☆𝘛𝘩𝘦 𝘉𝘭𝘪𝘯𝘥 𝘗𝘪𝘨 🐖 英式高質特色酒吧餐廳,位於諾士佛臺酒吧區,當日晚上室內人數不多,大多數人選擇坐在室外聊天餐廳提供多款酒吧小食及雞尾酒,環境寬敞,燈光氛圍不錯,亦有球賽供客人觀看,連座座位上的盲豬霓虹燈更是打卡一流,下班/朋友聚會的話就不能錯過了~-🍌 Banana Bread Pudding($78) 𝙑𝙖𝙣𝙞𝙡𝙡𝙖 𝙞𝙘𝙚-𝙘𝙧𝙚𝙖𝙢, 𝙩𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚, 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨這款甜品絕對是*必點*,香蕉表面燒有一層脆焦糖,烤得溫熱的麵包布甸有淡淡肉桂香,搭配拖肥醬+淡奶+雲呢拿雪糕的組合,一冷一熱口感特別整體味道令人驚艷,沒想到酒吧餐廳的甜品亦十分出色,來這裡不得不點🧡(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 9/10.🧀 Cheesy OmniPork Nachos($148) 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙨𝙖𝙡𝙨𝙖, 𝙜𝙪𝙖𝙘𝙖𝙢𝙤𝙡𝙚, 𝙤𝙡𝙞𝙫𝙚𝙧𝙨, 𝙫𝙚𝙜𝙖𝙣𝙖𝙞𝙨𝙚 𝙖𝙣𝙙 ‘𝙙𝙖𝙞𝙮𝙪’ 𝙙𝙖𝙞𝙧𝙮 𝙛𝙧𝙚𝙚 𝙘𝙝𝙚𝙙𝙙𝙖𝙧 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚這間酒吧也很vegan-friendly,素食的朋友可以試下green pig menu上的墨西哥芝士新豬肉薄脆🇲🇽加入番茄沙沙、橄欖🫒

𝘛𝘩𝘦 𝘉𝘭𝘪𝘯𝘥 𝘗𝘪𝘨 🐖
🍌 Banana Bread Pudding($78)
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 9/10
Banana Bread Pudding

加入番茄沙沙、橄欖🫒及純素車打芝士,配上牛油果醬作蘸料,份量非常足料,是值得一點的下酒菜
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
Cheesy OmniPork Nachos

🦬 Frank’s Redhot Buffalo Wings($118)
𝘽𝙡𝙪𝙚 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙙𝙞𝙥, 𝙘𝙚𝙡𝙚𝙧𝙮 𝙨𝙩𝙞𝙘𝙠
小吃先點了水牛城辣雞翼,欣賞它們即叫即製熱騰騰送上,醬料濃郁惹味,雖然外表火紅色但吃起來不算太辣,配上藍芝士醬,味道非常夾👍🏻
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8/10
Frank’s Redhot Buffalo Wings

🐽 Suckling Pig($298)
𝙈𝙖𝙨𝙝𝙚𝙙 𝙥𝙤𝙩𝙖𝙩𝙤𝙚𝙨, 𝙢𝙞𝙭𝙚𝙙 𝙢𝙪𝙨𝙝𝙧𝙤𝙤𝙢𝙨, 𝙜𝙧𝙚𝙚𝙣 𝙗𝙚𝙖𝙣𝙨, 𝙥𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧𝙘𝙤𝙧𝙣 𝙨𝙖𝙪𝙘𝙚
來到訪以豬為名的餐廳沒理由不試下它們人氣的歐式脆皮乳豬
外皮烤得很鬆脆香口,肉質嫩滑多汁,再淋上特製的胡椒籽汁,配菜亦有薯蓉、雜菌和法邊豆,味道非常高水準🤩
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 8.5/10
Suckling Pig

🍹Cocktails & Mocktails:
𝙋𝙖𝙨𝙨𝙞𝙤𝙣 𝘼𝙥𝙥𝙡𝙚($58)
𝙇𝙖 𝘿𝙤𝙡𝙘𝙚 𝙑𝙞𝙩𝙖($88)
飲料方面分別點了熱情果蘋果特飲及經典雞尾酒,passion apple加入多種水果,味道有點像fruit punch,而且是不含酒精🥭
La dolce vita則有松子酒、金巴利、西瓜汁及香草甜酒,但味道有點偏藥水,個人建議試其他cocktails
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)推薦指數: 7/10
Passion  Apple/  La  Dolce  Vita

