座落皇后大道東嘅sour dough係由著名瑞士糕餅廚師Gérard Dubois所開設,一睇個名就知sour dough係佢響噹噹嘅招牌。cafe採用半開放式設計,以湖水綠色作主調,提供嘅烘焙食品都係由培育咗逾30年嘅酸種麵團所發酵而成。一行到入去,迎面而嚟就係一大個玻璃櫃,陳列著各種麵包、pastry同埋甜品,令人頓時垂涎三尺,陷入選擇困難之中。𖦹 hot reuben sour dough sandwich with green salad $102 酸種包早於古埃及時期已經出現,貴為最古老嘅發酵麵包之一。佢除咗味道醇厚濃郁之外,外皮仲富有彈性同埋嚼勁,口感極佳。今次以酸種包配上醃牛肉、德國酸菜以及芝士,味道層次豐富,食材互相輝映。𖦹 mille feuille / tahiti vanilla cream $82 呢個絕對係是日VIP!千層撻上面每層酸種酥皮呈半透明,入口咬落去有清脆利落嘅聲音,仲散發濃郁嘅牛油味。加上富雲呢拿香氣嘅幼滑忌廉同埋酸酸甜甜食到果肉嘅紅莓醬,perfect combo,出色之作。𖦹 sour dough crisp $48 將sour dough搖身

𖦹 sour dough crisp $48

將sour dough搖身一變成為小食,非常有創意,勁脆口好似薯片咁,加埋海鹽同香草,送酒一流。

𖦹 almond sour dough croissant $28

牛角包充滿空氣感,表面舖滿杏仁同開心果碎🥐,口感豐富。咬落內外都保持香脆,略帶煙韌,與甜甜嘅吉士醬很夾。

𖦹 feuilletine tart blueberry $30

口感同牛角包相似,但呢個加咗藍莓,酸酸甜甜,非常開胃。

𖦹 earl grey cannelé $22

伯爵茶味意外地突出,外脆內濕潤,喺香港好少食到呢樣甜品

𖦹 apple turnover $32

半圓嘅蘋果酥切開係滿滿香甜嘅蘋果,食落口感好似喺naples食嘅sfogliatelle!!!

𖦹 feuilletine tart vanilla $28

雲呢拿香氣濃郁,蛋漿幼滑,就係一個升級版葡撻。

𖦹 sourdough quiche salmon $45

蛋餅批幾酥脆,香草味突出,有好多三文魚肉呢。

𖦹 aperol spritz $52
𖦹 white wine $60

happy hour 嚟講酒是必須。介紹返,aperol spritz係經典的意大利開胃酒,顏色搶鏡、多氣泡、清爽易入口,難怪被意大利人默認為完美嘅餐前酒。

𖦹 chai latte $42
𖦹 iced valrhona chocolate $72

chai latte幾重香料味;凍朱超濃郁,不過同我平時飲嘅味唔同,難道這就是高級的味道?

𖦹 dark rye sour dough bread $36

食完唔夠喉決定買多個返屋企,酸種麵包食落煙煙韌韌,黑麥香氣撲鼻,無論單食定係夾咩食材都得。
2022-10-04
麵包迷必去· 灣仔人氣酸種麵包🍞🥯🥐🥖主打酸種麵包入到去點餐個麵包櫃😍雙眼發光 勁多選擇有鹹甜酥皮,蛋撻,可麗露…1)雙重朱古力鬆餅🧁造型同坊間既鬆餅唔同鬆餅夠濕潤 朱古力味濃郁🍫唔會過甜過苦😋加埋面頭既朱古力同脆脆雙重口感2)紅桑子芋莢千層盒一片片薄薄酥皮極酥脆 擺室溫咁耐依然脆而不油!🥳紅桑子酸酸甜甜 同千層盒好夾餡料係吉士成個酸甜酸甜 勁開胃😍3)古巴三文治 🥪酸種麵包鬆軟🍞餡料有火箭菜酸瓜火腿 清新唔膩👍🏻👍🏻推推推4)cafe mocha☕️甜度20%+朱古力苦度80%Perfect!5)cappuccino 咖啡順口 配搭甜食一流😋😋
麵包迷必去· 灣仔人氣酸種麵包🍞🥯🥐🥖
主打酸種麵包
入到去點餐個麵包櫃😍
雙眼發光 勁多選擇
有鹹甜酥皮,蛋撻,可麗露…

1)雙重朱古力鬆餅🧁

餡料有火箭菜酸瓜火腿 清新唔膩
👍🏻👍🏻推推推

4)cafe mocha☕️
甜度20%+朱古力苦度80%
Perfect!

5)cappuccino
咖啡順口 配搭甜食
一流😋😋
2022-10-04 452 浏览
之前曾光顧過這間位於灣仔的酸種包專賣店,今天特地帶朋友再來一試🥯 被麵包櫃內的酥皮單品所吸引😈多點了幾款與友人一併分享 ---- sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜs ---- 🥯 Mille Feuille Vanilla Tart with Bitter Orange ($25)之前試過覺得非常好味,這次便encore再點🤤撻皮依舊非常酥脆,厚身蛋漿加入雲尼拿籽,非常香滑,最底層還有酸甜的橙醬減低罪惡感😋必食之選The crust is as crispy as I tried last time☺️ There are vanilla seeds in the thick egg, which is very smooth. And the sweet and sour orange jam in the bottom layer reduces guilt 🤤 A must-eat choice 🥯 Quiche - Salmon ($45)同樣是encore單品,撻皮同樣脆身,堂食時店員會幫忙翻熱👍🏻材料豐富且整體味道剛好☺️蛋漿較Vanilla tart 更實在,非常飽肚The crus

