2020-11-23 2653 浏览
灣仔船街出名多嘢食,西班牙Tapas、正宗拿玻里薄餅、意大利大扒、本土雞翼等等應有盡有。今次行到街尾嘅小館,門口掛咗啲燈飾,有幾張戶外座位,可以邊飲邊呼吸。入到去又係另一片天,地方細細,白色牆身放咗啲酒做裝飾,餐具花紋特別,感覺精緻用心。Daily Soup $78是日餐湯為蕃茄忌廉湯,新鮮足料,細嚐下仲有啲芝士味點綴,濃郁豐富。Beet & Feta Salad $128紅菜頭切到一粒粒容易入口,配合上面嘅Feta同果仁,清新開胃。Daily Fish Market Papillote $178魚用上新鮮盲鰽,魚皮上舖咗一層麵包糠同少量芥辣,食起嚟脆卜卜;配菜方面加入韮菜,同條魚又幾夾,中西合壁感覺有趣。Steak & Egg $198牛扒肉味濃,腍身,蘸些燒汁食好惹味;燶邊太陽蛋有流心效果,令到牛扒質地更滑溜。Homemade Lemon Tart $68面頭忌廉奶香幼滑,lemon curd酸味十足,帶檸檬清香,加埋脆身撻皮,驚喜好味。整體水準以上,上至醬汁配菜配搭,下至擺盤裝飾都食(睇)得出有放過心機,如果湯/前菜份量多返少少更完美。
Beet & Feta Salad $128
Steak & Egg $198
Homemade Lemon Tart $68
2020-11-12
2020-11-22 191 浏览
原來船街去到最尾有呢間好有情調嘅法式西餐廳,連廁所都靚過人!Daily Soup ($78)番茄濃湯,口感非常之濃厚,每一啖都好好飲!Beets and Feta Salad ($128)呢個沙律非常特別有驚喜,所用既酸奶dressing好特別,同紅菜頭非常夾,非常好食,配合灑在面既芝咸香芝士同瓜子果仁一流。Iberico Pork ($188)黑毛豬唔會太肥亦唔會過瘦,肥瘦度適中,煎得好香同埋鎖住哂肉汁,口感彈牙,配個佢個酸甜黑蒜醬汁又係一流!Fish Papillote ($178)紙月包魚面層薄身又煎得好香脆,魚肉汁鎖住所以嫩滑,口感新鮮。Homemade Lemon Tart ($68)甜品呢個撻用左啲偏酸嘅檸檬醬加忌廉,整體幾重味,應該要配番杯咖啡。

Daily Soup ($78)
番茄濃湯,口感非常之濃厚,每一啖都好好飲!

Beets and Feta Salad ($128)

Iberico Pork ($188)

Fish Papillote ($178)

Homemade Lemon Tart ($68)
2020-11-17
2020-11-20 142 浏览
今日喺灣仔呢區飲完酒,咁就係呢區食埋飯咁朋友介紹呢一間餐廳比我, 其實睇外面都覺得幾靚, 咁就入咗去試。 咁我哋叫咗以下aily soup: Tomato soup, 咁呢個蕃茄湯都幾好,因為食到啲蕃茄肉同埋品嚐到番茄嘅鮮甜, 幾有味道嘅餐湯。Beet and Feta salad: 呢個紅菜頭沙律,我覺得幾特別,因為佢表面顏色上好似有啲朱古力其實唔係,你要點旁邊啲醋,咁你就品嚐到紅菜頭及醋的酸甜味。 呢個沙律真係比較特別,賣相幾有趣。Fish provencal: 有少少麵包糠萃在魚的表面, 可以增加口感, 其實呢一個魚大致上嚟講我覺得有啲似吉列魚塊,而你會食到魚嘅味道。Iberico pork: 味就Little bit salty , 但可以接受的 ,廚師煎塊扒佢令我覺得有少少似食緊牛扒, 再加上呢塊豬個豬肉有少少粉紅色,紅紅地真係好似食緊牛扒咁樣。 原來再品嘗多少少係塊豬嚟嘅。 所以其實呢一個豬我比較特別,因為係一般餐廳,自己都冇乜機會試到粉紅色的豬肉。Lemon 🍋 tart: 呢個檸檬撻 ,內有檸檬酸甜嘅味道,然後融化喺你味蕾。 不得不提佢個皮做得幾脆。
今日喺灣仔呢區飲完酒,咁就係呢區食埋飯咁朋友介紹呢一間餐廳比我, 其實睇外面都覺得幾靚, 咁就入咗去試。 咁我哋叫咗以下:

