2019-03-04 155 浏览
日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 $450/一人前 Something I would highly recommend to you all!煙燻鴨胸沙律盛合杯三點刺身北海道松葉蟹腳Impressive crab legs, very generous in portion! 日本櫻花廣島蠔This was simply enticing! We devoured with satisfaction with the oyster stewed just on spot! 日本十勝黑豚肉厚切配義大利黑醋 S2特色黃金炒飯/野菜炒拉麵S2鐵板紙包蜆湯燒野菜/焗雜菌精選季節性甜品The Mochi that came at the very end was a delightful end! Texture-wise exterior wrapped with delightful ice cream! What’s better end than that!
日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐 $450/一人前

精選季節性甜品

• S2特色黃金炒飯
  • 日本十勝黑豚肉厚切配義大利黑醋
2019-03-04 29 浏览
If you are craving for some quality Teppanyaki, you would never want to miss out S2 Teppanyaki at Jordan! Remember to book a table in advance as they have limited seats and weekdays full house!A5和牛北海道原隻粒貝套餐 $780/一人前 煙燻鴨胸沙律盛合杯三點刺身A5和牛薄燒Couldn’t have enjoyed more than this! Succulent and tender beef that was stewed perfect! 北海道原隻粒貝This scallop was generous in portion and left us craving for more! 法式煎鵝肝 Foie grad was one of my top favorites! Simply devilish! S2特色黃金炒飯S2鐵板紙包蜆湯Very satisfying meal

A5和牛北海道原隻粒貝套餐 $780/一人前

煙燻鴨胸沙律盛合杯

A5和牛薄燒

!
北海道原隻粒貝

法式煎鵝肝

S2特色黃金炒飯
S2鐵板紙包蜆湯
Very satisfying meal ends with a filling seafood soup! The cut open the plastic filled soup in front of you! Interesting!

燒野菜/焗雜菌
精選季節性甜品
  • A5和牛薄燒
  • 法式煎鵝肝
2019-02-28 47 浏览
黎佐敦食CP值高鐵板燒上面兩個餐各點了一份~前菜! 《煙燻鴨胸肉沙律盛合杯》四世界盃已經有兩片煙鴨胸肉~《三點刺身》分別有北寄貝、三文魚同牡丹蝦🦐《北海道原隻粒貝》粒貝切粒,加埋青瓜粒同蟹子一齊炒,粒貝彈牙,青瓜爽脆,相輔相成👍🏻《日本櫻花廣島蠔》廣島蠔肥美飽滿,連同櫻花蝦一齊炒,蠔身吸收了不了櫻花蝦香味,蠔生熟程度亦掌握得好好《北海道松葉蟹腳》肉質結實鮮甜,但就有小小略嫌偏咸《日本十勝黑豚厚切配意大利黑醋》十勝黑豚豬味果然比較突出,肉質較實,黑醋微酸令豚肉減低肥膩感《法式煎鵝肝》鵝肝夠肥夠油,配上黑醋珠及蜜桃提升鵝肝甜味《A5和牛薄燒》和牛肥脂分布平均,輕輕一燒迫出油,入面包住海量葱蒜,做好調味《S2特色黃金炒飯》真係粒粒都係金黃色,飯粒粒粒分明👍🏻《S2鐵板紙包蜆湯》第一次食紙包湯,係面前剪開又幾得意~ 蜆湯清清甜甜幾好飲👅最後仲有幾粒泡芙添!
黎佐敦食CP值高鐵板燒

