2020-01-28 1393 瀏覽
今年的結婚周年紀念有一點特別,捨棄了燭光晚餐,嘗試長期人氣高企的台灣火鍋「寬巷子」,老公說會有特別安排,敬請期待!最初的感覺是海景打邊爐,整個配置都是優雅的,尖沙咀海港城的維多利亞港夜景是美麗的,香港一切都會好的。正所謂一年四季都是打邊爐的季節,之前睇康熙來了介紹已經很想試!今天終於有機會品嚐一下創意精品火鍋「寬巷子」,終於等到她登陸香港了!麻辣鴨舌 $88一早下來有點餓,點了一客即吃小食,麻辣鴨舌於台灣無人不識吧!這裏麻辣的味道很到位,吃鴨舌吃得津津有味!寬巷子招牌鴛鴦湯底 $338元珠小染 和 養生白鳳。有辣有唔辣,來到這裏當然要一試其招牌麻辣湯底,元珠小染以麻引辣,溫潤順口,微麻微辣的湯頭非常香醇,辣得有層次。養生白鳳,真材實料,滋潤養顏,有人蔘烏雞等食材熬製而成,湯頭味道濃郁豐厚,陰陽賣相特別。酒香糖葫蘆 $178從前到北京必吃的冰糖葫蘆,估唔到火鍋也可以找到那種感覺,欣賞它是純手工創作料理,品嚐到甜美軟糯的口感。玫瑰松板 $368聽一聽經理細心推介,決定必食主打的玫瑰松板,單單是賣相已經值得我倆自拍幾張。寬巷子出品的玫瑰松阪,造型特別漂亮,令人難以忘記!師傅能夠砌出像真玫瑰的

麻辣鴨舌 $88

寬巷子招牌鴛鴦湯底 $338

酒香糖葫蘆 $178

玫瑰松板 $368
聽一聽經理細心推介,決定必食主打的玫瑰松板,單單是賣相已經值得我倆自拍幾張。寬巷子出品的玫瑰松阪,造型特別漂亮,令人難以忘記!師傅能夠砌出像真玫瑰的花瓣,極級手藝確實要一讚!店員還幫我們在玫瑰花瓣間加入蛋白,增加豚肉滑溜口感。

花團錦簇 $328
老公說紀念日想送花,索性把整個花園送給我!招牌蔬菜花藝令我目不暇給,人手特別製作每天數量有限,多吃蔬菜對健美也很有益處呢!

總括而言,著名米芝蓮食府落戶海港城,店裏望出窗外的風景簡直是世界級,我們的維多利亞港,景色醉人,單單是這個漂亮的風景已經值回票價,還附送優雅舒適的裝潢,在這環境下,怎樣叫人不陶醉。

慶祝紀念
紀念日
  • 花團錦簇
  • 鴛鴦鍋
  • 玫瑰松板
2020-01-19 737 瀏覽
最近天氣漸凍,終於可以相約朋友去食火鍋了!這次我們選擇海港城的寛巷子,可以一邊看着海景,一邊試台式火鍋創意料理。我們選了最新的豬肚湯和松茸茶樹菇湯作鴛鴦湯底,豬肚湯的味道更突出,胡椒味很香,也很暖胃,裏面也有雞件和豬肚,足料得很。松茸茶樹菇湯湯頭亦較清甜,加上粟米、蘿蔔、腰果,很有家的味道。我們也選了幾款好看的火鍋配料,其中菠菠糖是外層菠菜,和一層一層的豆皮包裹著白芝麻,放到火鍋時更會吸收到湯底的鮮甜,像更有層次的響鈴。另一款是新出的傳統台式月餅糕,賣相就像足月餅,下鍋後口感像蒸蘿蔔糕,裏面有蘿蔔、瑤柱和豬肉餡料,很豐富和飽肚!其他配料如水餃王也很出色,水餃有半個拳頭大,蝦仁亦很爽口和大隻,裏面的木耳和豬肉碎亦令口感很豐富。我們也點了玫瑰松板,賣相很漂亮呀!松板豚肉油脂分佈均勻,而且擺成一朵玫瑰花!食的時候澆上蛋白,下鍋4分鐘便可以了。松板豬肉的肉味很突出,而且蛋白包裹着所以入口很滑,肉質亦很爽脆。最後當然要點花團錦簇的蔬菜拼盤了,上碟時已經是紅紅綠綠的藝術盆栽,食的時候店員會幫我們鋪滿整個火鍋上面,過程真的像插花一樣,有次序和層次感,隨着火鍋熱氣,蔬菜真的像微微開花般,真是又好看又好
最近天氣漸凍,終於可以相約朋友去食火鍋了!

