2020-11-03 132 瀏覽
今晚來咗「豐」食晚飯!佢地既OMAKASE menu,有三種選擇。我地叫咗個「錦上」試吓!一坐低見到師傅為其他食客準備。到我地啦!先來!前菜有合桃同小女子魚乾呢個前菜營養豐富、合桃健康又補腦、小女子酥脆爽口😋鱆紅魚薄切、味道清甜😋刺身三款北海道帶子、中拖羅、牡丹蝦中拖羅、帶子新鮮又厚、好味😋大拖羅嘩呢個大拖羅燒咗小小表面、放入口散發哂拖羅既油脂味😋壽司有幾款赤貝、鱲魚、秋刀魚、醬油漬赤身、中拖羅我最愛秋刀魚,時令油脂平均😋海膽手卷即包即食海膽係最時令既所以特別美味😋最後食埋個蜜瓜真係好滿足!
今晚來咗「豐」食晚飯!
佢地既OMAKASE menu,有三種選擇。
我地叫咗個「錦上」試吓!
一坐低見到師傅為其他食客準備。

到我地啦!先來!
前菜
有合桃同小女子魚乾
呢個前菜營養豐富、合桃健康又補腦、小女子酥脆爽口😋

鱆紅魚薄切、味道清甜😋

刺身三款
北海道帶子、中拖羅、牡丹蝦
中拖羅、帶子新鮮又厚、好味😋

大拖羅
嘩呢個大拖羅燒咗小小表面、放入口散發哂拖羅既油脂味😋

壽司有幾款
赤貝、鱲魚、秋刀魚、醬油漬赤身、中拖羅
我最愛秋刀魚,時令油脂平均😋

海膽手卷
即包即食海膽係最時令既所以特別美味😋

最後食埋個蜜瓜真係好滿足!
2020-11-03 39 瀏覽
本身約好去日本慶祝閨密生日。唯有喺香港食Omakase 慶祝啦🥂。前菜*合桃小女子*鹹鹹魚仔x甜甜合桃。好開胃。 鱆紅魚薄切~淡淡魚油味道。不錯。豉油碟好靚牙。刺身有中拖羅。牡丹蝦。北海道帶子。帶子好肥美牙。師傅話點岩鹽食味道更佳😛。輕燒大拖羅~輕🔥咗魚油咇曬出黎。真係無得頂🤤🤤天婦羅*蝦*南瓜*蕃薯天婦羅汁哩?原來師傅落咗昆布鹽。唔洗點汁就食得。食落仲香脆。壽司有5款。分別係赤貝。赤身醬油漬。秋刀魚。鱲魚。中拖羅。件件新鮮有光澤。赤貝最🉐️我歡心。爽口鮮甜🤩。海膽卷~海膽入口即溶。紫菜脆卜卜。🈶️十個脆脆脆。蟹肉響螺湯~師傅用咗梳子蟹。蟹肉好鮮甜啊。甜品係蜜瓜。甜入❤️。
前菜*合桃小女子*
鹹鹹魚仔x甜甜合桃。好開胃。
鱆紅魚薄切~
淡淡魚油味道。不錯。
豉油碟好靚牙。
輕燒大拖羅~
輕🔥咗魚油咇曬出黎。真係無得頂🤤🤤
天婦羅*蝦*南瓜*蕃薯
天婦羅汁哩?原來師傅落咗昆布鹽。唔洗點汁就食得。食落仲香脆
壽司有5款。分別係赤貝。赤身醬油漬。秋刀魚。鱲魚。中拖羅。
件件新鮮有光澤。赤貝最🉐️我歡心。爽口鮮甜🤩。
海膽卷~
海膽入口即溶。紫菜脆卜卜。🈶️十個脆脆脆。
蟹肉響螺湯~
師傅用咗梳子蟹。蟹肉好鮮甜啊。
甜品係蜜瓜。甜入❤️。
2020-10-27 54 瀏覽
難得今日朋友請食飯 我當然揀間正啲嘅😝「豐」位於尖沙咀 附近都有唔少食肆地點非常方便 食完可以行下街🛍稻,特選の寿司十貫,稻庭烏冬 💰 350 10 kinds of Chef's Special Sushi and Udon前菜:菠菜豆腐 配日式胡麻醬丶日式蒸蛋率先登場嘅壽司係🍣✨赤貝肉色紅潤 海水味好濃🌊👍🏻✨帶子口感綿密 切得好厚身 😍✨昆布漬鱸魚師傅話昆布漬屬於日本富山縣嘅做法首先用昆布包住鱸魚嚟熟成除咗可以延長食用期限✨昆布嘅甘甜仲可以滲入鱸魚當中😆同時吸收鱸魚水份 令肉質變得緊實🐟魚肉口感同質地即時大大提升❣️✨鱆紅魚色澤偏白 肉質爽口、肥美 (我至愛❤️🥰)✨金目鯛油脂含量適中 肉質細膩👍🏻✨秋刀魚用火燒出魚中嘅油分✨令壽司入口更鮮更甜🍣✨拖羅含極高脂肪嘅拖羅屬魚腩部位 非常甘香😋✨赤身屬於低脂肪含量嘅肌肉部分 口感清爽🤓✨鰤魚入口滑溜柔軟 油潤得嚟幾甘甜🤩✨烏冬由於湯底較為清淡 能夠食出淡淡香甜小麥味 😚✨甜品:冧酒提子雪糕🍇提子乾吸曬冧酒香味同精華😍味道唔常見 值得一試😬
難得今日朋友請食飯 我當然揀間正啲嘅😝

