2023-01-21 141 浏览
Lamees係香港少有食地中海、中東菜的餐廳,見都幾受歡迎,就過黎食下晚餐~呢晚食既菜式好多都係第一次試,估唔到比我想像中好食!🔸Tabooleh $110Italian parsley salad - tomato, onion, cracked wheat 110意大利番茜沙律和番茄、洋蔥、小麥碎🔸Spicy Lovers $170鷹嘴豆泥係地中海菜中的經典前菜,點都要叫黎試下。當中有3款唔同口味的蘸醬,包括香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬、煙燻甜椒香辣雜果仁醬。配上6件彼得包,好似一個袋仔咁,可以放多啲醬入包住去食。當中香辣唔係講笑,佢啲既自家製辣醬都真係幾辣。我就最鐘意墨西哥辣椒雜果仁醬,呢款食落唔辣,好開胃。豆泥質感順滑,個包又有啲煙韌的感覺,好好咬。🔸Lamb kabab $260呢款係燒免治羊肉串,用左個好靚既烤盤上,有香辣醬同白芝麻醬。羊肉串有好香的羊羶味,點上辣醬好惹味!有麵包墊著烤到外皮好脆的既薯仔,仲有蔬菜串。店員話呢個係中東版的糯米雞,都幾得意,有塊葉包住入面有啲類似豆嘅嘢,有少少薄荷味,好清涼嘅感覺。📍#Lamees (#土瓜灣美食)土瓜灣北帝街145號順輝大
呢晚食既菜式好多都係第一次試,估唔到比我想像中好食!

🔸Tabooleh $110
意大利番茜沙律和番茄、洋蔥、小麥碎

🔸Spicy Lovers $170

🔸Lamb kabab $260

📍#Lamees (#土瓜灣美食)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_土瓜灣

#foodie #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkig #hkiger #hongkong #香港 #吃貨 #相機食先 #美食 #土瓜灣

2023-01-16 145 浏览
夜晚收工去食飯,去返去開呢間,點知而家勁多人,唔知幾時香港人都鍾意食中東菜,諗住死la會唔會難食左…….., 同埋其實擔心會等得仲耐過之前,諗住快啲叫佢兩個燒肉先,點知燒肉就好快,水準一樣冇變!太好啦😆
2023-01-12 267 浏览
Hummus and pita is good for the soul 依家到土瓜灣食飯方便咗,有好多不同餐廳嘅選擇。早收工過去北帝街、望到呢間地中海餐廳裝修有特色,有種中東異國情調加田園風格,入去食個晚飯Organic Blue Mussels - Olive oil, garlic and Italian parsley有機藍青口> 個份量幾大,青口肉都唔細,簡單烹調方法以橄欖油、蒜頭和番茜帶出青口鮮味Chicken Shish Tawook- Juicy and tender chicken cubes marinated overnight with aromatic spices 雞肉串 > 賣相最吸睛,店員把木製烤爐捧上枱面非常矚目,內有燃點著的碳把兩雞肉串保溫香氣四溢,雞肉燒到外皮焦脆肉質紮實,調味濃中帶點點辣幾惹味,點啲蒜蓉醬令雞肉更加酸香清爽。另一串有青椒、洋蔥和車厘茄鮮甜爽脆。旁邊有烤pita bread較脆口,上面的烤薯粒既粉又腍幾好食Mint Tea中東薄荷茶 > 食過味濃烤雞串飲壺涼浸浸的薄荷茶、清膩消滯好舒服

