insides:menu:Having good environment, and the taste is fine, not a

rose fruit tea
insides:
menu:
Having good environment, and the taste is fine, not a bad choice haa
rose fruit tea
2020-08-15 59 瀏覽
Absolutely terrible, no manner and only focus on delivery. Service is worst than McDonald’s self served restaurant. The beef is good, however, the server forgot to tell us is sold out and made us wait for 1 hrIt is a shame that quality of food got overshadow by the poor service. Totally being ignored inside the restaurant

2020-08-10 113 瀏覽
寛巷子在武漢肺炎疫情下, 除了做火鍋外賣外, 也在午市提供非火鍋的午餐, 這比起在台灣的本店, 選擇還要更多元化, 但其實食材以至是湯厎, 也只是晚市火鍋的用料, 這是典型的一雞兩味. 點了紅燒牛魔王湯麵, 說是紅燒湯底, 但香料味道並不濃, 也沒有辣度, 反而蕃茄的酸甜成了湯底的主調, 健康但不夠滋味. 配料有牛肋條, 牛肚, 牛筋及冬菇等, 量不少而且鹵得入味 囗感不錯 而闊身的關廟麵掛湯能力也夠, 只是如此份量要接近二百元, 再加上食材和晚市火鍋和的同原性, 其堂食火鍋一樣, 貴得有點離譜.
高級台式火鍋選擇。賣相滿分疫情突然加劇惡化,變咗冇得出街食晚飯😢好彩之前有出去食,呢間「寬巷子」真係幾好食不過就一啲都唔平,算係中上價錢。位於海港城嘅「寬巷子」,都唔算難搵,餐廳環境闊落,每張枱之間都有屏風格住。餐廳會貼心提供左口罩套。我哋叫咗人去火鍋湯底「東方美人」$298含豐富鈣質嘅豬骨濃湯味,未食之前梗係飲返碗湯,原料熬製而成,特別香濃。「美國牛小排」$298 (7-8片)呢個價錢得幾片真係相當貴。雖然好味,牛味濃而嫩。但係真係貴咗啲。食台式火鍋梗係要食鴨血啦。「鴨血」$68 總算有樣嘢價錢合理。以麻辣湯底襯托嘅鴨血,特別滋味,鮮嫩Q彈。「枝仔冰」$98 三枝賣相幾得意,所以叫咗嚟試吓,其實係將蝦肉、豬肉和花枝混合嘅創意料理。賣相真係幾有趣,味道都唔錯,鮮味加上爽口口感,不過都係果句,有啲貴。「鳳梨酥」$108 三件見個名幾得意,點解火鍋有鳳梨酥,就嗌黎試吓。原來同枝仔冰嘅餡係一樣,只係多咗手工豆腐,同樣有蝦肉、豬肉、同花枝混合而成既鳳梨酥樣子。所以味道差唔多。「混合肉類盛盒」$338呢個名唔係好肯定,因為所有嘢都係我朋友叫嘅。但價錢應該係呢個。啲肉好靚,每一片都切得好薄,入口幾
高級台式火鍋選擇。賣相滿分

疫情突然加劇惡化,變咗冇得出街食晚飯😢
好彩之前有出去食,呢間「寬巷子」真係幾好食
不過就一啲都唔平,算係中上價錢。

我哋叫咗人去火鍋湯底「東方美人」$298

「美國牛小排」$298 (7-8片)