---- sᴏᴜʀᴅᴏᴜɢʜs ----

🥯 Quiche - Salmon ($45)

The crust is also crispy while the waitress has help us to re-heat it👍🏻 The pie is rich and the overall taste is just right ☺️The egg is more solid than the Vanilla tart, very filling

🥯 Sour Dough Pie - Vegetable Curry ($42)

外脆內軟,中間的咖喱比較貼近印度風味,挺香濃
Crispy skin and soft inside, with the Indian-like curry, quite good 👍🏻

🥯 Apple Turnover ($32)

非常酥脆的外皮,夾著酸甜蘋果,不錯
Very crispy crust, with sweet and sour apples, nice

🥯 Kouign Amann (original) ($31)

外酥內鬆軟,好香的牛油味,加上表面的脆脆糖醬,好味的法式奶油酥
Crispy outside and soft inside, delicious butter flavor, with the crunchy sugar on the surface.

🥯 Feuilletine Basket Raspberry Rhubarb ($30)

紅桑子醬加上一點吉士醬,酸酸甜甜再配上爽口的芋莢,是不錯的甜點
Raspberry sauce with a little custard, sweet and sour with refreshing taro pods, is a good dessert

🥯 Dark Rye Sour Dough Bread ($36 / whole)

多買了一個外賣回家,喜歡帶點煙韌的酸種包🥰買回家切片再夾芝士/煙肉吃都非常不錯
I bought an extra sour dough bread and bring it home. I like the toughness of the bread 🥰 It’s good to serve it with cheese and bacon.

---- ᴅʀɪɴᴋs ----

🍵 Cappuccino ($39)
🍵 Hojicha latte ($42)

🚩 想睇多啲好玩好食推介,即刻follow我既ig page 🔗 soyum_sogood

2022-10-04
午餐
  • Mille Feuille Vanilla Tart with Bitter Orange
  • Quiche - Salmon
  • Sour Dough Pie - Vegetable Curry
️👍🏻燻牛肉德國酸菜熱三文治配沙律 $102煙燻牛肉一層層軟綿綿咁,食落有啲似司華力腸嘅味道,鹹香十足😜配上德國酸菜,即酸醃椰菜絲,爽脆酸香仲有半溶芝士同酸瓜,好適合搭配燻牛肉一齊食,鹹酸交錯呢度最出名必食當然係酸種麵包,由瑞士著名糕餅廚師Gérard Dubois主理超級脆口,但邊位有啲啲硬,建議切開食會好啲,冇咁易吉到牙肉🤣醬汁係千島醬,厚身大份,女仔食完一份都幾飽肚味道:8/10性價比:7/10-️️️👍🏻煙三文魚配酸種麵包 $108煙三文魚好肥美,充滿豐富油香,唔係醃到死鹹冇魚味個種有五大塊,每塊都厚切大塊,足料😌麵包搽上sour cream,中和返煙三文魚魚油嘅膩味道:8/10性價比:7/10-️👍🏻酸種牛油鬆餅配紅桑子芋莢及大溪地雲呢拿忌廉 $42鬆餅大大個,上枱時有烘返熱表面酥脆,裏面鬆化又唔會太乾身,做到外脆內軟嘅口感😙牛油味好香,就咁食已經好食,亦可以點埋雲呢拿cream雲呢拿味香濃又唔會好甜,輕盈唔膩,凍凍地仲有冰火口感添,正🤪味道:8/10性價比:8/10-️👍🏻酸種千層酥配大溪地雲呢拿忌廉 $82拿破崙酥皮夠哂酥脆薄身,口感層次明顯,牛油味重中間夾住幼滑嘅雲呢拿cream
️👍🏻燻牛肉德國酸菜熱三文治配沙律 $102

配上德國酸菜,即酸醃椰菜絲,爽脆酸香
仲有半溶芝士同酸瓜,好適合搭配燻牛肉一齊食,鹹酸交錯
醬汁係千島醬,厚身大份,女仔食完一份都幾飽肚
️️️👍🏻煙三文魚配酸種麵包 $108
煙三文魚好肥美,充滿豐富油香,唔係醃到死鹹冇魚味個種
有五大塊,每塊都厚切大塊,足料😌
麵包搽上sour cream,中和返煙三文魚魚油嘅膩
️👍🏻酸種牛油鬆餅配紅桑子芋莢及大溪地雲呢拿忌廉 $42
鬆餅大大個,上枱時有烘返熱
表面酥脆,裏面鬆化又唔會太乾身,做到外脆內軟嘅口感😙
牛油味好香,就咁食已經好食,亦可以點埋雲呢拿cream
性價比:8/10
️👍🏻酸種千層酥配大溪地雲呢拿忌廉 $82
拿破崙酥皮夠哂酥脆薄身,口感層次明顯,牛油味重
中間夾住幼滑嘅雲呢拿cream,整體甜而不膩😋
性價比:8/10
👍🏻酸種脆片 $48
係超級薄身又脆口嘅酸種麵包切片,面頭沾上羅勒香草醬,有濃濃焦香,口感有啲似薯片咁
味道:7/10
️👍🏻Cafe Latte $39/small
偏重咖啡味,鐘意咖啡苦味嘅嘅朋友呢個啱飲😎
本身無落糖完全唔甜,另外配一塊valrhona朱古力
️👍🏻Valrhona Hot Chocolate $42
奶味重,順滑濃郁,明顯飲到奶嘅口感
朱古力味濃郁得嚟又唔太甜
係真正嘅朱古力奶,唔係平時溝水淡茂茂嗰種😆
1980 浏览
2088 浏览