上面兩個餐各點了一份~

《三點刺身》分別有北寄貝、三文魚同牡丹蝦🦐

《北海道原隻粒貝》

《日本櫻花廣島蠔》

《北海道松葉蟹腳》
肉質結實鮮甜,但就有小小略嫌偏咸

《日本十勝黑豚厚切配意大利黑醋》

《法式煎鵝肝》
鵝肝夠肥夠油,配上黑醋珠及蜜桃提升鵝肝甜味

《A5和牛薄燒》

《S2特色黃金炒飯》
真係粒粒都係金黃色,飯粒粒粒分明👍🏻

《S2鐵板紙包蜆湯》
第一次食紙包湯,係面前剪開又幾得意~ 蜆湯清清甜甜幾好飲👅

最後仲有幾粒泡芙添!
2019-02-27 84 浏览
今日同朋友慶祝生日,揀左位於佐敦既S2鐵板燒,門口大大個紅色燈籠,非常搶眼😁地方唔算大,如果想坐吧枱最好預先訂坐,當晚平日都全場爆滿,冇卜位既我地,等左一陣先有位,冇吧枱坐😭一坐底侍應就上左茶俾我地先再慢慢揀。茶☕入口甘香,很特別,帶有蔘味。我地各自揀左唔同既套餐我揀左黑豚肉北海道松葉蟹套餐前菜🥗煙燻鴨胸沙律盛合杯及三點刺身胡麻醬非常開胃,沙律菜新鮮爽脆,醒胃一流。三點刺身有牡丹蝦、三文魚及北寄貝。牡丹蝦,肉厚爽甜而三文魚剛好俾左魚腩位我,好肥美。主菜北海道松葉蟹腳松葉蟹肉食出牛油香味,廚師已開邊食落非常方便,一絲絲蟹肉🤤鮮甜廣島蠔鋪滿滿煙肉碎及香蔥,而蠔本身很肥美,兩者非常配合😊黑豚肉厚切配意大利黑醋黑豚肉味濃,肥瘦岩岩好,點了酸甜的黑醋汁,比較不油膩終於到炒飯喇!本身不會太濃味,食出蛋香味,米飯粒粒乾身,好成功既炒飯💋紙包湯好有趣,整包放在鐵板上煮,大大隻蜆、秋葵同海帶,湯很清甜最後食埋雪糕泡芙,飽到一個點了💥好滿足!

我地各自揀左唔同既套餐
我揀左黑豚肉北海道松葉蟹套餐
前菜🥗煙燻鴨胸沙律盛合杯及三點刺身

胡麻醬非常開胃,沙律菜新鮮爽脆,醒胃一流。

北海道松葉蟹腳

廣島蠔
鋪滿滿煙肉碎及香蔥,而蠔本身很肥美,兩者非常配合😊

黑豚肉厚切配意大利黑醋
黑豚肉味濃,肥瘦岩岩好,點了酸甜的黑醋汁,比較不油膩

最後食埋雪糕泡芙,飽到一個點了💥好滿足!

2019-02-27 244 浏览
約咗朋友食飯,朋友突然話想食鐵板燒~之前知道S2 Kitchen有間鐵板燒~今次機會嚟喇~不過因為係臨時決定....無book位,所以都只係博一博~好少去嗰邊,不過都唔難搵~如果由佐敦地鐵站行過去就要花啲時間~去到附近見到有個大燈籠,無錯!就係嗰度喇~咁好彩有兩個位,我哋就入咗去喇~當時bar枱已滿,只能坐order枱,我哋照坐~熱茶裏有粒青檸,飲落甘甘哋~一人揀咗一個餐~我揀咗海膽醬芝士焗龍蝦北海道帆立海鮮套餐煙燻鴨胸沙律鴨胸好肥美,好好味~三點刺身分別有蝦、三文魚同北寄貝,新鮮好味~黑松露帆立貝濃濃黑松露味道,帆立貝切開咗二份~唔洗一次過食晒,有兩次品嚐~招牌脆皮煎鰻魚鰻魚皮煎到好脆,厚肉無骨海膽醬芝士焗龍蝦新鮮大隻又多肉,好多芝士有拉絲效果,貼心碎上好容易食~S2特色黃金炒飯用日本米炒,做到粒粒分明~乾爽唔油膩,份量剛剛好~燒野菜野菜炒到剛剛好好,清甜爽脆,唔太油S2鐵板紙包蜆湯好多料,有菇、秋葵、豆腐等等清甜好飲~最後甜品係泡芙好滿足嘅一餐~下次會再嚟試埋其他套餐~
約咗朋友食飯,朋友突然話想食鐵板燒~
之前知道S2 Kitchen有間鐵板燒~
今次機會嚟喇~不過因為係臨時決定....
無book位,所以都只係博一博~

