2022-07-19 191 浏览
第一次光顧呢間餐廳,見都有好多ok或幾好嘅食評,所以一試。去到見環境好靚,但真係到此為止。我同朋友都叫咗個午市海鮮天婦羅套餐,雖然賣相不錯,但品質一啲都唔合格。天婦羅個麵糊完全係錯,炸出來個似普通炸物,一啲天婦羅感覺都冇。跟餐嘅湯烏冬一放上枱個樣已經知道煮得太耐,食落去一pat嘢嘅感覺,成碗好食。餐廳嘅服務都係一般,感覺有啲understaff,同佢地講返烏冬嘅問題一句sorry都冇,價錢又唔平,唔會有下次。

2022-07-19
2022-07-17 1968 浏览
📍Honjokko Tasting Menu $780Spinach 呢個菠菜都好精緻 配上麻醬 仲有少少花生粒Avocado puff呢個比較特別 炸皮包左壽司飯仲配搭左牛油果醬同粒 口感豐富Hamachi 呢個幾開胃 醬汁酸酸甜甜 作為前菜就岩哂Wagyu日本小青椒同辣油配和牛 味道真係幾特別 和牛肉質軟淋 ✨Sashimi & Sushi 刺身三文魚、赤身、同帶子 刺身都肥美新鮮 三款壽司配搭既味道都唔同 會有啲新鮮感 油甘魚配搭黑松露醬 另外兩款係XO醬同薑味Barramundi 呢個鱸魚燒得好香⭐️👍🏼外皮金黃色 肉質嫩滑 再加埋青豆sauce 同wasabi 都好夾 味道好特別😛Lamb chops 呢個都好出色 燒得勁香脆 入面岩岩好熟 肉質軟淋 油脂適中 配搭茄子打成既醬 酸酸甜甜 中和返油膩感☺️❤️Mizuna salad 呢種菜係嚟自日本既 味道幾特別 醬汁酸甜 食落清新冇負擔 Akitakomachi 呢個咖喱飯既口感同味道都非常特別 有咖啡既香味😋但個飯係好乾身 粒粒分明 仲有飯焦添加上焦香同脆脆既口感🥳Black sesame crème brûlée 面層既係芝
📍Honjokko

Tasting Menu $780

呢個菠菜都好精緻 配上麻醬 仲有少少花生粒

Avocado puff
呢個比較特別 炸皮包左壽司飯仲配搭左牛油果醬同粒 口感豐富

呢個幾開胃 醬汁酸酸甜甜 作為前菜就岩哂

日本小青椒同辣油配和牛 味道真係幾特別 和牛肉質軟淋 ✨

Sashimi & Sushi
刺身三文魚、赤身、同帶子 刺身都肥美新鮮

Lamb chops

Mizuna salad
呢種菜係嚟自日本既 味道幾特別 醬汁酸甜 食落清新冇負擔

Akitakomachi

Black sesame crème brûlée
面層既係芝麻脆餅 中間既係海鹽焦糖雪糕同紅豆 最底層係黑芝麻布甸 呢個配搭好夾⭐️

2022-07-11
2022-07-16 98 浏览
Honjokko (鰂魚涌)🇯🇵The Sixteenth📍2nd Floor, Oxford House, 979 Kings Road, Quarry Bay /🍾用餐體驗呢間餐廳賣點係fusion日本菜,菜式好創新,令人充滿驚喜,裝潢亦落足心思,格調高級,氣氛又chill又relax😌Tasting Menu $780 x2🤍SpinachChilled sesame sauce, pickled mustard seed 呢道菜嘅賣相落足心思,從來無諗過菠菜可以咁樣呈現出嚟,一大束菠菜切成圓柱體咁上碟,好有驚喜😍配搭埋芝麻醬同芥末籽,令菠菜嘅味道生色不少😋🤍Avocado PuffTapioca puff, avocado, yuzu kosho, sushi rice呢道菜係用木薯泡芙裝住壽司飯,上層擺咗牛油果粒粒同柚子胡椒,成個配搭好創新,原來飯同牛油果都可以咁match🤭🤍HamachiSliced yellowtail, yuzu-soy, pickled plum薄切嘅油甘魚好新鮮粉嫩,淋浴喺柚子醋醬油入面,食落味道甜甜酸酸咁,帶嚟一陣小清新😌🤍WagyuBeef t
Honjokko (鰂魚涌)🇯🇵
The Sixteenth

🍾用餐體驗

Tasting Menu $780 x2

🤍Spinach

🤍Avocado Puff

🤍Hamachi

🤍Wagyu
Beef tataki, shishito pepper, tosazu, chorizo oil, toasted rice
呢道日式生牛肉,將牛肉嘅表面用炭火烤到焦脆,而入面嘅肉質仍然係新鮮粉嫩juicy,口感好特別,我同朋友都好鍾意🥰

🤍Sashimi & Sushi
刺身壽司各有三款,我同朋友都好欣賞刺身新鮮又厚身,帶子鮮甜,三文魚有濃濃嘅魚油香👍🏻

🤍Barramundi
香煎澳洲鱸魚一上到嚟就聞到好香,切開非常嫩滑,廚師煎到剛剛好!配上青豆同青檸😋😋好fresh。

🤍Mizuna Salad
水菜沙律(ミズナ) 初初入口時覺得好有草青味😳😳但愈食就愈覺得好味😍配上炒扇貝又幾香口!

