2021-02-13 724 瀏覽
廚師發辦omakase 價錢平至四百幾蚊,貴到3000幾蚊一餐都有今日一試一間屬中等價位嘅尖沙咀小店——豐今日揀咗$780嘅廚師發辦包含一款熟食,三款刺身,五款壽司 決定好我哋就慢慢品嚐由師傅幫我哋 嚴選既最優質、最時令的食材!赤背裙邊(前菜)酸酸甜甜嘅醬汁開胃一流茶碗蒸用日本白神山水烹調嘅茶碗蒸果然特別滑口 配上鮮魚 難怪食落特別鮮味立魚薄切 賣相超靚嘅立魚刺身將刺身排列到一朵櫻花形狀 配上柚子汁以及紫蘇葉 甜甜酸酸嘅感覺就好似初戀一樣~不得不提師傅嘅刀工薄得透光中toro,白子,(忘了名字的魚)小妹初嘗白子本身都唔係好清楚係乜嘢 問過師傅 師傅只係一句:一定一試愛上(雄性魚類的生殖腺)(日本人視之為美味)哇!果然食omakase就係要相信師傅~真係好食!雖然佢嘅賣相唔多討好但係佢嘅口感真係一流!滑脫脫嘅表面 入口未至於即溶 有一種好厚但係又好嫩既口感 食落好似一啖奶油 好特別嘅味道配上橘醋、蔥、辣蘿蔔泥 可幫助減去肥膩感帶子大大隻身厚嘅帶子鮮味十足活赤背新鮮即開 上碟仲郁緊嘅活赤背 爽甜到不行醬油漬赤身左口魚北海道海膽一到手 立即成個擺入口香甜海膽齒頰留香慢煮鮑魚原隻鮑魚 配上蘿蔔

今日一試一間屬中等價位嘅尖沙咀小店——豐

今日揀咗$780嘅廚師發辦
包含一款熟食,三款刺身,五款壽司

赤背裙邊(前菜)
酸酸甜甜嘅醬汁開胃一流

立魚薄切
賣相超靚嘅立魚刺身
不得不提師傅嘅刀工
薄得透光

中toro,白子,(忘了名字的魚)
小妹初嘗白子

(雄性魚類的生殖腺)(日本人視之為美味)
哇!果然食omakase就係要相信師傅~真係好食!
雖然佢嘅賣相唔多討好

配上橘醋、蔥、辣蘿蔔泥 可幫助減去肥膩感

帶子

北海道海膽
一到手 立即成個擺入口

香甜海膽齒頰留香

慢煮鮑魚
原隻鮑魚 配上蘿蔔、昆布、京蔥
鮮甜肉嫩

開心果雪糕
最後以一球香滑開心果雪糕結尾
2021-01-25 907 瀏覽
位於尖沙咀 漆咸圍 的豐日本料理,餐廳裝修走簡約典雅的路線, 木系檯凳,配上一兩福簡約的圖畫裝飾。客人圍坐在師傅前,每吃一件刺身壽司,都可以看師傅在眼前表演, 配上一兩福簡單的圖畫,Less is more.午餐有各式定食、丼飯套餐可以選擇,每客午市套餐都已經包括茶碗蒸及前菜, 飯後亦有咖啡或甜品,不得不提的是餐廳所有煮食堅持以日本白神山水 烹調 ,從白神山的山毛櫸森林而來的天然水特別帶出食物原有的鮮味。稻. 特選之壽司十貫 稻庭烏東從刺身的選擇已看得出師傅的細心。 刺身有魚類也有貝類,北海道帆立貝、白象拔蚌、 甜蝦、間八魚和白子等等,每一款刺身都色澤 亮麗,新鮮度十足,十款壽司刺身, 種類之豐盛已經值回票價,滿滿鮮味盡在口裡徘徊。北海道帆立貝壽司送上的第一件是來自北海道的帆立貝壽司,肉厚味甜啖啖肉,帶有海洋的清新馥郁。白象拔蚌壽司白象拔蚌鮮味係蚌類之首,咬落肉質豐厚入口爽脆,一試難忘。甜蝦甜蝦鮮甜彈牙,色澤透麗。前菜蓮藕鰻魚將蓮藕磨碎後做成蒸蓮藕球, 蓮藕特別清甜, 當中有脆甜的口感,也有香鹹味濃的鰻魚,鰻魚的油脂滲進下方蓮藕,前菜份量需小,卻是可見盡是功夫的一道菜。茶碗蒸茶碗蒸,