我們也選了幾款好看的火鍋配料,

另一款是新出的傳統台式月餅糕,

其他配料如水餃王也很出色,

我們也點了玫瑰松板,賣相很漂亮呀!

食的時候店員會幫我們鋪滿整個火鍋上面,過程真的像插花一樣,有次序和層次感,隨着火鍋熱氣,蔬菜真的像微微開花般,真是又好看又好吃,
不過份量對我們二人來說真的有點多!

整體來說,火鍋質素很高,而且配料很特別,也很創新,真的是色香味俱全!
台灣過江龍寬巷子 鋪頭位於海港城 窗口位可以欣賞到維港美景 所以一位難求~ 好彩我早左3星期就訂定枱😉.🍲鴛鴦鍋 (元珠小染x養生白鳳) $338一大班人打邊爐 鴛鴦鍋就梗係係指定動作 貪佢有辣有唔辣 任君選擇🤗 麻辣湯底用上月桂葉、辛料、辣椒、白芝麻煮成 食落十分惹味🤤 而養生白鳳則以烏雞、花膠、桃膠、人參熬成 飲落好清甜😌 .🌹玫瑰與鯉 $538店舖既招牌菜💕 本身諗住只係因為擺碟令d 可以用黎呃like📸 點知原來依道係又有外表 又有內涵既一道菜👍🏻係碌之前會有店員幫手將蛋白均勻咁淋係d 松阪豬上面 令到d 松阪豬爽口得黎又好滑😝 大推~👍🏻👍🏻👍🏻.🐂日本和牛(大) $880🐂澳洲重量和牛(大) $780分別叫左兩款和牛 真係冇比較就真係冇傷害🙈日本既和牛比起澳洲和牛好食10倍👍🏻 其實就咁睇d 雪花既紋路 直情覺得澳洲和牛有d 唔夠肥 好似營養不良咁😂😂 果然入口有少少鞋口🤭 相反日本和牛既油脂睇相都睇得出紅白相間 分佈得均勻😋😋 入口是滿滿的幸福感❤️.💐花團錦簇 $328由不同既蔬果菇類插成一個花藝品 望落真係賞心悅目😌 而且分量都唔少 我地6個人都唔夠戰鬥力清
鴛鴦鍋

e澳洲重量和牛

🐂日本和牛(大) $880
🐂澳洲重量和牛(大) $780

💐花團錦簇 $328
由不同既蔬果菇類插成一個花藝品 望落真係賞心悅目😌 而且分量都唔少 我地6個人都唔夠戰鬥力清晒一盤🙈
手打鮑魚滑&手打帝皇蟹滑

🦀手打帝皇蟹滑 $148
🐚手打鮑魚滑 $148
帝皇蟹滑同鮑魚滑都係比較少見😉 所以都叫左黎試 個人比較鐘意帝皇蟹滑多d 因為碌完都仲見到一絲絲既蟹肉🤤 蟹迷千萬唔好錯過!
吱仔冰