⚠️10% service charge is required
Suckling Pig
  • 香蕉麵包布甸
  • 墨西哥芝士新豬肉薄脆
  • 歐式脆皮乳豬
2021-09-05 29 浏览
放工同朋友去諾士佛台搵野食,見到呢間The Blind Pig氣氛唔錯,又唔洗等位,就入去試下😋餐廳會提供酒吧小食同雞尾酒,野食選擇都幾多。✨Onion rings ($98)朋友話想食下啲熱氣野,我地就叫左呢個Onion rings 送酒。洋蔥圈岩岩炸起,外層炸粉厚度適中,配埋個芝士醬同他他醬食,味道都唔錯。✨Suckling Pig 1/4 ($298)黎到The Blind Pig當然要食豬喇,我地就叫左呢份烤乳豬,我自己覺得係全晚最好味嘅野食😋烤豬皮烤至脆卟卟,入面嘅肉非常嫩滑,肥瘦相間,再配以埋個cream sauce, 非常值得一試。✨Omnipork Nachos ($148)Nachos同樣係送酒必備嘅野食,呢度嘅Nachos 就同左新豬肉去做,岩晒素食人士。我自己就特別鍾意佢個牛油果醬,味道非常清新。✨Bread Pudding ($78)最後當然唔少得甜品喇,呢份bread pudding充滿玉桂香,味道都唔錯。

✨Onion rings ($98)

✨Suckling Pig 1/4 ($298)

✨Omnipork Nachos ($148)

✨Bread Pudding ($78)

2021-09-02 39 浏览
約咗朋友去尖沙咀飲嘢,行咗上諾士佛台,第一間就見到依間blend pig。因為落緊雨望咗Menu覺得價錢都幾抵食就坐低咗啦。環境都幾適合我地!Apple gin mile $68酒都幾重手🤣飲幾啖就開始暈暈地Passion apple $58呢杯就冇酒既,不過味道就淡咗少少Omnipork nachos $148勁大兜,其實係咪所有nachos都係咁大兜,不過真係送酒吹水既良伴。味道都幾野味,有少少辣辣地,莎莎醬再加埋芝士仲有夾埋d肉一齊食,味道啱啱好口感又有層次。Mushroom risotto $168上檯果時略嫌細咗啲,不過菇味好濃郁,加埋芝士個飯都好creamy。成日眼闊肚窄,個份量原來都夠食。Beef shot rib $248Wooo勁大舊肉,以為佢會好un,都唔洗用力就切到。佢係燒到全熟,但又無因為咁而好乾好un好鞋。但係個汁好似平時食豬助骨嗰個汁🤣有一刻我以為自己食緊豬助骨!Cheese cake $72Cheese cake 味道都可以,質感濕潤唔乾係必須的,朋友死都要食😫我就覺得貴咗少少😩

Apple gin mile $68
酒都幾重手🤣飲幾啖就開始暈暈地
Passion apple $58
呢杯就冇酒既,不過味道就淡咗少少

Omnipork nachos $148

Mushroom risotto $168

Beef shot rib $248

Cheese cake $72

2021-08-11
  • 墨西哥芝士新豬肉薄脆
2021-09-01 36 浏览
☆ 𝙏𝙝𝙚 𝘽𝙡𝙞𝙣𝙙 𝙋𝙞𝙜尖沙咀諾士佛臺1號地舖又到左每月一次八婆聚會,一同朋友食飯就會掛住傾計,所以通常d相都係求9其影完就算(〃ω〃)✦ 香煎海鱸魚已經唔記得咩味ʅ(◞‿◟)ʃ✦ 小食分享評盤一見到就覺得好開心,勁大盤乜都有咁,薯條、水牛城雞翼、墨西哥粟米片、炸芝士、炸辣椒、炸豬皮同埋有2件漢堡三文治仔,大部分野食味道都ok,不過就真係無乜特別,我最鍾意個炸豬皮,飲下酒食d香口野就最爽。✦ 烤原個芝士蒜蓉包我同朋友ff到係一個圓形大蒜蓉包黎,點知一上枱我地就sad左,味道都係一般,我好似唔係好食到蒜蓉味,同埋唔多芝士(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✦ 慢煮豬小腿個底個d係芝士粟米蓉,無打到好爛,食到少少粟米粒粒咁,都幾得意,個豬小腿肉質好軟淋淋,同埋都入味,呢個幾好食。PS:某d cocktail好難飲。
☆ 𝙏𝙝𝙚 𝘽𝙡𝙞𝙣𝙙 𝙋𝙞𝙜
尖沙咀諾士佛臺1號地舖

