土瓜灣原來有間充滿異國風情的地中海餐館ᰔᩚ 周遭的磚牆&民族風咕𠱸都好有中東風味.ᐟ‪‪.ᐟ主打多款特色地中海菜 食物質素頗高質且正宗好似好少可吃到這類型的料理 幾有驚喜偶爾轉一轉口味都很不錯 蠻推介的( •̤ᴗ•̤ )♡.▫octopus $150八爪魚開胃前菜屬於熱食頭盤( ¨̮ )用左蒜蓉孜然汁去烹調 充滿蒜香好惹味肉身好爽彈又唔會好韌 口感很不錯 而且肉身都唔會好dry~.▫Hummos b lamb $120中東菜既醬料比較特別有地道風味 ( ˃ ᵕ ˂ )有多款特色dips可選 每款都會配上彼得包.ᐟ‪‪.ᐟ將羊肉粒沾上dips後放入彼得包一口吃口感頓時好飽滿 包身好煙韌有啲似薄餅羊肉軟腍帶肉汁 配上香料&pine nuts 味道更香濃 鷹嘴豆泥軟滑到好似忌廉咁creamy夾雜豆香 剛好平衡返羊肉的膩感.▫desert rose Wagyu beef Tagore $340用古法製作摩洛哥烹煮和牛(ᯅ̈ )質地好軟腍有牛香 醬汁好香濃帶有小小酒香牛牛食落好入味juicy再加埋鵪鶉蛋落去好有風味!飯類用上中東米飯粒粒分明好地道 撈飯食有啲似中東版咖哩同樣好夾好涮咀配料仲有薯仔胡蘿蔔
土瓜灣原來有間充滿異國風情的地中海餐館ᰔᩚ
周遭的磚牆&民族風咕𠱸都好有中東風味.ᐟ‪‪.ᐟ

主打多款特色地中海菜 食物質素頗高質且正宗
好似好少可吃到這類型的料理 幾有驚喜
偶爾轉一轉口味都很不錯 蠻推介的( •̤ᴗ•̤ )♡
▫octopus $150
octopus

八爪魚開胃前菜屬於熱食頭盤( ¨̮ )
用左蒜蓉孜然汁去烹調 充滿蒜香好惹味

肉身好爽彈又唔會好韌 口感很不錯
而且肉身都唔會好dry~

▫Hummos b lamb $120
Hummos b lamb

中東菜既醬料比較特別有地道風味 ( ˃ ᵕ ˂ )
有多款特色dips可選 每款都會配上彼得包.ᐟ‪‪.ᐟ
將羊肉粒沾上dips後放入彼得包一口吃

口感頓時好飽滿 包身好煙韌有啲似薄餅
羊肉軟腍帶肉汁 配上香料&pine nuts
味道更香濃 鷹嘴豆泥軟滑到好似忌廉咁creamy
夾雜豆香 剛好平衡返羊肉的膩感

desert rose Wagyu beef Tagore

用古法製作摩洛哥烹煮和牛(ᯅ̈ )
質地好軟腍有牛香 醬汁好香濃帶有小小酒香
desert rose Wagyu beef Tagore

牛牛食落好入味juicy再加埋鵪鶉蛋落去好有風味!

飯類用上中東米飯粒粒分明好地道
撈飯食有啲似中東版咖哩同樣好夾好涮咀
配料仲有薯仔胡蘿蔔等~
Cake el Tamir

▫Cake el Tamir $120
蜜棗蛋糕有啲似brownie咁fudgy
跟雲呢拿雪糕好搭 同時又唔會太甜
還加了biscoff增加脆脆口感·͜· ♡
2K
2023-02-15 58 浏览
在香港居住真的是美食天堂,因為來自各國的廚師,都會在香港開設餐廳,不需要往外地,便可以享受世界美食。Dry Aged Lamb Rack Reash $460(4pcs),經過熟成處理的羊鞍,羊肉味道更濃郁,不但沒有臊味,肉質軟淋可口,脂肪甘香無比,加上外皮香脆,這個羊肉實在烹調得很不錯。不過由於這個羊鞍的脂肪比較豐富,所以吃多了便覺得有有點油膩感,但是廚師在碟邊加上了乳酪和墊底的火箭菜,便可以減少油膩感。Jalapeño 墨西哥辣椒雜果仁醬$115, 這個雜果仁醬的吃法時,將上雜果仁醬放滿彼得包內,然後大口大口地吃,享受這帶點微辣的開胃前菜。Hallumi cheese 鐵板煎著名中東鹹香芝士 $95,中東鹹香芝士的口感有點像素食肉類,煙煙韌韌,配上酸酸辣辣的醬汁,是一道必點的開胃前菜。Cauliflower Steak 椰菜花扒$85,椰菜花味道香甜,經過煎香之後,帶出了蔬菜的鮮味,再加上橄欖油的香氣,是素食者的最佳選擇。阿拉伯乳香膠雲呢拿雪糕配開心果碎 $65,原來阿拉伯的雲呢拿雪糕甜度適中,加上開心果碎的爽脆口感,作為飯後甜品最適合不過。

