2022-09-21 90 浏览
每次經過見到佢個Avocado色門面 外面已經聞到陣陣pastries嘅香味 都一定忍唔住要入去買個amann今日喺PP睇完戲 路過終於決定入去dine in 只可以話喺嗰度新鮮食 真係仲好食過買走難得堂食 嗌咗超多嘢😝逐樣逐樣講Sour Dough Croque Monsieur with Rucola Salad - $102中文其實即係傳統法式火腿三文治面頭鋪滿cheese 咬落去嘅時候d cheese仲有流到落我隻手度 加埋火腿 同埋熱辣辣嘅包 勁襯 各位放心 佢個火腿絕對唔會係死鹹嗰種 on side 嘅salad 不容忽視有rocket就是王道 連個dressing 都好配合 有橄欖油同埋胡椒 我食到一條菜都冇剩Smoked Salmon on Sour Dough - $108煙三文魚向來係我最鍾意用嚟配麵包嘅配料 呢度嘅三文魚感覺比平時喺其他地方食嘅新鮮 嗰個溫度同埋味道都係剛剛好 唔似大部份地方個三文魚好似未解凍有雪味咁嘅感覺 成個咬落去個口感 係濕潤嘅 唔會好乾食到個口鞋左我覺得非常之出色佢旁邊個沙律同Croque Monsieur 個個唔一樣 無rocket 不
每次經過

有rocket就是王道

煙三文魚向來係我最鍾意用嚟配麵包嘅配料
成個咬落去個口感 係濕潤嘅 唔會好乾食到個口鞋左
我覺得非常之出色
佢旁邊個沙律同Croque Monsieur 個個唔一樣 無rocket 不過啲生菜一樣好新鮮

Scone with Raspberry Rhubarb Compate & cream - $42

我覺得最有驚喜嘅項目

如果會考慮飲酒嘅朋友
唔好錯過
佢呢個脆片烘到脆卜卜
一路飲酒一路食好過癮

Mille Feuille with Tahiti Vanilla Cream - $82

喂我想講呢個都係我意料之外
姐其實唔係太鍾意食酥皮
但呢個又食到我停唔到口
佢係好多層 超薄 一咬落去就首先有”chak” 一聲 鬆化感
然後就好似係你個口到溶咗

下次行過除咗買包
真係可以考慮入嚟堂食
新鮮食堅係好食啲
2022-09-20 148 浏览
今次去灣仔發掘好嘢食簡左人氣酸種麵包店試吓先去到就覺得鋪面設計好舒服湖水綠色再配搭開放式設計所以個感覺都幾開揚一入去就比林林總總既酸種麵包同cake 吸引啦🍰🎂🥖🥨🥐玻璃櫥窗可以一眼睇晒所有款式睇到口水都流晒呀🤤因為係夜晚去嘅關係所以都要食飽啲我就揀咗兩款主菜同兩款甜品連同兩杯嘢飲同crisps 小食小食Sour dough Crisps 真係幾有新鮮感因為我都係第一次食用sourdough 整既脆片而且真係切到好薄所以炸出嚟完全係透光非常脆口會忍唔住係咁食停唔到口有少少調味就好啱食主菜之前食下主菜簡左2款都係新出嘅Smoked Salmon on Sour Dough SourDough 上搽咗酸忌廉然後鋪滿左煙三文魚煙三文魚分量十足😋食落去麵包口感煙煙韌韌而個包邊就脆脆地幾好味仲可以加埋碟邊嘅原味乳酪提升層次而沙律就有沙律菜車厘茄同埋櫻桃蘿蔔所以夾埋三文魚SourDough食就好清新Sour Dough Croque Monsieur w/ Rucola saladSourDough夾住法式火腿sandwich 上面仲鋪滿溶溶地既 Cheddar cheese 望到已經覺得分量十足
今次去灣仔發掘好嘢食

最正嘅就梗係有埋芝士既加乘💯
完全係我嘅dream sandwich🥪
再加上芝麻菜沙律就可以解下油膩感
食多幾舊都唔會滯

飲品就簡左 Hojicha Latte 同 Chai Latte ☕️
個拉花拉得好靚心情都好啲
飲落有茶香可解膩
焙茶味道都好香同順滑

食完主菜就到我最期待既甜品
Sour Dough Milie Feuille w/ Tahiti Vanilla Cream
輕輕切開用sourdough 整既酥皮連同雲呢拿忌廉點上覆盆子醬
口感同味道都💯