🧊枝仔冰 $148
🍭菠菠糖 $138
另外叫左2款 店家推出既fusion菜😝 枝仔冰半透明表皮既口感有d 似細個食過既啫喱雪條 而入面係墨魚同蝦🦐 而菠菠糖就係由菠菜包住豆皮同白芝麻 食落十分之香口😋
🥟魚皮餃 $88
🥟寬巷子水餃王 $98
寬巷子水餃王 真係勁大一粒🥟 入面超重料 好大大隻既蝦 食落彈口 正👍🏻
🧅洋蔥醬 $15/位
同其他火鍋店唔同 依度冇得自己混醬🤣🤣 但就有店家秘制洋蔥醬 因為洋蔥可以解油膩 所以會唔覺唔覺食多左好多野😆
✅必試: 玫瑰松阪、帝皇蟹滑、水餃皇
2020-01-03
  • 玫瑰松板
  • 寬巷子水餃王
  • 手打帝皇蟹滑
2020-01-13 371 瀏覽
今日和友人來到寬巷子打邊爐。點了鴛鴦鍋, 分別是元珠小染和貢布豬肚。貢布豬肚好足料, 有健脾暖胃的豬肚和雞肉。未打邊爐前先飲豬肚雞湯,好好飲, 用了胡椒熬製, 香氣撲鼻。元珠小染鍋則微辣,用了辛香料, 花椒, 豆瓣, 辣椒 ,牛油等等調味而成。元珠小染鍋亦是特色鍋之一。麻辣鴨舌這個即食小吃麻辣鴨舌好惹味, 好腍, 打邊爐前必吃。玫瑰松板玫瑰松板賣相吸睛,十分靚,豬肉好像花瓣一層層, 有立體感,成朵玫瑰花一樣。旁邊的洋蔥盛載住蛋白, 食豬肉前,先在豬肉灑上蛋白, 跟住就放進鍋去滾。估不到豬肉是如的嫩滑, 美味!花團錦簇店員端上花團錦簇來時, 我們都嘩了一聲, 蔬菜都可以擺得如此精緻, 有多種蔬菜如娃娃菜, 唐生菜, 高麗菜,美白菇等等。店員細心地幫我們把蔬菜放進鍋裡。店員擺設成一朵花一樣。菠菠糖這個菠菠糖是用菠菜包著豆皮, 芹菜, 豬肉, 雲耳, 冬菇。又是一種特別的打邊爐配料。寬巷子水果茶水果茶味道清新, 用了多種水果如橙, 蘋果製成。
今日和友人來到寬巷子打邊爐。

麻辣鴨舌

這個即食小吃麻辣鴨舌好惹味, 好腍, 打邊爐前必吃。

玫瑰松板

寬巷子水果茶

水果茶味道清新, 用了多種水果如橙, 蘋果製成。
2020-01-11 283 瀏覽
新一年新開始、特意選了海港城的寬巷子打邊爐。穿過長長的走廊來到裡面的火鍋區、坐在窗邊可欣賞海景、心情大好。先點了寬巷子玫瑰水果茶、以台灣冰茶作茶底、加入柚子、檸檬、蘋果、冰涼清新、配火鍋就最合適了!貢布豬肚湯、好香胡椒味、非常暖胃。裡面的豬肚肉厚亦煮得軟滑👍🏻冬天喝一口湯真的很暖胃啊。 鴛鴦湯底另選了元珠小染、以花椒、月桂、辣椒、白芝蔴等調製而成、微辣帶麻香、有至愛的鴨血和豆腐、湯煮滾了馬上喝了碗。作為前菜的鴨舌與蜂蜜牛肚滷得軟而入味。玫瑰松坂 以豬頸肉砌成三朵玫瑰、好漂亮!下鍋前蘸點洋蔥杯子裡盛著的蛋白、口感更右幼滑。寬巷子水餃王脹卜卜好飽滿、有大隻鮮蝦在裡面、有鮮味。一定要介紹這個「花團錦簇」、想不到野菜盛合也弄得像一盆鮮花、令眾人驚嘆。裡面有菇、各類蔬菜、整個木盒也塞得滿滿的。侍者最後替我們像插花般全放在鍋裡、不同的綠簇擁著好壯觀、這就是食之藝術吧。味覺與視感的享受、肚子很飽亦很滿足~

作為前菜的鴨舌與蜂蜜牛肚滷得軟而入味。

寬巷子水餃王脹卜卜好飽滿、有大隻鮮蝦在裡面、有鮮味。

味覺與視感的享受、肚子很飽亦很滿足~
2020-01-10 206 瀏覽
寛巷子主打台式養生火鍋,今天與友人們到訪,點了鴛鴦湯底-元珠小染和貢布豬肚。元珠小染以花椒、月桂葉、辣椒和白芝蔴熬製,並加入了鴨血和豆腐,香辣誘人。豆腐吸引了辣湯,辣中帶香。貢布豬肚鍋配搭著雞件,湯頭濃郁滋補,建議未放湯料前喝上一碗,便知真材實料。等候火鍋料時,先吃一下即食小吃滷牛肚,香濃Q彈寛巷子水果茶以青蘋果、檸檬等調配,清新帶微酸,適合吃火鍋時喝。菠菠糖以菠菜葉圈著豆皮、麻醬和白芝蔴,並以樹枝固定,造型特別。碟上放置著小沙漏,以此作為計算放鍋時間。花團錦簇份量屬重量級,蔬菜擺盤也有如此藝術效果。店長替我們把甜尖椒、娃娃菜、唐生菜等逐款放入鍋中,砌成花卉一般,很有心思。玫瑰松板是豬頸肉,放鍋前先澆上蛋白,煮好後每片豬頸肉也帶有蛋花,肉爽甘香。

