2021-09-30 71 浏览
好耐冇去諾士佛台,一行過見到呢間豬仔餐廳好eye catching,橫掂冇咩idea就入去坐低。天口咁熱點都要一人點返一杯嘢飲,Elder Flower Highball同Mint Grape兩杯mocktail一杯清甜一杯有whisky香,兩款都咁好飲。凱撒沙律配烤雞胸肉, 生菜夠晒爽脆,仲有烤得香脆嘅煙肉粒,同埋另外上嘅芝士碎,好似我哋咁一個鍾意加一個唔鍾意嘅就最方便~雞胸肉烤得微焦同埋有少少辣,刺激食欲!先黎個肉醬意粉,落左唔同顏色嘅蕃茄仔,有隻鮮黃色嘅靚到我以為係蛋黃黎添!肉醬意粉茄味濃郁,再配上粒粒鮮甜蕃茄,酸度剛好!呢個慢煮豬腿肉真係不得了,基本上用叉匙已經可以輕鬆將佢扒開,但唔係鬆散果一種,肉質保持非常tender,而且非常非常大隻,一大片骨膠原任你補,份外吸引!仲要配埋一個夠晒特別嘅芝士粟米蓉,減少咗份平時配焗薯嘅飽滯感。甜品點咗麵包布甸,濕潤度拿捏得剛好,旁邊有焦糖香蕉同雲呢嗱雪糕,仲有士多啤梨同藍莓點綴,配搭黎食可以balance返個甜味,成件事望落又賞心悅目!

2021-09-30 68 浏览
Weekend 梗係要抖下🍸今晚就約朋友👭黎到尖沙咀諾士佛臺食下野傾下計!呢間個乳豬🐷咁出名真係已經想食好耐😂套餐都幾多野食選擇喎😆🔸前菜🔸西班牙香辣蒜片蝦🍤 辣肉腸多士 上枱已聞到好香蒜🧄味道😋份量唔少大蝦🍤有成8-10隻🥰彈牙爽口🤗配埋以楊蔥蒜片炒埋既辣肉腸放係多士上面一齊食好正👍🔸素豬餐點🔸新豬肉肉醬意粉🍝新豬肉碎夠多😍拌勻蕃茄醬好味😋意粉軟硬度剛好又唔會好乾身!感覺同食緊真正肉醬無分別🤣🔸歐式脆皮乳豬、薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁🔸乳豬份量不少🙌肥瘦肉各占一半🤗不太鹹恰到好處❤️脆卜卜外皮加上啖啖肉🐷加上店家自家製胡椒籽汁中和返豬肉既肥膩感覺😍豬肉味香濃.食到舔舔脷😋🔸甜品🔸香蕉麵包🥯布甸、拖肥醬、雲尼拿雪糕麵包布甸軟綿x 雲尼拿雪糕食冷熱交容🥰焦糖香蕉🍌又香甜👍這配搭唔錯!🔸飲品🔸接骨木花青檸威士忌🥃梳打威士忌🥃味好出🤗帶輕輕青檸味!夏日伏特加賓治x橙汁🍊菠蘿汁🍍及熱情果酸酸甜甜又夠凍👍熱辣辣飲起黎好爽😍

🔸前菜🔸
西班牙香辣蒜片蝦🍤 辣肉腸多士

🔸素豬餐點🔸
新豬肉肉醬意粉🍝

🔸歐式脆皮乳豬、薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁🔸

🔸甜品🔸
香蕉麵包🥯布甸、拖肥醬、雲尼拿雪糕

🔸飲品🔸
接骨木花青檸威士忌🥃梳打
威士忌🥃味好出🤗帶輕輕青檸味!

夏日伏特加賓治x橙汁🍊菠蘿汁🍍及熱情果
酸酸甜甜又夠凍👍熱辣辣飲起黎好爽😍
  • 歐式脆皮乳豬
今次呢間豬豬專門店,同其他分店一樣,以豬豬菜式為招牌🐽呢度仲有cocktail同小食比你星期五同朋友chill下happy下🍺Spanish Garlic & Chili Prawns$142🌶啲蝦好彈牙,少辣,加埋辣肉腸同多士相當惹味🦐(啲辣油點麵包超正)(V)Chessy Omnipork Nachos$148🌮份量好多,上面除左芝士,紅椒同辣椒,仲有素肉條,個口感同真瘦肉條好相似🙊配埋牛油果醬更正👍🏻Suckling Pig$298🍖好高質,塊皮好薄脆,火侯同時間都控制得岩岩好👌🏻肉質相當嫩滑juicy,薯蓉亦好creamy,果然係以豬做招牌嘅餐廳😌Death by Chocolate$88🍫個心太軟is PERFECT👌🏻切開之後啲朱古力漿流曬岀來😙配埋雪糕簡直係超邪惡😈Apple Gin Mile$68🍎Apple Gin Mojito$68🍏兩隻都係用我最愛嘅Somersby調岀來🥰