食落唔會太甜而且仲有栗子味再配酸酸地嘅紅
莓果醬
可以呢一餐作完美的句號🥰
2022-09-18 122 浏览
位於灣仔嘅Sour Dough 由瑞士糕餅師開設 主打麵包🥯糕點🧁 最大特點係佢地嘅包點採用咗30幾年嘅酸種麵糰製造出嚟 非常有誠意🍞 而另一個最大特色 當然係佢牛油果綠色嘅門面 同埋最signature嘅呢個門口特色打卡位📷Hot Reuben Sour Dough Sandwich w/Green Salad ($102)大大片鹹鹹地既煙燻牛肉🐮➕半溶嘅Cheddar Cheese🧀➕酸酸地嘅pickles🥒➕ 外脆內煙韌嘅酸種麵包 🥪🟰 餡料多到滿瀉的樣子超級豐富❗️配埋清新salad感覺健康balance🥗Sour Dough Croque Monsieur W/ Rucola Salad($102)鋪滿熱溶芝士🧀嘅酸種麵包切成四份 中間夾著cheese同滿滿嘅火腿 非常豐富 一啖咬落去超滿足 同樣配上清新salad🥗 感覺冇咁漏Chestnut Mont Blanc ($88)上面係滿滿嘅栗子蓉山🌰 配上大量輕盈嘅忌廉 混合埋一齊 口感非常綿密幼滑 而下層原來係蛋白霜脆糖 鬆脆得黎又富有空氣感 層次豐富Mille Feuille w/ Tahiti Vanilla Cream

($102)

Chestnut Mont Blanc ($88)

Mille Feuille w/ Tahiti Vanilla Cream ($82)
酸種麵團製作出黎嘅千層酥 充滿牛油香🧈 每一層都好輕巧同酥脆 層與層之間擠滿帶有雲尼拿籽既大溪地雲尼拿忌廉🌿 濃濃嘅香草同奶香味甜而不膩 配埋果酸濃郁嘅紅莓醬🍓 味道非常balance

Green tea matcha latte($55)
Chai tea latte($55)
兩杯鮮奶茶都充滿濃郁茶香🌱 大大杯又冰涼🧊

⭕️ Sour Dough (灣仔)
灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖
大家睇我係瑞士一日三餐都食麵包就知我係專業麵包控🍞一聽到sourdough cafe而家有優惠,即刻bookmark咗Friday night同朋友一齊去happy hour🫶🏻平時放實習都5點幾,佢哋17:30 - 20:00就係happy hour,時間fit到漏🍾佢哋happy hour所有含酒精飲品第二杯半價,同朋友小酌怡情就啱晒🍷 除咗同朋友一人一杯白酒 ($60/1; $90/2)另外仲嗌咗份sour dough crisps ($48 ☞ $20)其實就係將酸種麵包切到薄身烘成脆片,上面搽咗啲羅勒香草醬所以勁香,送酒一流🥂第一份主菜係Smoked Salmon on Sour Dough ($108) sour dough上面搽咗少少cream cheese,同煙三文魚嘅配搭應該係gold standard🧡 煙三文魚本身都幾肥美,側邊仲有啲yoghurt可以用嚟點綴下🤪但自己就更加推介第二份主菜Hot Reuben Sour Dough Sandwich w/green salad($102) 😛呢份sourdough微微烘過,咬落去包體外脆內軟💗中間夾咗啲鹹牛肉、ch

但自己就更加推介第二份主菜Hot Reuben Sour Dough Sandwich w/green salad($102) 😛呢份sourdough微微烘過,咬落去包體外脆內軟💗中間夾咗啲鹹牛肉、cheese、sauerkraut同pickles,鍾意佢嘅鹹牛肉帶煙燻嘅香氣,加埋其他配菜好夾🤤 沙律菜份量都幾大方,夠新鮮爽脆🥗