好少去嗰邊,不過都唔難搵~
如果由佐敦地鐵站行過去就要花啲時間~
去到附近見到有個大燈籠,無錯!就係嗰度喇~

咁好彩有兩個位,我哋就入咗去喇~

當時bar枱已滿,只能坐order枱,我哋照坐~

熱茶裏有粒青檸,飲落甘甘哋~

一人揀咗一個餐~
我揀咗海膽醬芝士焗龍蝦北海道帆立海鮮套餐

煙燻鴨胸沙律

鴨胸好肥美,好好味~

三點刺身

分別有蝦、三文魚同北寄貝,新鮮好味~

黑松露帆立貝

濃濃黑松露味道,帆立貝切開咗二份~
唔洗一次過食晒,有兩次品嚐~

招牌脆皮煎鰻魚

鰻魚皮煎到好脆,厚肉無骨

海膽醬芝士焗龍蝦

新鮮大隻又多肉,好多芝士有拉絲效果,貼心碎上好容易食~

S2特色黃金炒飯

用日本米炒,做到粒粒分明~
乾爽唔油膩,份量剛剛好~

燒野菜

野菜炒到剛剛好好,清甜爽脆,唔太油

S2鐵板紙包蜆湯

好多料,有菇、秋葵、豆腐等等
清甜好飲~

最後甜品係泡芙

好滿足嘅一餐~下次會再嚟試埋其他套餐~
  • 海膽醬芝士焗龍蝦
  • S2特色黃金炒飯
  • 北海道黑松露帆立貝
  • 招牌脆皮煎鰻魚
2019-02-21 331 浏览
上星期在中環食完S2 Kitchen,知道佐敦有鐵板燒分店,今日揸車剛好經過佐敦S2鐵板燒,正好一試。美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪 $450/一人前青檸花旗參熱茶沙律-煙燻鴨胸沙律成合杯鴨胸煙霧味濃柔軟嫩滑,沙律菜新鮮清凉冰爽。刺身-三點刺身,有蝦、北寄貝、三文魚,蝦大隻鮮甜;北寄貝爽口彈牙;三文魚刺身厚切。主菜西京醬煎煮銀鱈魚 - 醬汁濃稠帶微甜很開胃,魚熱度好足夠,香甜嫩滑,配上西京醬十分夾。北海道二本蟹爪-已預先去好殼的蟹鉗好方便食用,蟹鉗肉完整,一啖一個很瀟灑。香煎牛脷-超厚身好腍軟,肉味香濃,材料一流火喉一流。美國薄燒牛肉-牛肉包著滿滿的炸蒜香蔥,愛蒜蔥的我非常對口食事黑松露炒飯-夠乾身,飯粒粒分明,口感煙韌豐富,有黑松露香,份量剛剛好,食完一碗好滿足。S2鐵板紙包蜆湯 - 湯清淡鮮味,有秋葵、冬菇、豆腐和大蜆,蜆肉大隻鮮甜。燒野菜-最後來一道蔬菜,十分平衡。甜品- 精選季節性甜品

美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪 $450/一人前

青檸花旗參熱茶
沙律-煙燻鴨胸沙律成合杯
鴨胸煙霧味濃柔軟嫩滑,沙律菜新鮮清凉冰爽。

北海道二本蟹爪 香煎牛脷

香煎牛脷

香煎牛脷-超厚身好腍軟,肉味香濃,材料一流火喉一流。

美國薄燒牛肉

美國薄燒牛肉-牛肉包著滿滿的炸蒜香蔥,愛蒜蔥的我非常對口
黑松露炒飯

食事

燒野菜

燒野菜-最後來一道蔬菜,十分平衡。

甜品- 精選季節性甜品

北海道二本蟹爪 香煎牛脷
香煎牛脷
黑松露炒飯
2019-02-19 64 浏览
係佐敦既一個角落裡,有間高級日本鐵板燒,主打高級食材。我同女朋友見依到有個全海膽宴,就專程黎睇下。依個二人海膽杯盛宴盛惠二千,但臨近情人節,又有藉口食好D。S2既筷子可以更換木製筷子頭,乾淨衛生。北海道3點盛盒牡丹蝦又大件又爽口,加上厚切三文魚既肥美同北寄貝刺身既爽脆,配搭唔錯。蟹肉黑醋沙律杯酸酸甜甜,特別在蟹肉似經烘乾,咬落帶質感,有少少脆,同一般蒸蟹起肉既食法有所不同。師傅係燒板上將一塊又一塊既海膽煮成海膽汁,同海參一齊炒到濃稠,配搭有特色,帶濃郁香氣。十層海膽杯係S2既招招牌菜,食材包羅萬有,包括燒白鮫魚脆片、黑魚子、紫海膽、海葡萄、藍鰭吞拿拖羅、三文魚子、白蝦、松葉蟹,同埋墊底既海帶。每一層既食材都要夠新鮮,先唔影響到其他層數既味道,依個海膽杯絕對做得到。師傅又將海膽、松茸、大蝦同多士一齊放係鐵板到燒,最後混成一體。多士香脆、蝦肉鮮甜、松茸味香,再加配獨特海膽汁,回味無窮。甲羅燒底下填滿腦蟹肉同蟹膏,上面鋪了三文魚子、海葡萄、海膽同黑魚子。海膽味道突出,底下蟹膏略咸。龍蝦肉非常結實,非常鮮甜,但係龍蝦上面既海膽芝士醬對我黎講都係咸左D。A5和牛入口即溶,夾住海膽松茸,非常好食。
係佐敦既一個角落裡,有間高級日本鐵板燒,主打高級食材。
我同女朋友見依到有個全海膽宴,就專程黎睇下。
依個二人海膽杯盛宴盛惠二千,但臨近情人節,又有藉口食好D。

