1K
2020-08-26 110 瀏覽
聽聞依度既omakase幾高質, 不過而家疫情下無得食晚市, 就黎試下佢d lunch set先。平日既2點零鐘到達, 餐廳位置唔多, 但寬敞又舒適, 木色系既裝潢更添和風味道。Lunchset有埋前菜, 湯, 甜品。叫左個有刺身又有燒物既便當, 一次過滿足哂所有願望汁燒茄子 +茶碗蒸燒汁香甜, 加上茄子面頭既木魚碎, 又香又惹味。 係依d有水準既日本餐廳食, 蛋十分滑溜已係意料中事, 較為驚喜係師傅加入左魚係入面一齊蒸, 所以茶配蒸既中心位置特別香甜之餘亦多左份鮮味。主菜賣相精緻, 每款刺身都非常新鮮, 師傅已經按進食既先後次序由左下而上咁放好, 好細心當中最令人回味係鮮甜又黏口既帶子, 鮮味creamy既海膽, 仲有入口即溶既拖羅, 一d根都冇, 油香滿腔, 超正 而燒物係西方京燒鱈魚, 師傅燒到皮位脆卜卜又唔會乾, 魚肉嫩滑到不得了, 而且燒過後既銀鱈魚油豐富, 配上一碗白飯真係超滿足!最後既甜品係冧酒提子味雪糕, 好少餐廳會做依個味道, 依個雪糕香甜得黎酒味同甜味唔會太over, 好味依度service亦好好, 店員好主動加茶同收餐具, 等開番晚市會黎食Omakase

汁燒茄子 +茶碗蒸

2020-08-13 85 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,當然要揀間四正啲嘅餐廳,知道喺尖沙咀嗰頭好多廚師發辦,決定揀間隱世少少製造個特別回憶!我哋一人點咗一個價值$1088嘅錦。上餐前菜甜酒煮花螺 - 以甜酒煮嘅花螺好甜好腍,啲白蘿蔔都索晒啲汁非常入味薄切刺身 - 分別有牡丹蝦、𩶘魚同油甘魚,三隻都係味道偏淡身但都鮮味十足,作為第一道刺身由淡到濃非常適合刺身 - 螢光魷魚同拖羅,兩款都係omakase嘅鐵膽,基本上無得輸,螢光魷魚本身味濃而且爽口,因為保鮮期短,所以喺日本運嚟要快季節壽司 - 左至右分別係赤貝、火炙左口魚、熟成拖羅、紫海膽,每款都鮮味十足,而且味道亦較濃,上乘質素!湯 - 海蜆昆布麵鼓湯,足料而且湯夠鮮甜,幾正甜品 - 紅豆雪糕,濃郁紅豆加奶味,味道不錯,如果份量大點就好啦