香港既中東菜選擇真係好有限除左之前食評出過兩間外都無乜其他吸引直至搵到呢間係土瓜灣既Lamees(≖֊≖)來自約旦既大廚除左擅長中東菜仲對地中海菜系甚有認識所以Lamees既menu選擇都幾多同特別我地最後選擇困難 交比餐廳拍板.ᐟ‪‪‬店員問完我地有冇敏感同唔食既野之後我地就乖乖地等呢個神秘既omakase體驗( ͡° ͜ʖ ͡°)◦ Spicy Trio第一款就係中東菜必食既hummus同pita bread餐廳見我地食辣就揀左呢款比較特別既比我地試除左香辣鷹嘴豆泥 另外兩款係jalapeño雜果仁醬同paprika雜果仁醬各款風味都好突出兼有辣勁 中意佢果仁醬仲咬到粒粒一款醬裝滿一個迷你pita bread岩岩好( ˃ ᵕ ˂ )◦ Kibdeh Chicken Liver將法國既雞肝香煎後配合紅石榴汁 然後原個pan上一上菜好香 雞肝煎得較熟 表面既香料變得香口 配埋微微酸甜既汁好夾◦ Warak Enab店員介紹佢為中東糯米雞 但 佢係連埋塊葉食架( Ꙭ)!塊葉係vine leave 有種帶薄荷既清新 入面再釀左啲香料飯真心有趣 真係唔係餐廳推介都唔會識試呢啲地道野◦ Arnab
香港既中東菜選擇真係好有限
除左之前食評出過兩間外都無乜其他吸引
直至搵到呢間係土瓜灣既Lamees(≖֊≖)
來自約旦既大廚除左擅長中東菜

各款風味都好突出兼有辣勁 中意佢果仁醬仲咬到粒粒

◦ Kibdeh Chicken Liver
將法國既雞肝香煎後配合紅石榴汁 然後原個pan上

◦ Warak Enab
店員介紹佢為中東糯米雞 但 佢係連埋塊葉食架( Ꙭ)!
真心有趣 真係唔係餐廳推介都唔會識試呢啲地道野

◦ Arnab - Rabbit Leg
焗法國野兔脾用橄欖油 紅蔥 蒜蓉同香料醃製 再拎去焗
最後配中東米飯同薄荷蕃茄汁
係一個出奇地幾清新既主菜
兔肉初初食落似雞肉 愈近骨肉質就愈稔
中東米飯仲加左啲短意粉去增加口感 好有心思
(嗚 但食完兔兔有啲罪疚感)

◦ Kanafeh

佢仲係好有禮貌 又會介紹番菜式⸜ ෆ ⸝‍

#lastbitematters
#lastbitematters_tokwawan
2023-02-13 35 浏览
📌LAMEES 土瓜灣隱世地中海菜,店內佈置充滿異國風情,餐牌主打特色地中海菜式,上菜時店員用心介紹每道菜嘅特色🤗誠意滿滿❤️✴️Hummos 經典鷹嘴豆泥鷹嘴豆泥係地中海菜入面嘅經典前菜🍴唔係好多地方食得到🥹質感順滑creamy放入彼得包食 豆香同橄欖油香令人回味✴️Hallumi Cheese 鐵板煎中東鹹香芝士 芝士偏煙韌 口感幾特別 以蔬菜同蕃茄為主的醬汁鹹香惹味 配上紅酒絕對係perfect match🍷✴️Falafel 酥炸香脆雜豆仁餅伴芝麻醬外層香脆 內裡係綿滑嘅雜豆茸加上特式芝麻醬 係個唔錯嘅開胃小食✴️Lamb Tenders Shokaf 澳洲天然羊肉串打卡必點📸羊肉串羊羶味適中配有香辣醬同白芝麻醬🍖各有風味伴碟的烤洋蔥🧅青椒🫑同蕃茄仔感覺清新另外仲有外脆內軟嘅烤薯仔🥔連配菜都做得好出色✴️Kanafeh一道經典的中東甜品🥧外層焗至酥脆內裡係軟糯的甜芝士,煙煙韌韌有啲似麻糬食落濃濃芝士香 仲有開心果碎點綴,口感豐富✨
📌LAMEES