🤍Lamb Chops
羊架有三件,朋友平時超鍾意食同有要求都對今次嘅讚不絕口😍🤗大讚羊肉質同師傅的廚藝精湛!我都非常認同,羊肉處理得極好,鎖得住肉汁,真心推薦!!

🤍Akitakomachi
米飯選用咗秋田小町,飯的質地比較有咬口,加上滿滿的飯素,味覺上好豐富,添飯呀😋😋

🤍Black Sesame Crème Brulée
Salted caramel ice cream
黑芝麻烤布蕾加海鹽焦糖雪糕,同朋友都係第一次試呢款甜品。呢個甜品分為上中下三部分,上面塊芝麻脆脆有好香的芝麻味,中間係焦糖雪糕,最底係純黑芝麻。甜品整體都比較甜,所以好欣賞佢配咗少少海鹽的鹹味,令人有更多層次的享受🥳

🍸Kambina $140
🍸Zuke $120
經理推薦咗兩款酒🥂一款係青檸味vodka,另一款就加咗菠蘿汁。酒精濃度唔算高,因為有果汁都非常易入口,岩晒唔太識飲酒嘅我哋,好chill好有mood🤭

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
#Honjokko @Honjokko
#鰂魚涌美食 #港島美食 #鰂魚涌餐廳 #日本風 #高級餐廳
#FUSIONFOOD #hkfood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hk #hongkong #食好西 #食好東西 #香港美食 #香港好去處 #香港情侶 #相機食先 #打卡必去 #omakase #廚師發辦 #chill #極力推薦 #刺身 #壽司 #羊架 #cocktails #清酒 #多國菜
  • Black sesame crème brülée
  • Barramundi
2022-07-16 1122 浏览
今個月係生日🎂月,有一連串的生日飯😍第一炮就黎到太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth的 Honjokko食Fusion菜🤩餐廳主打創意fusion菜,裝修好有格調,仲好有情調,最啱同至愛黎慶祝特別的日子。今次order左佢地的Tasting Menu,總共有11道菜,可以試到多款菜式,實在太興奮太期待😚💕Tasting Menu $780 上菜前餐廳會附上一大碗枝豆,枝豆非常飽滿,佐酒或茶都一流🥂🌟Spinach第一道頭盤係菠菜,賣相精緻又創新,遠睇真係估唔到係咩😂菠菜沾滿濃稠芝麻醬,感覺好清新🌟Avocado puff賣相好可愛,牛油果🥑配壽司飯泡芙,面層有creamy清新牛油果蓉,泡芙裡面加入醋飯,一口咬一個,味道同埋口感都好特別🥳🌟Hamachi油甘魚刺身肥美,充滿油脂,搭配柚子醬、酸梅,清新開胃😋🌟Wagyu和牛他他火炙至焦脆,肉質鮮嫩柔軟,牛味濃郁,面層放上日本小青椒、脆蒜、辣椒同蔥花,微辣幾惹味🔥🌟Sashimi & Sushi打卡一流的刺身盤😍分別有三款壽司同三款刺身。刺身帶子同吞拿魚又肥美又鮮甜😋🌟Barramundi澳洲盲曹烤得皮脆肉嫩,魚烤得又乾又脆,魚肉肉
今個月係生日🎂月,有一連串的生日飯😍

💕Tasting Menu $780

上菜前餐廳會附上一大碗枝豆,枝豆非常飽滿,佐酒或茶都一流🥂

🌟Spinach

🌟Avocado puff

🌟Hamachi
油甘魚刺身肥美,充滿油脂,搭配柚子醬、酸梅,清新開胃😋

🌟Wagyu

🌟Sashimi & Sushi
打卡一流的刺身盤😍分別有三款壽司同三款刺身刺身帶子同吞拿魚又肥美又鮮甜😋

🌟Barramundi
澳洲盲曹烤得皮脆肉嫩,魚烤得又乾又脆,魚肉肉質結實得黎又好滑,簡單以鹽燒,食得出魚的鮮味。再配上幼滑清甜青豆蓉,非常獨特👍🏻

🌟Lamb chops
擺盤好靚,有三件羊排,外層烤至微脆,唔會太大陣羊羶味,肉質嫩滑🤤

🌟Mizuna salad
中場上既柚子沙律🥗有新鮮沙律菜,柚子肉好清新,可以解去之前的油膩感😎

🌟Akitakomachi
日本炊飯粒粒分明,採用日本秋田小町米,加入伴飯素同香料、咖哩飯焦,又香又惹味😚

🌟Black Sesame Crème Brûlée
甜品唔止靚仲好吸引,面頭係一塊脆卜卜嘅芝麻脆片,勁重芝麻香味,中間係一球海鹽焦糖雪糕,配埋最底嘅紅豆蓉,食埋呢餐真係大滿足🥰