同時吸收鱸魚水份 令肉質變得緊實🐟

魚肉口感同質地即時大大提升❣️

昆布漬鱸魚壽司

✨鱆紅魚

色澤偏白 肉質爽口、肥美 (我至愛❤️🥰)

✨金目鯛

秋刀魚壽司
拖羅壽司、赤身壽司
鰤魚壽司
2020-10-25 106 瀏覽
一向都好鍾意omakase嘅我,今日就專程同朋友黎到呢間位於尖沙嘴嘅[豐]😋。.稻。特選の寿司十貫。稻庭烏冬 ($350)前菜:菠菜豆腐配麻醬,呢個前菜清新又健康,好開胃🥳。.前菜:茶碗蒸,茶碗蒸我一向都好欣賞,呢度嘅蛋都好滑身,前菜一流👍。.壽司十貫:鱸魚 章紅魚❤️ 金目鯛 秋刀魚 拖羅❤️ 赤身 帶子 鰻魚 絲魚.壽司十貫真係各有特色,而每一款都好新鮮惹味🤩,仲可以坐bar檯前面望住師傅準備同介紹,真係好過癮😂。.我個人就最鍾意章紅魚同拖羅💕,非常肥美而且油脂分佈都好平均😍。.稻庭烏冬:之後仲會有烏冬,唔洗驚唔夠食😜,烏冬口感夠曬煙韌,口感一流🥳。.甜品:咖啡杏仁雪糕.最後當然要食番個甜品收尾😆,呢款雪糕甜得黎又唔會太膩,食完仲想再食多杯🙈。
稻。特選の寿司十貫。稻庭烏冬 ($350)
前菜:菠菜豆腐配麻醬,呢個前菜清新又健康,好開胃🥳。
甜品:咖啡杏仁雪糕
10 分鐘 (堂食)
多數日本餐廳都係1200-1500,再做晚市既。所以無諗過只可以訂1330 既時間!🤔午市分兩場?🤨🧐咁我咪無得慢慢嘆囉。1325到!講真,如果有位,d 食客都應該食得好趕,去到既時候食客食緊甜品。餐廳知道我地有訂咗就已經幫我哋安排座位,結果就係我哋同另外四個客人都係叫晚市嘅廚師發板,中間有兩位客人叫普通午餐,變相廚師好難分身一齊去介紹嘢食。先來一個蒸蛋,同埋另外呢個粉(無咩特別,或者係我食唔出有咩特別)漬物又係我要添加嘅嘢食。差唔多每個餐都有呢個嘅刺身拼盤,或者就係呢個拼盤令到廚師可以慳返啲時間做兩枱嘅生意。刺身有白子,黑𩶘,大拖羅同埋鮑魚。白子入口即溶、黑𩶘比較淡味,鮑魚鮮甜,大拖羅好似有少少根(有渣既感覺)螺,最鍾意食貝類食品㗎啦,呢個好鮮甜,食得好細,我反而想去有大大嚿嘅感覺。蝦,都係由於另外四個客人都係叫廚師發板,全程啲蝦嘅準備都係響嗰四個客人面前都處理。放響我哋枱面嗰度就係咁樣啦,冇嘢配搭,不過轉頭就燒咗個蝦頭拎返俾我哋食。金鯛魚鱗鱗燒呢個好特別,白魚帶少少鮮味,佢專登將啲魚鱗燒左,脆脆地好好味,個酸薑太酸金目鯛(左上)燒秋刀魚(右上)中拖羅(左下)大拖羅(右下)金目鯛唔識
午市分兩場?🤨🧐咁我咪無得慢慢嘆囉。

漬物又係我要添加嘅嘢食。

刺身有白子,黑𩶘,大拖羅同埋鮑魚。

金鯛魚鱗鱗燒

金目鯛(左上)燒秋刀魚(右上)
中拖羅(左下)大拖羅(右下)

金目鯛唔識食,秋刀魚近排似乎真係最時令,今次食少嘅,油脂分布得多好好味。

中拖羅冇乜特別,大拖羅就真係有根。算係我唔好彩啦,我朋友嗰舊冇嘢。師傅話點解今次仲有大拖羅壽司,係因為近排啲海膽唔靚(我不知幾想食海膽)所以佢冇入貨。

最尾一個丼飯,有蟹肉有甜蝦同埋魚子。見到師傅攞一啲蟹膏撈咗好耐,原來就係撈落啲蟹肉嗰度。我覺得師傅可以再重手啲落多啲蟹膏,或者佢想我哋食到個鮮甜味,但我反而好鍾意食蟹膏嗰浸濃濃嘅味。

