2019-01-27 68 浏览
今晚跟朋友來S2鐵板燒,門口掛住個紅燈籠🏮,好突出,所以好易揾到,鋪內座位不多,幸好今晚唔算多人,店員安排左吧枱俾我地坐一望餐牌已經被呢款毛蟹餐吸引住每款套餐都會有前菜提供,煙鴨胸沙律同三點刺身今日時令貝殼就係帆立貝燒到剛剛熟,好鮮甜,又唔會韌一路食,一路睇住師傅現場表現,食得更加滋味毛蟹(兩食)終於來喇原來另外一食就係蟹蓋加蛋,仲加左黑松露,個蛋整得好香滑呢款毛蟹既殻係軟身唔係硬身,所以食既時候可以直接咬爛蟹殼,而且蟹殻都煮到入晒味原來呢個餐主菜仲有羊架配雞扒,都咪話唔飽師傅上枱前已經幫忙碎上,真夠細心黃金炒飯炒到炒得好,真係唔易架,呢碗炒飯炒到粒粒分明,夠乾身食到最後仲有燒野菜食呢個係鐵板紙包蜆湯,仲加左昆布落去煮,好清甜特別係可以連袋放係鐵板面上加熱最後甜品係每人2粒泡芺,真係好滿足

一望餐牌已經被呢款毛蟹餐吸引住

每款套餐都會有前菜提供,煙鴨胸沙律同三點刺身

今日時令貝殼就係帆立貝
燒到剛剛熟,好鮮甜,又唔會韌

一路食,一路睇住師傅現場表現,食得更加滋味

毛蟹(兩食)終於來喇
原來另外一食就係蟹蓋加蛋,仲加左黑松露,個蛋整得好香滑

原來呢個餐主菜仲有羊架配雞扒,都咪話唔飽
師傅上枱前已經幫忙碎上,真夠細心

黃金炒飯
炒到炒得好,真係唔易架,呢碗炒飯炒到粒粒分明,夠乾身

食到最後仲有燒野菜食

呢個係鐵板紙包蜆湯,仲加左昆布落去煮,好清甜
特別係可以連袋放係鐵板面上加熱

最後甜品係每人2粒泡芺,真係好滿足
2019-01-25 52 浏览
呢日嚟到佐敦嘅S2 Kitchen 歎鐵板餐。餐廳各處掛有好多七彩繽紛嘅日式旗幟,盡現和風格調。🇯🇵呢個A5和牛北海道原隻粒貝套餐 ($780/位),有我最愛嘅和牛同粒貝,啱晒我口味。沙律先嚟個煙燻鴨胸沙律盛盒杯清新一下味蕾。三點刺身牡丹蝦鮮甜味美、三文魚油脂豐富,北寄貝爽甜,三款刺身都十分都唔錯。A5和牛薄燒 採用熊本A5和牛,牛味濃郁,油花豐富,有種入口即溶嘅感覺,和牛卷入邊包有野味嘅香蔥及炸蒜 ,味道濃郁豐富好食。北海道原隻粒貝 貝粒爽口嫩滑,味道鮮甜。配以清新爽口嘅青瓜粒及卜卜脆嘅蟹籽,口感及味道俱佳。法式煎鵝肝鵝肝口感香滑味道濃郁,配以黑醋醬汁及香脆嘅法式麵包,好食又唔油膩。S2特色黃金炒飯 飯粒炒得乾身夠鑊氣,加上入面嘅黑松露及雞蛋香蔥,又香又好食。S2鐵板紙包蜆湯以大蜆、海帶及秋葵做材料,大蜆及海帶嘅鮮味融入湯中,味道鮮甜,滋味好飲。燒野菜野菜鮮甜,炒得爽脆。甜品 鬆化嘅泡芙入邊係香甜嘅北海道牛乳雪糕,一啖一粒,過癮好食。這餐食物味道及服務,都十分優質,真係十分享受。