位於尖沙咀 漆咸圍 的豐日本料理,
餐廳裝修走簡約典雅的路線,

午餐有各式定食、丼飯套餐可以選擇,

稻. 特選之壽司十貫 稻庭烏東

北海道帆立貝壽司

白象拔蚌壽司
白象拔蚌鮮味係蚌類之首,咬落肉質豐厚入口爽脆,一試難忘。

甜蝦
甜蝦鮮甜彈牙,色澤透麗。

前菜蓮藕鰻魚

茶碗蒸
茶碗蒸, 雞蛋蒸得嫩滑 , 材料簡單的的竹笙冬菇,底下還有魚肉,茶碗蒸的味道清淡卻不會無味,細節盡顯心思。

間八魚
高級食材,呈微粉紅色,油脂多而魚味鮮美,上高柚子皮更帶出幽幽的清香。

輕燒立魚
立魚刺身外表為淡紅,肉質爽口鮮美,淡淡甘甜,經過輕燒更能帶出有獨特的魚香。

輕燒鱈魚
師傅把鱈魚輕輕燒香,魚油滿滿的逼出,魚脂味香而肉夠爽甜,滿口油鮨香味。

白子軍艦
秋冬季白子最肥美,軟綿綿的口感像奶油似的,嫩滑帶微甜質感。

醬油漬赤身
新鮮的赤身肉質細緻,以自家調製的醬油漬過更顯甘甜鮮嫩。

輕燒大拖羅
大拖羅, 師父以火炙逼佢d油份出黎, 以簡單的方式去呈現拖羅的魚鮮 ,油香瞬間在口裡爆發 。

北海道根室海膽軍艦
表面呈金黃色,其膽肉瓣雖小卻肥厚飽滿,入口中隨即化開,味道甘香,鮮甜之味道實在令人再三回味。

醬油湯稻庭烏冬
稻庭烏冬則幼滑細膩,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比。

甜品
可以選Coffee或雪糕, 杏仁咖啡味雪糕,濃縮咖啡有雪糕的甜蜜,也有牛奶的香甜, 杏仁粒的美味為雪糕加添口感,為整餐畫上完滿的句號。
在這寒冬,一個人在途上,來了朋友推介的豐。我挑了lunch menu中380元的A4和牛壽喜燒定食。店舖装修雅緻,伴隨着柔和的燈光和温馨的純音樂,寫意😃!前莱醬油茄子是凍的,有濃郁柚子的味道,很開胃,夾配得極之好。熱呼呼的茶碗蒸蛋,跟茄子同一時間上枱,好精緻,蛋滑冬菇香🥰,蛋內有好鮮味的魚塊,驚喜。A4和牛,女職員簡單講解吃法,將雞蛋撈匀在壽喜燒焗,伴飯吃。鍋內有好豐富的「內涵」,除了主角A4和牛入口即溶,好濃的靚牛味,好新鮮,我不停在翻滚娃娃菜,菠菜,小草菇,粗線條的日本葛絲,滑嘟嘟的豆腐,全部係新鮮上乘的食材,日本米飯好軟绵綿,令我食指大動。寒冬中給自己的獎勵🛎️No. 1 鍾意這個定食🤤。飯後來一客麵鼓湯和甜品,甜品可以有咖啡或雪糕,我挑選了杏仁咖啡味雪糕,雪糕有好重口味的咖啡和好多粒狀杏仁,好好味道😆🍨。這店的食物有超高的水準,價錢合理,物超所值,感謝朋友的推介。年青有禮的職員態度親和,令人賓至如歸。我將偕同朋友再來惠顧,也想熱烈推介正在看這個食評的您👩‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👧👨‍👩‍👧‍👧👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👦👩‍👧‍👧👨‍👦👦🏻。我在fb Like 👍 及share,有8