✦ 香煎海鱸魚
已經唔記得咩味ʅ(◞‿◟)ʃ

✦ 小食分享評盤

✦ 烤原個芝士蒜蓉包

✦ 慢煮豬小腿

PS:某d cocktail好難飲。
2021-08-31 29 浏览
去完尖沙咀行街,喺附近搵間餐廳食嘢,喺美麗華旁邊,非常就腳,又有得飲杯cocktail,食下嘢咁有set叫,包starter, main course, snack同埋dessert見到佢有原個芝士椰菜花,好似好有趣咁原個芝士椰菜花:真係好誇張,超大一個,加成碟芝士,好似好簡單嘅配搭,但又出奇地好味,切開椰菜花入面好多汁,中和咗芝士嘅油膩Veggie Nachos:好crispy, 好鍾意面頭有好多蕃茄碎,好fresh,好啱餸酒Suckling pig:起好味,皮脆肉嫩,切開仲keep到有肉汁,唔會死硬甜品最後飽到上心口

見到佢有原個芝士椰菜花,好似好有趣咁

甜品

最後飽到上心口
2021-08-31 17 浏览
Blue Monday要食餐好嘅氹番自己...放工去食飯,今晚去The Blind Pig開餐,佢哋有酒吧小食同埋雞尾酒,適合食飯飲酒傾吓偈~一坐低先點飲品,Apple Mojito唔錯,好fresh! 朋友要Passion Apple,酸酸甜甜好開胃!先食啲小食啦,我哋要咗一客水牛城雞翼、西芹配藍芝士醬;雞翼味道香辣,幾惹味👍🏻 呢度有新豬肉整嘅肉醬意粉,食落囗感同真嘅豬肉冇分別,味道就淡啲、健康啲!Main course 我哋點咗慢煮醬燒牛肋骨,呢個係必食推介呀!牛肋骨好淋好入味,牛肉好juicy甜品梗係要心太軟啦,香濃嘅朱古力配Vanilla Icecream同埋脆脆嘅杏仁片,好正🤤
Blue Monday

要食餐好嘅氹番自己...

2021-08-30
2021-08-27 22 浏览
諗住喺諾士佛台嗰度飲下酒食下野,見佢都有提供啲Cocktail同埋小食,所以就入咗去試一試,剛剛電視又做殘奧開幕,順便可以睇埋😙今次我哋就叫咗過英式豬肉腸卷,Nachos,脆皮乳豬同心太軟,另外仲叫咗兩杯嘢飲添passion apple 同apple mojito 餐廳菜式份量都會比較大,Nachos配上芝士,蕃茄粒,新豬肉,沙律醬同埋牛油果醬,真係好正,我同friend 食唔停口,而且個新豬肉都好似啲煙肉咁,本身好大盆,食食吓都差唔多食曬😝基本上我見到枱枱都有叫到🤓之後豬肉腸卷,酥皮唔會太厚,所以食落去都唔會有好滯嘅感覺,味道都不錯,再配上一啲沙律之後佢哋脆皮乳豬,真係好脆,切落去索索聲🤣,我覺得自己好似食葡式乳豬,都好耐冇食過😋,再配上黑松露汁嘅薯蓉,都已經飽到上心口😝之後再有個心太軟配雲呢拿雪糕,簡直係絕配,切開佢,心太軟都係有流心嘅感覺,唔會overcook 左,一啖朱古力一啖雪糕作為成餐嘅總結😋我哋叫咗一杯Mocktail 一杯Cocktail 配Nachos ,味道都唔錯,容易入口嘅!😌