等候火鍋料時,先吃一下即食小吃滷牛肚,香濃Q彈

花團錦簇份量屬重量級,蔬菜擺盤也有如此藝術效果。

食物係貴,sell 高級,但如果請客或者有體面咁食就冇需要嚟,因為佢service 會令人丟架!講返食物:两圖都係物色食物,但一般般,得賣相,味道係味精味道呢个菊花係用手打嘏滑上插杏仁片切成菊花樣!味道一般般,只得樣!湯底正常,$3xx菜,新鲜,多,不过都$3xx 温体牛,新鮮,ok 賣相係吸引的豬肉,份量係ok的響玲,冇surprise ,唔似即炸劣位:12/21晚上,餐廳一直冇人等位,亦有好多吉位,但到了8:30員工仍以有下一個窗邊位booking為理由要求我們準時還枱!明白當晚員工可能因社會活動想提早下班,其實可以坦白講,不用找這種低級藉口,我們也不會為難!4個人食咗二千幾,已經唔算平,員工仲以一些低級理由趕客走,實在難受!訂位己知用餐時間120分鐘,但是如果過了用餐時限,餐廳又冇人入坐,又未閂門就要求客人準時還枱,老實說說有點小家!Anyway, 如果帶客,或重要朋友,呢度一定唔好!

两圖都係物色食物,但一般般,得賣相,味道係味精味道
湯底正常,$3xx
菜,新鲜,多,不过都$3xx
温体牛,新鮮,ok
賣相係吸引的豬肉,份量係ok的
響玲,冇surprise ,唔似即炸

劣位:

Anyway, 如果帶客,或重要朋友,呢度一定唔好!
2019-12-21
在現代化的海運大廈裡,竟然有一間從門面到內櫳的裝修設計都古色古香,宛如大宅門一樣的中菜館,著實令人感到意外。原來這間名為「寬巷子」的中菜館來自台灣,主打台式火鍋,不少火鍋配料,好像玫瑰松板豬,墨條牛軋等,都滿有特色。不過這天我在這館子中吃的卻不是火鍋,而是便當午餐。這兒的午餐主要有兩大類,一類是台式便當,共有五款;另一類則是麵食,約有六款。而我與老婆仔兩個點的,是「鮑魚魷魚蒜湯配白米飯便當」($118)和「豆乾炒牛肉配白米飯便當」($108)。兩款便當的擺盤都挺美觀吸引,除了主菜外,我的便當還有蔥花蒸蛋,韓式泡菜、粟米和三文魚子,就是那些擺放在白飯面上的蘿蔔和青瓜,都有雕花。老婆仔的便當,配料同樣的豐富,但蔥花蒸蛋就換上了麻醬青菜。我的「鮑魚魷魚蒜湯配白米飯」的主角鮑魚共有三塊,都切成薄片狀,魷魚則已切成柔軟的幼絲,兩款材料浸泡在口感偏稠,味道挺好的蒜湯中,以之拌飯吃,蠻不錯。不過這便當的白飯煮得太硬,我就不太習慣。老婆仔的「豆乾炒牛肉配白米飯」,我只是試了少許豆乾和牛肉,牛肉尚好,但豆乾同樣犯了偏硬的毛病。不過整體來說,兩個便當都還是好味道的。這兒每款台式午市套餐都可以另加 $15點

兩款便當的擺盤都挺美觀吸引,除了主菜外,我的便當還有蔥花蒸蛋韓式泡菜粟米三文魚子,就是那些擺放在白飯面上的蘿蔔和青瓜,都有雕花。老婆仔的便當,配料同樣的豐富,但蔥花蒸蛋就換上了麻醬青菜

這兒每款台式午市套餐都可以另加 $15點選特色飲品一杯及另加 $28配湯,價錢不貴,所以也點了「山渣紅果汁」和「麻辣鴨血,綿綢豆腐湯」試試。

山渣紅果汁」挺酸的,雖然不算十分凍,都幾開胃,不過這特飲的份量不多,就顯得有點吝嗇。
麻辣鴨血,綿綢豆腐湯」的麻辣度不算太高,是有點刺激的,但不會太辣,不過鴨血就不太夠滑,只是普通。