沙律

先嚟個煙燻鴨胸沙律盛盒杯清新一下味蕾。

三點刺身

燒野菜

野菜鮮甜,炒得爽脆。

甜品

鬆化嘅泡芙入邊係香甜嘅北海道牛乳雪糕,一啖一粒,過癮好食。

這餐食物味道及服務,都十分優質,真係十分享受。

2019-01-25 75 浏览
上年今日同男朋友嚮北海道食緊鐵板燒,於是今晚突然好想食鐵板燒,所以就去左S2喇。餐廳既門口同佈置都好有日式居酒屋既風格。Menu 亦都有唔同款式既鐵板餐,可以揀返自己鍾意既食材。我地嗌左兩個餐,一個係和牛,一個係海鮮。頭盤首先黎左一個魚生刺身,之後係鴨胸沙律。我地好快就清左兩個頭盤。跟住黎既就係我地嗌左既海鮮餐既第一樣野食,燒鱈魚扒!佢個西京醬同塊鱈魚扒超襯!甜甜地但又唔係膩!跟住黎既就係蟹鉗加牛舌。牛舌既肉質比較"林",入口即溶既感覺,配埋個蘋果醬又有另一種感覺,好過次次都係點燒汁呀!食完和牛,梅花間竹咁黎左個海鮮!係一粒好大既燒帶子呀!粒帶子肉直徑大概有4到5CM大!燒到半生熟,仲有海水既鮮味嚮度。之後我地又返返陸地喇。上左一客羊架同燒雞扒。可能自己本來都唔太鍾意食羊肉,覺得件羊肉好似太油膩。塊雞扒落左燒汁,平時唔食雞皮既我地都食埋,因為塊皮燒到好脆呢。再黎既就係薄燒和牛,入口即溶,好想問師父可唔可以比多兩塊呀!登登登櫈!跟住就係今晚既戲肉,毛蟹!我地兩個都係第一次食毛蟹,有D難入手點樣拆肉,蟹腳上面有尖刺,真係吉到好鬼痛。不過痛苦係值得既,隻蟹多肉同好鮮甜。拆晒之後我地可以大淡大

餐廳既門口同佈置都好有日式居酒屋既風格。
Menu 亦都有唔同款式既鐵板餐,可以揀返自己鍾意既食材。
我地嗌左兩個餐,一個係和牛,一個係海鮮。

頭盤首先黎左一個魚生刺身,之後係鴨胸沙律。
我地好快就清左兩個頭盤。

什錦魚生

鴨胸沙律

跟住黎既就係我地嗌左既海鮮餐既第一樣野食,
燒鱈魚扒!佢個西京醬同塊鱈魚扒超襯!甜甜地但又唔係膩!

燒鱈魚

跟住黎既就係蟹鉗加牛舌。
好過次次都係點燒汁呀!

牛舌蟹鉗

食完和牛,梅花間竹咁黎左個海鮮!
係一粒好大既燒帶子呀!粒帶子肉直徑大概有4到5CM大!
燒到半生熟,仲有海水既鮮味嚮度。

燒帶子

之後我地又返返陸地喇。上左一客羊架同燒雞扒。
可能自己本來都唔太鍾意食羊肉,覺得件羊肉好似太油膩。

羊架雞扒

薄燒和牛

登登登櫈!跟住就係今晚既戲肉,毛蟹!
我地兩個都係第一次食毛蟹,有D難入手點樣拆肉,
蟹腳上面有尖刺,真係吉到好鬼痛。

毛蟹

不過痛苦係值得既,隻蟹多肉同好鮮甜。
拆晒之後我地可以大淡大淡咁食喎!

食到飽飽之後,再黎左兩個炒得好香既黑松露炒飯同埋蟹肉炒飯。
兩個飯都好香,炒得夠乾身,D飯食落去好香,一粒一粒咁好鮮明。

黑松露炒飯

蟹肉炒飯

通常日本鐵板燒去到食完晒之前都會有炒野菜同埋焗什菌。

焗什菌

炒野菜

點知,驚喜嚮最後,有一個鐵板松茸湯!?
D湯之所以用一個膠袋裝住,原來佢係用鐵板炒熱佢咖!
煲既湯就飲得多,鐵板整既湯真係第一次飲咋。

去到最後有泡芺做甜品

泡芺貼品

今次既鐵板餐令我地最難忘既係隻毛蟹,同埋個湯!
真係好特別呀!
蟹肉炒飯
焗什菌
泡芺貼品
2019-01-24 392 浏览
好耐無食過鐵板燒喇,今次係openrice揾到呢間為於佐敦廟街附近既S2,餐廳入面座位不多,好好彩店員安排我地坐吧枱,可以望住師傅煮既過程😍呢度有好幾款一人餐選擇,我自已就揀左呢個美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪🐴🦀先來前菜,鴨胸沙律同三色刺身主菜都有幾款唔同既食物先來蟹爪同牛脷,師傅仲調製左2款醬,係柚子同蘋果,兩款醬都好令人開胃架平時岀面食既牛脷係好薄又硬,而呢2塊牛脷厚切,師傅煮到岩岩好,質感鬆軟,油脂豐富,牛味濃郁👅西京醬煎煮銀雪魚🐟見到師傅連碟入面既醬汁都有煮熱,一d都無忽略,銀雪魚真係點煮都甘好食成晚都係呢位師傅不停煎煮,無停過美國薄燒牛肉好juicy,煎個陣已經加左小小鹽同黑椒,咩都係唔洗點,已經好夠味,而且煮之前師傅會先問你要幾多成熟焗雜菌食左甘多肉,係時候要食反d蔬菜,平均一下見到師傅成包湯羅去鐵板到煮,原來呢個係鐵板紙包蜆湯,真係好清甜,第一次見到甘既包裝☺黃金炒飯🍚,炒到粒粒分明最後甜品係雪糕泡芙朋友點了毛蟹餐,真係整整一隻,見佢食得津津有味,下次我都要試下🤗

