2022-07-05
@piratagrouphk 旗下現代日本料理餐廳 Honjo的進化版: @honjokko Fine Dine 到極緻, 優雅中享受美食, 寵愛自己一大樂事❤️位置Honjokko 位於太古坊內的Sixteenth, 自成一角, 私隱道高環境餐廳設有室內及戶外座位布置裝潢高雅精緻天花懸空掛滿和風紙傘、手繪的屏風整個感覺時尚奢華, 氛圍感滿載食物餐廳主打摩登日本菜今次試左佢地既Tasting menu: $780 套餐包括餐廳招牌食物, 一次過滿足哂我既為食願望Edamame🫒經常都睇到日本劇睇到日本人食住枝豆嘆美食卜滋一口枝豆飛彈入口, 少許海鹽提味開胃小食服務員仲好貼心跟埋另一空碟上台Spinach🥬由菠菜砌成的菠菜花乍看像藝術品灑上黑白芝麻同芥末籽底下是日式胡蔴醬混合芥末簡單調味, 清新Avocado Sushi Puff 🍣內藏日本壽司米的牛油果波波sushi 脆卜卜Puff包裹壽司飯, 配合柚子胡椒及調味牛油果蓉酸甜帶新奇口感, 一啖一粒健康又滋味Hamachi🐟油甘魚調味刺身每一片魚肉晶瑩剔透, 刺身非常新鮮配上微酸既柚子醬汁及黑松露柚子醬油酸溜開胃, 中和刺身肥膩感, 夏
位置
餐廳設有室內及戶外座位
布置裝潢高雅精緻
天花懸空掛滿和風紙傘、手繪的屏風
整個感覺時尚奢華, 氛圍感滿載
食物
餐廳主打摩登日本菜
今次試左佢地既Tasting menu: $780
套餐包括餐廳招牌食物, 一次過滿足哂我既為食願望
Edamame🫒
經常都睇到日本劇睇到日本人食住枝豆嘆美食
卜滋一口枝豆飛彈入口, 少許海鹽提味開胃小食
服務員仲好貼心跟埋另一空碟上台
Spinach🥬
由菠菜砌成的菠菜花乍看像藝術品
灑上黑白芝麻同芥末籽底下是日式胡蔴醬混合芥末
簡單調味, 清新
Avocado Sushi Puff 🍣
內藏日本壽司米的牛油果波波sushi
脆卜卜Puff包裹壽司飯, 配合柚子胡椒及調味牛油果蓉
酸甜帶新奇口感, 一啖一粒健康又滋味
Hamachi🐟
油甘魚調味刺身
每一片魚肉晶瑩剔透, 刺身非常新鮮
配上微酸既柚子醬汁及黑松露
柚子醬油酸溜開胃, 中和刺身肥膩感, 夏日炎炎岩哂
Wagyu Tataki🐮
薄切和牛肉質鮮嫩
炙燒後牛肉邊有輕微焦香
醬汁帶甜, 服務員示意我地可以夾埋面層的脆脆玄米同埋青辣椒一同享用
火炙和牛薄切後沾上日式醬汁
味道咸香微辣, 過癮
Sashimi & Sushi Platter🛶
刺身:三文魚腩、吞拿魚、油甘魚
壽司:鯛魚、醋鯖魚、吞拿魚
刺身 x 壽司飯新鮮「船運」入口, 女人的浪漫
每款新鮮肥美
Barramundi🦈
青豆醬烤鱸魚外脆內嫩, 烘得正好的魚肉肥美多汁
西式煮法fusion 好味
Mizuna Salad🥗
和Barramundi一同上菜
輕柔沙律菜及清爽柚子肉, 完美中和口裡的肥美魚肉油膩感
Lamb Chops🐑
羊架肉質軟腍, 調味是原汁茄子醬
醬汁還原100分茄子鮮味, 羊汁甫下去就立即爆汁, 羊味濃
Akitakomachi🍚
珍珠米飯灑上飯素及紫薑
米香軟糯, 飽足感十足
Black Sesame Crème Brûlée🍨
香脆既芝麻脆餅 x 拖肥焦糖雪糕 x 紅豆蓉 x 黑芝麻奶凍
甜品貫切日本人嗜甜的喜好, 風情十足
總括來講, 傳統手藝巧製創新風味
新派奢華摩登Honjokko, 讚呢!