2021-09-30
好耐冇去諾士佛台,一行過見到呢間豬仔餐廳好eye catching,橫掂冇咩idea就入去坐低。天口咁熱點都要一人點返一杯嘢飲,Elder Flower Highball同Mint Grape兩杯mocktail一杯清甜一杯有whisky香,兩款都咁好飲。凱撒沙律配烤雞胸肉, 生菜夠晒爽脆,仲有烤得香脆嘅煙肉粒,同埋另外上嘅芝士碎,好似我哋咁一個鍾意加一個唔鍾意嘅就最方便~雞胸肉烤得微焦同埋有少少辣,刺激食欲!先黎個肉醬意粉,落左唔同顏色嘅蕃茄仔,有隻鮮黃色嘅靚到我以為係蛋黃黎添!肉醬意粉茄味濃郁,再配上粒粒鮮甜蕃茄,酸度剛好!呢個慢煮豬腿肉真係不得了,基本上用叉匙已經可以輕鬆將佢扒開,但唔係鬆散果一種,肉質保持非常tender,而且非常非常大隻,一大片骨膠原任你補,份外吸引!仲要配埋一個夠晒特別嘅芝士粟米蓉,減少咗份平時配焗薯嘅飽滯感。甜品點咗麵包布甸,濕潤度拿捏得剛好,旁邊有焦糖香蕉同雲呢嗱雪糕,仲有士多啤梨同藍莓點綴,配搭黎食可以balance返個甜味,成件事望落又賞心悅目!