2021-01-07 859 瀏覽
介紹的寬巷子「子午後•百艷茶宴」下午茶簡單講系打邊爐下午茶,哈哈打邊爐都有HIGH TEA架,真的好有想法~~去到幸運地坐到window seat,對住尖沙咀碼頭的海景,都好寫意,下午茶架分別系上層:三朵精緻的玫瑰花,澳洲和牛牛舌花、牛胸油花、以及松板枝香花中層: 懷舊台式月餅糕、糖葫蘆、墨條牛軋、鳳梨酥、菠菠糖下層: 花團錦簇蔬菜另外有玫瑰高山清茶 ,甜品的盛月照寶盒(現代版鳳梨酥)因為朋友唔食得太辛辣,所以就點左滋潤豬骨濃湯「東方美人」「東方美人」有少少菇,鴨血同埋豆腐,配料都唔錯,豆腐吸曬d湯真的好好食~~之後食下層的花團錦簇蔬菜,真的靚到唔捨得食,蔬菜都新鮮,中層的食物懷舊台式月餅糕配料好香、糖葫蘆入面的餡都好特別,、墨條牛軋唔太食得出墨魚味,、鳳梨酥鳳梨味好多,食下時味道一般、菠菠糖豆皮同菠菜都好吸湯,幾好食,上層的澳洲和牛牛舌花、牛胸油花、以及松板枝香花,同朋友感覺食唔慣牛胸油花,好油,松板枝香花比較好食,另外甜品盛月照寶盒(現代版鳳梨酥),加左個d奶油在底好怪...食落口都滿滿鳳梨伕肉,外層有d硬~~整體來講,同朋友覺得個tea 都可以,由其唔想食甜點都系一個好選擇,
介紹的寬巷子「子午後•百艷茶宴」下午茶
簡單講系打邊爐下午茶,哈哈
打邊爐都有HIGH TEA架,真的好有想法~~
去到幸運地坐到window seat,
對住尖沙咀碼頭的海景,都好寫意,

下午茶架分別系

上層:三朵精緻的玫瑰花,澳洲和牛牛舌花、
牛胸油花、以及松板枝香花

中層:
懷舊台式月餅糕、糖葫蘆、墨條牛軋、鳳梨酥、菠菠糖

下層:
花團錦簇蔬菜

另外有玫瑰高山清茶 ,甜品的盛月照寶盒(現代版鳳梨酥)
因為朋友唔食得太辛辣,所以就點左
滋潤豬骨濃湯「東方美人」
「東方美人」有少少菇,鴨血同埋豆腐,
配料都唔錯,豆腐吸曬d湯真的好好食~~
之後食下層的花團錦簇蔬菜,
真的靚到唔捨得食,
蔬菜都新鮮,
上層的澳洲和牛牛舌花、
牛胸油花、以及松板枝香花,同朋友感覺食唔慣牛胸油花,好油,
松板枝香花比較好食,

食落口都滿滿鳳梨伕肉,外層有d硬~~
整體來講,
同朋友覺得個tea 都可以,由其唔想食甜點都系一個好選擇,
2020-12-12
-寬巷子🍽-台灣過江龍創意料理火鍋🍲👍記得訂位因為walk-in係一定冇位🤣對住維港打住邊爐真係好浪漫呀📸🌌😍-湯底🍲:鴛鴦鍋(紅泥小染/東方美人) $338呢個火鍋設計中間有個洞放左好多香配會不斷浸入個紅湯度因為隔住左所以食既時候有香麻味但唔會有個d辣子👍白湯推介就咁都可以飲2,3碗🤣個湯好清甜好濃豚骨味👍絕配呢2個湯底😉-創意料理火鍋配料菠菠糖 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️用左菠菜包住豆皮入面有芝麻無論紅湯定白湯都好好食😋-墨條牛軋 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️賣相好似牛軋條其實用左墨魚汁花枝同雞軟骨整成😌非常彈牙!-鳳梨酥🍍$108/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️呢個係香港限定嫁!咁就要試下🤣咬落有D鳳梨汁流出黎甜甜地入面個豬肉就咸兩個味加埋幾特別👍-傳統台式月餅糕 $188/5件🙅🏽‍♂️🙅🏾‍♀️呢個望落個樣好特別月餅都可以打邊爐🤨但唔太推介因為價錢偏貴但冇乜特別而且一淥落個湯到就散哂個年糕連條屍都搵唔反🤣-手握壽司滑🍣牛肉/豚肉 $98/3件賣相好吸引壽司咁😂但淥落個湯度好大機會係會骨肉分離😂咁其實只係一片牛/豚加個花枝滑😂
寬巷子🍽
湯底🍲:鴛鴦鍋(紅泥小染/東方美人) $338

