2022-04-05 1219 浏览
又黎到土瓜環搵食,目標物是一間隱世地中海菜,原本諗住試免肉,但因為另一個唔食所以無叫。叫左-慢煮八爪魚:質感腍滑配以檸檬蒜片橄欖洋蔥,開胃有中東特色,惟份量較少。雞肉串:配香烤薯菜和彼得包,雞肉嫩滑調味適中,烤薯也加了調味料,紫洋蔥和青椒也有炭烤味,配以蒜蓉醬和香辣醬,口感豐富。UFC終極牛堡:三層麵包,兩層牛肉,及其他配料,半個已經很飽,可以不用另加薯條。Kanafeh:經典中東甜品,外層油炸包着甜芝士,這個質感較膩較多油,甜度也較高。值得一讚是,雖然人手較少但服務極佳,店員很有禮貌。
叫左-
值得一讚是,雖然人手較少但服務極佳,店員很有禮貌。
2022-04-05
午餐
2022-01-28 1205 浏览
一直都好想試下中東菜🥴 所以就上網揾到呢間位於土瓜灣的Lamees,一入店已聞到烤肉味,見到隔離枱有個細炭燒爐烤緊串燒。幾得意,但由於時間關係就冇叫到🤭食物質素不過不失,但份量偏少。砂鍋雞的顏色比menu上的照片淺色和較稀,味道像淡味的白汁雞皇飯⋯ 個人認為最特別的甜品Kanafeh,外層酥皮鬆脆,切開是甜芝士餡,拉絲強勁!有驚喜,但食食下有點膩,可能多啲人share會好啲Ummm雖然店舖唔算大,但店員得一個🤭 佢有啲分身不暇,仲有少少串⋯同由於對中東菜的味道香料唔太熟悉,所以都係憑menu上的材料描述去點菜😂 可能就叫唔中佢最特色嘅食物,所以有啲失望啦🔸𝗧𝗿𝗶𝗼 𝗱𝗿𝗶𝗽𝘀 𝗽𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗣𝗶𝘁𝗮 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗱 𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰𝘀 (鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥)🔹𝗙𝗲𝘁𝘁𝗼𝘀𝗵 沙律🔸𝗚𝗿𝗮𝗻𝗱𝗺𝗮 𝗰𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗰𝗮𝘀𝘀𝗲𝗿𝗼𝗹𝗲 巴勒斯坦砂鍋雞🔹𝗞𝗮𝗻𝗮𝗳𝗲𝗵 經典中東甜品

𝗖𝗹𝗮𝘀𝘀𝗶𝗰𝘀 (鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥)

🔹𝗙𝗲𝘁𝘁𝗼𝘀𝗵 沙律
Fettosh

婆婆砂鍋雞

🔹𝗞𝗮𝗻𝗮𝗳𝗲𝗵 經典中東甜品

• KANAFEH
2022-01-08 950 浏览
朋友推薦話呢間餐廳嘅羊肉菜式好味,所以山長水遠來一試。點了熟成羊架4支連沙律。上菜時成排羊架就咁插把刀,有原始嘅感覺。可惜一切開撲鼻而來嘅唔係烤羊嘅香味,而係白烚肉嘅臭味😔 已經心知瀨嘢。墊底嘅火箭菜沙律鹹到苦咁滯,懷疑鹽落重左手。諷刺嘅係羊肉醃唔入味,得表面有香料覆蓋嘅位置有啲味道,內裏白雪雪,只剩肉臭味。唔點青瓜醬辟味就難以入口。唯一可取嘅地方係肉唔會硬。我沒有點飲料,見隔離兩台人都係飲水。原本期望侍應會給我一杯清水,可惜由點好食物直至食完埋單都冇問過客人需唔需要水。如果係冇服務嘅話,咁佢收10%服務費係服務啲乜?價錢中上,但無論環境定係食物質素都唔值呢個價。
朋友推薦話呢間餐廳嘅羊肉菜式好味,所以山長水遠來一試。

