2022-05-02 329 瀏覽
久違了的晚市堂食,十分之開心的一晚,餐廳的店員服務亦令人感到很窩心。杏汁白肺湯是十分滋養生的湯水,功夫太多,一般只有外出食飯才會點,料足湯正。炸蝦多士這個前菜亦做得出色,炸得香脆,肉質彈牙。污糟雞份量十足,用不同的配料來調味,有荷葉的香,紅棗的甜,芹菜的爽,雞肉嫩滑,雞肉配白飯,很正的配搭。生菜煲配雞亦也可以減少飽膩感,生菜也下了功夫。煲熱辣辣,不停噴煙,脆綠的生菜很爽口,而且豆板醬亦令生菜多了香味。糖水是不可少的一環,花生麥米茶,有點像八寶粥的感覺,甜度剛好。
2022-05-02 245 瀏覽
三日假期,約了好友去食私房菜。餐廳坐得舒服,店員服務好,食物無味精,部分菜式亦考功夫,所以印象很不錯。杏汁豬肺湯奶白色,很香很潤,除了豬肺,亦用了瘦肉和白果。冰鎮鮑魚大大隻,厚身,十分爽口,個汁令鮑魚個味道提升不少。蝦多士亦是令人十分滿意,外脆内熱,蝦肉爽彈,配甜甜的柚子汁,十分夾。鵝掌花膠柚皮是今晚最印象深刻的,柚皮入口即化,花膠大而且厚,鵝掌夠入味夠稔,加上爽口生菜。香滑的杏仁茶結束了美滿的一餐。

杏汁豬肺湯
奶白色,很香很潤,除了豬肺,亦用了瘦肉和白果。

冰鎮鮑魚
大大隻,厚身,十分爽口,個汁令鮑魚個味道提升不少。

蝦多士

鵝掌花膠柚皮

香滑的杏仁茶
結束了美滿的一餐。
2021-12-13 445 瀏覽
Went to a Chinese restaurant and enjoy a fabulous traditional Chinese dinner. Usually Chinese restaurant is bit noisy, but this one suits me, comfortable area with quiet ambient, you can enjoy and talk freely.Conch soup – served in a tureen, very hot, it’s full-flavoured, the flavours from the soup ingredients were blended and complemented. Braised Pomelo Pith, I heard it's a traditional Chinese dish, surprisingly it tasted great, it melted in my mouth, I had no idea it’s the skin of the pomelo

Braised Pomelo Pith, I heard it's a traditional Chinese dish, surprisingly it tasted great, it melted in my mouth, I had no idea it’s the skin of the pomelo if no one told me so.

Pan fried boneless stuffed fish – this is a whole fish with minced fish meat paste stuffed omsode. Chef had to remove the flesh from the fish , minced it and put it back, it takes quite some procedures to prepare this dish. I like it because it’s boneless and I ate like half of the fish quickly.

Spicy shredded chicken – it’s a cold dish with shredded chicken, crispy shredded yam, the yam tastes like very thin French fries, match with the spices.

Fried Glutinous rice with wind-dried meats- it’s so delicious and rib-sticking, it’s kind of sweet in taste and am so satisfying after eating this.

Vegetables

Dessert

Overall, it's a great experience!
2021-12-06 430 瀏覽
今天和老公來一個順德菜宴,順德人當然要吃一下順德菜。 先來一個螺頭燉翅骨湯,整個湯很濃厚,對,是用濃厚來形容,因翅骨已溶入在湯裡,啖啖充滿骨膠原,養顏之選。 青芥冰燒雞 (要預訂)- 這個冷盤,包括海哲, 脆芋絲,雞絲,青瓜,配芥辣味,輕輕的辣,脆芋絲吃不停口。 順德釀鯪魚 - 每條用上兩至三條新鮮鯪魚手打成魚滑,再釀入鮮鯪魚內,口感彈牙,全魚肉,十分鮮味。 蝦子柚皮 - 是一道舊式傳統粵菜,不計揸水程序,都要炆6個小時,由於製作工序繁複,目前只有很少酒樓會供應。有幸見到,當然要點來試試。本來覺得平平無奇,但入口出奇地好吃,柚皮沒有苦澀味,且具蝦子的鹹香味,入口即溶,醬汁調得恰當,令我不其然地一口一口地吃。 蝦干魚肚大芥菜煲 - 清清的暖暖胃,不錯。 生炒糯米飯 - 這個非常好吃,材料充足,師傅把糯米飯炒得粒粒分明,又香又甜,已經很飽的我都吃了兩碗。 下次要帶爸爸媽媽來這裡吃。
今天和老公來一個順德菜宴,順德人當然要吃一下順德菜。