創意料理火鍋配料
菠菠糖 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️
用左菠菜包住豆皮入面有芝麻無論紅湯定白湯都好好食😋

墨條牛軋 $98/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️
賣相好似牛軋條其實用左墨魚汁花枝同雞軟骨整成😌非常彈牙!

鳳梨酥🍍$108/3件💁🏽‍♂️💁🏾‍♀️

傳統台式月餅糕 $188/5件🙅🏽‍♂️🙅🏾‍♀️

手握壽司滑🍣牛肉/豚肉 $98/3件
2020-11-27
  • 鴛鴦鍋
2020-11-25 1481 瀏覽
C實行她的修身計劃已有2個多月,今晚终於肯和我食晚餐,我當然要揀一餐精緻而美味的和她慢慢嘆,“寬巷子”真是一個很好的選擇。店子位於海運大厦面向無敵大海景,樓底高而開揚,裝修古色古香而帶點格調.,紅黑白燈籠高高掛,燈光柔和,坐位寬敞舒適,配合婉轉悠揚, 清脆美妙的音樂,使人心情份外愉快!首先來一瓶寬巷子水果茶(凍)~以台灣高山青茶做底,加入柚子蜜, 少許橙汁,新鮮蘋果,橙和玫瑰花瓣,既有果香,亦有花香味,好清香,好舒服!再來就要揀湯底,共有8款選擇,有麻辣雞鍋,醉雞鍋, 齋湯底,滋潤湯底,花多眼亂,樣樣都想試。鴛鴦鍋$338~C想要茶樹菇湯,而我想要養生白鳳鍋,所以叫鴛鴦鍋就最好不過。養生白鳳鍋~以朝鮮人參,烏雞,杞子,花膠文火熬煮三,四小時,味道甘甜,雞味和人参味很特出,非常滋潤,所以忍不住飲完2碗湯先打邊爐。茶樹菇湯~以 姬松茸,茶樹菇,玉米,紅蘿蔔和腰果等熬製而成的齋湯,雖然無落肉,但味道清甜,菇味超濃郁,好好味。菠菠糖 (彩虹款)$138~以菠菜捲著豆皮,麻醬,芝麻。有芝麻的香,豆皮的煙韌和波菜的清新,索滿湯汁非常juicy美味。鳳梨酥 (基本款)$108~以花枝漿,蝦肉,豬肉,
“寬巷子”真是一個很好的選擇。

首先來一瓶寬巷子水果茶(凍)~
清香,好舒服!

菠菠糖 (彩虹款)$138~

鳳梨酥 (基本款)$108~
以花枝漿,蝦肉,豬肉,手工豆腐, 新鮮菠蘿製成,口感彈牙,味道層次豐富, 滲出淡淡的菠蘿香氣,好滋味!

墨條牛軋(基本款)$108~
以花枝漿, 雞軟骨,咖哩醬,墨魚汁做到好似牛軋糖般,爽口而彈牙,好特別!

玫瑰松板$368~
以本地豬的豬頸肉砌成一朵朵粉紅色的攻瑰花,真是美麗極了,另以洋蔥盛着蛋白,將蛋白加入豬頸肉令肉質更滑嫩和爽脆,味道亦相當鮮甜,好好味呀!