2021-08-25 26 浏览
有時真係同一集團唔同地方真係食物質素都有分別, 原本我係揀咗另一間中式四川菜, 因為見佢有個折扣, 但因為朋友想食下豬手咁就揀咗呢間, 講真一打開TST附近嘅德國菜都唔係好多, 記得以前景樂集團都有間係尖東, 不過都執咗而呢間咁以沙田果間The Salt Pig嘅, 我都唔知係咪同一間, 不過我想講, 佢呢間又幾好食, 連個豬手份量都唔細(所以真係食得好滿足) 而且因為叫得太多, 所以我地要食得好慢先叫做食咗D主菜!我地叫咗個招牌德國鹹豬手配烤薯, 酸菜但估唔到佢個豬手皮食到最後仲係脆口, 佢個酸菜唔太酸又唔鹹非常好, 肉亦都唔小.楓糖黑啤醬燒肋骨配椰菜沙律, 粟米, 薯條: 講吓佢個粟米平時係好飽嘅情況下我未必會食舊粟米, 不過佢個樣係烤得好吸引, 咬一口真係要食埋佢, 首先好甜, 又唔會烤到膿哂, 又多水份. 薯條又係唔會膿但佢非常脆口, 係薯條嘅方角位一咬就脆, 而入面仲係軟身, 呢個我係飽到連舊肉都唔食揀食薯條, 真係好好食英式牛肉薯批: 本來以為係好似雞批果款皮面, 來到當然唔係想像嘅款式, 但食落去又唔錯, 佢個薯蓉都焗到剛剛好, 有小小脆脆地係面(薯蓉咋都可以做到咁啱啱好

英式牛肉薯批: 本來以為係好似雞批果款皮面, 來到當然唔係想像嘅款式, 但食落去又唔錯, 佢個薯蓉都焗到剛剛好, 有小小脆脆地係面(薯蓉咋都可以做到咁啱啱好, 非常利害)

水牛城辣雞翼配藍芝士醬: 佢個醬會比個足夠嘅份量你, 所以呢間餐廳真係唔會將貨就價, 雞翼亦都算好大隻, 不過佢個雞翼面醬汁多咗D, 所以另到個雞翼唔太脆口呢度就失咗D色, 但藍芝士醬ok
因為要夠脆口先係另一個重點

脆辣雞柳條: 又係炸得啱啱好, 而且都唔算太乾身

烤原個芝士椰菜花: 好多芝士, 個芝士汁仲可以點薯條, 又真係幾好食

佢仲咁啱有優惠, 我都心大心細, 介唔介紹好呢, 因為我之前食過好多間抵食又好嘅餐廳好快就無咗優惠(因為我一覺得好都會戴唔同親友食幾次)所以我係會非常用心好介紹, 不過我都好想呢D店鋪會多D人欣賞, 講真大家錢就付出咗, 我好明白當食到嘅嘢係差, 心情係有幾差, 所以我都係寫出唻讚美下好食同失望嘅店鋪
(4個人係咪叫得太多呢🤣)

PS: 順便一手提, 佢係枱度有2枝水, 因為我地無留意係咪有汽, 但見到想酌時得半枝, 就以為係普通水, 但一酌E有汽嘅就同番職員講好彩講完佢都信我地(亦都加上我地有叫飲品) 如果唔係要收58了, 所以都要小心
2021-08-24
相約大朋友跟小朋友 Knutsford Terrace The Blind Pig Girls' Night Girls' Night 當然要 have a drink Apple Mojito $68 & Vodka Punch $68 - Rum, Lime, Mint, Somersby 清新又醒神 Apple Cider 解渴之選   - Vodka, Orange Juice, Pineapple Juice, Fresh Passion Fruit 天氣炎熱,飲酸酸微甜 Vodka Punch 一解悶熱StarterFrank's Redhot Buffalo Wings 6pcs Blue Cheese dip, celery stick $118 微辣的水牛城醬汁包著整隻雞翼,肉質嫩滑. 爽脆西芹點著濃郁藍芝士醬 只有喜歡跟不喜歡 我是前者非常合胃口Geen Pig Menu  Spaghetti "OmniPork" Bolognese Parmesan Cheese $148 肉醬意粉,用的是OmniPork 但口感沒差別 醬汁BASE 酸度適中 灑上大量Parme

Starter
微辣的水牛城醬汁包著整隻雞翼,肉質嫩滑.