Daily soup: Tomato soup, 咁呢個蕃茄湯都幾好,因為食到啲蕃茄肉同埋品嚐到番茄嘅鮮甜, 幾有味道嘅餐湯。

2020-11-19 1840 浏览
船街一向出名多食肆,朋友今次帶我嚟呢間位於船街盡頭嘅一間特色餐廳,店舖外面放了兩張吧枱讓客人休閒地飲酒談天,而且掛滿不同顏色嘅燈光佈置得非常浪漫,好像到了外國的小鎮食店一樣。餐廳入面主要係藍白色調,牆上放滿裝飾掛畫,簡單而舒適,店內還播放輕音樂, 感覺非常relax!餐廳不單止環境舒適,食物亦都比我預期好,真是值得推介!📍daily soup (蕃茄忌廉湯) $78打頭陣的蕃茄忌廉湯已經令我刮目相看,看似簡單的番茄忌廉湯,非常之濃郁好味!而且有淡淡的蕃茄肉,杰身有口感,這非一般的蕃茄忌廉湯真是值得一讚!📍Beet & Feta Salad $128呢個紅菜頭沙律相信是食店的主打食物,我見多數客人都會點這個沙律!結果亦都喜出望外,食落去紅菜頭非常之清甜好味,加上羊乳落沙律醬以及黑醋,酸酸甜甜的非常開胃,我真是第一次食咁好味嘅紅菜頭沙律,可以說是必食推介!📍Steak & Egg $198牛扒非常之高質,咬落去充滿油脂甘香,而且肉質鮮嫩牛味濃郁,非常之好食。加上上面的煎蛋豐富了牛扒的質感,這個牛扒非常大件,作為主菜份量非常足夠!📍lemon tart $68最後當然要試試他們的自製檸檬撻,

餐廳不單止環境舒適,食物亦都比我預期好,真是值得推介!

📍daily soup (蕃茄忌廉湯) $78
Daily  soup    (蕃茄忌廉湯)

📍Beet & Feta Salad $128
Beet  &  Feta  Sald

📍Steak & Egg $198

📍lemon tart $68
最後當然要試試他們的自製檸檬撻,這個檸檬撻表面的忌廉軟滑香甜,裏面一層檸檬布甸餡料酸酸的非常惹味,加上底層的撻皮香脆十分好食,整個檸檬撻配搭得非常恰當,為我們這個晚餐作完美句號!
Lemon  Tart
Lemon  tart

這間餐廳的食物水準很是不錯,比我預期中好食得多,而且環境舒適寫意,與朋友來吃晚餐談天說地實在是不錯選擇,下次會約朋友再來試試他們其他美食呢!
Daily  soup    (蕃茄忌廉湯)
Beet  &  Feta  Sald
Lemon  Tart
2020-11-18 102 浏览
餐廳分為室內室外兩邊,室內以歐陸風設計及木系為主。 Daily Soup 🥣 $78當日係濃蕃茄湯,湯好濃稠食到粒粒嘅蕃茄茸,真材實料,好似用左幾個蕃茄熬製而成咁!再加上忌廉令到口感更滑。.Beet & Feta Salad 🥗 $128第一次食由紅菜頭整嘅沙律,連汁都係由紅菜頭熬製而成,Feta Cheese 🧀 配上黑醋加埋紅菜頭一齊食,估唔到咁好食,口感好特別,食到芝士嘅香滑咬落有紅菜頭嘅爽脆,再配上少許嘅nuts ,多重口感又開胃!.Carbonara $148意粉夠彈牙,驚喜在平時餐廳係用煙肉片來做carbonara,呢度係用勁厚切豬肉,咬落油感夠重又有口感,幾好食。.Home-made lemon tart $68餅底夠企身,檸檬餡料非常開胃,有解油膩嘅作用。
[灣仔隱世西餐廳]
今次發掘到一間位於船街嘅Cafe,位置都真係幾隱蔽嫁🤣喺橫街嘅篤篤!

