Recently I enjoyed authentic Mediterranean cuisine at Lamees as recommended by my friend. This cosy small restaurant was located at Pak Tai Street, To Kwa Wan.As noted from the menu, this restaurant specializes in home style Mediterranean dishes prepared in traditional ways without microwave or processed food. Quality and sustainable ingredients were sourced from reputable suppliers with the health of customers in mind.As starter, mini potatoes with minced lamb were perfect. They were super

As starter, mini potatoes with minced lamb were perfect. They were super delicious and healthy. The white sesame sauce added flavour to the dish. It was highly recommended.

For main dish, we took free range organic whole chicken with roasted vegetables. The portion was generous and cut in pieces for the convenience of customers. The chicken was tasty and juicy. The roasted vegetables were fresh and sweet. For the health conscious, it would satisfy your appetite and provided you with good protein and nutrients.

For dessert, we took the signature Kanafeh, a famous Middle East dessert. It was oven baked shredded filo pastry with cheese curd and rose syrup. It was a nice try and satisfying.

With nice decor and romantic background music, the ambience of the restaurant was very relaxed. Service was good. It was a good choice for you to enjoy good food and slow living with your friends and family. As seats are limited, please make sure you make advanced booking.

Highly recommended!
2021-09-19 134 浏览
依寫開左屯馬線真係好方便,可以好快就黎到土瓜灣食中東菜,中東菜食材烹調好有特色👍,原來佢哋個大廚係正宗中東廚師👨‍🍳 Quinoa 三色藜麥沙律🥗Quinoa 有三色藜麥、鷹嘴豆、車厘茄、青瓜、紅洋蔥同菠菜苗,再加檸檬汁及橄欖油,感覺好清新又健康😋 Batata Mahshi 免治羊肉釀小薯仔🥔中東特色燒羊肉,特製醃料,肉質香而軟身,又唔會覺得有羊羶味,配上薯仔就最夾😋 海蝦伴香辣黃薑飯🥘香椒加黃薑汁,及海蝦鮮味,令出飯味好有層次好出色😋 Bozza  阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎🍨開心果同阿拉伯乳香膠,加係雲呢嗱雪糕味道更突出好好味😋

Quinoa 三色藜麥沙律🥗

Batata Mahshi 免治羊肉釀小薯仔🥔

海蝦伴香辣黃薑飯🥘
香椒加黃薑汁,及海蝦鮮味,令出飯味好有層次好出色😋

Bozza  阿拉伯乳香膠雲呢嗱雪糕配開心果碎🍨
開心果同阿拉伯乳香膠,加係雲呢嗱雪糕味道更突出好好味😋

2021-09-19 86 浏览
開通咗屯馬線就方便得多啦搵到呢間餐廳 就近宋王臺站充滿中東風情既裝飾Quinoa 三色藜麥、鷹嘴豆、車厘子、青瓜、紅洋蔥、菠菜苗係一款開胃帶酸甜既沙律藜麥可增加飽肚感頭盤點了一碟凍蝦蝦肉爽口彈牙中間既cocktail 點蝦好好食炭爐鱸魚配莎莎醬呢條鱸魚令人感覺驚喜魚肉非常新鮮外層魚皮香烤,非常香脆既魚皮我地兩個人食實在太好食 我覺得要一人一條先夠呀肉質好鮮嫩烤得一啲都唔乾經典中東甜品外層香脆酥皮碎內裏包着芝士口感就好似食緊一個炸咗既米粉包住芝士香甜既煉奶味,加上鋪滿開心果碎增加口感口感軟稔帶點煙韌整體黎講呢間中東菜式令人好驚喜下次再約朋友黎食
開通咗屯馬線就方便得多啦
搵到呢間餐廳 就近宋王臺站