伴碟的烤洋蔥🧅青椒🫑同蕃茄仔感覺清新
另外仲有外脆內軟嘅烤薯仔🥔連配菜都做得好出色

✴️Kanafeh
一道經典的中東甜品🥧外層焗至酥脆
內裡係軟糯的甜芝士,煙煙韌韌有啲似麻糬
食落濃濃芝士香 仲有開心果碎點綴,口感豐富✨
2023-02-13 23 浏览
The best lebanese and Mediterranean restaurant in Hong Kong ! Super tasty food and great service in a cozy and “tango” atmosphere. They have the best hummus and knafeh in all of Hong Kong and probably the best I’ve had in all east Asia. Made with love and great ingredients ! The hummus was very good and freshly made with just the right amount of olive oil and there was even a truffle hummus ! Aioli Pasta was not too oily, and filled with very tasty tomatoes and vegetables. The kanafeh was perfectly crisp, sweet and a little bit salty, with all three tastes perfectly balanced.
2023-02-05
  • KANAFEH
閨蜜約我去土瓜灣食飯,佢話有間幾特別嘅中東/地中海菜餐廳,想帶我去試吓,有咁貼心嘅閨蜜,我就開開心心出發去~💃閨蜜叫咗幾樣食物一齊分享:🌿Warak Enab $85呢個菜式中文名叫「迷您中東素糯米雞 葡萄葉釀飯」,Warak Enab 就係用葡萄葉 包住 碎肉或米飯或香料,多個世紀以來一直係中東美食的一部分,不過 釀葡萄葉的起源係未知的;呢間餐廳嘅「葡萄葉釀飯」酸酸哋,除咗米飯仲加有紅、青甜椒🫑、芫荽🌱、同埋其他香料,清新又開胃😋。🐓Kibdeh Chicken Liver $120菜式中文叫「香煎法國雞肝佐紅石榴汁」,而名字中嘅Kibdeh,通常係以肝臟配洋蔥、大蒜、歐芹和許多香料煮成,在中東美食中很受歡迎;餐廳以 法國雞肝 作為主要材料,煎得非常香口,雞肝都幾滑,配以 洋蔥碎🧅、香葉🌿、香料,食落口感有層次。🐟Whole Baby Seabass $480「白芝麻醬焗鱸魚伴薯仔塊」:鱸魚成條上,新鮮肉質結實,最特別係嗰個奶白色嘅白芝麻醬汁,煮得好滑好香好味,配鱸魚食出奇地夾。🍰Cake El Tamir $120「蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅」:蜜棗蛋糕配凍冰冰嘅雲呢嗱雪糕🍦,又唔

閨蜜叫咗幾樣食物一齊分享:

🌿Warak Enab $85

🐓Kibdeh Chicken Liver $120

🐟Whole Baby Seabass $480

🍰Cake El Tamir $120
「蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅」:蜜棗蛋糕配凍冰冰嘅雲呢嗱雪糕🍦,又唔算好甜,作為飯後甜品感覺清新又幸福💕。

