2020-03-24 417 瀏覽
友人生日當然要食好D,今次在網上找到這間開業不久的廚師發辦餐廳,訂好位,帶友人來這裡慶祝一下。餐廳一入門口便見到一個很大的壽司師傅bar枱,座位都是圍繞著bar枱的,基本上坐那個位置都可以看到師傅準備。餐廳燈光光猛簡潔,給人一種很高級的感覺,而且牆上也播影著一些關係日本風景的圖片,很有去了日本的感覺!我點了一個主要食壽司的omakase餐!「豐」這個餐有前菜、9款壽司、湯及甜品。前菜是沙律,沙律拌上柚子醋,再加上有魚刺身,是一個很開胃的前菜!北海道原粒帆立貝壽司,帆立貝非常大粒又厚肉,味道鮮甜,師傅把壽司飯弄得少過刺身,令刺身的味道更特出!赤貝壽司,赤貝新鮮,爽口彈牙,有一種好鮮的感覺!甜蝦壽司,這裡的甜蝦跟平時吃到的不同,肉身較脹卜卜更鮮甜!鱆紅魚壽司,師傅已在魚的上面塗上醬汁,可以不用點豉油也夠鮮味,魚的口感較爽口。立魚壽司,魚生切得薄片,看上去有點晶瑩剔透的感覺,食落味道鮮甜!左口魚壽司,魚有稍稍燒過尾部,除了有魚的鮮味,更能吃到炭燒的味道,很有層次!鯖魚壽司,有濃郁的魚味,魚的味道在口中回漱,令人回味!中拖羅壽司,拖羅有入口即溶的感覺,魚味濃郁。大拖羅壽司,這款拖羅師傅有稍稍燒

赤貝壽司,赤貝新鮮,爽口彈牙,有一種好鮮的感覺!
甜蝦壽司,這裡的甜蝦跟平時吃到的不同,肉身較脹卜卜更鮮甜!
鯖魚壽司,有濃郁的魚味,魚的味道在口中回漱,令人回味!
中拖羅壽司,拖羅有入口即溶的感覺,魚味濃郁。
大拖羅壽司,這款拖羅師傅有稍稍燒過,能夠迫出油份,令食落不會有太油膩的感覺,這款拖羅入口即溶的速度比中拖羅更快!
箱室海膽,這款壽司,師傅整完便會交到你手中,而且要盡快食用,因為放久了紫菜會變淋不好吃!海膽鮮甜又creamy,而且帶有少少海水的味道!
椰子螺湯,這個湯很清甜,有淡淡的螺味,湯內有螺肉、豆腐、紹菜、菇等,完全有一種清清口腔的感覺!
甜品是夕張蜜瓜,蜜瓜非常甜,很滿足呢!

餐廳現在還做緊85折,非常抵食,有機會一定會再黎!
2020-03-23
2020-03-18 109 瀏覽
話說朋友仔極度推介壽司豐,於是趁有機會去試下佢地嘅lunch. 由於我地比較麻煩,有好多食物敏感 🥜🦐🦞🦀🦪,每次食 Omakase 都要係booking 嘅時候講清楚。好好彩師傅冇嫌棄我地麻煩都一一滿足到我地,真係麻煩哂師傅 🙏 當日係坐壽司bar 枱 (見到佢入面有間房,不過唔知會唔會open for booking) 坐得都舒服唔會有好迫嘅感覺。師傅會觀察你食完每一碟嘅反應,冒求令你enjoy 每一款菜色。今次我地試左Sushi and Sashimi Omakase, 下次一定會試埋sushi set 嘅Omakase

2020-02-28
紀念日
2020-03-14 392 瀏覽
同好姊妹一齊慶祝生日 , 選擇咗尖沙咀嘅 "豐" 廚師發板 😎😎 ~喺疫情下 , 食店晚上仍然有好多食客捧場 , 未食都覺得有質素保證 😏😏 ! 而家食店仲有 85 折 !! 折扣好有誠意 😗 廚師發板有 3 款 , 我哋揀咗 "錦.上" ($1088)開始美食之旅之前 , 師傅先奉上枝豆同水菜作前菜 , 水菜口感似沙律菜 , 不過食落草青味甚濃 ! 鍾意食濃味菜嘅朋友要試下 !!鱆紅魚薄刺身 , 配埋酸酸地嘅柚子汁 , 味道好夾又開胃 ~牡丹蝦非常鮮甜 , 咬落去肉質係有彈性 ~ 螢光魷魚 , 一咬就爆曬 d 魚子出黎 😲白子呢款食材我期待已久 🤗🤗 , 但每次食廚師發板都無呢款食材 , 今次終於試到 🥳🥳🥳 !!!白子係魚類嘅精囊 , 係日本被視為美食及補身極品 ~ 雖然外貌不太討好 , 但有驚喜 , 非常鮮味 , 口感滑溜 , 配埋柚子汁同青蔥 , 味道清新😋 ~2 大舊大拖羅 😱😱!!! 啖啖肉 , 充滿油香 , 冇得輸 , 上菜之前師傅喺大拖羅上面燒吞拿魚魚皮 , 令到吞拿魚油精華全部滴曬係拖羅上 , 令大拖羅更添油香 😍😍 ~北海道牛奶石卷蠔幾大隻 , 成隻擺落口 , 啖啖
開始美食之旅之前 , 師傅先奉上枝豆同水菜作前菜 ,
牡丹蝦非常鮮甜 , 咬落去肉質係有彈性 ~
螢光魷魚 , 一咬就爆曬 d 魚子出黎 😲
白子係魚類嘅精囊 , 係日本被視為美食及補身極品 ~
北海道牛奶石卷蠔幾大隻 , 成隻擺落口 , 啖啖肉 , 最緊要係新鮮 !
海膽 - 成個口充滿海膽嘅感覺 , 真係不得了
象拔蚌好大嚿 , 係超厚切 😳😳
中拖羅配紫菜 , 好似食緊夾心餅咁 ~  紫菜香脆 , 中拖羅軟綿滑口 😏
合桃小女子 - 小女子係魚乾 ~ 幾好食 , 唔會太硬或太乾
壽司有北海道帶子 , 牡丹蝦 , 赤身醬油漬 , 烏賊 , 左口魚配火炙左口魚邊同昆布鯖魚 , 每件都新鮮
左口魚配火炙左口魚裙邊呢個幾特別 , 第一次試 ~~ 烏賊係厚切 ~~ 昆布鯖魚味道好夾 😊😊 !!