充滿中東風情既裝飾

Quinoa
三色藜麥、鷹嘴豆、車厘子、青瓜、紅洋蔥、菠菜苗
係一款開胃帶酸甜既沙律
藜麥可增加飽肚感

頭盤點了一碟凍蝦
蝦肉爽口彈牙
中間既cocktail 點蝦好好食

炭爐鱸魚配莎莎醬
呢條鱸魚令人感覺驚喜
魚肉非常新鮮
外層魚皮香烤,非常香脆既魚皮

我地兩個人食
實在太好食 我覺得要一人一條先夠呀

肉質好鮮嫩
烤得一啲都唔乾

經典中東甜品外層香脆酥皮碎內裏包着芝士
口感就好似食緊一個炸咗既米粉包住芝士
香甜既煉奶味,加上鋪滿開心果碎增加口感

口感軟稔帶點煙韌

整體黎講呢間中東菜式令人好驚喜
下次再約朋友黎食

2021-09-16 117 浏览
是日同honey去九龍城食中東菜位置在土瓜灣哩間中東菜Lamees 店舖充滿中東的裝飾,除左indoor位,另外都會有outdoor位置,不過因為太熱,所以都系入餐廳坐會舒服好多哈哈😆入到去,職員會介紹佢哋的中東菜同埋問你有無咩唔食得,表現貼心Estrella Spain draught beer食中東菜,同honey點左杯啤酒飲哩個啤酒比較淡身,入口都好順滑,女仕飲都唔會有太重的苦味Shrimp 冰桶甜蝦哩個餐前小食一份有六隻蝦,要自己拆殼加埋中間的辣汁,蝦肉彈牙又惹味Batata Mahshi 免治羊肉小薯仔哩個薯仔中間有羊肉的汁,另外碟邊會有白芝麻醬,羊肉蘇味十足,加埋薯仔真係好夾,白芝麻醬撈埋薯仔肉食真係好正Samkeh Whole Baby Sea Bass炭燒鱸魚配莎莎醬哩個BB鱸魚真係重頭戲,魚肉唔多骨又容易切開,啖啖魚肉好juicy,同埋莎莎醬一齊食,真係口感十足甜品Kanafeh哩個甜品外層系鬆脆的酥皮,入面系包住拉絲的甜芝士上面有埋開心果的topping,口感又脆又甜,職員介紹個陣都話哩個甜品系中東最經典的甜品,真系大開眼界哩餐真係感受到中東的風味,九龍城一帶果然系
是日同honey去九龍城食中東菜
位置在土瓜灣
哩間中東菜Lamees 店舖充滿中東的裝飾,
除左indoor位,另外都會有outdoor位置,
不過因為太熱,
所以都系入餐廳坐會舒服好多哈哈😆

Estrella Spain draught beer

食中東菜,同honey點左杯啤酒飲
哩個啤酒比較淡身,入口都好順滑,女仕飲都唔會有太重的苦味

Shrimp
冰桶甜蝦

哩個餐前小食一份有六隻蝦,要自己拆殼
加埋中間的辣汁,蝦肉彈牙又惹味

Batata Mahshi
免治羊肉小薯仔

Samkeh Whole Baby Sea Bass
炭燒鱸魚配莎莎醬

甜品
Kanafeh

哩個甜品外層系鬆脆的酥皮,入面系包住拉絲的甜芝士

哩餐真係感受到中東的風味,九龍城一帶果然系搵食好地方!
2021-09-09
  • KANAFEH
  • SHRIMP  ON  ICE
  • BATATA  MAHSHI
  • SAMKEH  WHOLE  BABY  SEA  BASS
2021-09-14 95 浏览
今日同三個大學同學聚舊,撘地鐵參觀下宋皇台站,係地鐵附近間中東菜食晚餐,曾經食過覺得好好郁特色,再次光顧同推介,4人叫左4樣菜式及甜品。1.前菜中東特色沙津,大量蕃茜粹、蕃茄粒洋蔥碎混合,加少少檸檬汁,底部有羅馬生菜,好開胃。2. 侍應推介中東特色小食,三色盆有三種不同鷹咀豆蓉,包括原味、黑松露、混合左雜菜,用中東特色簿餅點來食,好有特色。3. 再來一款小食,羊肉碎薯仔卷,薯仔片脆脆地,再點上特製醬,不會好羶味。4. 主食是大大盆的薯仔、紅蘿蔔🥕、車厘茄、鮮菇焗雞,雞肉不是非常滑可能大件,但都美味。5. 甜品係中東特色酥皮絲包住芝士做成既甜餅,表面撒左開心果碎。餐廳亦提供酒類飲品,太耐冇聚,所以亦叫支香酒試吓,朋友都讚好。