S2既筷子可以更換木製筷子頭,乾淨衛生。

A5和牛入口即溶,夾住海膽松茸,非常好食。

松茸蜆湯雖然用膠袋燒,但真係非常好飲,非常清,清得黎又充滿蜆既鮮味,岩岩好同之前重口味既海膽菜式中和返,非常特別。

海膽雪糕,新奇有趣,顛覆對雪糕既想像。有D似海鹽雪糕,但係有海膽既。雖然我一時未接受到,但都可以完整食完。值得一試。

紫蘇梅酒同蜜柑酒都兩款甜酒都非常唔錯。由於菜式味道較濃烈,建議搭配甜酒品嚐。
庆祝纪念
情人节
2019-02-19 221 浏览
這間鐵板燒享負盛名,我和男朋友今天提早慶祝情人節,專程來吃他們的海膽杯盛宴。蟹肉黑醋沙律杯蟹肉偏乾身,下面還有青瓜,豆腐和車厘茄等。黑醋甜甜的,為整體調味的主調。北海道3點盛盒刺身十分新鮮,三文魚入口即溶,十分甜美肥厚。牡丹蝦大大隻,蝦肉爽口滑溜,質素超高。十層海膽杯杯中有很多個layer, 最上面有一大片海膽和魚子,下面有海葡萄,蝦刺身,鮪魚碎,三文魚子,海帶,層層重疊,每一層都帶給人驚喜。蟹粉甲羅燒海膽杯材料有蟹肉,蟹膏,三文魚子,海葡萄,海膽,魚子,芝士等。海膽有很香的蛋黃味,很甜美。蟹膏味道香濃,和清甜的蟹肉是絕配。但略嫌芝士太多,令整體味道咸了點。北海道海膽流沙松茸大蝦多士多士煎得香脆可口,大蝦十分厚肉,淋上咸咸甜甜的海膽醬汁,令其變得十分惹味。美味得我們幾乎連蝦頭的殼也吃掉。海膽焗原條海參海參很爽口彈牙,配上香濃的海膽汁。海膽汁味道咸咸甜甜的,質地濃稠,似是帶著香噴噴的牛油味,為海參增添不少風味。海膽醬芝士焗龍蝦龍蝦的肉很厚很juicy, 調理時間恰到好處。配上咸咸的海膽芝士醬,味道十分特別,只是又略嫌偏咸了點。芝士的味道太濃郁,蓋過了海膽味。A5和牛松茸海膽卷和牛中間卷著

