L'AMOUR

今日有好消息,將升職加薪,當然要慶祝一下,上openrice 找找,搵啲特色嘅餐廳,就搵到喺太和嘅“L'Amour ”原來太和中心附近有好多食肆👍最近身體狀態不是太好,只好order Mocktail 扮下舉杯暢飲😅 Bubble bee~$82這個打卡真的一流,bubbles 滾滾動,看到心情都倍感興奮,真係high 上加high😜 Sexy on the tree~$98又是另一杯特色飲品,杯上好大個泡泡,好治癒😍 龍蝦沙律~$288簡直是藝術品一樣,食用花加鹽泡泡,隔著一層一層:龍蝦、杧果、藜麥、沙律菜🤩 法式龍蝦湯~$168碟邊嘅花靚到。。。加一塊香脆嘅法包~龍蝦湯香濃無比,飲得出係龍蝦熬製成的湯,鮮味的膏黃和蝦油,啖啖都香甜得很,齒頰留香😋😋😋 法式鵝肝湯~$218咖啡拉花見得多,湯上拉花都能如此美🤩碟邊又是另一款藝術花,美得很👍第一次飲鵝肝湯,超濃鵝肝味,真材實料,物有所值😍 傳統法式鵝肝牛柳~$428碟裏的花更大,更完整,更美,一邊食,一邊欣賞,是另一種享受😅鵝肝煎得外脆內軟,入口即溶,濃香鵝油停留在口中,好滿足😍牛柳五成熟,牛味濃郁,肉質多汁細嫩,甘甜醇美又富有嚼感😋

原來太和中心附近有好多食肆👍

Bubble bee~$82

Sexy on the tree~$98
又是另一杯特色飲品,杯上好大個泡泡,好治癒😍

龍蝦沙律~$288

法式龍蝦湯~$168
碟邊嘅花靚到。。。加一塊香脆嘅法包~

法式鵝肝湯~$218
第一次飲鵝肝湯,超濃鵝肝味,真材實料,物有所值😍

傳統法式鵝肝牛柳~$428

鵝肝煎得外脆內軟,入口即溶,濃香鵝油停留在口中,好滿足😍

牛柳五成熟,牛味濃郁,肉質多汁細嫩,甘甜醇美又富有嚼感😋

法式紅酒燉梨~$108
法國菜緊要食埋甜品先完滿😅

啤梨腍軟,有酒香,無酒味,中間挖空放入雪葩,清涼透心,Sweet Sweet😋😋😋

每一款食物都是藝術品,真的要讚大廚嘅手藝👍
慢慢飲,慢慢食,慢活,享受人生,生活就是這樣過😅

2023-07-05
  • 紅酒燉雪梨
  • Sexy on tree
  • Bubble bee
  • 法式鵝肝湯
  • 傳統法式鵝肝牛柳
  • 法式龍蝦湯
見評論唔錯,亦有影片分享網站片介紹,即管試試。入到餐廳,所謂既裝修只係吊支大水晶燈,座位成三排,櫈撞櫈,枱櫈完全冇特色。作為一間西餐,入到去冇人介紹餐前酒,淨係擺低兩杯水。餐牌無編排,可以話完全無心做好一個西餐廳。千幾銀錢個餐,餐具無挑選過,擺盤毫無意思,碟碟一樣,同個菜完全無關。味道方面,某一兩個菜OK,其餘... 去其他普通西餐廳都得。埋單送個500蚊coupon同香芬,難度仲會黎嗎?食完出門口一肚氣過對面食左個牛腩麵。總結:肯定唔會有下次(如果有人有呢間鋪老細既資料請提供,此老闆其他餐廳都盡量唔會幫襯)
見評論唔錯,亦有影片分享網站片介紹,即管試試。
埋單送個500蚊coupon同香芬,難度仲會黎嗎?
食完出門口一肚氣過對面食左個牛腩麵。