蝦干魚肚大芥菜煲 - 清清的暖暖胃,不錯。

下次要帶爸爸媽媽來這裡吃。
2021-12-01 325 瀏覽
今日有朋友想食私房菜,我又好耐冇食,所以就同佢去一齐去。一坐低就饮番碗招牌嘅杏汁猪肺汤,仲加咗花胶,系呢个季节饮,真系润喉又润肺再嚟就系冰镇鲍鱼,鲍鱼洗得好干净,用白卤水浸到入味,食时加少少Wasabi豉油吊一吊味之后就到炸莲藕饼同炸鲜奶,前者将免治猪肉夹在莲藕饼中间,隐约食到有少少咸鱼味,唔太浓,刚刚好有提味作用。而炸鲜奶就有淡淡椰奶香,有啲似食甜品,几得意跟住上嘅炸蟹盖,有别于一般西式嘅做法,蟹盖入边酿满咗瑶柱丝蟹肉同洋葱。鲜味主要来自江瑶柱,而且撕得好细碎,同蟹肉好夹,绝对系一味好花功夫嘅菜式再嚟就系热焫焫成煲上嘅头抽豉油鸡,一打开煲盖,扑鼻而来嘅就系玫瑰露酒香。豉油鸡系用慢浸嘅方式,鸡肉好滑,但又好入味,咸甜比例适中,用嚟送饭一流最后上枱嘅就系啫啫生菜煲,佢系用甜面酱去炒,有别于一般好浓味嘅虾酱,有时会过咸,反而咁样就食到菜本身嘅鲜甜味,好食到成煲清哂甜品系番薯糖水,最啱秋冬季节,仲加咗好多姜,食完成个喉咙都暖哂最后两个人捧住个肚离开,超满足
今日有朋友想食私房菜,我又好耐冇食,所以就同佢去一齐去。

最后两个人捧住个肚离开,超满足
  • 炸蟹蓋
  • 大良炸鮮奶
  • 金錢蓮藕餅
  • 麵醬啫啫唐生菜
2021-11-29 252 瀏覽
食得私房菜,就係貪佢夠仔細,夠用心難得朋友有興致一齊食私房菜,就book咗依間,餐廳位置都算就腳,喺灣仔同銅鑼灣中間。食飽飯搭電車又或者行多幾步搭船過海都得😎今餐飯由朋友發板,打頭陣嘅燉湯,湯嘅質地直頭係膠!男女老少都需要及時refill骨膠原㗎😆😆非常滋潤,湯渣我都冇放過!螺頭同埋豬展仲好甜👍🏼👍🏼飲完個靚湯,食返隻冰鎮鮑魚。鮑魚嘅size比想像中大,賣相都幾靚仔,乾乾淨淨。店員仲特別叫我哋試吓佢哋自己調製嘅醬汁,有少少Wasabi味,幾清新😋順德污糟雞非常推薦大家要點依樣。我就冇去過順德,亦都比較少食順德菜,污糟雞上菜嘅時候,賣相就唔係特別吸引,但係香氣撲鼻!店員介紹,話係用咗黑白胡椒,唔怪得知咁香啦!雞肉份量好多,而且肉質柔軟,夠晒滑,夠晒惹味,餸飯一流!必食!食埋個糖水做結尾,超級滿足一定要bookmark依間私房菜, 下次再食😋😋
食得私房菜,就係貪佢夠仔細,夠用心