Organic Blue Mussels

Chicken Shish Tawook

Mint Tea
中東薄荷茶

> 食過味濃烤雞串飲壺涼浸浸的薄荷茶、清膩消滯好舒服

雞肉串/中東薄荷茶
比得包/薯仔
雞肉串/中東薄荷茶
比得包/薯仔
2023-01-05 149 浏览
Chicken Shish Tawook雞肉串用一個好靚既烤爐端上,上面有兩大串雞肉串燒,一串菜蔬串,同用麵包墊著既薯仔,雞肉燒得好香,冇用多餘嘅調味料,主要落左鹽,保留原味同肉汁,另外菜蔬串都可以中和番雞肉嘅油膩Octopus嫰煮西班牙八爪魚佐蒜蓉、檸檬,橄欖八爪魚好腍,唔怕咬唔到🤣配上用蒜蓉青檸同橄欖整既汁簡直一絕,本身八爪魚無咩味,反而重點落咗去醬汁上,非常建議一試❤️Spicy Lovers三款香辣蘸醬拼盤一共有三款醬,香辣鷹嘴豆泥好出色,配上彼得包,辣得黎好開胃,不錯的前菜選擇亦係中東地道必食的食物,點都要試下,結果三個醬都食得晒,好開胃Kibdeh - Chicken Liver香煎法國雞肝佐紅石榴汁較為濃味,但雞肝煮得好野味,有洋蔥做配菜,本身都好少食雞肝,竟然中東菜會出現內臟食材,佢用既醬汁同雞肝好夾,雞肝亦都唔會overcooked!Juicy到不得了!好味到可送一碗白飯
Chicken Shish Tawook

Octopus
嫰煮西班牙八爪魚佐蒜蓉、檸檬,橄欖

Spicy Lovers
三款香辣蘸醬拼盤

Kibdeh - Chicken Liver
香煎法國雞肝佐紅石榴汁

2023-01-05 97 浏览
無論是裝飾、環境都充滿著中東色彩。燈光柔和,播著浪漫情懷既外語歌🎵,猶如置身於地中海用餐。餐廳下單形式方便,銀用QR code 掃點餐,有中英對照。😙上菜時店員亦好用心解釋每一道菜的材料和食法。三色香辣蘸醬拼盤三種醬由唔同的材料製成,煙燻甜椒香辣雜果仁醬、墨西哥辣椒雜果仁醬、香辣鷹嘴豆泥。除咗視覺色彩繽紛🤩,每種醬都有不同的味道,包括了甜、酸、辣。加上用彼得包裹著食,搭配出不同的獨特風味。野兔脾配西班牙圓米香港絕對少有餐廳可以食到兔肉,未食過兔肉我覺得可以一試🤤呢度的兔肉是用蒜、洋蔥、橄欖油焗製而成。兔肉焗得剛剛好!完全不會overcook,切開裡面超juicy😝。而兔肉的口感同其他肉類都略有不同,比起雞髀更加細膩和嫩滑。撈埋飯和蕃茄忌廉醬,味蕾十分衝擊。Kanafeh十分經典的中東甜品。外層是鬆脆酥皮,再灑上開心果碎,而裡面是拉絲的甜芝士。口味新奇獨特!🤩絕對有驚奇。外層酥皮十分脆,切開芝士會拉絲,而且內裏好軟熟,完全係外脆內軟👍🏽。而芝士的甜味恰到好處,唔會過份太甜。加上一粒粒的開心果可以提升口感。值得一試!薄荷茶采用了新鮮薄荷葉泡的茶,入口覺得好清新,茶味又夠濃郁。食完甜品飲一啖

三色香辣蘸醬拼盤

野兔脾配西班牙圓米

Kanafeh

薄荷茶
采用了新鮮薄荷葉泡的茶,入口覺得好清新,茶味又夠濃郁。食完甜品飲一啖薄荷茶可以解膩。
2023-01-05 86 浏览
👫🏻想去間有情調得黎,又特別少少既餐廳享受下二人世界今次就專登去到土瓜灣去尋覓一下, 少見既地中海菜餐廳🍽️🥗FETTOSH有別於一般既沙律呢個沙律有青瓜同青椒,配上香料仲有生紅蔥作伴,微辣之餘,有陣陣既甜味溢出好特別,亦都好新鮮🍕Jebneh And Parsley睇落去好似好簡單既Pizza食落去係超級好食薄脆既手工Pizza,配上濃濃既芝士🧀同清淡既歐芹味而粒🍅蕃茄仔,可以話係畫龍點晴🥩Wagyu Beef Short ribs好開心見到呢個聖誕menus呀牛魔王既我,當然絕對唔會放過呢個原條牛肋骨啦!呢個牛肋骨雖然等咗一段時間,但絕對值得等待!用紅石榴果仁去慢煮舊牛肋骨,最後再上火烤面,令到牛肋骨既油脂逼晒出黎,仲達到外脆內軟, 帶有果仁香之餘,仲有入口即溶既效果!💥💥大大大大大大推呀!🍨Bozza史上最老的雪糕,係香港,我相信除咗呢度唔會有其他地方食得到!開心果果仁包住淡淡雲呢嗱味既雪糕果仁既香脆完完整整地被突出鐘意食甜品既你,一定唔可以錯過💁🏻‍♀️其實呢間餐廳個Menus好豐富,仲有好多中東菜想試下..等我下次再同朋友黎多次!
👫🏻想去間有情調得黎,又特別少少既餐廳享受下二人世界
今次就專登去到土瓜灣去尋覓一下, 少見既地中海菜餐廳🍽️