似乎又係我唔好彩啦,啲蟹肉入邊有軟殼。仲要有兩塊咁多。

臨尾一個清湯,同埋唔算太甜嘅蜜瓜。

價錢唔算太貴,都係果句啦,係我唔好彩囉!大拖羅有根同埋蟹肉有軟殼。

如果響安排座位嗰度可以改進少少,俾返多少少廚師嘅互動,感覺會好好多。
2020-10-03
5 分鐘 (堂食)
話說上年嘅今日,阿叔正係輕井澤睇緊紅葉🍁、嘆緊懷石料理🍣、浸緊溫泉♨️,但今年呢一刻.........唉😫!實在太掛住😢,唯一辦法就係要嚟食吓日式料理心靈慰藉一吓,哈哈哈!😆😆😆.#穗·日替定食($330),呢款定食用上精緻嘅白色托盤🍱上菜,優雅奪目☺️,喺師傅嘅介紹下先知原來佢嚟自北海道,由老闆親自挑選、日本直送🇯🇵,所以香港較少見到。食材方面,佢哋亦會因應季節唔同而提供唔同時令魚生🐟,今次阿叔嘅定食就有齊以下5款刺身、西京燒銀雪魚同一碗白飯🍚。✅ 北海道毛蟹🦀✅ 蝶魚🐠✅ 秋刀魚🐟✅ 銀雪魚🐟✅ 中拖羅🐟每款魚生都有2至3片,件件都非常新鮮、肉質嫩滑🤤。鰈魚較特別,平時少食到,佢肉質雪白细膩,味道鮮甜。不過北海道毛蟹🦀同中拖羅依然係我嘅最愛,前者啖啖蟹肉,味道清甜幼嫩😋;後者色澤呈粉紅色,脂肪分佈平均,亦好香魚油味,當然最重要係入口即溶,無得輸,一定要放係最後先食!🤤🤤🤤.成個定食包埋前菜 - 明太子時魚、茶碗蒸、雪糕🍨或咖啡☕️。雖然呢一刻仍然未知幾時有得返家鄉,不過間唔時嚟食吓阿叔都可以好滿足!😊隨帶一提,呢間料理店午市、晚市都剛剛做緊唔同折扣優惠,想嘆吓優質日本
✅ 北海道毛蟹🦀
✅ 蝶魚🐠
✅ 秋刀魚🐟
✅ 銀雪魚🐟
✅ 中拖羅🐟
成個定食包埋前菜 - 明太子時魚、茶碗蒸、雪糕🍨或咖啡☕️。雖然呢一刻仍然未知幾時有得返家鄉,不過間唔時嚟食吓阿叔都可以好滿足!😊隨帶一提,呢間料理店午市、晚市都剛剛做緊唔同折扣優惠,想嘆吓優質日本菜,就唔好錯過😉!
2020-10-10 44 瀏覽
Omakase lunch!黎到尖沙咀,決定試下呢間小店嘅lunch set 講下兩碟前菜先。第一碟係茶碗蒸,入面加左𩶘魚,加埋好甜!第二碟係胡麻醬波菜沙律,菠菜好爽脆,同麻醬幾夾。章紅、池魚、大拖羅廚師有提我地要順序食,食落真係好新鮮!章紅爽滑;池魚嫩滑、有新鮮魚味,同有少少魚油;大拖羅好肥美,有濃郁魚油香味,仲要係入口即溶!燒油甘魚鮫魚皮用火槍燒得有少少焦脆的,入面嘅魚肉好嫩滑,仲有甘香魚油,點少少青檸唔錯!赤貝鮮甜爽脆!-左口魚左口魚食過好幾次,但加埋魚翅一齊食就第一次! 有魚嘅鮮味,同埋口感有層次左,更加細嫩!-深海池魚用一塊紫蘇葉包住,葉嘅獨特澀味balance返深海池魚嘅油香味,同平日嘅點豉油有另有一番風味!-拖羅同頭先嘅大拖唔同,呢個脂肪比例無咁多,但都係好滑,完全無筋,每啖都好有吞拿魚嘅甘香味-海膽用左我好鍾意嘅北海道根室海膽,味道濃郁甘甜,連埋珍珠米咀嚼真係好滋味-赤醋薑成餐飯最印象深刻係呢個! 廚師醃漬左兩個禮拜,咬落爽脆、清甜,仲要完全無筋!南瓜味增湯冧酒提子雪糕提子的果肉味意外地很重,而唔係得個提子乾味!開心果雪糕呢個綠色雪糕為呢餐好好味嘅Omakase lun
Omakase lunch!

黎到尖沙咀,決定試下呢間小店嘅lunch set

講下兩碟前菜先。

第一碟係茶碗蒸,入面加左𩶘魚,加埋好甜!