飲完個靚湯,食返隻冰鎮鮑魚。

順德污糟雞
非常推薦大家要點依樣。

食埋個糖水做結尾,超級滿足
一定要bookmark依間私房菜, 下次再食😋😋

2021-11-25 147 瀏覽
朋友介紹去咗灣仔上樓食私房菜,餐廳位於大廈嘅2樓,食物果然好掂👍🏻杏汁豬肺花膠湯杏汁好香濃又滑,加咗兩片花膠更加黏口,豬肺洗得乾淨,唔會有內臟味,湯底夠甜夠香。白鹵水鮑魚鮑魚夠厚身,入口清甜彈牙,滷水味道剛剛好唔會太濃郁,不會搶過鮑魚的鮮味,旁邊有辣椒豉油,自己可以點少少提味。炸蓮藕餅及鮮奶球蓮藕片非常夠薄,中間釀咗啲豬肉,有少少鹹魚香,味道平均。鮮奶球炸得香脆,有少少椰汁,感覺有種泰式風味。焗蟹蓋裏面有洋蔥蟹肉及江瑤柱,餡料充滿瑤柱汁嘅鮮味,洋蔥好入味,食到底都仲有好多蟹肉絲,鮮甜鹹香互相交融。豉油雞上枱已經聞到濃郁嘅豉油及玫瑰露嘅香氣,煲底用咗好多蔥段薑片,香味撲鼻,有啲似瑞士雞翼味道,不過就冇咁甜,雞是即叫即煮,所以上枱需時,雞肉夠滑,外皮吸晒豉油汁非常入味,送白飯一流。啫啫生菜煲上枱咋渣聲,用咗面醬調味,非常惹味,生菜夠乾身又入味,熱辣辣,冬天吃特別好味。番薯糖水兩種嘅番薯味道,清甜有薑味,食完非常暖胃。整體食物水準幾高,廚師手藝紮實,味道傳統。餐廳侍應都服務幾貼心,服務剛剛好,給人一種親感。

杏汁豬肺花膠湯

白鹵水鮑魚

炸蓮藕餅及鮮奶球

焗蟹蓋

豉油雞

啫啫生菜煲

番薯糖水
兩種嘅番薯味道,清甜有薑味,食完非常暖胃。

2021-11-25 162 瀏覽
約咗舊同事去食私房菜,佢訂咗灣仔名門私房菜 ,之前佢同朋友食過,菜式真材實料,廚師煮得好味,所以專程同我過嚟再回味!天氣乾燥,最啱飲返碗杏汁燉白肺湯,呷一口鮮香滋潤湯水,杏香馥郁,滋補又養顏。鮮蟹肉瑤柱焗釀蟹蓋,喜歡食蟹又唔想剝殻嘅人就最啱,店員介紹係用新鮮生猛嘅花蟹拆肉,加埋瑤柱絲和洋蔥絲做餡料,釀入蟹蓋焗到金黃色,蟹肉和瑤柱啖啖都鮮味無窮,超讚!冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬, 用上新鮮鮑魚烹調,口感與別不同特別爽口彈牙,配燒汁芥辣醬,味道更上一層樓。蝦子扣柚皮,柚皮是個工夫多又麻煩的食材,成本不高卻花盡時間,柚皮燜煮入味,口感鬆化,沒有澀味,加入蝦子增加鮮味。順德煎釀鯪魚,是著名的順德菜,將魚起肉連細魚骨剁爛釀回入魚身,回復魚的形狀,放入油鍋內炸熟,再以豉汁勾芡淋在魚上而成。味道鮮美彈牙。奉送糖水,今晚係紫米露,足料好味!

超讚!