墊底嘅火箭菜沙律鹹到苦咁滯,懷疑鹽落重左手。

價錢中上,但無論環境定係食物質素都唔值呢個價。

2022-01-08
2021-11-02 556 浏览
exotic的外表,少有地中海中東菜,為美食沙漠沙漠土瓜灣帶來一點刺激主廚來自約旦,曾經在酒店主理過,出品有保證冇擔心過Fettosh($90)由車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒和紫洋蔥造成的沙律,混合紅石榴汁和橄欖油,材料做法簡單,食材非常新鮮,完全能為沙律帶來超爽脆的口感,是典型地中海外高質沙律這款Hummos B Lamb($120)是鷹嘴豆泥伴羊肉,吃的時候塞進去比得包,異國風情的食法,卻非常符合口味Chicken shish tawook($180)的擺盤非常有gimmick,成個音樂盒咁樣嘅爐,入邊真係有火,雞肉串的香味不斷飄出嚟,嗅覺享受滿分,雞肉肉質彈牙,應該是來自一隻有做開運動的雞, 調味使用不同的香料醃過夜Katayef($75)是一款中東人齋戒完之後常吃的 餡餅,一件包著肉桂核桃,一件包著甜芝士, 用冒險的心情試一試,出奇地好吃,唔太甜

主廚來自約旦,曾經在酒店主理過,出品有保證冇擔心過

2021-11-01 400 浏览
今日終於食啲平時唔會點食嘅菜式喇, 今日特登落土瓜灣食好好食嘅中東菜一入鋪頭就已經聽到輕快嘅音樂, 兩個人relax曬😍服務員殷勤,每道菜放低都會解釋一下👍🏻👍🏻頭盤先嚟個沙律⭐FETTOSH青瓜🥒青椒🫑羅馬生菜🥬車厘茄🍅最重要有紅石榴, 成件事好 好新鮮好爽脆⭐Lamb Carpaccio一向唔係好食羊嘅我 試咗呢個🤭原來我都係可以唔抗拒羊㗎, 半生熟 再以薄片 加埋百里香芝麻、菲達芝士、紅石榴同無花果 口感 好似牛肉 又唔騷正呀👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻⭐Air Dried Beef Flatbread呢個配以牛油果醬嘅風乾牛肉pizza 賣相特別,成個綠色咁, 又唔會好大個 味道清新👍🏻👍🏻👍🏻⭐Arabic BBQ雞肉串同埋和牛肉串 加埋特別嘅醬汁 成個燒烤盤拎埋黎, 未食 個賣相已經攞咗8分🤭 加埋服務員悉心講解 成晚嘅中東菜真係好似去咗外國咁喎 下次必定帶朋友再嚟食多一餐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