總結:肯定唔會有下次
唔知
2023-07-01
L'amour 法文意思-Love愛L'AMOUR 食材用料高尚,擺盤精緻,每一道菜式都充滿藝術感,令人賞心悅目。餐廳由前文華東方資深行政總廚主理,法廚團隊大玩分子混合法,除了一般經典菜式如威靈頓牛柳外,還加入了很多分子料理既元素,感覺如同該料理的概念一樣,衝擊味蕾,顫覆視覺與味覺的新感受。碟豆花木魚清湯鯛魚刺身擺盤精緻,色彩繽紛,當加上伴碟旁既檸檬汁後,清湯馬上由紫色轉色粉紅色,視覺效果震撼眼球,鯛魚刺身肉質較結實,加上檸汁後酸酸甜甜,非常清新醒胃北海道帶子刺身沙律 同樣擺盤非常吸睛,帶子鮮甜味美,配上三文魚籽、魚子醬、柚子皮同藜麥,口感層次豐富特級魚子醬多士 奢華菜式之一餐廳以金箔作點綴,用上比利時Caviar 魚子醬,魚子醬分量十足,絕不吝嗇,魚子醬鹹香鮮味,配上口感酥脆黃金多士,奢華享受香煎鵝肝多士鵝肝闊而厚,肥美飽滿,煎至外脆內入口即溶,滿佈油脂,與多士、士多啤梨果肉一同吃下,消除了鵝肝的油膩感龍蝦湯 龍蝦湯口感順滑,湯內有龍蝦及帶子肉,龍蝦彈牙鮮味,整體龍蝦味相當濃郁慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果 藝術品般,餐廳採用伊比利毛豬鞍厚身但煎得剛剛好,肉質粉嫩而且充分鎖住肉汁,配上
L'amour 法文意思-Love愛

碟豆花木魚清湯鯛魚刺身

北海道帶子刺身沙律

奢華菜式之一

香煎鵝肝多士

龍蝦湯

慢煮西班牙黑毛豬鞍·焦糖蘋果
藝術品般,餐廳採用伊比利毛豬鞍厚身但煎得剛剛好,肉質粉嫩而且充分鎖住肉汁,配上蘋果蓉和焦糖蘋果片,感覺清新解油膩,伴隨著紫薯蓉、南瓜蓉,大滿足

法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯
擺盤猶如一幅,洋溢著藝術風,龍蝦鮮甜爽彈,珍寶帶子巨型鮮甜,薏米飯有嚼勁,整體龍蝦汁香濃,回味無窮
2023-06-21 68 浏览
L'AMOUR 係大埔區少見既靚裝修餐廳 🙂店內的大吊燈充滿法式氣派餐廳氣氛浪漫 ✨️啱哂同知己來 chill 住傾計 👍食物方面,多款菜式亦整得非常精緻 😍⭐️ 鵝肝多士・焦糖蘋果 $198鵝肝油脂豐腴,多士香脆可口,配上經典的焦糖蘋果,感覺好幸福 🥰⭐️ 黑松露帶子薏米飯 $288薏米的口感粒粒分明有咬口,帶有香濃的黑松露和忌廉的味道⭐️ 1st Lunch Set $368前菜: 波特酒釀葡萄・法式鵝肝凍前菜用透明高杯奉上,賣相色彩繽紛,十分吸引餐湯: 法式龍蝦湯 (+$40)龍蝦湯好大碗,份量十足,龍蝦味濃郁主菜: 傳統法式鵝肝牛柳 (+$80)賣相非常精緻的主菜,配上不同顏色的配菜,色彩繽紛,又感覺健康甜品: 美女與野獸(+$48)用豆蓉整的玫瑰花奉上時用玻璃蓋住,係店內的經典打卡甜品,賣相非常有特色飲品: 橙汁(+$15)⭐️ 2nd Lunch Set $368前菜: 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身另一個賣相非常精緻、又色彩繽紛的食物 🥰餐湯: 是日餐湯 - 南瓜忌廉湯南瓜湯好大碗,而且南瓜味濃郁主菜: 法式西鰽鱸魚・椰菜花蓉・紅腰豆魚的表面煎得非常香脆,口感味道適中 🙂甜品: 是日甜品
L'AMOUR 係大埔區少見既靚裝修餐廳 🙂
店內的大吊燈充滿法式氣派
餐廳氣氛浪漫 ✨️
啱哂同知己來 chill 住傾計 👍

食物方面,多款菜式亦整得非常精緻 😍

⭐️ 鵝肝多士・焦糖蘋果 $198

⭐️ 黑松露帶子薏米飯 $288
薏米的口感粒粒分明有咬口,帶有香濃的黑松露和忌廉的味道

⭐️ 1st Lunch Set $368
前菜: 波特酒釀葡萄・法式鵝肝凍
前菜用透明高杯奉上,賣相色彩繽紛,十分吸引

餐湯: 法式龍蝦湯 (+$40)
龍蝦湯好大碗,份量十足,龍蝦味濃郁

主菜: 傳統法式鵝肝牛柳 (+$80)

甜品: 美女與野獸(+$48)

飲品: 橙汁(+$15)