奉送糖水,今晚係紫米露,足料好味!
2021-11-22 252 瀏覽
咁大個人第一次去食私房菜托好友嘅鴻福😆😆加人工咁大件事,點都要請我食飯啦。朋友之前嚟過一次,話印象唔錯,所以就預早幾日book咗位。地點喺灣仔,都尚算方便。我見識少,以為私房菜會冇乜選擇,點知嚟到見到餐牌,都有好多頁!基本上可以話係應有盡有🤔🤔 一場嚟到,唔想錯過最精彩嘅嘢食,最好就係叫店員介紹😆😆超鍾意飲湯嘅我,真係飲到嗌晒救命!真係好好飲!啲湯嘅膠質係令到啲湯有少少濃稠,味道唔會太鹹,飲到螺頭湯應有嘅鮮甜👍🏼👍🏼👍🏼 好滿足👍🏼👍🏼👍🏼呢個好似係炸鴿酥🤔🤔睇佢個樣,密密實實,食落都有驚喜!原來係用芋泥包住左一啲炒香左嘅肉碎,外面酥脆,唔油膩,內涵分量恰到好處,味道調節得好好!仲食到少少潤,可能係乳鴿嘅肝,夠晒鹹香,正!蝦蝦炒芥蘭,依個煲仔上既菜都唔簡單,屋企整都真係未試過/直頭冇諗過可以咁整!佢係用咗蝦乾,同埋新鮮嘅蝦,再用蝦醬炒芥蘭,菜夠嫩夠脆,明顯係有揀過處理過👍🏼👍🏼蝦醬味香到一個點,令人食到津津有味😁😁壓軸再食埋個名門炒飯,鑊氣十足,炒飯粒粒分明,最重要係好多材料,再一次出現新鮮蝦肉!仲有叉燒,瑤柱👍🏼👍🏼成餐飯都非常精彩,雖然我哋都冇叫到乜嘢極度奢華嘅菜式,但平凡嘅食材,
咁大個人第一次去食私房菜
地點喺灣仔,都尚算方便。

呢個好似係炸鴿酥🤔🤔

名門炒飯

成餐飯都非常精彩,雖然我哋都冇叫到乜嘢極度奢華嘅菜式,但平凡嘅食材,都能夠凸顯出私房菜既唔同,每一樣野表現都好出色,值得推薦😁😁
名門炒飯
2021-11-19 147 瀏覽
老公一向喜歡食中菜,近日有朋友介紹佢去灣仔名門食廣東粵式私房菜,菜式和味道都好啱老公食,訂咗今晚去試吓。餐廳位於樓上舖,地方整潔,招呼週到。招牌杏汁燉白肺湯:有滋補潤肺 、美白養顏 功效,奶白色的湯香濃幼滑。特式冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬:鮑魚都唔細,用秘製上湯浸熟,鮮味彈牙,再點一些燒汁芥辣,味道更濃郁。鮮蟹肉瑤柱焗釀蟹蓋:呢樣菜式超讚,用新鮮花蟹拆肉,加瑤柱、洋蔥釀落蟹蓋焗成,鮮甜味十足又有口感,非一般的釀蟹蓋,值得一試!順德煎釀鯪魚:手工菜好少有得食,鯪魚外層煎得香脆,鯪魚肉經過廚師精心炮製,起肉、剁碎、調味已經冇骨啖啖肉,鮮甜又彈牙,再配返個豉汁獻,更加惹味!麵醬啫啫唐生菜煲:熱騰騰用煲仔上,之後侍應將唐生菜和麵醬再炒幾下,啫啫的聲音和香噴噴的味道,已經令人垂涎欲滴,生菜沾滿麵醬,既爽脆又惹味!最後還紫米糖水奉送,足料美味,甜度適中!