📍#SourDough
2022-10-02 252 浏览
/𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 𝐶𝑎𝑓𝑒 🇭🇰/#sa灣仔篇 #sacafe篇 ➖➖➖<pastries 做梗5送1優惠🤘🏻> ➖➖➖最近經過sourdough cafe 又多左好多款式嘅pastries😍😍 本身都想試下佢其他蛋糕同甜品 但實在都幾多款式 最後都揀左幾款pastries 本身pastries 算抵 又有5送1! 當然堂食食唔曬咁多啦 所以拎左幾個番屋企食除咗pastries 一直都想試埋飲品質素如何! 下次有機會要食埋佢其他menu 😍➖➖➖1️⃣Raspberry muffin bar 紅莓鬆餅 $27 🌟呢款係新item! 味道唔會太甜 質感有啲似banana bread 偏向厚實啲 唔會食到有發粉味🫶🏻如果入面都有啲果乾就更加突出到berries 味➖➖➖2️⃣sourdough quiche salmon $45 🌟酸種芝士蛋餅批呢個咸批唔錯 相對無咁膩 因為大部分都係甜🤣番熱左個酥皮幾酥脆 不過就唔太覺有芝士入面有熟左嘅三文魚肉~ 蛋香再出啲會更好➖➖➖3️⃣cinnamon walnut wheel $28 🌟肉桂合桃卷 肉桂餡會藏左係卷中心 味道清香 可以更
/𝑆𝑜𝑢𝑟𝑑𝑜𝑢𝑔ℎ 𝐶𝑎𝑓𝑒 🇭🇰/
#sa灣仔篇 #sacafe篇
<pastries 做梗5送1優惠🤘🏻>
但實在都幾多款式 最後都揀左幾款pastries
本身pastries 算抵 又有5送1!
當然堂食食唔曬咁多啦 所以拎左幾個番屋企食
除咗pastries 一直都想試埋飲品質素如何!
下次有機會要食埋佢其他menu 😍

➖➖➖
呢款係新item!
味道唔會太甜 質感有啲似banana bread
偏向厚實啲 唔會食到有發粉味🫶🏻
如果入面都有啲果乾就更加突出到berries 味

酸種芝士蛋餅批
呢個咸批唔錯 相對無咁膩
因為大部分都係甜🤣
番熱左個酥皮幾酥脆 不過就唔太覺有芝士
入面有熟左嘅三文魚肉~
蛋香再出啲會更好

肉桂合桃卷
肉桂餡會藏左係卷中心
味道清香 可以更濃
呢款都建議即食/翻熱食
因為係酥皮🤘🏻
最後幾鍾意合桃粒😆夠晒香口!

➖➖➖
4️⃣raspberry rhubarb kouign Amman $28
紅桑子芋莢法式奶油酥
呢款都唔會太甜 味道酸酸甜甜
口感方面帶少少硬脆~
入面有層吉士😆

➖➖➖
5️⃣ Almond SourDough Croissant $28
杏仁酸種牛角包
喜歡面頭焗過嘅杏仁碎👍🏻好香脆
酥皮都唔會太韌 幾鬆化🥰
入面有杏仁膏 但想像中易入口

6️⃣fresh fruit panier $29
有幾款生果🫶🏻可以揀最鐘意嘅配搭
有藍莓、奇異果、芒果等
係經典嘅款式 同樣有吉士餡~

7️⃣chai latte $42 🌟
唔錯喎! 幾重香料味🤘🏻
都有個心心拉花

➖➖➖
8️⃣mocha $39 (8oz)
朋友就揀左Mocha 會附送一塊朱古力🍫
覺得咖啡味稍重一啲 唔會太甜
但其實朱古力味同咖啡味都算平衡~

📍Sour dough
下午茶
2022-10-01 136 浏览
作為麵包控唔買包包但可以食包包同樣興奮·位於灣仔既 Sour Dough餐廳用上淺綠色為主色調 · 非常搶眼球雅致既裝修氛圍 · 悠閑舒適但最賞心悅目莫過於係一排過既pastry櫃單係諗食咩都已經選擇困難症發作♡ Mushroom Chicken Pie ($42)店員會先加熱到微暖香脆金黃既酥皮 · 帶香濃牛油香蘑菇味濃郁 · 切片既蘑菇片同雞肉令令口感更為豐富♡ Quiche Vegetable ($41)法式蔬菜咸批 · 蛋漿嫩滑帶芝士咸香蛋漿同蔬菜比例幾好· 超有驚喜既咸批♡ Almond Sour Dough Croissant ($28)上面舖滿杏仁同開心碎外層保持香脆 · 但多了一份煙韌感好鍾意中間神來之筆既吉士醬 ♡ Earl Grey Cannelé ($22) 作為可麗露迷 非常滿意外脆而裡面濕潤軟腍既口感伯爵味非常突出 · 係近期食過最出色既可麗露♡ Apple Turnover ($32)蘋果批焗得好靚 · 酥皮非常香脆內餡既蘋果酸酸甜甜 · 中和酥皮既膩感·♡ Feuilletine Tart Vanilla ($28)帶雲呢拿香氣既蛋漿非常香滑同香脆酥皮形成

作為麵包控
唔買包包但可以食包包同樣興奮
位於灣仔既 Sour Dough
餐廳用上淺綠色為主色調 · 非常搶眼球
雅致既裝修氛圍 · 悠閑舒適
但最賞心悅目莫過於係一排過既pastry櫃
單係諗食咩都已經選擇困難症發作