蟹肉黑醋沙律杯

北海道3點盛盒

十層海膽杯

蟹粉甲羅燒海膽杯

北海道海膽流沙松茸大蝦多士

海膽焗原條海參

海膽醬芝士焗龍蝦

A5和牛松茸海膽卷
和牛中間卷著海膽,剛好切成一口一件。和牛真的入口即溶,牛的油味很香濃,海膽的甜味與和牛互相配合,令人回味。

S2特色松茸蜆湯
這個湯真的很清甜,蜆味很香濃,吃完味道濃郁的菜色後,喝一口清甜的湯,令整個味蕾都得到平衡了。

海膽雪糕
第一次嚐到這款雪糕,感覺很特別。一般雪糕是甜的,但它是咸的,還有點蛋黃香。如此獨特的味道,令人一試難忘。
2019-02-19 49 浏览
今日黎到佐敦食好西,坐低左個杯有粒青檸,加水後,聞到好香既青檸味,但飲落少少苦苦地,我以為系個皮😹原來係人蔘水。煙燻鴨胸沙律🥗鴨胸肉完全唔韌,配埋芝麻醬汁,更添味道。三點刺身,有北寄貝,三文魚,大頭甜蝦,三款都好鮮甜。北海道原隻毛蟹二食好大隻蟹拆開上碟,餐廳仲會提供手套剪刀等工具。慢慢拆好D蟹腳再一淡食落口好過癮。仲有個黑松露蟹膏蒸蛋,好香濃蟹膏味,甘香。時令貝類大粒元貝切開左4塊仲有元貝群,元貝彈牙,而個汁帶酸味好開胃。紐西蘭羊架配香煎脆雞扒雞扒皮脆肉嫩,大大舊好味道,辣味汁惹味唔會太辣。 羊架燒得好嫩口,熟成度剛剛,亦唔會有SO味,幾好。特色黃金炒飯可以選擇蟹籽/ 蟹肉/ 黑松露/ 蟹膏/ 和牛/ 煙肉。炒飯粒粒分明,有咬口。雜菌野菇有牛油香,聞落去都唔錯,但食落有點苦。 甜品🍮,一人2件忌廉泡芙
今日黎到佐敦食好西,

煙燻鴨胸沙律🥗
鴨胸肉完全唔韌,配埋芝麻醬汁,更添味道。

三點刺身,有北寄貝,三文魚,大頭甜蝦,三款都好鮮甜。

北海道原隻毛蟹二食
好大隻蟹拆開上碟,餐廳仲會提供手套剪刀等工具。
慢慢拆好D蟹腳再一淡食落口好過癮。
仲有個黑松露蟹膏蒸蛋,好香濃蟹膏味,甘香。

時令貝類

紐西蘭羊架配香煎脆雞扒
雞扒皮脆肉嫩,大大舊好味道,辣味汁惹味唔會太辣。
羊架燒得好嫩口,熟成度剛剛,亦唔會有SO味,幾好。

特色黃金炒飯
可以選擇蟹籽/ 蟹肉/ 黑松露/ 蟹膏/ 和牛/ 煙肉。
炒飯粒粒分明,有咬口。

雜菌野菇有牛油香,聞落去都唔錯,但食落有點苦。

甜品🍮,一人2件忌廉泡芙
2019-02-19 48 浏览
餐廳除左單點之外,仲會有唔同套餐450$ / 780$。今日我就揀左美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪。套餐非常豐富。煙鴨胸沙律杯 煙鴨胸雪凍過,食落去凍冰冰好舒服。煙燻味好出,口感亦都好夠。三點刺身有三文魚,北寄貝,赤蝦。三款刺身都好鮮甜,質素偏高,三文魚厚身,北寄貝鮮味有咬口,赤蝦肉質肥厚。西京醬煎煮銀雪魚西京醬個味道帶甜,味道唔錯,而魚肉肉質嫩滑。不過個醬比較濃味同咸,點少少醬就已經夠味。北海道二本蟹爪蟹爪有牛油香味,有4隻但比較細隻。美國薄燒牛肉配香煎牛脷薄燒牛肉有4塊,牛肉會卷住大量蔥花和炸蒜增加口感。加上燒汁味道唔錯。牛脷厚切口感好好,牛味亦好重。黃金炒飯可以揀蟹籽/ 蟹肉/ 黑松露/ 蟹膏/ 和牛/ 煙肉。炒飯粒粒分明,不過味道唔夠,如果落多D鹽就更好食同埋帶出蟹膏既鮮味。燒野菜加左少少黑椒吊味,野菜食得出菜本身既鮮味。甜品係雪糕泡乎