見佢哋主菜都唔錯就嗌多round,估唔到佢哋嘅甜品非常出色😳sour doughMille Feuille/Tahiti Vanilla Cream ($82) 拿破崙切落去分層保持完整,vanilla cream甜度啱啱好,食落去好酥化🥰加埋側邊嘅紅莓醬食到唔同嘅口味😆

另一份Chestnut Mont Blanc ($88) 出面有份量超~澎湃嘅栗子蓉🌰
入面包住好多蛋白脆餅同cream,雖然甜度較高,但入面嘅raspberry jam balance返所以唔會好膩💜
不過佢哋其實出邊有勁大個甜品櫃,可以跟自己嘅喜好再喺出邊揀自己心水嘅甜品🤣

總括嚟講,呢一間食物質素都唔錯👍🏻佢個裝修以綠色為主票,都幾闊落好坐,今次同朋友坐半戶外座位都幾舒服,望住街景嘅變化都幾寫意😌如果大家想喺灣仔搵間Cafe坐下就可以過嚟一試🥳
2022-09-18 99 浏览
今次選擇夜晚再訪灣仔熱點Sour Dough,明亮燈光調暗後淺綠調加上laid back氛圍。店內happy hour買第二杯半價,並提供一系列熱食同精緻甜品,好適合同朋友放工後飲返杯放鬆下🍷同老公分別飲輕身柑橘香既Chablis同甘甜Campari soda,啱晒悶熱天氣🔸Sour Dough Crisp將酸種麵包切成薄片,烘至香脆再抹上青醬,健康伴酒小吃🔸Hot Reuben Sour Dough Sandwich 腌牛肉加酸菜既經典配搭😍厚厚牛肉層肉香濃郁,德國酸菜加上少量酸瓜同埋芝士,用兩片烘香過既香脆酸種麵包夾住,味道平衡而且豐富!🔸Sour Dough Croque Monsieur 以酸種麵包夾住火腿芝士,再加多層芝士熱溶,鹹香十足!上碟已經分成四件容易入口,仲有大量火箭菜伴碟夠晒健康🤤🔸Sour Dough Mille Feuille拿破崙用上四層酥皮,每一層中間係滿滿大溪地香草忌廉,帶清香唔怕膩,仲可以隨喜好加上旁邊酸甜果醬,有不同味覺享受!🔸Chestnut Mont Blanc表面鋪滿一絲絲栗子蓉,幼滑充滿栗子香甜。入面包住既原來係蛋白酥餅,口感同栗子蓉成強烈對比

🔸Sour Dough Crisp
將酸種麵包切成薄片,烘至香脆再抹上青醬,健康伴酒小吃

🔸Sour Dough Croque Monsieur

🔸Sour Dough Mille Feuille
🔸Chestnut Mont Blanc
表面鋪滿一絲絲栗子蓉,幼滑充滿栗子香甜。入面包住既原來係蛋白酥餅,口感同栗子蓉成強烈對比,好味🥰
Weekend想Chill下嘆杯啡,食個Sandwich,其實位於太古廣場三座附近呢間Sour Dough都係一個幾好嘅選擇黎嘅👍🏻 點解會試呢間呢,事緣就係前一日出街搭車個陣見到間野幾靚幾Chill咁,所以就決定第二日過黎試下😂無錯,就係咁隨意😂有時就係咁先會發掘到一啲意外驚喜嘅🫣 Tahiti Vanilla Cannelé可麗露🧁呢個可麗露食落第一啖係好似食緊梳乎厘咁,其實都幾好味,我覺得平時鍾意食甜品嘅女士就岩曬啦👍🏻一咬落去外層非常脆,而入面係帶住非常濃厚﹑香甜嘅香草味蛋糕糊🥺成件事食落去唔會太甜,當然好似我地咁配返杯Americano就更適合不過啦~ 推介大家試試~😍 Tikka Chicken 🥪 平時都好鍾意食Tikka Chicken, 覺得味道十分香又惹味🤓而Sour Dough所提供嘅Tikka Chicken Sandwich係用羅勒香草包做底,裡面嘅配料十分豐富,口感十分有層次🥰而雞肉係瘦個啲,所以注意健康嘅你地就岩曬啦,最好係雞肉食落去都係好嫩滑架~😍 Pastrami Sandwich 🥪 女朋友就試左呢款牛肉Sandwich,佢地嘅酸種麵包食落去係外脆內