飯後來一客麵鼓湯和甜品甜品可以有咖啡或雪糕,我挑選了杏仁咖啡味雪糕,雪糕有好重口味的咖啡和好多粒狀杏仁,好好味道😆🍨。

我在fb Like 👍 及share,有85 折,更抵吃😃😃🙏。埋單$361元,物有所值。
  • A4和牛壽喜燒定食
今日去到尖沙咀高級壽司「豐」,裝修簡潔,一進門就見到L形吧檯,客人可以一睹師傅手藝和刀功,而座位亦很舒適,客人之間設有易拉架做格隔,保持私隱度同空間感午市有廚師發板、壽司定食,唔想食生亦可以點和牛壽喜燒、燒魚定食等,價錢$280-$980,套餐包有前菜、茶碗蒸、湯、主食同甜品------A4和牛壽喜燒定食 $380茶碗蒸好快就送上,高湯搭配滑嫩的蒸蛋,沒有過多調味同配料,顯得餐廳樸實無華,蛋質感滑嫩順口,不過有點偏流質,而高湯帶有甜味,配搭香菇好食前菜是燒鰻魚有別於一般蒲燒鰻魚,醬油味唔重,鰻魚外皮燒得乾身,一咬下有酥脆聲音,肉質細嫩肥美,完全冇骨,不用厚重醬汁去除魚腥味,最簡單將魚身直接燒已經好出色主菜A4和牛壽喜燒進場,店員提醒鍋非常熱,可以將牛肉放在湯底慢慢煮熟,如果唔夠熱可以再加熱,非常貼心和牛油花細密同細膩,霜降程度明顯,放進口待它慢慢融化,帶有甘香同濃郁牛味其他配菜同樣出色,豆腐有輕輕煎過,夾起時唔會好易爛,非常嫩滑,蔬菜煮得好透,吸收左湯同肉汁,香濃更鮮甜,洋蔥依然保持到爽脆口感,米飯粒粒分明,不會很硬麵豉湯上有幾片蘿蔔,清甜而爽口甜品來一份咖啡雪糕,入面仲有果仁,豐富口

------
A4和牛壽喜燒定食 $380

燒鰻魚

A4和牛壽喜燒

麵豉湯上有幾片蘿蔔,清甜而爽口
麵豉湯

甜品來一份咖啡雪糕,入面仲有果仁,豐富口感,而且溶得唔快,碟同雪糕麵都非常夠凍,甜而不膩
咖啡雪糕
2020-12-21
燒鰻魚
A4和牛壽喜燒
咖啡雪糕
2020-12-15 129 瀏覽
是日約了友人品嚐omakase店舖坐落於漆咸圍一條小巷中 ,附近大多是韓式餐廳 ,不知道味道又是否一樣能凸圍而出呢?甫進餐廳 ,裝潢簡潔 ,牆上一個大屏幕不停轉換着日本風景與建築的照片, 對於這一年無法出走的香港人 ,要幻想置身在日本的代入感應該會特別強吧!今天品嚐的稻~特選壽司十貫與稻庭烏冬先上茶碗蒸 ,小小一份卻鮮味滑嫩 ,好感頓時油然而生😘壽司十貫:包括 魴鮄魚 、金線鯛 、北海道帆立貝 、甜蝦 、象拔蚌 、𩶘魚腩位 、昆布漬左口魚 、松葉蟹 、醬油漬中拖羅 、北海道海膽個人本身喜歡吃甜蝦與海膽 ,這裏的甜蝦好吃不在話下 😄海膽實在令人捨不得呑下去啊!啖啖鮮甜 又夠凍!看着吃着師傅以熟練的技巧手握每一件壽司,超有滿足感!最後以濃郁的魚湯稻庭烏冬作結尾 ,心想著以後在尖沙咀用膳又多一個選擇了!還有甜品,我選了杏仁咖啡雪糕,想不到連雪糕的品質也這麼高,今天這趟日本之旅真的不枉此行,哈哈😄😄現在餐廳有八五折 ,這個價錢能吃到廚師發板真的十分抵 ,實在很值得推薦👍👍
是日約了友人品嚐omakase