⭐️ 2nd Lunch Set $368
前菜: 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身
另一個賣相非常精緻、又色彩繽紛的食物 🥰

餐湯: 是日餐湯 - 南瓜忌廉湯
南瓜湯好大碗,而且南瓜味濃郁

主菜: 法式西鰽鱸魚・椰菜花蓉・紅腰豆
魚的表面煎得非常香脆,口感味道適中 🙂

甜品: 是日甜品 - 芒果慕斯

飲品: 紅酒 (+$28)

2023-06-17 135 浏览
由前文華東方行政總廚主理既隱世高質法國菜Lamour 🇫🇷 性價比好高👍 $368 / per person 已經可以試到一個完美lunch set 🍽️前菜🦪蝶豆花木鱼清湯鲷鱼刺身or 波特酒酿葡萄。法式鵝肝凍餐湯🥣是日餐湯 - 薰衣草南瓜汤 or 法式龍蝦湯 +$40主菜🍛海膽扁意粉 or 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果or 法式酉鰽鱋魚. 椰菜花蓉.紅腰豆or 傳統法式鵝肝牛柳(+$80)orTournedos Rossini (+$80) or 法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯+$80)Dessert 甜品🍰是日甜品+$20美女與野獸+$48飲品🍹咖啡或茶果汁 +$15紅/白酒/生啤+$28每一道都充滿藝術感,視覺同味覺既享受~ 😍

前菜🦪
蝶豆花木鱼清湯鲷鱼刺身or
波特酒酿葡萄。法式鵝肝凍

餐湯🥣

慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果or
法式酉鰽鱋魚. 椰菜花蓉.紅腰豆or
傳統法式鵝肝牛柳(+$80)or
Tournedos Rossini (+$80) or
法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯+$80)

Dessert 甜品🍰
是日甜品+$20
美女與野獸+$48

飲品🍹
咖啡或茶
果汁 +$15
紅/白酒/生啤+$28

每一道都充滿藝術感,視覺同味覺既享受~ 😍
午餐
  • 慢煮西班牙黑毛豬鞍.焦糖蘋果
  • 南瓜湯
2023-06-17 65 浏览
我最近去了一家位於大埔的法國Fine Dining餐廳,由前中環文華酒店行政總廚主理,入門口就被那道會自動霧化的大門吸引咗!餐廳雖面積不大,不過樓底極高,大大盞水晶吊燈掛在天花板上,氣派十足!蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身這裡的食物真是讓人驚艷。首先,他們的蝶豆花木魚清湯非常好喝,清爽的湯底中加入了豐富的蝶豆花和木魚,讓人感受到了大自然的美好。他們的鯛魚刺身也非常新鮮美味,每一口都能感受到海洋的味道。波特酒釀葡萄• 法式鴨肝凍法式鴨肝凍也是這家餐廳的招牌菜之一,口感滑順且味道豐富。配上波特酒釀葡萄更是絕妙搭配。餐湯薰衣草南瓜湯和法式龍蝦湯也都非常好喝,讓人回味無窮。如果你喜歡肉類菜品,那傳統法式鵝肝牛柳和慢煮西班牙黑毛豬鞍配焦糖蘋果絕對不能錯過。鵝肝煎得外脆內軟,肉質柔嫩且味道十分濃郁。最後來到甜點時間,芒果芝士蛋糕讓我驚艷不已,口感綿密且芒果的酸甜味道非常適合作為結尾。總體來說,這家法國餐廳的食物真是讓人驚艷,每一道菜品都充滿了法國風情和美味。如果你想要品嚐正宗的法式美食,這裡絕對是一個不錯的選擇。

波特酒釀葡萄• 法式鴨肝凍

餐湯
薰衣草南瓜湯和法式龍蝦湯也都非常好喝,讓人回味無窮。

2023-06-10 118 浏览
同朋友好耐冇見 今日約咗佢喺大埔呢間由酒店大廚主理嘅法式私房菜食晚餐👭1. Homemade Crab cake with lemon crea : 蟹餅炸得好鬆脆 上面裝飾蟹肉鮮甜 同下面個檸檬醬好夾 2. Foie gras toast with caramel apple :鵝肝充滿油脂香 多士烤得香脆 邪惡但係好味 個焦糖蘋果清爽嘅口感同鵝肝有互補嘅感覺3. Seafood Pearl barley:我好鍾意薏米飯 煙靭可口 同埋好健康 上面嘅龍蝦都好新鮮 4.Beef wellington:叫咗七成熟 但唔會硬 煎得啱啱好 出邊個酥皮唔算厚 配埋牛肉食一流 5.Beauty and the beast:外型似一朵玫瑰花 其實係蓮蓉製成嘅 個名幾得意 仲好IGable 啱晒女仔打卡環境坐得舒適 大門係不透明嘅玻璃門 有啲神秘感 令客人有私隱地用餐店員有禮 服務都好抵讚 整體黎講係一間高質嘅西餐廳