一入鋪頭就已經聽到輕快嘅音樂, 兩個人relax曬😍
服務員殷勤,每道菜放低都會解釋一下👍🏻👍🏻
頭盤先嚟個沙律
⭐FETTOSH

⭐Lamb Carpaccio

⭐Air Dried Beef Flatbread

⭐Arabic BBQ

2021-11-01 2151 浏览
最細個姨仔約食飯,話帶我地去食中東菜,我記得之前食過土耳其菜,印象中麻麻地,所以今次冇特別期望,估唔到又幾好食!先講地點,好耐冇嚟土瓜灣呢個位置,原來多咗好多食肆,仲幾多人客添!職員好細心,每款菜式上枱時都會講用咗什麼素材去烹調,兼且好有禮貌,加分!“Fettosh”先食個沙律,有羅馬生菜、青椒、青瓜、車厘番茄同埋紅石榴,食落清新醒胃!“Lamb Carpaccio”羊肉半熟薄切,配上百里香芝麻、菲達芝士、紅石榴同無花果,雖然半熟但完全冇羊騷味,口感唔錯 有D似火腿!“Air Dried Beef Flatbread”一浸風乾牛肉配上中東薄餅,第一次食覺得原來可以咁好味,最估唔到係個仔超鍾意,一個人仔食咗6件,餐前仲擔心佢食中東菜唔知食乜!其實職員好細心,見佢咁細個,仲特別焗咗個“Macarona Bel Foron黑松露奶油通粉”俾佢,點知最後係我地三個大人食哂,好邪惡㗎!Arabic BBQ~炭燒串配薯菜、彼得包同醬汁“Chicken Shish Tawook”雞肉串肉汁豐富,冇太乾身,剛剛好!“Wagyu Beef Kebab”免治和牛串,和牛嘅另一種食法,啖啖和牛BBQ真係好滿
Arabic BBQ~炭燒串配薯菜、彼得包同醬汁
“Wagyu Beef Kebab”免治和牛串,和牛嘅另一種食法,啖啖和牛BBQ真係好滿足!
總結,對中東菜有新體驗,食得出廚師功夫,絕對期望下次!
Fettosh
Lamb Carpaccio
Air Dried Beef Flatbread
Macarona Bel Foron
Arabic BBQ
Air Dried Beef Flatbread
Macarona Bel Foron
Arabic BBQ
Lamees (土瓜灣)📍土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖由於屯馬開通很興趣而家時不時都會去土瓜灣食飯🥰今日嚟到呢間近期人氣高企嘅中東餐廳入面連裝修都好有中東色彩 感覺好似去咗一趟旅行食物都好有特色 好多款食物以前都未食過 好值得一試😍🥗藜麥沙律 Quinoa $120估唔到簡簡單單嘅沙律都好好食呢款沙律入面有三色藜麥 鷹嘴豆 車厘茄 青瓜 紅洋蔥 羅馬生菜用料好新鮮 食嘅係天然蔬菜嘅味道🌱用咗好香嘅橄欖油 就咁聞都已經聞到香味餐牌寫話係來自自家農場😯🐣香煎法國雞肝伴紅石榴Kibdeh Chicken Liver $120煎完嘅法國雞肝咬開中間有少少粉紅色 煎得啱啱好☺️雞肝好有香味同油香仲另外連埋兩件彼得包麵粉味好香又煙韌 用嚟點埋啲汁超正海蝦球伴香辣黃薑薰飯🍚Red Sea Magic Shrimps Rice $180呢個飯真係好特別上面有六隻海蝦球🦐 隻隻都爽口彈牙下面個飯更有驚喜 入面加入mixed pepper紅椒 青椒 黃薑等等 好有地中海風味😋份量都唔少 足夠晒兩個人食Katayef 2pc $75🍢呢款甜品原來係中東式烤熱香餅比我嘅感覺有啲似新年食嘅角仔一件包着肉
Lamees (土瓜灣)

📍土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

另一件包甜芝士配糖漿🥧
外皮脆脆地 而且唔會太甜 幾有驚喜
上枱嘅時候餐廳已經幫我哋一開二
每人都可以試到唔同味 好貼心😛
土瓜灣hidden gem💫😛一間提供中東菜式嘅地中海菜餐廳🌊-🥗Quinoa $120材料眾多口感豐富嘅沙律😛包括三色藜麥 鷹嘴豆 車厘茄 青瓜 紅洋蔥 羅馬生菜用上檸檬汁做dressing 簡單得黎又好refreshing🍋仲帶有少少薄荷味添 非常清新🌿-🐏Lamb Chops Reash $420/4pcs餐廳用上新鮮澳洲羊架🇦🇺以法式香草加秘製調味粉 帶出濃郁嘅羊肉味羊架外皮烤得黃金焦脆 香口惹味🤤配碟嘅香烤薯仔外脆內軟🥔鍾意清新口感嘅可以點埋薄荷青瓜乳酪醬!-🍰Cake El Tamir $120蛋糕濕潤軟熟 入面有粒粒蜜棗果肉 充滿咬口帶點溫度嘅蛋糕配上透心涼嘅雪糕 好味🍦☺️
土瓜灣hidden gem💫😛

餐廳用上新鮮澳洲羊架🇦🇺
以法式香草加秘製調味粉 帶出濃郁嘅羊肉味
羊架外皮烤得黃金焦脆 香口惹味🤤
配碟嘅香烤薯仔外脆內軟🥔
鍾意清新口感嘅可以點埋薄荷青瓜乳酪醬!