食台式火鍋梗係要食鴨血啦。
「鴨血」$68 總算有樣嘢價錢合理。
以麻辣湯底襯托嘅鴨血,特別滋味,鮮嫩Q彈。

「枝仔冰」$98 三枝

「鳳梨酥」$108 三件

「混合肉類盛盒」$338
呢個名唔係好肯定,因為所有嘢都係我朋友叫嘅。但價錢應該係呢個。啲肉好靚,每一片都切得好薄,入口幾乎即化,非常之嫩。

「黑毛肚」$98
爽脆口感,都唔錯。

大致上覺得呢餐係好食嘅,但係食得唔夠暢快。因為價錢實在太貴啦,食完都唔夠飽,沒有嗰種打完邊爐好滿足嘅感覺。

聽講入邊有窗口海邊景,如果見客戶就幾體面既。

食物 🌟🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟

寬巷子
地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖
電話: 31882840

#抗疫作樂 #食咗當去咗確診個案再創新高,乖乖留在家中也要好心情。想打邊爐又好掛住台灣! 「老婆,今晚就嚟個 #食咗當去咗 !原來 #寬巷子 台式火鍋外賣自取做緊半價!」外賣都真係keep到精緻手工料理,睇見🌹玫瑰花手切松板豬肉,上等和牛🐂盛盒,花團veggie盒,Sushi滑盛盒等等賣相靚已經心花怒放.食物真係好高質素,一路食一路讚🥰🥰🥰😋Little Foodie 囡囡最鍾意食牛 同佢哋鳳梨酥!我哋勁鍾意個牛platter 好好味,風梨酥下次一定再叫。養生+#麻辣湯底,味道置身台灣一樣 🥰 好似去咗旅行咁 🥰今日抗疫巳全面已經🈲️咗堂食張竹君重叫人盡量少去街市趁住要留喺屋企抗疫大家對自己好啲!
#抗疫作樂 #食咗當去咗
確診個案再創新高,乖乖留在家中也要好心情。
想打邊爐又好掛住台灣!

「老婆,今晚就嚟個 #食咗當去咗 !
原來 #寬巷子 台式火鍋外賣自取做緊半價!」

外賣都真係keep到精緻手工料理,
睇見🌹玫瑰花手切松板豬肉,上等和牛🐂盛盒,
花團veggie盒,Sushi滑盛盒等等
賣相靚已經心花怒放
食物真係好高質素,一路食一路讚🥰🥰🥰😋

Little Foodie 囡囡最鍾意食牛 同佢哋鳳梨酥!
我哋勁鍾意個牛platter 好好味,風梨酥下次一定再叫。

養生+#麻辣湯底,味道置身台灣一樣 🥰 好似去咗旅行咁 🥰

今日抗疫巳全面已經🈲️咗堂食
張竹君重叫人盡量少去街市
趁住要留喺屋企抗疫
大家對自己好啲!
2020-07-25
外賣自取
  • 玫瑰松板
  • 鳳梨酥
  • 牛platter
  • 花團錦簇
多得我哋嘅天才正苦,繼續免檢疫放人入嚟,似乎出街食碗安樂茶飯嘅日子,繼續遙遙無期。☹️​唔出門,只好繼續回顧之前食過咩好西囉~今日分享嘅係台北過江龍「寬巷子」!熟台灣嘅朋友,應該都聽過呢間火鍋店~主打將藝術與飲食融為一體,所有菜餚都極之精緻,靚到人唔捨得食!💕​因為故友重聚,今次叫嘢食都幾乎無睇價錢,然後就荷包重創~😂席上其中一位台灣友人仲笑話,呢間店確係台北麻辣鍋嘅巔峰,不過唔係指最高級,而係指價錢🙈言歸正傳,古厝板門、燈籠、花卉油牆,我真係好鍾意寬巷子古色古香嘅感覺。店子仲有一排位置對正維港(可惜嗰日我哋Book唔到),係度打邊爐真係勁奢侈!😍打開menu,先揀湯底,今次我就揀咗「紅泥小染」及「貢布豬肚湯」~紅泥小染係四川辛辣鍋,入面幾多鴨血,麻辣得嚟幾惹味;貢布豬肚湯則胡椒味、藥材味較重,幾滋補。每個鴛鴦湯底中間仲有個麻辣醬,嫌湯底唔夠辣,可以再點呢個汁~辣怪應該好開心~(我就不了😂)另外,佢哋仲可揀豬骨湯、2款雞湯同茶樹菇湯(素),合共6款選擇。寬巷子最出名係製成花形嘅肉花盛合,呢款盛合都係用來自日本、澳洲嘅和牛,肉質鬆軟,肉味濃郁又甘甜,滾兩滾食得,入口即化,味道方面真係無得輸
鴛鴦湯底
上等和牛盛合
寬巷子最出名係製成花形嘅肉花盛合,呢款盛合都係用來自日本、澳洲嘅和牛,肉質鬆軟,肉味濃郁又甘甜,滾兩滾食得,入口即化,味道方面真係無得輸!
其中,我至愛係個牛舌花,雖油花不多,但好軟嫩多汁,邊沿仲有少少脆脆口感,食完好治癒。
不過,我總係覺得用和牛嚟打邊爐有啲浪費😂味道係正,但個價錢,值唔值就大家自行斟酌。
綜合肉類盛合
玫瑰松板+黑豚肉片+羊肉片,呢個盛合相對嚟講抵食啲~松板豬有著霜降般嘅油花,油脂豐富,而且肉腥味淡薄,食上口,鮮嫩爽口,非常好味!黑豚肉好似沖繩嘅阿古豬味,入咀即是滿滿嘅胺基酸味,爽而鮮甜,不錯。由於我唔食羊,所以無試羊片。
海鮮尤物
呢盤尤物如名字一樣,配料相當豐富,有季節海蝦、美國桶蠔、鮑魚及海魚片。海鮮全部都好新鮮!比較印象深嘅係桶蠔,好多肉,鮮嫩多汁,又不會好似出面食到咁多揸,不過鮑魚就麻麻地,有啲韌。
將十幾款蔬菜砌到好似盆景咁,相當得寬子會咁做,真係靚到唔捨得食!至於味道,無因為賣相而特別有光環,新鮮菜蔬~正常發揮。
白菜豬肉餃
餃子好飽滿札實,肉及白菜1:1比例,咬開幾香,略嫌餃皮厚咗啲,有啲硬。
炸響鈴
火鍋必備響鈴,正常發揮。
烏梅汁
酸酸甜甜,冰涼,飲完幾解膩開胃,水準正常。

