2020-11-04 475 浏览
船街一隅,靜靜的有間叫Flagship的西餐小店。以船為主題,藍白色的主調蠻有質感的,環境舒服靜謐,彷彿有去了渡假的錯覺。Daily Soup 是熱騰騰又creamy的的南瓜忌廉湯,入口濃稠香甜,在秋冬先暖一暖胃。Entrée 點了顏色漂亮的 Beet & Feta Salad,用了自家醃製營養豐富的紅菜頭和菲達芝士,酸酸甜甜味道清新,加了脆脆的葵花籽,這個別出心裁的組合令沙律不再單調21 Days Dry Aged Pork 是實實在在超厚的一塊,經過24小時低溫慢煮,令這塊帶骨厚切豬扒也可以做得很柔腍多汁,肉質非常軟嫩,充滿肉香Daily Fish Market Papillote 的賣相很精緻,是視覺和味覺的饗宴!這道蒸焗紙包鮮魚用上盲曹魚加上香草和麵包糠,吃起來十分香脆,味道鮮美而且口感豐富,相當滿足飯後甜品點了Lemon Tart,檸檬撻味道酸酸甜甜不覺膩,上面的奶油非常輕盈,塔皮酥脆,檸檬內餡和杏仁片、藍莓的搭配很不錯,層次分明

• 21 Days Dry Aged Pork
  • daily fish market papillote
2020-11-03 110 浏览
約見一位好耐冇見嘅朋友,我地都係港島返工,佢揀左呢間餐廳。.🌸Daily soup $78每日嘅湯都唔一樣~.🌸Beet & Feta salad $128紅菜頭沙律配上羊芝士,味道酸酸甜甜,好開胃。.🌸Fish provencal $178普羅旺斯煎魚。聽到普羅旺斯,感覺眼前映入一大片的薰衣草,非常浪漫💕。.新鮮的魚加配普羅旺斯配料,再塗抹麵包糠,煎香上鍋。一陣陣魚香味撲鼻而來~.外脆內嫩軟,蘸上法式芥末醬,美味可口。.🌸Iberrico pork callar $198西班牙黑毛豬扒。.伊比利黑毛豬於高山放養,全以橡樹果實為天然食糧。.肉質帶橡果甘香,口感嫩滑,令人一試難忘。.🌸lemon tart $68檸檬撻精緻美味,味道酸酸甜甜,幫助消化,可以解解油膩。
約見一位好耐冇見嘅朋友,我地都係港島返工,佢揀左呢間餐廳。

🌸Daily soup $78
每日嘅湯都唔一樣~

🌸Beet & Feta salad $128
紅菜頭沙律配上羊芝士,味道酸酸甜甜,好開胃。

🌸Fish provencal $178
普羅旺斯煎魚。
聽到普羅旺斯,感覺眼前映入一大片的薰衣草,非常浪漫💕。

外脆內嫩軟,蘸上法式芥末醬,美味可口。

🌸Iberrico pork callar $198
西班牙黑毛豬扒。

伊比利黑毛豬於高山放養,全以橡樹果實為天然食糧。
肉質帶橡果甘香,口感嫩滑,令人一試難忘。

🌸lemon tart $68
檸檬撻精緻美味,味道酸酸甜甜,幫助消化,可以解解油膩。
2020-10-28
  • Lemon  tart
2020-11-02 117 浏览
Flagship🍝最近成日都想食西餐,誤打誤撞咁就試左呢間位於灣仔嘅Flagship. 餐廳位於灣仔船街,都算係幾入,而且唔太起眼,但味道真係相當唔錯。我同朋友share左一個daily soup ($78),一個beet & feta salad($128), fish papillore ($178), 同一個香草炒蜆意粉。Daily soup係非常濃郁嘅南瓜湯,入面加左少少麵包糠,味道唔錯。沙律入面加左cheese同埋甜菜頭,口感清新爽口,味道非常特別,值得一試。fish papillore上面加左檸檬,翠玉瓜等嘅side dishes, 魚皮烤得岩岩好,食落有淡淡嘅焦香;魚肉口感嫩滑,調味亦控制得宜,整體黎講都算唔錯。意粉聞落已經有非常香嘅孜然味,入面加左唔少蜆,蜆肉嘅鮮味同香料味道相映成趣,成個意粉嘅balance都非常唔錯。整體而言餐廳食物嘅味道都冇令人失望,值得一試。
Flagship🍝