Geen Pig Menu
灑上大量Parmesan Cheese 誰能抗拒?

Main Course
Pan-Seared Sea Bass Fillet, Shrimp, Clams, Chorizo, Croutons $198
啖啖肉香煎海爐魚柳,西班牙辣肉腸碎大蝦跟蜆
其實精華就是湯汁,海鮮的鮮甜味,惹味到極

Dessert
Death By Choco $88
Lavacake 焗得剛好外脆內流心,朱古力濃郁但沒有苦澀或太甜
配上 Vanilla 雪糕冷熱交錯,有誰可以抗拒甜品呢?
2021-08-23 22 浏览
行經諾士佛臺,想happy hour一番,但同時又肚餓,見呢間餐廳酒吧有得飲有得食,環境又幾寬落,氣氛都唔錯,一於進入開餐先。餐廳坐得舒服,佈置得令人有放輕鬆心情感覺。 🥗Caesar Salad,份量都幾多,放了2條小鯷魚,帶了點咸香味,沙律的菜很新鮮。🍝新豬肉肉醬意粉,會另配上Parmesan cheese,我喜歡食芝士,故全部落晒☺️。新豬肉口感不錯,跟真的沒分別😉,醬汁酸酸的很開胃,意粉熟度剛剛好😊。🐖慢煮豬小腿,慢煮關係, 故已煮得很柔軟,只需輕輕一切,就可以把骨肉分離,外皮入口滿滿的骨膠原,肉部份比豬手瘦,還有芝士玉米蓉墊底,可中和一下油膩感,食到好飽肚。 The blind pig會提供酒吧小食同埋雞尾酒,故飲品點了Apple Gin Mile 同接骨木花威士忌梳打青檸汁,清清的很啱女士飲,而且好解渴,呢個天時飲用很適合😊。最後點左個香蕉麵包布甸甜品,賣相吸引,香蕉上面有一層薄的焦糖,將雲尼拿雪糕夾埋麵包布甸一併食,實在好滿足。
餐廳坐得舒服,佈置得令人有放輕鬆心情感覺。

2021-08-22
2021-08-23 531 浏览
氣氛&情調十足的西餐廳💞正正適合大家下班後.到此一遊地摸摸酒杯底🥃高談闊論的放鬆一番🧚🏻‍♀️殷勤的員工除了十分有禮外.還會有趣地不時稱讚[這款菜式是自己的愛吃之選]🤫在這親切友善的地方.讓上班一族的我們把一切的壓力一掃而空🥰▫️主食▪️🥗Caesar salad + prawn $118 +$38滿滿一盤的沙律十分豐富🥗內加:小鯷魚🐟法包粒🥖滿滿絲絲的芝士🧀吃下口感層次分明.不論是味道濃郁的芝士•清新爽口的沙律菜或是香脆可口的麵包粒..都讓人在健康中帶來幸福的快樂🤩再加上不時還有咸咸的小鯷魚作點綴😚此外配料也可自選配搭:烤雞胸🐣香煎蝦🦐煙三文魚🐟..不得不說香煎的蝦仁🍤火喉十足·香口十足·滑嫩十足🤤▪️🌮Cheesy ‘OmniPork’ Nachos(✅純素)$148羅西哥芝士新豬肉薄餅🌮薄餅一上枱便發現排列得很精美🤓先用一層層的粟米脆片作為薄餅的低層🌽再用純素芝士🧀和蕃茄粒粒🍅等依材鋪排分明的放上面👀 粟米脆香脆薄薄的口感配合芝士&蕃茄粒後意外的合拍😍另外.還配有牛油果醬一起食用[重點還照顧到不同飲食習慣的朋友們.包括純素者的飲食]▪️🍖Slow Cooked Pork Shank Oss

▫️主食

Cheesy ‘OmniPork’ Nachos(✅純素)

▪️🍖Slow Cooked Pork Shank Osso Bucco $108
慢煮豬小腿(連骨)🍖芝士玉米蓉🌽當把醬汁淋上豬小腿時. 罩眼可見一陣陣煙霧茫茫的上升🔝輕輕用刀推一推.便把連接在一起的肉身脫離骨頭之外🤩一點都不費氣力的💪🏻一更傳來陣陣香氣撲鼻的豬香👃🏻豬小腿經慢煮後水份仍然鎖在肉中.吃下全是軟淋而嫩口的肉質👍🏻🤤🤤