Suckling Pig$298🍖

Death by Chocolate$88🍫

Apple Gin Mile$68🍎
Apple Gin Mojito$68🍏
兩隻都係用我最愛嘅Somersby調岀來🥰
  • Suckling Pig
  • 朱古力心太軟
2021-09-26 38 浏览
同朋友去尖沙咀諾士佛臺食飯傾偈,花多眼亂唔知點揀,最後見到呢間餐廳,之前食過同一集團嘅The Pizza Pig覺得唔錯,就入去試吓其他豬豬菜式( ´(oo)ˋ ) ノ🦐 西班牙香辣蒜片蝦.辣肉腸.多士 $142鮮蝦大大隻肉質爽彈,份量都幾多,配辣肉腸、蒜片加上辣油非常惹味,同多士好夾。.🍝 新豬肉肉醬意粉 $148餐廳仲有Green Pig Menu,照顧埋食素嘅朋友。肉醬意粉用Omnipork搭配巴馬臣芝士碎,新豬肉食落口感好似真豬肉,意粉彈牙軟硬適中,蕃茄味清新開胃。.🐷 Suckling Pig $298份量有1/4隻乳豬,配胡椒籽汁,配菜有薯蓉、雜菌及法邊豆。乳豬外皮薄脆肉質鮮嫩,食得出無落太多調味料,肉味濃郁又唔會有豬騷味,食材優質新鮮。.🍌 Banana Bread Pudding $78 甜品試咗香蕉麵包布甸,配拖肥醬同埋雲呢拿雪糕。麵包布甸口感濕潤帶牛奶及玉桂香味,甜度適中。香蕉面有焦糖薄脆,再配埋雲呢拿雪糕,滿足!.🍹Elderflower Highball $68成份有Whisky、接骨木花糖漿、梳打、青檸汁,甜甜地好易入口。.🍹 Vodka Punch $68成

🦐 西班牙香辣蒜片蝦.辣肉腸.多士 $142

🍝 新豬肉肉醬意粉 $148

🐷 Suckling Pig $298

🍌 Banana Bread Pudding $78

🍹Elderflower Highball $68
🍹 Vodka Punch $68
成份有Vodka、橙汁、菠蘿、熱情果,飲落就係有酒味嘅Fruit Punch。

總括而言: 餐廳裝修走英倫風,牆上有豬豬畫及霓虹燈裝飾,氣氛輕鬆自在,可以選擇坐室內或者戶外bar枱。食物質素,環境氣氛同埋職員服務態度都好好,啱晒Happy Friday或者放工同朋友嚟chill下!
2021-09-24 589 浏览
位於尖沙咀的The Blind Pig,是一間豬料理專門店。曾經與媽媽品嚐過一次,覺得食物質素非常好,服務員又熱情有善,所以今晚再度光顧啦~   西班牙香辣蒜片蝦 $142 微辣的西班牙前菜,為時晚的豐富大餐,打開味蕾! 蒜片蝦的份量好多,蝦肉大隻彈牙,把煙靭的麵包沾汁吃,會更美味哦。 新豬肉肉醬意粉 $148 在這幾年,香港餐飲界開始流行素食,連主打豬肉的專門店也推廣素食呀。肉醬充滿蕃茄香甜氣味,味道不錯,但醬汁不夠稠密,所以加上芝士碎拌勻會更好呀。 毆式脆皮乳豬 $298 不愧為豬料理專門店,這個毆式脆皮乳豬,非常好吃呀! 乳豬皮香脆油亮,豬皮與豬肉之間的脂肪剛剛好,不多不少,豬肉軟腍美味,值得推介。 Apple Mojito $68Passion Apple $58香蕉麵包布丁 $78再一次品嚐不到餐廳的香蕉新地,可能真的與它沒緣份吧。不過這個麵包也非常好吃,即刻吃不到新地,吃這個也不錯哦~麵包充滿香甜香氣,香軟甘甜,太高質啦。
位於尖沙咀的The Blind Pig
,是一間豬料理專門店。