吸物係西班牙豚肉湯 , 豚肉慢煮左 9 個小時 !!  充滿肉嘅甜味 , 比味噌湯更有新鮮感同驚喜 👍👍
甜品
當日有豆腐同綠茶味雪糕 , 豆腐味幾突出 , 2 款雪糕都偏奶味重 dd ~

整體嚟講食店裝修簡約 , 富日式感覺 , 服務周到 , 環境乾淨 , 刺身壽司選擇都幾多元化 , 而且每樣食材都非常新鮮 ! 呢個價錢絕對係抵食 , 😬😬 而家仲有 85 折 , 唔好錯過呀 😏😏😏 !!!
  • 牡丹蝦
  • 拖羅
  • 海膽
2020-03-12 68 瀏覽
尖沙咀豐 人均💰1000‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧相信大家呢排都少左出街食飯,甚至係打邊爐。小編今日都做左個新嘗試,就係係一鍋堂買火鍋配料番屋企打邊爐😝。- 盛💰738 7⃣ 📌前菜 先黎水菜、海帶、同酸薑熱熱身,開開胃。酸薑味喚醒味蕾。📌壽司10件10件壽司廚師發辦。1. 左口魚白身魚一和向偏清淡魚味,但呢款勝在肉質滑嫩,輕輕點一點豉油便可。2. 墨魚新鮮墨魚唔痴牙,爽脆有嚼勁!3. 小肌 第一次食小肌,原本魚味都幾濃郁,仲有少少咸漬味之感。4. 白蝦白蝦係壽司黎講最穩陣,爽脆鮮甜。5. 章紅魚壽司輕輕燙一燙 ,甘甜清爽,脂肪豐富,口感紮實。6. 銀雪魚腩位 銀魚燒食得多,刺身都係第一次。口感結實爽口7. 赤身醬油漬入口軟嫩、但不及想像中重魚油香,質感軟腍滑溜,魚味濃厚。8. 中拖羅油脂豐腴,肉質綿綿,入口即溶。9. 鰻魚 最多食鰻魚,呢款相當有驚喜。鰻魚起左骨之如,完全冇泥味,外脆內軟,冇得彈10. 海膽海膽包紫菜一啖入口,鮮甜至極-📌味噌汁當日係牛肉湯,湯中有牛肉、菇等配料,滑甜可口。📌甜品熊本蜜瓜作結,脆口甜美。
尖沙咀豐 人均💰1000

盛💰738 7⃣

📌前菜
先黎水菜、海帶、同酸薑熱熱身,開開胃。酸薑味喚醒味蕾。

📌壽司10件
10件壽司廚師發辦。
1. 左口魚

2. 墨魚
新鮮墨魚唔痴牙,爽脆有嚼勁!

3. 小肌
第一次食小肌,原本魚味都幾濃郁,仲有少少咸漬味之感。

4. 白蝦
白蝦係壽司黎講最穩陣,爽脆鮮甜。

5. 章紅魚壽司
輕輕燙一燙 ,甘甜清爽,脂肪豐富,口感紮實。

6. 銀雪魚腩位
銀魚燒食得多,刺身都係第一次。口感結實爽口

7. 赤身醬油漬
入口軟嫩、但不及想像中重魚油香,質感軟腍滑溜,魚味濃厚。

8. 中拖羅
油脂豐腴,肉質綿綿,入口即溶。

9. 鰻魚

10. 海膽
海膽包紫菜一啖入口,鮮甜至極

📌味噌汁
當日係牛肉湯,湯中有牛肉、菇等配料,滑甜可口。

📌甜品
熊本蜜瓜作結,脆口甜美。

2020-03-11 156 瀏覽
同朋友係尖沙咀搵到間隱世omakase🤤。呢間豐既地理位置偏靜,絕對係好好享受食物既好地方。餐廳木質裝潢比人一種安全舒適既感覺。空間開揚盡睹師傅手藝和刀功。-錦・上 💰1088 🔻前菜 - 水菜、海帶、酸薑先來一點開胃前菜,海帶新鮮爽脆,酸薑醒胃。🔻白子酸汁白子望落豐腴,質感Creamy,酸汁令口感更清新。-🔻刺身🔹章紅魚薄切清晰魚紋,味道甘甜清爽🔹銀鱈魚微燒 微燒逼出輕輕油脂,口感結實得黎好滑嫩🔹拖羅無根拖羅,口感扎實,食落爽口,魚油味濃郁🔻熟食 — 鱲魚真子昆布漬鱲魚味道鮮甜,魚味清澈,有點柚子香令味道更為清新,濕食一流 🔻壽司左口魚 薄切微透光,帶出左口魚清淡鮮味小肌魚味偏濃,帶點咸香之感,從而辟走魚腥味。赤身推羅魚味濃,沒有太多油脂,口感爽嫩。熟成拖羅 油脂豐富,入口即溶 海膽 香脆的紫菜包著海膽,味道鮮甜,入口即溶🤤🔻吸物 — 牛肉湯清清牛肉鮮甜味,既暖胃又滿足。🔻甜品熊本蜜瓜,甜美爽脆。———————
同朋友係尖沙咀搵到間隱世omakase🤤。