蟹餅炸得好鬆脆 上面裝飾蟹肉鮮甜 同下面個檸檬醬好夾

有啲神秘感 令客人有私隱地用餐
店員有禮 服務都好抵讚 整體黎講係一間高質嘅西餐廳

2023-06-08
  • 法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯
在大埔區的熱鬧餐廳街上,我和朋友品嚐了L'Amour的午餐。這家餐廳的擺盤非常精緻華麗,視覺享受和美味並存。以下是我們品嚐的菜式和特點:###Lunch Set1. **波爾多葡萄酒煮鵝肝凍**:新鮮水果伴隨鵝肝凍,彷彿置身法國葡萄園。鵝肝凍如同柔滑香醇的雪糕一般美味。  2. **法國龍蝦湯**:真材實料,濃郁龍蝦的海洋香味四溢。3. **傳統法式鵝肝牛柳**:食材優質,點了五成熟,上桌時正是五成熟,色香味俱全,非常滿意。 4. **美女和野獸**:冒著迷人白煙的玫瑰花造型甜點,賣相特別精緻,如置身童話世界一般,最適合慶祝特別節日。5. **黑啤酒**:啤酒也有幾種可供選擇,口感清涼,適合搭配餐點。  ### 自選餐牌  1. **A5日本和牛魚子醬多士 $318/3片**:極上和牛的香氣誘人,魚子醬的豐富養分令口鼻留香,多士的酥脆與湯汁的鹹香達致完美頂點。  2. **牛肝野菌忌廉湯 $138**:新鮮蘑菇的滑爽口感,一口湯就能品嚐到牛肝菌的香醇,口感滿滿,必然是由自家手工熬制。   3. **忌廉法國海膽薏米飯 $368**:海膽的甜美與薏米飯的chewy感覺融合,口感更加綿密彈

###Lunch Set
1. **波爾多葡萄酒煮鵝肝凍**:

2. **法國龍蝦湯**:

真材實料,濃郁龍蝦的海洋香味四溢。

3. **傳統法式鵝肝牛柳**:

4. **美女和野獸**:

5. **黑啤酒**:
啤酒也有幾種可供選擇,口感清涼,適合搭配餐點。

### 自選餐牌

1. **A5日本和牛魚子醬多士 $318/3片**:

2. **牛肝野菌忌廉湯 $138**:

3. **忌廉法國海膽薏米飯 $368**:

海膽的甜美與薏米飯的chewy感覺融合,口感更加綿密彈牙。忌廉與海膽相輔相成,呈現出香醇順滑的口感。

餐廳的服務生極度專業細心。雖然餐廳位置極為方便,位於熱鬧的餐廳街,但餐廳的門口卻巧妙裝飾成私密度十足,自成一隅,讓人可以悠然自得慢慢享受美食。

特別推薦Lunch Set,以法國菜來說價格抵食,又可以讓你盡情品嚐高級食材和精美擺盤的正宗法國菜。
2023-06-07
2023-06-08 70 浏览
大埔隱世法國餐廳 餐廳裝修華麗 恍如走進大酒店用膳🍴午市提供套餐/單點📜 中午來一場法國盛宴🥰🫧時令海膽刺身多士🫧多士面鋪上海量海膽 令人垂涎欲滴🤤🫧鵝肝多士 焦糖蘋果🫧鵝肝油脂豐腴 多士香脆可口 來一口焦糖蘋果好幸福❣️$368一份午市套餐 抵食之選🫶🏻🫧波特酒釀葡萄.法式鵝肝凍🫧順滑口感 配搭粒粒生果🍓🫐🥝🫧西蘭花忌廉湯🫧粒粒西蘭花 🥦忌廉幼滑囗感 🫧法式龍蝦湯(+$40)🫧龍蝦湯質感濃稠 🫧海膽扁意粉🫧細細粒海膽拌勻意粉裡 有驚喜❣️扁意粉掛汁力強🫧法式西鰽鱸魚.椰菜花蓉.紅腰豆🫧擺盤精美✨鱸魚鮮嫩無比+$28 配Draught Beer 1664生啤🍻