🍰Cake El Tamir $120
蛋糕濕潤軟熟 入面有粒粒蜜棗果肉 充滿咬口
帶點溫度嘅蛋糕配上透心涼嘅雪糕 好味🍦☺️
1K
2021-10-28 1100 浏览
《中東風情畫🕌》———————————————-#Lamees 🕍-留係香港成日唔係食茶記,就係日韓星馬泰,同男朋友食到口寡寡,就想去搵吓啲特別啲嘅菜式!今次專登搭車去到土瓜灣,就係想尋找旅行出走嘅感覺😆-餐廳充滿異國風情,雖則仍然係夏天,但夜晚又有啲涼風,所以我哋仲揀咗坐喺outdoor,感覺更加有渡假feel🙈-佢嘅中東菜都幾特別️🏜 雖然我哋就唔係好識分係咪正宗啦,不過睇到menu有介紹到guest chef,知道佢有曾經係唔同嘅酒店做過,就知佢咩料啦🤣-先以一款叫Fettoosh 嘅沙律作為開胃菜🥗,酸酸甜甜嘅dressing 夠哂refresh 😝再嚟盤 Organic Blue Mussel 💙,青口略帶海水味,以蒜茸味帶出鮮味~ Shrimp Rice 上面佈滿大大隻嘅海蝦,超滿足🍤-今餐嘅重點一定係個甜品,呢款Kanafeh都係第一次食,酥皮芝士餡配埋開心果碎,味道有啲似牛角酥,相當驚喜😍-P.S 嚟呢度食嘢係享受慢活㗎,可能要花啲時間等,但係好似佢牆上面咁寫“Quality food takes time, be patient” 🥰-⭐ 參考價錢︰(另收加一)Fett
《中東風情畫🕌》
———————————————-
#Lamees 🕍
⭐ 參考價錢︰(另收加一)
Fettoosh: $90
Organic Blue Mussel: $235
Shrimp Rice: $180
Kanafeh: $95
🍌 抵deal 指數:7/10
💰 人均消費:$300
2021-09-08
👩🏻🧑🏻👧🏻今日約左幾位朋友一齊食晚飯,大家不約而同話想試試一D特別既菜式,咁我就上網揾下睇睇下發現有間地中海菜好似好吸引咁,就book左去食入到餐廳,睇左個menu,有好多都想食,心大心細,最後我地都係問左waiter,佢好熱心咁推介左幾個菜色俾我地 最後我地揀左以下幾個菜,可以話係喜出望外😍😍💙🥗小扁豆沙律 LENTIL呢個沙律既味道好待別,絕對唔似係香港食過沙律既味道,好清新,睇落就好似普通沙律加D檸檬汁同olive oil,但佢有種難以形容新鮮既香草味,真係好fresh💙🥙香煎法國雞肝佐紅石榴汁 KIBDEH - CHICKEN LIVER法國雞肝可以配Pita Bread或就咁食都可以,個紅石榴汁加埋少少洋蔥煮得好香濃,酸酸甜甜咁令到雞肝食落口唔會膩而且雞肝唔會煮得過時變到硬左,濃郁既油雞肝香配搭呢個汁非常match💙🍝絲綢之路羊肉意粉 SILK ROAD RIGATONI & LAMB睇menu個時見到呢個意粉寫住- 阿拉伯商人旅遊到中國的一個故事,感覺佢似係好有歷史的菜色呢個意粉係用羊里脊肉撕碎再加上有甜椒、孜然既汁煮的,味道好重香料味,有少少辛辣,非常好食💙🐟白芝麻醬焗
睇睇下發現有間地中海菜好似好吸引咁,就book左去食