成日聽人話壽司郎就係比香港人去日本旅遊嘅感覺 呢間餐廳都比左大家去中東感覺!Lamees位於土瓜灣一條不起眼嘅街上 入去好似踏入另一個國度 從裝修到音樂都充分感受到地中海及中東風情😙而且燈光昏暗 環境安靜 適合約會喔入去之後waitress有同我地介紹Lamees名字嘅由來 原來係老闆同個女名字嘅合稱 真係好爸爸典範 超錫女女😍走個陣我地都發現原來餐廳出面有架跑車泊左係到 車牌都係Lamees!餐牌可以通過掃每張台上面嘅QR code睇到 好方便~而每道菜上來個陣靚靚waitress都會同我地介紹每一道菜嘅ingredients!每個菜式上菜都會有佢唔同嘅餐具 有專人服務咁*Starter*🥔BATATA MAHSHI 免治羊肉釀小薯仔(伴白芝麻醬)💰90三塊焗薯上面都裝住免治羊肉 平時免治牛食得多 冇諗過羊肉都可以免治😳羊肉羊味重得來唔會太羶 而羊肉汁水都好多 令薯仔都充滿羊味!點上碟上面嘅白芝麻醬會更清甜 有另一種風味~薯仔入口即融 外皮又焗到脆脆地好香口😙*MAIN COURSES*🫕MACARONA BEL FORON 焗黑松露奶油通粉💰180本來以為好細碟

*Starter*
🥔BATATA MAHSHI
免治羊肉釀小薯仔(伴白芝麻醬)
💰90

*MAIN COURSES*
🫕MACARONA BEL FORON
焗黑松露奶油通粉
💰180
本來以為好細碟唔夠食 不過食下食下都覺得幾飽腹!上面係一層芝士碎同芝士粉 應該焗完之後變身脆片超級香口😚攞匙羹潷開係浸住奶油浴嘅通粉 通粉吸滿奶油同黑松露 啖啖充滿香味夠晒creamy 而通粉本身唔會太硬或者太淋 軟硬適中 份量都吸引人不斷食落去😆

🍣SALMON
三文魚串伴自家製檸檬奶油醬(配香烤薯菜、彼得包)
💰260
最吸引人係佢嘅擺設 一個仲熱辣辣嘅炭爐 佈滿燒烤風情 入面真係有一塊細舊嘅炭🤣 而且全部都用燒烤串串住 好特別~

三文魚煎或者刺身食得多 無諗過串烤三文魚都會咁好食😳中東特色令三文魚充滿孜然燒烤料嘅香味 三文魚皮烤到催卜卜 好爽口 而魚身本身滑嫩 有炭烤風味😙 點上檸檬奶油醬無太大分別 感覺似融化嘅牛油~
中間係串烤洋蔥 青椒同車厘茄 青椒係最好食好入味 洋蔥薄身亦夠清甜!
最右邊係三塊烤薯同埋彼得包 烤薯外皮焦香 燒烤味重 切開入口即融 係薯蓉嘅質地~而彼得包灑滿孜然香粉 雖然偏硬 但係香口完勝😍

*Dessert*
🍰CAKE EL TAMIR
蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕及脆餅
💰120
高度十分壯觀!上面係一大舊雲呢拿味雪糕 仲淋上焦糖醬真係香噴噴😍下面就係自製嘅蜜棗蛋糕 兩者其實好match 雪糕嘅存在令蛋糕冇咁甜膩!而蜜棗蛋糕食落似更密實嘅馬拉糕 但係棗味真係十足 應該用量落料無呃人😚因為係蜜棗所以會偏甜 不過真係signature會不斷吸引你食下一啖!脆餅就係一般嘅餅乾 做裝飾都唔錯🤣