我哋一人點咗一個價值$1088嘅錦。上餐

前菜

湯 - 海蜆昆布麵鼓湯,足料而且湯夠鮮甜,幾正

2020-07-26 1124 瀏覽
之前喺度食過午餐好高質,呢日帶埋朋友嚟試晚市廚師發板👨🏼‍🍳。餐廳位於佐敦同尖東交界,舖面帶有份神秘感,大大隻字寫住「豐」。一入到餐廳店員先替我哋量體溫同消毒,非常衞生😊。料理店應該全部都係吧枱位,即係可以邊食邊望住師傅表演。Omakase分三個級別,分別係$738嘅盛、$1,088嘅錦.上同$1,288嘅豐.特上。就算最貴嗰款都比起某啲同行店最便宜嗰款平👍,我哋今日就試咗錦.上餐。現時做緊85折優惠,折完$1,000到。豉油碟好可愛🐱🐶。前菜係核桃小女子,即係將🐟小魚乾炸酥之後,用甜醬油醃,再加埋脆脆嘅核桃同芝麻食。鰈魚薄切有三片,上面沾咗海膽粉,師傅建議我哋點柚子酸汁🍊,真係幾開胃啵!之後就到刺身系列,同時師傅為我哋送上新鮮海草,索酸汁食一流🤤。北海道帆立貝,刺身好肥美鮮甜,齋點岩鹽已經好好食。時令𩶘魚,師傅話魚身透明即係代表新鮮,並建議點豉油同芥末食。魚皮炙燒過特別香口。慢煮鮑魚,師傅話慢煮足六個鐘,鮑魚好入味又夠彈牙,下低就墊住啲海草。醬油漬赤身,由於本身有味,所以只點芥末就OK,上面加咗啲菊花同蔥作點綴。赤身夠厚切,食落有嚼口。拖羅二重奏,左邊嘅中拖羅同右邊嘅大拖羅都超肥美,
豉油碟好可愛🐱🐶。
核桃小女子
鰈魚薄切
新鮮海草
北海道帆立貝
北海道帆立貝刺身好肥美鮮甜,齋點岩鹽已經好好食。
時令𩶘魚
慢煮鮑魚
醬油漬赤身
大拖羅
拖羅二重奏,左邊嘅中拖羅同右邊嘅大拖羅都超肥美,特別係輕燒過嘅大拖羅,燒嘅時候已經好香,食落更加體現到乜嘢叫做入口即溶🤤。
岩手縣岩蠔
岩手縣岩蠔($150),生蠔超大隻呢,不過就唔係我食,係我個無蠔不歡嘅朋友額外點。
蒲燒活鰻魚
接住就嚟一道熟食作間場,蒲燒活鰻魚喺廚房整完熱辣辣送上,外皮燒到超脆的,魚身就好滑,都幾惹味。
牡丹蝦壽司
終於來到壽司部份🍣,牡丹蝦壽司上面嘅蝦膏好香,一啲都唔腥,而牡丹蝦本身口感非常Creamy,幾正🦐。
赤貝壽司
赤貝壽司,我留意到師傅會特別拍一下赤貝,彈性滿滿,証明佢超新鮮,個樣好似開花咁,食落超爽口!
深海池魚壽司
深海池魚壽司,魚肉用上腩位,調味帶點柚香,幾新鮮。
醋鯖魚棒壽司
醋鯖魚棒壽司,師傅話呢件係比較傳統嘅款式,紫菜卷埋就食得。我自己最鍾意依件😋,因為味道層次豐富,鯖魚有口感,帶點酸味,再夾埋卷物中間脆脆嘅酸蘿蔔絲食,成個組合令人回味。我仲隱約記得有啲酸梅味添。
中拖羅壽司
中拖羅壽司,粉紅色嘅拖羅肉脂肪比例高,魚香持久。拖羅幾時都咁好食~。
北海道根室海膽
最後就梗係唔少得海膽啦,最濃味所以一定係擺最後食。餐廳採用北海道根室海膽,用紫菜包住食,要盡快食,否則紫菜會變淋。海膽完全唔腥,好甜好回甘😚。
𩶘魚清湯
吸物即係湯,𩶘魚清湯幾特別,唔係平日普通嘅麵豉湯。湯品味道恰到好處,唔會過鹹,餡料有豆腐、椰菜同𩶘魚片。
赤蜜瓜
甜品赤蜜瓜,為美滿嘅一餐劃上完美句號😊。
總括嚟講,餐廳無令我失望,貫徹提供高水準嘅日式料理🇯🇵。同時,環境同服務都幾好,師傅同店員有禮貌。尖沙咀比較少呢類Omakase店,所以有興趣嘅不妨一試啊~!
2020-07-12
醋鯖魚棒壽司
北海道根室海膽
2020-07-23 103 瀏覽
所有人嘅女朋友都鍾意食日本野,我位女朋友大人都係,佢帶左我去尖沙咀食,韓國街再入啲。我之前無喺香港食過,今次係第一次!裝潢幾有氣派,雖然而家要隔開坐。我第一時間見到嘅就係放在後面的廚師刀。話係廚師發辦,實際係女朋友發辦,佢話嗌中間價錢$1088果個餐。錦。Omakase逐樣上,貴就貴在呢個地方,先來蘿蔔同薑片,可以喺每道菜之間清清味蕾。前菜係合桃魚仔,接住就係鰈魚薄切,上面橙色的係海膽粉,柚子汁酸酸地帶出魚肉鮮味。之後就是各款刺身:- 北海道帆立貝,肉厚。- 𩶘魚,晶凝通透。- 鮑魚,慢煮滋味,濃而不膩。- 醬油漬赤身,回甘味停留在口腔好耐。- 拖羅,中拖羅為厚切、大拖羅就炙燒再上,先食中再食大,全晚至愛,不愧為大拖羅。我鍾食好生蠔,特別點咗岩手縣岩蠔,大大隻,正,好鮮味,唯上碟時已落了少少醬油。食完刺身就會黎個熱食,蒲燒活鰻魚有兩大件,平日唔好鰻魚鱔類嘅我哋都大讚好食!因為無乜骨,魚身仲好滑嫩。壽司係一件一件黎,以我所知香港有啲料理店係一次過隊哂咁多件黎,你估食緊連鎖舖咩!壽司部份我認為比刺身更出色:- 牡丹蝦,蝦肉夠大隻、鮮甜有彈性。- 赤貝,肉質超爽口,非常新鮮。- 深海池魚,魚