Tahiti Vanilla Cannelé可麗露🧁

Tikka Chicken 🥪

Pastrami Sandwich 🥪
女朋友就試左呢款牛肉Sandwich,佢地嘅酸種麵包食落去係外脆內軟相當唔錯,而且裡面嘅餡料,例如牛肉同芝士咁大家都見到係分量十足,所以絕對值得一試啊👍🏻

P.S. 有少少野可以提提大家,店舖環境以Café黎講真係相對上比較擁擠,所以坐得唔係特別舒服啦😅而且位置亦都唔算太多,所以提提大家堂食的話就記得搵左位先出返去counter買野食啦🤓

終於過左最繁忙嘅星期為左獎勵自己呢一個星期嘅努力淘小姐決定今晚要去一間Bookmark左好耐嘅餐廳好好慶祝一下🤭🤭🤭講起 #酸種麵包 🍞就係佢令到從來都唔鍾意食麵包嘅淘小姐重新愛上麵包今次黎到灣仔 Sour Dough @sourdoughcafe.hk再次感受一下 Sour Dough 嘅魅力好喜歡佢地開宗明義Sour Dough 就是專賣 Sour Dough 嘅地方😁開張以黎每日吸引大批喜愛烘焙麵包嘅朋友店內嘅麵包同烘培品都係由廚師Gérard Dubois培育三十多年的三種酸種麵團製作而成當中包括裸麥、白裸麥同黑裸麥用佢地整出黎嘅麵包比傳統麵包更有質感又更脆佢地仲特別將甜度降低咁大家就食得更健康啦⭐️Sour Dough Crisps $48冇諗過Sour Dough可以有咁多變化薄薄一片塗上蒜蓉牛油再加以烘焗十分脆口Happy Hour 配 Cocktail 或者 House Wine 真係perfect match ⭐️Smoked Salmon on Sour Dough $108Sour Dough上塗滿 Sour CreamSmoked Salmon 份量挺多夾起黎味道都
終於過左最繁忙嘅星期
為左獎勵自己呢一個星期嘅努力
講起 #酸種麵包 🍞
就係佢令到從來都唔鍾意食麵包嘅淘小姐重新愛上麵包
再次感受一下 Sour Dough 嘅魅力
好喜歡佢地開宗明義
開張以黎每日吸引大批喜愛烘焙麵包嘅朋友
店內嘅麵包同烘培品
當中包括裸麥、白裸麥同黑裸麥
用佢地整出黎嘅麵包比傳統麵包更有質感又更脆
十分脆口
Sour Dough上塗滿 Sour Cream
Smoked Salmon 份量挺多
夾起黎味道都唔錯
⭐️Hot Reuben Sour Dough Sandwich w/green salad $102
兩片黑麥麵包夾著鹹牛肉片
中間仲有酸瓜同埋熱溶左嘅cheese
好豐富

Sour Dough 除左麵包
佢地嘅甜品都一樣出色
雖然佢地嘅 Pedal Cake 好吸引
但係淘小姐就更想試呢兩款甜點:
⭐️Mille Feuille/Tahiti Vanilla Cream $82
#千層酥 中間以Vanilla Cream相隔
千層酥牛油味香濃而且十分香脆
Vanilla Cream則十分軟滑
旁邊仲有紅莓醬
⭐️Chestnut Mont Blanc $88
法式栗子蛋糕
呢款甜品形狀好似「覆雪的白朗峰」
所以稱為 #MontBlanc
雪山由蛋白糖砌成
底部中間一樣有紅莓醬
而外面就是滿滿的栗子蓉

這兩個甜品係香港比較少見
所以一定要試試!!!