寬巷子水餃皇$98~
水餃好大粒,用料相當豐富,有蝦肉,豬肉; 木耳;冬菇;芹菜和竹筍,皮薄餡嫩,味道鮮美,正呀!

花團錦簇$368~
這個蔬菜拼盤造型優美,尤如一盤鮮花擺設, 美不勝收 ,除了美觀,蔬菜種類豐富而新鲜,有娃娃菜, 日本粟米,甜尖椒,美白菇, 金針菇,冬菇和唐生菜。

店員會把所有蔬菜細心擺放在鍋中,完全切合花團錦簇這個名字,真是美輪美奐,令人心花怒放,全程都吃得好開心!

2020-10-28
  • 寬巷子水餃王
  • 寬巷子水果茶
2020-11-18 1588 瀏覽
 古色古香的外觀,陳而不舊的木門上,仍看到橫匾和對聯,通透的玻璃門繪上黄色牡丹。從別樹一格的門面內進,看到結合古雅與時尚的裝潢。古典舊鋼琴,精雕的木刻房門,通往獨立房間。有別於一般的火煱店的熱鬧,這裡有種典雅脱俗的格調。「寬巷子」源於台北士林,是一家融入了藝術色彩,美學元素和品味的火煱店。特式的半破落的磚牆,與瑰麗的花卉彩繪大屏封,卻配搭得極有美感。落地玻璃窗,透出迷人的維港夜色,場景令人陶醉!設計雅緻而獨特,座位寬敞,環境舒適。招牌菜是玫瑰松阪和花團錦簇菜盤,像高級花藝般的擺盤,將鍋物配料和食材藝術化。由於疫情無法出遊,以伴手禮為主題的火煱食材,感覺像去了台灣。火煱用的古銅色鏤空的金屬盆,也與別不同,型格中突顯品味。打開古代大宅門面設計的餐牌,單看照片都已非常吸引。令點菜也變成享受。鴛鴦鍋 (養生白鳳, 茶樹菇)$338~湯底鮮甜,材料豐富, 火喉十足 !菠菠糖 (彩虹款)$138~以菠菜捲著豆皮,麻醬和芝麻,一圈圈的,賣相吸引。菜葉爽嫩,豆皮烟韌,豆香混著麻香,口感豐富。還插上嫩枝,像棒棒糖般,令童心再現。鳳梨酥 (基本款)$108~與鳳梨酥幾可亂真。以花枝漿,鮮蝦彈牙,豬肉姨軟嫩

古典舊鋼琴,精雕的木刻房門,通往獨立房間。

設計雅緻而獨特,座位寬敞,環境舒適。
火煱用的古銅色鏤空的金屬盆,也與別不同,型格中突顯品味。

鴛鴦鍋 (養生白鳳, 茶樹菇)$338~
湯底鮮甜,材料豐富, 火喉十足 !

菠菠糖 (彩虹款)$138~
鳳梨酥 (基本款)$108~
與鳳梨酥幾可亂真。以花枝漿,鮮蝦彈牙,豬肉姨軟嫩,材料新鮮。手工豆腐香滑,配流心的菠蘿肉,味道層次非常豐富。

墨條牛軋(基本款)$108~
花枝漿和雞軟骨,烟韌有嚼勁。加了墨魚汁,活像牛軋糖,配咖哩醬,更添惹味!

玫瑰松阪 $368~
以豬頸肉捲成玫瑰花,美感澎湃,是超水準之作。加入以洋葱盛戴的蛋清,肉質更嫩滑,添上辛香。將玫瑰連綠葉一併放進鍋中,在水中央綻放瑰麗,令人愉悦,不一樣的手工火煱!

花團錦簇 $368~
Signature 花團錦簇,精湛而一絲不苟的花藝,賞心悦目,置身其中充滿幸福感。 娃娃菜、日本粟米、甜尖椒、美白菇, 金針菇,冬菇,唐生菜。 美得......怎捨得吃掉?