先來前菜,鴨胸沙律同三色刺身

主菜都有幾款唔同既食物

西京醬煎煮銀雪魚🐟

成晚都係呢位師傅不停煎煮,無停過

美國薄燒牛肉

焗雜菌
食左甘多肉,係時候要食反d蔬菜,平均一下

黃金炒飯🍚,炒到粒粒分明

最後甜品係雪糕泡芙

• 美國薄燒牛肉
  • 西京醬煎煮銀雪魚
2019-01-24 32 浏览
聽朋友講位於佐敦偉晴街嘅S2 鐵板燒味道唔錯,呢日就專程嚟試下。餐牌上邊都有好幾款套餐可以選擇,不過冬天係松葉蟹時令,所以就揀咗個呢個日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 ($450/一人前)。食鐵板餐最好就係坐喺吧台一邊睇住大廚烹調,一邊品嚐美食,真係十分享受。煙燻鴨胸沙律盛合杯 - 香口嘅煙燻鴨胸片配以日本麻醬及爽脆蔬菜,味道唔錯。三點刺身 - 包括北寄貝、三文魚片及牡丹蝦,款款鮮美,其中嘅三文魚尤其肥美。北海道松葉蟹腳 - 冬天先至可以捕獲到嘅松葉蟹喺日本有「冬之味王」嘅美譽。大廚將松葉蟹腳煎得香氣撲鼻,肉質肥美飽满,蟹味濃郁十分鮮甜,好食到停唔到口。日本櫻花廣島蠔 - 煎過嘅廣島蠔紅未更加香濃,加上煎得香口嘅櫻花蝦、煙肉粒、香蔥,十分惹味好食。日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋 - 黑豚味道鮮甜,肉質爽口,意大利黑醋既可提鮮又可解膩,絕對有畫龍點睛嘅效果。S2特色黃金炒飯 - 珍珠米炒得十分乾身及帶少少煙韌。炒飯除咗加有雞蛋及香蔥外,仲加有黑松露,色香味俱全。S2鐵板紙包蜆湯 - 蜆湯嘅顏色十分清澈,啖啖充滿住海帶及蜆嘅鮮味。焗雜菌 - 香氣撲鼻,味道唔錯。甜品 - 最後食返個雪糕泡芙,

焗雜菌 - 香氣撲鼻,味道唔錯。

甜品 - 最後食返個雪糕泡芙,甜美結束呢一餐。

呢餐食材心時令優質,菜式嘅味道及火候都掌握得好好,值得一讚!
2019-01-16 578 浏览
鐵板燒無人不愛,如果仲要品嚐到海鮮就當然更加滋味。嚟到S2 Kitchen,為左滿足中意食海鮮嘅胃口,就算龍蝦帆立貝海鮮套餐少少貴,都覺得物有所值!先嚟到刺身三點都已經非常吸引,三文魚夠厚身,完全無半點雪藏味,魚油味香濃; 而大蝦size夠晒大,蝦身白淨無雜質,最正嘅地方就係蝦頭充滿濃郁嘅蝦膏,新鮮滋味爆晒燈。接著嘅鐵板海鮮必然要介紹,北海道黑松露帆立貝及香煎鰻魚,賣相極之吸引!帆立貝上枱時香噴噴,黑松露味道極之香濃,但又唔會奪走帆立貝嘅鮮味,最中意就係帆立貝嘅群邊,有咬口嘅同時,又易於咀嚼; 而香煎鰻魚同普遍見到嘅鰻魚唔同,用上明火香煎,令外皮受熱,形成香脆嘅外皮,加上秘制嘅醬汁,惹味十足!重頭戲,海膽醬芝士焗龍蝦,全場矚目,因為份量又夠大,香味令人難以抗拒。海膽醬同芝士味道濃郁,淨係個拉絲感覺都滿分; 而龍蝦份量咁大,蝦肉當然亦有返咁上下,件件都係啖啖肉,結實之餘仲充滿海鮮鮮味,加上仲有海膽醬同芝士補充味道,提升鮮味,兩者入口嘅時候,滿足感更爆燈。最後仲有黃金炒飯同鐵板紙包蜆湯, 炒飯都用上新鮮海鮮作配料,蟹膏同蟹肉碎,更加令呢碗炒飯更矜貴; 而鐵板紙包蜆湯用上紫菜、豆腐更配料,