🫧時令海膽刺身多士🫧

擺盤精美✨鱸魚鮮嫩無比

+$28 配Draught Beer
1664生啤🍻
2023-06-07 1762 浏览
🍷L'AMOUR🍸大埔太和路15號太和中心地下38號舖經開大埔區,老友介紹了一間特色的西餐廳,入到去真係好正,環境舒適,食物高質,侍應服務好。💓First巴馬火腿果仁沙律巴馬火腿鹹度適中,口感煙韌,肉味香濃。果仁夠香脆,醬汁夠香濃,一啖菜一啖果仁好開胃。😄Second頂級牛肝野菌忌廉濃湯忌廉濃湯配一塊香脆的法式多士,大廚吧牛肝野菌打碎,每一啖也散發野菌的香味,加了香濃的忌廉,好有層次,趁熱飲好正!😁Third自家製藍花蟹餅蟹餅的外層十分香脆,香氣四溢,內層的蟹肉餡料夠鮮味,香滑的忌廉醬汁調配得剛剛好,欣賞大廚的心思,伴碟的菜很精美。🌸Fourth慢煮西班牙黑毛豬鞍焦糖蘋果慢煮的黑毛豬鞍夠新鮮,肉汁豐富,煙韌度剛剛好,份量十足,焦糖蘋果夠爽,酸酸甜甜的很惹味,紫薯蓉、薯蓉和南瓜蓉和豬鞍很夾,必食!🤤Fifth比利時朱古力心太軟面層放了薄荷葉提升層次,大廚處理得很好,煙韌的外層加了糖霜,流心的朱古力不會太甜和油膩,配菜有新鮮生果和雪葩,好高質,連我這個不好甜品的人也吃光了。😍Sixth法國紅酒聞香不錯,淡淡的木香,酒體不會太甜和太澀,微酸,好smooth。😉🍷L'AMOUR🍸 環境舒適、食
🍷L'AMOUR🍸

Fifth
比利時朱古力心太軟

Sixth
法國紅酒

🍷L'AMOUR🍸 環境舒適、食物高質、侍應服務態度好,會推介朋友,回頭率高。👍🏻
2023-06-07
2023-06-03 124 浏览
由前中環文華酒店行政總廚主理打造的奢華精緻高質法國Fine Dining,入門口就被那道會自動霧化的大門吸引咗!餐廳雖面積不大,不過樓底極高,大大盞水晶吊燈掛在天花板上,氣派十足,華麗的鏡面至頂酒架,陳列出各式各樣的美酒,金光閃閃,很有壓場感,以紅色牆身配以灰色梳化,充滿歐式復古風格,散佈着濃厚的浪漫情調。無論餐廳的每一個角落和每一道餸菜的擺盤,都非常精美,由如藝術作品般,見盡團隊的心思,真的是打卡停不了呀! 🔮9 course French Set dinner $1388 🔸️魚子醬帶子刺身帶子刺身薄片上,鋪上名貴魚子醬,以繽紛小鮮花,三文魚籽 ,沙律菜等做伴碟,賣相精美;帶子爽口鮮甜,與魚子醬的咸香,和柚子dressing,味道配搭剛剛好,互相襯托 🔸️法國傳統有機雜菜沙律檻欖油香的藜麥,小小粒爽口得來口感特別,新鮮有機沙律菜,紫洋蔥,三色椒拌以黑醋汁,清新健康又醒胃 🔸️法國特級鵝肝蛋撻絕對叫人驚喜,新鮮即焗,酥皮入口鬆化,牛油味香濃,鵝肝味道濃烈,酥皮與鵝肝兩者都好似同時間一齊溶化在口裏面,仲有焦糖燉蛋的香甜味,味蕾又享受了 🔸️活澳洲龍蝦濃湯美麗的忌廉拉花,完全不想破壞它! 湯底呈

🔸️魚子醬帶子刺身

🔸️法國傳統有機雜菜沙律

🔸️法國特級鵝肝蛋撻

🔸️活澳洲龍蝦濃湯
美麗的忌廉拉花,完全不想破壞它! 湯底呈深橙色,龍蝦味十分濃郁,口感順滑,蝦香味一直在口腔內徘徊著,是回甘的蝦香,湯𕚃面還有鮮帶子肉,鮮味十足!

🔸️特式立鱗魚
立鱗魚的魚皮先煎再滾油淋炸至脆身,肉眼就咁睇都覺得好脆,魚肉外面煎至金黃色,切開魚肉白滑,泛起閃閃的魚油光澤,以三文魚籽帶起鮮咸味,整塊魚肉烹製得相當細緻,更以法式通花碟來擺盤,真係靚到唔捨得食呀!