西班牙香辣蒜片蝦 $142

新豬肉肉醬意粉 $148

毆式脆皮乳豬 $298

Apple Mojito $68

Passion Apple $58

香蕉麵包布丁 $78

2021-09-19
2021-09-21 61 浏览
17.09.2021 星期五The Blind Pig (諾士佛臺)今日又同家人去撐枱腳食晚餐,上Open Rice搵下,見位於諾士佛臺的The Blind Pig 好受歡迎,於是打電話去訂位。去到時間尚早,只有戶外有幾枱食客,我們坐在近門口位置,枱子雖然高些,也算舒適。這裡出名是鹹豬手,可惜我本身不喜歡吃,所以最後選擇了牛扒加沙律。美國安格斯肉眼牛扒、薯條、紅酒汁:叫五成,上枱已經七、八成,肉質尚可,無甚驚喜。牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁:這個沙律不錯,牛油果也有幾件,因為不吃辣,沙律汁變了甜甜的。香蕉麵包布甸、拖肥醬、雲呢拿雪糕:當然最期待就是甜品,果然沒有令我倆失望,布甸令人吃完想再吃。甜品兩份分剛剛好,實在太美味了!但對我來說,音響太嘈,無法靜靜傾談;只適合一大班朋友嘻嘻哈哈、吵吵鬧鬧。最好的是甜品,因為不飲酒、不吃豬手,所以未能一一推介。

17.09.2021 星期五

The Blind Pig (諾士佛臺)

美國安格斯肉眼牛扒、薯條、紅酒汁:
叫五成,上枱已經七、八成,肉質尚可,無甚驚喜。
美國安格斯肉眼牛扒、薯條、紅酒汁

牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁:
牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁

香蕉麵包布甸、拖肥醬、雲呢拿雪糕:
香蕉麵包布甸、拖肥醬、雲呢拿雪糕

最好的是甜品,因為不飲酒、不吃豬手,所以未能一一推介。
2021-09-17
美國安格斯肉眼牛扒、薯條、紅酒汁
牛油果香芒大蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁
香蕉麵包布甸、拖肥醬、雲呢拿雪糕
  • Banana Bread Pudding
  • 牛油果香芒大蝦沙律
2021-09-20 43 浏览
📍𝗧𝗵𝗲 𝗕𝗹𝗶𝗻𝗱 𝗣𝗶𝗴 (尖沙咀) 一提起諾士佛臺,相信大家都會即刻諗起黎飲酒酒🍷。但係原來呢到仲有間咁高水準既餐廳架!佢嘅地理位置超方便,一上諾士佛臺就係佢啦!🐷呢間The Blind Pig係以豬豬為主題既,佢地會選用豬既最好部位去製作食物,而且仲會確保所有嘅食材係最優質最新鮮嘅。除咗高質嘅食物之外,呢間餐廳亦都好有氣氛好有情調,無論Happy Hour🍻黎吹下水或者情侶黎都一樣得,佢哋會有酒吧小食同雞尾酒提供,環境仲好舒服好chill! 𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️西班牙香辣蒜片蝦辣肉腸多士 𝚂𝚙𝚊𝚗𝚒𝚜𝚑 𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 & 𝙲𝚑𝚒𝚕𝚒 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗𝚜 ($142)估唔到呢個作為Starter份量都會咁多,🦐蝦肉足足有十幾隻,而且隻隻都好飽滿。食落蝦肉好爽好彈牙,而且仲好香口!另外會配上兩塊脆多士,連同蝦一齊食好正!▪️墨西哥芝士新豬肉薄脆 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚢 ’𝙾𝚖𝚗𝚒𝙿𝚘𝚛𝚔’ 𝙽𝚊𝚌𝚑𝚘𝚜 ($148)Wahhhh又係份量超多!! 呢個Nachos上面會有新鮮蕃茄粒粒、新豬肉、橄欖、沙律醬同車打芝士,另外仲會配上牛油果醬,食落口感好豐富,🍅蕃茄仲令到Nachos好fresh
📍𝗧𝗵𝗲 𝗕𝗹𝗶𝗻𝗱 𝗣𝗶𝗴 (尖沙咀)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:

Wahhhh又係份量超多!! 呢個Nachos上面會有新鮮蕃茄粒粒、新豬肉、橄欖、沙律醬同車打芝士,另外仲會配上牛油果醬,食落口感好豐富,🍅蕃茄仲令到Nachos好fresh。佢既特別之處就係佢係純素Nachos,除左採用咗新豬肉之外,🧀連芝士都係純素芝士架!不過食落其實又唔覺得好大分別,都係咁好味,係飲酒吹水既良伴!

▪️歐式脆皮乳豬 𝚂𝚞𝚌𝚔𝚕𝚒𝚗𝚐 𝙿𝚒𝚐 ($298)
見到好多人都推介呢到既乳豬所以就order左。雖然佢既等待時間較長,但係總算冇令我失望!叫得做脆皮乳豬🐽,佢個皮真係好好好脆!佢既外皮烤得好香口,而內裏嘅肉質非常嫩滑,仲好juicy!! 😆 乳豬旁既薯蓉亦都好正,食落好香,口感仲好細滑~

▪️香蕉麵包布甸 𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚍 𝙿𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 ($78)🍞
麵包布甸既香蕉味好濃郁,麵包既質感好軟綿綿,真係好似布甸咁🍮。麵包布甸旁仲會有兩條焦糖脆皮香蕉🍌,味道好甜好幸福。另外仲會配埋拖肥醬同雲尼拿雪糕,令口感好豐富好sweetsweetttt~🥰

▪️𝚅𝚘𝚍𝚔𝚊 𝙿𝚞𝚗𝚌𝚑 🍸 ($68)
呢杯Cocktail係由Vodka、橙汁、菠蘿汁同熱情果沖調而成既,✨佢既味道好fresh,夏天飲佢就啱晒啦!