最後仲有黃金炒飯同鐵板紙包蜆湯, 炒飯都用上新鮮海鮮作配料,蟹膏同蟹肉碎,更加令呢碗炒飯更矜貴; 而鐵板紙包蜆湯用上紫菜、豆腐更配料,味道較為清淡,可以幫助去淡今餐油膩嘅感覺。
2019-01-07
今日同同事去開佐敦做野,順便係果頭搵下野食,上開飯睇左陣就決定試下”S2鐵板燒”話晒之前食過中環同集團嘅日本菜都好出色,都想試埋個鐵板燒嘛店舖門口同樣掛住個大紅燈籠~係條橫街度夠晒突出鋪面雖然唔太大,但都冇坐得好迫嘅感覺可惜我地冇訂枱,安排唔到坐吧枱睇唔到師父表現囉今次我就係試依個”日本十勝豚肉北海道松葉蟹套餐”“煙燻鴨胸沙律盛合杯、三點刺身”鴨胸肉襯芝麻醬野味又醒胃刺身夠新鮮,前菜嚟講算唔錯“日本櫻花廣島蠔”依個未上到枱就已經聞到香味食落仲不得了,蠔肉燒得啱啱好,一D都唔老,仲帶有蠔鮮味,一定要配埋櫻花蝦同煙肉嚟食,油香口感都會大大提升如果有碗白飯仲不得了“北海道松葉蟹腳”主菜之一終於嚟喇食得出蟹肉好鮮甜,夠晒厚實飽滿,唔會瘦蜢蜢得D殼份量都算剛剛好“日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋”今餐嘅第二主角肉質有咬口外,豚肉味濃郁而帶油香加小小黑醋食可以減低油膩感,味道更佳“S2特色黃金炒飯”食鐵板燒點可以冇炒飯呢個飯加埋蟹肉蛋花嚟炒,夠晒乾身👍🏻好快就掃晒如果大碗D仲正“焗雜菌”最正係金菇~索晒d汁配埋炒飯食好夾”S2鐵板紙包蜆湯”個湯係原個膠袋上,好得意味道非常清甜,連唔食秋葵嘅我都竟然食
話晒之前食過中環同集團嘅日本菜都好出色,都想試埋個鐵板燒嘛

店舖門口同樣掛住個大紅燈籠~係條橫街度夠晒突出
鋪面雖然唔太大,但都冇坐得好迫嘅感覺
可惜我地冇訂枱,安排唔到坐吧枱
睇唔到師父表現囉

今次我就係試依個”日本十勝豚肉北海道松葉蟹套餐”

煙燻鴨胸沙律盛合杯、三點刺身

“煙燻鴨胸沙律盛合杯、三點刺身”鴨胸肉襯芝麻醬野味又醒胃
刺身夠新鮮,前菜嚟講算唔錯

日本櫻花廣島蠔

“日本櫻花廣島蠔”依個未上到枱就已經聞到香味
如果有碗白飯仲不得了

北海道松葉蟹腳

“北海道松葉蟹腳”主菜之一終於嚟喇
食得出蟹肉好鮮甜,夠晒厚實飽滿,唔會瘦蜢蜢得D殼
份量都算剛剛好

日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋

“日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋”今餐嘅第二主角
肉質有咬口外,豚肉味濃郁而帶油香
加小小黑醋食可以減低油膩感,味道更佳

“S2特色黃金炒飯”食鐵板燒點可以冇炒飯呢
個飯加埋蟹肉蛋花嚟炒,夠晒乾身👍🏻好快就掃晒
如果大碗D仲正

“焗雜菌”最正係金菇~索晒d汁
配埋炒飯食好夾

”S2鐵板紙包蜆湯”個湯係原個膠袋上,好得意
味道非常清甜,連唔食秋葵嘅我都竟然食埋~有驚喜

問心講~依個套餐價錢食到以上嘅菜式同質素~CP值真係算幾高
不過下次嚟一定要坐吧枱,欣賞埋師傅嘅手藝先夠滿足
但以今次嚟講”S2鐵板燒”絕對值得一試呀
日本櫻花廣島蠔
北海道松葉蟹腳
2019-01-13 185 浏览
今日放左工,就想去佐敦廟街占下卜,因為呢排有啲黑仔...占完之後,朋友就話想去食下鐵板燒,睇睇openrice 見到呢間幾高人氣,一於就去呢間S2鐵板燒試試~望望餐牌,因為我地都係牛控,所以就叫左兩個都係牛既SET : A5和牛北海道原隻粒貝 $780 +美國薄燒牛肉海道二本蟹 $450 跟住好快就有前菜嚟到了~~ 煙燻鴨胸沙律盛合杯:一款令人感覺好清新的前菜。三點刺身:有三文魚,北寄貝同甜蝦,全部好新鮮,味道鮮甜,三文魚厚切~ A5和牛薄燒:用上A5級的和牛,油脂分佈均勻,牛味濃郁非常北海道原隻粒貝:用上青瓜跟切粒的螺肉快炒,螺肉彈牙,青瓜清爽,加上最後撒上的蟹籽,令其口感變得更為豐富。法式煎鵝肝:厚厚的鵝肝配上師傳在鐵板上烘烤的麵包多士,滿足非常。S2特色黃金炒飯:(蟹籽,松葉蟹肉,黑松露,和牛,蟹膏,煙肉)選一款,這次我們倆一個選蟹肉一個選黑松露,師傳幫我們將兩款材料一齊炒成這個黑松露蟹肉炒飯。滿滿的蟹肉很足料很鮮甜,黑松露味亦很濃郁,飯亦是粒粒分明的。S2鐵板紙包蜆湯:很特別的烹調方式,在鐵板上煮沸的湯,湯色很清,但味道濃郁鮮甜,好有驚喜!!同埋隻蜆真係好大一隻! 焗雜菌最後就

跟住好快就有前菜嚟到了~~

煙燻鴨胸沙律盛合杯:一款令人感覺好清新的前菜。

A5和牛薄燒:用上A5級的和牛,油脂分佈均勻,牛味濃郁非常

S2鐵板紙包蜆湯

同埋隻蜆真係好大一隻!