今天品嚐的稻~
特選壽司十貫與稻庭烏冬

先上茶碗蒸 ,小小一份卻鮮味滑嫩 ,好感頓時油然而生😘

壽司十貫:包括
魴鮄魚 、金線鯛 、北海道帆立貝 、甜蝦 、象拔蚌

還有甜品,我選了杏仁咖啡雪糕,
想不到連雪糕的品質也這麼高,
今天這趟日本之旅真的不枉此行,哈哈😄😄

2020-12-15 141 瀏覽
之前聽好多同事食過尖沙咀「豐」Omakase,今日我都約朋友黎試下lunch set, 特選壽司十貫、稻庭烏冬、雪糕/咖啡. 刺身非常新鮮,特別是中拖羅和北海道海膽,前者油脂香濃,入口融化;後者鮮甜美味,足以媲美在日本食過的魚生~魴佛魚金線鯛北海道帆立貝甜蝦象拔蚌立魚腩昆布漬左口魚 松葉蟹醬油漬中拖羅北海道海膽稻庭烏冬開心果雪糕&杏仁咖啡雪糕餐廳環境高雅寧靜,食物質素高之餘定價唔會太貴,而且Like & share  社交平台 有discount 85折,性價比好高,值得過黎一試

魴佛魚

北海道海膽

稻庭烏冬

開心果雪糕&杏仁咖啡雪糕

2020-12-12 644 瀏覽
抓緊仲可以堂食的時間,老公帶左我去尖沙咀食廚師發辦~見openrice評價都幾好,所以對餐廳都幾有期望~餐廳有三個價錢,難得食一次,老公話叫最貴果個店員先遞上合桃小魚乾和蒜頭漬作為前菜~第一次食以合桃作的前菜,幾好食同小魚乾的口感同味道都好配合,魚乾唔會好硬或者好鹹,口感剛好,是令人食不停口的前菜蒜頭漬好特別!蒜頭非常爽口,而且沒有蒜頭的強烈味道!少少酸少少辣,完全食唔岀係蒜頭!好開胃~之後首先岀場的是章紅魚薄切,見住師傅刀功好犀利,每一塊都切得好均勻,加左少少柚子皮,點酸汁一齊食,味道煥然一新~北海道赤偉蠔,第一次食蠔係用爽脆黎形容,味道好好,好有蠔味~口感好清爽北海道白子,師傅話夠粗身夠白色先係靚白子,同酸汁一齊食一啲都唔腥而且好易入口,口感好得意,好滑,好似最脹了的氣球,輕輕咬開會有流岀,融係口入面,第一間都要一些時間接受但之後就覺得幾特別幾好食刺身仲有鱲魚,大拖羅大拖羅,真入口即融!沒有根,每咬一啖就融一節,好好食~慢煮鮑魚,配蟹肉大根,鮑魚上面係用鮑魚乾煮成的醬汁同鮑魚一齊食,正呀!蘿蔔都好入味!鮑魚又爽又腍,好香鮑魚味原來仲有梭子蟹喺後面襯住啲鮑魚,蟹肉清甜壽司有左口魚壽司
餐廳有三個價錢,難得食一次,老公話叫最貴果個

刺身仲有鱲魚,大拖羅

大拖羅,真入口即融!沒有根,每咬一啖就融一節,好好食~

原來仲有梭子蟹喺後面襯住啲鮑魚,蟹肉清甜

壽司有左口魚壽司

仲有秋刀魚壽司

最好食的拖羅壽司

超爆多的海膽手卷

還有普通拖羅壽司

慢煮魚湯放咗隻大蜆落去,非常好飲,又清又夠味,蜆肉剛熟,唔靭冇沙,食落creamy但唔會覺得生,好甜

甜品係北海道士多啤梨,香印提子,大芬梨

順帶一提,師傅非常之友善,好風趣,令客人食得好開心
8點後埋單,分享fb,可享9折啊

• 大拖羅
2020-12-07 116 瀏覽
呢間日本餐廳平時做開omakase, 代表野食質素一定有保證👍🏻今日就試下lunch set先,疫情期間仲有全店85折添.賀.溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼 $280 +1 85折姐係 $266套餐包前菜、茶碗蒸、麵豉湯、雪糕或咖啡.前菜係白身魚南蠻漬,酸酸地嘅魚配洋蔥好開胃😋.茶碗蒸超嫩滑,仲有啲魚肉喺底💕.和牛丼勁好食!!用上A5和牛,溫泉蛋同飯一齊食,和牛份量好足料,每一啖都食到雪花油脂同肉味,仲食到好香鐵板味,好夠鑊氣,雖然個飯都幾大但我都食到一粒都冇😋.提子冧酒雪糕店員問我揀咖啡、開心果雪糕定提子冧酒雪糕,我揀左提子冧酒雪糕,酒味好香濃,仲有少少提子乾,個味有少少似Haagen darz
套餐包前菜、茶碗蒸、麵豉湯、雪糕或咖啡
前菜係白身魚南蠻漬,酸酸地嘅魚配洋蔥好開胃😋