📍 Honjokko (鰂魚涌)
鰂魚涌英皇道979號太古坊濠豐大厦2樓The Sixteenth
  • Black sesame crème brülée
  • Hamachi
  • Wagyu
今日姊妹介紹咗我一間位於鰂魚涌新開嘅一間fusion日式菜,佢話間嘢開咗唔算好耐,絕對會帶到驚喜俾我😁喂講到咁!仲唔即刻出發!?.由入餐廳門口嘅一瞬間就比餐廳嘅氛圍令到自己好似一個明星行緊個紅地氈咁,擺設極有心思!極大嘅加分項。到坐低,我發現餐廳餐牌嘅選擇有好多,既然係咁就信廚師揀返佢哋嘅Testing Menu試一試佢。.依家即刻帶大家睇吓啲食物.🥗 Spinach 菠菜 之前未見過的菠菜配搭,精緻嘅外型爽脆嘅質感,配上芝麻醬係我以前未嘗試過嘅全新前菜。.🥑Avocado Puff 鱷梨泡芙亦都係一味我未食過嘅前菜,酥脆嘅外殼,內裏係一啲牛油果同醋飯,新鮮感加分!.🐠Hamachi 油甘魚 日式餐廳都算常見幾多前菜,柚子醬汁帶點微酸,係今晚嘅幾道菜入邊個人認為算係比較普通。.🐮wagyu 和牛 炙燒和牛刺身,外表絕對係100分,可以稱之為打卡名菜😎雖有青椒但食落唔覺辣,但係感覺唔知係和牛部位問題定其他總感覺欠點東西。但仍不失其獨特和高分。.🐟 Sashimi 刺身 及 🍣 Sushi 壽司各有三款、各有特色,整體來講壽司飯緊實有致,厚度適中,尚算新鮮。但以一間主打日本菜嘅餐廳來講需要
依家即刻帶大家睇吓啲食物
🥗 Spinach 菠菜
🥑Avocado Puff 鱷梨泡芙
🐠Hamachi 油甘魚
🐮wagyu 和牛
🐟 Sashimi 刺身 及 🍣 Sushi 壽司
各有三款、各有特色,整體來講壽司飯緊實有致,厚度適中,尚算新鮮。但以一間主打日本菜嘅餐廳來講需要更佳。
🍽 Barramundi 鱸魚
肉嫩而香,火喉尚可,反而醬汁既豆蓉同埋青豆好吃得令人難以招架😂令我有點無所適從😂
全靠啲青豆我比呢道菜好高分,大家睇文字可能唔明我講咩,食落你就知😜
🥗 Mizuna Salad 水菜沙律
水菜是一種日本常見的’京野菜’。原本是京都的冬天特產,全靠現在的技術進步現在全年都可以吃到。配上柚子肉感覺清新自然。
🐑Lamb Chops 羊架
配菜嘅醃青瓜靚得來又好食,睇得出廚師嘅心事,而今次羊假嘅火候掌握得非常好,切開嘅時候可以仲見到粉紅色但係一啲都唔係生,而係啱啱好。配上茄子汁,全晚MVP!
🍚Akitakomachi
來自秋田縣,粒粒都極有光澤,具有耐嚼的質地,相當堅硬,配上飯素,令口感昇華。
🍨Black Sesame Creme Brdlee
要知道小妹並不是一個嗜甜的人,但呢個海鹽焦糖法式燉蛋:
芝麻- 香
薄片- 脆
紅豆🫘- 甜
燉蛋🥚- 滑
層次- 多
💓心動了💓

⚠️Summary

有心思的佈置如環境既風紙傘燈令你感覺做咗東瀛貴族,氣氛清幽而雍容華貴,由進入餐廳範圍開始,已能感受餐廳的誠意,加上能品嚐以往未曾嘗試過的新體驗,故味道並非頂級,但我認為新體驗比味道更為價值連城,加上性價比高,我非常建議大家來試一次
wagyu
Sashimi
Lamb Chops
Black Sesame Creme Brdlee
2022-07-11 1088 浏览
今日同朋友黎到到Honjokko食Omakase,呢間餐廳裝修好有情調,啱晒同伴侶或者閨蜜一齊嚟👍🏻。我地叫左個Testing Menu,總共有11道菜,想塞錢仲會有餐廳提供嘅枝豆食😛。。<Spinach (v)>首先係一道由菠菜製成嘅頭盤,賣相精緻,味道都好唔錯,食落好清新🤩。。<Avocado puff (v)>跟住係一個鹹泡芙😄,由牛油果同醋飯組成,外表有興趣泡芙外殼,加上入面嘅醋飯同清新牛油果蓉,無論口感定係味道都好特別😘。。<Hamachi>油甘魚刺身非常肥美,另外仲有柚子醬油,將油甘魚嘅味道再進一步提鮮😋,食落充滿油脂感但係又吾會膩,好好食🙈。。<Wagyu>跟住好特別嘅係有和牛他他😊,和牛他他肉質非常嫩滑,而且好有牛味,上面仲有少少辣椒同蔥花,幾惹味👍🏻。。<Sashimi> & <Sushi>分別有啦三款壽司同三款刺身,擺盤同樣好有精美,刺身亦都好新鮮🥰。尤期係帶子同吞拿魚又肥美又鮮甜😘。。<Barramundi>烤海鱸魚烤得啱啱好👍🏻,魚皮烤得又乾又脆,魚肉

