2021-08-11
灣仔區中一間得意小餐廳. 自成一角響船街尾. 一入門口有歐陸感覺. 餐廳有分上下層, 被安排了坐上層 比較靜些少 . 有普通 A la cart 同 Chef Special , 寫在一塊黑板上. 之前睇依到出名正中歐洲 Carbonara, 現時已進化到做Chinese Carbonara, 用煎過概臘肉同金華火腿等貴價材料來做 ( 一定比普通bacon貴) , 餐廳其他特別例如四川蜆, 紹興酒黃油雞 , 大閘蟹Risotto , 21日Dry age 豬 , secret menu 避風唐寶雲酥豬架 (要問個chef特別野) 最後試唔晒咁多野,又見到隔離台個 44 Farm 牛好正, search 過得Rosewood 個排房有得食, 所以就試下四川蜆一放低已經好香, 送酒一留, 44 Farm 個肉好好食, 食到有木香味, 老闆話出餐前係會用火燒下塊木同塊牛 (細心位) , 連牛肉汁都係用牛骨煮左2日加好多菜概精華而成, 所以值回票價, Rosewood 酒店同一隻牛賣緊過$1000. 大閘蟹飯都好特別, 好有蟹膏味, 用料不少. 雞都煮得好好食. Overall
大閘蟹飯都好特別, 好有蟹膏味, 用料不少.
雞都煮得好好食. Overall 環境, Service 都好好. 年青老闆都在鋪同我地飲下酒傾下計, 好friendly 概environment . 好有特色同人情味概Cozy 小店.
值得一試!!!
44 Farm Chuck Flap with mash foam
44 Farm
大閘蟹Risotto