係Sour Dough除左有酸種麵包同甜品
#Aperol 是一種以藥草風味為主嘅意大利開胃酒
用了不少草本材料釀製
所以帶點甘苦味
都很特別

⭐️Campari Soda $52 (第二杯半價後$26)
這款亦是很簡單嘅雞尾酒
就是金巴利酒 #campari 加梳打水
微甜帶點清爽
🍽 Sour Dough
📍 灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖
Aperol Spritz, Campari Soda
2022-09-12 1500 浏览
由世界著名西餅主廚Gérard Dubois開辦的@sourdoughcafehk 主打以30年酸種麵團製成的酸種麵包及多款pastry 還有堂食限定菜單多數為輕食甜品🥧更新增cocktails/餐酒/啤酒·🍾🍾HAPPY HOUR : 5:30PM - 8:00PM🍾🍾All alcoholic drinks buy 1st get 2nd at 50% off真係好抵!所有含酒精飲品買第二杯就有半價叫返杯白酒 紅酒🍷餐酒都控制在最佳享用溫度Snack : Add $20 to get Sour Dough crispsOriginal price $48🥖Sour Dough真係酸種專家創意將酸種麵包切至薄身 塗上羅勒香草醬焗製食落好酥脆 帶淡淡香草味 係健康開胃嘅小食·🐮Hot Reuben Sour Dough Sandwichwith Mixed Green Salad煙燻牛肉份量很多 配搭半溶的車打芝士 超邪惡但食落唔會覺得好咸和油膩🥒因加了醃青瓜片以及酸度適中的酸菜絲 口感豐富 味道互相平衡伴碟的沙律也不少 用上黑醋和櫻桃蘿蔔 好清新·🥓Smoked Salmon on
由世界著名西餅主廚Gérard Dubois開辦的
相比起剛才的煙燻牛肉 這個更能細嚼包體味道
酸種麵包外脆內煙韌🥯在煙三文魚與麵包之間
塗滿酸忌廉 吃起來很開胃 灑上少量黑椒香草
充滿煙燻香又不太咸 同時可蘸伴碟的原味乳酪
🍰Mille Feuille with Tahiti Vanilla Cream
酸種麵團做出少糖少鈉千層酥 每層充滿牛油香
而且沒有因雲尼拿忌廉而變淋 保持酥脆薄身
不得不讚忌廉口感非常幼滑重奶香 甜而不膩
旁邊的覆盆子果醬中還加入了大黃🍓誠意十足
🌰Chestnut Mont Blanc
賣相澎湃的一座栗子蓉山 味道濃郁 綿密幼滑
灑滿蛋白霜脆糖增添口感🧁切開係大量的忌廉
與酸甜開胃的紅莓醬融合 這組合配搭得不錯
#sourdoughcafehk #gerarddubois #sourdough
#RiseWithSourDough
📍Shop 2&3, G/F, Keen Hung Commercial
灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖
(太古廣場三期 步行約2分鐘)
  • Mille Feuille with Tahiti Vanilla Cream
2022-09-12 101 浏览
Happy Friday 放咗工之後,當然要去搵朋友chill 一chill,放鬆一下啦😎 餐廳牛油果綠色門面,好吸睛👀行過都會望一望係咩嚟😆啲嘢食同餐廳名一樣,以sour dough為主,朋友仔話sour dough 幾好食,於是同朋友揀咗呢間慶祝星期五😉😉∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ Hot ReubenSour Dough Sandwich w/green salad $102沙律菜新鮮爽脆,兩塊Sour dough都煎到香脆,中間夾住鹹鹹地嘅煙燻牛肉、酸度適中嘅德國酸菜、香濃嘅車打芝士醬,無論味道定口感都冇得輸😋❥ Smoked Salmon on Sour Dough $108外脆煙韌嘅sour dough 上面鋪有滿滿嘅煙三文魚,加上酸忌廉同碟邊嘅乳酪,味道好開胃🤤❥ Mille Feuille/ Tahiti Vanilla Cream $82有香濃牛油味嘅香脆千層酥,用幼滑充滿牛奶香氣嘅vanilla cream作分層,口感豐富,隔離仲有啲酸酸甜甜紅莓醬,沾埋真係食唔停😆❥ Chestnut Mont Bl

❥ Chestnut Mont Blanc $88
外形成座山咁,由於用甜甜嘅白色蛋白糖砌成嘅山,所以叫Mont Blanc (意思係白色山峰),外層係唔甜又creamy 嘅栗子蓉,加上入面酸甜嘅紅莓醬,甜而不膩😊