茶碗蒸超嫩滑,仲有啲魚肉喺底💕

提子冧酒雪糕
午餐
2020-12-07 449 瀏覽
2020年11月30日 星期一黎到11月嘅最後一日,突然又收到壞消息,因為疫情關係需要WFH,好多準備工作都要重新再做過,不過都冇辦法,唯有希望疫情盡快完結啦。。。所以今晚就同老婆食好啲安慰自己,去左尖沙咀食omakase一去到餐廳員工已經好親切,細心安排坐位俾我哋之後再俾餐牌,餐牌當然係omakase,有分3個價錢,最後我哋決定食豪啲,要最貴果一款等左一陣就有前菜送到,分別係合桃配魚干同酸薑配蒜頭漬,師傅話合桃魚干係日本既傳統前菜菜式,鹹鹹脆脆,用黎送酒一流,果然魚干帶出既鹹味同合桃幾配合,而酸薑就幾開胃之後有薄切鱆紅魚,完全睇得出師傅嘅功架,每一塊都切得好平均而且好薄,上面加咗少少柚子皮,點埋酸汁一齊食,更加帶出魚嘅鮮味跟住有北海道出產嘅蠔,呢一款蠔肉好爽脆,同平時食開嘅真係好唔同,有蠔味得黎又唔腥,真係唔錯終於到我期待已久嘅部份,就係大拖羅!!要知道靚嘅拖羅係香港係好難搵到,呢兩舊絕對係真材實料,因為入口即融,完全無筋,而且充滿魚肉鮮味,真係一食會上癮,無得彈!!至於呢一舊都係拖羅,雖然比起之前嘅大拖羅無咁大驚喜,不過味道都唔錯,仍然貫徹無筋,配合埋壽司飯,成個口都覺得好滿足然後
2020年11月30日 星期一
所以今晚就同老婆食好啲安慰自己,去左尖沙咀食omakase