♡ Mushroom Chicken Pie ($42)
店員會先加熱到微暖
香脆金黃既酥皮 · 帶香濃牛油香
蘑菇味濃郁 · 切片既蘑菇片同雞肉令令口感更為豐富

♡ Quiche Vegetable ($41)
法式蔬菜咸批 · 蛋漿嫩滑帶芝士咸香
蛋漿同蔬菜比例幾好· 超有驚喜既咸批

上面舖滿杏仁同開心碎
外層保持香脆 · 但多了一份煙韌感
好鍾意中間神來之筆既吉士醬

♡ Earl Grey Cannelé ($22)
作為可麗露迷
非常滿意外脆而裡面濕潤軟腍既口感
伯爵味非常突出 · 係近期食過最出色既可麗露

♡ Apple Turnover ($32)
蘋果批焗得好靚 · 酥皮非常香脆
內餡既蘋果酸酸甜甜 · 中和酥皮既膩感
帶雲呢拿香氣既蛋漿非常香滑
同香脆酥皮形成強烈對比

♡ Hojicha Latte ($42)
獨突既焙茶香氣 · 入口好舒服

♡ Café Mocha ($39)
朱古力幾濃郁 · 整體甜度不高

𝐒𝐨𝐮𝐫 𝐃𝐨𝐮𝐠𝐡差唔多全部嘅麵包都加咗酸種麵團去整甚至連𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞都係😍佢哋嘅酥皮麵包款式真係超級多鍾意食酥皮嘅你一定會愛上呢間𝐜𝐚𝐟𝐞💚佢哋嘅牛角包🥐麵團中係用咗𝟑𝟎% 的酸種麵團相比其他🥐少咸同少甜仲冇咁邪惡🤪🤪呢度仲有提供沙律、餐湯、三文治、甜品同飲品放假係度食麵包飲咖啡一定好正 💕🅡🅔🅥🅘🅔🅦✨🍓鮮果千層撻𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐏𝐚𝐧𝐢𝐞𝐫🍓我揀咗有士多啤梨喺面嗰款 士多啤梨款應該係最好賣因為我去到嘅時候得返最後一個🤣🤣我覺得佢食落似甜品😋入面有啲吉士醬士多啤梨唔會酸 唔錯🥐杏仁酸種牛角包𝐀𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐒𝐨𝐮𝐫 𝐃𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭🥐成個包佈滿晒杏仁脆脆 同🥐好夾食落好有口感 牛油味好香😈🍫朱古力卷𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐖𝐡𝐞𝐞𝐥🍞睇相都見個卷有好多層🤤外層好脆內軟嘅口感 層次分明 包餡嘅朱古力分量啱啱好唔會好甜🍞肉桂合桃卷𝐂𝐢𝐧𝐧𝐚𝐦𝐨𝐧 𝐖𝐚𝐥𝐧𝐮𝐭 𝐖𝐡𝐞𝐞𝐥🍞表面鋪滿糖霜合桃粒 口感同朱古力卷差唔多 只係內餡換咗肉桂餡 肉桂味唔會太濃 啱晒大眾嘅口味🍫雙重朱古力鬆餅 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐌𝐮𝐟𝐟𝐢𝐧 𝐁𝐚𝐫🧁呢個造型嘅鬆餅好少見 鬆餅表面落咗

佢哋嘅酥皮麵包款式真係超級多
鍾意食酥皮嘅你一定會愛上呢間𝐜𝐚𝐟𝐞💚
佢哋嘅牛角包🥐麵團中係用咗𝟑𝟎% 的酸種麵團
相比其他🥐少咸同少甜仲冇咁邪惡🤪🤪
呢度仲有提供沙律、餐湯、三文治、甜品同飲品
放假係度食麵包飲咖啡一定好正 💕

啱晒大眾嘅口味

呢個造型嘅鬆餅好少見 鬆餅表面落咗好多酥粒
同埋有啲朱古力脆脆
入面好濕潤應該係加咗酸種嘅關係 甜度適中

🧈酸種牛油鬆餅𝐒𝐨𝐮𝐫 𝐃𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐁𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞🧈
個𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞好大個 焗熱放涼一陣嘅𝐒𝐜𝐨𝐧𝐞外層會脆脆哋 加咗酸種令入面好鬆軟 食到有牛油嘅香味
唔使查𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦同果醬已經可以食晒成個

🍪雙重朱古力曲奇 𝐃𝐨𝐮𝐛𝐥𝐞 𝐜𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞 𝐜𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬 🍫
❤️紅絲絨杏仁椰子曲奇
𝐑𝐞𝐝 𝐕𝐞𝐥𝐯𝐞𝐭 𝐀𝐥𝐦𝐨𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞𝐬🍪
朱古力個款會比較軟身 有好濃朱古力味 🍪
紅絲絨杏仁椰子曲奇 相對上無咁甜 幾有口感
杏仁加椰子呢個組合好特別

🧀百里香芝士酸種麵包
𝐓𝐡𝐲𝐦𝐞 & 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐒𝐨𝐮𝐫 𝐃𝐨𝐮𝐠𝐡 𝐋𝐨𝐚𝐟💚
翻熱期間已經聞到好香嘅芝士味
芝士主要係撒咗係外層
應該係因為🍞用酸種去整 所以包入面特別好鬆軟
而包體就有好香嘅百里香味 🌱 好好味🤤