之後就是各款刺身
- 北海道帆立貝,肉厚。
- 𩶘魚,晶凝通透。
- 鮑魚,慢煮滋味,濃而不膩。
- 醬油漬赤身,回甘味停留在口腔好耐。

- 牡丹蝦,蝦肉夠大隻、鮮甜有彈性。
- 赤貝,肉質超爽口,非常新鮮。
- 深海池魚,魚腩位置不乏油香。
- 中拖羅,再一次品嚐美味拖羅。

醋鯖魚棒卷比較特別,係唯一的卷物。鯖魚醃過特別入味,而且配埋漬物食好正。

最後的海膽,也是最期待的。餐廳用上北海道根室品種,份量毫不吝嗇,連埋紫菜一齊放入口,就是滿足。

飲埋個湯,食埋份蜜瓜就完美落幕。

女朋友果然無介紹錯,並令我對喺香港食Omakase有所改觀,因為唔止係華麗得個樣。整體幾好食,加上我食得飽囉,唔洗半夜偷偷地買包食,哈哈。
餐廳服務好好,師傅會我地傾計,店員又親切👍!
2020-07-20 735 瀏覽
第一次食Omakase,本住期待嘅心情,食完之後真係喜出望外,簡直一試愛上食物出品係非常高質同精緻,師傅有條不紊咁端上美食,加上一邊觀賞製作,一邊聽師傅介紹,係一個好愉快嘅用餐體驗👍🏻👍🏻北海道新鮮帶子!超新鮮!又大粒!第一次見到帶子竟然係郁緊既,加咗少少青檸汁,好甜!而且比較爽口,肉質冇一絲絲既感覺,唔似平時食開果d,口感好唔同師傅教,點少少蒙古岩鹽,會鹹一D,接近海水味道生蠔!令和之怪物 超肥美,我一個口係放唔曬整個,係分咗兩啖嘅XD,感覺好幸福朋友話今年未去到日本,食哩個補償翻心靈空虛😂師傅介紹係日本大船灣出品,有名有姓,同埋係好乾淨嘅鱆紅魚刺身撒上海膽粉,紫蘇花同柚子鹽,味道好豐富同複雜,但又配合到,係第一次食到嘅味道呢大拖羅,超肥美超甘香,入口即溶嘅感覺食完之後,師傅俾咗一細塊生番茄我哋食,過下口嘅殘餘味道。原來番茄都係有來頭,係熊本番茄,難怪好多汁又甜銀鱈魚師傅介紹係自己醃製,需要3日,食落甜中帶鹹,鹹中帶甜,好特別,而且吃完後齒頰留香,好有餘韻赤貝壽司,好食又好玩師傅最後用手拍一下,即放係我們面前,赤貝嘅肉慢慢彈起來,師傅講笑話,快D食,一陣佢會偷走😂一啖咬落去,非常爽身

超肥美,我一個口係放唔曬整個,係分咗兩啖嘅XD,感覺好幸福
朋友話今年未去到日本,食哩個補償翻心靈空虛😂

北海道帶子
大拖羅,超肥美超甘香,入口即溶嘅感覺

一啖咬落去,非常爽身同清甜,鮮味十足
金目鯛
金目鯛,輕輕燒表面,微焦,更可以帶出魚嘅油香
海膽!
見到師傅拎成版出嚟,馬上心心眼
師傅叫我哋伸出手,然後接住一件舖滿海膽嘅軍艦

一啖咬落,口感奶滑又濃郁,而且入口即溶,非常鮮甜,滿口都係海膽香味!
師傅介紹5-9月海膽最靚,咁我哋剛好遇到時令😆紫菜好脆,一咬係有清脆嘅聲
鱆紅魚刺身
南瓜𩶘魚湯,要慢煮4小時,好清甜,而且係冇南瓜蓉,師傅解釋係因為有隔渣,可以話非常細心了!!
最後食咗柚子雪葩同紅豆雪葩做餐後甜品,為呢一餐做一個完美嘅作結
一個炸蟹仔嘅小食,擺盤非常可愛,好似兩隻蟹仔打鬧咁白神山地水,煮飯嘅水係由日本直送,真係做到一絲不苟,好有日本嘅匠精神,佩服
2020-07-02
  • 海膽
  • 金目鯛 & 左衣目魚
  • 拖羅
2020-07-06 468 瀏覽
今年兩次日本之旅都畀武肺搞和咗,唯有食番啲好嘢,安慰自己!之前食開旺角另一間Omakase, 今次聽朋友介紹,試下豐!有bk檯,我同朋友6點9左右到,坐陣影下相啱啱好有得食!suggest 早小小到,可以睇師傅埶料,影下相!環境好靜,舖頭唔大,有bar檯有房,坐bar檯有feel啲,又可以同師傅傾謁,知自己食緊咩!嗌咗豐•特上,之後就坐住等食!前菜兩隻蟹仔,好酥脆,成隻都食得,好似食緊薯片!新鮮識郁嘅帶子: 配蒙古岩鹽,絕對唔係講笑,足夠新鮮嘅食材,唔洗太複雜嘅調味,帶子好爽口,食到甜味!大船渡灣巨蠔:等食途中,畀魚缸入面啲巨蠔吸引咗,成隻手掌咁大,當然嗌番隻試下!蠔味較濃,但唔腥,海水味小重,小小金屬味,甜味淡,一啖食晒,大大嘅滿足!鹽水海膽章紅魚刺身: 章紅魚本身淡味,有海膽粉末調味,放大咗魚嘅鮮味!夏鰤魚刺身:濃味魚,但絕對唔腥,口感紮實,有咬口!大toro 刺身: 至愛toro, 去親日本都會食好多!今次大toro稍嫌唔夠油脂,但油脂分部都平均,口感都唔差!西京銀鱈魚: 唔係平日食開嘅味道,有秘製醬汁嘅配合,甜得嚟唔會涸喉,魚肉一粒粒,味道平均,好味!活赤貝sushi: 又係識

嗌咗豐•特上,之後就坐住等食!

前菜兩隻蟹仔,好酥脆,成隻都食得,好似食緊薯片!

夏鰤魚刺身:濃味魚,但絕對唔腥,口感紮實,有咬口!