很喜歡這餐廳,幾特別,餐廳仲成晩都播放西班牙🇪🇸歌曲🎼,好聽又輕鬆~💃
R先生成日都話要搵啲特別野食,所以就四圍搵下有咩特別野好食,無意中發現到Lamees呢間餐廳,見自己又冇食過地中海菜,於是就決定try try佢🤪坐低之後就睇下有咩想試,之後就叫左下列既菜式:-Jordanian Winter Soup (有機小扁豆湯伴脆餅)-Zucchini (蒜蓉檸檬烤翠肉瓜)-Spicy Lovers (香辣蘸醬拼盤)-Samkeh - Whole Sea Bass (白芝麻醬焗鱸魚伴薯仔塊)有機小扁豆湯伴脆餅 – 首先黎既係扁豆湯,係香港好少地方飲得到,聞落去已經聞到好濃烈既扁豆味,飲落去亦非常濃,好鍾意呢種味道🥰蒜蓉檸檬烤翠肉瓜 – 菜上黎時,睇落去同平時既燒翠肉瓜冇咩分別,但食落去既時候,但聞落去有陣濃烈既蒜蓉味,食落去緊係有新鮮清甜既味道,檸檬味亦都慢慢滲出黎,唔錯👍香辣蘸醬拼盤 – Carton就唔係好食得辣,但係R先生見到就大愛,所以佢食左大半,拼盤分別有香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬同煙燻甜椒香辣雜果仁醬,我最鍾意既係煙燻甜椒,因為辣得黎都有啲甜味,加上有彼得包,唔會1入口就辣到飛起,辣係慢慢滲出黎,雖然Carton唔食得辣,但都試得曬3個醬,非

坐低之後就睇下有咩想試,之後就叫左下列既菜式:

-Zucchini (蒜蓉檸檬烤翠肉瓜)
-Spicy Lovers (香辣蘸醬拼盤)

香辣蘸醬拼盤 – Carton就唔係好食得辣,但係R先生見到就大愛,所以佢食左大半,拼盤分別有香辣鷹嘴豆泥、墨西哥辣椒雜果仁醬同煙燻甜椒香辣雜果仁醬,我最鍾意既係煙燻甜椒,因為辣得黎都有啲甜味,加上有彼得包,唔會1入口就辣到飛起,辣係慢慢滲出黎,雖然Carton唔食得辣,但都試得曬3個醬,非常好食😋

白芝麻醬焗鱸魚伴薯仔塊 - 動森釣鱸魚就釣得多,食大既鱸魚就食得多,但係BB版既鱸魚就真係未食過,我同R先生都覺得好新鮮,食落去除左新鮮,魚肉亦都好嫩滑,骨亦都唔多,岩左啲怕有骨既朋友,。白芝麻醬配落薯仔好夾,對於鍾意食魚同薯仔既Carton,呢個菜真係唔可以錯過👻

本來話唔飲酒既我地,終於忍唔住,要叫生啤飲🤣R先生叫左Inedit ,而我叫既係Estrella,2隻牌子都好好飲,但唔同既係Estella 係比較甜身既,如果鍾意甜既就要揀Estella👍

總結:土瓜環對於我黎講係比較人口老化既平民區,但係餐廳既設計、菜式令到我覺得,平民區都會有好西食,所有野感覺都好新鮮,所以大家有興趣真係要黎試1試🥰
2023-01-10
  • Samkeh - Whole Sea Bass
2023-02-10 33 浏览
唔知原來土瓜灣有間地中海菜餐廳~餐廳裝修好有特色 氣氛好好 仲會播當地嘅音樂🎶🍽️Trio Dips Platter - Classic $160呢個前菜有三款鷹嘴豆泥(經典、烤茄子蓉同埋黑松露味)另外會配埋一份Pita Bread點嚟食。經典款鷹嘴豆泥帶有淡淡嘅豆香 食落有少少似栗子蓉 口感好綿滑😍橄欖油亦增添咗香氣 配埋烘熱咗嘅pita bread一流🤤🍽️Octopus $150八爪魚食落好軟滑🐙一啲都唔韌 完全食唔到腥味 配埋橄欖油 蒜蓉 同橄欖令味道清新 仲有淡淡嘅檸檬香味🍋🍽️Desert Rose - Wagyu Beef Tail Tagine $340店員教我哋食之前要將生鵪鶉蛋放入個煲到 和牛牛尾份量好多👍🏻 入面仲有紅蘿蔔 杏仁同梅乾 經過燉煮骨同肉好易就分開咗 食落好軟嫩 好入味 同爽口嘅中東米好夾🍽️Kanafeh $105呢個係一款經典中東甜品~外層酥皮烤到金黃鬆脆 佈滿開心果 內裡包著甜芝士 仲有得拉絲🤤食落偏甜但唔會好膩 唔好睇佢好似好細舊但食完好飽 下次去會再encore!!