然後有慢煮鮑魚配梳子蟹肉大根,鮑魚上面係用鮑魚乾煮成的醬汁,所以同鮑魚一齊食零舍配合,而且蘿蔔煮得好腍,仲充滿蟹肉味添

壽司當然唔少得食海膽啦,冇諗到海膽嘅份量會咁多,咬落去有一陣陣海水味,係幸福嘅感覺呀

差唔多到最後嘅時候仲有個湯,裏面放咗昆布同大蜆,飲落去好清甜

甜品方面有時令生果,分別係北海道士多啤梨、香印提子同大分縣梨,全部都好爽甜,正好分解左呢一餐嘅油膩感

由於我哋喺優惠期內關注左餐廳嘅 社交平台專頁,所以埋單有九折優惠,感覺雖然有少少破費,不過真係好似返到日本食一餐咁
2020-11-30
2020-11-23 113 瀏覽
今日同同事去韓國街買韓國食品,同事話今日做到一單生意所以要慶祝一下,我就提議之前和女朋友慶祝生日一起吃的廚師發板做午餐,我地叫左每個人$580的廚師發板,包括三款刺身,燒物,及五枚壽司。刺身是帶子,赤背及大拖羅。燒麥是令我眼前一亮的金槍魚魚鱗燒,這魚的鱗片10分香脆可口,魚肉又有魚汁,是我吃燒物難得一見的美食,另外壽司有甜蝦壽司帶大羅壽司秋刀魚壽司及赤身壽司。其中秋刀魚壽司是當做,口感很滑很爽,甜蝦也有着水晶蝦的大細,最後當然是海膽卷,紫菜加上海膽非常脆,是另一絕,最後我們上了一杯咖啡,為今天的午餐及收穫畫上一個完美的句號。
今日同同事去韓國街買韓國食品,同事話今日做到一單生意所以要慶祝一下,我就提議之前和女朋友慶祝生日一起吃的廚師發板做午餐,我地叫左每個人$580的廚師發板,包括三款刺身,燒物,及五枚壽司刺身是帶子,赤背及大拖羅。燒麥是令我眼前一亮的金槍魚魚鱗燒,這魚的鱗片10分香脆可口,魚肉又有魚汁,是我吃燒物難得一見的美食,另外壽司有甜蝦壽司帶大羅壽司秋刀魚壽司及赤身壽司。其中秋刀魚壽司是當做,口感很滑很爽,甜蝦也有着水晶蝦的大細,最後當然是海膽卷,紫菜加上海膽非常脆,是另一絕,最後我們上了一杯咖啡,為今天的午餐及收穫畫上一個完美的句號。
2020-11-23 90 瀏覽
今日去尖沙咀客戶那裏推銷產品,得知附近有一間很多好評的廚師發板餐廳,所以好想去試吓,果然去到已經滿座餐廳服務員很有禮貌地跟我們說要兩點後才可以入座。因此我們等了大概半小時才入坐。我們叫了每位$580的廚師發板,包括三款刺身,一款燒物,及五件壽司。最讓我難忘的那三款刺身,赤背很爽甜,帶子很大粒一分為二咬落去很爽很有帶子的海水味道,拖羅入口即溶有一浸魚油般的香口味道。最後加上一杯咖啡成就了一個滿足的下午。
三款刺身
三款刺身
2020-11-17 68 瀏覽
豐 - 廚師發辦Omakase 日本菜一向是我的最愛,有時候當然要豪一豪,今日要食的就是廚師發辦Omakase ,廚師會挑選出當日最時令、優質的食材,即席發辦。現在還有最新優惠,晚市20時前結帳及離座可享全單85折,20時後則可享全單9折。合桃小女子魚乾前菜有脆口合桃加上醃製過的魚乾小吃。二點刺身有間八魚腩,肉質肥美,另外有魚子醬配鮟鱇魚肝,鮮味的法國魚子醬和芝士口感般入口溶化的鮟鱇魚肝,廚師表示配上特別調製的酸汁味道更鮮。刺身北海道帶子配上內蒙古岩鹽、油脂豐盈的中拖羅、鹽漬鯖魚輕輕火炙後油香滿滿。金鯛魚熟食的魚料理,廚師表示有兩個步驟,先煎香金鯛魚身、再後炸魚鱗,魚肉嫩滑魚油夠,加上脆口魚鱗,配上梅醬味道更佳。壽司肉質紮實起膠的甜蝦、爽口彈牙赤貝、時令秋刀魚、醬油漬赤身、鮮味鮮甜的北海道海膽。時令松葉蟹鮮味的蟹膏加上鮮甜的蟹肉絲和完整的蟹棒,層次豐富的新鮮松葉蟹。慢煮𩶘魚湯香濃魚味的𩶘魚湯,飲完暖笠笠。夕張哈密瓜北海道夕張的哈密瓜,果甜十足。
豐 - 廚師發辦Omakase

合桃小女子魚乾
前菜有脆口合桃加上醃製過的魚乾小吃。

二點刺身

刺身

金鯛魚

壽司

時令松葉蟹

慢煮𩶘魚湯
香濃魚味的𩶘魚湯,飲完暖笠笠。

夕張哈密瓜
北海道夕張的哈密瓜,果甜十足。
2020-11-14 98 瀏覽
同屋企人提起廚師發板,我爸話未食過,叫我帶佢去試下lunch,仲話請我食呀哈哈! 於是我就悉心挑選啦,揀咗呢間叫 豐 嘅喺尖沙咀嘅日本餐廳,午飯時間都有廚師發板叫。當日,我哋叫咗最貴嘅廚師發板套餐780蚊,再加200蚊升級至和牛,嚟一餐豪華嘅日式午餐! 首先嚟嘅係甘醋水蛸海帶, 同埋茶碗蒸。師傅話水蛸即係章魚 ,肉質幾結實爽口, 帶有少少彈性,味道唔錯。茶碗蒸嘅蛋超滑,整體係清清地,有冬菇雞肉等配料。下一道就係三款刺身先食鱆紅魚, 肉質較軟身, 味道鮮甜。師傅建議點酸汁食,又真係好夾喎。然後到降霜鰤魚, 魚味濃, 有少少爽口, 比較突出,我個人十分喜歡。之後係大拖羅,淨係一望就知道係超肥美! 接近入口即溶,食完齒頰留香,真係要慢慢食,合埋眼享受,真係非常令人回味,個香味久久不散。我同爸爸都好滿意。再嚟兩款刺身白子 及 鮟康魚肝, 師傅話係北海道時令。鮟康魚肝,比平時食嘅輕盈和軟身,食完兩件都唔會覺得滯。白子,質地滑嫩,充滿水份,味道清清地,平時比較少食到呢樣嘢,感覺幾特別。食完刺身到熟食啦! 就係我哋升咗級嘅汁燒宮崎A4和牛! 和牛粒上嘅係炸蔥絲,底下有洋蔥,個汁係用脂肪制嘅。 每一粒