活赤貝sushi: 又係識郁㗎,師傅一嘢拍落碟度,戲言快啲食,唔係會逃走!當然講笑,不過足見食材新鮮!赤貝又係本人至愛之一,今次呢個有驚喜,甜,冇腥味,鮮味十足!

金目鯛sushi /伊佐木sushi: 師父幫手燒咗個面,食落炙燒味重,金目鯛有驚喜,魚香味濃,唔好急住吞,嚼多幾下,感受下啲香味!

海膽sushi: 海膽少腥,可接受,甜味都有!

慢煮南瓜𩶘魚湯: 好濃嘅湯,慢煮令到魚嘅鮮味出晒黎,同南瓜好match!

甜品柚子雪sorbet/紅豆雪糕: sorbet有驚喜,攪勻啲柚皮係入面,清新加少少苦澀味!

最尾師傅介紹番,佢哋連米飯都係用日本水煲,仲拎埋支水畀我哋睇!呢個就係坐bar檯嘅好處!

總括嚟講,呢個價錢可以係香港食到咁高質omakase, cp value極高,師傅又好傾,服務一流,絕對值得一試!
btw, 師傅話直至疫情結束,都有85折,要試就快啦!
2020-07-02
2020-06-27 114 瀏覽
午餐10貫寿司、稻庭烏冬、前菜銀雪魚及茶碗蛋,甜品雪糕,$330。うにすし、しまあじ寿司、トロ寿司、新鮮ね、本当においしい。 ぜひ、食べてみてね。すしさんは、心から寿司を握ります、ありがとう。
2020-06-27
2020-06-24 421 瀏覽
黃昏下著雨,有點狼狽的找到這間「豐」,推開店門,換來截然不同的寧靜空間。店員連忙接過雨傘,然後安排我們就坐。這裡提供三個不同價錢的廚師發板,$738、$1088和$1288任君選擇。廚師發板的吸引之處,就是你到吃的一刻才知道吃甚麼,充滿神秘感和驚喜!今日享用的是最高級的「豐.特上」,正式上菜前可先享用前菜。第一道菜是「北海道帶子」和甜蝦刺身,帶子大粒爽口,甜蝦夠新鮮黏口,作為廚師發板的開始,胃口大增。接著是另一道刺身:螢光魷魚、白象拔蚌及大拖羅。螢光魷魚細細隻,非常鮮味。白象拔蚌相當爽口,大拖羅油呈淺粉紅色,油花平均入口即溶,可謂我的最愛。刺身後有五款壽司,螢光魷魚加上紫菜和飯,口感更豐富。蝦壽司鮮甜味美。左口魚壽司魚味清鮮。海膽壽司滑口又濃烈,非常吸引。拖羅壽司同樣令人回味無窮。魚生令人讚不絕口的同時,熟魚也很不錯。吃了這個銀雪魚西京燒,皮脆肉嫩,加上獨特醬料更顯香甜。最後還有「吸物」即是清湯,今日這個是和牛蘿蔔清湯,清甜之中淡淡滲出牛的香氣,還附送一件嫩滑的牛腩呢!甜品有雪糕和哈密瓜之選,今晚選了冧酒雪糕,甜在口樂在心,不經不覺享受了兩個多小時的美食和慢談空間,乃非常滿足的一餐。

今日享用的是最高級的「豐.特上」,正式上菜前可先享用前菜。

刺身後有五款壽司,螢光魷魚加上紫菜和飯,口感更豐富。
壽司鮮甜味美。
左口魚壽司魚味清鮮。
海膽壽司滑口又濃烈,非常吸引。
拖羅壽司同樣令人回味無窮。

2020-06-16
2020-06-24 104 瀏覽
今日又兩口子去食好西,多得朋友介紹知道尖沙咀呢間「豐」既Omakase 相當不錯,所以今晚專登到訪。一入門口就見到L型大bar枱,不過今日剛好有大群人book到,所以安排我們入房坐,還好!可以兩個靜靜地傾偈。晚上的廚師發板有三個價錢,我們猶豫了好一會兒在「錦.上」($1088)還是「豐.特上」($1288)的選擇中,兩者均是六道菜,不過「豐」當然食材會更好,最後店員提議下我們點了「錦」餐,並另加一隻靚蠔($150),咁就皆大歡喜啦!先食前菜,幾款漬物包括酸蘿蔔和薑,好開胃。然後來客「章紅魚薄切」,雖然今次未能親眼看見師傅操刀,不過束縛切嘅結果亦都看到師傅的刀工。章紅魚比較爽口,作為第一道菜,吊下胃口唔錯唔錯。同場加映嘅北海道仙鳯趾生蠔亦登場,仙鳯趾係著名出產生蠔嘅地方,呢隻生蠔真係手掌咁大,肉質肥厚,質地滑口,鮮甜之中帶海水味,令人好回味。薄切刺身之後就係厚切嘅刺身,今晚有野生𩶘魚、拖羅和螢光魷魚。𩶘魚魚味唔係咁濃烈,不過就比較爽口。螢光魷魚非常新鮮,爽口之中帶出鮮味,而且好像有啲餡料,不知是卵還是什麼,口感豐富。拖羅亦相當美味,喜歡那種油脂慢慢滲出的感覺,感覺肥美滑嫩。接下來是壽司五

先食前菜,幾款漬物包括酸蘿蔔和薑,好開胃。

拖羅亦相當美味,喜歡那種油脂慢慢滲出的感覺,感覺肥美滑嫩。

接下來是壽司五點,螢光魷魚和拖羅再次出場,另外蝦、銀色小樽魚和海膽壽司,樽魚有醋漬味道,感覺和其他截然不同。海膽壽司亦都相當新鮮,海膽嘅香氣喺口裏面迴旋, 十分好吃。

除了刺身,今次嘅廚師發板還有西京燒,我十分喜歡吃呢!加上佢哋自家製嘅醬油,真係錦上添花!