Trio Dips Platter  -  Classic

🍽️Octopus $150

🍽️Kanafeh $105
Trio Dips Platter  -  Classic
  • Trio Dips Platter
2023-02-10 35 浏览
呢間餐廳位於土瓜灣北帝街附近,座位分室內同戶外,戶外位置有咕既中東木質座椅,座位舒適播放柔和浪漫有情調既音樂,呢度既食物比較特別,我地叫左鷹咀豆配夾餅小食夾餅香脆熱辣辣,夾餅細細塊點埋個醬黎食好特別,另外叫左一份蒜蓉醬孜然粉薄餅,薄餅既孜然味香濃加埋白色細細點既蒜蓉醬一齊食既,主食叫左一碟羊肉圓條通粉,羊肉切粒好煙韌,通粉配埋蕃茄醬汁好入味,小編最愛甜品外脆內軟芝士涵料加想表面既開心果碎,加上一杯黎巴嫩紅酒配紅肉岩晒,仲有洛神花花茶酸甜醒胃,所有食物即叫即煮制作需時,需耐心等候,食物保證新鮮。
2023-02-09 28 浏览
近排搵緊有咩特別野食,得出既結論係平時食野都算多元化,但係地中海中東菜又真係好似冇咩點食過🥲所以就周圍搵下邊度有地中海菜食😂呢間餐廳成個環境都裝修得幾有中東地中海風味,播住聽吾明既歌😂又有户外位,幾chill,重點係職員服務態度相當好,又nice,問佢野食食法都會好悉心咁講解比我地聽.👁‍🗨鷹嘴豆泥伴羊肉(8/10)💲120.➰最最最鍾意同推介既一個前菜‼️成件事好有中東地中海既味道同感覺之外,味道真係吾錯🤩打開好似袋咁既彼得包,放入沾滿哂橄欖油既羊肉粒,再沾大量又香豆味又滑身creamy既鷹嘴豆泥,真係可以食好多個都得呀😂味道好配搭,羊肉嫩身又冇騷味😋.👁‍🗨 有機藍青口(7.5/10) 💲235.➰只係用左初搾既橄欖油,海鹽同埋檸檬汁去烹調既藍青口,打開個蓋就已經聞倒好鮮好Raw既青口味🤣初初食面頭果啲冇咩掂倒橄欖油同檸檬汁既青口,食落真係好純粹鮮甜既青口味,撈勻後層次多左,陣陣檸檬汁味令青口既鮮味更突出,每隻青口都有番咁上下大細,仲要50g 兩個人食夠哂滿足😇.👁‍🗨 法國野兔脾配中東米飯(7/10)💲170.➰兔脾🐇係香港真係好少見好罕有🥲兔脾睇落同食落同雞脾好似,肉質都嫩身吾鞋

👁‍🗨鷹嘴豆泥伴羊肉(8/10)💲120

👁‍🗨 有機藍青口(7.5/10) 💲235

👁‍🗨 法國野兔脾配中東米飯(7/10)💲170

➰兔脾🐇係香港真係好少見好罕有🥲兔脾睇落同食落同雞脾好似,肉質都嫩身吾鞋😂配上幼長帶有香味既中東米,撈埋碟上面既薄荷蕃茄醬,幾開胃,個醬汁都略帶中東感,想試兔肉既可以一試🤪
👁‍🗨Kanafeh (7.5/10)💲95

➰呢個甜品期待左好耐😂佢外層係酥皮,入面包住啲拉絲既甜芝士,面頭就鋪左粒粒開心果碎😊上枱時熱辣辣好香酥皮味,但係食落芝士味吾太出,整體都比較甜同埋有啲油膩🥲不過味道係好香吾錯既,離到點都要食下呢個中東經典甜品
🔛 整體評分(7.5/10)
2023-02-09 78 浏览
最近好鍾意探索土瓜灣嘅餐廳 有日行行下行到Lamees門前一睇門口嘅裝修格局 就知道佢與眾不同於是就決定試試佢!入到去 店內嘅裝潢就令我更為驚歎不已好似去咗古堡咁 好有旅行嘅感覺一睇menu 入面嘅中東菜式對我嚟講都好陌生就揀咗幾樣試一試~而好似門外貼着嘅memo"Quality food takes time, be patient"一樣每一道菜都係廚師即叫即烹調 絕對係慢工出細貨等待期間 我又可以同朋友慢慢聊計 度過咗愉快嘅時光~Jalapeño 墨西哥辣椒雜果仁醬 配彼得包($115)果仁醬食到粒粒果仁碎 仲有原粒杏仁 口感豐富 食到後面開始覺得辣🤣但食得辣嘅朋友絕對可以接受第一次食彼得包 原來係將啲果仁醬放入包中央好似手袋般「袋」住啲醬初初以為4塊包唔會用得晒啲果仁醬 但原來食食下愈食愈多🤣Hallumi Cheese 鐵板煎著名中東鹹香芝士 ($95)呢個芝士味道唔似一般食開嘅芝士 口感係似雞肉 相當特別加上番茄、三色椒食用 又另有一番風味Wagyu Beef Short ribs 無酒精紅酒燉煮一支骨和牛肋骨($380)牛肋骨肉質非常軟嫩亦十分juicy 肉味濃郁 好好味😋
最近好鍾意探索土瓜灣嘅餐廳 有日行行下行到Lamees門前
一睇門口嘅裝修格局 就知道佢與眾不同
於是就決定試試佢!