整體來講呢到食飯真係好有欣賞美食嘅感覺!每一道菜都會知道係點做 而且一道道上 會令食客專注於一樣到!服務態度係我食過最好嘅餐廳 漏左把遮 waitress都追過一條馬路比返我地🥺feel到呢間餐廳同waitress真係好有熱誠係提供最好嘅餐飲體驗比食客!所以係由環境到服務再到食物都真係超推薦!
BATATA MAHSHI 免治羊肉釀小薯仔(伴白芝麻醬)
MACARONA BEL FORON 焗黑松露奶油通粉
SALMON 三文魚串伴自家製檸檬奶油醬(配香烤薯菜、彼得包)
CAKE EL TAMIR 蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕及脆餅
2021-08-27
庆祝纪念
情人节
BATATA MAHSHI 免治羊肉釀小薯仔(伴白芝麻醬)
MACARONA BEL FORON 焗黑松露奶油通粉
CAKE EL TAMIR 蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕及脆餅
2021-09-12 63 浏览
沙中綫開通左,多左去土瓜灣呢區搵食😍今日男朋友話要試新野,見個門面好精緻,就比佢吸引左入去!中東沙律菜Fettosh $90同出邊食嘅沙律🥗好唔同,美味嘅種子,酸酸地,食愈開胃又健康!小食點左 avatars Mahshi $90🥔🐑羊肉壤薯仔,呢度d羊肉係我香港食過最重羊味嘅地方!,羊肉味入曬d薯仔度,烤得又夠乾身!點白芝麻醬,呢個好好食呀!Main dish 點左 lamb hand-torn pasta 🍝 $220🐑手工意粉係用手撕 呈不規則形狀,pasta 軟滑的來又不失口感!羊肉味超濃!好重中東烤烤味!超正!點左份中東特色甜品katayef$75有d似似鹹水角😹,但表面鋪滿蜜糖🍯,有兩隻味合桃肉桂同中東芝士🧀,外甜內軟,好特別的美食!中東特色餐廳買少見少,香港好難食到,好似去咗一轉中東旅行咁!精緻裝修,播住音樂充滿中東風情,第一次食中東菜,比想像中好太多!仲有好多菜想試,一定要encore!男朋友好介紹🥰好特別嘅中東之夜,本人十分滿意🥰食得出廚師煮野放左好多心機,味道好好!

中東沙律菜Fettosh $90

小食點左 avatars Mahshi $90🥔🐑

點左份中東特色甜品katayef$75

男朋友好介紹🥰好特別嘅中東之夜,本人十分滿意🥰
食得出廚師煮野放左好多心機,味道好好!
  • KANAFEH
2021-09-11 187 浏览
屯馬開通 真的很興奮 可以去多d九龍城食飯🤣 今日就去左宋王臺站既一間中東菜餐廳食飯啦😍 餐廳裝修富有中東特色 加埋餐廳入面播嘅音樂 真係好似去咗旅行咁 好relax😚喺店員熱情介紹底下我哋試咗幾款食物 分別係Octopus El Batata, Kibdeh- Chicken Liver同Lamb Tender Shokaf🤤 Octopus El Batata係一個非常開胃嘅八爪魚沙律 同出邊食到嘅八爪魚有d唔同 呢度嘅特別腍 好清夾唔會好韌好難咬😍 沙律有羅馬心生菜 薯仔粒 紅洋蔥 加上橄欖同埋莞茜 非常清新開胃👍🏻 Kibdeh- Chicken Liver都好特別 平時我比較少食雞肝 不過店員表示呢個真係好值得一試🤫 果然冇令我哋失望 香煎雞肝配上紅石榴汁 酸酸甜甜 好香好好味😋 仲可以放入Pita Bread食 好惹味🤤Lamb Tender Shokaf賣相好靚 係爐上放上羊肉串同蔬菜串 仲有麵包同薯仔😍 羊肉串挑選澳洲羊肉 羊味好香濃 特別係有少少肥膏嘅位置 真係齒頰留香👅 就連蔬菜串燒都非常好食 紫洋蔥好甜😋最後當然都要試吓地道甜品 揀左Halawet El Jibi