盡睹師傅手藝和刀功。

錦・上 💰1088

🔻前菜 - 水菜、海帶、酸薑
先來一點開胃前菜,海帶新鮮爽脆,酸薑醒胃。

🔻白子酸汁
白子望落豐腴,質感Creamy,酸汁令口感更清新。

🔻刺身
🔹章紅魚薄切
清晰魚紋,味道甘甜清爽

🔹銀鱈魚微燒
微燒逼出輕輕油脂,口感結實得黎好滑嫩

🔹拖羅
無根拖羅,口感扎實,食落爽口,魚油味濃郁

🔻熟食 — 鱲魚真子昆布漬
鱲魚味道鮮甜,魚味清澈,有點柚子香令味道更為清新,濕食一流

🔻壽司
左口魚
薄切微透光,帶出左口魚清淡鮮味

小肌
魚味偏濃,帶點咸香之感,從而辟走魚腥味。

赤身推羅
魚味濃,沒有太多油脂,口感爽嫩。

熟成拖羅
油脂豐富,入口即溶

海膽
香脆的紫菜包著海膽,味道鮮甜,入口即溶🤤

🔻吸物 — 牛肉湯
清清牛肉鮮甜味,既暖胃又滿足。

🔻甜品
熊本蜜瓜,甜美爽脆。

———————
2020-03-11 222 瀏覽
同朋友一齊慶祝生日 嚟咗尖沙咀一間日本餐廳食omakase 鋪頭位置唔係好起眼 入去亦都唔係好大 不過有一種好光猛舒適嘅感覺 位置唔多得十幾個位 全部都係吧枱位 可以望住師傅係你面前整嘢食 原來呢排做緊有個抗疫優惠有八五折呀 望吓個Menu先呢度有三款嘅omakase 我哋揀咗中間價錢嘅錦上$1088首先上咗前菜枝豆同水菜 跟住陸續都有客人嚟到都差唔多7:00個吧枱坐滿晒 師傅開始整嘢食啦 食omakase最期待係唔知佢會比咩你食 刺身有好多款-鱈魚白子配袖子汁 (師傅話白子好補好有益㗎 咬落去滑滑地甜甜地一啲腥味都冇)-蟑紅魚刺身 (配埋佢嗰醬真係好特別好好味呀 唔使點豉油都好夠味呀)-牡丹蝦刺身(爽口又甜嘅蝦)-螢光魷魚(原來螢光魷魚真係係個海嗰度搵啲燈照下佢係會有少少反光㗎)-北海道牛奶石卷蠔 (一口size好肥美)-大拖羅 (由坐低已經期待左好耐你望吓頭先師傅拎住嘅嗰舊拖羅幾靚幾肥美 咬落去好多油份好好味好香)跟住上咗另一個合桃小女子魚乾 我好鍾意嗰種魚乾鹹鹹地配埋合桃嚟食好開胃呀 太好味食哂唔記得影相添跟住到壽司啦 食左9款1. 北海道帶子 (好大粒好甜)2. 象拔蚌 3.

食omakase最期待係唔知佢會比咩你食 刺身有好多款

-牡丹蝦刺身(爽口又甜嘅蝦)
-北海道牛奶石卷蠔 (一口size好肥美)

跟住到壽司啦 食左9款
1. 北海道帶子 (好大粒好甜)
2. 象拔蚌
3. 牡丹蝦
4. 烏賊 (烏賊係色噴墨嗰啲 刺身咬落去好爽口)
5. 左口魚 (專登燒一燒左條邊 帶出佢嘅香味)
6. 赤身 (好深紅色好靚)
7. 青魚 (原來青衣都可以用嚟整壽司唔會話太鞋 夠魚亦都好滑)

8. 紫菜夾中拖羅(平時紫菜夾心餅就食得多 攞兩塊紫菜嚟夾住個拖羅嚟食真係第一次 好新鮮好夾呀都係唔需要加任何豉油已經好好食)
9. 海膽壽司 (新鮮海膽好甜一啲都冇腥味)

食飽就有個西班牙豚肉湯 慢煮9個鐘嚟整ga

最尾仲有雪糕 豆腐味 綠茶味 好滿足嘅一餐呀

omakase 食嘅係客人同廚師嘅互動 仲有佢每一樣嘅食材亦都非常之新鮮 上枱嘅時候亦都會介紹係啲乜嘢嚟嘅 成餐氣氛好開心好滿足嘅一餐生日飯呀

2020-03-10 90 瀏覽
以前舊店喺銅鑼灣,有間唔中幫襯。因為今日放假,心血來潮下午去咗尖沙咀食呢間嘅廚師發板。小店位於尖沙咀,原來只係得10數個位,感覺唔錯!今日揀咗$580嘅廚師發板午餐。一去到已經有侍應幫我地量體溫!跟住就上咗個凍豆腐同埋蒸蛋。坐喺師傅前面有個好處,就係佢會睇住你食嘢嘅進度你準備下一樣食物。說時遲那時快,師傅已經準備好螢火蟲墨魚刺身,同平時啲墨魚有唔同,佢好爽口,入口有小小薑味,口感一流,而且非常清甜。一共有三粒,唔會唔夠喉,但係又唔會太溜!好開胃!跟住上嘅係刺身,佢都係見到我食完一樣在上一日,保持最新鮮!右上:大筋拖羅 (非常重嘅吞拿魚味!)左下:帆立貝(非常鮮甜,聽講今朝先送到)右下:障紅魚刺身(配埋左上嘅醬汁,有淡淡的柚子味)跟住上嘅係慢煮6小時嘅凍鮑魚啊!佢唔係平時食開嘅軟淋,有少少咬口但係非常清甜!非常厚身,但係唔會好「un」跟住就連續上咗八件廚師發板嘅壽司!樣樣都好好食!左上:角螺(勁爽口)右上:象拔蚌左下:烏賊(同平時啲墨魚唔同,甜啲同埋質地再爽啲)右下:赤貝(非常大隻+厚身! )左上:醋漬青魚 (多層次口感)右上:銀雪魚刺身 (第一次食!)左下:大拖羅+岩鹽 (入口即溶,超
以前舊店喺銅鑼灣,有間唔中幫襯。
因為今日放假,心血來潮下午去咗尖沙咀食呢間嘅廚師發板。

一去到已經有侍應幫我地量體溫!跟住就上咗個凍豆腐同埋蒸蛋。

螢光墨魚刺身

一共有三粒,唔會唔夠喉,但係又唔會太溜!好開胃!