首先嚟嘅係甘醋水蛸海帶, 同埋茶碗蒸。

茶碗蒸嘅蛋超滑,整體係清清地,有冬菇雞肉等配料。

下一道就係三款刺身

再嚟兩款刺身

白子 及 鮟康魚肝, 師傅話係北海道時令。

鮟康魚肝,比平時食嘅輕盈和軟身,食完兩件都唔會覺得滯。

食完刺身到熟食啦! 就係我哋升咗級嘅汁燒宮崎A4和牛!

和牛粒上嘅係炸蔥絲,底下有洋蔥,個汁係用脂肪制嘅。 每一粒都外脆內軟,煮得啱啱好,牛味香濃,連個汁亦都超正,同和牛好夾。記住唔好浪費咗啲炸蔥絲呀,連埋和牛粒一齊食好正㗎,呢個組合好特別。

食完熟食 到五件壽司啦。

第一件係 銀鱈魚 刺身grade,肉質有啲結實爽口 ,魚嘅味道幾香。

第二件好開心係 大拖羅, 因為我自己本身好鍾意食 拖羅!

又係勁肥美, 接近入口即溶呀, 估唔到又可以再度回味美味嘅拖羅。

第三件係 赤身,魚味濃郁,大大件啖啖肉。

第四件係 鯖魚,鹹鹹地又帶少許鯖魚經常都會有嗰種酸味,有個卷物食下都唔錯。

最後一件係海膽,清甜,冇腥味,係好嘢嚟! 好開心今餐遇到海膽,因為唔係每次廚師發板都一定有㗎,要睇 啲貨靚唔靚,如果海膽唔靚,師傅就唔會入貨㗎喇。

臨近尾聲飲返碗麵豉湯。中和一下味蕾先。

最後係甜品,我要咗冧酒提子雪糕,微微酒味,粒粒提子,牛奶味香,口感幼滑。 為今餐劃上完美嘅句號。

我同爸爸都好滿意呢餐廚師發板! 食材新鮮,師傅有禮貌,廚藝刀功都好好,地方舒適整潔,推薦!

另外,餐廳而家做梗優惠啊,午餐晚餐都有㗎。
午餐
2020-11-07 86 瀏覽
晚市 豐Omakase🤩,平日都滿座,一定要Book定位!!..............................全部食物都好新鮮又好好食,燒物刺身定壽司都好高質,環境舒服,師傅會不時同客人傾吓偈,人情味勁高👍🏻👍🏻海膽生蠔好正,總有吞拿魚刺身同蝦🥺平時我唔點食生野,但每件都值得一試😍新鮮又唔會腥!超級推薦,下次一定會再去!..............................

全部食物都好新鮮又好好食,燒物刺身壽司都好高質,環境舒服,師傅會不時同客人傾吓偈,人情味勁高👍🏻👍🏻

超級推薦,下次一定會再去!

夜晚食飯,叫左中間個omakase$1088一個人,兩個人食,唔計甜品得10道,3刺身5壽司1燒物1湯。唔講味道個量真係好少,晏晝其他地方食都唔只呢d數啦,仲要晏晝其他地方好多都係$400-800。再講食既野,超級普通,料又普通,8樣刺身+壽司有4樣吞拿魚係相同?又無自家製既漬物/料理,完全無一樣係特別好貴,唔講真係唔覺自己食緊omakase。係香港食過幾間都唔會咁,第一次食一間咁既omakase壽司店,唔明點解可以咁求其。相裡面有少少無影到,睇相你就會睇到有幾好食🙃同幾新鮮,我就唔覺得值咁貴同唔抵唔好食啦,要唔要試就睇你地啦。