日本菜喜歡把湯放到很後嘅位置,今晚學的是和牛湯,店員之前會徵詢你是否要落Wasabi,我選擇了偏小量,不過飲嘅時候完全唔覺,反而係清甜為主,還有一舊和牛牛腩,好嫩口呢!

最後的甜品選了紅豆雪糕,為整晚畫上完美句號。
2020-06-20 94 瀏覽
與朋友一起品嚐omakase, 餐廳佈置簡潔乾淨, 員工殷勤有禮, 食物材料新鮮。北海道仙鳳趾生蠔日本仙鳳趾盛產生蠔,肉身肥厚、質地滑口, 配以日本酸汁和青蔥 ,讓人回味無窮 。北海道帆立貝肉質豐厚,極富彈性 ,鮮味濃郁,爽口又彈牙。而且size頗大,是優質的品種。北海道角螺角螺切成小片,非常爽口鮮甜, 蘸上豉油味道更突出。時令魚白身魚肉,肉質爽口、鮮美,食落煙韌有咬口,淡淡甘甜。中Toro恰到好處的魚油脂,非常甘香,又比大toro清爽。醬油漬章紅魚刺身色澤與油甘魚刺身相似,肉質爽口,鮮甜味美, 而且魚味濃郁。螢光魷魚時令食物,鮮味可口,入口時依然有點黏黏的感覺,咀嚼時感覺到肉身多汁煙韌。沙錐魚天婦羅海蝦天婦羅沙錐魚肉質嫩滑, 鮮甜味美。 海蝦彈牙爽口, 蝦味濃郁。赤貝橙紅色光澤亮麗,肉質口感爽脆,濃厚海洋鮮味, 加少許芥辣更加鮮美。牛鰍肉質彈牙,口感豐富, 配蘸少許酸柑醋, 更突顯鮮味。牡丹蝦當造季節的牡丹蝦,蝦肉肥美,極富彈性,鮮爽無比,甘甜濃郁, 餘味悠長。醋靖魚魚味濃郁, 酸酸甜甜的口感, 更突顯夏天嘅感覺。醬油漬赤身顏色呈鮮紅 ,肉質較實、有咬口, 師傅以為赤身調味, 所以

北海道帆立貝

北海道角螺
角螺切成小片,非常爽口鮮甜, 蘸上豉油味道更突出。

時令魚
白身魚肉,肉質爽口、鮮美,食落煙韌有咬口,淡淡甘甜。

中Toro
恰到好處的魚油脂,非常甘香,又比大toro清爽。

醬油漬章紅魚

螢光魷魚

沙錐魚天婦羅
海蝦天婦羅
沙錐魚肉質嫩滑, 鮮甜味美。 海蝦彈牙爽口, 蝦味濃郁。

赤貝

牛鰍
肉質彈牙,口感豐富, 配蘸少許酸柑醋, 更突顯鮮味。

牡丹蝦

醋靖魚
魚味濃郁, 酸酸甜甜的口感, 更突顯夏天嘅感覺。

醬油漬赤身
顏色呈鮮紅 ,肉質較實、有咬口, 師傅以為赤身調味, 所以不需另加醬油。

北海道海膽
海膽當造嘅季節, 鮮甜綿密的口感, 衝擊著每一個味蕾, 在口腔內慢慢散開。

魚湯
北海道夕張蜜瓜
最後來個鮮甜美味的熱湯, 還有令人回味的香甜夕張蜜瓜

2020-06-19 79 瀏覽
我和友人最喜歡就到日本旅行😍😍, 每年的假期總會去朝聖😉。 喜歡日本有很多不同的料理🍱🍢, 不同季節的新鮮水果 🍈🍇🍑,還有刺身壽司新鮮美味🍣。今年因為疫情嘅關係, 大部分的人都同我們一樣,已經差唔多有半年冇去過旅行。 我們實在按耐不住, 經朋友推薦來到這間 日本壽司刺身店。餐廳主要提供廚師發辦, 用他們當天最新鮮當做的食材, 以廚師獨特的手藝, 為我們提供晚餐。刺身🐟🐡🦐北海道仙鳳趾生蠔、北海道帆立貝、時令魚、角螺🐚、中拖羅 、醬油漬章紅魚。廚師特別推介 ✨北海道仙鳳趾生蠔, 生蠔爽口,淡淡海水味, 金屬味不濃, 比較容易入口。 刺身份量頗多, 師傅出手闊綽, 刺身都是厚切的😊😊 我最喜歡北海道帆立貝 和 角螺。 帆立貝厚肉鮮甜, 軟滑無渣, 點上岩鹽 味道層次更加豐富。 角螺 爽口脆身又彈牙, 沾上日本芥辣和醬油, 更能突顯 角螺嘅鮮味。天婦羅( 沙錐魚🐟+ 海蝦🦐)天婦羅炸至金黃鬆脆, 沾上天婦羅醬汁,沒有半點油膩。 沙錐魚鮮甜嫩滑, 海蝦彈牙夠新鮮。壽司🍣赤貝、牛鰍、牡丹蝦、醋靖魚、醬油漬赤身北海道海膽壽司的魚生非常足料, 啲飯嘅比例佔三分一, 性價比非常高😊😊最近最當造就是