螢光墨魚刺身

跟住上嘅係刺身,佢都係見到我食完一樣在上一日,保持最新鮮!

右上:大筋拖羅 (非常重嘅吞拿魚味!)
左下:帆立貝(非常鮮甜,聽講今朝先送到)
右下:障紅魚刺身(配埋左上嘅醬汁,有淡淡的柚子味)

廚師發板刺身

非常厚身,但係唔會好「un」

慢煮(6小時)鮑魚

跟住就連續上咗八件廚師發板嘅壽司!樣樣都好好食!

左上:角螺(勁爽口)
右上:象拔蚌
左下:烏賊(同平時啲墨魚唔同,甜啲同埋質地再爽啲)
右下:赤貝(非常大隻+厚身! )
廚師發板壽司

左上:醋漬青魚 (多層次口感)
右上:銀雪魚刺身 (第一次食!)
左下:大拖羅+岩鹽 (入口即溶,超正!)
右下:吞拿魚醬油漬 (好重吞拿魚味)

廚師發板壽司

最後梗係唔少得呢度kind of signature嘅ending, 滿滿嘅海膽加埋激趣嘅紫菜!相機都要影返啲,如果淋咗就唔好食啦~

海膽手卷

食完之後仲會有麵豉湯,同埋咖啡或雪糕。今日因為食飽咗,選擇咗豆腐雪糕作為結尾!

豆腐雪糕

水準保留到,而且而家仲有全單八五折,所以性價比真係好高!作為香港人,真係要好好幫襯下啲小店支持下!

會再去😋😋😋
2020-03-10
慢煮(6小時)鮑魚
海膽手卷
豆腐雪糕
  • 廚師發板
又到一年一度嘅情人節❤️,為咗避免夜晚咁多人,所以選擇咗提前一日食個午餐慶祝一下。為咗方便食完返Office,所以選擇咗喺尖沙嘴嘅日式料理店。之前食Omakase,我都係喺港島區食,始終九龍區比較少呢類型餐廳。我哋都揀咗稻.特選の壽司十貫($350)🍣,即係簡化版嘅Omakase😊。首先,前菜係蝦肉南蠻漬🍤,蝦肉下面係洋蔥絲同青瓜絲等,微酸好開胃。接下來係茶碗蒸🥚,日本料理必備。甜蝦配拖羅蓉,🦐蝦肉超Creamy,好正,夾埋拖羅蓉一流;上面點綴嘅菊花🌼味道都好出。北海道鮮帶子,好厚好肥美,用上岩鹽同青檸🍋吊味,好清新。金目鯛,魚皮炙燒過🔥,肉質仍然保持煙韌。壽司用上梅醬同Wasabi,所以唔使再點醬油。鰈魚,魚身白雪雪,好厚肉,上面嗰嚿係燒過嘅鰈魚邊,好香😌。鱆紅魚(又名間白),魚肉好彈牙,用上柚子胡椒,確係幾辣🌶,配合重味嘅魚啱哂。沙白鯖魚,呢件係我十件壽司中嘅至愛😍。鋪喺上面嘅係醋浸白昆布,中間夾住薑客蔥花,配上炙燒過嘅鯖魚,味道好濃,成個組合好豐富,好正,不得了😋。醬油漬赤身,魚肉浸完醬油變得超滑,食落口感好舒服。呢個係魚背嘅位置,無乜油脂🐟。穴子,即係鰻魚,肉質比平日更淋更嫩。最
接下來係茶碗蒸🥚,日本料理必備。
北海道鮮帶子,好厚好肥美,用上岩鹽同青檸🍋吊味,好清新。
鰈魚,魚身白雪雪,好厚肉,上面嗰嚿係燒過嘅鰈魚邊,好香😌。
穴子,即係鰻魚,肉質比平日更淋更嫩。最出色係個醬,係料理店自家製作,用魚骨🦴同魚肉餚成,味道好鮮、好濃🤤。
中拖羅,色澤好靚,好重油脂,入口即溶,無筋!師傅介紹佢哋嘅拖羅唔係急凍貨色👍。
北海道根室海膽,用紫菜包住海膽,味道好甜,完全唔腥,紫菜好脆😚。師傅話我哋知紫菜有清味雷嘅作用,又解釋點解海膽會最尾先上。
師傅話呢隻嚟自北海道嘅海膽,係即日飛機運到✈️,而且係無添加,無任何防腐劑。
食完十件壽司飲返啖熱辣辣送上嘅味增湯😎。
最後,就係咖啡☕️,估唔到餐廳連咖啡都咁講究,叫我哋就咁飲啖試下先,之後再落奶又會有另一種口味。
成個午餐嘅過程好舒服、好放鬆😁,師傅好專業,不停講解我哋知唔同魚同食材嘅知識。
總括嚟講,呢餐日本料理午膳好高質,價錢係Omakase店一貫嘅價錢,即係唔會平得去邊😂。不過晚市價嘅Price range係$738至$1,288,比想像中OK,而且仲有情人節精選套餐,承惠$1,388一位,過時過節食好啲無計啦!題外話,賣單時發現午市有85折優惠✌🏻。
2020-02-13
情人節
2020-02-19 72 瀏覽
為左慶祝拍拖週年紀念,今次揀左間平時唔會食既高級野!唔單止食物既水準冇令我地失望,而且服務絕對係一流!食Omakase都有menu可以揀,我就揀左個專食壽司既,對比另外兩款,七百幾蚊都唔會太肉赤。開胃菜有兩款我幾鍾意既有柚子蘿蔔同紅酒蕎頭,如果食刺身menu師傅會另外再伴以蘿蔔絲同海帶。師傅首先連續畀左三件壽司我,分別係帶子,象拔蚌同埋赤貝。帶子同象拔蚌比較我之前其他地方食過既一個最大分別就係完全冇雪味,鮮甜既感覺毫無保留咁釋放左出黎!象拔蚌既形狀同係酒樓食開波浪形一片片既有D唔同,佢係長條形既,都一樣咁鮮味。之後有鹽焗銀杏,咸咸地,好似一粒粒薯仔咁幾好味。之後再上唔同既壽司:分別係左口魚、牡丹蝦、鱆紅魚、鯖魚、赤身、拖羅、海膽。牡丹蝦一向都係我既至愛,配以師傅既醬汁更加甜美。提一提大家如果件壽司有醬汁,其實唔使再點豉油,直接放入口啦!佢地既壽司飯都唔簡單,係用日本白神山既山水煮。食完壽司之後有個慢煮左九個鐘既牛肉湯,唔似飲開果種好濃既肥牛湯既味道,反而係有清甜滋潤感覺。最後有甜品慶祝我地週年紀念,係雲尼拿雪糕泡芙加芝麻豆腐雙球雪糕伴淡雪草莓。係度既西式甜點都唔馬虎,泡芙鬆化,包住好多