整體而言餐廳食物嘅味道都冇令人失望,值得一試。
2020-11-02 95 浏览
Flagship 係位於灣仔船街,一個隱蔽角落既西餐廳。Beet & Feta Salad ($128):紅菜頭沙律配黑醋醬汁;紅菜頭好新鮮,加埋黑醋更加提神醒胃。沙律面頭仲有d芝士,帶比人多重味道,非常特別😋😋Daily Soup ($78): Daily Soup 係一個南瓜湯,面頭仲有少少麵包碎。個湯好重南瓜味,同埋都幾creamy👍🏻Fish Papillote ($178): 佢係用錫紙包住檸檬同薯仔來燒既鯖魚🔥🔥。好香檸檬味,但係魚就唔係好夠咸,所以一定要點佢比既鹽,即刻惹味好多Carbonara ($148): 哩個意粉係好值得推介!好好味,意粉硬度同蛋黃醬既味道都好岩我😋,再配埋咸咸地又肥瘦分明既烤豬肉,好食!Lemon Tart ($68): 最後唔少得有甜品😋,哩個檸檬撻比較特別,除左好重檸檬味之外,撻中間係流心既檸檬醬,賣相同味道都好好👍🏻👍🏻
Flagship 係位於灣仔船街,一個隱蔽角落既西餐廳。

2020-11-02 73 浏览
灣仔船街盡頭旁邊有間隱世西餐廳,唔講唔矢佢竟然隱藏係酒吧同地盤隔離,仔細睇先留意到佢😳-紅菜頭飛達芝士沙律紅菜頭鮮甜爽脆,菲達芝士同紅菜頭意外地搭,而黑醋汁亦中和鹹度,甜鹹酸齊備-伊比西亞豬配黑蒜汁用上厚切西班牙嘅伊比利亞豬,黑蒜汁酸酸甜甜令人大開胃口,如果可以冇咁韌就更好🐷-紙包魚記得一定要趁熱食🔥用左紙包料理烹調方法,面層煎至脆身,魚肉無骨亦唔腥,調味簡單用胡椒黑椒調味-檸檬撻檸檬撻撻皮幾脆,檸檬吉士偏甜,如果可以降低甜度就好🍋========================📍 Flagship (灣仔)灣仔船街35號地舖========================#hk #hkig #hkigfood #hkfood #food #hkeat #eat #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodporn #hkfoodie #hkfood #discoverhongkong #instafollow #foodie #diningcityhk #foodstagram #hongkongfoodie #852foodie #bestfoodhongkong

-紅菜頭飛達芝士沙律

-伊比西亞豬配黑蒜汁

-紙包魚

-檸檬撻
檸檬撻撻皮幾脆,檸檬吉士偏甜,如果可以降低甜度就好🍋

========================
📍 Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖
========================
2020-10-31 573 浏览
朋友在灣仔下班,於是在灣仔試一試新餐廳。餐廳在最角落的位置,容易被忽略。門口有數張高桌讓客人摸摸酒杯。推門而入,餐廳裝潢走歐式小清新風,藍色和白色的主調,配上不少畫作,充滿文藝風。⭐️beets and feta salad$128沙律主要有紅菜頭、芝士、果仁、南瓜籽和醋等。這碟沙律入口頗清新特別,紅菜頭入口酸甜,配上芝士和黑醋,口感厚醇,配上果仁更加有口感。⭐️daily soup$78南瓜湯入口香甜可口,配上一粒粒麵包粒,天氣漸涼,喝一口熱湯很滿足。⭐️daily fish market papillote$178這條魚以檸檬香草焗出來,入口味道清新,味道較香淡。⭐️carbonara$148簡單的一碟意粉,有煙肉和芝士。醬汁比較少,入口乾爽一些,我最喜歡煙頭粒,鹹香味為意粉口感加分。⭐️homemade lemon tart$68最後怎少得甜品,檸檬塔點綴了幾顆藍莓,嚐一口,綿綿的忌廉喚醒了我的味蕾。檸檬塔內餡是滿滿的檸檬醬,入口酸香不膩,喜歡酸味的朋友會喜歡。
朋友在灣仔下班,於是在灣仔試一試新餐廳。