🔸️法國鵝肝日本A5和牛肉眼
侍應端上時濃香的鵝肝味已湧入我的鼻,原塊厚切法國鵝肝,表面煎至微焦金黃, -啖
入口,鵝油超級豐溢,甘香無比;5成熟的A5和牛,切落去的感覺有如綿花糖般,軟腍微彈,只需一小塊入口,整塊肉好似即刻溶化了變成牛油,牛味超級濃郁;將兩者一起食,哇噻~~直頭係爆油之感,盡在口中呀!而伴菜也很特別有三蓉;椰菜花蓉,紫薯蓉,南瓜蓉 蔬果味清甜, 平衡油膩感

🔸️烤法國特級無激素鵪鶉
擺盤相當精美,又一道靚到唔拾得食的藝術作品!兩隻小小的鵪鶉脾,以烤焗方法,火喉時間精準,外皮香脆,內𕚃肉質嫰滑,有juicy 之感;底部幼滑的椰菜花蓉吸收了鵪鶉皮的油香,清新的甜味更被提昇了;以香橙肉和香橙果醬來伴碟,更能減少肉膩感

🔸️黑松露帶子薏米飯
以巨型的大貝殼作器皿,超級有儀式感,嘆法國菜都可以開箱呀!以開珍珠蚌取珍珠的idea,高貴不凡,打開有粒厚實大煎香了的刺身級帶子,鮮甜彈牙; 黑松露香氣亦循循地飄湧出來,黑松露忌廉醬,十分creamy ,口感煙韌的薏米,每粒都吸收的黑松露醬,入口松露味十分濃郁,味道在口腔內久久不散! 真係好好味呀!

🔸️日本原隻海膽雪糕
絕對是視覺級和味覺級的享受呀!恕的見識少,我都係第一次認識到海膽原來都可以整成雪糕,仲真係用個海膽殼來裝住個雪糕 ,真係好特別!戲肉來了,準備手機,侍應將乾冰倒入個碟邊!嘩~簡直如騰雲駕霧般,煙霧瀰漫,造出如仙境的效果勁吸眼球呀!打卡停不了!海膽雪糕質地幼滑,鮮甜的海膽與豆腐的甜香,出奇地配合!

🔸️Puppy love  (加$78)
絕對係打卡able的cocktail, 杯上的氮氣波波真好吸睛,盪吓盪吓咁,一篤煙霧隨之散出,真係要用快門來capture呀!以三種不同顏色的liquor 調製,造型上充滿colourful的層次感,入口偏糖果甜味,真係有種兒時puppy love的戀愛感覺

🔸️Blue Hawaii(加$78)
鮮菠蘿汁,檸檬,青檸汁和blue curacao和light rum,整成的cocktail, 酸甜醒神,夏日消暑cocktail呀!

這次fine dining 的體驗絕對很滿足, 真心欣賞廚師精心挑選各時令食材,以巧手的功架造出一道道讓人一試難忘的美食,而且每道食物的presentation 都經過精心的設計,仿如藝術品般,令人賞心悅目!而且價錢亦非常合理,侍應更不時更換餐具,服務周到,個人覺得真係好適合情侶拍拖慶祝,閨密談心聚餐,十分值得一試呀!