之後有鹽焗銀杏,咸咸地,好似一粒粒薯仔咁幾好味。

最後有甜品慶祝我地週年紀念,係雲尼拿雪糕泡芙加芝麻豆腐雙球雪糕伴淡雪草莓。係度既西式甜點都唔馬虎,泡芙鬆化,包住好多雲尼拿雪糕,係一個完美既結局呀!

成個用餐體驗都非常好,雖然只係得一個侍應姐姐,但都有好貼心既服務,師傅都好用心介紹菜式。
2020-02-19 82 瀏覽
今日同男朋友慶祝週年紀念,初嚐廚師發辦,我期待左好耐架啦😆呢間午市都有廚師發辦,我就叫左中間個個錦.上。呢間全部都係吧檯座位,可以望到壽司師傅點整,勁有日本既感覺。銀杏係前菜,用鹽炒過。刺身:帶子、象拔蚌、赤貝、左口魚、拖羅、牡丹蝦。我最鍾意帶子、象拔蚌同牡丹蝦,鮮甜肥美。壽司:鯖魚、赤身、拖羅、香蔥拖羅蓉。全部都好好食,入口即溶,特別係拖羅❤️❤️壽司飯係用白地神山既水整架,好高級。紫菜包海膽壽司,滿口海膽,好滿足😋鵝肝多士配牛奶草莓汁,多士好脆,鵝肝好香。和牛湯慢煮左九個鐘,好入味。全部食材都係當日最新鮮既魚生,服務一流,物有所值😚😚😚推介俾大家,黎慶祝任何開心事都好岩架😍
今日同男朋友慶祝週年紀念,初嚐廚師發辦,我期待左好耐架啦😆
呢間午市都有廚師發辦,我就叫左中間個個錦.上。

銀杏係前菜,用鹽炒過。
銀杏
刺身:帶子、象拔蚌、赤貝、左口魚、拖羅、牡丹蝦。
我最鍾意帶子、象拔蚌同牡丹蝦,鮮甜肥美。
帶子
象拔蚌
赤貝
左口魚
牡丹蝦

壽司:鯖魚、赤身、拖羅、香蔥拖羅蓉。
全部都好好食,入口即溶,特別係拖羅❤️❤️
鯖魚
赤身
香蔥拖羅蓉
壽司飯係用白地神山既水整架,好高級。
白地神山既水

紫菜包海膽壽司,滿口海膽,好滿足😋
紫菜包海膽壽司

鵝肝多士配牛奶草莓汁,多士好脆,鵝肝好香。
鵝肝多士配牛奶草莓汁

和牛湯慢煮左九個鐘,好入味。
和牛湯

全部食材都係當日最新鮮既魚生,服務一流,物有所值😚😚😚
推介俾大家,黎慶祝任何開心事都好岩架😍
2020-02-18
紀念日
2020-02-17 440 瀏覽
又係慰勞自己系列,更何況呢排發生咁多事,令我更加有要及時行樂既感覺。。。有時係要豪啲請自己食好西既!始終美味既食物對我黎講係第二樣最治療既東西,而第一樣係貓咪哈哈。入番正題,呢間小店位於尖沙咀一個旺中帶靜既地方,佢並唔係大街到,而係開左係一個小胡同入面。裝修好靚,入面都幾光猛,感覺好企理整潔。加上全部坐位都係吧台位,師傅可以同客人有最直接既接觸。 所有碗碗碟碟都睇得出好有心思挑選過,每隻都好靚~當中我最喜愛既就係呢隻貓貓碟~~~貓貓隱隱約約透出泥,馬上要幫佢影翻張相~坐左一陣,師傅Michael就先上左前菜,有水菜,海帶,醃蘿蔔同酸薑。海帶新鮮,完全無腥味。醃蘿蔔又係好好食!!師傅話係佢地自家製,落左柚子去整,我勁鐘意,食左勁多哈哈。北海道帶子新鮮,肉質厚實,絕對唔係好軟身,好似唔新鮮個種。滑身既左口魚配上酸汁食,再加啲蔥花粒,味道變得更有層次。新鮮開殼既北海道生蠔勁肥美!!!有淡淡既海水味,又脆身又甜,就算本身麻麻地生蠔既人應該都會覺得易入口同甜美!BTW,因為生蠔照唔小心炒左,唯有補上生存緊既蠔照。。。鮟鱇魚肝既口感就好似食緊一舊唔肥既牛油咁,入口輕輕咬,就覺得佢十分軟滑,但係又無

北海道帶子新鮮,肉質厚實,絕對唔係好軟身,好似唔新鮮個種。

滑身既左口魚配上酸汁食,再加啲蔥花粒,味道變得更有層次。

BTW,因為生蠔照唔小心炒左,唯有補上生存緊既蠔照。。。

鮟鱇魚肝既口感就好似食緊一舊唔肥既牛油咁,入口輕輕咬,就覺得佢十分軟滑,但係又無牛油咁肥膩既感覺。

新鮮既螢光魷魚配上薑蓉,魷魚細細粒,唔同平時食大大隻個啲墨魚咁會覺得要用力咬,佢好細膩,會覺得而家食緊既係bb魷魚,平時食到個啲係老魷魚既感覺。

然後就係今晚我既最愛之一,拖羅~~~師傅話呢個係水撥位,係靚野黎架哈哈!睇下佢美麗既油花~~~我見到佢真係雙眼發光~呢種入口即溶,魚油香味充滿成個口既感覺,真係無得彈!