餐廳在最角落的位置,容易被忽略。
門口有數張高桌讓客人摸摸酒杯。

⭐️beets and feta salad$128
beets and feta salad

沙律主要有紅菜頭、芝士、果仁、南瓜籽和醋等。

⭐️daily soup$78
daily soup

daily fish market papillote
daily fish market papillote

這條魚以檸檬香草焗出來,入口味道清新,味道較香淡。

⭐️carbonara$148
carbonara
carbonara

⭐️homemade lemon tart$68
homemade lemon tart

homemade lemon tart
今日嚟到bookmark已久嘅Flagship食飯😍雖然係角落頭 但地點尚算方便🤣呢度座位唔多 建議大家下次嚟訂枱會好啲☺️✨Daily Soup 💰78蕃茄湯微酸 略帶芝士咸香味🧀口感creamy 不澀 👍🏻✨Beets & Feta Salad 💰128紅菜頭一直都係我最鍾意嘅蔬果😍有營養價值 食落又香甜😃✨Fish Provencal 💰178魚肉新鮮 肉質滑嫩🐟On top嘅 crust 亦夠薄夠香脆🤩口感形成強烈對比 層次分明👏🏻✨Iberico Pork Collar 💰198伊比利豬肉肉味香濃 油脂豐富🐷正正因為冇過多嘅調味 ✨所以更加突出豬肉原有嘅味道🐽👏🏻✨Lemon Tart 💰68自家製果然不同凡響👍🏻我成日嫌檸檬撻唔夠酸🍋呢度就恰到好處食完都唔覺膩😆
今日嚟到bookmark已久嘅Flagship食飯😍

自家製果然不同凡響👍🏻

我成日嫌檸檬撻唔夠酸🍋

呢度就恰到好處食完都唔覺膩😆

2020-10-30 307 浏览
一定一定要book位!隱世小店!平日都超爆😱滿座!Beet and feta salad $128超有驚喜,紅菜頭嘅香甜配搭feta cheese嘅咸香,融合埋黑醋汁,喺味蕾演奏出一曲絕妙樂章 🎶 尤其愛上面灑上的腰果碎🥰Daily soup $78特別嘅daily soup,份量好少但必點!平時不喜歡飲湯既我都喝光光,可想而知有幾好味🥺🥺Daily Fish Market Papillote $178口感新奇獨特,令我哋一試難忘,連聲讚好:肉嫩、皮酥、微咸,加上配菜,堪稱完美!Pork $198西西里島嘅豬😍用料超上乘呢,會比較肥美豐腴,肉汁多,煎得啱啱好,好香。Lemon tart $88酸甜度剛好👌🏻blueberry新鮮鮮甜,撻底略硬,我喜歡較鬆化的。每一菜式都好似藝術品一樣咁靚,亦好好味,惟份量較少。普通價錢,fine dining質素,值得一試!📍 Flagship 灣仔船街35號地舖
一定一定要book位!隱世小店!平日都超爆😱滿座!

Beet and feta salad $128

Daily soup $78

Pork $198

Lemon tart $88

📍 Flagship
灣仔船街35號地舖
2020-10-28 53 浏览
Flagship主打多國菜,菜式會加入少少中式元素, 係好有特色嘅FUSION菜!Daily soup $78南瓜忌廉湯帶有香甜南瓜味, 湯嘅質地非常濃稠而且CREAMY! 湯加入麵包脆粒,令湯嘅層次更豐富!Beet & feta salad $128由紅菜頭、菲達芝士及南瓜籽組成,加上特製沙律醬及黑醋,酸甜中帶奶香,好特別亦好開胃!Clam in sichuan style $148四川風味嘅蜆肉炒意粉令人驚喜!蜆肉份量多之餘,仲好飽滿及鮮甜!意粉吸收咗蜆肉精華,再加上花椒一齊炒,鮮味之餘仲有少少麻辣,好惹味!Fish papillote $178紙包魚嘅魚皮煎至微脆,魚肉鮮嫩多汁!再加上檸檬汁及少少海鹽,更能提升整體嘅味道,好美味!Lemon tart $68檸檬撻嘅撻皮係香脆嘅曲奇皮!面層係輕盈嘅mousse,內裡係檸檬吉士醬,檸檬香出眾,酸甜平衡,好正!

Daily soup $78

Beet & feta salad $128

Clam in sichuan style $148

Fish papillote $178

Lemon tart $68

2020-10-24 95 浏览
灣仔午膳時候,稍為好吃的餐廳都大排長龍,難得這家小店可以預約訂枱。位於船街的街尾,本來是可以避開繁囂,可惜旁邊是正在動工的地盤,難怪小店門內外都貼上"Please close the door ”提示。是日餐湯:蕃茄湯,略嫌過於濃稠主菜點了紙包魚餐牌註明是選用街市新鮮魚,實屬西餐廳少見。而且還貼心地去了骨,可以放心大口品嚐。與薯仔脆肉瓜用紙包著烹調,保持濕潤,滲著檸檬清香。問過店員,原來這是野生烏頭,難怪肉質比較實,不易散開,也沒有泥味。朋友點了牛扒,我吃了一口,味道不俗,肉質也算嫩。甜品也見精緻,creamy軟滑,外皮很脆,不過太酸。如果不是見到其他食評說是檸檬撻,我還以為是熱情果呢。另外,值得一提,原來餐飲的咖啡,可以選Latte 或者Cappuccino(忘了影相)。整體而言,食物味道品質很好,只是份量稍為少。