刺身🐟🐡🦐

天婦羅( 沙錐魚🐟+ 海蝦🦐)
天婦羅炸至金黃鬆脆, 沾上天婦羅醬汁,
沒有半點油膩。 沙錐魚鮮甜嫩滑, 海蝦彈牙夠新鮮。

壽司🍣
赤貝、牛鰍、牡丹蝦、醋靖魚、醬油漬赤身
北海道海膽
最近最當造就是牡丹蝦, 肉質爽口彈牙, 鮮甜回甘。 醋靖魚非常特別, 沒有我想像中的魚腥味, 醋漬後的靖魚, 魚味香濃又醒胃。 當然還有我最喜歡的海膽, 綿密甜美, 又帶著淡淡的海水味, 是頰留香 回味無窮。

慢煮魚湯
豐富的魚生和壽司過後, 便是一碗熱呼呼的魚湯, 魚湯鮮甜濃郁, 配上新鮮蔬菜 突顯清甜味道。

北海道夕張蜜瓜🍈🍈🍈
最重要的甜品環節, 鮮橙色果肉的誘惑, 青蔥翠綠的外皮, 是視覺的享受和 味蕾的衝擊。 蜜瓜香甜多汁, 前面留在口腔久久未會散去。

2020-06-10 85 瀏覽
疫情終於有所減退我都忍不住要走出來。豐近來還正作全日85折優惠,咁高質既日本餐廳還有優惠,點可以錯過呀!Omakase以盛、錦上、豐特上可供選擇,我今次就選擇了錦·上嚐嚐。餐廳環境光猛,他們都以吧枱為主,一來可與師傅溝通一下(如有咩不愛吃)、二來更可欣賞師傅巧奪天工的刀藝,不錯不錯。坐下不久,那寧靜優雅的氣派,已感受到猶如置身於日本之中。北海道帶子 - 真是越大隻越甜,這次更作一味兩食,一邊沾岩鹽、另一邊則沾醬油食用,那濃郁的帶子味,爽口又彈牙,真係一食愛上。北海道仙鳳趾生蠔 - 仙鳳趾以生蠔聞名,他們出產的生蠔隻隻肥美飽滿,味道鮮美濃郁,口感嫩滑清爽。大拖羅 - 肥美厚切下,口感豐腴,全無筋位,入口即化,令魚味更突出。西京燒銀鱈魚 - 西京燒銀鱈魚表面金黃,魚肉帶有淡淡的味醂味,但吃起來咸中帶甜,口感嫩滑,味道一流。天然鯛魚壽司 - 鯛魚皮下脂肪會呈嫩粉色,魚味重而不膩,味道甘美。赤貝壽司 - 質感柔軟,帶有陣陣的海水氣味,口感爽彈,甘甜中帶鮮味。伊佐木壽司 - 肉質細緻清甜,入口爽滑,味道濃郁帶油脂,肥美甘香。大拖羅壽司 - 口感滑潤,脂香濃郁,肉質嫩滑,甘甜柔潤。子持蟹肉壽司 -
疫情終於有所減退我都忍不住要走出來。