池魚他他加左新鮮薑蓉,佢都係一種比較滑身既魚,肉質既彈牙同脆身。

銀鱈魚西京燒,銀鱈魚肉質嫩滑,新鮮整起,熱辣辣好好食!外皮都幾香脆。

跟住有過場既銀杏~用鹽炒既,好似剥開心果食咁,最岩送酒!可惜今日無打算飲酒哈哈。

五件壽司分別為象拔蚌,深海池魚,拖羅,鯖魚,同另一個我既最愛,海膽!師傅既手勢都唔錯,舊飯夾起身唔會散,咬落去唔會太實。

象拔蚌鮮甜爽口。
池魚同頭先既他他一樣都係咁脆身彈牙。
拖羅又係滿滿既油香,入口即溶既幸福感覺~
鯖魚肉質同味道比我想像好,可能我比平時既醋鯖魚同燒既鯖魚影響左啦哈哈!呢個完全唔腥,稍為無池魚咁脆身,但係都好好食。
海膽除左甜味之外,仲帶有淡淡海水味,感覺好新鮮。而且幾舊放上飯面,再放入口既感覺,實在太幸福啦~~

食飽飽之後有一碗𩶘魚清湯,有少少辣辣地,幾好飲。同埋我意外發現佢湯入面既豆腐有好香既豆味!

最後為今餐作結既係熊本赤蜜瓜,比起平時食既蜜瓜更加甜美可口。

今餐真係食得好滿足。師傅同侍應姐姐都好nice,會主動同客傾下計,而且餐廳環境又好。順便提一提既係,我幫襯左佢地既廁所,好乾淨之餘仲有埋潄口水!有時食完日本野都會驚個口有陣味,佢地貼心既準備都令人覺得好窩心!
2020-02-04
「同熱愛這遍土地,大家刻骨銘記。」係香港地每個人既生活步伐、節奏都唔一樣,有人安份守己,每日趕頭趕命返工,搵得個一萬幾千。有人不惜一切,奮身孤注一擲,為名為利,按左個自我。其實我覺得世界好簡單,但人太複雜,不過無論事情有幾困難都好,最緊要企硬自己,咁就無死啦。就好似尖咀呢間Omakase「豐 - Sushi Yutaka」就算肺炎疫情幾嚴竣,都緊守崗位,做好本份。一入到鋪頭Staff就即刻幫你量體溫,提醒你去廁所洗手,相當細心!而家餐廳為左同市民共渡難關,呢段抗疫時間全日仲會全單8折呀,係我就狗衝啦!👇📌錦 · 上 - $1,088♦前菜 - ▪ 水雲 · 鮟鱇魚肝▫ 鮟鱇魚肝近年之所以成為大熱,主要原因係佢既地位可以媲美法國鵝肝級,數。而呢到魚肝相當新鮮,質感食落綿化,味道甘醇,完全無果種油膩既感覺。而最底就有日本水雲,其實姐係香港既髮菜,加左蔥花同酸汁調味,夾雜酸甜感覺,帶出魚肝既魚香,唔錯。♦薄造り - ▪ 日本白象拔蚌 ▫ 餐廳新鮮飼養既白象拔蚌,睇住師傅拎到上枱都仲識得郁,就知相當生猛啦。師傅將佢切成絲,係務求比做到口感更加有嫩滑彈牙。用到岩鹽輕輕調味,唔需要點任何醬汁已經做

呢段抗疫時間全日仲會全單8折呀,係我就狗衝啦!👇

📌錦 · 上 - $1,088
♦前菜 -
▪ 水雲 · 鮟鱇魚肝

加左蔥花同酸汁調味,夾雜酸甜感覺,帶出魚肝既魚香,唔錯。

♦薄造り -
▪ 日本白象拔蚌

係務求比做到口感更加有嫩滑彈牙。用到岩鹽輕輕調味,唔需要點任何醬汁已經做到相當鮮甜爽口。

刺身 -

▪ 鰈魚

▪ 間八

▪ 中拖羅薄切

▪ 大拖羅厚切

鰈魚其實姐係俗稱既右口魚,比左口魚更加罕有,佢既肉味清新鮮甜,油份相當高,
師傅將佢個唇邊輕輕用火槍燒過變得濃郁爽口,非常好食;

間八又名璋紅魚,魚紋明顯好易睇,屬於厚切類刺身。而質感入口非常彈牙,係最有咬口既白身魚;

而拖羅有兩種切法,師傅將中拖羅薄切,將魚油同魚肉分佈得好細緻,咁樣薄切入口就唔會過份油膩,油香岩岩好;

大拖羅厚切後用上紫蘇葉同Wasabi,然後再用紫菜包住一齊食,咁樣可以將紫蘇葉既
香味撞上大拖羅既油香,呢個口感真係無得輸!