▪️𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗 𝙰𝚙𝚙𝚕𝚎 ($58)
呢本人品係冇酒精嘅,入面分別有熱情果、蘋果汁、桃同埋士多啤梨。💗佢嘅味道酸酸甜甜咁,女仔飲一定會好鍾意!

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
📍尖沙咀諾士佛臺1號地舖
G/F, 1 Knutsford Terrace, Tsim Sha Tsui
2021-09-20 322 浏览
雜菌松露意大利飯🍛個飯又幾好食,好香松露味,個飯唔會太濕又唔會太乾太硬,質地啱啱好。再加上上面既芝士同埋雜菌一齊食真係食唔停口🤤墨西哥芝士新豬肉薄脆🌮朋友話見到人介紹好似好吸引。本身我對佢冇咩期望,但嚟到竟然係意想不到嘅好食。首先呢個係勁大份,薄脆本身夠脆🤣,係薄脆上面加咗啲番茄粒、車打芝士,再加上牛油果醬,食落又比相像中夾。而且個薄脆加左新豬肉,所以即使食素嘅朋友都可以食到👍🏻歐式脆皮乳豬🐷配薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁好細心咁已經切開左上,個皮脆到不得了😆而且因為係連骨整既,啲肉好嫩,一啲都唔鞋,點埋胡椒籽汁一齊食,正到😚薯蓉唔係有粒粒既口感,但食落好creamy ,好棉滑🤟🏼朱古力心太軟🍫雲呢拿雪糕🍦個心太軟焗得啱啱好,切開個時候有流心🤩加上雲呢拿雪糕,一冷一熱,真係好正🤤🍸Liquid Sunshine🍹Apple Gin Mile兩個都係cocktail 黎,所以會有酒,但飲落又唔會太過重酒味,得番啲苦澀味,仍然有少少生果既味道,唔錯唔錯🤟🏼
雜菌松露意大利飯🍛

墨西哥芝士新豬肉薄脆🌮

歐式脆皮乳豬🐷
配薯蓉、雜菌、法邊豆、胡椒籽汁

朱古力心太軟🍫雲呢拿雪糕🍦

🍸Liquid Sunshine
🍹Apple Gin Mile

• 朱古力心太軟
*💭𝑻𝒉𝒆 𝑩𝒍𝒊𝒏𝒅 𝑷𝒊𝒈幫襯過數次𝑇ℎ𝑒 𝑆𝑎𝑙𝑡𝑒𝑑 𝑃𝑖𝑔和𝑇ℎ𝑒 𝑃𝑖𝑧𝑧𝑎 𝑃𝑖𝑔🐷覺得每家店都各有特色😍而且各有不同的招牌菜式😋這天來到位於尖沙咀同集團的𝑻𝒉𝒆 𝑩𝒍𝒊𝒏𝒅 𝑷𝒊𝒈,位置在諾士佛臺的入口處,有不少酒吧小食和特色雞尾酒供應,即使是平日亦有不少人在露天位置暢飲,什有氣氛☺️𝐹𝑟𝑎𝑛𝑘’𝑠 𝑅𝑒𝑑ℎ𝑜𝑡 𝐵𝑢𝑓𝑓𝑎𝑙𝑜 𝑊𝑖𝑛𝑔𝑠前菜小食點了水牛城雞翼😍最愛水牛城醬汁酸酸辣辣🤤雞翼本身已經被炸過了,所以非常脆口,但咬口內裡卻很𝑗𝑢𝑖𝑐𝑦🤤點上藍芝士醬令味道更有層次😋份量挺多,一共有六隻雞翼,可以和朋友一起𝑠ℎ𝑎𝑟𝑒☺️𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑦 ‘𝑂𝑚𝑛𝑖𝑃𝑜𝑟𝑘’ 𝑁𝑎𝑐ℎ𝑜𝑠點了一個純素𝑁𝑎𝑐ℎ𝑜𝑠,賣相十分吸睛,顏色鮮艷🥰頂層堆滿了純素芝士、蕃茄莎莎、𝑠𝑜𝑢𝑟 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑚和新豬肉😍純素芝士和新豬肉口感味道和真芝士和豬肉非常相似,但感覺更健康輕盈😝 𝑁𝑎𝑐ℎ𝑜𝑠脆卜卜,配上蕃茄莎莎和另外上的牛油果醬一起吃十分清新,每咬一口都很滿足😋𝑆𝑙𝑜𝑤 𝐶𝑜𝑜𝑘𝑒𝑑 𝑃𝑜𝑟𝑘 𝑆ℎ𝑎𝑛𝑘 𝑂𝑠𝑠𝑜 𝐵𝑢𝑐𝑐𝑜慢煮豬小腿😍底下有芝士玉米蓉,比起薯蓉更易入口不會膩😋豬小腿超大個,而且經慢煮
💭𝑻𝒉𝒆 𝑩𝒍𝒊𝒏𝒅 𝑷𝒊𝒈