最後我地揀左以下幾個菜,可以話係喜出望外😍😍

🥗小扁豆沙律 LENTIL

💙
🐟白芝麻醬焗鱸魚伴薯仔塊 SAMKEH - WHOLE SEA BASS

非非非常推薦呢碟魚,個人值得一試
鱸魚烤到恰到好處,外皮焦香,肉質鮮美細緻,無腥味
個白芝麻醬係唔算係濃味,係淡淡creamy的口感,加埋鱸魚一齊食都唔會搶走鱸魚既香味
薯仔塊簡直係畫龍點睛,我覺得好食過條魚

💙
🍤海蝦球伴香辣黃薑熏飯 RED SEA MAGIC SHRIMP RICE

黃薑熏飯黎講不過不失,感覺有少少似平時食煙熏腸既香味

🥧甜品 KANAFEH

店員話呢個係約旦signature 既甜品,可以當係香港既波蘿包咁既地位
佢係將filo pastry酥皮切絲再包住芝士加埋糖焗,外面甜甜脆脆既一絲絲既口感再加埋拉絲既芝士,十級美味,個人好喜歡,但有D朋友略嫌芝士味太濃

仲有好多菜式想食,下次要叫多D朋友一齊去先可以食多幾款😋😋😋
早排同朋友去咗土瓜灣食中東菜(找到同道中人真高興),仲係我人生中第一次食兔肉添(๑˃̵ᴗ˂̵)法國野免脾 ($170) 絕對係呢度嘅必試菜式!🐰其實如果唔講我都唔知自己食緊兔肉,因為佢嘅賣相同味道根本就同雞髀一樣🍗硬係要講就係肉味會濃啲但又未去到腥又或者蘇。🐙嫩煮西班牙八爪魚($120)未拎到埋上枱已經聞到好香蒜蓉同孜然香味,八爪魚亦煮得好腍好入味🤤呢度嘅Dips都好有驚喜😋我哋叫咗個Trio Dips Platter ($160) 有經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露膺嘴豆泥3款唔同嘅蘸醬。Hummus好綿滑,3款醬都好食但我最個人偏愛黑松露嗰款。本身食曬鹹食都已經好飽,但甜品實在太吸引所以我哋試埋Kanafeh,佢係一款好傳統嘅中東甜品。炸酥皮包住芝士,再撒上開心果碎。一切開芝士條條拉絲($90)🧀 有少少偏甜但整體係好食嘅。我哋見到大部分客人其實都係叫呢幾款嘢食😆食物質素都真係幾唔錯,不過餐廳空間就稍為有限,枱與枱之間嘅距離不大未必坐得好舒服~
Trio Dips Platter
法國野免脾
嫩煮西班牙八爪魚
Trio Dips Platter
法國野免脾
2021-10-03 1044 浏览
屯馬線開通後,土瓜灣、宋皇臺多了很多人流,也帶旺了這區的食肆。但當然,這些食肆一定要有實力和口碑才能歷久不衰。今日和朋友來到這間「Lammes」食中東菜嘩!真是充滿驚喜。店舖位於傲雲峰對面,鄰近宋皇臺站,面積不太大,每日都坐滿客人,如果沒有訂位,可能會白行一趟。食物的種類頗多,要用手機掃QR Code 睇Manual,職員會細心講解每道菜的特色。《免治羊肉釀小薯仔》$90羊肉釀在薯仔中間,賣相吸引,薯仔吸收了羊肉的肉汁,份外好吃。碟邊三滴珍貴的芝麻醬,不單能解油膩,更能把羊肉的騷香味提升。 《QUINOA沙律》$120用鷹嘴豆,車厘茄,溫室青瓜,紅洋蔥絲和三色藜麥,混合欖油和檸檬汁,完成一碟嶄新又美味的沙律。可能有藜麥的關係,這碟沙律菜還很飽肚呢!《三文魚串伴自家製檸檬奶油醬》$260見到大大的兩串三文魚放在微熱的木盒上,飄著輕煙,還有一串蔬菜和兩片麵包伴薯仔,陣容鼎盛。拆一塊三文魚,再點些自家製的檸檬奶油醬,熱辣辣地放入口中,奶油醬酸中帶甜,三文魚帶著炭燒的香氣,嘩!味道非常夾,奶油醬還能解去三文魚的油膩感呢!《Katayef 中東熱香餅2件》最後,當然要試試中東菜的甜品啦!這兩款熱
有實力和口碑才能歷久不衰。
今日和朋友來到這間「Lammes」食中東菜
嘩!真是充滿驚喜。