焗雜菌

最後就係甜品泡芙~~~

餐廳用料好鮮,很滿意,下次就再嚟~~~
2019-01-09
2019-01-11 77 浏览
同E先生去食鐵板燒, 係前排係中環食海膽杯既S2集團,餐廳就喺佐敦站行過去一陣路,大約十分鐘,同樣 門口有大大個紅色燈籠🏮非常顯眼,容易揾到。 每款套餐都好吸引😆原本我睇中龍蝦🦞套餐,睇埋後面發現同價$780原隻毛蟹套餐😱😱😱我叫左毛蟹Cp值感覺高啲,好彩餐廳唔洗我地要同款套餐..可各自叫自己鐘意食既野。前菜刺身:三文魚、甜蝦等...新鮮的開胃。煙鴨胸沙律盛合:蔬菜作底,煙鴨胸唔會過鹹。 最愛既麻醬配豆腐,分量小小地,作為前菜非常恰當。 嘩!原隻毛蟹非常吸晴,打卡一流,分量十足😍蟹肉紮實鮮甜,蟹腳需要用到交剪,而蟹身既肉只用匙就能取出。蟹蓋用來整黑松露蒸蛋, 配埋香濃既蟹膏進食👍🏼加滑嫩既蛋帶出口感。 扇貝:大大隻,好厚肉,煎得岩岩好,內軟外嫩,最正係湯汁勁鮮甜,唔浪費飲埋😋食完原隻毛蟹都有6-7成飽飽地🤣再上就係肉類,香煎羊架雞扒,羊🐑架好細心已起肉,唔怕食得狼狽,羊同雞排都保持到肉汁,唔會乾爭爭👍🏼大大碟分量很足夠。 我最期待既就係炒飯,鐵板燒整得好唔好睇炒飯就知😋😋s2做到 米飯炒到一粒粒,非常乾身,而每啖帶有蔥香、蛋同蟹肉。絕對係一碗100分既炒飯🥳🥳🥳焗雜菇:每條菇都有濃濃清

前菜
刺身:三文魚、甜蝦等...新鮮的開胃。

焗雜菇:每條菇都有濃濃清酒🍶味🥰眨吓眼就食晒

奇怪用膠袋包住咩?侍應上枱剪開,先聞到陣陣香味,一望原來係蜆湯,很獨特設計。熱辣辣,大大隻蜆肉,湯非常清甜👍🏼👍🏼

甜品:泡芙內面係吉士,唔會過甜,非常滿足,為完美既一餐畫上句號。

可惜當日比較full,未能為我地安排坐吧枱,建議大家先打黎預約吧枱,就可以睇住師傅表演😋甘就可以色香味俱全🥰🥰🥰

2019-01-10 53 浏览
在朋友極力推薦下,專誠與小女友來到這間位於佐敦的S2鐵板燒。一嘗鐵板燒的真髓。左邊是三點刺身:內含三文魚,北寄貝和一大隻甜蝦,用料新鮮,味道鮮甜,三文魚厚切。右邊是煙燻鴨胸沙律盛合杯:一款令人感覺好清新的前菜。西京煎煮銀雪魚:銀雪魚可謂外脆內嫩,外皮燒至焦香感,內裡魚肉仍能展現到鮮嫩多汁,而醬汁方面甜甜的,令人一想再食。左邊是北海道二本蟹爪:蟹肉鮮嫩飽滿,肉質彈牙。右邊是香煎牛脷:牛脷用厚切來處理,加上師傳火候控制得宜,令到其仍能保持軟稔的口感,再配上兩款清新醬汁,上方的是清新檸檬味帶點酸的檸檬醬,而下方則是清甜的蘋果醬。美國薄燒牛肉:這份是七成熟的,內裡用上滿滿的蔥花加蒜片作餡料,令到口感很特別,而蔥蒜都能有效地帶出牛肉的味道。北海道原隻粒貝:用上青瓜跟切粒的螺肉快炒,螺肉彈牙,青瓜清爽,加上最後撒上的蟹籽,令其口感變得更為豐富。法式煎鵝肝:厚厚的鵝肝配上師傳在鐵板上烘烤的麵包多士,滿足非常。A5和牛薄燒:用上A5級的和牛,油脂分佈是何等的均勻,牛味亦是濃郁非常。S2特色黃金炒飯:(蟹籽,松葉蟹肉,黑松露,和牛,蟹膏,煙肉)選一款,這次我們倆一個選蟹肉一個選黑松露,師傳幫我們將兩款材