<Spinach (v)>

<Avocado puff (v)>

<Hamachi>

<Wagyu>

<Sashimi> & <Sushi>

<Barramundi>
烤海鱸魚烤得啱啱好👍🏻,魚皮烤得又乾又脆,魚肉依然多汁,再配上青豆醬,特別得嚟又幾好食😁。

<Lamb chops>
有三大件羊架,擺盤亦都好精美🙈,羊架煎得啱啱好,中間切開見到仲係粉嫩,見到都流晒口水🤤。

<Mina salad>
火煎菜沙律,好新鮮,上面仲有d柚子肉,好Fresh。

<Akitakomachi>
日本米飯煮得啱啱好,粒粒分明😋,另外上面仲有伴飯素同其他香料、咖哩粉等,又香又好味👍🏻。

<Black seasame crème brûlée>
最後嘅甜品係一個芝麻餅x海鹽焦糖雪糕x紅豆蓉x黑芝麻布甸😍,外表壯觀又華麗,見到就好吸引。撈埋一齊嚟食,各種嘅味道瞬間喺口入邊爆發,甜而不膩😋。
2022-07-06
2022-07-10 704 浏览
餐廳主打創意fusion菜,主要喺西式結合日本菜,想試多款菜式不妨試試以下Tasting menu😋🅣🅐🅢🅣🅘🅝🅖 🅜🅔🅝🅤 💰$𝟕𝟖𝟎• 11 courses 🥬𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡造型精緻有創新,遠睇似糕點,撥開其實喺一塊塊疊起嘅菠菜,沾滿極濃稠芝麻醬,很是令人滿足☺️🥑𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐩𝐮𝐟𝐟 牛油果壽司飯泡芙以柚子胡椒作點綴,一口咬下一個,一口品嘗creamy軟腍牛油果醬、內裡壽司飯,夾雜各種滋味🤩🐠𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢鰤魚爽口同時軟腍,搭配柚子醬、酸梅,清新開胃🐮𝐖𝐚𝐠𝐲𝐮 和牛刺身火炙至焦脆,內裡鮮嫩柔軟,面層放上日本小青椒、脆蒜,微辣惹味,口感豐富🍣𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 & 𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢刺身、魚生新鮮厚身,帶子尤其爽甜;壽司飯除咗醋味外,出奇地帶甜味🐟𝐁𝐚𝐫𝐫𝐚𝐦𝐮𝐧𝐝𝐢 澳洲盲曹簡單以鹽燒,吊出煮本身嘅鮮味,配上幼滑清甜青豆蓉,一下刀切發出「卡滋卡滋」誘人脆聲~魚皮煎至酥脆,帶微微焦香,皮脆肉嫩🐑𝐋𝐚𝐦𝐩 𝐜𝐡𝐨𝐩𝐬 羊鞍原是西餐常見用料,餐廳則以大麥味噌醬以調味,有一種Crossover嘅感覺,外層烤至微脆,內裡嫩滑,搭配伴碟嘅茄子蓉🍆,引人入勝🥗𝐌𝐢𝐳𝐮𝐧𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝 熟食後上嘅柚子

🅣🅐🅢🅣🅘🅝🅖 🅜🅔🅝🅤 💰$𝟕𝟖𝟎
• 11 courses

🥬𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡
𝐒𝐩𝐢𝐧𝐚𝐜𝐡

🥑𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐩𝐮𝐟𝐟
𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐩𝐮𝐟𝐟

🐠𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢
鰤魚爽口同時軟腍,搭配柚子醬、酸梅,清新開胃
𝐇𝐚𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢

𝐁𝐚𝐫𝐫𝐚𝐦𝐮𝐧𝐝𝐢

🐑𝐋𝐚𝐦𝐩 𝐜𝐡𝐨𝐩𝐬
𝐋𝐚𝐦𝐩 𝐜𝐡𝐨𝐩𝐬

🥗𝐌𝐢𝐳𝐮𝐧𝐚 𝐬𝐚𝐥𝐚𝐝
熟食後上嘅柚子沙律,一去肉類略帶嘅油膩感

🍚𝐀𝐤𝐢𝐭𝐚𝐤𝐨𝐦𝐚𝐜𝐡𝐢
炊飯以日本奉上,飯粒採用日本秋田小町米,加入咖哩飯焦,香口惹味,面層放上蘿蔔漬,增添層次

🍮𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐬𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐜𝐫è𝐦𝐞 𝐛𝐫û𝐥é𝐞
甜品為創意甜品,面層嘅芝麻脆片,以紅豆蓉黏住嘅海鹽焦糖雪糕濃郁口感似雪芭,底下嘅法式芝麻焦糖燉蛋,每層各有特色,驚喜不絕
𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐬𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐜𝐫è𝐦𝐞 𝐛𝐫û𝐥é𝐞
𝐁𝐚𝐫𝐫𝐚𝐦𝐮𝐧𝐝𝐢
𝐋𝐚𝐦𝐩 𝐜𝐡𝐨𝐩𝐬
𝐁𝐥𝐚𝐜𝐤 𝐬𝐞𝐬𝐚𝐦𝐞 𝐜𝐫è𝐦𝐞 𝐛𝐫û𝐥é𝐞
2022-07-10 131 浏览
店在太古坊The Sixteenth裡面,這裡共有四間各有特式的餐廳~這晚跟朋友想吃日本菜~就去了有著和風+modern vintage裝修的Honjoko~ 昏暗燈光既浪漫又高級~那又厚又軟的梳化很舒適,服務也很好👍🏻懶得看menu的我們,直接點了Tasing Menu 每位($780+10%),共12道菜🙌🏻🙌🏻👉🏻Spinach 外表像極芝麻卷,其實是一層又一層卷起來的Spinach,口感跟平常吃到的菠菜不一樣,帶著爽脆,那新鮮打磨的芝麻醬汁太合我心,濃而不膩,加上芥末籽脆脆的口感~好喜歡💕👉🏻Avocado Puff這道有點像變奏版的Avocado sushi,除了面頭的牛油果外,Puff裡面有醋飯,配著有點刺激的柚子胡椒,口感跟味道都很不錯👍🏻👉🏻Wagyu 薄片和牛非常嫩~沒有筋,將微辣的shishito pepper還有脆米卷著一同放入口,跟微酸的tosazu汁配合得很好👍🏻👍🏻👉🏻Hamachi油甘魚好鮮甜,加上柚子特有的香氣與酸度,讓這道前菜好出色😍😍我們都大愛~想要再來一盤🙌🏻🙌🏻👉🏻Sashimi & Sushi雖然刺身跟壽司都有三文魚跟吞拿魚,幸好兩者都新鮮,不