寬巷子水餃皇$98~
水餃皇很大隻,饀料爽彈,肉汁充沛。蝦肉,豬肉, 木耳,冬菇,芹菜,竹筍,材料豐富又美味。
寬巷子水果茶凍~
台灣高山青茶加柚子蜜,配少許橙汁、雜果、玫瑰花瓣。清新低甜果香飄溢,好茶!

寬巷子
地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖
電話: 31882840
  • 玫瑰松阪
  • 鴛鴦鍋
2020-11-13 2455 瀏覽
偶然在網上看到該店各種菜式的擺放都很精美,就像花海一樣,便相約朋友前來一試😂👉 鴛鴦鍋底 選擇鴛鴦鍋底似乎是和朋友出來吃火鍋的必然之選,喜歡吃辣與否都能解決問題。這次我們選了滋補養生的「東方美人」,濃郁的豬骨湯,開始時可先飲一碗湯;再配以麻辣的「元珠小染」,出奇地雖然麻但不會好辣。👉 玫瑰松板想必是該店的招牌菜,三朵精緻的玫瑰花特別吸引人的眼球,感官上已加分。侍應亦會特別告之它的吃法:先要把蛋白汁均衡地淋在玫瑰上,然後再把一朵玫瑰花放入鍋中至熟,原來加入蛋白的豬肉會更加爽口。👉 美國牛小排油脂不多,味道正正常常👉 枝仔冰蝦、豬肉、花枝等組成的肉團,再用水晶皮包住,應該是在模仿冰條。可惜吃起來沒有太大的驚喜...👉 杏香野菊花芯是以蝦滑組成,花瓣則以以杏仁圍繞,看上去也別出心裁,但味道一般...👉 花團錦簇多款疏菜拼成,賣相很好,當然菜亦新鮮。但如果兩人進食的話,份量會有點多...該店的裝修很古色古香,與現代化的海港城有點格格不入,但進入餐廳裡別有一番風味。走到最入的位置可以飽覽維港景色,環境一流侍應會好有耐心地向的我們介紹食物的特別和吃法👍

👉 鴛鴦鍋底

👉 玫瑰松板

👉 美國牛小排
油脂不多,味道正正常常

👉 枝仔冰

👉 杏香野菊

👉 花團錦簇

侍應會好有耐心地向的我們介紹食物的特別和吃法👍
5天前 0 瀏覽
很久之前已聽聞台灣有間叫寬巷子火鍋店, 出名價格高昂, 食物賣相美觀精緻, 算是一間高級火鍋店. 最近香港分店推出"午後百艷茶宴"以三層架火鍋料理, 價錢也比正常價格便宜, 需要最少一日前預訂😅. 今日來到也座無虛席, 所以記緊打電話訂座入座後, 先喝🌹玫瑰高山清茶, 有玫瑰香味, 茶味濃郁甘香接著選擇湯底, 有"東方美人豬骨湯底"&"麻辣湯底". 如果你想一次過品嚐兩個湯底, 可另加$100便可選擇鴛鴦鍋底. 我們今次選擇東方美人湯底 內有豬骨湯味, 鴨血, 豆腐, 蜂巢豆腐, 龍眼, 紅棗, 薏米, 杞子, 薑片&葱段. 湯底滾起後, 可先飲啖熱湯暖暖身😬特色醬汁-洋蔥醬, 濃郁的洋蔥味, 有蔥粒, 淡淡的豉油味. 基本上都不需要常點, 因為湯底味道較為濃郁, 好的湯底, 食物不用多點😅服務員送來一個三層架, 他會簡約介紹食物種類&說明每種食物烹煮時間第一層: 綜合肉類盛合澳洲M9和牛牛舌, 牛胸油花&豬頸肉. 每種食物以玫瑰花造型呈現眼前😍 每朶玫瑰花最少有十片. 雖然切得薄薄, 肉味濃厚. 牛胸油花, 賣相看似油膩, 入口出奇爽口第二層: 盈月照寶盒, 即是寬巷子特色創意料理,