煙鴨胸沙律杯

三點刺身
有三文魚,北寄貝,赤蝦。
三款刺身都好鮮甜,質素偏高,三文魚厚身,北寄貝鮮味有咬口,
赤蝦肉質肥厚。

西京醬煎煮銀雪魚
點少少醬就已經夠味。

北海道二本蟹爪
蟹爪有牛油香味,有4隻但比較細隻。

美國薄燒牛肉配香煎牛脷
牛脷厚切口感好好,牛味亦好重。

黃金炒飯
可以揀蟹籽/ 蟹肉/ 黑松露/ 蟹膏/ 和牛/ 煙肉。

燒野菜
加左少少黑椒吊味,野菜食得出菜本身既鮮味。

甜品係雪糕泡乎
2019-02-17 97 浏览
7:45落order,7:50上沙律同刺身,8:15先再上粒貝,8:30上帆立貝同脆皮煎鰻魚,8:45上鵝肝,9:00上芝士焗龍蝦,以為15分鐘上一道菜算慢好戲在後頭,9:00黎咗兩檔客惡夢開始,之後果40分鐘淨係 招呼嗰兩枱客, 我想因為得一個師傅負責鐵板燒 ,想一次過出炒飯同燒野菜嘅關係,之後個A5薄燒和牛要等40分鐘才上,又因為要一次過炒6枱客12人份量炒飯同野菜嘅關係,10:30才上埋炒飯同野菜,飲埋湯同食埋甜品差不多11:00,奉勸各位有時間才好去。
2019-02-16
2019-02-12 473 浏览
在中環主打創新日本料理的S2都吃過了,今次就試試在佐敦的S2鉄板燒!8時來到鉄板燒吧臺已坐滿了食客,所以我和先生都坐在餐桌,反而感覺坐得更舒適自在。我們各點了一份「海膽焗原隻龍蝦北海道帆立貝海鮮套餐 $780/一人前」筷子夠細膩,是筷子頭可替換用完即棄的款式。茶夠特別,杯中先放有一夥青檸,然後再倒入花旗心茶,味道很清香又令人感到神怡。沙律是《煙燻鴨胸沙律成合杯》煙燻鴨胸有肉汁又不韌,沙律菜鮮爽。前菜有《刺身三點》:蝦、三文魚和北寄貝,三款都有凍感,更顯鮮味。《北海道黑松露帆立貝》帆立貝一開四食得方便,肉厚鮮甜,裙邊有煙韌口感。《招牌脆皮煎鰻魚》鰻魚厚身,口感極像生燒鰻魚那種彈牙和實在,魚皮煎至極脆,十分香脆!主菜《鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦》原隻龍蝦淋上了惹味的芝士溶(不確定有沒有海膽),有拉絲效果,賣相吸引,但如果肉質可以鮮一點會更好。食事 -可選 (蟹籽/松葉蟹肉/黑松露/蟹膏/和牛/煙肉)選一款 或 野菜炒拉麵最後選擇了《黑松露炒飯》 - 粒粒分明有咬口,而且加上蛋花和香蔥,賣相和口感更豐富。《S2鐵板紙包蜆湯》袋中有蜆湯,然後剪開口就可品嚐到蜆湯,有卓頭。湯味道清甜,當中有大蜆、

筷子夠細膩,是筷子頭可替換用完即棄的款式。

沙律是《煙燻鴨胸沙律成合杯》
煙燻鴨胸有肉汁又不韌,沙律菜鮮爽。

《北海道黑松露帆立貝》
帆立貝一開四食得方便,肉厚鮮甜,裙邊有煙韌口感。

《招牌脆皮煎鰻魚》

《鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦》

《S2鐵板紙包蜆湯》
袋中有蜆湯,然後剪開口就可品嚐到蜆湯,有卓頭。湯味道清甜,當中有大蜆、秋葵、滑豆腐和冬菇。

燒野菜或焗雜菌之中選擇了《焗雜菌》
- 雜菌有牛油香。

甜品- 精選季節性甜品
是一人兩件的忌廉泡芙,完滿。
2019-02-02 83 浏览
今年生日,男友一反常態,竟然book定枱帶我去食好味道生日飯🤭日式鐵板燒,係香港好少食,因為價錢一般都比較貴,心裡正心痛男友今餐要大岀血,點知一望餐牌,咦,價錢中上,都唔係好貴炸喎😝我揀左個北海道毛蟹套餐,男友就揀龍蝦套餐。頭盤有三色刺身同鴨胸沙律刺身正常,尚算新鮮。個人本身唔好沙律,所以無食🙈個帶子好大隻!!! 燒到半熟,唔會靭,好鮮甜,又夠juicy 👍🏻👍🏻因為我地兩個都唔食羊,店家好好俾我地豚肉或者銀鱈魚。好耐都無食過銀鱈魚,所以揀左魚。下面個個唔知咩醬,但配落又幾好食,而且可以解膩,因為銀鱈魚個油分都比較重,配埋醬食就岩岩好男朋友個餐就配燒鰻魚,係佢favourite 呢個燒法同平時食到既鰻魚好唔同,食落比較脆口,油分又無甘重。主角岀場啦,北海道毛蟹!!!無諗過係原隻上🤤🤤店家仲提供左手套同拆蟹工具,好貼心喔😌蟹蓋係黑松露蒸蛋,黑松露好香至於蟹就加左少少黑椒去調味,不過我個人唔鍾意黑椒味,好彩都唔太濃,唔會搶哂毛蟹既鮮味另一主角龍蝦。用芝士煮,真係用左超級多芝士,勁邪惡😂 男朋友話好好食,我就覺得芝士味太搶,食唔到龍蝦既鮮味,可能我放左太耐先食😭 無辦法,個陣沉醉左係隻蟹度🤭