始終,這店子主打的是台式火鍋,有機會的話,下次總要一試。
午餐
  • 鮑魚魷魚蒜湯配白米飯
2019-11-06 1218 瀏覽
自另一麻辣大哥正式來港,似乎台灣的火鍋熱潮喺香港又再次發熱發亮。台北倒是去過,其任吃鴨血和以麻辣湯送飯是我最常的做法,係香港都幾令人期待,不過,我更有興趣嘅係無老鍋可以喺香港落戶。火鍋癮起又想食,最就近嘅當然去食嚟自台北嘅寬巷子。近來尖沙咀食飯相對較方便,找個地方和朋友談天說地當然最好。我特別喜歡尖沙咀海港城啲店,有無敵海景之餘,地點方便就腳,而且價錢一點都不貴。當晚和幾位朋友食飯,特別痛快,幸好大家也是同途中人,吃飯也吃腦,聽聽不同人的見解,才更有自已的想法。二刷的概念,當然要是吃一點前未食過嘅嘢,你曾經吃過嘅好食,當然要再食。選鴛鴦鍋是必然的,大家鍾意食乜就乜,你喜歡辣食辣,喜歡不辣就不辣,這才是民主。左邊東方美人,用上40斤豬骨和10斤豬手,慢慢火熬製而成。雪白色的豬骨濃湯加上很多蔥、蒜、花椒和胡椒調味,再用紅棗、蓮子和百合,聽都知好保。紅泥小染則以鮮花椒、豆瓣、辣椒等十多款香料炒香,然後加入中藥材調製,以麻帶辣,令人更開胃,加上大量的鴨血,一吃難忘。飲杯白苦瓜汁,一流送火鍋,其他多種酒類和飲料都好吸引。玫瑰松板用上新鮮的松板豬肉,以一個特低溫度,令佢更立體,求把玫瑰松板達到更立

火鍋癮起又想食,最就近嘅當然去食嚟自台北嘅寬巷子。

近來尖沙咀食飯相對較方便,找個地方和朋友談天說地當然最好。

飲杯白苦瓜汁,一流送火鍋,其他多種酒類和飲料都好吸引。

玫瑰松板用上新鮮的松板豬肉,以一個特低溫度,令佢更立體,求把玫瑰松板達到更立體的花朵效果,以每塊豬肉片都一定要由人手將肉片切好,仲要擺得靚,少點功夫都唔得,聽說要訓練半年的廚司才可做這菜式,可見一班。

整個花可以放下吃,吃到松板豬肉最正的滋味,而碟上也奉上蛋白漿,增添了其嫩滑的口感 ,豬肉更加昇華了一個層次。

我未吃過枝仔冰,成日都想試,充滿成個盤係冰上,看似是條條雪條一樣,以墨魚肉去打成的花枝漿,加上豬頸肉和蝦肉,菠菜粒等夾起來,口感特別和多元性。有晶瑩剔透的效果下,吃下去又美味,又靚又好食。

之前來都無留意到有這個冬甩子。在台灣,原來很流行吃甜甜圈,這餐廳的大廚就經歷過這個台灣的甜甜圈熱潮,所以非常有創意地將冬甩變成一道火鍋菜式,相信香港打咁多邊爐都未必試過。

外形完全一樣的冬甩子,用上南瓜、甜豆、蝦肉和花枝漿得做成像麵包的面,加上堅果、葡萄乾、腰果碎和蜜餞,吃時會感受到乾果的酸甜,更會有果仁的香氣及口感。加上辣味嘅湯底,吃得更令人覺得有趣。

杏香野菊是寬巷子開業元祖菜式,我第一次在士林分店食過,以杏仁片和菊花作為藍本。廚師以火鎗輕輕地將杏仁片的外邊燒焦,令花更具立體感,再用上紫玉米做花蕊,茄子包住花托,成個花都吸收湯汁的味道精華,今次再吃,同四年前在台北吃,一樣咁好。

花團錦簇又係另一經典,好似花藝師藝術品,下流少少其實係花式雜菜,但靚到咁,點會有投訴。

牛軌糖以原隻墨魚自家取出的墨魚汁,再加上花枝漿、花枝塊、木魚絲和咖喱製作,口感勁得以,而食耐少少,你會巧妙地吃到其混入左軟骨,當然係常見雞軟骨,傳統牛軋糖裡面的堅果的脆口口感就在這刻感受到,絕對色香味齊全。