入座後, 先喝🌹玫瑰高山清茶, 有玫瑰香味, 茶味濃郁甘香
玫瑰高山清茶

東方美人豬骨湯底

洋蔥醬

第一層: 綜合肉類盛合
綜合肉類盛合

第二層: 盈月照寶盒, 即是寬巷子特色創意料理, 由1點鐘位置開始介紹, 分別是:
1)粉紅/白色懷舊台式月餅糕, 外層似是糯米皮, 內是豬肉餡料. 外層口感我不懂欣賞, 豬肉餡料味道正常
2)烏卒卒的墨條牛軋, 以它的顏色便知道是墨魚汁造成, 內有粒狀花枝&雞軟骨組合. 味道不錯, 有咬口. 可點洋蔥醬汁, 味道更提升📈
3)長方形的鳳梨酥, 外層是豆腐皮, 內有鳳梨粒, 蝦&豬肉, 各種食材味道突出, 味道較濃, 不用點醬汁也好味
4)圓碌碌的糖葫蘆, 外型出眾, 紅卜卜亮晶晶, 餡料亦是海蝦&豬肉, 不過外層口感不討好, 海蝦味不重, 只食到豬肉餡料味道
5)卷裝的菠菠糖, 綠色的外層是一片菠菜葉, 卷住一塊豆腐皮, 內有白芝麻. 食得出每種食物的味道, 白芝麻味道香口
總括創意料理食物各有千秋, 遇到懂得欣賞它的人便欣賞, 不懂欣賞者便不欣賞🤭
盈月照寶盒

第三層: 迷你花團錦簇, 簡單來說它是一個什菜盤, 蔬菜擺設精美, 甜椒像鬱金香, 唐生菜像繡球花. 蔬菜種類豐富, 分別有粟米, 粟米芯, 秋葵, 唐生菜, 西蘭花, 紅/黃甜椒, 冬菇, 白菇, 茶樹菇, 底部亦有大量椰菜絲. 各種蔬菜新鮮, 非常爽口鮮甜👍👍
迷你花團錦簇

甜品是圓形的鳳梨酥, 酥面有忌廉&食用花瓣, 酥皮外層, 內有鳳梨粒. 味道可以, 不是太甜&食完亦很飽肚
鳳梨酥

整體來說, 這個三層架火鍋料理值得推介👍👍 湯底好, 食材新鮮, 食物造型討好, 味道不錯😋 可以同時間有視覺與味覺享受, 價錢亦很合理😃 加上我用商場優惠券, 以平價享受高質食物🤗🤗
6天前
優惠券
2021-01-14 11 瀏覽
在這裏可以吃到台式麻辣鴛鴦打邊爐來暖胃,因為「寬巷子」是正宗由台北開到香港,香港是首間海外的分店,難怪在入門口接待我們的那位「姐姐」確實有台灣味,那時候我真的以為自己身在台北❤午餐打邊爐並非我的style,還是點份午餐來安慰胃口。點了「牛魔皇濃湯麵」$198 再升級加$15要了一杯「寬巷子玫瑰水果茶」,及加$28要了碗招牌的「東方美人鴨血,綿綢豆腐湯」。湯麵的湯底是濃香的,牛香味出來了,麵條彈牙又吸湯,配料佈滿在麵面上,有牛坑腩,崩沙腩,牛根,牛肚,牛展,還有溏心蛋,冬菇,小棠菜,看樣子都知是好吃。「東方美人鴨血,綿綢豆腐湯」應該是這兒鎮店招牌打邊爐的湯底之一,因為另外一款是麻辣湯。這碗東方美人湯真的沒有介紹錯,顏色亮白,飲得出喺好有豬骨香味,入口溫潤,而鴨血好有咬口,是痴牙的那種,至於豆腐不用提吧,豆味香又滑,飲完整碗真是立時全身暖。