懶得看menu的我們,直接點了Tasing Menu
每位($780+10%),共12道菜🙌🏻🙌🏻

👉🏻Spinach

👉🏻Avocado Puff
Avocado  puff

👉🏻Wagyu

👉🏻Hamachi

👉🏻Sashimi & Sushi
雖然刺身壽司都有三文魚跟吞拿魚,幸好兩者都新鮮,不介意重覆吃到~但如果能換成其他魚生,讓款式更豐富就會更讚🙌🏻🙌🏻
Sushi&sashimi

👉🏻Barramundi + Misuna salad
這兩款會同時出現,是side dish的概念~魚皮煎到香脆,沒有過火的焦味,底下的青豆蓉混了Wasabi,意外的合,連本身不愛青豆的我,也覺得好吃🥰👍🏻 水菜沙律有清甜的柚子肉,簡單伴著魚吃,不錯💕
Mixing  salad

👉🏻Lamb chops + Akitakomachi
這兩款也是一同到來配著吃的,說真整頓飯下來已經9成飽的我倆,看到這Heavy感滿重的羊架&飯,真的有點吃不下,而且羊肉接近全熟,油膩口感更明顯,幸好那個飯👉🏻無敵好吃😂😂 不知怎去形容,就是廚司把調味做到101分,加上有著脆脆的口感,會一口接一口吃完😋😋但羊架我評為是晚最失色的一道~
Lamb  chops

👉🏻Black sesame Cream Brûlée
只能說又是道亮眼出色的一品~不愛黑芝麻的我,加上已經99%飽,還想說吃吃就算~沒想到一吃我雙眼發光🤩🤩太好吃了😍😍不只把碗清了,還想要多一個😂🙈
Black  sesame   Cream  brûlée

味道:🌕🌕🌕🌕🌗
環境:🌕🌕🌕🌕🌖

🎈總歸一句:
整整吃了快3小時,不管味道/環境/服務都很滿足🙌🏻 以fine dining來說,這質素跟數量,每人不用$900,CP值滿高的👍🏻👍🏻
Avocado  puff
Sushi&sashimi
Mixing  salad
Lamb  chops
Black  sesame   Cream  brûlée
2022-07-10 106 浏览
手握壽司有水準,肉多飯少😋😋😋服務一流,環境舒服。 前菜好吃,壽司,刺身和蠔,無限供應。这个非常新鲜。主菜選了羊架,和牛,ok 甜品是咸雪糕加甜红豆,比较特别。强烈对比😅
前菜
甜品
羊架
和牛
壽司
今日精挑細選之下,黎到Honjokko同女朋友食Omakase😊,呢間日式西式fusion fine dinning餐廳位於鰂魚涌太古坊濠豐大厦,餐廳裝修好有格調又有情調,氣氛一流👍🏻。。今次輕輕揀咗一個$780嘅Testing Menu,由前菜到甜品總共有11道菜。。<Spinach (v)>第一道菜嘅賣相就已經震驚到我,估唔到菠菜都可以擺得咁精緻,再加上面頭嘅日式麻醬同芝麻粒,好Fresh😊。。<Avocado puff (v)>牛油果食唔少,泡芙都係我好鍾意食嘅甜品之一,估唔到呢兩樣Max埋一齊竟然會係一道咁有特色嘅菜😂。除咗擺盤精美造型吸引之外,味道亦都好特別,香脆嘅泡芙入面有醋飯,上邊再有清新嘅牛油果醬😋。。<Hamachi>跟住係我最愛食嘅油甘魚😍,晶瑩剔透,口感上充滿油脂感,再加上特調嘅柚子醬油,味道再上一層樓❤️。。<Wagyu>其中一個令人驚喜嘅係,除咗有一般日式餐廳可以見到嘅魚肉刺身之外,呢度仲有和牛他他可以食😘。牛肉肉質非常嫩滑,而且調味啱啱好,少少鹹少少辣,味道十分濃厚😁。。<Sashimi&

<Spinach (v)>

<Avocado puff (v)>

<Hamachi>

<Wagyu>

<Sashimi> & <Sushi>
跟住落嚟就係壽司刺身啦,分別有三款壽司同三款刺身,擺盤同樣好有精美,刺身亦都好新鮮❤️❤️。

<Mina salad>
新鮮嘅火煎菜沙律。

<Barramundi>
鹽燒海鱸魚肉質燒得啱啱好👍🏻,外皮亦都好乾身,簡直係外脆內軟,而且好特別嘅係青豆醬,估唔到青豆醬同魚肉又幾夾喎🤣。

<Lamb chops>
除咗有海裡游,當然都會有陸地走🙈,佢嘅羊架煎得啱啱好,切開中間仲係PinkPink色🥰,見到都流晒口水,而且味道上處理得好好,完全冇羶味,而且好開心有我最愛嘅茄子蓉😍。