🌟酥皮類嘅麵包我自己會用氣炸鍋翻熱之後
等一陣先食 🍞🥐會外脆內軟🤤❤️

📍𝐒𝐨𝐮𝐫 𝐃𝐨𝐮𝐠𝐡
灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖

#sourdoughcafehk #gerarddubois #sourdough #RiseWithSourDough

門面靚靚薄荷綠色嘅麵包店,用半開放式設計,亮眼嘅淺綠色,行過都會忍唔住望吓,午飯時間更加大排長龍🤩落單程序就先排隊先選購心水麵包🍩🥨超多選擇,有甜有咸,店舖因應唔同時間會有唔同嘅出爐麵包,揀完麵包再落單飲品☕️最後結賬💰💸之後搵個靚位😉慢慢嘆🫖☕️大家都要去試🫶🏻 Fresh Fruit Panier🍓賣相好靚❤️🤩千層酥內有吉士,加埋面頭士多啤梨🍓食落無咁膩🥐士多啤梨香氣撲鼻🤤酥皮勁鬆軟Feuilletine Tart-Blueberry🫐望落細細個,其實都好飽肚,藍莓好新鮮,加埋個撻嘅皮好鬆軟,甜甜地又酸酸地,愈食愈開胃Creamy Brioche-Pistachio🌰🥜賣相勁啱打卡💯望落都流哂口水,麵包好軟熟,自帶甜味,面頭有好多開心果醬、開心果碎、忌廉,好邪惡,食落真係好幸福好飽肚嘅感覺,配埋咖啡啱啱好Quiche-Vegetable🥦🥬店員勁細心,會幫你翻熱,食落好濕潤,勁多料,有橄欖、蕃茄、紅椒等等,好味又飽肚,仲帶芝士味Apple Turnover🍎同普通蘋果批唔一樣,無玉桂味之外,會比較酸,但超醒胃,夾埋酥皮一齊食,一點都唔膩!酥皮比較薄,又有牛油香味又酥脆可口🍎熱食更好味,

Fresh Fruit Panier🍓

Feuilletine Tart-Blueberry🫐

Creamy Brioche-Pistachio🌰🥜

Quiche-Vegetable🥦🥬

Apple Turnover🍎

同普通蘋果批唔一樣,無玉桂味之外,會比較酸,但超醒胃,夾埋酥皮一齊食,一點都唔膩!酥皮比較薄,又有牛油香味又酥脆可口🍎熱食更好味,表面應該經過煎一煎,做到金黃焦香效果,加上份量好大份,物有所值,兩個人share就啱哂😋

Feuilletine Basket-Raspberry🍒🍓
酥盒外形好得意,外面脆脆酥皮,面頭有紅桑子,酥皮內有軟綿綿吉士醬,比較甜但夾埋紅桑子酸甜醒胃,食哂成個都唔會膩🤩🍒仲好夠濕潤,唔會乾爭爭!

Chocolate Sour Dough Bread w/ Cranberry🍪🍩
超級大個,食幾日都食唔哂,面頭有好多朱古力粒,翻熱半溶效果,口感更佳👏🏻🍫配埋紅莓,唔膩又健康💪🏻🥰酸種麵包🥯真係比一般麵包軟熟好多🤭

Café Latte ☕️
拉花好靚,飲落溫度好舒服😌好醒神

Hot Chocolate🍫
超濃嘅朱古力,用Valrhona朱古力,係朱古力界愛馬仕😍😍真心好好飲,甜中帶微微苦澀嘅可可豆味🤩🍫配埋甜食會有種窩心感覺

回頭率:90%🌟🌟🌟🌟🌟
坐得舒服好重要,員工勁親切,款式多,又好味,性價比超高,唔堂食麵可以買走,翻熱質素都一樣👍🏻我比5粒星🦁
2022-09-23
$150 (早餐)
2022-09-28 121 浏览
麵包控朋友對酥皮嘅熱愛度,誇張到叫我陪佢瘋狂食麵包!一次過6款唔同麵包呈現眼前,眼花撩亂兼好有滿足感。店子由著名瑞士糕餅廚師Gérard Dubois主理,出品一定有保證,立即睇當日吃了什麼! 🔸 Feuilletine Basket Raspberry Rhubarb酥皮加上餡料後依然超香脆,入口酸酸的好開胃,仲有小顆的芋莢增加口感,當然重點是好打卡! 🔸 Fresh Fruit Panier有好多水果款,顏色超鮮豔,甜甜的芒果配幼滑吉士醬,再配酥皮好好味。 🔸 Feuilletine Tart Blueberry由有個New字,所以即叫!微酸的藍莓有來清新感,酥皮同樣繼續的又脆又香口。 🔸Raspberry Rhubarb Kouign Amann甜中夾雜微酸,味道感覺平衡,吃畢也不會太甜膩。 🔸 Apple Turnover半圓的蘋果酥好漂亮,切開裡面是香甜的蘋果,既酥且香的酥皮與蘋果相當合拍呢。 🔸 Almond Sour Dough Croissant面層好多杏仁片,加埋粒粒開心果,口感好豐富,牛角包有空氣感,而且沒有一般牛角包的油膩呢! 🔸 Quinoa & Multi

🔸 Fresh Fruit Panier

🔸 Feuilletine Tart Blueberry

甜中夾雜微酸,味道感覺平衡,吃畢也不會太甜膩。

🔸 Apple Turnover

🔸 Almond Sour Dough Croissant

🔸 Quinoa & Multi Seed Sour Dough Loaf
吃過麵包後,忍不住要捎一個Sour Dough當手信。酸種麵包食落煙煙韌韌,滿滿的芝麻亦超級香,增加了不少口感。