是日餐湯:蕃茄湯,略嫌過於濃稠

主菜點了紙包魚

朋友點了牛扒,我吃了一口,味道不俗,肉質也算嫩。

整體而言,食物味道品質很好,只是份量稍為少。
  • Fish Papillote
2020-10-22 475 浏览
Hidden inside an alleyway, you’ll find this wonderfully laid back restaurant, decor is modern shabby chic and chock-full of character. In this quaint small place, you will find traces of nautical motifs here and there, and it really adds to the ambiance of the whole place.Daily Soup👍👍👍👍This Cream Tomato Soup was like a good comfort in a bowl, topped with crispy croutons which went perfectly with this creamy soup.Beets & Feta Salad 👍👍👍👍This super healthy beetroot salad has a combination of sweet

Daily Soup
Daily  Soup

Beets & Feta Salad
Beets  &  Feta  Salad

This super healthy beetroot salad has a combination of sweetness and earthiness which works well with the balsamic vinegar.

Clam in Sichuan Style Linguine
👍👍👍👍
Clam  in  Sichuan  Style  Linguine

This pasta dish incorporated the used of Asian flavour. The spicy, garlicky and savoury Sichuan sauce packed a good depth of flavour, the spiciness was just right, giving the dish a nice kick without masking the freshness of the clams.

Steak & Egg
Steak  &  Egg

The steak was cooked to perfection, it was tender, juicy and full of natural flavour. It didn’t really need salt or any of the side sauces, but I nonetheless used the egg yolk because it was so attractive.

Lemon Tart
👍👍👍👍👍
Lemon  Tart

Eating this lemon tart was just like biting into a lemon cloud, it has an amazingly airy and fluffy texture and a great balance of sweet and tart flavours.

Storefront

Interior

Menu
2020-10-21
Daily  Soup
Beets  &  Feta  Salad
2020-10-21 90 浏览
今晚同朋友去到灣仔船街嘅flagships 食dinner。餐廳位置唔多起眼,容易錯過,但係呢度嘅食物好值得推介,食過一次就自然會返轉頭。👍先來蕃茄忌廉湯及紅菜頭芝士沙律,呢兩道菜已經令人十分回味,眼前一亮。蕃茄忌廉湯超濃郁,creamy 。紅菜頭沙律唔會有青草味,清新美味,配nuts超正。STEAK & EGG是安格斯牛肉配煎蛋,底下嘅薯蓉好滑,烤蔬菜好香口。我嘅四川大蜆炒意粉好有特色,大蜆肥美, 意粉爽口,有啲四川麻辣味道,好惹味。最後自家製檸檬撻非常出色,清新嘅檸檬味道酸酸甜甜,😋😋完美嘅甜品。

2020-10-21
  • Lemon Tart
2020-10-21 64 浏览
今晚放工後和朋友在灣仔附近覓食,走到船街附近看到這家很有特色的餐廳,於是決定試試。餐廳佈置的很有特色,店員十分熱情地介紹餐廳環境,二樓的環境也很悠閒,餐廳外還有少許戶外座位。這家餐廳供應多款西餐,Daily soup餐湯是配有香脆麵包粒的番茄忌廉湯,味道酸甜適中非常清新。前菜Betes and Feta Salad 有驚喜,紅菜頭新鮮清甜,擺盤亦都十分精緻。主菜我們叫了Fish Papillote紙包魚和DailySpaghetti肉醬意粉,紙包魚魚肉新鮮口感細膩,配上檸檬汁更增加了口感層次。肉醬意粉亦都好好食,肉醬大粒彈牙。甜品我們叫了Lemon Tart,塔皮很酥脆, 檸檬酸味令人印象深刻, 尤其吃完膩食物後格外爽口!兩個人買單大概600元左右,食物夠水準,環境寬敞舒適,以後還會光顧!
2020-10-19 114 浏览
❀ Flagship #灣仔 ❀❗️灣仔隱世精緻西餐廳❗️——————————————————位於灣仔一條巷仔嘅最入,如果唔係之前見到有人介紹都應該唔會留意到😲餐廳剛剛於六月開業,主要售賣意粉、risotto、牛扒,部份採用外國常見但香港較少用嘅食材✨外圍有啲英倫風格,內裏就運用左藍白色作簡約嘅設計,樓高兩層,係間認真經營嘅西餐小店。
.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Beets and Feta Salad🥗$128紅菜頭沙律🥙(°▽°)雖然香港嘅餐廳比較少運用紅菜頭,但外國非常普遍,營養價值甚高,本身帶甜,不過亦略帶草青味,未必個個鍾意。但餐廳加上希臘Feta cheese、濃縮黑醋,令到紅菜頭青味冇咁突出,較容易接受,酸酸甜甜,幾開胃👌🏻。味道: 4/5 性價比: 3.5/5.☞ Daily soup 🍲$78每日都會有唔同嘅湯,有廚師選擇最新鮮嘅食材製作。當日係椰菜花湯🥦將椰菜花打磨令到唔需要用咁多忌廉都做到creamy嘅效果,加入香脆嘅麵包糠,富營養價值又好味👏🏻!味道: 4.2/5 性價比: 3.5/5.☞ Pancetta Carbonara🍝$128並非走重忌廉路線,但一啲都唔淡。用上Pa
❀ Flagship #灣仔 ❀
❗️灣仔隱世精緻西餐廳❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Beets and Feta Salad🥗$128
紅菜頭沙律🥙(°▽°)
味道: 4/5 性價比: 3.5/5
Beets  and  feta  salad