▫️甜品&餐飲

▪️🍨Banana Bread Pudding
香蕉麵包布甸🍮拖肥醬🫕雲尼拿雪糕🍨是次甜品是以香蕉為主題的🍌先是有燒焦了的焦糖脆皮香蕉🍌入口先由甜甜且香脆的焦糖後到軟軟的香蕉.口感很有趣🦖其次香蕉麵包布甸.一切開便是濃烈的香蕉香氣.麵包包甸顧名思義是軟綿綿的麵包吸收了大量的奶油像布甸似的🙈可以試著配搭拖肥醬一起進食.口感會更上一層樓🪜最後來幾口雪糕🍦由滿口的香蕉味淨化為清新的雲尼拿味😍
Minty Grape

▪️🍸Minty Grape $58
薄荷提子梳打🍸青檸🍋蘋果汁🍎蜜糖🍯柚子🍊梳打除了甜甜的提子🍇蘋果🍎味外..又有薄荷🍃青檸🍋的清涼感加上一粒粒的提子果肉口應一百分💯
Minty Grape
2021-08-23 29 浏览
男友難得去尖沙咀接我收工去食飯,想坐得舒服又chill下就來了諾士佛臺的the blind pig 撐枱腳The blind pig 走英式pub風格,同樣提供餐點又可以飲返2杯,收工過來食飯chill下就最好不過▫️炸洋蔥圈·芝士醬用以英式beer battered 的方法去炸洋蔥圈,炸得酥脆,比起芝士醬更加鐘意tartar sauce ▫️墨西哥芝士新豬肉薄脆一上菜已經覺得份量好驚人,nachos 成座山咁多,食落無留意真係唔會覺得係純素車打芝士,和平時的係無分別,好適合一路飲啤酒一路食▫️歐式脆皮乳豬因為係即叫即做,所以都等了一段時間,可以同大家講係值得等待,皮脆肉嫩,肉質juicy係100分的歐式脆皮乳豬▫️香蕉麵包布甸2條焦糖化的香蕉,奶香滿滿的麵包布甸為今天晚餐寫上完美句號。

▫️炸洋蔥圈·芝士醬

▫️墨西哥芝士新豬肉薄脆
一上菜已經覺得份量好驚人,nachos 成座山咁多,食落無留意真係唔會覺得係純素車打芝士,和平時的係無分別,好適合一路飲啤酒一路食[强]

▫️歐式脆皮乳豬

▫️香蕉麵包布甸
2021-08-20 61 浏览
呢一晚約左朋友去尖沙咀搵地方吹水食野,太耐無見呢個朋友,自從佢轉左工後都好難約佢,呢次終於有機會約到佢,緊係要食下好野啦。呢間店有得嗌唔同嘅小食同埋cocktail,環境就有feel,真係好似去左外國啲bar咁,起碼有種去外地旅行嘅感覺都唔錯。聽講Salted pig係佢地嘅招牌菜,亦都因佢而出名,佢地好識用豬嘅最好部位,亦都會新鮮而又高質嘅食材去做菜式。打頭陣我地叫左水牛城辣雞翼,醬汁包滿啲雞翼,勁入味。新豬肉肉醬意粉呢個名好特別,佢特別在其實係素食黎,食落同平時啲肉醬意係無分別,而且仲好食左。慢煮豬小腿(連骨)好大份,好易切,而且啲皮同油脂香係好惹味。甜品方面,我地揀左香蕉麵包布甸,拖肥醬,雲尼拿雪糕,有呢個做結尾真係好perfect。飲品當然唔少得,我地揀左Minty Grape同埋Elderflower Highball。呢間真係好有feel,岩哂吹水。