第二碟係胡麻醬波菜沙律,菠菜好爽脆,同麻醬幾夾。

章紅、池魚、大拖羅

海膽
赤醋薑

南瓜味增湯

冧酒提子雪糕
提子的果肉味意外地很重,而唔係得個提子乾味!

開心果雪糕
呢個綠色雪糕為呢餐好好味嘅Omakase lunchset畫上完美句號🥰

2020-10-01 102 瀏覽
趁著疫情緩和,終於可以一嚐呢間期待已久既omagase啦!我同朋友一齊點左《錦·上》呢個set,每位$1088加一個set包括有·前菜係漬物來,柚子蘿蔔、赤醋薑及原味薑片。個人好喜歡柚子蘿蔔,口感好爽,食落酸酸,好香柚子味,非常開胃👍🏻食哂既話,師傅會不時幫你refill,非常貼心·三款新鮮刺身(北海道帶子、大+中拖羅、鰹魚)全部食材都非常新鮮,師傳仲響我地面前表演拍帶子😂一拍落去,粒帶子就會微微收縮,如果係急凍帶子,絕對唔會有呢個效果,只有新鮮帶子先可以咁。一食落口,非常鮮甜,唔點任何醬油,就更食出帶子既鮮味。用鰹魚汁/粉來煮嘢食就試得多,鰹魚刺身都係第一次食。師傅響魚嘅表面沈啲鹽上去,再用火槍將塊魚皮燒成微焦,逼出魚油,混合煙燻既味道,非常之香。本人十分鍾意食拖羅,但通常只會對大拖羅抱有期望,因為食過好多次,中拖羅依然有「渣」。但呢間嘅中拖羅令我十分之驚喜,食落口十分滑。·香煎油甘魚魚生我就好鐘意食,但熟既魚我一向都麻麻。不過呢件煎油甘魚真係好有驚喜!魚肉滑溜不在話下,魚皮煎到香脆,仲一啲都唔腥,配以最簡單既調味,就將煎魚既香味發揮哂出來。·五款時令壽司(赤貝、池魚、秋刀魚、大拖羅
趁著疫情緩和,終於可以一嚐呢間期待已久既omagase啦!

我同朋友一齊點左《錦·上》呢個set,每位$1088加一
個set包括有

·前菜
係漬物來,柚子蘿蔔、赤醋薑及原味薑片。

·三款新鮮刺身(北海道帶子、大+中拖羅、鰹魚)

·香煎油甘魚

·五款時令壽司(赤貝、池魚、秋刀魚、大拖羅、^_^)
全部魚生都好新鮮,配埋手握日本米,好味到只想默默食,專注在舌尖上的享受。

非常健談既Michael師傅仲將我地最後一款壽司免費升級左做海膽三文魚籽毛蟹肉壽司(呢款本來係最貴個set先有得食架😋),超開心啊!

·濃滑白面豉魚湯
好多時日本餐廳既湯,一係就係面豉湯,一係就係魚湯,但呢間將兩者融合,個配搭幾新鮮得來又好飲。

·時令生果
今晚既生果係熊本縣哈密瓜,清甜可口,岩哂鐘意食哈密瓜既我。

以上全部食材均由日本直送,非常新鮮。餐廳採用自家調配既醬油,就連用來烹調既水,都係採用日本既白神山水😲,可見餐廳對料理一絲不苟嘅堅持。

餐廳依家仲做緊疫情優惠👏🏻
晚市8pm前結帳可享全單85折優惠
8pm-10:30pm入座亦可享有全單9折優惠
超級推介大家去試!
2020-09-20
10 分鐘 (堂食)
  • 大拖羅
2020-10-01 43 瀏覽
自己平時間唔中都會獎勵下自己,所以今日就特別去咗食日本嘢,仲要去一間專門食Omakase嘅日本餐廳。すし豐係專門只做Omakase,好耐之前都已經略有聽聞,今次去到之後,見到個餐牌,就會心微笑左一下。我點左價位中間嘅《錦·上》,$1088,包括左:🍥前菜(漬物)🍥三款新鮮刺身(帶子、拖羅、鰹魚)🍥香煎油甘魚🍥五款時令壽司(赤貝、池魚、秋刀魚、大拖羅、^_^)🍥濃滑魚湯🍥時令生果(熊本縣哈密瓜)但由於最多只能配圖12張,所以就重點地介紹幾款食物。一入到去嘅時候,餐廳佈置得好靚,長枱式嘅設計,方便廚師同埋顧客嘅交流,我特別難忘嘅係,呢度嘅師傅Micheal非常健談,會分享好多食物嘅故事。一開始嘅時候,漬物係柚子蘿蔔、赤醋薑,Micheal知道我鍾意食,所以反覆地幫我添加左幾次,柚子蘿蔔非常甜,開胃,而且脆身,口感好。真係一讚,食完蘿蔔之後,通常個人會比較涼,而再食呢款漬物時,姜味性平,就中和左蘿蔔嘅涼,赤醋薑有少少辣味,但相信好多人都會接受到。再之後就開始食魚生,先來嘅係中拖羅同埋大拖羅。拖羅係完全無雜渣,入口即溶,魚油味嘅香長留係口腔內,好多人呢個時候即刻飲一啖茶,但我就絕對唔會咁做,寧