🔮大埔太和路15號大和中心地下38號舖
法國傳統有機雜菜沙律
魚子醬帶子刺身
Puppy love
2023-06-02 70 浏览
><幾次去太和食飯 都發現好多cuisine選擇裝飾得幾有情調 玻璃門撳鐘後透光度頓時增加LUNCH (368pp)APPETIZER 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身倒入檸檬汁之後 紅色色tone光亮咗有變化波特酒釀葡萄•法式鵝肝凍鵝肝好似mousse咁綿密葡萄d生果好甜SOUP 薰衣草南瓜忌廉湯真係有薰衣草香氣 之後係南瓜嘅甜美法式龍蝦湯(+40)海鮮濃郁夠鹹香蒜蓉包香脆有蒜味MAIN慢煮西班牙黑毛豬鞍•焦糖蘋果切個下覺得易切好腍食落真係勁柔軟 唔肥膩三色蓉同蘋果都好食法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯(+80)薏米飯飽滿有嚼口 吸滿醬汁龍蝦尾爽彈緊緻 仲有帶子增加鮮味另外嗌咗 特級魚子醬多士(228)堆滿鹹香魚子 小小一塊很矜貴自家製蟹餅•檸檬忌廉汁(168)厚實餡餅 外皮酥香塞滿餡料DESSERT 朱古力Mouses cake(+20)食完正餐要嗌甜品朱古力味出 唔甜膩剛好DRINKS 白酒(+28)簡單一杯酒 增加咗煙霧彌漫效果頓時好有感覺 打卡一流><><><><><><>
幾次去太和食飯 都發現好多cuisine選擇
裝飾得幾有情調 玻璃門撳鐘後透光度頓時增加
LUNCH (368pp)
APPETIZER
SOUP
薰衣草南瓜忌廉湯
真係有薰衣草香氣
之後係南瓜嘅甜美
法式龍蝦湯(+40)
海鮮濃郁夠鹹香
蒜蓉包香脆有蒜味
MAIN
慢煮西班牙黑毛豬鞍•焦糖蘋果
切個下覺得易切好腍
食落真係勁柔軟 唔肥膩
三色蓉同蘋果都好食
法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯(+80)
薏米飯飽滿有嚼口 吸滿醬汁
龍蝦尾爽彈緊緻 仲有帶子增加鮮味
另外嗌咗 特級魚子醬多士(228)
堆滿鹹香魚子 小小一塊很矜貴
自家製蟹餅•檸檬忌廉汁(168)
厚實餡餅 外皮酥香塞滿餡料
DESSERT
朱古力Mouses cake(+20)
食完正餐要嗌甜品
頓時好有感覺 打卡一流
><><><><><><><><><><
L'AMOUR
大埔大埔太和路15號太和中心地下38號舖
同同事兩個去慢活,返工日mealbreak時間chill一chill,首先每人order了一份午餐,大家揀左唔同既組合🥰🤭可以試多幾款菜…Lunch Set $368 per person👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻Appetizer 前菜蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身Butterfly Pea Flower, Muyu Soup Snapper上枱嘅時候木魚湯係淡淡紫色 附有一小杯檸檬汁,當加入檸檬汁嘅時候 木魚湯會變成紅色,蝶豆花的MAGIC!💕波特酒釀葡萄。法式鵝肝凍Foie Gras & Grape with Port Wine鵝肝凍做得好細滑 而鵝肝香味濃郁,第一口已經好驚艷,葡萄剝皮去核再用波特酒釀製過 入口又香又清甜,配合濃味嘅鵝肝 另一番享受Soup 餐湯是日餐湯—薰衣草南瓜湯每一啖都有陣陣薰衣草味,如果係薰衣草迷 呢個湯真係一流法式龍蝦湯 +$40Lobster Bisque Cappuccino佢唔係平時濃稠嘅口感 而是比較流質 每一口都有激濃龍蝦味,滿足到味蕾既同時又唔會太膩,湯內仲有大大粒帶子肉Main 主菜💕慢煮西班牙黑毛豬鞍。焦糖蘋果Sous Vide Iberico Po

Lunch Set $368 per person
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

Appetizer 前菜
蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身

💕波特酒釀葡萄。法式鵝肝凍

Soup 餐湯
是日餐湯—薰衣草南瓜湯
每一啖都有陣陣薰衣草味,如果係薰衣草迷 呢個湯真係一流

法式龍蝦湯 +$40
Lobster Bisque Cappuccino

Main 主菜
💕慢煮西班牙黑毛豬鞍。焦糖蘋果
Sous Vide Iberico Pork Loun Rack with Caramel Apple Sauce
一刀切下豬鞍 手感已經十分鬆軟,入口時 豬鞍表面煎得香口 內裏卻保持粉嫩,配菜用上紫薯蓉+薰衣草南瓜蓉+椰菜花蓉+焦糖蘋果配合蘋果蓉,配菜極有心思 又變化多

法式香料烤龍蝦尾海鮮洋薏米飯 +$80
Seafood Pearl Barley with Grilled Lobster Tail
第一次食薏米飯,每一粒都圓潤而沾滿龍蝦濃汁

Dessert 甜品
是日甜品—朱古力慕絲蛋糕 +$20
Oreo餅底加極濃朱古力慕絲,佢哋慕絲唔係打得輕身 反而係保留住一定口感果種

Drinks 飲品
白酒 +$28
White wine
上枱嘅時候,兩杯白酒都慢慢冒出白煙 it’s funny

👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻👆🏻

再加…

自家製蟹餅,檸檬忌廉汁 $168
Homemade Crab Cake with Lemon Cream Sauce
蟹餅炸得香脆,除咗蟹肉豐富之外 餅面放有魚子醬 令整體海鮮味更重