第一次吃鳳梨酥,這菜式啓發自台灣手信大家一定知,外層是金黃色的豆腐、用上花枝漿和蝦漿造成,內餡則用新鮮鳳梨(菠蘿)自家慢火煮成濃郁的鳳梨漿,帶有自然的菠羅鮮甜和嫩滑口感,吃下去,真心食鳳梨酥咁嘅味,驚喜。

另外打邊爐點可以唔食牛,叫澳洲和牛和溫體牛,最愛係溫體,雖然無台南個種raw,但還是有味過澳洲佳麗。

其他的牛毛肚,手工麵,雪呑等都是水準以上。

二刷的寬巷子,同上次吃過的另一麻辣品牌,一樣咁保持品質。

令我更期待十一月開幕的另一麻辣大哥。

不過這裡好得是要一定得閒就過來打下邊爐就是了。

寬巷子
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖
2019-10-22
2019-07-17 1345 瀏覽
今日是妹妹的生日,為了幫她慶生,早早在尖沙咀海港城海運大廈裡的一家餐館訂好位置了。這家來自台灣台北的寬巷子是多日前逛街發現的,恰好解決苦尋妹妹生日宴的場所,歡欣之餘當下便先訂好了日期。進入第一感覺,濃濃中國風味的裝潢,很喜歡這種中式氛圍的餐館。而環境乾淨和座位寬敞,這樣的用餐環境,讓我感到相當滿意。寬巷子主要菜式包括了寬巷子水餃王、杏香野菊、鴛鴦鍋、墨條牛軋、玫瑰松板、菠菠糖、花團錦簇、烏梅汁、鳳梨酥、枝仔冰、魚皮餃、白菜豬肉餃…等台式佳餚。由於妹妹是今日主角,菜式就由壽星決定了。洋蔥醬、鴛鴦鍋(養生白鳳、元珠小染)、玫瑰松板、花團錦簇、寬巷子水餃王就是這次餐點組合。鴛鴦鍋是台式料理代表之一,分別滿足喜愛香辣與清淡兩種類型的人。溫而不燥熱,清甜爽口的湯頭真是美味好喝,搭配著飽滿碩大,肉汁橫溢的寬巷子水餃王,沾著特製洋蔥醬一口咬下,那鮮甜微嗆的組合太美妙了。最讓人驚艷的是玫瑰松板,端上桌時這一幕太讓人訝異,栩栩如生玫瑰真是漂亮,讓人不忍心吃下肚。侍應特別介紹這玫瑰松板的吃法,下鍋前將花朵淋上蛋清,可以增加滑嫩口感,這樣的方式真的讓松板肉多了另一層次的味覺享受。顧及健康也點上一盤花團錦簇的

最讓人驚艷的是玫瑰松板,端上桌時這一幕太讓人訝異,栩栩如生玫瑰真是漂亮,讓人不忍心吃下肚。侍應特別介紹這玫瑰松板的吃法,下鍋前將花朵淋上蛋清,可以增加滑嫩口感,這樣的方式真的讓松板肉多了另一層次的味覺享受。顧及健康也點上一盤花團錦簇的蔬菜盤,它真是名副其實,擺盤有紅有綠真是漂亮,視覺味覺都兼顧了。這生日餐妹妹是吃的開心喝的滿足,沒有枉費我的精心安排,當然我也吃得津津有味。

2019-07-16
1 分鐘 (堂食)
2019-07-13 690 瀏覽
今日係尖沙咀個邊番工,🥰所以約埋母親大人食lunch。佢一向都好鐘意食台灣野,所以我地今次就去左海港城食。😤平時唔係成日都有得同佢食lunch,今日就同佢食好d。🏮呢一間寬巷子裝修同環境都幾好,攞位嘅時候佢問我地打邊爐🍲定午餐🍱,我地揀左午餐,咁早食唔落邊爐,😂加上等陣仲要番工,邊有咁多時間。🙈😍打邊爐的話佢就會安排去窗口位坐,我地就係另一邊食。😂午餐好簡單,主要有⭐️麵食(湯/撈)同飯食。我地兩個都想食湯麵🍜,一個叫左麻辣嘅湯底,另一個就叫左唔辣嘅美人鍋湯底。1️⃣墨條和牛美人湯麵雖然係貴左少少,但係佢用嘅食材真係高質。湯底好飲,墨條好特別,有咬口,再加上佢係用和牛,所以肉質好林而且好濃牛味!2️⃣麻辣墨條和牛番湯麵❤️呢個個分別就係麻辣湯底,食得辣就梗係食呢個啦!