𝐹𝑟𝑎𝑛𝑘’𝑠 𝑅𝑒𝑑ℎ𝑜𝑡 𝐵𝑢𝑓𝑓𝑎𝑙𝑜 𝑊𝑖𝑛𝑔𝑠

𝐶ℎ𝑒𝑒𝑠𝑦 ‘𝑂𝑚𝑛𝑖𝑃𝑜𝑟𝑘’ 𝑁𝑎𝑐ℎ𝑜𝑠

慢煮豬小腿😍底下有芝士玉米蓉,比起薯蓉更易入口不會膩😋豬小腿超大個,而且經慢煮後肉質非常軟稔,輕輕一切就已經骨肉分離😍豬皮煮得十分香,膠原超豐富🤤

𝐵𝑎𝑛𝑎𝑛𝑎 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑑 𝑃𝑢𝑑𝑑𝑖𝑛𝑔🍌
甜品點了一個香蕉麵包布甸配雲呢拿雪糕作今晚的句號🥰麵包布甸焗得外脆內軟,香蕉外層加了焦糖,入口甜甜的,配上雪糕和麵包布甸多重滋味🤤

𝐸𝑙𝑑𝑒𝑟𝑓𝑙𝑜𝑤𝑒𝑟 𝐻𝑖𝑔ℎ𝑏𝑎𝑙𝑙
𝑃𝑎𝑠𝑠𝑖𝑜𝑛 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒🍎
另外點了兩杯飲料,一杯有酒精的𝐻𝑖𝑔ℎ𝑏𝑎𝑙𝑙和無酒精的𝑃𝑎𝑠𝑠𝑖𝑜𝑛 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒,𝑃𝑎𝑠𝑠𝑖𝑜𝑛 𝐴𝑝𝑝𝑙𝑒混合了熱情果、蘋果、桃和士多啤梨🍓果味香濃而且不會有過多的糖漿,酸酸甜甜很開胃🥰
2021-09-18 40 浏览
Happy Friday就梗係去諾士佛臺啦, 而且blind pig喺美麗華一出嚟就係啦喎☺️去到7點幾, 已經full晒, 聰明嘅我梗係book定位啦😌🧅Beer Battered Onion Rings 其實呢, 我冇諗過作為starter, 個份量都可以咁多, 係好大舊嘅炸洋蔥圈仲配埋芝士同他他醬.🥙Cheesy Ominipork NachosNachos係我最愛嘅party food之一, 依家連飲嘢都可以vegetarian friendly, 開心~Ominipork真係有時好食有時唔好食(好廢), 但係呢個Nachos完全有食緊豬肉feel, 係正嘅.🥩Slowe-cooked BBQ Beef Short Rib慢煮慢慢成為熱潮, 食幾多次都係覺得好好食, grill幾多成熟都做唔到慢煮咁tender. 🍮Banana Bread Pudding 上呢個甜品嘅時候個manager自己讚咗句beautiful, 係靚嘅, 本來以為布丁係主體, 你以為啦, 個bread先係啊. 好飽.🍹Apple Passion最近酒精敏感反應大咗就唔嗌酒飲啦, 係正嘅飲果汁, 但係都係酒

🧅Beer Battered Onion Rings

🥙Cheesy Ominipork Nachos

🍮Banana Bread Pudding

🍹Apple Passion
最近酒精敏感反應大咗就唔嗌酒飲啦, 係正嘅飲果汁, 但係都係酒開心啲.

🍸Apple Mojito
我哋究竟係有幾中意蘋果. Mojito係好多人必嗌嘅, 有蘋果味真係好啱女仔飲, 雖然飲嗰個唔係.