☞ Daily soup 🍲$78
每日都會有唔同嘅湯,有廚師選擇最新鮮嘅食材製作。
味道: 4.2/5 性價比: 3.5/5
Daily  soup

☞ Pancetta Carbonara🍝$128
並非走重忌廉路線,但一啲都唔淡。
用上Parmesan cheese, comte cheese🧀鹹香味十足得嚟唔會太膩。
煙肉係厚條切🥓,肉多,唔會太肥。
蛋意粉亦幾彈牙,做到Carbonara應有嘅味道。
味道: 4.1/5 性價比: 4/5

☞ Mixed cheese risotto🥘$138
我覺得稱之為蘑菇芝士risotto更為適合🙈。
混合左蘑菇、洋蔥、同芝士製作,一送上已經聞到濃濃嘅蘑菇香氣,加上芝士拉絲。
呢款就會滯少少,同埋突然飯粒腍左啲🤭。
味道: 3.8/5 性價比: 4/5
Mixed cheese risotto
Mixed cheese risotto

☞ Homemade lemon tart🍋$68
檸檬撻內餡比較流質,而且酸味幾重,用上硬脆嘅曲奇皮。
相信如果個餡料可以稠返少少似吉士狀態會更好🧐!
味道: 3.9/5 性價比: 3.7/5
Homemade lemon tart

☞ Mixed Berries Panna Cotta🍮$78
同一般嘅panna cotta有少少唔同,牛奶味唔算重,反而係加入左雲呢拿籽製成雲呢拿味。
口感唔係動L嗰種,較為thick,帶creamy。
配上雜莓果醬同埋沾上咗糖霜嘅Pistachio,如果牛奶味可以再重啲就好!
味道: 3.9/5 性價比: 3.6/5
Mixed  berries  Panna  cotta

☞ Strawberry Smoothie🥤
味道: 3.7/5
☞ Coconut cocktail🍹
味道: 4.7/5
店主當日仲好好咁送咗呢兩杯off menu嘅飲品俾我哋🤩!
士多啤梨呢奶昔就唔算太特別,有少少假🙈。
但個椰子飲品真係超級超級正😍同酒味完全融合一齊,椰子味亦好突出,等佢推出左一定要試!

整體來講,食物選擇唔算特別,但做到應有嘅水準,係間有heart嘅西餐小店💕。

Beets  and  feta  salad
Daily  soup
2020-10-19 61 浏览
今個月上旬去了這裡一趟,隔了兩星期帶友人再光顧。這回點了上次享用過的菜式,包括紅菜頭芝士沙律,紙包魚,四川式湯蜆以及流心蛋牛扒。食物水準仍然保持質素,再次一吃仍覺美味,這裡不再重提。反而今回可以講述一點店子的氣氛,店內每位服務員很友善,一位外藉侍應,操中英語,很熱情健談。店子雖小,但有一股和諧感,食客跟他們閒言半語,小說輕談,卻不礙食客享餐。潮吃菜式不獨吸引後生一輩,老中青客絡繹,豐富了環境氣氛,有喜悅、有熱鬧,也有恬靜地享受晚餐。集食物、環境以及服務質素而言,是一間上佳的好地方。
2020-10-17