仲可以放入Pita Bread食 好惹味🤤

Lamb Tender Shokaf

最後當然都要試吓地道甜品 揀左Halawet El Jibin 用甜芝士包住鮮忌廉 加上玫瑰糖醬凍食 口感幾似蛋卷 都好特別架🥰
Halawet El Jibin
呢度都幾受歡迎 好多時都會full 想試嘅朋友記得book位🌟
Lamb Tender Shokaf
Halawet El Jibin
2021-09-09 120 浏览
喺網上見到間幾特別嘅小店老公話要帶我去試下😆餐廳位置唔算方便,亦唔顯眼不過裝修都可以,算舒適嘅但舖內位置唔多,大概得8張枱8點左右已full,walk-in就要等位啦要嚟食嘅話最好book位西班牙八爪魚🐙揀咗呢個做頭盤慢煮八爪魚,配上大量新鮮橄欖🫒同蒜食落好香唔會靭,幾開胃烤有機放養天然全雞🐔全雞重達1.2kg,仲有連片薯仔同車厘茄配上香料烤焗,一上檯已經好香雞肉焗到啱啱好,唔靭唔鞋不過有啲後悔揀呢樣因為好普通,無乜中東菜特色😅甜品KANAFEH🥠不同國家嘅做法會有啲唔同通常是用粉絲狀的麵團夾住芝士或特製cream焗完淋啲糖漿,加開心果碎喺面我本身唔太好甜食呢個都幾特別,口感濃郁但唔會好膩不過唔算話好好食,可以試下囉😅食物都幾好食,座位舒適度一般不過小店好啱傾吓偈,拍下拖店員服務態度都幾好不過冷氣真心唔夠,食到一半開始標汗😅希望可以改善下
喺網上見到間幾特別嘅小店
老公話要帶我去試下😆
餐廳位置唔算方便,亦唔顯眼
不過裝修都可以,算舒適嘅
但舖內位置唔多,大概得8張枱
8點左右已full,walk-in就要等位啦
要嚟食嘅話最好book位

西班牙八爪魚🐙
揀咗呢個做頭盤
慢煮八爪魚,配上大量新鮮橄欖🫒同蒜
食落好香唔會靭,幾開胃

烤有機放養天然全雞🐔
全雞重達1.2kg,仲有連片薯仔同車厘茄
配上香料烤焗,一上檯已經好香
雞肉焗到啱啱好,唔靭唔鞋
不過有啲後悔揀呢樣
因為好普通,無乜中東菜特色😅

甜品KANAFEH🥠
不同國家嘅做法會有啲唔同
通常是用粉絲狀的麵團夾住芝士或特製cream
焗完淋啲糖漿,加開心果碎喺面
我本身唔太好甜食
呢個都幾特別,口感濃郁但唔會好膩
不過唔算話好好食,可以試下囉😅

食物都幾好食,座位舒適度一般
不過小店好啱傾吓偈,拍下拖
店員服務態度都幾好
不過冷氣真心唔夠,食到一半開始標汗😅
希望可以改善下
近期多咗去土瓜灣發掘美食門口望入去冇咩特別 但係次次見到坐滿晒人 我平時都好少食中東野既餐廳,今次係我第二次回頭食呢間餐廳拉~Quinoa 頭盤沙律三色藜麥,鷹嘴豆,車厘茄,青瓜,紅洋蔥,生菜份量十足,用料新鮮,仲加咗啲檸檬汁,更加Fresh 健康之選👍🏻👍🏻Hallumi Cheese 🧀 用鐵板煎住可保持熱度,另外呢個咸芝士食完都唔會覺得”留” 配上肉醬更加美味😆鍾意食芝士嘅朋友一定要點LOVE HK ❤️蟹肉腐乳天使麵🦀店主會每期會時推出不同款式由於店主不是香港人,嘗試過腐乳之後精心研製左呢道菜。值得一讚,蟹殼拆咗一半,為方便顧客進食。另外腐乳醬唔會太濃郁,蟹肉湯加上腐乳原來都幾夾,值得一試!甜品 推介🤩每次都有點呢個甜品用煎米粉包住奶酪芝士 甜甜地 幾特別好少餐廳有呢種甜品,我幾中意拉😋
近期多咗去土瓜灣發掘美食
門口望入去冇咩特別 但係次次見到坐滿晒人

Quinoa 頭盤沙律
三色藜麥,鷹嘴豆,車厘茄,青瓜,紅洋蔥,生菜

Hallumi Cheese 🧀

LOVE HK ❤️蟹肉腐乳天使麵🦀
店主會每期會時推出不同款式
由於店主不是香港人,嘗試過腐乳之後精心研製左呢道菜。
值得一讚,蟹殼拆咗一半,為方便顧客進食。
另外腐乳醬唔會太濃郁,蟹肉湯加上腐乳原來都幾夾,值得一試!