最後還紫米糖水奉送,足料美味,甜度適中!
2021-11-09
2021-11-15 136 瀏覽
之前同事介紹過呢間私房菜,話好正。終於book 左同屋企人去食喇,等左咁耐,當然要食豪啲喇杏汁燉白肺湯睇得出係即磨嘅杏仁,好香濃嘅杏仁味,好幼滑。咸味適中,好滋潤。豬肺爽身,有啃口名門秘制豬肋骨一食落去好有驚喜,皮脆肉嫩,甜甜酸酸,原來外皮集合左三種陳皮:酸陳皮、老陳皮、九制陳皮,所以有甜、酸、甘味。豬肋骨肉質嫩,仲好juicy 添。呢道菜係我到而家仲念念不忘嘅!腐乳薑蔥炒蟹第一次聽腐乳原來可以配蟹,薑蔥炒本身已經夠香,仲要加少少腐乳嘅咸香味,好新奇又match。好大隻蟹鉗呀,啲肉好鮮甜又彈牙,目測隻蟹都超過斤半呀哈哈哈芥蘭煲蝦乾、鮮蝦、蝦醬結合成嘅哈哈哈。好細心批晒芥蘭硬嘅外皮,所以條條芥蘭都好脆嫩。成道菜好惹味,送飯一流蟹肉瑤柱洋蔥焗蟹蓋同出面焗蟹蓋唔同,只係用三種材料:鮮蟹肉、瑤柱同洋蔥,唔似出面加cream 同罐頭蟹肉,好鮮味,好飽滿呀蟹皇蟹肉扒露荀有個好有詩意嘅名字:碧綠白玉翠珊瑚。好多蟹膏好甘香呀,露荀新鮮好脆,唔會有渣鼓油雞原隻雞浸,好香鼓油同玫瑰露味,香味撲鼻,一放喺枱面就已經流口水。雞肉超入味又唔韌闊太炒飯花蟹肉、瑤柱、蛋白炒飯。炒飯粒粒分明,乾身得黎唔硬。加埋一大舊

杏汁燉白肺湯

名門秘制豬肋骨

腐乳薑蔥炒蟹

哈哈哈芥蘭煲

蟹肉瑤柱洋蔥焗蟹蓋

蟹皇蟹肉扒露荀

鼓油雞

闊太炒飯
花蟹肉、瑤柱、蛋白炒飯。炒飯粒粒分明,乾身得黎唔硬。加埋一大舊一大舊嘅蟹肉,好高貴呀

桂花糕
食完已經要捧住個肚喇,最後有個甜品,清清地嘅桂花糕,寫個完美句號

果然係好正好好味,又有特色。食左好多隻蟹呀😆最正嘅係,唔洗自己剝。會再黎encore!!
  • 名門秘制豬肋骨
2021-11-14 115 瀏覽
蟹肉蟹皇竹笙燕窩羹:真係見到一絲一絲粗條蟹肉,聽說差不多要用一隻蟹先可以做到一個,加上鮮味蟹羔,啖啖燕窩,就知道呢個羹的矜貴。名門秘製豬肋骨:雖然係炸既,但係唔會一口粉,入面既豬肋肉又juicy又彈牙,用上酸陳皮、老陳皮及九制陳皮,好特別,食完一件仲想再食,一d都唔油膩,仲有醒胃既感覺。宮廷白肉蟹鉗:啖啖肉既蟹鉗,有少少似食雞髀既感覺,用高湯炆燴冬瓜,入晒味,再用金腿撞出蟹肉鮮味。薑蔥腐乳炒蟹:從來都冇想像過,腐乳竟然用黎炒蟹,腐乳本身嘅獨特的鹹味冇搶走蟹嘅鮮味,反而互相輝映,更顯美味。哈哈哈芥蘭煲:係用三種蝦,包括蝦醬、蝦乾同埋蝦肉,而且芥蘭仲揀選左最嫩嘅部份,食起上嚟完全冇渣,惹味非常。蟹肉洋蔥瑤柱焗釀蟹蓋:直頭可以用真材實料嚟形容,因為呢個蟹蓋好立體,全因為充滿着有口感既蟹肉、洋蔥同埋瑤柱,絕不馬虎,單單食過蟹蓋,都感覺食咗成碗飯咁滿足。碧綠白玉翠珊瑚:個名改得好靚,用左大量嘅蟹膏,襯托走過油嘅蘆筍,清爽的感覺!闊太炒飯:足料嘅蟹肉,配合蛋白同埋瑤柱,係矜貴版嘅瑤柱蛋白炒飯,當然鮮味更上一層樓。砂煲豉油雞:單睇隻雞嘅顏色,已經知道用咗好多豉油浸透,豉油本身應該都好高質,因為隻雞完