入到去 店內嘅裝潢就令我更為驚歎不已
好似去咗古堡咁 好有旅行嘅感覺

一睇menu 入面嘅中東菜式對我嚟講都好陌生
就揀咗幾樣試一試~

每一道菜都係廚師即叫即烹調 絕對係慢工出細貨
等待期間 我又可以同朋友慢慢聊計
度過咗愉快嘅時光~

Jalapeño 墨西哥辣椒雜果仁醬 配彼得包($115)

果仁醬食到粒粒果仁碎 仲有原粒杏仁 口感豐富

食到後面開始覺得辣🤣但食得辣嘅朋友絕對可以接受

第一次食彼得包 原來係將啲果仁醬放入包中央
好似手袋般「袋」住啲醬
初初以為4塊包唔會用得晒啲果仁醬 但原來食食下愈食愈多🤣

Hallumi Cheese 鐵板煎著名中東鹹香芝士

呢個芝士味道唔似一般食開嘅芝士
口感係似雞肉 相當特別
加上番茄、三色椒食用 又另有一番風味

牛肋骨肉質非常軟嫩亦十分juicy 肉味濃郁 好好味😋
伴碟嘅烤薯仔和蘑菇都好入味 值得一試😍

Aglio e olio 大廚經典素意粉($108)

餐廳除咗滿足葷食者嘅要求 亦有照顧素食者嘅需要
一場嚟到 當然亦不可錯過

呢道大廚經典素意粉
用上紅綠燈籠椒、意大利番茜、橄欖油、蒜蓉去烹煮
即使係葷食者亦食得盡興
Aglio e olio 大廚經典素意粉

Bozza 阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎($65)

雪糕「切」成三片上碟 由賣相開始已經讓人加倍期待😝

每「片」雪糕都鋪上大量開心果碎 並且有淡淡香料味
味道獨特而不會令人抗拒
2023-01-17
Hallumi Cheese 鐵板煎著名中東鹹香芝士
2023-02-09 30 浏览
我曾遊走中東一帶,到過約旦、伊朗等地,當地獨有的文化和歷史總是深深吸引著我。疫情下,旅遊的生活暫停了好一段時間,卻在土瓜灣見到一間名為 Lamees 的餐廳,裝修風格具中東及地中海風情,搜尋後發現餐廳賣的是精緻的中東及地中海菜式,喚起了我過去的旅遊回憶,於是決心一試,透過味覺懷緬那些年遊歷世界的美好歲月。我選擇在黃昏光顧,希望能更悠閒地享受這份異國風情。餐廳的裝修樸實用心,老闆對小店的細節一絲不苟,對街的位置有一個以泥色磚搭建的小露台,餐廳裡面則像中東精緻的小餐館,牆上掛有泥板、相片,營造出高格調,加上所播放的音樂,讓人瞬間進入愉悅和輕鬆的氣氛。用手機掃了一下餐牌,來自約旦的大廚 Chef Tarek 過去二十二年曾在不少酒店任職,更主理不少領事館和中東貴族的宴會,相當厲害。中東一帶最喜歡以 Hummus 配合麵包。Hummus 是一種以鷹咀豆、芝麻醬、檸檬汁再配上其他香料製成的豆泥。我們點了一個三重奏,包括經典鷹咀豆泥、烤茄子蓉和黑松露鷹咀豆泥。我不是第一次吃鷹咀豆泥,但 Lamees 真的把 Hummus 提昇到另一個層次:它的 Hummus 比我以前吃過的更幼滑和creamy,質