我點左價位中間嘅《錦·上》,$1088,包括左:

🍥前菜(漬物)
🍥三款新鮮刺身(帶子、拖羅、鰹魚)
🍥香煎油甘魚
🍥五款時令壽司(赤貝、池魚、秋刀魚、大拖羅、^_^)
🍥濃滑魚湯
🍥時令生果(熊本縣哈密瓜)

但由於最多只能配圖12張,所以就重點地介紹幾款食物。

再之後就開始食魚生,先來嘅係中拖羅同埋大拖羅。拖羅係完全無雜渣,入口即溶,魚油味嘅香長留係口腔內,好多人呢個時候即刻飲一啖茶,但我就絕對唔會咁做,寧願享受多一陣。

再之後就係鏗魚刺身,Micheal特登拎一夠大鏗魚出黎,係呀我哋面前用火燒,然後再用把勁鋒利嘅刀,一片一片地切出來。

鏗魚肉身較硬,鮮,由於外皮用火炙過,所以有種火燒嘅香,魚嘅鮮味再加埋炙香,令到個感覺同埋味道有更多層次。

再之後就係其他刺身,帶子,帶子是新鮮的,打佢嘅時候仲會有反應。帶子非常鮮味,而且好大粒,慢慢食嘅時候,口感軟軟。

再之後就係熟食,係油甘魚,油甘魚燒得黎非常香,而且肉質嫩,特別想讚嘅係,由於油甘魚比較多魚油,所以呢到特別調較左個柚子酸汁加羅白蓉,中和左油膩感,將成個油甘魚提升多一個層次。特別開胃。

之後就想提佢嘅赤背壽司,赤背都係非常新鮮,食落去嘅時候,爽口,有鮮味。

再之後就係海膽三文魚子刺身飯,三文魚子非常大粒,咬落去嘅時候,非常多汁,而且唔會有腥味;另外海膽非常香,好甜,好新鮮,配埋飯一齊食,就更加豐富。

再之後嚟咗個湯,呢個湯係好濃嘅魚湯,另外裏面仲有蕃茄油,所以應該係蕃茄魚湯黎,甜。

甜品係佢哋嘅靜岡蜜瓜,咬落去嘅時候係軟綿綿,好多汁流出黎。

2020-09-20
2020-09-27 54 瀏覽
最近芝士牛丼好受歡迎,我向來都好鍾意食牛肉飯,但向來食嗰啲都係好普通嗰啲。今日經過尖東附近做嘢,食lunch就決定試間比較高級嘅牛肉飯(啱啱出糧,可以豪啲),睇下同其他嘅有幾大分別同值唔值得再試。賀. 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼哈哈,大概係我人生點過最貴嘅牛肉飯,不過好正嘅係真係超級好味!!佢嘅lunch set 包埋前菜、茶碗蒸、味噌湯同埋甜品,所以肯定夠飽先。-前菜 - 胡麻醬菠菜沙律有冇人同我一樣好憎食菠菜... 一開始見到係菠菜,好抗拒同面有難色咁點頭,點知完全冇嗰種好怪嘅澀味,竟然係好爽脆!再加埋啲麻醬,好好食:)-茶碗蒸茶碗蒸看似係普通嘅蒸蛋,但其實比想像中難,要避免到汗水唔好上面有泡,要滑得黎唔會好水,所以時間要好好掌握。尼度嘅茶碗蒸就取得平衡,佢質感滑溜,唔會好實。佢用鰹魚湯帶出咸味同鮮味,再以味醂帶出甜味,同令佢唔會起糊狀。最後,跟其他餐廳唔同,佢加上𩶘魚,更加鮮甜。-主菜 - 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼A4級嘅日本和牛,我之前食嘅和牛都係燒肉、扒類,但第一次試係以牛肉飯嘅做法。啲牛肉肥瘦得宜,唔似其他牛肉飯咁一係就一舊好多肥肉一啲就好瘦咁(當然一分錢一分貨)。而且啲肉質

賀. 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼

前菜 - 胡麻醬菠菜沙律

胡麻醬菠菜沙律

茶碗蒸

主菜 - 溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼
A4級嘅日本和牛,我之前食嘅和牛都係燒肉、扒類,但第一次試係以牛肉飯嘅做法。啲牛肉肥瘦得宜,唔似其他牛肉飯咁一係就一舊好多肥肉一啲就好瘦咁(當然一分錢一分貨)。而且啲肉質好鬆軟同入味,牛肉要煮一段長時間,所以好容易變韌,但可能係和牛啦,就仲係好滑。醃肉嘅醬油適中,唔會蓋過牛肉本身嘅味道。而溫泉蛋就更加係畫龍點睛嘅作用,我整穿左隻蛋,將佢同牛肉飯撈埋一齊,啲飯上面沾滿蛋,一黎有蛋香,二黎更加滑溜。同出面嘅牛肉飯唔同,佢除左有點綴用嘅蔥花,仲善用蔥白色嘅部分(味道會比綠色部分重),切成一條條細絲,再配合切成圈狀綠色蔥嘅部分,令到個飯唔會好漏,同清新左好多。而米方面就用上日本嘅珍珠飯,粒粒飽滿,就算沾上蛋液都唔會癡埋一舊。絕對值得推介!

溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼

味噌湯
尼度嘅味噌湯好特別,佢仲額外加上南瓜,令味道變得多層次同甜甜地,健康得黎又好食。

甜品 – 開心果雪糕
嚟到最後就到甜品啦,係開心果雪糕!雪糕質地都好綿,冇起冰。同埋入面有粒粒嘅開心果,清新嘅nuts 味同好滑嘅牛奶味,絕對唔係一般出面食到嘅雪糕嘅味道!絕對係為尼個午餐畫上完美嘅句號。

開心果雪糕

你問我俾咁多食一碗牛肉丼會唔會肉赤,咁就一定㗎啦,但係真係好好食,同又有得試高質嘅前菜同甜品(午餐嘅廚師發辦都係一樣嘅配菜),絕對值得一試啦!同喺尼種小店食飯好正,因為廚師會分享下啲食物。尼間雖然主打廚師發辦,但都有平啲嘅選擇,我覺得好值得以平啲嘅價錢試下高級嘅服務同食材!下次有多啲錢再試下佢嘅omakase 先 😋
午餐
胡麻醬菠菜沙律
溫泉玉子、照燒宮崎和牛丼
2020-09-11 1202 瀏覽
呢晚同女友嚟到「豐」食OMAKASE,豐壽司出名用日本直送食材,帶畀客人新鮮嘅食品,我同女友都好期待食呢餐「盛」($738)宴。😋.第一件壽司係赤貝,色澤紅潤,口感清甜,個人鍾意佢肉大爽口。.第二件係帶子,新鮮光澤,肉感甜美,咬落口幼細嫩滑,讚!.接住落嚟嘅係角螺,肉味更鮮,口感亦佳。.然後就到毛蟹壽司,師父即場拎直送毛蟹肉起出,再整成壽司畀我哋食,就更能夠感受到新鮮食材嘅優質。蟹肉唔單只份量多,味道甜美,但一啲都唔腥,好滿足。.稍後就係花竹蝦,蝦足足有成10幾厘米長,肉質咬落結實,蝦比較乾身,新鮮甜美,可謂最佳嘅蝦壽司。.其後係鱲魚壽司,魚肉光澤,肉嫩魚香,而且魚油脂較少,口感亦佳。.跟住落嚟有赤身壽司,魚肉勁厚,咬落嫩滑,油脂較多而且入口即溶,好評👍🏻。.再嚟大拖羅,魚肉細長,食完赤肉再食大拖羅,明顯感覺到大拖羅油脂更多,冇筋,同樣入口即化,好感動😭。.最後係海膽,新鮮肉多,冇海水味,棉棉口感,甜美滑嫩,亦係得意之作。.總結,餐廳直送食物高質,用膳體驗滿分,日式環境舒適,我哋兩人都好滿意😊。晚上七點前埋單有85折,七點至九點埋單有9折,呢段時間好抵食。

第一件壽司係赤貝,色澤紅潤,口感清甜,個人鍾意佢肉大爽口。

第二件係帶子,新鮮光澤,肉感甜美,咬落口幼細嫩滑,讚!