🥗FETTOSH
有別於一般既沙律
呢個沙律有青瓜同青椒,配上香料
仲有生紅蔥作伴,微辣之餘,有陣陣既甜味溢出
好特別,亦都好新鮮

🍕Jebneh And Parsley
睇落去好似好簡單既Pizza
食落去係超級好食
薄脆既手工Pizza,配上濃濃既芝士🧀同清淡既歐芹味
而粒🍅蕃茄仔,可以話係畫龍點晴

🥩Wagyu Beef Short ribs
好開心見到呢個聖誕menus呀
牛魔王既我,當然絕對唔會放過呢個原條牛肋骨啦!
呢個牛肋骨雖然等咗一段時間,但絕對值得等待!
用紅石榴果仁去慢煮舊牛肋骨,最後再上火烤面,
令到牛肋骨既油脂逼晒出黎,仲達到外脆內軟,
帶有果仁香之餘,仲有入口即溶既效果!💥💥大大大大大大推呀!

🍨Bozza
史上最老的雪糕,係香港,我相信除咗呢度
唔會有其他地方食得到!
開心果果仁包住淡淡雲呢嗱味既雪糕
果仁既香脆完完整整地被突出
鐘意食甜品既你,一定唔可以錯過

💁🏻‍♀️其實呢間餐廳個Menus好豐富,仲有好多
中東菜想試下..
等我下次再同朋友黎多次!
餐廳環境裝修都以木色為主,再配埋輕鬆既音樂加柔和既燈光,好有溫暖放鬆既感覺🫶Menu係掃QR code睇,食物種類都好多元化,好多款式都好特別,感覺好新鮮鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95以新鮮既番茄🍅打為醬汁,甜酸味濃郁,芝士粒咬口比較堅實,外皮煎得香噴噴,一咬入口鹹香味十足,配埋醬汁既甜甜酸酸更加味道豐富,食左幾粒芝士都唔會有滯感,反而開左個胃咁🤤香煎法國雞肝佐紅石榴汁 $120雞肝口感比較軟身,吃起來有啲粉粉嫩嫩咁,醬汁偏重口味,仲有2片麵包🥯可以夾住黎食,特別得黎又幾有口感,值得一試👍🏻古法製作摩洛哥煲仔燉煮和牛尾、紅蘿蔔🥕、杏仁和梅乾配中東米飯或小米 $340味道好鮮甜,上面仲有粒鵪鶉蛋,打開左個牛尾煲就可以倒落去一齊食,牛尾勁大碌,勁多肉,煮得勁淋身勁入味勁好味😋,肥瘦肉都有齊,仲要大大舊,啖啖肉,一咬入口勁滿足,估唔到食牛尾都可以滿足到食肉獸既食慾❤️,啲紅蘿蔔🥕甜到好似食緊番薯咁,口感好綿密軟林,都勁好食🤤,米飯🍚好特別,係偏長條型,配上醬汁一齊食好入味,可以完完全全索哂入飯到經典中束甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士 $105上面係開心果粒,外皮係酥皮,一刀切入去既酥脆聲,好

鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95

香煎法國雞肝佐紅石榴汁 $120

經典中束甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士 $105
上面係開心果粒,外皮係酥皮,一刀切入去既酥脆聲,好幸福👂🏻,入面係甜芝士,熱辣辣甜絲絲,口感滿分💯,味道亦好出色,作為結尾非常滿意😍
2022-12-21 146 浏览
經常外出用膳, 有時真係食到唔知食乜好, 今日就去試下特式嘅地中海中東美食!看見餐牌上嘅菜式都很吸引,價錢合理,服務員亦好細心,每道菜放低都會介紹下,等我地對食品多一份了解, 我地叫左:Thahini、Truffle Mushroom 、Sojuk Bucatini及Kanafeh。🌟Thahini沙律菜款式好多,脆口新鮮,酸酸甜甜嘅車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒、雞胸肉絲等,配搭好清新,不錯嘅開胃前菜!🌟Truffle Mushroom Flat呢個黑松露野菌Pizza好足料,餅底做得幾好,唔會太硬,好香脆,味道一流!🌟Sojuk Bucatini秘制辣肉腸好惹味,麵條彈牙, 簡簡單單已經很好吃, 又香又滑,好味。🌟Kanafeh今餐令我比較難忘唧係甜品Kanafeh,第一次食,口感好唔錯!有點似酥皮芝士餡配埋開心果碎,味道有啲似牛角酥,相當驚喜😍佢嘅中東菜都幾特別️,雖然我哋就唔係好識分係咪正宗啦,但食過後覺得好唔錯,可以值得再來試埋其他菜式!
🌟Thahini
🌟Truffle Mushroom Flat
🌟Sojuk Bucatini

🌟Kanafeh
2022-12-19
  • Thahini、Truffle Mushroom Flat、Bread、Sojuk Bucatini及Kanafeh
2022-12-18 116 浏览
Lamees📍土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖平時都好少食中東菜💃土瓜灣近宋皇台站有間出名食中東菜餐廳連裝修都好有中東特色🥗Tabooleh $95中東菜簡而精既沙律用新鮮既小麥碎、意大利番茜、番茄、洋蔥和檸檬混合🍋 再加埋入初榨橄欖油簡單又清新又健康 用黎做前菜好適合🌮Trio Dips Platter Classic $160經典鷹嘴豆泥 烤茄子蓉 黑松露鷹嘴豆泥🍆呢款係經典中東頭盤 配彼得包點埋d包一齊食 麵粉味好香又煙韌 豆泥好滑身 好足料 啖啖都有豆味茄子用加入左bell pepper做調味 好惹味🐥香煎法國雞肝佐紅石榴汁$120香煎左法國雞肝咬開中間有少少粉紅色 生熟度啱啱好雞肝有香味同油香 連埋彼得包點返啲汁超正🐏乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律和薄荷青瓜醬$460又令人驚艷既菜式經過熟成嘅羊肉又Juicy又有咬口 煮到仲有肉汁 可以同埋下面嘅火箭菜一齊食覺得油膩嘅可以點青瓜醬 平衡返

Lamees

🐏乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律和薄荷青瓜醬$460
又令人驚艷既菜式
覺得油膩嘅可以點青瓜醬 平衡返

2022-12-15 123 浏览
🇹🇷我自從去過土耳其一次之後,就經常喺香港搵唔同嘅中東餐廳去懷緬過去😚今次搵食搵到土瓜灣,超級期待可以食返土耳其正宗食物嘅味道!IG Follow @foodie.mama_hk仲有環境同埋食物影片睇添😍🥗FETTOSH $90常見中東沙律,撈出嚟嘅橄欖油及醋比例好好,配上酸酸甜甜嘅車厘茄、青瓜、羅馬生菜、青椒,仲有少少紅石榴👍🏻開胃之選!🫓HUMMOS | PITA BREAD $90食中東野一定要食鷹嘴泥配Pita bread,係我致愛❤️味道較咸,但配包剛剛好。兩個人食,胃置有限,不過下次想試埋其他味道😝🥦BRUSSELS SPROUT $95Starter order咗抱子甘,吱少少檸檬汁落去,好惹味!🧆ARABIC BBQ- CHICKEN SHISH TAWOOK $220成個月光寶盒咁上,仲有粒炭喺底,2串雞肉配烤薯仔、Pita bread!Super打卡able😚肉質嫩滑,點Garlic sauce and chilli sauce好perfect!個辣醬係真辣醬,大家小心啲點🤣 烤薯仔真係好入味超級好食!仲有一串烤洋蔥、青椒,好甜😋🧈KANAFEH $95我係為咗呢個正