❥ Sour Dough Crisps $48
冇諗過sour dough 可以整到咁薄脆,脆到食薯片咁,脆片表面嘅羅勒香草醬,一啲都唔膩,反而將脆片變到好香脆,好啱睇戲煲戲,代替爆谷咁食,又健康又好食👍🏻

❥ White Wine (Glass) $45
味道唔澀唔苦,微酸,仲帶有一啲啲果香味🥂

上星期周末和表姐到了灣仔這間酸種麵包專門店 一直都很期待它的包點 今次終於有時間來潮聖了♪(´ε` )-湖水綠色的外牆散發一種優雅感覺 正門進去已經看到各色各樣的麵包🥐🥯🍞~旁邊更展示出一系列的酸種餐點 提供多款三文治和甜品呢🥪🥧~✨ 近門口屬於開放式座位 有客人更帶同毛孩來chill一下~ 餐廳亦提供室內座位 頗有氣氛〰️🔻🔻🔻🔻🔻✨ Sour Dough Crisps ($48)將酸種麵包切成薄薄可口的脆片 薄的程度完全透光~ 就如薯片般的厚度 作為佐酒小食一流!-✨ Smoked Salmon on Sour Dough ($108)微燻過的煙三文魚 酸種麵包上塗滿酸忌廉 麵包烘得挺香脆 整體鹹香可口~ 沙律新鮮開胃 加入了粒粒蕃茄仔🍅 旁邊放有酸忌廉 可以按個人口味將三文魚再蘸一些忌廉呢~-✨ Hot Reuben Sour Dough Sandwich with Mixed Green Salad ($102)份量超多的燻牛肉🥩 放了幾乎3-4片牛肉 令到三文治的牛肉餡超厚! 牛肉外皮烤得微焦 中間是粉嫩的紅色呢 裡面再加入德國酸菜和酸瓜~ 鹹酸味道交錯 酸種麵包塗上油 令熱三

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ Sour Dough Crisps ($48)

份量超多的燻牛肉🥩 放了幾乎3-4片牛肉 令到三文治的牛肉餡超厚! 牛肉外皮烤得微焦 中間是粉嫩的紅色呢 裡面再加入德國酸菜和酸瓜~ 鹹酸味道交錯 酸種麵包塗上油 令熱三文治表面更香更脆🥪

✨ Sour Dough Mille Feuille with Tahiti Vanilla Cream ($82)
🌟推介! 酸種不只製成麵包~ 連甜品都加入酸種元素!✨ 這款酸種千層酥 比平時的拿破崙少了份膩感 但同樣做到脆身的口感~ 中間的忌廉用上大溪地雲尼拿忌廉 粒粒的雲尼拿籽令到忌廉更香雲尼拿味 而且很香滑🥹 超喜歡~🫶

✨ Chestnut Mont Blanc ($88)
栗子蓉十分幼滑 呈麵條狀 形成一座雪山🏔️~ 切開裡面有蛋白脆餅 酥脆入口即溶🫠 喜愛栗子的朋友必定喜歡😚

✨ Iced Matcha Latte & Iced Hojicha Latte ($55)
我們各自點了抹茶和焙茶拿鐵~ 茶味香濃 欣賞它不帶甜味 苦澀味偏重 挺不錯~

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 Sour Dough @sourdoughcafehk
🗺 灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖
由瑞士名廚開設、主打採用超過30年酸種麵糰發酵而成的麵包餐廳。淺綠色的吸睛外牆、半開放式座位,在繁忙的金鐘灣仔區別樹一格,猶如世外桃源,可想像得到下班後的Chill Time定必熱鬧非常!一進去就被玻璃Display櫃內一列多款麵包糕點所吸引。是次坐下慢慢堂食,Order了幾個鹹食三文治和甜品,如坊間評語一樣,高質滿足!Smoked Salmon on Sour Dough $108塗上薄薄一層Sour Cream的酸種麵包,鋪上份量充滿誠意的煙三文魚,煙燻味和油香都交足貨。配搭味道如Greek Yogurt濃郁的原味乳酪,意料之外味道非常Match。Hot Reuben Sour Dough Sandwich w/ Mixed Green Salad $102Signature的Sour Dough夾住一層層煙燻鹹牛肉,配搭半溶芝士、酸瓜和德國菜常見的酸菜絲,賣相吸引,口感豐富。麵包外脆內煙韌,酸度恰到好處,餡料爆滿,特別欣賞煙燻味和微酸味的融合,味道和諧。Green Salad以最愛的火箭菜和小蕃茄為主,材料簡單,清新美味。Sour Dough Mille Feuille w/ T