特級魚子醬多士 $228/3pcs
Cavlar Toast
多士烤得脆脆,魚子醬堆滿每塊多士,每一件表面更有少少金箔做點綴

*每一道菜都有精美畫碟同擺碟
*不愧為法國菜,lunch食左兩個鐘😂👍🏻
*店員姐姐細心地 每完成一道菜才會上新一輪菜
*酒吧感覺 環境有少少音樂 輕鬆的氛圍

2023-05-30
2023-05-29 128 浏览
Lamour 係好耐之前見到已經mark底左之前book左dinner,結果朋友中左covid就飛機左。對於dinner充滿期待,所以下星期book返lunch黎食。事前無諗過option set會咁快無哂好似頭盤有個刺身,一個生果鵝肝cream刺身無,唯有叫鵝肝😅邨點知勁唔岩口味跟住想飲龍蝦湯都無,結果叫甘筍橙湯個最後帶個苦澀味出嚟,前者味道好似飲緊樽裝蔬果汁,但後者熱檸茶個苦澀味感覺,所以幾淡就唔飲。然後侍應見我唔岩飲,換咗個牛肝菌湯,牛肝湯係直接打碎無特別調味😅實在太健康,都係唔岩飲後者無影相,感覺好唔良好,相差太遠Main叫左牛柳,牛柳都好有牛味,但無哂肉汁,其實個價錢依個質素都接受。煎魚個魚皮都幾脆,個sauce都用牛奶+洋蔥調都夾魚味。野飲叫latte, mocha ,不過不失,機沖咁未食lunch個刻,話想食返Dinner,而家都唔會翻轉頭,埋單差唔多$1000
Lamour 係好耐之前見到已經mark底左

事前無諗過option set會咁快無哂
好似頭盤有個刺身,一個生果鵝肝cream
刺身無,唯有叫鵝肝😅邨點知勁唔岩口味

跟住想飲龍蝦湯都無,結果叫甘筍橙湯

後者無影相,感覺好唔良好,相差太遠
煎魚個魚皮都幾脆,個sauce都用牛奶+洋蔥調都夾魚味。

野飲叫latte, mocha ,不過不失,機沖咁

甘筍橙湯
牛肝菌湯
2023-05-27
2023-05-27 64 浏览
• • L'AMOUR(大埔) • • 今次山長水遠去大埔食法國菜🇫🇷嚟到門口已經比佢門口吸引住,開門既時候玻璃會變透明,閂埋既時候會霧化,亦都令到室內用餐時有私隱度❤️鐘意有舒適環境既您一定要黎試試✨頭盤< 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身 >酸酸地既汁配埋新鮮既鯛魚刺身,味度非常開胃~< 波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍>水果新鮮🍇配埋鵝肝既食法又幾特別喎!小食<極品海膽魚子醬多士>海膽大件又新鮮,配埋新鮮既魚子醬,成道菜都好滿意!<自家製蟹餅·檸檬忌廉汁>蟹餅食落唔油膩,配埋個自家製忌廉汁好出色😆主食<傳統花式鵝肝牛柳>牛柳口感軟腍,肉質鮮嫩,配埋煎香咗既鵝肝,入口味道甘香✨<法式西鰽鱸魚·椰菜花蓉·紅腰豆>鱸魚用油炸,食落外脆內嫩,配菜都好開胃,好吃😋Yummy 😻😻😻😻Good-deal 💎💎💎
• • L'AMOUR(大埔) • •

頭盤
< 蝶豆花木魚清湯鯛魚刺身 >
酸酸地既汁配埋新鮮既鯛魚刺身,味度非常開胃~
< 波特酒釀葡萄·法式鵝肝凍>
水果新鮮🍇配埋鵝肝既食法又幾特別喎!

小食
<極品海膽魚子醬多士>
海膽大件又新鮮,配埋新鮮既魚子醬,成道菜都好滿意!
<自家製蟹餅·檸檬忌廉汁>
蟹餅食落唔油膩,配埋個自家製忌廉汁好出色😆

主食
<傳統花式鵝肝牛柳>
牛柳口感軟腍,肉質鮮嫩,配埋煎香咗既鵝肝,入口味道甘香✨
<法式西鰽鱸魚·椰菜花蓉·紅腰豆>
鱸魚用油炸,食落外脆內嫩,配菜都好開胃,好吃😋

Yummy 😻😻😻😻
Good-deal 💎💎💎