右邊是煙燻鴨胸沙律盛合杯:一款令人感覺好清新的前菜。

左邊是北海道二本蟹爪:蟹肉鮮嫩飽滿,肉質彈牙。

焗雜菌

S2鐵板紙包蜆湯:很特別的烹調方式,在鐵板上煮沸的湯,湯色很清,但味道濃郁鮮甜,令人感到驚喜萬分。
餐廳用料上乘,感到非常的滿意,希望下次可以再來試一下餐廳其他的料理。
2019-01-09 67 浏览
星期一唔一定代表Blue Monday,因為可以去到S2鐵板燒品嚐呢客「十勝豚肉北海道松葉蟹套餐」,直頭係Happy Monday啦!先有三點刺身同鴨胸肉沙津作餐前開胃小食,前者三文魚非常肥美、魚油味道香濃、加上大大隻嘅大蝦,鍾意食刺身嘅朋友一定非常滿足! 而鴨胸肉沙津係個幾新鮮嘅配搭,惹味沙津醬同鴨胸肉夠晒合拍,鴨胸肉質煙韌但又易於咀嚼,整體感覺夠晒清新。接著嘅海鮮亦更加吸引,北海道松葉蟹柳同日本櫻花廣島蠔,師傅係鐵板上即叫即煎,上枱時熱辣辣,燒海鮮嘅香味出晒嚟,而蟹腳加上適量鹽花,令每條蟹柳有濃郁嘅海鮮鮮味之味,仲有鹽味提升滋味; 而日本櫻花廣島蠔,加上香蔥、煙肉、同埋蝦米粒去品嚐,層次味道更豐盛,鮮蠔味道亦更加突出。主菜厚切黑豚肉配意大利黑醋,意大利黑醋有助減淡油膩感覺,而爽口嘅日本黑豚肉,原自日本,肉味較平時食到嘅豬肉更香濃,加上黑醋呢種新鮮嘅配搭,更惹味、更開胃!最後有S2黃金抄飯同埋鐵板紙包蜆湯,前者用上蟹肉、蟹膏去抄,飯粒都充滿著濃煙嘅海鮮鮮味,非常好食! 而紙包蜆湯用上大蜆、豆腐、紫菜等等,感覺清新,可以去除整晚飯嘅油膩感。

2019-01-07
12月聖誕月一定要食好啲玩多啲!!! 約了舊同事食餐好嘅,避開聖誕紅日高峰期,可以慢慢享用正嘅晚餐!!! 同事佢一早預訂左S2鐵板燒,年尾當然對自己好啲喇!!!S2鐵板燒位於佐敦的巷弄裡,由地鐵站行去都方便,大概5-10分鐘路程。有幸被安排在吧枱上,甘就可以欣賞師傅的表演!!!最後決定叫十勝黑豚松葉蟹餐同A5和牛粒貝餐!!!! 價錢好親民,而且仲有個黑松露餐都好抵食呢,可惜黑松露不是我杯茶....另外為食嘅我地仲點了蟹粉甲羅燒海膽杯!!!!餐茶好特別呢,係桔仔水,飲落有淡淡嘅桔仔清新味,好飲!!!🔸煙燻鴨胸沙律盛盒杯🔸鴨胸唔韌,有微微煙燻香味,配上爽脆嘅沙律,好開胃呀!!!🔹刺身拼盤🔹有三文魚,赤蝦同北寄貝,三款都新鮮好味,正呀!🔸北海道松葉蟹腳🔸松葉蟹腳微微燒過,所以入口暖暖的,蟹肉都幾鮮甜,有少少海鮮自有的咸味,好食呀!!!! 好想食多幾隻腳呀!!!🔹日本櫻花廣島蠔🔹 廣島蠔肉身好飽滿,蠔味十足,鮮嫩多汁!!! 蠔肉的柔嫩,櫻花蝦的香脆,煙肉的咸香,口腔充滿三重滋味!!!🔸北海道原隻粒貝🔸粒貝在鐵板上調味炒香,肉質纖細幼嫩帶咬口,味道好爽口清甜,帶淡淡海水味,而且師傅有心思的加上蟹
12月聖誕月一定要食好啲玩多啲
!!! 同事佢一早預訂左S2鐵板燒,年尾當然對自己好啲喇
!!!

有幸被安排在吧枱上,甘就可以欣賞師傅的表演

....