我揀左個北海道毛蟹套餐,男友就揀龍蝦套餐。

頭盤有三色刺身同鴨胸沙律
刺身正常,尚算新鮮。個人本身唔好沙律,所以無食🙈

男朋友個餐就配燒鰻魚,係佢favourite

主角岀場啦,北海道毛蟹!!!
無諗過係原隻上🤤🤤
店家仲提供左手套同拆蟹工具,好貼心喔😌
蟹蓋係黑松露蒸蛋,黑松露好香

另一主角龍蝦。用芝士煮,真係用左超級多芝士,勁邪惡😂 男朋友話好好食,我就覺得芝士味太搶,食唔到龍蝦既鮮味,可能我放左太耐先食😭 無辦法,個陣沉醉左係隻蟹度🤭🤭 不過芝士真係好正,下次要襯熱食

燒雞肉?味道一般,同埋比較鞋口。可能係前兩道菜太正,加上已經差唔多飽,相對之下佢就比較失色了

最後上個湯。係用膠袋裝住左放上鐵板加熱,都幾得意。食左甘多油膩野,飲返個清湯係唔錯既。而且都好多料,有菇,豆腐,海帶,秋葵,花甲。

其實仲有個燒什菌,炒飯,甜品係泡芙。成個餐好多野食,兩個飽到上心口。
2019-02-01 543 浏览
朋友生日,佢表示未試過日式鐵板燒,上網研究左好耐,最後揀定呢間位於佐敦好評如潮既S2!餐廳不算大,但是可以坐在吧台前望住師傅既手勢,真是一種享受呢!我地揀左兩個唔同既套餐share黎食,分別係780蚊既海膽焗原隻龍蝦帆立貝海鮮套餐同450蚊既美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐。兩個套餐既前菜都是一樣的,係鴨胸沙律同刺身。刺身比較一般,但鴨胸沙律整得好唔錯,鴨肉好嫩而且沒有騷味。除左前菜,兩個套餐既炒飯、湯、炒菜、甜品都係一樣既,只是主菜唔同。海膽焗原隻龍蝦帆立貝海鮮套餐鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦龍蝦非常大隻而且啖啖肉,肉質新鮮彈牙,配上芝士醬食更惹味!北海道黑松露帆立貝黑松露味好出,同帆立貝一齊燒都幾夾招牌脆皮煎鰻魚非常香口,個皮煎得好脆,如果鰻魚可以肥美些就更好了美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪西京醬煎煮銀鱈魚個人覺得呢個魚比起鰻魚做得更出色。銀鱈魚非常鮮嫩,配上帶有少許酒味又甜甜地既西京醬,真係幾好食!北海道二本蟹爪配香煎牛舌呢個牛舌非常厚,不過唔會硬,可惜我唔中意後牛舌,所以不太合口味。而北海道二本蟹爪雖然鮮甜但冇想像中大美國薄燒牛肉牛肉內卷有大量香蔥同炸蒜頭,好香口!最後呢個湯都好出色鮮甜
我地揀左兩個唔同既套餐share黎食,分別係780蚊既海膽焗原隻龍蝦帆立貝海鮮套餐450蚊既美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪套餐。
兩個套餐既前菜都是一樣的,係鴨胸沙律同刺身刺身比較一般,但鴨胸沙律整得好唔錯,鴨肉好嫩而且沒有騷味。除左前菜,兩個套餐既炒飯、湯、炒菜、甜品都係一樣既,只是主菜唔同。
海膽焗原隻龍蝦帆立貝海鮮套餐

鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
龍蝦非常大隻而且啖啖肉,肉質新鮮彈牙,配上芝士醬食更惹味!
北海道黑松露帆立貝
黑松露味好出,同帆立貝一齊燒都幾夾
招牌脆皮煎鰻魚
非常香口,個皮煎得好脆,如果鰻魚可以肥美些就更好了
美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪

北海道二本蟹爪配香煎牛舌
而北海道二本蟹爪雖然鮮甜但冇想像中大
美國薄燒牛肉
牛肉內卷有大量香蔥同炸蒜頭,好香口!