中東一帶最喜歡以 Hummus 配合麵包。Hummus 是一種以鷹咀豆、芝麻醬、檸檬汁再配上其他香料製成的豆泥。我們點了一個三重奏,包括經典鷹咀豆泥、烤茄子蓉和黑松露鷹咀豆泥。我不是第一次吃鷹咀豆泥,但 Lamees 真的把 Hummus 提昇到另一個層次:它的 Hummus 比我以前吃過的更幼滑和creamy,質地非常厚實,但又香滑。當中黑松露鷹咀豆泥更是一絕,因為鷹咀豆泥把黑松露的味道完美地襯托出來。餐廳的侍應很用心地講解每一道菜的特點,她可能擔心我們以為這豆泥只是醬汁而不敢多醮,故特別提醒我們不妨將六塊熱麵包都沾滿豆泥,讓豆泥的味道遍佈味蕾。我真的有回到約旦旅遊的感覺,非常推薦!

之後點了一個嫩煮西班牙八爪魚。八爪魚烹調得非常嫩滑,侍應說是慢煮而成。她更細心地建議我們伴著配料蒜蓉、檸檬、橄欖一起吃。然後我們又真的用羹將切開的八爪魚,一口口地加入配料一齊吃,蒜蓉和檸檬真的更帶出八爪魚的鮮味。這道菜式的品質真的讓人感覺猶如置身酒店吃 fine dining,廚師功架盡現。

來到主菜,我們選擇品嘗中東最地道的燒烤,故點了一客澳洲天然羊肉串,沒想過的是,餐廳竟然特意製作一個有其店名的燒烤爐用作擺盤,成件事既華麗又有心思!羊肉嫩滑不羶,沾上淡淡的白芝麻醬,吃的是羊的原味。串燒還有燒蕃茄和洋蔥,蕃茄烤過後仍然美味多汁。但最驚喜的是旁邊的薯仔,燒得又香又脆,很美味。

最後我們選了一個 Kanafeh 作為甜品。這種經典的中東甜品,由約旦到土耳其的大街小巷都會見到,它是一層很鬆脆的甜酥皮,內裡包著芝士,一般還會灑上開心果作為點綴。Lamees 的 Kanafeh 做到酥皮非常鬆化,而且廚師用了玫瑰花味的糖漿,所以味道較特別,清新而不會太甜;同時它所包著的芝士,應該是煙靭又不會太甜的 Mozzarella,所以除了酥皮的香脆,還吃得到玫瑰和芝士香。

我們更特意點了一杯牛油果特飲,因為侍應姐姐分享這杯特飲很適合配甜品吃。牛油果特飲名為 Avo,以牛油果打成,裡面加入蜜糖和大量開心果仁,感覺很清新健康。淡淡的牛油果香真的很適合配甜品

我們兩個人點了四道菜,由前菜到主菜到甜品,都散發著一份廚師置力將中東菜昇華至精品的熱誠。更值得一讚的是,侍應姐姐每上一道菜,除了會道出菜式,更會細心講解如何能最佳地享受這道菜式,似乎希望客人能完全領略到廚師在每道菜所灌注的心思和細節。

這一晚,我們享受了美食,體驗了異國風情,回憶了昔日的旅程,更感受到約旦廚師對食物製作的一絲不苟和熱誠。希望下次帶更多喜歡旅遊的朋友來這裡,享受特別的一晚。

• 嫩煮西班牙八爪魚
  • Hummus
2023-02-09 35 浏览
📍Lamees (土瓜灣)呢間餐廳主打中東、地中菜,喺當區嚟講好罕見。平日夜晚都full house好誇張🫣。✨Tabooleh意大利番茜沙律和番茄、洋蔥、小麥碎$110經典中東沙律🥗!番茜葉切碎後同番茄、洋蔥撈勻,香氣十足而且好重檸檬汁嘅酸甜。加埋小麥碎口感更豐富。✨Trio Dips platter 3款蘸醬拼- Classics $160經典鷹嘴豆泥、烤茄子蓉、黑松露鷹嘴豆泥 配Pita bread鷹嘴豆泥有淡淡豆香,軟綿香滑。茄子蓉裏面有唔少椒類同香料,完全唔會有平時茄子嘅青味同滑潺潺嘅口感。✨Octopus嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉 、檸檬 、橄欖八爪魚肉質柔軟,煮得啱啱好。蒜蓉 、洋蔥、檸檬 、橄欖混合橄欖油,濃郁而且香氣十足。✨Dry Aged Lamb Chops Reash (4pcs) $460乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律和薄荷青瓜醬羊架焗得表面香脆,肉質嫩滑多汁。脂肪部份有好香嘅羊羶味。✨cake El tamir $120蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅蛋糕充滿蜜棗嘅香甜,黏稠綿密似Brownie。平時食中東甜品都唔多慣,但呢款口味就比較易接受。📍Lamees (土
📍Lamees (土瓜灣)