IG Follow @foodie.mama_hk
仲有環境同埋食物影片睇添😍

🥗FETTOSH $90

🫓HUMMOS | PITA BREAD $90

🥦BRUSSELS SPROUT $95

🧈KANAFEH $95
我係為咗呢個正宗中東甜品而來,係我喺土耳其一試難忘嘅dessert!So far未喺香港中東餐廳食過一樣味道嘅dessert! 甜品係用甜芝士炸出嚟,上面鋪滿開心果碎,脆脆甜甜😋切開拉開有拉絲!誠意推介大家如果想知中東甜品口味,order呢個就對了🤣

😋人均$325
見到佢仲有好多份量超大嘅OVEN ROASTED MEAT,2個人真係食唔晒,所以我suggest一班friend嚟食可以試多啲其他款式嘅嘢👍🏻值得再encore呀!

2022-12-15
  • KANAFEH
2022-09-30 1386 浏览
朋友帶我出嚟見識下,走咗去土瓜灣食地中海菜,之前真係未嘗試過,估唔到土瓜灣竟然有地中海菜食。裝修具特色,但舖頭地方不大。中午只有一個餐牌選擇免治和牛丸子伴青醬蕃茄 $110牛肉很紮實,有手打肉丸的質感,意粉就是普通的蕃茄意粉。羊架伴迷迭香汁配意粉🍝 $120羊架香軟嫩滑,沒有羊臊味意粉配上迷迭香汁,非常好入口,是意外中的好食。香烤雞肉伴青醬配烤薯仔 $85不得不說雞肉配這個汁醬非常好食,汁有洋蔥🧅香草,酸中帶香。烤薯仔香脆內軟,配上香草,又是另一番風味👍🏻蕃茄牛肉醬配米飯 🍚 $105蕃茄牛肉,味道帶有蕃茄香味,香草味濃非常好下飯。餐飲可以選擇花茶,或者咖啡,花茶味道特別,不是個個人能夠接受。還是選擇咖啡好了,咖啡可以選擇純黑咖啡,或者奶泡咖啡, 奶泡打得很香滑,咖啡味香,竟然比出邊一般的咖啡香濃好味。地中海特色甜品芝士餅$95滿滿的開心果仁,鋪在外脆內糯的芝士餅上,芝士餅味道香,芝士味濃烈,非常特別。四個午餐+1個甜品埋單500多元,價錢不算便宜,但係食物頗具特色。而且以地中海菜的價錢來說,真的不算貴了,但聽聞晚上有烤肉和其他更多具有特色的地中海菜。侍應和廚師都是外國人,說話很細聲,

裝修具特色,但舖頭地方不大。

中午只有一個餐牌選擇

免治和牛丸子伴青醬蕃茄 $110
牛肉很紮實,有手打肉丸的質感,意粉就是普通的蕃茄意粉。

羊架伴迷迭香汁配意粉🍝 $120
羊架香軟嫩滑,沒有羊臊味
意粉配上迷迭香汁,非常好入口,是意外中的好食。

香烤雞肉伴青醬配烤薯仔 $85
不得不說雞肉配這個汁醬非常好食,
汁有洋蔥🧅香草,酸中帶香。
烤薯仔香脆內軟,配上香草,又是另一番風味👍🏻

蕃茄牛肉醬配米飯 🍚 $105
蕃茄牛肉,味道帶有蕃茄香味,香草味濃
非常好下飯。

餐飲可以選擇花茶,或者咖啡,
花茶味道特別,不是個個人能夠接受。

地中海特色甜品芝士餅$95

侍應廚師都是外國人,說話很細聲,我們落完order後,後來了一個香港的女孩子,用廣東話幫重複一次所落的order,那個女孩子非常之有禮貌,感覺親切。
之前見OpenRice上有人說服務的態度很差,但這一次lunch又不覺得侍應們的態度差,但是有為很高的外國男侍應,說話實在太細聲,感覺非常怕羞。