• 東方美人湯
家人選了這間在香港開了海外分店的台北寬巷子一入門口侍應黑面敷衍問打邊爐或叫飯菜以急口令速度低聲說要兩小時後要交枱我們選了打邊爐湯底揀選貢布豬肚湯也就是胡椒豬肚湯前菜叫了麻辣千層麻辣味淡豬耳也不爽口牛肉綜合盛盒所包括有1)美國牛小排2)溫體牛兩者皆油脂不多牛味不濃3)牛肩油花只是用一堆本來是廚餘的肥膏堆砌成一朵花。綜合肉類盛盒1)黑豚肉肉質鬆散、肉味一般2)羊肉反倒可以3) 玫瑰支香即豬頸肉油脂不多但爽口另加點了彩虹款牛小排和 牛舌牛舌硬口無味整體肉類質素不值其價錢服務態度更差得令人詫異一小時半後即催促立即交枱當時我還正在煮最後一塊牛小排然後馬上帶下一枱客人坐旁催促十分差勁的一次用餐體驗。若光顧 請三思。

家人選了這間在香港開了海外分店的台北寬巷子

2)溫體牛

兩者皆油脂不多
牛味不濃

3)牛肩油花
只是用一堆本來是廚餘的肥膏堆砌成一朵花。

綜合肉類盛盒

服務態度更差得令人詫異
一小時半後即催促立即交枱
當時我還正在煮最後一塊牛小排
然後馬上帶下一枱客人坐旁催促

十分差勁的一次用餐體驗。

若光顧
請三思。

2021-01-11
2021-01-10 35 瀏覽
這次 朋友找到個靚靚High Tea火鍋第一時間就想起我 開心😃所以必須要跟他一起去吃打卡拍照嘗美食因為這個百艷茶宴是需要提前預約的到了後就立即上菜還有店員的菜色解說湯底我們選了個辣的🥰感謝朋友不太能吃辣也該在下選擇然後遞來一三層高的華美食物架頂層有三朵盛放玫瑰🌹最深色的是牛痢油中間的叫松板枝香 是豬肉來的最深色的一朵是澳洲牛的牛舌中層有五款美美的創意料理最上高兩串糖葫蘆左邊兩條鳳梨菠蘿糖最前方紅白兩色懷舊台式月餅糕還有旁邊黑黑兩塊墨條牛軋除了月餅糕只需要2分鐘去滾之外需要4分鐘的時間(沒記錯的話)店員會一一耐心解說 大家大可放心😆最底下一層是迷你的雜錦蔬菜🥬菇有三種 紅椒黃椒秋葵西蘭花玉米🌽 擺放得像個小花園最後再上一份甜品是台灣的鳳梨蘇 加上淡淡練奶吃飽飽的功勞今日也是歸甜品所有 🥰

這次 朋友找到個靚靚High Tea火鍋

左邊兩條鳳梨菠蘿糖
最前方紅白兩色懷舊台式月餅糕
還有旁邊黑黑兩塊墨條牛軋
除了月餅糕只需要2分鐘去滾之外
需要4分鐘的時間(沒記錯的話)
店員會一一耐心解說 大家大可放心😆