😍打邊爐的話佢就會安排去窗口位坐,我地就係另一邊食。😂

1️⃣墨條和牛美人湯麵
,有咬口,再加上佢係用和牛,所以肉質好林而且好濃牛味!

2️⃣麻辣墨條和牛番湯麵❤️
呢個個分別就係麻辣湯底,食得辣就梗係食呢個啦!
2019-07-12 841 瀏覽
邊爐lover上次過門不入,今次open rice 訂座,超期待,點知愈期待愈失望。地點喺海運,所以最滿意係個海景,而笑位係不時有人喺外面推垃圾桶。亦因爲地點,都預左貴,預左份量精緻,每人埋單近6舊!不過,服務同食物嘅 CP值好低。諗住叫嘅野好多都無,最失望係無台灣特色嘅豆皮。餐牌有5款滑,諗住叫鮑魚滑同溫體牛滑,叫果陣話得鮑魚滑同蟹滑。叫左鮑魚滑,食到中途醒起未黎,追單先話無鮑魚滑,唯有試蟹滑,但都係要追單先黎。加上佢話無溫體牛滑,但佢有貴3倍嘅溫體牛片,條氣chok住。蔬菜選擇超大路,簡直世界級normal,完全唔覺食緊台式火鍋。仲要呢個價位,我唔expect 係加水唔係加湯囉服務方面,明白哥仔好多碟執,成手都係,但執到漏哂水,檯同地濕左都無理。食完呢餐真係令人想買機票去台灣食!

諗住叫嘅野好多都無,最失望係無台灣特色嘅豆皮。

仲要呢個價位,我唔expect 係加水唔係加湯囉

食完呢餐真係令人想買機票去台灣食!

2019-07-12
服務一般,book 左8:00,但好多野都已經無得叫,無腐皮,無溫體牛滑叫左包魚滑,食到七七八八都未上就問waiter, 點知回覆話賣晒,咁頭先落左單之後點解無人同我地講聲?轉左蟹滑,又係等左20分鐘再追先上。整體味道ok,但絕對唔係台灣食到既味道,台灣加湯用奶白色既湯,呢度係加滾水,台灣任加鴨血同豆腐,呢度仲樣叫,每份$5x。呢度好多gimmick 食物,但食落又唔會好surprise,所以我只會覺得係虛有其表。最後埋單4個人$2300,大家既comment 都係俾多少少錢已經可以出張機票去台灣食好食10倍既台式火鍋。總結:試一次就夠,如果早知個性價比係呢個質素,就不試也罷
總結:試一次就夠,如果早知個性價比係呢個質素,就不試也罷
2019-07-12 501 瀏覽
一行4人叫乜冇乜,冇豆皮,又冇鮑魚滑除左湯底ok個場有海景睇食物得個樣,又唔係好食服務又麻麻,侍應倒瀉水響檯面又唔抹又食唔到台灣既感覺每人食差唔多600蚊極失望仲期待左咁耐食呢餐so sad
一行4人
叫乜冇乜,冇豆皮,又冇鮑魚滑
除左湯底ok
個場有海景睇
食物得個樣,又唔係好食
服務又麻麻,侍應倒瀉水響檯面又唔抹
又食唔到台灣既感覺
每人食差唔多600蚊
極失望
仲期待左咁耐食呢餐
so sad
2019-07-12
2019-07-09 454 瀏覽
黎到海港城帶囡囡去打針,順便食lunch。餐廳入到去感覺氣派十足,好high class。我同我老公每人叫咗一份lunch set,佢食墨條和牛美人湯麵,我食台灣滷肉飯。面食好快就黎到,賣相10分吸引,第一口當然試吓啖湯先,味道好香濃,唔會感覺係味精湯。牛肉好林身,墨魚條亦都彈牙,佢嘅麵質有少少似日本拉麵,好食。份滷肉飯黎到,靚到直情可以影相打卡,擺盤10分精緻,啲蔬菜都有雕花㗎。 佢成份餐其實都好豐富,有唔同嘅蔬菜啦,有個豆腐海帶湯,又有一個蒸蛋。滷肉飯肥瘦適中,一啖配埋白飯上面d魚子,成件事好豐富,質素好高。
黎到海港城帶囡囡去打針,順便食lunch。
餐廳入到去感覺氣派十足,好high class。