甜品 推介🤩
每次都有點呢個甜品
屯馬線開通令到大家都發掘咗好多土瓜灣九龍城嘅美食!今次嚟到呢間,細細地但內裏裝修靚靚,坐得好舒服嘅中東菜式lamess🤤-免治羊肉釀小薯仔食中東菜都會好鐘意試佢嘅羊肉料理,烤到脆脆哋嘅薯仔釀入煮到香噴噴嘅免治羊肉,羊肉嘅肉汁滲入薯仔當中,點埋個白芝麻醬調和翻個味道可謂相得益彰!-西班牙八爪魚沙律依間舖頭嘅八爪魚有三款煮法,我哋決定食個比較light啲嘅八爪魚沙律! 八爪魚彈牙、爽口、大嚿而又唔會好似橡筋咁!好少舖頭做到!配上生菜、薯仔粒、芫荽、紅洋蔥,好fresh!-有機藍青口食完個好味嘅八爪魚沙律之後,決定叫多碟海鮮睇下佢係咪keep到咁有水準先!今次試左個有機藍青口,一大碟青口全部都見到肥美嘅青口肉,擠一啲檸檬汁調味,食落覺得鮮甜味美,一隻接一隻食到停唔到口!-烤三文魚串成個烤爐上碟,有小小嘅炭喺裏面,確保上碟嘅時候仲係出緊煙,聞到燒烤嗰香味!-雖然三文魚得兩串,但係非常厚肉!外皮有燒烤嘅味,裏面有保留到三文魚嘅肉汁,配上佢酸酸地嘅檸檬奶油醬,成件事好夾!-仲有兩塊烤到好似薯片咁嘅彼得包😍(左手邊薯仔下面)個人就好欣賞呢個咁特別嘅彼得包😳喺出面冇食過!-甜品就揀咗雲呢拿雪糕配開心果
免治羊肉釀小薯仔
羊肉釀小薯仔

西班牙八爪魚沙律
八爪魚沙律

烤三文魚串
三文魚串

配上佢酸酸地嘅檸檬奶油醬,成件事好夾!
甜品就揀咗雲呢拿雪糕配開心果碎!
開心果雲呢拿雪糕

店員姐姐話雪糕加咗中東菜式好鍾意用嘅Mister gun作為調味! 所以食落除咗雲呢拿味仲多咗一種香料嘅乳香味!雪糕唔會死甜😆用嚟完結呢一餐岩岩好!
餐廳雖然細,但大廚對自己好有要求,睇得出每樣嘢都係落足心機,店員亦都好細心每道菜式都解釋裏面嘅材料同埋建議食法,值得再去食!
羊肉釀小薯仔
八爪魚沙律
三文魚串
開心果雲呢拿雪糕
1K
2021-09-05 66 浏览
屯馬線開通咗之後,去土瓜灣方便咗好多,估唔到仲發現到依間特色嘅中東菜!距離宋皇臺站5分鐘路程,就可以見到依間非常之有格調,用咗好多中東裝飾,充滿異國風情嘅餐廳。大廚Tarek係約旦人,所以餐牌上每一道都絕對係正宗嘅地中海家鄉菜!Octopus El Batata侍應大力推介我哋試下三款八爪魚菜式,分別有沙律、熱頭盤同意粉。今次我哋叫咗沙律,果然冇令人失望!八爪魚好容易煮到又硬又韌,但依個非常之柔軟,又不失爽彈嘅口感,配埋清爽嘅羅馬生菜同自家調製嘅香草沙律汁,非常之開胃,令人食慾大增。Hallumi Cheese講到中東菜又點少得芝士呢!採用左羊奶同牛奶嘅混合,芝士味濃郁,食落非常之軟滑,又充滿彈性,醬汁以蕃茄為底,配上三色椒同薄荷,酸酸地嘅醬汁同芝士嘅鹹香非常之夾。Red Sea Magic “Shrimp Rice”黃薑飯加入吾同食材,例如紅椒🫑、洋蔥,更添豐富。飯較軟熟,香料味不算重,適合港人口味!6隻蝦重重包圍啲飯,好壯觀~Katayef另一款中東地區嘅傳統甜食,外表好似新年食嘅角仔咁,兩款口味入面嘅餡分別包住合桃肉桂椰絲同中東芝士。金黃色嘅脆皮表面搽上一層syrup,食起上嚟又