最底下一層是迷你的雜錦蔬菜🥬
菇有三種 紅椒黃椒秋葵
西蘭花玉米🌽 擺放得像個小花園

最後再上一份甜品
是台灣的鳳梨蘇 加上淡淡練奶
吃飽飽的功勞今日也是歸甜品所有 🥰
2021-01-10
一家有驚喜的火鍋店,食物如藝術品一般精致,味道也是充滿驚喜,最喜歡鳳梨蘇,和松坂豬,月餅造型的餡料非常有層次,服務態度也是棒棒的,在不小心弄髒了白襯衫的情況下,居然有專洗油污的紙巾提供,非常暖心。
2021-01-07
  • 玫瑰松板
同閨蜜A小姐短聚慶祝生日🎂,因為A小姐唔好甜食,所以美味子search 咗好耐最後搵到呢間有海景睇既打邊爐🍲下午茶食,一朵朵肉玫瑰🌹非常適合相機食先既我哋📷,湯底揀咗養顏既豬骨湯底,伴埋桂圓,味道濃厚鮮甜;三層下午茶底層係迷你版花團錦簇蔬菜籃🧺,店員溫馨提示記得淥埋底層嘅椰菜絲食,大家記得唔好嘥,落埋嚟食,因為嗰個簡直係精華,好吸味,唔食走寶。😋中層係五款台灣懷舊特色美食:好特別既菠菠糖(兩串波菜捲豆皮),懷舊台式月餅糕、糖葫蘆、墨條牛軋同鳳梨酥,真係估唔到食落又幾特別。頂層由澳洲和牛牛舌花、牛胸油花、松板豬卷成三朵精緻的肉肉玫瑰花,睇到美味子流晒口水🤤,成朵放落去烚,好好味啊😋!最後上埋甜品 — 盈月照寶盒,係鳳梨酥面層有放咗花瓣和忌廉裝飾,酸酸甜甜嘅感覺都幾fresh幾好味㗎仲好飽添,鳳梨酥餅面食落好似食緊曲奇餅咁幾鬆脆。套餐包左壺玫瑰高山清茶,最啱陪打邊爐🍲邊食邊飲清下個腸胃,不過因為好熱又頸渴嘅關係,我哋都另外叫咗杯約咗冰凍果茶飲下。吹得水多都要補充水份嘅🤗
午後•百艷茶宴
東方美人(豬骨)湯底

盈月照寶盒

玫瑰高山清茶

午後•百艷茶宴
  • 玫瑰松阪
2020-12-30 71 瀏覽
成日系海港城經過但一直都無試過🤫🤫因為有海港城飲食優惠卷,所以Lunchtime就黎試下啦😁滷牛腱濃湯麵 $108評分: 7/10份量好多好大碗,飽左成個下午😂😂湯底好濃郁配料都非常入味!!大大塊牛腱都有5~6件!可惜既系隻蛋唔夠流心hehe 食完成碗麵見到湯底都幾多油🙈🙈 所以下次應該會試下其他便當🍱飯set味必再叫麵食🤫
成日系海港城經過但一直都無試過🤫🤫
因為有海港城飲食優惠卷,所以Lunchtime就黎試下啦😁
滷牛腱濃湯麵 $108
評分: 7/10
份量好多好大碗,飽左成個下午😂😂
2020-12-29
優惠券
2020-12-21 134 瀏覽
滷峰巢牛肚濃湯麵 $108牛肚切到好似飲茶既金錢肚咁🫖淋軟得黎又失咬口👌🏻味道正常唔算好特別🤭滷牛腱濃湯麵 $108牛腱🥩滷得入味肉質軟淋有豐富膠質🤩可惜部份牛腱切得較薄無咩口感唔夠滿足🥺麵條🍜份量頗多好似食極都仲有咁🈵選用闊身關廟麵烹調時間啱啱好⏱麵質彈牙、有咬口浸耐左都唔會糊口👏🏻掛湯力就正常溏心蛋好好食💯整得入味食到少少麻辣火鍋湯底既味道🤤蛋白嫩滑、蛋黃creamy🥚•湯底🍲頗油🍾牛肉鮮味唔算濃郁唔算真材實料飲落偏普通、無咩記憶點😦雖然好紅,但唔辣既🌶值得一讚既係食完唔會有口乾既感覺應該無咩味精👌🏻• 整體而言,係一碗普通既牛肉麵溏心蛋係成碗麵既亮點份量足料仲有青菜🥬同香菇,感覺營養均衡啲用餐環境一流✅但以哩個價錢黎講,食物質素令人有少少失望😔

滷峰巢牛肚濃湯麵 $108

溏心蛋
好好食💯
整得入味
食到少少麻辣火鍋湯底既味道🤤
蛋白嫩滑、蛋黃creamy🥚

湯底🍲
頗油🍾
牛肉鮮味唔算濃郁
唔算真材實料
飲落偏普通、無咩記憶點😦
雖然好紅,但唔辣既🌶
值得一讚既係食完唔會有口乾既感覺
應該無咩味精👌🏻