坐下不久,那寧靜優雅的氣派,已感受到猶如置身於日本之中。

大拖羅壽司 - 口感滑潤,脂香濃郁,肉質嫩滑,甘甜柔潤。

子持蟹肉壽司 - 蟹肉與蟹膏都非常豐富,肉質鮮甜,入口濃厚的鮮味,層次感十足。

北海道海膽壽司 - 海膽較黃色且肥大厚實,口感細膩綿軟,味道豐腴。

鱲魚湯- 魚湯清甜,鮮味濃郁。

赤蜜瓜 - 入口極甜,果香馥郁,香甜濃郁,口感細緻。

這Omakase真的無可挑剔,離開時,真的抱住個肚子,依依不捨咁離開。
2020-06-09 78 瀏覽
相信近排都冇人番到鄉下去日本旅行,我真係好掛住日本嘅美食!冇得去旅行,唯有同閨蜜食住Omakase 頂住先當自己去左日本嘅餐廳!入到去真係覺得好似去左旅行咁Relax,周圍嘅座位好闊落,仲要有一個大螢幕播放住日本postcard級嘅靚景相,配埋背景柔和舒服嘅音樂,呢種享受正正係我呢排最缺乏嘅嘢!我同閨密唯一需要揀嘅就係邊款Omakase,其他內容係完全唔使諗,真係啱晒我呢啲有選擇困難症嘅人!我哋決定揀錦·上,另外師傅會貼心問你有冇咩食物敏感!嗌完就好期待師傅可以比我味蕾一個驚喜🔥愛侶魚刺身第一道登場嘅係愛侶魚刺身,愛侶魚就咁食會比較淡味,但係點左師傅嘅酸汁就令到平淡嘅愛侶魚變得有驚喜!🔥北海道帆立貝刺身大大舊嘅帆立貝一咬入口啖啖肉,好新鮮!另配上內蒙古岩鹽,輕輕一點更提鮮!🔥仙鳳趾生蠔呢個另外加錢嘅仙鳳趾生蠔係日本有「海中牛奶」嘅美譽,果然名不虛傳,食落口感嫰滑,味道鮮甜濃郁!🔥醬油漬赤身平時食吞拿魚壽司就食得多,原來用醬油醃製嘅赤身成為漬物係咁好食!醬油咸甜適中,赤身肉質軟冧,口感不錯!師傳建議點少少wasabi食更好!🔥大拖羅兩片大拖羅係成條吞拿魚油脂比例最高嘅地方,師傅一d都唔吝

🔥愛侶魚刺身

🔥北海道帆立貝刺身

🔥仙鳳趾生蠔

🔥醬油漬赤身

🔥大拖羅
兩片大拖羅係成條吞拿魚油脂比例最高嘅地方,師傅一d都唔吝嗇,大大塊嘅大拖羅送上面前,入口即化,完全feel到拖羅係口中溶化嘅一𣊬間,好想呢一刻可以停留耐d!

🔥時令螢光魷魚
螢光魷魚細細條一口一條,食落幾有鮮味,仲有點黏口嘅感覺,肉身都幾爽口!

🔥熊本水果蕃茄
水果蕃茄同普通蕃茄大有不同,水果蕃茄糖份高而且蕃茄味濃郁,果肉堅硬結實,一咬落去水份爆出黎!食左咁多肉類再食一個水果解一解油膩感真係不錯,十分欣賞師傅呢個安排!

🔥甘鯛立鱗燒
魚鱗張開豎立,口感酥香脆卜卜,魚肉柔嫰細滑,鮮味無比,配上薑芽同梅醬,酸酸地嘅味道帶黎衝激,令魚肉有另一番風味!呢道菜做得出色!

🔥(左上起)深海池魚壽司、赤貝壽司、輕燒金目鯛、輕燒醋鯖魚、輕燒大拖羅
一連五舊壽司,用料新鮮,全部都大大塊肉配上師傅即場手握嘅飯!令我印象最深刻嘅係赤貝壽司!平日去食壽司係絕對不會叫貝類壽司嚟食,但係呢度嘅赤貝壽司完全令我感到驚喜!肉質厚身嘅赤貝原來可以咁爽口咁好食!

🔥海膽手卷
一口海膽手卷食落口感覺好幸福,成個口都被滿滿新鮮濃郁嘅海膽包圍,十分creamy!

🔥立魚湯
立魚湯用上新鮮立魚去熬製,味道鮮甜,飲落仲有立魚肉食下,食左咁多生冷嘅刺身壽司,係需要飲番碗熱湯暖下胃!

🔥哈密瓜
最後仲有北海道哈密瓜為我地嘅Omakase畫上完美的句號!食一啖呢個哈密瓜就勾起我當年今日去北海道旅行嘅美好回憶!
2020-06-06 69 瀏覽
今日黎到佐敦食omakase ☺️嗌左錦·上呢個餐🥢愛呂魚薄切面頭加左啲柚子皮,點埋酸汁蘿蔔蓉食,好清爽好開胃☺️作為前菜真係唔錯👍🏻面肉質比較林身但同時都有啲咬口🥢北海道帆立貝望到都滿足!好鬼大粒😆配埋蒙古岩鹽食,更帶出新味☺️粒帆立貝好企身,肉質好好,食得出一絲一絲咁😁🥢北海道鮮鳳趾生蠔呢個個set無嘅,我地另外加隻蠔成隻手掌咁大!食落好爽口,蠔味好重🥰加埋少少蔥同酸汁食一流👍🏻而且咁大隻好滿足☺️☺️🥢醬油漬赤身雖然係赤身,但食落竟然有少少似中拖羅😳而且切到一粒粒咁食落好有口感醬油漬方面唔會太重味,反而帶多左魚味出黎🥢大拖羅望到都覺得好正🤤🤤🤤粉紅色☺️唔算十分厚身,但覺得岩岩好放入口成個口都充滿魚油🤤無乜筋🥢瑩光魷魚細細粒幾得意而且入面好似有啲膏咁😂-🥢熊本水果蕃茄食完一輪刺身師傳準備左啲蕃茄俾我地去油膩酸酸甜甜咁好清爽😁🥢金鯛立鱗燒個皮同啲鱗燒到好脆好脆!但啲魚肉仲係好嫩好滑😳配埋粉粉青檸汁同梅醬食👍🏻🍣深海池魚終於黎到壽司部分😁深海池魚肉身爽脆,但又唔算難咬,口感好好-🍣赤貝壽司真係未食過咁好食嘅赤貝!好大塊好新鮮!完全無腥味咬落塊十分爽脆😳,同係日本食有得揮🍣輕燒金目鯛個皮燒到有少少
今日黎到佐敦食omakase ☺️
嗌左錦·上呢個餐