想講個manager好熱情, 食食下突然個場喺度播生日歌, 跟住佢拎住個dessert出嚟同隔離檯講Happy Birthday, 咁慶祝生日都唔錯喎🧁

2021-09-15 291 浏览
呢間位於諾士佛台嘅餐廳,主打豬肉菜式,亦都有酒吧小食同埋雞尾酒🍹環境同氣氛都唔錯,Staff都好nice,見隔離枱叫小食同埋雞尾酒,嘆住嚟吹水,都幾寫意,不過今次我哋太肚餓所以叫咗幾樣嘢嚟食,醫醫肚😌F̺͆r̺͆a̺͆n̺͆k̺͆’̺͆s̺͆ ̺͆R̺͆e̺͆d̺͆h̺͆o̺͆t̺͆ ̺͆B̺͆u̺͆f̺͆f̺͆a̺͆l̺͆o̺͆ ̺͆W̺͆i̺͆n̺͆g̺͆s̺͆ ̺͆$̺͆1̺͆1̺͆8̺͆水牛城辣雞翼,熱辣辣上枱,雞翼嫩滑多汁,味道唔算太辣,另外碟上仲有藍芝士醬同西芹條C̺͆h̺͆e̺͆e̺͆s̺͆y̺͆ O̺͆m̺͆n̺͆i̺͆p̺͆o̺͆r̺͆k̺͆ ̺͆N̺͆a̺͆c̺͆h̺͆o̺͆s̺͆ ̺͆$̺͆1̺͆4̺͆8̺͆ ̺͆Nachos 排得好靚,脆卜卜,份量多得嚟亦好足料,每一塊都食到純素芝士、蕃茄粒粒同新豬肉,仲可以配埋牛油果醬一齊食,多重口感B̺͆e̺͆e̺͆f̺͆ ̺͆S̺͆h̺͆o̺͆r̺͆t̺͆ ̺͆R̺͆i̺͆b̺͆ ̺͆$̺͆2̺͆4̺͆8̺͆ ̺͆慢煮醬燒牛肋骨易切開,超厚肉,肉質軟腍又入味,推介💯B̺͆a̺͆n̺͆a̺͆n̺͆a̺͆ B̺͆r̺͆e̺͆a̺͆d̺͆ ̺͆P̺͆u̺͆d̺͆d̺͆i̺͆n̺͆g̺͆ ̺͆$̺͆7̺͆8̺͆ ̺͆第一次覺得麵包布甸好好食😋唔會過腍同太甜,同雲呢拿雪糕一齊食就啱晒,真係唔錯👍🏻P̺͆a̺͆s̺͆s̺͆i̺͆o̺͆n̺͆ ̺͆A̺͆p̺͆p̺͆l̺͆e̺͆ ̺͆$̺͆5̺͆8̺͆ ̺͆P̺͆l̺͆u̺͆m̺͆ ̺͆M̺͆a̺͆r̺͆g̺͆h̺͆e̺͆r̺͆i̺͆t̺͆a̺͆ ̺͆$̺͆6̺͆8̺͆兩杯飲品都好fresh,涼浸浸,啱晒而家嘅天氣呀!

慢煮醬燒牛肋骨易切開,超厚肉,肉質軟腍又入味,推介💯

兩杯飲品都好fresh,涼浸浸,啱晒而家嘅天氣呀!
  • Banana Bread Pudding
  • Beef  short  rib
  • 水牛城辣雞翼
2021-09-10 35 浏览
-炸洋蔥圈($98)🧅黎到好surprise😲 ,我大鄉里真係未見過咁大舊的洋蒽圈🤩。而且係用咗beer battered嘅方法嚟炸🍺,令到口感更加酥脆😋,真係可以跌到成枱都係碎😂。配埋芝士同tartar醬🧀,一啖一隻醬更加滋味😚。-墨西哥芝士新豬肉薄脆($148)🌮難得飲酒梗係要配nachos啦😎,擺盤靚到隔離見到即刻叫咗🤣。唔係講笑😌,份量多到成座山咁真係食完都飽晒😂。而且係用咗新豬肉同埋純素車打芝士🧀,配埋牛油果醬同蕃茄粒🍅,邪惡得來帶點健康感haha😜。-楓糖黑啤醬燒豬肋骨($288)🐷原先係念住叫牛肋骨🥩,但可能大家都係叫rib啦😅,侍應就聽錯係豬肋骨😌,不過唔緊要啦😙,呢到出名食豬係要試下嘅🤪。想講唔怪得知上之前要收走之前啲嘢啦😗,因為都真係好大碟😲。之前喺其他餐廳食嘅豬肋骨都係偏乾身🐷,但呢個意外地非常之軟身同離骨😚,一切就成嚿肉出咗嚟😎,食落去啖啖肉😋。而且平時都係用糖醋醬😗,今次用咗楓糖黑啤醬令口感更加獨特👍🏻。重點個粟米都好好食😍,食落去超甜加上少少碳香味正呀😝。-香蕉麵包布甸配拖肥醬&vanilla雪糕($78)🍨香蕉上面加咗薄薄嘅一層焦糖🍌,令口感更加豐富😙。而
-炸洋蔥圈($98)🧅

-墨西哥芝士新豬肉薄脆($148)🌮

-楓糖黑啤醬燒豬肋骨($288)🐷

-香蕉麵包布甸配拖肥醬&vanilla雪糕($78)🍨
香蕉上面加咗薄薄嘅一層焦糖🍌,令口感更加豐富😙。而麵包布甸加上香蕉蓉同拖肥醬食落好夾🤩,加埋個淡奶仲多咗少少奶香同埋令到更加濕潤易入口添🤤。我個人就鍾意配埋雲呢拿雪糕一齊食🍦,一冷一熱咁又多種滋味😎。

