2018-12-29
今日約咗舊同事食飯, openrice見柯士甸站附近有間新開嘅鐵板燒就好想試下! 可以一路傾計一路望住師傅烹調美食~餐廳座位唔算多, 主要係吧檯位圍繞鐵板燒廚房。 我哋當然揀咗坐師父對面啦~ 餐牌有好多dinner set可以選擇, 內容易非常豐富! 每個都覺得好吸引!最後我叫咗個 美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪一人前。前菜係刺身同埋沙律杯 。刺身三點盛有新鮮嘅三文魚刺身,北寄貝刺身同埋甜蝦刺身, 味道鮮甜肥美份量剛剛好。 沙律係煙鴨胸配沙律配日式麻醬, 喺個好好嘅開胃前菜~ 主菜係西京醬煎煮銀鱈魚配北海道蟹爪。 銀鱈魚雖然較厚身,但 肉質非常嫩滑, 西京醬帶點清甜嘅清酒味, 提升味道之餘唔會搶走銀雪魚嘅鮮味! 另一主菜係美國薄燒牛肉配香煎牛脷。 牛脷非常厚身, 肉質煮得好林, 軟綿綿 咁好入味! 薄燒牛肉 脂肪分配非常之平均, 半生熟嘅薄燒牛肉咬落口感一流! 最後係餐廳嘅特色炒飯, 選擇咗配蟹膏嘅炒飯。 炒飯鑊氣十足, 粒粒香口帶淡淡嘅蟹膏香味! S2鐵板紙包蜆湯非常特別, 湯利用膠袋放喺鐵板上面煮, 單睇已經非常驚喜~ 最後仲有炒雜菜同埋泡芙做甜品。 呢個一人餐非常豐富, 可以欣賞到師
最後仲有炒雜菜同埋泡芙做甜品。 呢個一人餐非常豐富, 可以欣賞到師傅嘅手勢,亦可以品嘗到豐富嘅美食!