2020-11-24
黎開灣仔,search openrice見到flagship有好多好評,價錢喺灣仔區又算合理,就決定喺度食晚餐。餐廳喺船街既盡頭,唔係search定都比較難搵,係一間幾有情調既小餐館。睇完餐牌我地都係決定叫返最多人嗌既餐點,先上餐湯同沙律,餐湯係蕃茄忌廉湯,酸度啱啱好幾開胃,呢度既招牌沙律好特別,係紅菜頭粒粒沙律,用咗黑醋做個dressinng,食第一啖可能唔太慣,但越食越停唔到。主菜係iberico pork collar同fish papillote,個豬扒係想像唔到咁juicy,就好似你喺啲中菜廳食黑毛豬叉燒咁,但係西式煮法;個魚扒雖然比較薄身,但外層既寶雲酥好香脆,相對黎講會推介豬扒多啲。甜品方面有筆者最鍾意既檸檬批,呢度既檸檬批係流心架~~~~同埋好夠酸,面頭既cream既甜味又中和到少少酸味,perfect😌😌😌坦白講呢間餐館既食物賣相未必係最精緻,但味道真係冇得挑剔,經過開既不妨試下