♦熱食 -
▪ 自家製日本銀鱈魚西京燒

▫ 由餐廳以每日唔同既熱食發辦,今晚呢個銀鱈魚自家醃製後,配合香港人口味。而銀鱈魚表面燒到微微金黃,
外層脆身,而咬落魚肉肉質個油潤度係滿分咁制。唔需要點任何醬汁,已經做到好入味,鹹甜適中。
師傅教落,最好既食法就係每食一啖魚肉,就咬一咬旁邊既甜薑,可以潔淨一下口腔,會更加好食!

♦旬の寿司 -
▪ 赤身

▪ 牡丹蝦

▪ 深海池魚

▪ 沙巴鲭魚

▪ 火灸左口魚邊

▪ 北海道根室海膽

▫ 輪到壽司環節,呢個赤身色澤紅當當。主要賣點係爽潤有咬口,而肉質比拖羅較結實;

牡丹蝦表面相當新鮮,師傅係面頭灑上蝦殼鹽,就咁食已經好夠味;

輪到閃令令既深海池魚,就咁睇個質感就夠哂厚身,咬落軟腍適中,比普通既池魚更加爽口;

沙巴鲭魚睇落就有少少似池魚,但實則外表有個明顯既三角位,好易認。而食法只需要輕輕點少少
醬油同芥末,食返佢最原始既甘香味,味道就岩岩好;

師傅將左口魚邊切開4小塊,每塊用火槍輕輕燒炙過,帶濃濃焦香味,
再逐塊逐塊疊高砌上,再一啖過食認真係滋味無窮;

最後輪到我既最愛,呢個海膽來自北海道根室市,色澤金黃,一入口果種溶化感真係不得了,
果種鮮甜味完完全全將我喚醒呀!

♦吸物 -
▪ 慢煮金線鯛清湯
▫ 呢個清湯架勢堂呀,足足慢煮左9個鐘左右,將金線鯛整塊魚肉融入湯面,每一啖都飲到果種清香味。
而師傅加左柚子落去,更加清新入味。

♦デザート -
▪ 熊本縣赤肉蜜瓜
甜品當然要整返個日本蜜瓜做結幕啦,啖啖果肉清甜多汁,一句講哂,完全無對手!
2020-02-12
15 分鐘 (堂食)
  • 水雲 · 鮟鱇魚肝
  • 間八刺身
  • 中拖羅薄切刺身
  • 大拖羅厚切 刺身
2020-02-11 52 瀏覽
今時今日咁既時勢出去食飯真系都驚中招呢間OMAKASE就真系嚴格把關一入去就要量體溫先,如果真係發燒就唔好意思啦之後師傅就即刻叫我地入去洗手消毒仲有依家千金難買既消毒濕紙巾每個職員都帶晒口罩,可以安心除低裝備享用呢餐精心炮制既廚師發板咁我就選左738既壽司盛,但係當中真係有滿滿既驚喜~前菜係合桃小(女?)子,甜甜脆脆好開胃,送酒一流師傳話呢隻魚仔係叫佃,比一般既要大只,唔錯跟住呢兜野個柚子蘿蔔真係好出色,我不斷加,師傳仲會幫我加,清甜帶酸酸地,又好爽脆食OMAKASE最正就係可以睇住師傳係你面前準備,再加埋佢既介紹,令成餐飯生色不少未開始食見到D刺身已經令人食指大動,件件都厚切架第一件就係甜蝦,SIZE真係好大,連蝦尾都整走埋,而且師傳已經調好味,成舊放入口勁滿足跟住到赤貝啦,又係勁大舊,勁鮮,而且師傳切得好特別章紅魚,平時都比較少食,口感幾得意跟住係熟成左口魚,第一次食魚生係熟成既魚肉比較鬆化,味道較濃,正深海池魚 又係勁厚,一啖入口,魚味湧晒出黎,又唔會腥跟住就到 金目鲷啦,師傳用火槍輕輕燒下佢,個魚皮閃令令、真係金色架,超正!!今日MVP出場 拖羅 見到D魚油豐富到呢,師傳話呢個
今時今日咁既時勢出去食飯真系都驚中招
呢間OMAKASE就真系嚴格把關
一入去就要量體溫先,如果真係發燒就唔好意思啦
之後師傅就即刻叫我地入去洗手消毒
仲有依家千金難買既消毒濕紙巾

咁我就選左738既壽司盛,但係當中真係有滿滿既驚喜~

前菜係合桃小(女?)子,甜甜脆脆好開胃,送酒一流
師傳話呢隻魚仔係叫佃,比一般既要大只,唔錯

未開始食見到D刺身已經令人食指大動,件件都厚切架

跟住到赤貝啦,又係勁大舊,勁鮮,而且師傳切得好特別
章紅魚,平時都比較少食,口感幾得意

跟住係熟成左口魚,第一次食魚生係熟成既
魚肉比較鬆化,味道較濃,正
深海池魚 又係勁厚,一啖入口,魚味湧晒出黎,又唔會腥

今日MVP出場 拖羅 見到D魚油豐富到呢,師傳話呢個部位係吞食魚最正
好似食和牛咁,個陣香味係個口到歷久不散。真係無得輸呀!!
跟住仲有赤身食,係用秘製醬油跡醃製
之後又到番吞食魚出場啦

京蔥吞食魚蓉手卷
紫菜真係脆到,淨係聽佢切個聲就知,食落口更加不得了
加埋吞食魚又係勁正勁油勁香

之後就到海膽上場啦
勁足料,睇住佢係咁加
完全唔會有腥臭味,就咁食都好正

最後就有份金線鯛魚湯,味道好濃,但係唔會咸,有D似鮑魚味咁,好飲

最後個甜品係九州哈蜜瓜,一樣咁出色,入口即溶,呀婆冇牙都食到,而且超甜!!!