這次地中海菜的體驗感覺不錯,有機會會來一次晚餐,體驗一下其他不同的菜式。

2022-08-21 1131 浏览
Beef Short Ribs $680牛肋骨重量足足有1.5kg,非常適合2-3人分享。牛肋骨以24小時低溫慢煮,再將表面烤到焦脆,切開牛肉,看到明顯的分層,肉質粉嫩柔韌,飽滿的肉汁和肥美的油筋,蘸點燒烤醬,酸甜帶點辣意,增加了牛肋肉的風味。Rabbit Leg & Cous Cous $220 法國野兔脾,脂肪和膽固醇的含量特別低,烤好的兔脾肉一撕就裂,一條條兔瘦肉絲,吃起來沒有很油潤,略微緊實帶嚼勁的口感,味道一點兒也不羶。Cous Cous是由粗麵粉製造,黃色小顆粒的麵糰,沒有特別的味道。Octopus $120八爪魚腳先經過鹽水慢煮,加入檸檬、蒜粒、橄欖快炒,口感柔嫩不韌,十分入味,橄欖油及蒜香味配上橄欖,味道協調均勻,口感更豐富。
Beef Short Ribs
Beef Short Ribs $680
Rabbit Leg & Cous Cous
Rabbit Leg & Cous Cous $220
Octopus $120
Beef Short Ribs
Octopus
🚦Lamees(土瓜灣)終於搭屯馬綫🌞嚟到土瓜灣嘅一間中東菜平時都係去港島先會食到,估唔到都有一間開得咁偏僻嘅中東菜😳入面嘅店員同廚師都係外國面孔,要用English communicate🤌🐑Double Lamb Burger🐑$957/10【漢堡形狀的Kebab】漢堡包其實同平時食開嘅差唔多冇特別中東嘅風味🧆可能係個羊肉比較特別羊肉嘅味道好香,同芝士好夾🧀不過自家製嘅漢堡扒比較薄🥸唔乾,但唔會食到多肉汁嘅feel蔬菜係新鮮嘅,不過洋蔥比較散,我覺得味道太強烈🧅個包好soft好好食!連埋佢嘅醬汁,我會話係kebab in a burger咁🤔味道上唔係好特別,$100我覺得太貴🤑整體6/101️⃣本身你都期望食到中東菜,會係特別嘅一餐,結果係冇lunch set😣唯一嘅漢堡包餐都冇乜特色,所以都幾失望😿短期內未必回訪了2️⃣A la carte餐牌好多選擇,不過都係比較貴,適合夜晚飯多人聚餐3️⃣今次嘅服務體驗真係唔好,個侍應完全一句嘢都冇講過😅係一句OK都冇🥲坐低又冇水,冷氣吹到正一正,唔係幾好4️⃣環境唔錯,唔會太嘈,而且算係有足夠嘅空間,裝修幾靚之餘,有啲異國風嘅音樂,個vibe is ch
🚦Lamees(土瓜灣)
終於搭屯馬綫🌞嚟到土瓜灣嘅一間中東菜
平時都係去港島先會食到,估唔到都有一間開得咁偏僻嘅中東菜😳

🐑Double Lamb Burger🐑$95
7/10
【漢堡形狀的Kebab】
漢堡包其實同平時食開嘅差唔多
冇特別中東嘅風味🧆
可能係個羊肉比較特別
羊肉嘅味道好香,同芝士好夾🧀
不過自家製嘅漢堡扒比較薄🥸
唔乾,但唔會食到多肉汁嘅feel
蔬菜係新鮮嘅,不過洋蔥比較散,我覺得味道太強烈🧅
個包好soft好好食!
味道上唔係好特別,$100我覺得太貴🤑

