2021-11-25
朋友介紹去咗灣仔上樓食私房菜,餐廳位於大廈嘅2樓,食物果然好掂👍🏻杏汁豬肺花膠湯杏汁好香濃又滑,加咗兩片花膠更加黏口,豬肺洗得乾淨,唔會有內臟味,湯底夠甜夠香。白鹵水鮑魚鮑魚夠厚身,入口清甜彈牙,滷水味道剛剛好唔會太濃郁,不會搶過鮑魚的鮮味,旁邊有辣椒豉油,自己可以點少少提味。炸蓮藕餅及鮮奶球蓮藕片非常夠薄,中間釀咗啲豬肉,有少少鹹魚香,味道平均。鮮奶球炸得香脆,有少少椰汁,感覺有種泰式風味。焗蟹蓋裏面有洋蔥蟹肉及江瑤柱,餡料充滿瑤柱汁嘅鮮味,洋蔥好入味,食到底都仲有好多蟹肉絲,鮮甜鹹香互相交融。豉油雞上枱已經聞到濃郁嘅豉油及玫瑰露嘅香氣,煲底用咗好多蔥段薑片,香味撲鼻,有啲似瑞士雞翼味道,不過就冇咁甜,雞是即叫即煮,所以上枱需時,雞肉夠滑,外皮吸晒豉油汁非常入味,送白飯一流。啫啫生菜煲上枱咋渣聲,用咗面醬調味,非常惹味,生菜夠乾身又入味,熱辣辣,冬天吃特別好味。番薯糖水兩種嘅番薯味道,清甜有薑味,食完非常暖胃。整體食物水準幾高,廚師手藝紮實,味道傳統。餐廳侍應都服務幾貼心,服務剛剛好,給人一種親感。
白鹵水鮑魚
焗蟹蓋
豉油雞
啫啫生菜煲
番薯糖水
兩種嘅番薯味道,清甜有薑味,食完非常暖胃。