<Akitakomachi>
當然唔少得嘅係日本米飯,上面有好多唔同嘅日式香料同伴飯素,味道好濃郁,而且米飯本身嘅個感啱啱好,粒粒分明😋。

<Black seasame crème brûlée>
最後亦都係最有驚喜嘅甜品😍,有上面嘅焦糖芝麻餅,到中間嘅海鹽焦糖雪糕同紅豆蓉,再到最底嘅黑芝麻布甸,每一個配搭之間都別有用心❤️,單獨食已經好好食,當甘多層一齊同一啖食嘅時候,各種嘅味道瞬間喺口入邊爆發,超好食🤩。
2022-07-06
In general每一道菜都好有誠意,即使好似魚生/壽司咁樣只係用好簡單嘅食材烹調嘅菜式都絕不馬虎,每一道菜嘅次序安排都感受到廚師嘅用心,而且服務員非常細心,由安排座位到介紹每一道菜都好nice,非常enjoy嘅晚餐💕 期待去埋The sixteenth其他三間餐廳!🔸Edamame 粗粒海鹽調味鹹度啱啱好~🔸Spinach(v) - Chilled sesame sauce, pickled mustard seed好鍾意上面粒粒芥末籽,令到味道同埋口感嘅層次都昇華咗好多!🔸Avocado puff(v) - Tapioca puff, avocado, yuzu kosho, sushi rice呢個前菜超級有驚喜!泡芙外層炸得脆卜卜但係一啲都唔會油膩,裏面包住嘅牛油果同埋壽司飯超級creamy,唔同層次嘅口感再加上清新嘅柚子胡椒做調味,每一啖都超滿足!推介大家一定要試!!🔸Hamachi - Sliced yellowtail, yuzu-soy, pickled plum新鮮簿切嘅Hamachi配上柚子味噌調味超級清新同埋開胃,少少酸味亦都同時更帶出到魚嘅鮮味,非常唔錯!🔸W

🔸Edamame
粗粒海鹽調味鹹度啱啱好~

好鍾意上面粒粒芥末籽,令到味道同埋口感嘅層次都昇華咗好多!

🔸Wagyu - Beef tataki, shishito pepper, tasazu, chorizo oil, toasted rice
牛肉啱啱好Medium, 牛味濃郁,日本唐辛子清爽脆口但一啲都唔辣,配埋脆米食好正!

🔸Sashimi - 3 kinds premium selection - Scallop, Salmon, Tuna
🔸Sushi - 3 tokusen nigiri
Hamachi, Salmon, Snapper
新鮮嘅海鮮食材簡單烹調突顯鮮味已經係超級正💕 魚生方面全部都好新鮮!厚切Sashimi超鮮味,而且每款壽司都有配特製嘅sauce令味道更有層次感

🔸Barramundi - Salt grilled, green pea, pea shoots, fresh & pickled wasabi
好開心條魚完!全!冇!骨!皮煎得超級趣同香,但係肉質保持到非常Juicy嫩滑!

🔸Lamb chops - Grilled, smoked eggplant, barley miso, vinegared kyuri
羊架羊味非常剛好,唔會太濃太淡,肥瘦亦都剛剛好,雖然係厚切但肉質非常爽口,食得出廚師真係有細心挑選食材!

🔸Mizuna salad - Crispy scallop, pomelo, mirin vinaigrette
沙律非常Fresh,啱啱好中和下食完兩道比較重味嘅主菜,又要讚下每道菜嘅順序安排都真係好有心思!

🔸Akitakomachi - Steamed rice from Akita prefecture, curry crumble
食到最後一道菜先食飯,雖然已經飽飽地但都好味到我哋食晒個飯!脆脆咖喱飯素配珍珠米,好味道!

🔸Black sesame crème brûlée - Salted caramel ice cream
想講呢個名實在太低調,完全反映唔到呢個甜品有幾咁多層次同埋高質!
最上層嘅芝麻脆餅微甜帶有焦糖香,又脆又好食;第二層Salted caramel雪糕,鹹鹹地非常夾芝麻同黑芝麻呢類可鹹可甜嘅食材;第三層係粒粒紅豆,煮得非常之軟滑,微微甜,好creamy;最後一層係黑芝麻cream brulee,充滿住濃濃嘅黑芝麻香氣。建議大家每一啖都要食晒四層,四重豐富嘅口感,非常夾但又唔會搶咗各自嘅特色,真心高質!!

⌇h o n j o k k o Tasting Menu ( $ 7 8 0 )“ 🌱 “ Spinach (v) - Chilled sesame sauce, pickled mustard seed“ 🥑 “ Avocado puff (v) - Tapioca puff, avocado, yuzu kosho, sushi rice“ 🎏 “ Hamachi - Sliced yellowtail, yuzu-soy, pickled plum“ 🥩 “ Wagyu - beet tataki, shishito pepper, tosazu, chorizo oil, toasted rice“ 🍣 “ Sashimi & Sushi Platter- 3 kinds of premium selection and tokusen nigiri“ 🐟 “ Barramundi - Salt grilled, green pea, pea shoots, fresh & pickled wasabi“ 🐑 “ Lamb chops - Grilled, smoked eg

⌇h o n j o k k o
Tasting Menu ( $ 7 8 0 )

Barramundi

“ 🐑 “ Lamb chops - Grilled, smoked eggplant, barley miso, vinegared kyuri
Lamb  Chops

“ 🥗 “ Mizuna salad - Crispy scallop, pomelo, mirin vinaigrette
Mizuna Salad

“ 🍚 “ Akitakomachi - Steamed rice from Akita prefecture, curry crumble
“ 🍮 “ Black sesame crème brülée - Salted caramel ice cream
Black sesame crème brülée

“ 🍶 “ Amanto Jummai Ginjo 300ml ( $ 3 2 0 )
Amanto Jummai Ginjo

just by seeing how long the menu is in the tasting menu, also served in generous portion, we spent the whole night there yet couldnt finish the sake and food we got 😂 but it really was an extravagant dining experience and really nice ambience at honjokko, serving contemporary japanese cuisine with large selection of cocktail and sake!