另外為食嘅我地仲點了蟹粉甲羅燒海膽杯
!!!!
餐茶好特別呢,係桔仔水,飲落有淡淡嘅桔仔清新味,好飲
🔸煙燻鴨胸沙律盛盒杯🔸
鴨胸唔韌,有微微煙燻香味,配上爽脆嘅沙律,好開胃呀!!!
🔹刺身拼盤🔹
有三文魚,赤蝦同北寄貝,三款都新鮮好味,正呀!
🔸北海道松葉蟹腳🔸
🔹日本櫻花廣島蠔🔹
廣島蠔肉身好飽滿,蠔味十足,鮮嫩多汁!!!
蠔肉的柔嫩,櫻花蝦的香脆,煙肉的咸香,口腔充滿三重滋味
🔸北海道原隻粒貝🔸
粒貝在鐵板上調味炒香,肉質纖細幼嫩帶咬口
,味道好爽口清甜,帶淡淡海水味,而且師傅有心思的加上蟹子,口感層次更豐富,好好味!!!
🔹日本十勝黑豚肉厚切🔹
黑豚肉煎好後,十勝豚外表厚實但肉質軟嫩
,而豚肉的甜味會喺口中慢慢散開,帶有一點油脂,師傳用上意大利黑醋調味,所以入口一啲都唔油膩,真想叫一碗靚仔配著食!!!
🔸A5和牛薄燒🔸
用上日本A5和牛片,燒至五成熟,再加上炒香的蒜片和蔥卷起來放在多士上,視覺嗅覺帶來的刺激,令口水都流出來喇!!! 和牛薄燒牛味好香濃
,而且油脂豐富,配上蔥蒜,口感十足,超好味!!!!
🔹法式煎鵝肝🔹
鵝肝煎得香脆,入口首先嚐到外脆內軟的雙重口感,之後幼滑嘅鵝肝便像牛油般在口腔中溶化,口腔充斥著油脂豐腴的甘香味,柔潤豐盈
!!!! 旁邊的藍莓爆珠和甜美的哈蜜瓜可以幫忙清一清口腔,好正!!!
🔸蟹粉甲羅燒海膽杯🔸
另外加點的甲羅燒,賣相極為吸引
,海膽好鮮甜,三文魚子加蟹肉,口感層次好豐富,而且底部的蟹膏超濃郁好味!!!
🔹S2特色黃金炒飯🔹
黃金炒飯揀了蟹肉和蟹膏,飯炒到粒粒分明而且帶有蛋香,師傅原來一早用上蛋汁拌飯
,所以飯粒才會帶有黃金色,好味~
🔸S2鐵板紙包蜆湯🔸
食緊炒飯時,見到師傅將一個個透明袋放在鐵板上,透明袋裝上蜆湯並在鐵板上煮滾,真係客人視覺的享受
昆布蜆湯好清甜,而且蜆肉完全冇沙,好味!!
🔹燒野菜🔹
鐵板炒野菜非常有鑊氣,野菜清甜,可以減減食左甘多好西嘅罪惡感
!!
🔸日本泡芙🔸
甜品係泡芙,冰冰涼涼,唔錯呢。
S2鐵板燒確實唔錯,價錢親民又好味,視覺味覺嗅覺都滿足了
!!! 而且店員親切有禮,抵讚
!!!
溫馨提示: 記得訂位呀,鐵板燒吧枱位唔係好多呢,都幾搶手架!!!!
  • 北海道原隻粒貝
  • A5和牛薄燒
2018-12-30 62 浏览
睇完餐牌覺得得呢兩個套餐既食物配搭唔錯,各點一個-美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐-北海道原隻毛蟹紐西蘭羊架套餐首先上既係前菜,煙燻鴨胸沙律盛合杯,一人一杯三點刺身,呢個都係一人一份,用料新鮮。北海道二本蟹爪 & 牛脷厚切牛舌,口感唔錯。半殼蟹鉗,食起上黎啖啖肉。西京醬煎煮銀鱈魚個汁帶點甜,帶出魚肉既鮮味。扇貝,好大隻,好厚肉,正!北海道原隻毛蟹一上枱, 原隻毛蟹拆開,好吸睛蟹羔好香濃,上面配上黑松露,味道更特出。蟹肉亦好鮮甜。美國薄燒牛肉口感唔錯,牛肉無渣。燒野菜紐西蘭羊架配香煎雞扒羊架烹調剛剛好,唔會過熟,唔騷。雞皮脆,肉鮮嫩,唔錯。S2特色黃金炒飯S2紙包蜆湯,湯夠清但鮮甜
睇完餐牌覺得得呢兩個套餐既食物配搭唔錯,各點一個

-美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐

-北海道原隻毛蟹紐西蘭羊架套餐

首先上既係前菜,煙燻鴨胸沙律盛合杯,一人一杯

三點刺身,呢個都係一人一份,用料新鮮。

北海道二本蟹爪 & 牛脷
厚切牛舌,口感唔錯。
半殼蟹鉗,食起上黎啖啖肉。

西京醬煎煮銀鱈魚
個汁帶點甜,帶出魚肉既鮮味。

扇貝,好大隻,好厚肉,正!