-Apple Mojito($68)🍹
呢杯係朋友叫嘅但最後變咗我飲😂。呢杯係由rum,like,mint🍀,somersby組合而成嘅🍎,飲落去比較清新🍃,而且加咗somersby味道會比較甜😙,酒嘅味道相對上冇咁重😌。

-Vodka Punch($68)🍹
呢個先係我叫嘅😅,諗住punch水果味應該會比較重易入口d🍊。但我發現我真係唔係幾鍾意食熱情果嗰啲果籽😅,而且apple mojito酒味反而比較淡😚。再加上朋友唔係幾鍾意佢個杯😗,所以我哋就交換咗喇😂。

✨如果唔係好似我哋咁諗住嚟食正餐😌,The blind pig都有提供酒吧小食同埋雞尾酒🍹俾大家吹吓水chill吓架😜。而且侍應好nice🤵🏻‍♂️,會主動問你有咩需要😌,上菜前都會問你ready末同食物o唔ok咁都幾貼心😙。
2021-09-10 308 浏览
諾士佛臺撑枱腳好地方  有情調又食得飽價錢好合理 份量都大禮拜一主食仲買一送一  唔似隔離D Bar 甘逼 慢慢坐 傾計好舒服-西班牙香辣蒜片蝦•煙肉辣肉腸•多士 ($142)熱辣辣鐵鍋上 勁香十隻大蝦🍤粒粒惹味鹹香#Chorizo 配炭烘香多士食好正西班牙香辣蒜片蝦、辣肉腸配多士 ~ 蝦爽口彈牙, 份量超多, 辣肉腸咸香, 配上香脆多士沾油食, 秒清! - 新豬肉肉醬意粉 ($148)d豬雖然係素肉 但真係好食另上Parmesan Cheese 🧀 我就撈曬全部芝士正 蕃茄味又濃 好好味 真心唔會膩 不過意粉硬左DD  再比多D豬肉蕃茄醬就好啦-楓糖黑啤醬燒豬肋骨•椰菜沙律•粟米•薯條  ($288)So Big! 勁多楓糖黑啤醬 酸酸甜甜 胃口大開好厚肉 脂肪唔多 但肉質都好淋好嫩 咬一下就離到骨沙律同薯條正正常常 燒粟米牛油味香醬汁超惹味 不過真係太多 重口左DAnyway 整體嫩滑好食-香蕉麵包布甸 •拖肥醬•雲尼拿雪糕 ($78)布甸都幾濕 入面有香蕉粒夾住雪糕食好正!另有花奶比你淋面食焦糖香蕉好好食 整體唔會好甜 -Signature Cocktail 👉🏻Catch me
諾士佛臺撑枱腳好地方
有情調又食得飽
價錢好合理 份量都大
禮拜一主食仲買一送一
唔似隔離D Bar 甘逼 慢慢坐 傾計好舒服
西班牙香辣蒜片蝦•煙肉辣肉腸•多士 ($142)

熱辣辣鐵鍋上 勁香
十隻大蝦🍤
粒粒惹味鹹香#Chorizo 配炭烘香多士食好正
 新豬肉肉醬意粉 ($148)

d豬雖然係素肉 但真係好食
另上Parmesan Cheese 🧀 我就撈曬全部
芝士正 蕃茄味又濃 好好味 真心唔會膩
不過意粉硬左DD  再比多D豬肉蕃茄醬就好啦
楓糖黑啤醬燒豬肋骨•椰菜沙律•粟米•薯條  ($288)

So Big! 勁多楓糖黑啤醬 酸酸甜甜 胃口大開
好厚肉 脂肪唔多 但肉質都好淋好嫩 咬一下就離到骨
沙律同薯條正正常常 燒粟米牛油味香
醬汁超惹味 不過真係太多 重口左D
Anyway 整體嫩滑好食
香蕉麵包布甸 •拖肥醬•雲尼拿雪糕 ($78)