最後呢個湯都好出色鮮甜

另外仲有炒飯、炒雜菜同甜品,真係非常飽又滿足
朋友表示好開心
今日約左好耐冇見既好朋友食飯,一定要食餐好。大家都鍾情日本菜,哥哥介紹了佐敦這間鐵板燒,佢早前食過讚不絕口。由佐敦地鐵A出口,直行差不多到街尾,遠處已見到「S2鐵板燒」紅紅的燈籠,非常搶眼😁!-餐廳地方唔算大,但座位舒適。而且環境佈置充滿日式風情;當晚平日全場爆滿,可見其人氣呢。安排了座位後,職員奉上餐牌及花旗蔘茶。茶入口帶點甘香,很特別,亦可減輕油膩感!-餐廳有好款特色套餐、或單點食物供選擇。今晚我地選擇了兩個套餐,互相share盡情享受!🤤🌟日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐🌟A5 和牛北海道原隻粒貝套餐-🥗煙燻鴨胸沙律盛合杯及三點刺身胡麻醬配上略帶咸香的煙鴨胸,新鮮沙律菜、滑嫩豆腐及車厘茄;口味清新又醒胃。至於三點刺身有牡丹蝦、三文魚及北寄貝。牡丹蝦有接近手掌✋般的大,而且肥美肉厚爽甜;三文魚紋理清晰,入口有種魚油香;北寄貝亦很爽甜。-♥️主菜1️⃣方面➡️北海道松葉蟹腳松葉蟹肉細嫩鮮美,雪白的蟹肉、啖啖肉好滿足-➡️日本櫻花廣島蠔一向很愛吃蠔,蠔身圓潤;面層鋪滿爆香了的櫻花蝦、煙肉碎及香蔥,確實香口。-➡️日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋黑豚肉質彈牙,肥瘦適中其實最令人涶涎的是那經過炙燒後溢出的
🌟日本十勝黑豚肉北海道松葉蟹套餐
🌟A5 和牛北海道原隻粒貝套餐
🥗煙燻鴨胸沙律盛合杯及三點刺身

♥️主菜1️⃣方面
➡️北海道松葉蟹腳

松葉蟹肉細嫩鮮美,雪白的蟹肉、啖啖肉好滿足
➡️日本櫻花廣島蠔

➡️日本十勝黑豚肉厚切配意大利黑醋

黑豚肉質彈牙,肥瘦適中
其實最令人涶涎的是那經過炙燒後溢出的豬油香,配上酸甜的黑醋令味道提昇。
♥️主菜2️⃣方面
➡️A5 和牛薄燒

薄薄的A4級和牛,那均勻分布既油脂,有著入口甘香鬆化口感,讓人無法抗拒
炙燒和牛包着爆香的葱花及蒜片,肥而不膩
➡️北海道原隻粒貝

肉質纖細幼嫩帶咬口,味道爽口清甜
配上清甜的青瓜粒👍🏻
➡️法式煎鵝肝

鵝肝的口感細緻綿密、濃腴豐美多汁
一點腥膻味也沒有;配搭藍莓及鮮水果整成的醬汁,酸甜不膩。
♥️食事方面
➡️特色蟹肉黃金炒飯

看著師傳炒飯有種很治癒感覺;不斷傳來陣陣香味;米飯粒粒乾身飽滿夠鑊氣;有香蔥、雞蛋🥚、蟹肉等材料;每一口味道濃郁,有種幸福既感覺
➡️s2 鐵板紙包蜆

紙包湯放在鐵板上烹調,很有特色更能保持熱騰騰。大大隻蜆肉、健康秋葵海帶等等材料,令湯底清甜美味。
➡️燒野菜及焗雜菌

兩款蔬菜各點一款,燒野菜清新、焗雜菌味香。
甜品
最後以雪糕泡芙為這頓晚餐劃上完美句號,超級大滿足呢