2021-02-13
廚師發辦omakase 價錢平至四百幾蚊,貴到3000幾蚊一餐都有今日一試一間屬中等價位嘅尖沙咀小店——豐今日揀咗$780嘅廚師發辦包含一款熟食,三款刺身,五款壽司 決定好我哋就慢慢品嚐由師傅幫我哋 嚴選既最優質、最時令的食材!赤背裙邊(前菜)酸酸甜甜嘅醬汁開胃一流茶碗蒸用日本白神山水烹調嘅茶碗蒸果然特別滑口 配上鮮魚 難怪食落特別鮮味立魚薄切 賣相超靚嘅立魚刺身將刺身排列到一朵櫻花形狀 配上柚子汁以及紫蘇葉 甜甜酸酸嘅感覺就好似初戀一樣~不得不提師傅嘅刀工薄得透光中toro,白子,(忘了名字的魚)小妹初嘗白子本身都唔係好清楚係乜嘢 問過師傅 師傅只係一句:一定一試愛上(雄性魚類的生殖腺)(日本人視之為美味)哇!果然食omakase就係要相信師傅~真係好食!雖然佢嘅賣相唔多討好但係佢嘅口感真係一流!滑脫脫嘅表面 入口未至於即溶 有一種好厚但係又好嫩既口感 食落好似一啖奶油 好特別嘅味道配上橘醋、蔥、辣蘿蔔泥 可幫助減去肥膩感帶子大大隻身厚嘅帶子鮮味十足活赤背新鮮即開 上碟仲郁緊嘅活赤背 爽甜到不行醬油漬赤身左口魚北海道海膽一到手 立即成個擺入口香甜海膽齒頰留香慢煮鮑魚原隻鮑魚 配上蘿蔔
今日一試一間屬中等價位嘅尖沙咀小店——豐
今日揀咗$780嘅廚師發辦包含一款熟食,三款刺身,五款壽司
赤背裙邊(前菜)
酸酸甜甜嘅醬汁開胃一流
茶碗蒸
立魚薄切
不得不提師傅嘅刀工薄得透光
中toro,白子,(忘了名字的魚)
(雄性魚類的生殖腺)(日本人視之為美味)
哇!果然食omakase就係要相信師傅~真係好食!
配上橘醋、蔥、辣蘿蔔泥 可幫助減去肥膩感
帶子
北海道海膽
一到手 立即成個擺入口
香甜海膽齒頰留香
慢煮鮑魚
原隻鮑魚 配上蘿蔔、昆布、京蔥
鮮甜肉嫩
開心果雪糕