布甸都幾濕 入面有香蕉粒
夾住雪糕食好正!
另有花奶比你淋面食
焦糖香蕉好好食 整體唔會好甜
Signature Cocktail

👉🏻Catch me if you can ($88)
Gin•藍莓•檸檬•迷迭香糖漿•蛋白
偏甜 有D藥水味 ~ 不過都易入口
👉🏻𝗗𝗮𝘆𝗱𝗿𝗲𝗮𝗺 ($88)
檸檬酒•薑乳酸•蜜糖柚子
夾 唔錯 幾好飲✌🏻
2021-09-09
2021-09-07 186 浏览
吃喝玩樂都是我人生最愛的事情,在疫情下更學懂發掘本土好去處😍『吃』和『玩樂』早在這兩年疫市下精通了不少,但『喝』這方面卻仍有待開發,因為酒吧在管制下多月停業,而且復業時間受控,難以和餐廳爭取正常晚市客人。但幸好最新措施放寬營業到2AM就方便了不少,今天朋友就帶我來到這家【豬】門店 - <The Blind Pig>又飲又食🐷 步上諾士佛臺的斜路,第一家就是了,有時候覺得這個看似最有利的位置是吃虧的,因為第一家通常都會被忽略,客人總想著走進去會找到更好的地方🤭這家店主打豬肉菜式配上酒吧風格,場內有不少可愛的豬豬佈置,這種風格的碰撞很有特色。 除左有豬既菜式之外,仲有酒吧小食同雞尾酒🍹🦐Garlic Prawns $142 7.5/10前菜蒜片蝦很有驚喜,蝦肉有鮮味,大隻爽彈,配合煎鑊有點像中菜的炒蝦球般惹味,些少辣味有點刺激。旁邊配上酸種麵包多士🍞有烤網紋帶焦味,煙煙韌韌有點墊肚。 🌮Omnipork Nachos $148 8/10除了普通豬肉,這裏還有提供新豬肉Omnipork,既有充足營養又能夠減少碳排放,值得一試。Nachos本身的味道比我們常吃到的較淡,但配合上

🦐Garlic Prawns $142 7.5/10

🌮Omnipork Nachos $148 8/10
除了普通豬肉,這裏還有提供新豬肉Omnipork,既有充足營養又能夠減少碳排放,值得一試。Nachos本身的味道比我們常吃到的較淡,但配合上面的醬汁配料和熱溶純素芝士風味更突出🧀旁邊還有Guacamole可以蘸著脆片,幼滑順口,加上酸甜的蕃茄和檸檬汁非常開胃。

🐖Suckling Pig $298 7.5/10
這隻歐式脆皮乳豬雖然只是4分1隻,但已經有7大件乳豬肉,顏色比西班牙乳豬淺色,第一口咬下去很脆,接著有點脂肪的筋道,油香十分豐盈😋
胡椒籽汁有點像忌廉蘑菇汁,帶點微辛但易膩,幸好有法邊豆和薯蓉轉換口味

🌰Death by Choco $88 7/10
最後來一份甜品心太軟,加上一球雲尼拿雪糕,黑白相對,在擺碟上也很用心。一刀切開讓濃郁火熱的朱古力醬流出,暖意無限。

🍾最近餐廳更將Somersby蘋果酒加入經典調酒之中,令cocktail更多果味外,口感會變得清爽香甜,和主打的豬肉料理好合拍。

🍸Plum Margherita $68
🍹Apple Gin Mile $68
2021-09-05
🍺尖沙咀盲豬豬酒吧餐廳🐷高檔乳豬油脂香澤💯🤩位於諾士佛台嘅當眼位一行上去就係見到😂 餐廳地方寬敞 座位闊落,坐得舒服,適合同朋友傾偈食飯飲下酒😆 當然食物嘅水準亦有保證😉 🍤 Spanish Garlic and Chilli Prawns $128用蒜片辣肉腸爆香大大隻蝦😋,蝦肉鮮甜爽口彈牙,多士香脆得來但有少少煙韌☺️🧀Cheesy Omipork Nachos $148🌟純素精選,超級大盤Nachos淋上芝士汁同sour cream🤤,配上足料蕃茄莎莎,新豬肉絲,橄欖同墨西哥辣椒,清新得來口味又有唔同變化,仲附上牛油果醬,再者顏色好搶鏡😍 好啱做下酒菜👍🏻🐷Suckling Pig $258話就話乳豬只有1/4 份,事實真係好大份😍 唔同一般中式乳豬唔同,呢款歐式皮薄香脆又唔乾,裡層皮脂均勻,入口溶化🤤 裡面乳豬肉質細嫩,油脂同水份一咬而出,甘香令人回味😚 仲有薯蓉法邊豆做配菜🤩🍫Dealth by Chocolate $88有朱古力心太軟同雲呢拿雪糕😂上嘅時候暖粒粒,外面蛋糕香脆,裏面朱古力流心澎湃,朱力味濃😋🍹Passion Apple🍹Vodka Punch 兩杯都好fres
🍺尖沙咀盲豬豬酒吧餐廳🐷高檔乳豬油脂香澤💯🤩

🍫Dealth by Chocolate $88

Dealth by Chocolate

🍹Passion Apple
🍹Vodka Punch
兩杯都好fresh,好易入口,vodka唔會有苦澀味,好似飲果汁咁😂,賣相仲有夏日嘅感覺~

Cheesy Omipork Nachos
Suckling Pig