Smoked Salmon on Sour Dough

Sour Dough Mille Feuille w/ Tahiti Vanilla Cream $82
千層酥配大溪地雲呢嗱忌廉及覆盆子醬,奶香不過甜。初嚐酸種製成的千層酥,外層有微微的焦糖香,酥脆度依然,但健康感比一坊牛油製的千層酥加分很多。

Chestnut Mont Blanc $88
陣容巨大的栗子Mont Blanc,以忌廉和蛋白脆脆為主,整體口感滑溜,中間有點酸酸甜甜的Raspberry醬,甜度適中又不會過膩。

Sour Dough Crisps $48
薄如薯片的酸種麵包烘成脆片,充份發揮Sour Dough在脆度上的優點,作為飯前小食或茶點小吃都很合適。
Lychee Ginger Kombucha | Cloudy Apple Juice

Lychee Ginger Kombucha $38 | Cloudy Apple Juice $33
Made In Hong Kong荔枝薑茶帶微酸和微甜,還有淡淡的香料味,蘋果汁清新不過甜。
2022-09-09 96 浏览
-Sour Dough Crisplightly seasoned and oven roasted to perfection, these homemade sourdough crackers are the perfect snack all on their own! -Sour Dough Croque Monsieui with Rucola SaladA grilled cheese and ham sandwich, served with a green salad, it's the perfect quick-and-easy supper after your Friday happy hour! I like the choice of a softer sourdough, which is slightly crispy on the outside and extremely moist inside, the creamy mustard mayo and lava cheese on top together give you a mouthful

-Sour Dough Crisp

A grilled cheese and ham sandwich, served with a green salad, it's the perfect quick-and-easy supper after your Friday happy hour! I like the choice of a softer sourdough, which is slightly crispy on the outside and extremely moist inside, the creamy mustard mayo and lava cheese on top together give you a mouthful full of surprise. You'll definitely relish every mouthful of this French classic!

-Smoked Salmon on Sour Dough
If you are a cream cheese lover, you will enjoy this salmon sour dough very much! This is the perfect low carb and healthy option for gym lovers! ( Fyi the portion of salmon is extremely generous )

- Mille Feuille with Tahiti Vanilla Cream
The classic French dessert, layers of baked puff pastry interspersed with Tahitian vanilla cream filling, giving you the perfect textures and flavours. ( The berry paste at the side actually surprises me, but I will keep it as a secret and let you to explore on your own! )

-Chestnut Mont Blanc
This cake looks like a mountain itself, is made up of meringue, whipped cream, and chestnut vermicelli. The acidity of the meringue is just right, crunchy and not tooth sticky at all!
2022-09-08 1085 浏览
呢度既門面用左湖水綠, 仲有啲開放式既位置呢啲天氣涼涼地坐係幾舒服😌 一行入門口就會見到個擺滿曬各式各樣麵包同甜品既櫃, 選擇真係多到唔識揀😋Sour Dough Crisps🥖 ($48)酸種麵包切到好薄身, 搽滿左羅勒香草醬食落好香好脆身, 係一個好好既starter😋Sour Dough Croque Monsieur W/ Rucola Salad🥪($102)滿滿溶化左Aged Cheddar Cheese 佈滿係酸種麵包既外面, 中間夾左兩塊ham, 食落外脆內軟, 配埋個沙律絕對係冇得輸🤩Hot Reuben Sour Dough Sandwich W/Green Salad🐮($102)鹹鹹地既煙燻牛肉配上半溶既Cheddar Cheese加酸酸地pickles夾係外脆內煙韌既酸種麵包中間一齊食好豐富好滿足, 再食埋個加左醋既沙律成件事好balance😎Mille Feuille/Tahiti Vanilla Cream 🍰($82)好滑同香再帶有雲尼拿籽既大溪地雲尼拿忌廉配上酸酸地又有大量果肉既Raspberry醬, 夾係鬆脆既科層酥皮中間食落口感好正, Rasber