🌟avocado puff is surprisingly good, its not like any typical japanese dish with the tapioca puff and rice vinegar in the rice

🌟the lamb chop was remarkably delicious! it was tender and juicy, also served withe the eggplant smash which balances out the gamey flavour from the lamb if you’re not a fan

🌟salted caramel ice cream is lil bit salty but it goes so well with the sesame crisp and red bean, the layers were so satisfying as the last dish of the tasting menu

genuinely enjoyed every course of the menu, staff were super nice and friendly, walked us thru each and every dishes, would def revisit someday! (checking off another restaurant from the @piratagrouphk , cant wait for the next on the list!😙)

🏮Honjokko
The Sixteenth, 2/F, Oxford House, Taikoo Place, 979 King's Road, Quarry Bay
🍞#foodraah_qb

• Black Sesame Crème Brülée
  • Lamb  Chop
  • Avocado  Puff
2022-07-07 57 浏览
近排Pirata Group喺鰂魚涌開咗新鋪 所以就一於去一試 唔知好唔好食呢😚𝑇𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑀𝑒𝑛𝑢 $780👅𝑆𝑝𝑖𝑛𝑎𝑐ℎ 佢嘅擺盤好高級 菠菜食落都好新鮮同好嫩 再加啲芝麻醬做調味 幾好食🥰👅𝐴𝑣𝑜𝑐𝑎𝑑𝑜 𝑃𝑢𝑓𝑓 呢個幾特別 佢嘅外皮好香口 中間有日本米同牛油果醬 牛油果醬幾滑 一齊食幾清新🤩👅𝐻𝑎𝑚𝑎𝑐ℎ𝑖呢個係油甘魚刺身嚟嘅 食落滑得嚟有少少彈性 再配埋佢嘅檸檬醬汁 作為前菜嚟講一流🤤👅𝑊𝑎𝑔𝑦𝑢呢個係日式火炙生牛肉 牛肉幾嫩😍有少少咬口 佢加咗啲蔥喺牛肉上面 食落幾香😋👅𝑆𝑎𝑠ℎ𝑖𝑚𝑖 刺身有三款 嗰日係有鯖魚 三文魚 同埋吞拿魚 全部食落都幾鮮甜😛同埋食落都有油脂香👅𝑆𝑢𝑠ℎ𝑖壽司都有三款 佢嘅壽司醋飯做得唔錯 唔會太過鬆散 刺身都幾肥美😙👅𝐵𝑎𝑟𝑟𝑎𝑚𝑢𝑛𝑑𝑖呢個係烤澳洲鱸魚 火候控制得啱啱好😝魚唔會太熟 而女小編亦都好鍾意佢冇乜骨 同埋佢嘅醬汁有少少wasabi味 幾過癮🤓👅𝐿𝑎𝑚𝑏 𝐶ℎ𝑜𝑝𝑠呢個好推薦 整得好好食‼️佢嘅羊架食落好腍 亦都冇乜羊羶味 調味用咗類似燒烤醬汁 好惹味😋👅𝑀𝑖𝑧𝑢𝑛𝑎 𝑆𝑎𝑙𝑎𝑑佢嘅份量好多 調味唔錯👅𝐴𝑘𝑖𝑡𝑎𝑘𝑜𝑚𝑎𝑐ℎ𝑖呢碗飯

𝑇𝑎𝑠𝑡𝑖𝑛𝑔 𝑀𝑒𝑛𝑢 $780

佢嘅份量好多 調味唔錯

👅𝐴𝑘𝑖𝑡𝑎𝑘𝑜𝑚𝑎𝑐ℎ𝑖
呢碗飯加咗唔同嘅調味料 食落冇咁寡😚食完就飽晒

👅𝐵𝑙𝑎𝑐𝑘 𝑆𝑒𝑠𝑎𝑚𝑒 𝐶𝑟𝑒̀𝑚𝑒 𝐵𝑟𝑢̂𝑙𝑒́𝑒
呢個都係好出色嘅😍佢嘅芝麻味好突出 同埋crème brûlée 好滑 焦糖糖衣都好脆 再配埋焦糖雪糕 好食🙈