《免治羊肉釀小薯仔》$90

《QUINOA沙律》$120

《三文魚串伴自家製檸檬奶油醬》$260

《Katayef 中東熱香餅2件》
最後,當然要試試中東菜的甜品啦!這兩款熱香餅據聞是齋戒月必食的甜品之一。
半月外形的熱香餅,有兩種不同的餡料,第一款是肉桂核桃,味道有點像蘋果批,有濃濃的肉桂香味。
第二款是甜芝士配中東ashta忌廉,軟滑的餡料加煙韌的外皮,很讚

• 三文魚串伴自家製檸檬奶油醬
  • 免治羊肉釀小薯仔
2021-09-30 158 浏览
平時出街食飯多數都係日韓台 西餐多數法 意大利 等等中東菜通常都淨係諗到kebab wrap個的今次黎試左呢既特色中東菜真係幾值得推介😉一黎睇到餐牌有好多平時少食既肉 羊🐑兔八爪魚🐙原本想試下羊 但個日咁啱冇 所以試左佢既八爪魚同兔脾嫩煮西班牙🇪🇸八爪魚🐙佐蒜蓉孜然汁 $120八爪魚食落唔韌 可能係嫩煮關係 所以都幾有驚喜 佢哋既醬汁都食得出係自己獨製 同成日西餐食到千篇一律既唔同 值得試吓! 係個幾好食 又唔heavy既 starter法國野兔脾🐰 其實之前無食過兔 一路過唔到自己 今次手多叫左試下 食落去同雞肉差唔多不過就有就可能係兔先有嘅味道 不過就要接受到食兔先放到入口🥶🥶🥶但係佢整得都幾好啲肉都唔鞋 而且餐仲有佢讀制嘅蕃茄醬同埋米飯🍚 佢哋嘅米都唔係平時食開嘅泰米 有啲似西餐食開幼長嘅米總括嚟講呢間中東餐廳都幾特別而且餐嘅選擇出邊都好少食到 所以都幾值得黎土瓜灣呢度試吓
平時出街食飯多數都係日韓台
西餐多數法 意大利 等等
中東菜通常都淨係諗到kebab wrap個的