砂煲豉油雞:單睇隻雞嘅顏色,已經知道用咗好多豉油浸透,豉油本身應該都好高質,因為隻雞完全唔會覺得係好鹹,而且仲保留到雞的嫩滑質感。
2021-11-12 110 瀏覽
一向都特別喜歡試私房菜,有別於其他大型連鎖店,有佢嘅特色、心機、味道!順德菜我一向都喜歡💕今日特意過嚟試吓這間名門私房菜,同事試過都讚口不絕地方算方便地鐵站附近,餐廳座位唔算太多,大約三張枱左右,氣氛感覺很寧靜,氣氛很好👍見好多都應該係熟客店員推介,招牌杏汁燉豬肺湯 真正功夫菜!秋冬飲舒服,杏汁香濃,豬肺都食晒呀😜😜鮑汁鵝掌扣花膠王 經典菜式,用料矜貴,花膠長個手掌,都係佢哋嘅招牌菜式,仲有柚皮添,無四五個鐘都食唔到呢道菜☺️☺️芋頭鴿肉配 雞肝XO醬外相好靚,每人一件剛剛好🥰外皮酥脆,芋蓉軟糯,鴿肉甘香,配上秘製雞肝XO醬,好正啊!撈飯應該一流👍👍鑲鑽黃金蝦多士 蝦肉爽口,配咸蛋黃醬真係好夾🤩古法瓦罉豉油雞 半隻玫瑰露香氣濃郁一上枱已經聞到,雞肉嫩滑入味😌😌蝦乾魚肚芥菜煲 份量好多足夠四五個人食啊,芥菜唔苦,反而多咗一份清甜,配上魚肚份外清甜其實已經好飽啦🤣🤣但係糖水亦喺呢度嘅另一招牌蛋白杏仁茶 -一字記之曰正!紫米露,好食過出邊嘅糖水舖好多😌😌真係好高質嘅順德私房菜絕對係我嘅收藏list之一😋😋

