2020-05-25
下雨天的黃昏,應朋友相約來到尖東的豐,一直都好喜歡這個地區,其中有好多名不經傳但令人驚喜的食店。今次就同朋友來食,順便聚下舊。外斫濕濕立立,但一入到來,就好像去左另一個世界。這兒裝修簡潔,是寧人舒適順心的日式木系風。靜靜的坐O係到,感受呢到像是置身日本的氣氛,配上一口清茶,本身已經是一種放鬆身心的享受。 在外面看到呢段時間所有惠顧都有85折,依家來食又真係會抵D呢.....我地點了$738的盛,將會有前菜、壽司、MISO SOUP及甜品。好期待今晚唔知廚師會送上什麼食材~~甜蝦配蟹籽火焰一般的赤貝,看著師傅拍拍牠的身體,自然捲起來的動態很奇妙呢~ 看著高大的師傅在台上純熟地預防食材,呢個係食呢類型日本餐的另類享受。廚師認真的態度及一絲不苟的刀法,再加一過程中對食材的介紹,既令人增長知識,也更了解碟上這小小壽司背後種種的故事。伊左木魚、魚立魚、金木鯛魚,師傅一一介紹,不過我都唔係好記得同認得了~~HAHA, 因為只見到好通透既魚刺身,已經令人著迷~~~~所有魚都好大片,而且顏色好天然純淨。呢種無添加的食材,令人食得好安心,而且對身體最好。長長的魚刺身~~而且每片都好厚,可以慢
甜蝦配蟹籽
長長的魚刺身~~而且每片都好厚,可以慢慢品嚐魚本身的味道。這是我喜歡吃呢類精緻壽司的原因,就是少調味,令人可以真正食到高質食材的鮮味。
這是令人目眩的拖羅呀.......色澤好美,令人心動的人間美味~~師傅的刀工也很好,切得好靚。壽司飯本物都預備得很好,好彈牙有口感。
大驚喜之.....海膽~~~而且是厚厚滿滿的北海道海膽刺身。唔講都唔知,原來日本只有北海道出最正既海膽架~~
呢個手卷我唔捨得呢.......
餐後仲有MISO SOUP及呢個好香甜的瓜作結,呢一趟奇妙的美食之旅,真係好高質。天然純淨的食材,帶來愉快的美味體驗,還有食店的氣氛是那麼令人輕鬆舒適。 食完之後真係滿心感恩及叉足電,好預備迎接之後的各種挑戰喔。