接住落嚟嘅係角螺,肉味更鮮,口感亦佳。

2020-09-08
  • 大拖羅
  • 北海道帶子
2020-09-10 76 瀏覽
今日同男友撐枱腳,試一試呢間廚師發辦。雖然價錢唔貴,但質素比起過往食過嘅餐廳高好多。.廚師功力深厚,對出品質素執着,充份體現匠人精神。服務員熟練同時誠懇殷勤,係香港少見嘅日式服務。.講返食物,我地揀咗「盛」套餐,價錢每位$738,有85折優惠(7點前離座)更抵食。每份套餐包括前菜、廚師發辦壽司、味噌湯、甜品。.前菜係千絲大根,蘿蔔絲爽脆可口,甜甜嘅味道樸素溫和。之後就到三款漬物:壽司薑、赤醋薑、柚子蘿蔔。.終於到主菜。壽司🍣包括赤貝、帶子、白蝦 、甜蝦配蝦子、赤身、大拖羅。由淡到濃,每款都鮮甜無比而且毫無腥味。最後仲有每人一試傾心嘅馬糞海膽。赤貝嘅爽脆,赤身嘅濃郁,大拖羅嘅肥美都令人難忘。尤其係大拖羅,我第一次感受到入口即溶嘅口感,口裏充滿油香,簡直係享受。馬糞味道濃郁,口感嫩滑,亦令人讚嘆。.最後飲一碗魚湯,熬足六小時所以魚味香濃,加上少少味噌嘅發酵味道,樸素之餘亦有驚喜。.最後以日本出產嘅哈密瓜🍈做作結,甘甜美味,令人意猶未盡。.🍣豐尖沙咀漆咸圍2-4號金時商業大廈地下8-14號舖
最後以日本出產嘅哈密瓜🍈做作結,甘甜美味,令人意猶未盡。
🍣豐
尖沙咀漆咸圍2-4號金時商業大廈地下8-14號舖
2020-09-03 88 瀏覽
Omakase 近年喺香港大熱,但係價錢偏貴所以唔係成日食。但係尖沙咀新開嘅呢一間 すし豐嘅午市Omakase 就比較親民。所以晏晝就同個朋友一齊去試吓,原來CP值都幾高呀! 咁我哋叫咗兩個set啦,第一個就係580既Omakase, 而第二個set就係薰.燒魚定食咁樣諗住可以大家一齊share! 而無論叫咩定食或者Omakase都好,都附上前菜同埋茶碗蒸先。今日嘅前菜係芝麻醬伴菠菜,特別要推介呢一度嘅茶碗蒸。個茶碗蒸啲蛋非常之滑而且蛋味十分濃郁。食完前菜之後到刺身,今日嘅刺身有三款!分別係Toro吞拿魚,笛鯛,同北海道帶子!建議有白色嘅魚即係笛鯛開始食,之後食到Toro!咁就每一種刺身都可以食到最新鮮最濃郁嘅味道啦! 我自己就覺得呢度嘅toro最好食同埋肥美!食落去啲魚油真係咇晒出嚟好好味!鱈魚西京燒首先一上菜呢一個西京燒已經香氣撲晒出嚟,大廚話處理呢一個鱈魚已經要醃製三日,先可以做到呢一個效果!燒完條魚之後肉質都好滑,但係燒魚皮仲有香脆嘅效果。鍾意嘅可以點埋沙律醬食另有一番風味😊另外Omakase有五貫壽司,全部都係大廚揀新鮮嘅材料即握即食!材料分別有海富蝦/伊佐木蝦/吞拿魚/燒穴

鱈魚西京燒

另外Omakase有五貫壽司,全部都係大廚揀新鮮嘅材料即握即食!材料分別有海富蝦/伊佐木蝦/吞拿魚/燒穴子以及海膽配三文魚子。我同朋友講笑話真係食晒成個海落肚啦😂
大廚特別一提呢度所有壽司飯以及米飯有70%都係用咗日本即送嘅山泉水嚟煮飯!一支一支咁樣喺日本運過嚟,唔怪得啲飯特別有咬口同埋香甜!

特別覺得好食嘅壽司係海富蝦,除咗個蝦肉彈牙之外仲有蝦膏爆曬出嚟!呢個壽司我比五星🤩
另外燒穴子都係高度推介,師傅慢慢地咁將個穴子燒熟佢再搽上特別嘅醬汁!將火槍將個外皮燒到香口先上菜! 識落無論口感同味道都好有層次係啲高級嘅日式料理鋪先食到哩隻味!

最尾上既壽司係海膽配三文魚子,呢個配搭冇得輸㗎啦一定!主要係睇啲海膽同三文魚子
新唔新鮮。食到而家覺得餐廳用料真係好有心,尤其啲三文魚子一啲都唔腥,連我平時唔敢食三文魚子嘅朋友都覺得話好食!

除左Omakase 好食之外,呢度有一個燒魚定食都係用返新鮮當做嘅魚,所以唔同時間食到嘅燒魚可能會有啲唔同。今日我就試咗油金魚骹既燒魚!個燒魚燒到啱啱好唔會過分,一食落口啲魚香味衝曬出嚟,配埋用山水煮嘅白飯一齊食好似食緊舊壽司咁。😂

食食吓又可以配埋店家自製嘅醃蒜頭,唔好聽到蒜頭就驚覺得好辣。呢度嘅蒜頭醃到好似食緊生果咁,一啲都唔攻鼻,而且有蒜頭嘅清甜味。高度推介!