Sour Dough Crisps🥖 ($48)

好滑同香再帶有雲尼拿籽既大溪地雲尼拿忌廉配上酸酸地又有大量果肉既Raspberry醬, 夾係鬆脆既科層酥皮中間食落口感好正, Rasberry醬既酸完美地中和左個甜味, 食完都唔會覺得膩🥰

Scone W/ Raspberry Rhubarb Compote & Cream🍪 ($42)
巨大鬆軟既Scone口感好綿密配埋同千層酥一樣既Cream 同Raspberry 醬係好滿足, 個Raspberry 醬真係冇得輸☺️

Hojicha Latte🍵 ($42)
焙茶味相當突出既既latte, 因為唔想飲鮮奶, 所以轉左Oat milk飲落相當順滑🙃

Ice Coffee ☕️($44)
好大一杯既凍咖啡攞黎配返啲三文治真係以為自己去左外國咁😂

呢間cafe既環境好舒服, 下次會想黎試下佢地其他甜品同埋晏畫黎感受下日光既感覺😉
2022-09-07
Smoked Salmon on Sour Dough $108煙三文魚加口感外脆內煙韌的酸種麵包,兩者中間搭有酸忌廉,另外亦可蘸上伴碟的原味乳酪,再配埋沙律,開胃又飽肚Hot Reuben Sour Dough SandwichW/green salad $102鹹鹹的燻牛肉、半溶車打芝士、酸度調味適中的德國酸菜,再配上口感外脆內煙韌的酸種麵包三文治夾埋一齊食,味道互相平衡Mille Feuille/Tahiti Vanilla Cream $82大溪地雲尼拿忌廉,奶味重而香甜、雲尼拿籽亦香濃!估唔到原來酸種仲可以製成口感酥脆的千層酥!千層酥,無被雲尼拿忌廉影響到其乾脆度,入口依然好酥脆!一咬落去layer感強,而且掃有焦糖再烘焗,香甜脆口,好食!Scone w/ Raspberry Rhubarb Compote & Cream $42又係估唔到之一!酸種製的鬆餅都可以做到外層烘焗脆身,內裏好鬆化,更有牛油香!特別鐘意鬆餅配香甜的大溪地雲尼拿忌廉,好食!在中醫角度,大黄以中藥處方之用。 而在外國,大黄作為水果食用,大黄莖爽口,與紅桑子烹製成口味甜甜酸酸的果醬,夠開胃!Sour Do

W/green salad $102

大溪地雲尼拿忌廉,奶味重而香甜、雲尼拿籽亦香濃!
估唔到原來酸種仲可以製成口感酥脆的千層酥!

Sour Dough Crisps $48
酸種麵包切薄至通透,未食已經覺得這款脆片小食一定好可口!😛 加上羅勒香草醬,食落好似薯片咁香脆惹味!

Iced Latte $52

Iced Matcha Latte $55

_______________

Sour Dough (灣仔)
Shop 2&3, G/F, Keen Hung Commercial Building, 80 Queen's Road East, Wan Chai
(灣仔皇后大道東80號堅雄商業大廈地下2-3號舖)

_______________
2022-09-04
2022-08-29 125 浏览
20220828星期日陪朋友到金鐘看畫展。之後,朋友想到灣仔,搵間舒服嘅餐廳,扮吓文清,吸收陽光,釋放家庭及工作的壓力。喺星街行咗一陣,週日好多人,附近嘅餐廳好多都滿座。終於發現咗呢間。入到店內,坐喺對住街的位置,朋友擇了可麗露及雲石千層撻,配合低因咖啡☕️。朋友好喜歡可麗露及雲石千層撻,我就感覺一般(因為近期自已經唔係好想食呢類甜品🍮,見朋友好想食,就陪下佢啦😂)。我個人覺得一試👍🏻,是那一杯低因咖啡,味道清香撲鼻,價錢合理。
20220828

星期日陪朋友到金鐘看畫展。

2022-08-28