▪️ Iced Black & Iced Cappuccino
前者醇香後者帶奶香,只要是咖啡,就可以好醒神。

📍 Sour Dough @sourdoughcafehk灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖🍒點評時間正躊躇午餐下落,被店舖內的𝗉𝖺𝗌𝗍𝗋𝗒深深吸引❤️每件都十分精緻,每樣都好想試不知不覺就坐下來叫了6款𝗉𝖺𝗌𝗍𝗋𝗒🫢🌸𝖲𝗈𝗎𝗋 𝖣𝗈𝗎𝗀𝗁 𝖰𝗎𝗂𝖼𝗁𝖾 - 𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇 酸種芝士蛋餅 - 三文魚$45芝士味十分濃郁,配搭蕃茄和三文魚,大滿足😍🌸𝖠𝗉𝗉𝗅𝖾 𝖳𝗎𝗋𝗇𝗈𝗏𝖾𝗋蘋果酥 $32裏面粒粒果肉🍎口感豐富一層一層的酥皮十分出色🌸𝖥𝗋𝖾𝗌𝗁 𝖥𝗋𝗎𝗂𝗍 𝖯𝖺𝗇𝗂𝖾𝗋 鮮果千層撻 $29有士多啤梨、藍莓、芒果、奇異果選了最吸睛紅色的士多啤梨🍓酸甜的士多啤梨配上吉士中和味道🌸𝖥𝖾𝗎𝗂𝗅𝗅𝖾𝗍𝗂𝗇𝖾 𝖳𝖺𝗋𝗍 𝖡𝗅𝗎𝖾𝖻𝖾𝗋𝗋𝗒 藍莓千層撻 $30最喜歡是這個藍莓撻🫐新鮮藍莓再加上藍莓醬蛋漿又不會太甜,恰到好處🌸𝖬𝖺𝗋𝖻𝗅𝖾 𝖬𝗂𝗅𝗅𝖾 𝖥𝖾𝗎𝗂𝗅𝗅𝖾 𝖳𝖺𝗋𝗍 雲石千層撻 $28雲石就是混合少許朱古力滿滿的蛋漿,感覺是一個𝗆𝖾𝗀𝖺葡撻🥧🌸𝖲𝗈𝗎𝗋 𝖣𝗈𝗎𝗀𝗁 𝖠𝗅𝗆𝗈𝗇𝖽 𝖢𝗋𝗈𝗌𝗌𝗂𝖺𝗇𝗍 杏仁酸種牛角包 $28鋪上滿滿的杏仁和開心果粒🥐夾心的一層吉士更是畫龍點睛好味指數😋:

📍 Sour Dough @sourdoughcafehk

🍒點評時間
正躊躇午餐下落,被店舖內的𝗉𝖺𝗌𝗍𝗋𝗒深深吸引❤️
每件都十分精緻,每樣都好想試
不知不覺就坐下來叫了6款𝗉𝖺𝗌𝗍𝗋𝗒🫢

芝士味十分濃郁,配搭蕃茄和三文魚,大滿足😍

🌸𝖠𝗉𝗉𝗅𝖾 𝖳𝗎𝗋𝗇𝗈𝗏𝖾𝗋蘋果酥 $32
裏面粒粒果肉🍎口感豐富
一層一層的酥皮十分出色

🌸𝖥𝗋𝖾𝗌𝗁 𝖥𝗋𝗎𝗂𝗍 𝖯𝖺𝗇𝗂𝖾𝗋 鮮果千層撻 $29
有士多啤梨、藍莓、芒果、奇異果
選了最吸睛紅色的士多啤梨🍓
酸甜的士多啤梨配上吉士中和味道

最喜歡是這個藍莓撻🫐
新鮮藍莓再加上藍莓醬
蛋漿又不會太甜,恰到好處

雲石就是混合少許朱古力
滿滿的蛋漿,感覺是一個𝗆𝖾𝗀𝖺葡撻🥧

鋪上滿滿的杏仁和開心果粒🥐
夾心的一層吉士更是畫龍點睛

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

2022-09-26 133 浏览
💬特點 : 完全移植外國餐單的灣仔高質餐廳💬🔶交通,環境🔶位於星街附近,皇后大道東尾段,近金鐘大古廣場三期,巴士地鐵都可以輕易地去到。Sour Dough門面很搶眼,像一個16:9 的電視般,可惜街上人來人往,有機會補一張更好的門口相。餐廳座位比較適合二人為主,設計比較開放式,歐陸風情強烈,不喜歡向街,也可以坐進裡頭,享受暗暗的情調燈光。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸食物🔸SourDough主厨為西餅名厨Gerard Dobois開辦的,主打的酸種麵包,以30年的酸種麵團製成,當日點了🔹煙三文魚🔹和 🔹#RubenSandwich 🔹當中可以介紹一下Ruben ,一般就是兩片黑麥麵包夾著粗鹽醃牛肉,德國酸菜,瑞士奶酪🧀️。份量多,為大家預期的鬼佬三文治,這個還有配上半溶的車打芝士,口感一流卻不覺太咸,加上伴菜的沙律,口感豐富得來也清新。煙三文魚,配上了對量黑椒香草,和伴碟的乳酪,可能沒有牛肉的過份搶眼,相反地三文魚就像一個恰如其分的配角,更成功地襯托出主角酸種麵包🥯的外脆內煙韌。整體上就是餡料豐富,但口感豐富得來,不會有重重味精感 。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔸甜品🔸當日點了🔹Mile Feuille
💬特點 : 完全移植外國餐單的灣仔高質餐廳💬