🥢愛呂魚薄切
面頭加左啲柚子皮,點埋酸汁蘿蔔蓉食,好清爽好開胃☺️
作為前菜真係唔錯👍🏻
面肉質比較林身但同時都有啲咬口

🥢北海道帆立貝
望到都滿足!好鬼大粒😆
配埋蒙古岩鹽食,更帶出新味☺️
粒帆立貝好企身,肉質好好,食得出一絲一絲咁😁

🥢北海道鮮鳳趾生蠔
呢個個set無嘅,我地另外加
隻蠔成隻手掌咁大!
食落好爽口,蠔味好重🥰
加埋少少蔥同酸汁食一流👍🏻
而且咁大隻好滿足☺️☺️

🥢醬油漬赤身
雖然係赤身,但食落竟然有少少似中拖羅😳
而且切到一粒粒咁食落好有口感
醬油漬方面唔會太重味,反而帶多左魚味出黎

🥢大拖羅
望到都覺得好正🤤🤤🤤粉紅色☺️
唔算十分厚身,但覺得岩岩好
放入口成個口都充滿魚油🤤無乜筋

食完一輪刺身
師傳準備左啲蕃茄俾我地去油膩
酸酸甜甜咁好清爽😁

🥢金鯛立鱗燒
個皮同啲鱗燒到好脆好脆!
但啲魚肉仲係好嫩好滑😳
配埋粉粉青檸汁同梅醬食👍🏻

🍣深海池魚
終於黎到壽司部分😁
深海池魚肉身爽脆,但又唔算難咬,口感好好
🍣赤貝壽司
真係未食過咁好食嘅赤貝!
好大塊好新鮮!完全無腥味
咬落塊十分爽脆😳,同係日本食有得揮

🍣輕燒金目鯛
都唔錯唔會腥😁

🍣輕燒大拖羅
真係好好食!
望落已經見到啲魚油好令🤤
因為燒左嘅關係,一放入口魚油味真係爆哂出黎!入口即溶☺️☺️
🍣根室海膽
好新鮮好creamy😁帶啲甜味

🥢𩶘魚湯
呢個魚湯一啲都唔hea! 真係奶白色!
好鮮甜,仲有一舊魚肉食☺️
1K
2020-06-01 620 瀏覽
選了錦·上 ($1,088)包括前菜、刺身時令壽司、湯和甜品,抗疫期間享有85折優惠!北海道帶子肉身肥厚,口感柔滑結實,彈牙爽口,鮮甜無比,無論沾岩鹽或沾wasabi來吃同樣美味。北海道仙鳳趾生蠔蠔肉超大顆超飽滿,肉身肥厚,口感豐盈爽脆,入口散發濃濃蠔香。大拖羅用的是魚鰭對下的部位,肥美的拖羅油光閃亮,脂肪分佈好像雪花般,入口即化,吃得滿口甘香。西京燒銀鱈魚西京燒銀鱈魚,夾進嘴裏是鹹中帶甜,肉嫩而甘腴味美,口感豐潤。天然鱲魚壽司是日本的天然鱲魚,皮下脂肪呈粉紅色,魚肉綿滑鮮味。赤貝壽司貝肉豐腴,肉質細緻嫩滑,口感爽彈有嚼勁,味道清甜鮮美。伊佐木壽司肉質軟腍,魚味極濃,放進口裡散發濃郁魚油芳香,口感滑膩。大拖羅壽司大拖羅佈滿著精緻的魚油花紋,油光四射,嫩滑甘香,完全不膩。子持蟹肉壽司蟹肉細嫩鮮甜,蟹膏豐腴甘香,蟹味濃郁,鮮味無窮。北海道海膽海膽堆滿成一座小山丘,感覺快要滿瀉,入口後鮮甜甘香,味道濃郁,令人心花怒放。鱲魚湯魚味濃郁,清鮮甜美,入口順滑,散發着濃郁鮮味,令人難以忘懷。赤蜜瓜口感軟腍又帶濃濃蜜瓜香,吃起來有如蜜糖般滋味,為這頓精采的Omakase寫上完美的句號。

選了錦·上 ($1,088)
包括前菜、刺身時令壽司、湯和甜品,抗疫期間享有85折優惠!

天然鱲魚壽司
是日本的天然鱲魚,皮下脂肪呈粉紅色,魚肉綿滑鮮味。

赤貝壽司
貝肉豐腴,肉質細緻嫩滑,口感爽彈有嚼勁,味道清甜鮮美。

伊佐木壽司
肉質軟腍,魚味極濃,放進口裡散發濃郁魚油芳香,口感滑膩。

大拖羅壽司
大拖羅佈滿著精緻的魚油花紋,油光四射,嫩滑甘香,完全不膩。

子持蟹肉壽司
蟹肉細嫩鮮甜,蟹膏豐腴甘香,蟹味濃郁,鮮味無窮。
子持蟹肉壽司

北海道海膽壽司