整體6/10
4️⃣環境唔錯,唔會太嘈,而且算係有足夠嘅空間,裝修幾靚之餘,有啲異國風嘅音樂,個vibe is chill~

🔖如果鍾意我嘅分享就follow我啦💌
2022-05-21
2022-06-10 1238 浏览
黎到土瓜灣搵食,發現一間裝修別致嘅地中海菜,見唔少人會黎食兔肉,不過我同朋友都唔食兔兔,冇叫到🥺Andalusia Octopus Linguine $195推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️好大一條腳 外脆內軟好香蒜蓉同橄欖油味😋亦係地中海菜嘅 招牌菜之一Trio Dips Platter $160推介度:⭐️⭐️⭐️係一碟暖暖既麵包配三款口味既醬有扁嘴豆,烤茄子同黑松露扁嘴豆醬個醬好滑 夠濃味Wagyu Beef Tagine 配中東米飯或小米 $260推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️用煲仔慢煮嘅和牛,鵪鶉蛋,薯仔同棗個牛好入味好冧😚焗黑松露奶油通心粉$180推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️奶油超香濃 岩哂鍾意creamy食物既我🤣甜品Kanafeh $95推介度:⭐️⭐️⭐️外面係一層脆同一絲絲嘅酥皮包住甜嘅芝士上面有啲開心果碎芝士味好香,個人覺得偏甜同埋有點濟 🙈勝在夠特別 可以一試

好大一條腳 外脆內軟
好香蒜蓉同橄欖油味😋
亦係地中海菜嘅 招牌菜之一

Trio Dips Platter $160
推介度:⭐️⭐️⭐️
係一碟暖暖既麵包配三款口味既醬
有扁嘴豆,烤茄子同黑松露扁嘴豆醬
個醬好滑 夠濃味

推介度:⭐️⭐️⭐️⭐️
用煲仔慢煮嘅和牛,鵪鶉蛋,薯仔同棗
個牛好入味好冧😚

焗黑松露奶油通心粉$180
奶油超香濃 岩哂鍾意creamy食物既我🤣

甜品Kanafeh $95
推介度:⭐️⭐️⭐️
外面係一層脆同一絲絲嘅酥皮包住甜嘅芝士
上面有啲開心果碎
芝士味好香,個人覺得偏甜同埋有點濟 🙈
勝在夠特別 可以一試
2022-05-25 1220 浏览
三人行的意思, 除了是說我和兩位好友, 一共三個麻甩佬來進餐外, 也代表著餐廳負責運作的, 驟眼見到, 就只有廚師和兩位負責門面的同事. 可以預期的是, 落餐廳, 煮食去到送上餐枱也要花點時間, 既然來到中東餐廳, 就放下急促的步伐, 跟隨着餐廳的節奏就是. 這裡的菜式說是中東, 但種類相當多元化, 例如是巴勒斯坦的砂鍋雞飯, 烤西班牙八爪魚, 中東的經典烤肉串, 還有烤慢煮羊架, 當然少不了經典而健康的鷹嘴豆泥, 舌頭游走了整個地中海區域呢!餐廳菜式的定價不便宜, 但吃到的是出面吃不到的心意, 像是烤肉串連同烤爐一起上, 內裡還有燃燒着的精碳, 除了保暖更有碳香, 羊肉和雞肉之中以後者更為出色, 沒有雞皮但烤得外脆內嫩, 醃料香甜微辛, 佐酒一流. 烤爐看起來很有質感, 印有”Lamees”的名字更有代表性. 同樣的雞肉料理, 有砂鍋雞飯, 雞胸肉實而不韌, 汁料微辣而鹹鹹酸酸, 配以香料飯, 味道層次豐富, 但一點也不膩.西班牙八爪魚吃起來口感外彈內稔, 半生熟的狀態而不死實, 用上檸檬蒜蓉孜然汁, 酸味為主導然後是微辛, 既能提鮮也能開胃. 羊架慢煮後再烤, 脂肉層次分明, 油香

西班牙八爪魚吃起來口感外彈內稔, 半生熟的狀態而不死實, 用上檸檬蒜蓉孜然汁, 酸味為主導然後是微辛, 既能提鮮也能開胃. 羊架慢煮後再烤, 脂肉層次分明, 油香羶香平均, 肉汁和羊油浸在底下的火箭菜, 與其本身的甘味結合, 有意想不到的化學作用呢!

Lamees is a Middle East restaurant in HK provide variety of dishes. The shish, the barbecued meat, is really nice. Besides the texture and taste are excellent, the availability of barbecue pit can maintain the temperature and freshness of meat. The chicken rice with casserole is nice too, with the soft texture of chicken breast and sour flavor, it is health but tasteful. The octopus is spongy outside and soft inside, just like eating sashimi but with excellent grill flavor outside.