🔶交通,環境🔶

🔸食物🔸

整體上就是餡料豐富,但口感豐富得來,不會有重重味精感 。

🔸甜品🔸

當日點了🔹Mile Feuille with #tahitivanilla Cream🔹和 🔹#Chestnut mintblanc 🔹

拿破崙蛋糕採用了Tahiti Vanilla,(大溪地雲尼拿),成本其實比其他產地的來得昂貴,口感上,雲尼拿味道不算太濃,但果味會比其他種類重,更能帶出蛋糕的口感,蛋糕也很鬆化。

🌰🌰栗子蓉山則做到綿密幼滑,而軟綿綿得來,卻不會輕易塌下來,一切開就是大量的忌廉和紅莓醬,相信很多人都會勁愛。

想不到甜品水準不比招牌酸種麵包差。

🔶飲品🔶

Happy Hour 5:30 到8點,有第二杯半價優惠,還可以加 $20 要多一份頗脆口的Crisp 。
除了紅酒白酒外(Merlot and Chablis ),還可大以選擇意大利國民飲料,橘色的Aperol Spritz,和偏紅的 #CampariSoda

#Aperol 主要為3份氣泡酒+2份Aperol柳橙苦酒+少量Sparkling Water ,可加上柳橙切片而製成,酒精約11%。

Campari 酒精20%起跳,帶點莓味,味道會較苦,加上梳打水,就有點像溝威士忌的Highball 。

兩者都為典型的開胃酒,小酌以喚醒味蕾挑起胃口。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑

🔸後感🔸

記得有一個Foodie常常去Sour Dough ,一嚐後就發現此店真材實料,麵包豐富飽肚,餐廳有情調,酒類選擇不算多但都能滿足需要 ,交通也方便。
美中不足的就是關門時間為8:30,有點早,但還是推薦。

整體評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑
Ruben  Samdwich
Ruben  Sandwich
煙三文魚三文治
Aperol  &    Campari Soda
Chestnut  Montblanc
Crisp
Mile Feuille with tahitivanilla Cream
2022-09-21
Ruben  Samdwich
Ruben  Sandwich
煙三文魚三文治
Aperol  &    Campari Soda
Chestnut  Montblanc
Crisp
  • Tahiti Vanilla Cannelé
又一列入碳私心pick系列嘅餐廳!今次又係麵包店🍞🥯🥐🥖🥨 勁高質 一食已經忍唔住分享咗比啲frd~ Cafe以綠色為主調裝修 成個感覺比較清新休閒~選擇超級多!全部都好吸引!鹹&甜酥皮 酸種麵包 蛋糕甜點 三文治 沙律乜都有😍真係望住超級選擇困難症🤣 今次食完覺得酥皮款勁高質!!! 一定會encore食埋其他款!(好想試可麗露&蛋餅🤤推薦✨推薦✨-🥧 【香橙雲尼拿千層撻】$25✨推薦✨ 必叫‼️第一次食呢間可以試吓呢個!有啲似大版酥皮蛋撻~ 外層超酥脆!!! (比蘋果酥更脆~雲尼拿吉士醬好香滑 唔會太甜中間加咗香橙醬有加分✨ 好香甜 令成個撻味道更豐富&冇咁膩個人鐘意呢個多過bakehouse件蛋撻 (呢個貴啲不過有大兩倍+-🍎【蘋果千層酥】$32✨推薦✨呢個酥皮甜點都好好食!!! 個皮超酥脆! 一切/咬開會見到一層層🤩中間蘋果餡係粒粒蘋果 仲帶少少爽口 清甜 好fresh~ 成個千層酥都幾大個! 女仔當早餐/下午茶 食一個都包-🍵【鮮奶抹茶】$42一上枱成杯好淺色 以為中大伏/// 不過飲落抹茶味都幾重 有回甘 完全冇甜 但個人覺得加少少糖會好飲啲飲到最底好多未溶哂嘅粉粒🙈 沖製技術

又一列入碳私心pick系列嘅餐廳!
今次又係麵包店🍞🥯🥐🥖🥨
勁高質 一食已經忍唔住分享咗比啲frd~

Cafe以綠色為主調裝修 成個感覺比較清新休閒~
選擇超級多!全部都好吸引!
鹹&甜酥皮 酸種麵包 蛋糕甜點 三文治 沙律乜都有😍
真係望住超級選擇困難症🤣
(好想試可麗露&蛋餅🤤
推薦✨推薦✨
🥧 【香橙雲尼拿千層撻】$25
✨推薦✨ 必叫‼️
第一次食呢間可以試吓呢個!
有啲似大版酥皮蛋撻~ 外層超酥脆!!! (比蘋果酥更脆~
雲尼拿吉士醬好香滑 唔會太甜
中間加咗香橙醬有加分✨
好香甜 令成個撻味道更豐富&冇咁膩
個人鐘意呢個多過bakehouse件蛋撻
(呢個貴啲不過有大兩倍+

🍎【蘋果千層酥】$32
✨推薦✨
呢個酥皮甜點都好好食!!!
個皮超酥脆! 一切/咬開會見到一層層🤩
中間蘋果餡係粒粒蘋果 仲帶少少爽口 清甜 好fresh~
成個千層酥都幾大個! 女仔當早餐/下午茶 食一個都包

🍵【鮮奶抹茶】$42
一上枱成杯好淺色 以為中大伏///
不過飲落抹茶味都幾重 有回甘
完全冇甜 但個人覺得加少少糖會好飲啲
飲到最底好多未溶哂嘅粉粒🙈 沖製技術需要改進///