北海道原隻毛蟹
一上枱, 原隻毛蟹拆開,好吸睛
蟹羔好香濃,上面配上黑松露,味道更特出。
蟹肉亦好鮮甜。

美國薄燒牛肉
口感唔錯,牛肉無渣。

紐西蘭羊架配香煎雞扒
羊架烹調剛剛好,唔會過熟,唔騷。
雞皮脆,肉鮮嫩,唔錯。

S2紙包蜆湯,湯夠清但鮮甜
2018-12-29 73 浏览
一早計劃來S2鐵板燒,但我見到新推出的海膽杯盛宴就立即改變主意,看一看menu,二人 $1888有12道菜,豐富之餘價錢亦划算。店員先送上一杯青檸茶,不過我就覺得整個連皮焗就有點苦澀。接著店員就送上一早預備好的蟹肉黑醋沙律杯及北海道三點刺身。沙律有番茄、豆腐、車厘茄和蟹肉,配搭清新,打開味蕾。北海道三點刺身 (2份)有三文魚、甜蝦及北寄貝,質素不過不失。接著是兩杯mini size的十層海膽杯,可以淺嘗十層不同材料,包括黑魚子、海膽、海葡萄、白蝦、三文魚籽、吞拿魚蓉、蟹肉、海膽,味道非常豐富。海膽焗原條海參超好食,秘製海膽汁鮮味十足,海參吸收醬汁的精華,味道入味!蟹粉甲羅燒海膽杯(1隻)甲羅燒有蟹肉、三文魚籽、黑魚子、海葡萄和海膽,各有鮮味,混合同吃,味道很有層次!北海道海膽流沙松茸大蝦多士(2份)多士用鐵板燒到香脆鬆化,大蝦彈牙爽口,最喜歡海膽醬汁,食到creamy鮮甜的海膽,亦令到多士增添鮮味,又是驚喜之作!海膽醬芝士焗龍蝦用上原隻龍蝦,份量十足。龍蝦新鮮彈牙,雖然芝士味略為遮蓋了海膽的鮮味,但本身芝士焗龍蝦還是非常惹味!!A5 和牛松茸海膽卷(100g)A5和牛油脂豐腴,牛味香濃

店員先送上一杯青檸茶,不過我就覺得整個連皮焗就有點苦澀。

接著店員就送上一早預備好的蟹肉黑醋沙律杯及北海道三點刺身
沙律有番茄、豆腐、車厘茄和蟹肉,配搭清新,打開味蕾。

北海道三點刺身 (2份)
有三文魚、甜蝦及北寄貝,質素不過不失。

蟹粉甲羅燒海膽杯(1隻)

北海道海膽流沙松茸大蝦多士(2份)

A5 和牛松茸海膽卷(100g)
A5和牛油脂豐腴,牛味香濃,食落入口即溶,配上松茸和海膽的香,吃完有幸福的感覺。

蟹粉海膽黑松露炒飯
炒飯時我吃鐵板燒其中一樣最期待的一道菜,炒飯炒得夠乾身,加上蟹粉和海膽,甚具鑊氣。

S2特色松茸蜆湯
一剪開膠袋就已經聞到陣陣松茸的香氣傳來,蜆湯沒有多加調味,只吃蜆原始的鮮味,亦平衡了膩感。

炒野菜
大大碟,鐵板燒炒過的椰菜特別充滿油香,即使已經飽肚都不得了,還是忍不住口全清光。

海膽雪糕海膽雪糕,非常有創意的配搭,食落鹹甜有致,頗為特別。
2018-12-29 63 浏览
今日同朋友放工去食好嘢。 朋友介紹呢間鐵板燒, 話食物唔錯同埋服務幾好就試下。 朋友本身都鍾意一路食一路睇住廚師烹調過程, 咁就啱曬喇~餐廳就喺柯士甸站 一出轉左就係, 地點都好方便。 聽日七點去到好彩有book位, 如果唔係walk-in就冇位啦。見到啲一人前set好吸引, 大家都掙扎咗一陣, 最後我叫咗北海道原隻毛蟹柳西蘭羊架套餐 $780。 蟹同埋羊都係我嘅至愛! 佢個course都有好多嘢,有沙律,刺身做前菜, 有三度主菜,飯麵湯同埋甜品。 煙鴨胸沙律盛合杯賣相唔錯, 煙鴨胸都幾嫩滑唔會太鹹。 仲有豆腐配芝麻醬, 食完好開胃。 刺身都唔錯有北寄貝三文魚同埋蝦。 好快食完前菜,未有主菜之前望住師父煮嘢都幾正。 睇住我嘅主菜原隻毛蟹係鐵板上面燒果陣十分期待! 毛蟹幾大隻,肉質紮實鮮甜。 蟹肉非常容易取出, 餐廳仲比左手套,好貼心。 蟹蓋上面有黑松露蒸蛋, 蛋香嫩滑大帶有蟹膏香味! 食完蟹仲有煎羊架同埋雞扒, 啱曬我呢個食肉獸! 仲有蟹膏炒飯,飯炒到一粒粒,非常乾身同埋有鑊氣。 每啖都帶有蛋香同埋蟹膏香味。 用膠袋包住嘅湯喺鐵板燒上面主真係第一次見~ 個湯非常清甜, 仲有啲蜆肉, 食

食完蟹仲有煎羊架同埋雞扒, 啱曬我呢個食肉獸!

用膠袋包住嘅湯喺鐵板燒上面主真係第一次見~ 個湯非常清甜, 仲有啲蜆肉, 食咗咁多肉再飲呢個湯真係有消滯嘅感覺。

食咗咁多肉唔緊要 ,仲有焗雜菌可以平衡番。

食埋個泡芙甜品做收尾就真係好perfect! 呢餐食得非常之滿足, 呢個餐豐富到極點!