餐廳分為室內室外兩邊,室內以歐陸風設計及木系為主。
Daily Soup 🥣 $78
Beet & Feta Salad 🥗 $128
第一次食由紅菜頭整嘅沙律,連汁都係由
Carbonara $148
Home-made lemon tart $68
餅底夠企身,檸檬餡料非常開胃,有解油膩嘅作用。
2020-11-14 1702 浏览
灣仔有間隱士西餐廳,係正船街35號尾尾的位置,唔係有人帶我去都唔知,這個街尾位置有間咁靚嘅西餐廳。到底有幾靚?首先門口有個小露台位掛曬燈飾,又有高台位比人飲野chill下,打卡又得真係位置一流架。入到餐廳,原來餐廳的佈置都偏向歐陸風,柔和的燈光,木頭門,吊燈,酒的擺設,都十分有氣氛,而且fusion 西餐為主,我們也是點了這裡出名的fusion 菜式。因為外國人居多的關係,餐牌是全英文,我們點了daily soup , 例湯是濃郁的龍蝦湯,面頭有碎麵包沾著吃,味道很不錯。前菜是beef and feta salad, 這個沙拉是超有特色超好吃,我似乎沒有吃過這麼有特色的沙拉🥗,有賣相,裡面有營養爆燈的瓜子,蘋果,牛肉等等,大家必須試試。再來是fish papillote, 這個魚有檸檬,瓜類鋪面焗的,味道新嫩,魚肉口感嫩滑,做得不錯的一道fusion 菜。再點了一份daily spaghetti 🍝, 唔好睇佢係一個普通嘅肉醬意粉,面頭有好多芝士碎碎,是靚芝士來的,熱辣辣嘅意粉混芝士片一齊食,令到整個意粉都充滿了靈魂,超好吃的啦。食咗咁多好嘢,又點少得甜品呀,最後來一個檸檬撻,檸檬撻亦
食咗咁多好嘢,又點少得甜品呀,最後來一個檸檬撻,檸檬撻亦都係誠意推介,面頭有啲藍梅,有啲cream,檸檬🍋tart酸酸甜甜真係令到成個晚餐畫上一個完美嘅句號。
2020-10-20
2020-11-13 83 浏览
灣仔好多特別的餐廳,只要在四圍行下,都有好多令人有衝入去試下的衝動。今次行到過來船街,在呢條唔任好起眼的街的盡頭,想唔到俾我地發現左一家好特別的、在一幢小唐樓的西餐廳。Flagship 的招牌都幾醒目,在門外有個木製的招牌,而且仲CREATIVE咁,將個G字變左做中文的舟字。呢個FUSION好有心思呢。入到去環境好精緻,好多有心思的擺設,有D住家FEEL及有自己特色的設計。Beets and Feta Salad $128紅菜頭黑醋沙律非常開胃,黑醋汁酸酸的,也帶有紅菜頭的甜味。成個配搭好新鮮又好味。加上有D開心果,增加了成個DISH的口感。Daily Soup $78是日有蕃茄忌廉湯,好CREAMY 同質感,入口好滑有茄肉,係真材實料的湯。Mix Cheese Risotoo $138呢個係一個素食既Risotto,意大利飯口感好特別,而且味道個芝士汁香濃,入面仲有三色椒同蕃茄仔,好健康又FRESH~必試之選~!

Beets and Feta Salad $128

Mix Cheese Risotoo $138
2020-11-13 174 浏览
餐廳坐落在船街末端,名字與船街相映成趣,內裏的裝修讓人仿如置身在藍白船艦中。客人中有的是情侶,也有三五知己的組合,氣氛不錯。雖在外地是經典的配搭,但在香港以紅菜頭作沙律還是少有。紅菜頭沙律甜中有黑醋的酸味,混合綿密鹹香的 Feta Cheese 和有咬口的 Nuts,絲毫沒有紅菜頭的菜腥味,清新開胃。看起來像南瓜湯,其實是蕃茄濃湯,口感濃稠,酸度頗高。酥脆的 Croutons平衡了湯的濃厚感受,令蕃茄湯更有層次。肉厚味濃的安格斯牛扒與太陽蛋這個組合既美味又有營養,疊高後賣相十分吸引。切開太陽蛋後,黃澄澄的蛋汁流到牛扒上,非常搭!店員推介這個 Daily Spaghetti,説是四川的麻辣風味,充滿 fusion 特色。意粉被蜆包圍得像花很可愛,蜆肉非常滑嫩可口。意粉之中有花椒辣椒,果然有麻麻辣辣的味道呢,而且亦彈牙好吃。飽餐一頓後,甜品以檸檬撻作結很合適,畢竟檸檬的酸性有助消化。撻皮香脆微硬,這個質感真是恰到好處!

Classic Steak & Egg

Clams and Spaghetti in Fusion Sichuan Sauce

2020-11-12 104 浏览
-Daily soup $78It’s so rich in tomato yet nothing too sourGood as an entree to start the night -Beet & feta $128A very refreshing and healthy starter suitable for vegetarian as wellIt’s slightly cooked and mixed with a very creamy vinegar paste -Carbonara $148Am delighted that it’s not too creamy and thickThe pepper definitely makes it less heavyTonnes of big bacon found The texture of the pasta is cooked just rightIf you prefer some authentic Italian pasta This one is gd for you-Lemon tart $68L
-Daily soup $78