總括黎講,すし豐嘅cp值好高。啱晒啲想試吓omakase嘅朋友。如果想平啲可以係午市黎試下👍

2020-09-01 112 瀏覽
Lunch食廚師發辦嘅好處就係價錢會比較相宜。今日我哋就揀咗比較抵吃既$580定食套餐包括廚師發辦壽司、刺身、前菜、沙律、茶碗蒸、麵豉湯同甜品。今日嘅前菜係豚角煮豚係指豬,而「角煮」既意思就係將腩肉切成正方形去烹調,係一款日式家常菜。腩肉經過先煎後燉,大大減去了油脂同肥膩既感覺,入口即溶但口感唔會覺得油膩。帶子刺身係用新鮮既貨源,口感食落與眾不同,彈牙既感覺真係要新鮮貨先有,配上蒙古岩鹽即時提升帶子鮮味。鱆紅魚刺身配柚子酸汁深海魚刺身經常都會配搭紫蘇花,鱆紅魚肉質爽口,魚味偏淡,加上魚肉邊位略帶些微紅色。,非常新鮮。蝦刺身壽司一共有五款, 分別係左口魚壽司、𩶘魚壽司、鮑魚壽司、赤身壽司同埋海膽壽司比較特別嘅係鮑魚壽司,一般喺香港食到嘅鮑魚壽司都係一啲假嘅鮑片,你都食廚師發板當然就唔會食到呢啲一般貨色啦。呢度嘅鮑魚壽司採用新鮮嘅鮑魚,再配上鰻魚汁。鮑魚口感爽口,的確唔錯。茶碗蒸燒油甘魚鮫油甘魚魚油重,肉質嫩滑。鹽燒可以食到魚油和膠質。魚鮫位於肥美既魚腩既位置, 肌肉有彈性。魚皮燒得非常香脆,魚肉仍然非常之嫩滑,而且仲有啲汁添。柚子雪糕

Lunch食廚師發辦嘅好處就係價錢會比較相宜。
今日我哋就揀咗比較抵吃既$580定食套餐包括廚師發辦壽司刺身、前菜、沙律、茶碗蒸、麵豉湯同甜品

今日嘅前菜係豚角煮

鱆紅魚刺身配柚子酸汁

刺身

燒油甘魚鮫

柚子雪糕
2020-08-31 1086 瀏覽
好耐無食OMAKASE啦!😋今次黎左間好高CP值非常有水準的廚師發辦~最欣賞的係呢到有一種好有人情味,而且非常有HEART的一間日式餐廳!用心製作 , 一邊食一邊同CHEF傾下計😍🔥LUNCH SET回頭值100分🔥CHEF'S RECOMMENDED OMAKASE SET 有廚師精心挑選的刺身同壽司,仲有前菜、茶碗蒸,自家醃製漬物,湯同甜品!✨前菜係胡麻汁菠菜同茶碗蒸,必食的自家醃製蘿蔔同薑,非常開胃!坐係到望住廚師的刀工已經夠哂賞心悅目,向我地介紹左今日的刺身有大拖羅、笛鯛魚同帶子~👍🏻大拖羅,厚切,脂肪相當多,而且脂肪分佈好像雪花般,富天然魚油脂的甘香入口即溶,魚油香係口中揮之不去的感覺係相當幸福呀!👍🏻笛鯛,好特別平時日常少機會食到,食材入貨一定要有相當水準!魚質彈牙,係非常新鮮的魚刺身先有呢種口感👍🏻帶子厚身肉滑,鮮甜度極高,非常高質的刺身再黎就有5件廚師準備的壽司🍣每件都人手即搓,一件一件慢慢咁上,可以好好享受每件壽司,呢個係食OMAKASE的高度享受💕海富蝦、伊左木、大拖羅、穴子同海膽魚子。每件都充滿住廚師的用心,海富蝦蝦肉彈牙,最正係蝦膏滿滿,輕輕掃上醬油係面,超好食

🔥LUNCH SET回頭值100分🔥
廚師精心挑選的刺身壽司,仲有前菜、茶碗蒸,自家醃製漬物,湯同甜品

👍🏻帶子厚身肉滑,鮮甜度極高,非常高質的刺身

海富蝦、伊左木、大拖羅、穴子同海膽魚子。每件都充滿住廚師的用心,海富蝦蝦肉彈牙,最正係蝦膏滿滿,輕輕掃上醬油係面,超好食!伊左木魚口感幾豐富,鐘意食魚刺身的必食!大拖羅就當然係絕不失望,配上壽司飯相對平衡油脂口感,絕對係回味無窮~穴子輕輕火炙表面,魚油香更加散發出黎~再黎海膽同魚子無懈可擊的配搭,兩種鮮味衝擊,非常正🤩!!!

另外我地都嗌左薰燒魚定食🤤同樣驚喜滿滿
燒油甘魚鮫,自家調制蘿蔔蓉酸汁同醃製蒜頭,配上油甘魚,鮮味更突出👌🏼真正靚的原食材先唔會帶腥,燒得魚皮表面焦香,但仍保持魚肉嫩滑,好高水準!西京魚係另一亮點,醃上魚肉三日再燒,滑到形容唔到!另外一定要大讚的係店鋪的用心,除左用上最上乘的食材,連煮白飯的水都絕不馬虎!係用左「白神山地之水」煮的白飯,認真程度令人讚嘆😇!!!

最後仲有手作雪糕,係提子冧酒同開心果,呢餐OMAKASE LUNCH除左口腹滿足之外,心靈上亦感到原來真正「用心製作」你係無論幾微細的位上都睇到廚師的用心,同客人邊食邊傾計分享大小二事,關係就好似朋友一樣。一餐滿足的飯最完美就係咁🤝

2020-08-31