今次黎試左呢既特色中東菜真係幾值得推介😉

一黎睇到餐牌有好多平時少食既肉 羊🐑兔八爪魚🐙

原本想試下羊 但個日咁啱冇 所以試左佢既八爪魚同兔脾

嫩煮西班牙🇪🇸八爪魚🐙佐蒜蓉孜然汁 $120

法國野兔脾🐰

沒法旅行 就在香港自製環球美食之旅這晚約相熟同事收工直落 土瓜灣覓食訂了這間異國風小餐廳 棕色木系裝修 地中海味道擺設與佈置 播著輕快音樂未食已有點置身異域國度感覺 很放鬆Menu說星級大廚Tarek有廿幾年經驗曾擔任半島君悅 Guest chef 辦過國家領事館晚宴餐牌選擇特色與創意兼備 未食已期待-⧫⧫SALAD⧫⧫ - Octopus El Batata $140西班牙八爪魚煮得軟嫩 拌上羅馬生菜 加入薯仔洋蔥 幼滑又爽脆的多重口感配上檸檬汁與初榨橄欖油 莞茜作調味 朋友用驚艷來形容 看似簡單也很開胃八爪魚嫩滑鮮美 顛覆她嚼橡膠壞印象-⧫⧫Mankeesh Flat Bread⧫⧫ - Zatar $95以大量的百里香及芝麻 鋪滿煙韌麵包香氣非常濃郁 顆粒狀口感也相當特別 -⧫⧫Arabic BBQ⧫⧫ - Lamb Chops Reash (4pcs) $420可說是全晚最大亮點 美貌與美味並重選用澳洲羊架 以傳統方式醃製頗入味肥美焦糖色間紋 細嫩多肉汁烤得剛好 以木盒上檯飄著輕煙 盒內點了真的炭形成了煙燻效果 入口有炭香更添風味肉味濃郁有羊騷香 愛吃羊絕對可一試朋友少少怕騷
沒法旅行 就在香港自製環球美食之旅
值得一讚 店員熱心講解用料文化煮法
品嚐美食之餘 了解特色菜系亦很有趣
Octopus El Batata
Lamb Chops Reash
屯馬開通搵食都方便咗🚇今次嚟到宋皇臺站附近嘅餐廳食中東菜🫒 餐廳裝修好有異國風情,食客同店員都非常chill😎·<𝐇𝐚𝐥𝐥𝐮𝐦𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞> ʜᴋᴅ 95鐵板煎著名中東鹹香芝士🧀鐵板熱辣辣上枱,芝士一小塊一小塊,有少少煙韌😇鹹香味比奶味重,配埋番茄醬酸酸哋中和膩感🍅·<𝐎𝐫𝐠𝐚𝐧𝐢𝐜 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐬𝐞𝐥𝐬> ʜᴋᴅ 235有機藍青口,簡單地用橄欖油、海鹽同檸檬煮成一鍋🍋青口可以嚐到海水的鹹鮮味🌊加啲檸檬汁更清新。雖然青口細細隻,但呢一鍋都裝落唔少🤩調味簡單,但反而鮮味不減😋·<𝐏𝐢𝐭𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝> ʜᴋᴅ 15彼得包點可以喺中東菜中缺席,用嚟蘸hallumi cheese同青口嘅湯汁都好好食😋本身嘅麵粉香同煙韌感都非常唔錯😚·<𝐃𝐞𝐬𝐞𝐫𝐭 𝐑𝐨𝐬𝐞 - 𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐓𝐚𝐠𝐢𝐧𝐞> ʜᴋᴅ 260古法製法摩洛哥煲仔燉煮和牛配鵪鶉蛋、薯仔和棗乾配中東米飯或小米🥘 煲仔好可愛🗿燉和牛色澤較深,以為會好重口味,原來鹹淡剛剛好,湯汁嘅牛肉味好濃🐂有種食緊紅燒山牛肉再加中東香料嘅感覺👅和牛塊燉得好軟腍入味,可以輕
<𝐇𝐚𝐥𝐥𝐮𝐦𝐢 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞> ʜᴋᴅ 95
<𝐏𝐢𝐭𝐚 𝐁𝐫𝐞𝐚𝐝> ʜᴋᴅ 15
古法製法摩洛哥煲仔燉煮和牛配鵪鶉蛋、薯仔和棗乾配中東米飯或小米🥘 煲仔好可愛🗿燉和牛色澤較深,以為會好重口味,原來鹹淡剛剛好,湯汁嘅牛肉味好濃🐂有種食緊紅燒山牛肉再加中東香料嘅感覺👅和牛塊燉得好軟腍入味,可以輕鬆用叉撕碎😚配料嘅薯仔都有自帶嘅甜味🥔
中東米飯偏長身同乾爽,好似仲混入咗切粒嘅意粉條,特別有咬口🍚
<𝐁𝐨𝐳𝐳𝐚> ʜᴋᴅ 65
阿拉伯乳香膠雲呢拿雪糕配開心果碎🍨 簡單嘅雲呢拿雪糕表面裹上開心果碎看似普通,但加上乳香後,中東的風味就即刻浮現出嚟👳🏽‍♂️見過有加入乳香做乳酪蛋糕的食譜,原來乳香係咁獨特嘅香料味🌿
小店用心經營,出菜雖緩慢,但就可以慢慢品嚐同朋友傾吓偈💬悠閑嘅環境同氣氛坐得非常舒服😌