✨Tabooleh
意大利番茜沙律和番茄、洋蔥、小麥碎$110

✨Octopus
嫩煮西班牙八爪魚佐蒜蓉 、檸檬 、橄欖

乾式熟成澳洲羊架伴火箭菜紅洋蔥沙律和薄荷青瓜醬
羊架焗得表面香脆,肉質嫩滑多汁。脂肪部份有好香嘅羊羶味。

✨cake El tamir $120
蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕和脆餅

📍Lamees (土瓜灣)
土瓜灣北帝街145號順輝大廈地下2號舖

2023-02-01 277 浏览
我安排西班牙餐廳嘅地中海菜招呼朋友 為了幫朋友洗塵,迎接人生新階段😎 餐廳餸菜真心特別,推介一下🍴我哋今晚食咗呢幾個都幾特別,味道先好食😋白芝麻醬雞胸肉絲沙律🥗雞胸肉嘅份量同埋沙律菜嘅份量都算分布得平均。沙律醬味道都幾香,好似有芝麻油嘅香味喺裏面一樣。而且蕃茄都幾甜,應該係串茄嘅Level鷹嘴豆泥伴羊肉味道都真係幾特別,啲小食來講,都算幾開胃好味🤤 我哋另外叫咗四件Pita bread 🥯 質地有啲似薄餅 pizza果種嚴八爪魚意粉🍝可能地中海嘅菜式,都用好多青椒紅椒碎,撈埋意粉入口,感覺都幾爽口。當餐牌所講,本身意粉都有檸檬、番茜、 蒜蓉、橄欖油,所以入口幾香。八爪魚係值得一讚👍🏼 因為都真係煮得幾冧身、唔會過分煙韌~ 肉質一啲都唔假Kanafeh 係一款經典中東甜品外層鬆脆酥皮碎內裡包著甜芝士。外面嘅酥皮包住裏面嘅芝士,上面再加埋開心果碎。酥皮唔算太口,一層薄薄地、加埋芝士鬆軟,口感可以話係外脆內軟。味道方面都唔會太過濃烈,算係微甜嘅程度。
我哋今晚食咗呢幾個都幾特別,味道先好食😋

白芝麻醬雞胸肉絲沙律🥗

鷹嘴豆泥伴羊肉

八爪魚意粉🍝

2023-01-30
  • 八爪魚意粉
2023-01-31 97 浏览
地中海係我一直好嚮往既地方,神秘浪漫,突然發現原來我冇食過地中海料理,好奇心驅使下令我上網搵到呢間位於土瓜灣既寶藏餐廳!餐廳不算大,分為戶外同戶內區,裝修非常有異國風情,同時感覺又很溫馨🥰🌟TAHINI雞胸肉絲加上青瓜及羅馬心生菜為主的沙律,加上有獨特香料味既白芝麻醬,比較重口味既香料同清淡既沙律都可以咁夾,竟然帶比我好新鮮既體驗!🌟 HUMMOS B LAMB周圍一圈鷹豆嘴泥,要加滿滿到口袋餅,再加上烤過既羊肉,煙靭嘅口袋餅咬落去係柔順滑腴的豆泥同香酥既羊肉,口感豐富超好吃,誘人一口接一口的吃不停🌟 ORGANIC BLUE MUSSELS有機藍青口,只需要簡單以橄欖油同檸檬烹煮就可以,食到青口本身獨特既鮮味🌟 Aglio E OLio餐廳有提供全素選擇,呢個係其中一款素意粉。橄欖油、蒜香、香草都為呢個意粉帶黎清新濃烈既刺激,好食的

🌟TAHINI

🌟 HUMMOS B LAMB