呢餐真係勁滿足!!而且師傳亦都好NICE,介紹得好詳盡,又好吹得
而且真係好注意衛生,可以放心慢慢嘆
而佢D米係北海道既米,仲要係用白神山地之水煮,粒粒分明
加埋醋煮,淨食飯都OK架
依家仲有香港人打氣優惠價85折,真係勁抵呀!!!
2020-02-11 54 瀏覽
最近..無乜野都真係唔會出街..但因為真係屈得太緊要..要出黎透下氣..差唔多個幾多前..已經book左呢間..今日就當出黎透下氣入到店..店員會幫我地量體溫 check過無fever就可以洗手消毒坐定定等食lar~呢個動作絕對加左分!食得安心!menu有幾個set..我地揀左最平個個大家記得食野前要消毒下雙手呀..為人為己師傅一埋位就自我介紹..佢叫Micheal..然後又會問我地名...好warm前菜  合桃小女子nuts同魚都係我好鐘意ge食物..本人好鐘意..好過求其比d沙律我開胃菜都有幾款呀..我個人最like係個柚子酸羅白..師傅話係自家yip製架睇師傅製作都係一種享受~甜蝦有份量!厚肉!鮮甜!仲要打孖上!師傅會係sushi度放埋wasabi..所以你作為食個個..根本乜都唔使做..放落口就得赤貝第一次食咁厚肉ge赤貝..勁爽口!一d都唔腥章紅魚真係件件厚肉唔係講笑師傅一路食會同我地好細心咁講返d食材啦..天南地北乜都講下..你一定唔會悶!食食下我地就講到d飯..原來呢度d飯係白神山地之水煮ge北海道米!就咁聽個名都覺得堅!YUM!熟成左口魚平時左口魚群邊就食得多..左口魚

差唔多個幾多前..已經book左呢間..今日就當出黎透下氣

入到店..店員會幫我地量體溫
 check過無fever就可以洗手消毒坐定定等食lar~
呢個動作絕對加左分!食得安心!

menu有幾個set..我地揀左最平個個
大家記得食野前要消毒下雙手呀..為人為己

前菜  合桃小女子

睇師傅製作都係一種享受~

甜蝦
有份量!厚肉!鮮甜!仲要打孖上!

赤貝
第一次食咁厚肉ge赤貝..勁爽口!一d都唔腥

章紅魚
真係件件厚肉唔係講笑

食食下我地就講到d飯..

熟成左口魚
平時左口魚群邊就食得多..左口魚肉..仲要熟成左..真係第一次!
師傅話有熟成呢個需要..因為左口魚d肉本身會較un..熟成左ge話,就又可以食到個魚味..又唔會好un好難咬了

深海池魚
原諒我無乜形容詞
又係又厚肉又鮮味~

金目鯛

師傅輕輕一燒..個魚皮即刻變金金黃黃..好靚呀

魚油好香..又不失魚肉口感

又係輕輕一燒..d魚油已經倒水咁

件拖羅係師傅手上有保護色
仲搞到成手油!唔使多講,都知道係入口即溶啦!溶係口溶埋係手

秘製赤身
何謂秘製..就係師父已經將呢隻赤身輕輕yip過..乜都唔使dip..好夠味!

另一個角度睇..so sexy

蔥花拖羅蓉
即場切蔥即場調味即場包

爆料呀

包好隊埋黎..用口接用手接又得
柴菜脆卜卜

海膽
唔使講啦..鮮!甜!有質有量!

時令湯
唔會hea你..唔係求其面鼓湯..今日呢個係用左金扇鯛鮑魚..一打開蓋已聞到好香魚味~
師傅話時令湯有機會日日唔同..主要睇下當日有乜靚食材啦

最後爆汁九洲哈密瓜畫上完美句號

埋單個時好suprise
有85折!
師傅話..呢個係2020年為香港打氣抗疫優惠呀

臨走仲要送左包消毒濕紙巾比我地..物輕情義重!多謝你Michael!
see you next time!
2020-02-10
2020-02-02 533 瀏覽
近年香港好流行食Omakase,Omakase係指廚師發辦既意思,由當日既主廚為你度身設計當日既餐單,可以食出廚師獨到既烹飪心思架❤️今日朋友生日🎂決定帶佢黎哩間隱世日本料理餐廳啦🤩聽講每日由日本各地空運到港既新鮮食材入饌,真係好期待呀😋我地嗌左一個Omakase set同埋一個稻庭烏冬配壽司🍣set💓主菜好有驚喜,有左口魚配茗荷,茗荷係姜嘅一種,同左口魚好夾啵,沾上酸酸嘅醬,特別醒胃💓象拔蚌切條 ,特別爽口,望住個象拔蚌仲識郁架🥳鮟鱇魚肝既口感同鵝肝相約,營養非常豐富架,好鮮甜❤️北海道岩鹽帶子勁鮮甜😊大大片,好正呀😄新鮮煮起既鮑魚超鮮甜呀,好有口感😘西京銀雪魚,用麵豉醬調味😋煎得啱啱好,魚肉保持嫩滑🥳🥳壽司有十款,每款都好新鮮😍北海道帶子好大粒,勁鮮甜,赤貝好爽口🤩牡丹蝦勁口肉,好黏口,好出色😍甜蝦好新鮮,晶瑩剔透😚❤️章紅魚好大塊好厚肉,深海池魚好鮮味道,完全冇腥味😘小基魚口感好特別,第一次食既我表示有驚喜👍,鯖魚刺身會去層皮,特別爽甜☺️❤️中拖拿超級肥美,望落已經好想食😋赤身顏色好靚,火紅色既肉質,好吸引囉😊❤️大拖拿完全入口即溶,融化左我個心☺️☺️☺️滿滿嘅魚油味,我講唔到野啦😛❤️海膽手卷

牡丹蝦勁口肉,好黏口,好出色😍甜蝦好新鮮,晶瑩剔透😚

❤️海膽手卷好出色,成版海膽好新鮮,配埋香脆嘅紫菜,真係好幸福啊💓💓

❤️熱食既烏冬好彈牙,配埋甜甜嘅海帶湯底,即刻溫暖晒💓💓日式燉蛋有驚喜呀,有冬菇同雞肉,令到燉蛋特別甜美😘😘

2020-02-02
  • Omakase