總括嚟講 呢間嘅日本餐廳嘢食幾出色😋同埋氣氛好好 坐得幾舒服 果然Pirata Group冇令我哋失望 大家要嚟呢度一試😆

😋 好味:8.28/10
🤑 價錢:7.87/10
🤗 服務:7.99/10
😝 環境:8.02/10
😚 衞生:7.67/10
🤩 整體:8.15/10

2022-07-07 50 浏览
✨TASTING MENU✨Spinach 菠菜 新鮮 口感爽脆 面層撒上芝麻 同芥末籽作點綴配埋幼滑芝麻醬 好清新✨Avocado Puff 外層 泡芙 薄身微脆内餡 裝住牛油果醬同壽司醋飯仲加埋柚子胡椒作調味 配搭特別✨Hamachi油甘魚 配上柚子醬汁 味道清香微酸✨Wagyu 和牛 有輕輕炙燒過 肉質軟嫩配搭小青椒 味道帶微微辛辣 ✨Sashimi刺身有三款 包括吞拿魚 三文魚 醋鯖魚 三款都新鮮 味道正常✨Sushi壽司都係有三款 三款配搭各有特色✨Barramundi 鹽燒鱸魚 皮脆肉嫩 滿滿油脂甘香配上青豆同豆蓉 幾香 完全冇草青味 ✨Mizuna Salad 沙律菜新鮮柚子肉酸甜 幾清新✨Lamb Chops 羊架 肉質軟腍 唔會好羶配上煙燻茄子同茄子蓉 配搭特別 估唔到幾夾✨Akitakomachi 飯用上秋田米 飯粒飽滿 有咬口加埋咖哩飯素 咖喱味突出 幾特別✨Black Sesame Crème Brûlée 芝麻薄脆 香脆 滿滿芝麻香海鹽焦糖雪糕 焦糖味香濃 口感軟滑紅豆蓉 味道香甜 軟綿黑芝麻焦糖燉蛋 芝麻味好濃郁 焦糖薄脆燉蛋香滑 唔錯賣相精緻食物唔錯 環境
✨TASTING MENU

環境唔錯 座位闊落 坐得舒服
貫徹fusion主題 又冇違和感
服務唔錯 價錢可以
2022-07-06 52 浏览
人生總要為自己揮霍一下😆😆今日就嚟到太古坊嘅濠豐大廈嘗試一下高級嘅用餐享受😝2樓嘅the sixteenth入面有4間餐廳,其中一間就係honjokko😌位置隱蔽,好有privacy👍🏻而呢間餐廳係主打現代嘅日本料理,餐廳環境幽靜舒適,大大個開放式廚房,比你欣賞住師傅嘅手勢🤩我地叫咗Tasting Menu $780/ppl,結合咗11個courses☺️☺️呢個set樣樣都有齊咁制😙真係可以咩都試哂😛好滿足😚😚🥢Spinach師傅將菠菜切到一條條再將佢集結埋一齊😙整成左呢一個擺盤好靚嘅頭盤🤤🤤底下仲有日式嘅芝麻醬,食落去好開胃🥺🥺🥢Avocado puff呢個牛油果米餅賣相超級可愛🤩🤩入面塞滿日本嘅珍珠米,食落去口感好煙韌彈牙👅👅認真特別😍😍🥢Hamachi油甘魚蘸上超開胃啲柚子汁☺️☺️成個配搭簡直係衝擊味蕾,仲好解膩👍🏻👍🏻而且油甘魚好肥美,脂肪細紋散佈得好平均😛😛入口好滑溜😝😝🥢Wagyu Beef鮮嫩嘅和牛經過薄切後再加上日本甜青椒調味,肉味更為突出,肉質亦非常鮮嫩🥺🥺而青椒入口有陣微辛嘅口感,唔會太辣,食落好過癮😚😚🥢Sashimi &🥢SushiSashimi分別有厚切帶子、吞拿

🥢Spinach

🥢Avocado puff

🥢Hamachi
🥢Wagyu Beef

🥢Sashimi &🥢Sushi
Sashimi分別有厚切帶子、吞拿魚及油甘魚🤩🤩下面仲有乾冰,保持住新鮮嘅溫度🥰🥰味道可口鮮甜😜至於壽司呢,我就至鍾意三文魚啦🤩🤩 真係食極都唔會厭呀~~

🥢Barramundi
鱸魚烤得好香口😍😍外皮有微燶嘅焦香😜食落口好香脆🥳🥳配埋旁邊啲青醬蘸住食,食落口真係效果滿分💯

🥢Lamb chops
食到中段已經覺得開始有啲飽肚感,不過見到呢個咁吸引嘅羊架又忍唔住食指大動😎😎羊架都燒得啱啱好,真係火喉十足😜😜肉質軟腍可口😍😍食落口亦唔會覺得太羶👍🏻👍🏻啱哂唔鐘意羶嘅朋友呀👅

🥢Mizuna salad
呢個火箭菜沙律真係嚟得合時👍🏻👍🏻食完啲濃味嘅主食係時候食返啲青青甜甜嘅柚子果肉沙律真係一流🤤🤤用嚟解膩冇得頂😻😻

🥢Akitakomachi
米飯加咗飯素同埋數片紫薑,完全嘅視覺效果☺️☺️佢地採用咗秋田小町米整成嘅,食落口帶陣啖啖咖哩嘅清香💕💕米飯非常彈牙,好有嚼勁😌

🥢Black sesame crème brûlée
食到最後就為我地送上兩個甜品甜品外型好似蘑菇咁,非常精緻🥰🥰頂層擺放左一塊香口嘅芝麻脆片,中層就係大大球海鹽焦糖雪糕🍦最底層仲有紅豆蓉同黑芝麻粒😝香甜又有口感😛店員仲比咗個建議食法俾我哋,就係將佢整碎撈勻一齊食,真係好惹味🥳🥳 有成11道菜,今日真係唔捧住個肚腩走都唔得啦🙈