2021-08-19 307 浏览
以前食過The salted pig就知好好食😋因為佢係招牌菜式而聞名 仲會選用豬嘅最好嘅部位 確保用優質、新鮮嘅食材黎整食物今次黎尖沙咀間The blind pig 係因為呢度提供酒吧小食同埋雞尾酒🍹仲有background music襯托下,幾有feel,加埋fox sport台睇,唔錯唔錯😌今次叫左個set,由starter開始💁🏻‍♀️🍽<Whole Roasted Cauliflower 烤原個芝士椰菜花>- cheesy bechamel sauce -一上檯就驚艷到~看似簡單嘅一道頭盤蔬菜,蘊含住多層滋味😋切開椰菜花好似平平無奇,但淋上熱鐵Pan嘅芝士,即刻有另一番滋味,鮮奶香加埋少少嘅甜味,配搭現磨嘅黑椒粒,好好味,下次一定再嗌!跟住就係"Green Pig Menu"🍽<Spaghetti ‘OmniPork’ Bologna’s 新豬肉肉醬意粉>- parmesan cheese 巴馬臣芝士 -新豬肉嘅菜品越來越多,煮意粉就第一次見,唔似平時D肉醬意粉有Heavy嘅口感,反而變得好清新,就算撈埋Parmesan Cheese 🧀一齊食都

今次叫左個set,由starter開始💁🏻‍♀️

跟住就係"Green Pig Menu"

新豬肉嘅菜品越來越多,煮意粉就第一次見,唔似平時D肉醬意粉有Heavy嘅口感,反而變得好清新,就算撈埋Parmesan Cheese 🧀一齊食都唔膩

Main Course就揀左
🍽<Slow Cooked Pork Shank Osso Bucco 慢煮豬小腿(連骨)>- creamy parmesan cheese polenta 芝士玉米蓉 -
有好靚嘅烤豬皮,豬皮煮到好jelly,肉好嫩,配埋酸酸甜甜嘅醬,好好味🍗

Last one Dessert
🍽<Banana Bread Pudding 香蕉麵包布甸、拖肥醬、雲呢拿雪糕>- vanilla ice-cream, toffee sauce, berries -
呢個甜品每一樣都好好味,香蕉真心香,烹調過係更加甜,Mix埋布甸、醬同雪糕真係無得頂🤩

Passion Apple   &  Minty Grape

Drink
<Passion Apple>
- Passion Fruit, Apple Juice, Peach, Strawberry Purée 熱情果蘋果特飲、桃、士多啤梨 -
酸酸甜甜,好味

<Minty Grape>
- Mint, Lime, Green Grape, Soda, Apple Juice, Citron Honey 薄荷提子梳打、青檸、蘋果汁、、蜜糖柚子 -
好多層次嘅特飲,青青爽爽,正

下次可以再來過,試埋其他菜先🥰
2021-08-17
  • Banana Bread Pudding
2021-08-15 405 浏览
係美麗華行完街經過見到呢間餐廳裝潢都唔錯其中脆皮乳豬個評價仲幾高決定黎試一試🔻烤原個芝士椰菜花很少吃原個椰菜花,侍應方端上來,的確甚為觸目。吃下去,軟硬度適中,不會太稔身,挺好吃,芝士汁頗濃稠,甚為邪惡,沾多了女生吃半份大概就飽了一大半。🔻墨西哥芝士新豬肉薄脆薄脆上面有蕃茄莎莎、橄欖、新豬肉、沙律醬,配上牛油果醬沾著吃。幾種食材,沒有一道搶味覺的,可吃下去口感就搭,有點像吃pizza的感覺,不過換成脆脆的「餅底」,加上牛油果醬,為乾身的薄脆帶來點濕潤的口感,卻又不錯。🔻歐式脆皮乳豬、薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁整到個外皮好脆,香口又有咬口,肉質更加是嫩滑,味道非常之好。而旁邊個薯蓉都好有驚喜,味道濃而口感均勻細滑。🔻心太軟配雲尼拿雪糕是標準的心太軟,內有濃濃的流心朱古力。雲尼拿雪糕同樣出色,雲尼拿味濃郁,不是便宜貨那種。💬總結來說,食物質素不錯,份量卻是十足,薄脆份量多到我們都沒有吃完。環境可以,有昏暗的環境讓人聊天,又有電視屏幕可觀賞球賽,如果有球賽定必更加熱鬧。
係美麗華行完街
經過見到呢間餐廳裝潢都唔錯
其中脆皮乳豬個評價仲幾高
決定黎試一試

🔻烤原個芝士椰菜花

🔻墨西哥芝士新豬肉薄脆

🔻歐式脆皮乳豬、薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁

🔻心太軟配雲尼拿雪糕

2021-08-12