店員推介,招牌杏汁燉豬肺湯 真正功夫菜!秋冬飲
舒服,杏汁香濃,豬肺都食晒呀😜😜
招牌杏汁燉豬肺湯

鑲鑽黃金蝦多士
蝦肉爽口,配咸蛋黃醬真係好夾🤩

古法瓦罉豉油雞 半隻
玫瑰露香氣濃郁一上枱已經聞到,雞肉嫩滑入味😌😌

其實已經好飽啦🤣🤣但係糖水亦喺呢度嘅另一招牌

蛋白杏仁茶 -一字記之曰正!
紫米露,好食過出邊嘅糖水舖好多😌😌

真係好高質嘅順德私房菜絕對係我嘅收藏list之一😋😋
招牌杏汁燉豬肺湯
2021-11-11 3230 瀏覽
老公係順德人,正宗嘅順德菜真係唔多,生日一於搵間正宗嘅順德私房菜灣仔地鐵站行過嚟都算近,兩三分鐘!菜式好特別一於book定枱店員服務好細心應該都是順德人吧😜😜招牌杏汁燉豬肺湯 $98豬肺湯好飲又有益,自己就大把功夫,見到有當然要來一碗豬肺湯,渣都食埋 ,杏汁味香濃,豬肺凊爽,口感很好都好大中,飲完都飽飽地🤭🤭生日食好啲鮑汁柚皮鵝掌扣花膠王 $278花膠鋪滿成隻碟,好大條,鵝掌入味,濃而不膩,柚皮松化,高貴又養生👍👍鑲鑽黃金蝦多士 $88菜式名好靚呀😝賣相仲好靚,很彈牙鮮甜,濃濃嘅黃金汁,非常惹味👍古法瓦罉豉油雞(半隻)$278佢哋嘅招牌菜式,見到每一台都總會叫上半隻,用上玫瑰露,非常入味,味特別濃,嫩滑多汁🤗蝦乾魚肚芥菜煲 $178不時不食,冬天正是時令季節,湯底清甜,魚肚索味,一大窩🥰🥰蛋白杏仁茶 $48即叫即做,清清地,不會太甜,杏仁清香,的確令人回味😌真是很用心的一家順德私房菜,每樣菜式都非常用心,順德人一定要過來試試😂😂🥂

店員服務好細心應該都是順德人吧😜😜

招牌杏汁燉豬肺湯 $98

生日食好啲
鮑汁柚皮鵝掌扣花膠王 $278

鑲鑽黃金蝦多士 $88

古法瓦罉豉油雞(半隻)$278

蝦乾魚肚芥菜煲 $178
不時不食,冬天正是時令季節,湯底清甜,魚肚索味,一大窩🥰🥰

蛋白杏仁茶 $48
即叫即做,清清地,不會太甜,杏仁清香,的確令人回味😌

2021-11-11 107 瀏覽
名門私房菜(蟹宴)蟹肉蟹皇竹笙燕窩羹:差不多要用一隻蟹先可以做到一個,名貴程度媲美魚翅,肉眼見到一絲絲粗條嘅鮮味蟹肉、同埋爆靚蟹羔,仲有毫不吝嗇既燕窩量,就知道廚師嘅心思,入口滿滿既幸福感覺!金華腿香散發整個羹既核心,襯托住蟹肉既鮮。名門秘製豬肋骨:薄薄既脆漿,用咗三種陳皮,包括孫陳皮、老陳皮、九制陳皮,食落去係有少少話梅味架,非常特別,仲好開胃,入面既豬肋肉又嫩滑彈牙,難尋既味道。宮廷白肉蟹鉗:啖啖肉巨無霸蟹鉗,用食雞髀既方式品嚐,飽滿嘅冬瓜,用蟹肉高湯炆燴,再用金腿撞出蟹肉鮮味,令零整塊嘅冬瓜磚,充滿着蟹肉嘅鮮。薑蔥腐乳炒蟹:火候控制得非常好,有七成熟嘅感覺,嫩滑彈牙,走油時封住蟹鮮,最後再用腐乳輕輕包住蟹嘅外層,更顯惹味!哈哈哈芥蘭煲:蝦醬、蝦亁、蝦仁,三哈炒芥蘭,完全食唔到有渣,仲要唔油膩,廚藝高超!蟹肉洋蔥瑤柱焗釀蟹蓋:真材實料,誰可抗拒,無可挑剔!碧綠白玉翠珊瑚:爆羔爆蟹肉,配上鮮嫩露筍,滿足!闊太炒飯:豐滿嘅蟹肉,再配蛋白炒飯,營養豐富味道好!砂煲豉油雞:原隻雞浸落成筒豉油到,入味程度可以從雞肉都呈現豉油嘅顏色,睇得出,食得出,聞得出,點評都咁出色!總結:今晚成餐飯,一共
名門私房菜(蟹宴)

蟹肉洋蔥瑤柱焗釀蟹蓋:真材實料,誰可抗拒,無可挑剔!

碧綠白玉翠珊瑚:爆羔爆蟹肉,配上鮮嫩露筍,滿足!

闊太炒飯:豐滿嘅蟹肉,再配蛋白炒飯,營養豐富味道好!

總結:今晚成餐飯,一共食左六斤蟹,連老細都話,你可能有排都唔會再食蟹住,但我話,咁好食忍唔住要再黎!