✨推薦指數:9.5/10
💰人均消費:~$70
⏳等候時間:0mins (平日11:00)
鍾意食烘焙麵包嘅朋友仔,一定唔好錯過位於灣仔嘅Sour Dough,由瑞士著名糕餅師Gérard Dubois主理,所有烘焙品都係用酸種麵團製作,天然嘅發酵過程令麵包嘅營養更加豐富,而且酸香獨特,別有風味!店鋪裝修以湖水綠為主調,俾人一種清新自然嘅感覺,一入門口已經見到各式各樣嘅pastry呈現喺眼前,令人目不暇給,款款都相當吸引,所以見到唔少喺附近返工嘅人都嚟呢度買早餐食,真係好羨慕佢哋🥺Mille Feuille Vanilla Tart $28酥皮非常鬆脆,充滿牛油嘅香氣,中間嘅雲尼拿忌廉口感細滑,果然冇令我失望,十分推薦😜Feuilletine Basket - Mango Apricot🥭 $30千層酥十分香脆,口感有啲似拿破崙,表面嘅芒果亦都好新鮮好甜Creamy Brioche Hazelnut $28表面嘅榛子醬十分香濃,配搭入邊滿滿嘅嘅吉士,真係好邪惡😈,麵包亦非常鬆軟😋Salmon Quiche $45 & Mushroom Chicken Pie $42店員幫我地整熱左兩個批,熱辣辣即場食真係好好味,表皮鬆脆之餘,入邊嘅餡料仲非常足料,食一個都真係幾飽肚🤣Fres

千層酥十分香脆,口感有啲似拿破崙,表面嘅芒果亦都好新鮮好甜

Creamy Brioche Hazelnut $28

Fresh Fruit Panier $29
鮮果千層塔外脆内軟,口感層次豐富,仲有士多啤梨、芒果、藍莓等口味可以選擇!

Matcha Latte $55 & Hojicha Latte $42
兩杯Latte各有特色,個人偏好Hojicha Latte,焙茶味幾出,甜度啱啱好,鍾意焙茶嘅朋友千祈唔好錯過~
2022-09-22 120 浏览
Cafe 麵包店嘅門面係我鍾意嘅湖水綠色,而餐廳嘅裝修都好有格調,呢間麵包店仲有酒飲,收工可以過黎chill吓客人可到收銀處自己落單,之後就可以等食物送黎 Sour Dough Crisps第一次食呢款薄身得黎,但又脆到好似薯片嘅麵包,每塊都預先搽上羅勒香草醬,係一個唔錯嘅starter Sour Dough Croque Monsieur with Rucola Salad酸種麵包佈滿溶化左Aged Cheddar Cheese,好邪惡呀😋 中間夾住兩塊ham,食落外脆內軟,口感好豐富好好味👍🏻沙律係火箭菜加兩粒蕃茄仔,味道夠晒新鮮 Hot Reuben Sour Dough Sandwich with Mixed Green Salad一黎就見到半溶嘅車打芝士🧀🧀真係好吸引😍配搭埋鹹鹹地嘅煙燻牛肉,份量仲好多𐻹,連埋醃青瓜片及酸菜絲加埋個酸種麵包一齊食,十分美味可口沙律菜同蕃茄仔有黑醋➕️櫻桃蘿蔔,食落好fresh Mille Feuille with Tahiti Vanilla Cream千層酥嘅每一層都充滿牛油香,配合埋幼滑而重奶香嘅忌廉,入口好酥脆食果陣可以加埋Raspber
客人可到收銀處自己落單,之後就可以等食物送黎

Sour Dough Crisps

中間夾住兩塊ham,食落外脆內軟,口感好豐富好好味👍🏻
沙律係火箭菜加兩粒蕃茄仔,味道夠晒新鮮

一黎就見到半溶嘅車打芝士🧀🧀真係好吸引😍
配搭埋鹹鹹地嘅煙燻牛肉,份量仲好多𐻹,
連埋醃青瓜片及酸菜絲加埋個酸種麵包一齊食,十分美味可口
沙律菜同蕃茄仔有黑醋➕️櫻桃蘿蔔,食落好fresh

食果陣可以加埋Raspberry醬
🉑️以中和個甜味,食完唔會覺得膩

Chestnut Mont Blanc
栗子蓉味道濃郁,口感軟綿香滑
加埋蛋白霜脆糖與紅莓醬融合,酸酸甜甜,十分開胃

Cafe Mocha
頂層鋪滿甘甜嘅朱古力粉,飲落有香濃嘅咖啡味

Aperol Spritz
呢杯打卡好靚,入口唔會太甜,酒味唔算重

𝙎𝙤𝙪𝙧 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝 @sourdoughcafehk 無意中發現原來passion同呢間都係同一個人開唔怪之得見到D salad好似熟口熟面面包同甜品款式花多眼亂見到件件都想食◀︎ Flat white ▶◀︎ Matcha Vanilla Dessert Jar ▶無心發現呢個dessert jar 好好食喜歡味道唔會好甜而且mousse非常軟滑單吃上層既抹茶雖然唔算好濃 但配合埋下層的vanilla似抹茶牛乳既味道◀︎ 開心果吉士軟包 ▶如果抱住可以吃超濃開心果味會失望開心果味只有上面幾條醬我幻想咗裡面有很多開心果吉士原來沒有但包體有驚喜 超級意外地鬆軟但好似唔太食到酸種◀︎ veggie Sandwich ▶Sour Dough 灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖#灣仔美食 #sharemyfoodin灣仔
𝙎𝙤𝙪𝙧 𝘿𝙤𝙪𝙜𝙝 @sourdoughcafehk

無意中發現原來passion同呢間都係同一個人開