Hallumi Cheese

Red Sea Magic “Shrimp Rice”

Katayef
另一款中東地區嘅傳統甜食,外表好似新年食嘅角仔咁,兩款口味入面嘅餡分別包住合桃肉桂椰絲同中東芝士。金黃色嘅脆皮表面搽上一層syrup,食起上嚟又脆又甜。
2021-09-03 55 浏览
去過杜拜之後對中東菜都有d念念不忘, 但係香港實在好少食中東菜, 又好擔心太正宗會唔岩食~今次朋友帶我黎食呢間lamees, 食完先知原來中東菜同港式都溝得埋架!我地叫左4樣野, 沙律, 前菜, 主菜同甜品黎share~黎麥沙律簡單用上橄欖油同檸檬汁做調味, 酸酸甜甜, 配合埋七彩既顏色,好開胃!重點要推介個腐乳蟹肉天使麵! menu上係無寫明既, 因為見到有個pasta叫love hk, 原來係老闆既每月自創fusion pasta!本身以為會有d怪, 點知 腐乳同 cream sauce都幾夾, 有奶油香之餘仲有d 咸香味, 好正!!最後佢既甜品kanafeh 都要一試, 雖然係有dd甜, 不過加埋入面既芝士, 又甜又咸又脆卜卜, 食唔停口!
我地叫左4樣野, 沙律, 前菜, 主菜同甜品黎share~
2021-09-02 46 浏览
自從開咗屯馬線之後就可以多過新景點啦今日去到宋皇臺站附近嘅呢間Lamees 係香港少有食地中海菜既餐廳餐廳細細 裝修有民族風情 十分有情調 客人都幾多如果要嚟食嘅就記得book位啦八爪魚沙律 沙律菜新鮮就不在話下 加咗地中海特色嘅橄欖油同香草調味料 食落清新又新鮮 上面嘅八爪魚有少少煙韌鮮甜味十足法國雞肝 質感有啲粉食落口一啲都唔油膩 用咗番石榴汁去調配 甜甜地更開胃 仲可以配上麵包同檸檬汁一齊食 羊肉意粉 手工意粉質地同出面嘅意粉唔同 形狀係一片片令意粉更加索汁 醬汁用咗蕃茄去調配十分惹味 加埋羊肉粒粒成件事好夾雲呢拿雪糕 外面包左開心果外型賞心悅目 雲呢拿雪糕好香滑 加咗開心果好有咬口

2021-09-02 77 浏览
今日同女友去土瓜灣食久違既中東菜,土瓜灣既Lamees每日幾乎座無虛席,星期四情況仍然一樣😢,所以我地坐左室外。室外以木系為主,加上一啲樹葉裝飾,環境非常令人舒服。至於室內嘅環境截然不同,店內充滿民族風嘅擺設。- Organic Blue Mussel 賣相樸素但食材非常新鮮。檸檬汁同橄欖油更能帶出青口既鮮味。- Farroj - Whole Chicken 1.2KG我同女友二人嘗試挑戰食全雞!全隻雞切成六大件,上菜時已經聞到突出香料味😍。雞肉非常入味,雞翼部份肉質幾嫩滑,估唔到連雞胸都可以做到咁好食👍🏻。另外仲有大量烤蔬菜包括薯仔、蘿蔔、番茄。焦糖化令蔬菜外表呈現出金棕色光澤,蔬菜仍然爽甜。- Cake El Tamir呢個係蜜棗蛋糕伴雲呢嗱雪糕同脆餅。蜜棗蛋糕賣相好似心太軟,不過入面唔係流心🤣,味道唔太甜,口感仲幾特別!至於雪糕同脆餅就正正常常🤔下次再嚟Lamees嘗試更地道既中東美食!

- Organic Blue Mussel
賣相樸素但食材非常新鮮。檸檬汁同橄欖油更能帶出青口既鮮味。

有機放養天然全雞伴雜菜

- Cake El Tamir
蜜棗蛋糕伴雲呢拿雪糕和脆餅

下次再嚟Lamees嘗試更地道既中東美食!
2021-08-19
有機放養天然全雞伴雜菜