👩🏻🧑🏻👧🏻今日約左幾位朋友一齊食晚飯,大家不約而同話想試試一D特別既菜式,咁我就上網揾下睇睇下發現有間地中海菜好似好吸引咁,就book左去食入到餐廳,睇左個menu,有好多都想食,心大心細,最後我地都係問左waiter,佢好熱心咁推介左幾個菜色俾我地 最後我地揀左以下幾個菜,可以話係喜出望外😍😍💙🥗小扁豆沙律 LENTIL呢個沙律既味道好待別,絕對唔似係香港食過沙律既味道,好清新,睇落就好似普通沙律加D檸檬汁同olive oil,但佢有種難以形容新鮮既香草味,真係好fresh💙🥙香煎法國雞肝佐紅石榴汁 KIBDEH - CHICKEN LIVER法國雞肝可以配Pita Bread或就咁食都可以,個紅石榴汁加埋少少洋蔥煮得好香濃,酸酸甜甜咁令到雞肝食落口唔會膩而且雞肝唔會煮得過時變到硬左,濃郁既油雞肝香配搭呢個汁非常match💙🍝絲綢之路羊肉意粉 SILK ROAD RIGATONI & LAMB睇menu個時見到呢個意粉寫住- 阿拉伯商人旅遊到中國的一個故事,感覺佢似係好有歷史的菜色呢個意粉係用羊里脊肉撕碎再加上有甜椒、孜然既汁煮的,味道好重香料味,有少少辛辣,非常好食💙🐟白芝麻醬焗
睇睇下發現有間地中海菜好似好吸引咁,就book左去食

最後我地揀左以下幾個菜,可以話係喜出望外😍😍

🥗小扁豆沙律 LENTIL

💙
🐟白芝麻醬焗鱸魚伴薯仔塊 SAMKEH - WHOLE SEA BASS

非非非常推薦呢碟魚,個人值得一試
鱸魚烤到恰到好處,外皮焦香,肉質鮮美細緻,無腥味
個白芝麻醬係唔算係濃味,係淡淡creamy的口感,加埋鱸魚一齊食都唔會搶走鱸魚既香味
薯仔塊簡直係畫龍點睛,我覺得好食過條魚

💙
🍤海蝦球伴香辣黃薑熏飯 RED SEA MAGIC SHRIMP RICE

黃薑熏飯黎講不過不失,感覺有少少似平時食煙熏腸既香味

🥧甜品 KANAFEH

店員話呢個係約旦signature 既甜品,可以當係香港既波蘿包咁既地位
佢係將filo pastry酥皮切絲再包住芝士加埋糖焗,外面甜甜脆脆既一絲絲既口感再加埋拉絲既芝士,十級美味,個人好喜歡,但有D朋友略嫌芝士味太濃

仲有好多菜式想食,下次要叫多D朋友一齊去先可以食多幾款😋😋😋