整體嚟講,我覺得味道唔錯,不過偏貴~同埋最好約多幾個朋友嚟食較好,佢每份食物都有4-6件,多人可試多幾款嘢~

P.S. 疫情嚴重,都想大家盡量留家~想試Bookmark咗先,情況緩和再慢慢去食啦!❤️
2020-06-23
鴛鴦湯底
上等和牛盛合
綜合肉類盛合
海鮮尤物
烏梅汁
2020-07-25 105 瀏覽
作為一位食客來購,1個半小時的火鍋實在太趕時間,入坐後點菜,點菜上菜,食火鍋不是一品鍋不會一次過放落去,1個半小時就吃不完,相信應該唔會有食客係想食一個好趕時間的火鍋
2020-07-03 172 瀏覽
人多一起吃火鍋才夠熱鬧,正好今天姨姨約我們吃晚飯,我們一行五人便一試海港城這間台式火鍋。晚上六時入座,限時一個半小時,七時半要交還枱。這間餐廳裝潢非常古典高貴,座位寬闊,放上滿枱食物也不覺擠迫。老公想試養生白鳳鍋補一補身,可惜店員竟然說未準備好,45分鐘後才可提供,只可改試東方美人鍋。作為火鍋店晚市的頭一輪枱,湯底竟然未準備好,這點餐廳一定要改善。幸好東方美人鍋的湯底還不錯,豬骨味濃郁,口感非常香滑,喝了多碗也不覺口渴。牛魔王家族也必點牛肉,牛味十足,但以價錢來說,質素及份量不覺超班!想食魚皮,店員又說售罄,唯有試一試他的水餃雲吞,桶蠔及響鈴,味道還好,但沒有太大特色。總體來說,如果想坐得舒適,飲一下湯,這間餐廳是可以的。如果想高高興興大吃一餐,以這個餐廳食物的份量來說,或許未能令你滿足。

2020-06-27
2020-07-02 162 瀏覽
疫情发生已有半年多了,短期内旅行是不行了,真的好懷念台湾嘅火锅🍲,而襯香港現在好多減價潮,見宽巷子😋也有打折👏🏻👏🏻👏🏻所以再给一次机会去试希望有改善!唉……真的没得比😒先讲湯底:白湯味道还不错,而麻辣湯就麻麻,同埋加湯是加水不是湯😖再说老油條:不多好,像食麵包多過似油條😔價錢好贵,但服务态度就很不错,令我地更加懷念台湾之旅!
唉……真的没得比😒
再说老油條:不多好,像食麵包多過似油條😔
價錢好贵,但服务态度就很不错,令我地更加懷念台湾之旅!
2020-06-10
優惠券
因為有海港城coupon,所以決定試下,結果佢地本身做緊85折,唔可以用coupon。定枱:打電話係留言,留左姓名電話,但無收到回覆。於是自己上網book, book完再打去double confirm,總算book到。去到見環境都靚,都幾開心。但服務差強人意,明明好多staff, 但每次叫人都要好努力先有人見到。d野未上,先見到老鼠行過.......我簡直以為自己眼花,但真係有老鼠,staff都見到,但係佢地好淡定,扮睇唔到,我好佩服佢地對一切視若無睹既定力。最後,食物係好味的,前提係你要接受俾650一個人,只有食物係ok。
去到見環境都靚,都幾開心。
但服務差強人意,
最後,食物係好味的,
前提係你要接受俾650一個人,只有食物係ok。
2020-06-30