-Beet & feta $128

-Carbonara $148
Tonnes of big bacon found
This one is gd for you

-Lemon tart $68
Love the lemon tart
The fillings are moist and soft
Very strong sourness full of lemon palate
Unlike those hard and solid paste you found elsewhere
2020-11-11 1296 浏览
今日K先生心情好,特登帶我出灣仔食晚餐。好耐都冇二人世界的我地,今次找到呢家呢船街的中西FUSION懷舊風格餐廳。戶外呢到都有個位可以呼吸,又可以飲酒,感覺幾CHILL入到店內,又轉左另一風格。由於係由唐樓改建,呢到樓底比較高,空間感自然就更佳,所以都坐得好舒服。可以靜靜的傾計。呢到主要SERVE精緻的西餐,我地都點左幾個大路菜式。頭盤 Beets and Feta Salad $128好似藝術品咁既沙律,主角係紅菜頭。FETA CHEESE原來可以配黑醋汁做沙律,味道都唔錯同幾夾。加上佢有D NUTS,就更加多一個口感層次~!一個好有創新IDEA的頭盤呢~! Daily Soup $78 今日既湯係蕃茄忌廉湯,食到有粒粒蕃茄茸,忌廉又香滑,比外面飲既西湯重身,食起上來好有口感。 Carbonara$148 我最喜歡的西餐菜式,今次呢個意粉既亮點,除左係好爽又彈牙既PASTA之外,仲係非常厚切既豬肉呀~我感覺唔係火腿,因為真係好厚而且好多脂肪超好食~!!!!有D似五花腩既口感,又香又甜的肉~!!!好好食呀~!!!!! Homemade Lemon Tart $68

戶外呢到都有個位可以呼吸,又可以飲酒,感覺幾CHILL

呢到主要SERVE精緻的西餐,我地都點左幾個大路菜式。

頭盤 Beets and Feta Salad $128

Carbonara$148

Homemade Lemon Tart $68
甜品有自家製既TART,個餅底好硬淨,托住入面好香檸檬味既MOSSES及上面打得好LIGHT既CREAM. 個CREAM真係一流,自己打真係唔會做得咁好食~!!!非常高質~!
2020-11-10
  • Carbonara
  • Lemon  tart
  • Beets and Feta Salad
2020-11-10 83 浏览
約咗朋友喺船街飲🍺🍺飲飲下肚 餓餓地 向上行🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️ 發現一間非常隱蔽西餐廳 ,裝修得幾精緻吸引 就去食啦 餐湯每日都唔同今日係蕃茄忌廉湯蕃茄味十足 飲落好creamy 但係就有啲酸 😛😛 Beets and feta salad 🥗紅菜頭切到細細粒容易入口 整個沙律酸酸甜甜 配埋少少果仁同芝士 更有口感!!紙包魚🐟🐟用焗爐紙包魚 焗出嚟鮮嫩多汁 魚汁仲保留左喺魚嘅底部 加少少鹽 配埋蔬菜或者薯仔🥔一齊食 已經非常夠味 😋😋 鮮甜可口 Classic steak & ege 煎到啱啱好仲有少少粉嫩 配搭半熟雞蛋🥚 一齊食有少少似食日式打邊爐肥牛嘅感覺 不過我係食緊西餐喎🙈🙈Lemon 🍋 tart 酥皮好脆 藍莓好甜 🥰不過中間個檸檬就偏酸啦 !!
約咗朋友喺船街飲🍺🍺
飲飲下肚 餓餓地 向上行🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♀️
發現一間非常隱蔽西餐廳 ,裝修得幾精緻吸引 就去食啦

餐湯
每日都唔同今日係蕃茄忌廉湯

蕃茄味十足 飲落好creamy 但係就有啲酸 😛😛

Beets and feta salad 🥗

紅菜頭切到細細粒容易入口
整個沙律酸酸甜甜 配埋少少果仁同芝士 更有口感!!

紙包魚🐟🐟

配搭半熟雞蛋🥚 一齊食有少少似食日式打邊爐肥牛嘅感覺
不過我係食緊西餐喎🙈🙈

Lemon 🍋 tart

酥皮好脆 藍莓好甜 🥰
不過中間個檸檬就偏酸啦 !!

2020-11-10 324 浏览
在灣仔船街的盡頭有一間隱蔽的西餐廳Flagship,黃昏的時候配上燈光特別有氣氛。餐廳內的裝修簡單,但細節絕不馬虎,每一道菜特別講究心思。🥗Beet & Feta Salad這個應該是餐廳的招牌沙拉吧,幾乎每一桌都會點,紅菜頭切成小小的正立方體,雪凍切粒的紅菜頭配上酸奶酪,Feta cheese 和碎果仁,清新帶些鹹香,好特別好好吃。🥣Daily Soup 今天的是南瓜湯,用上南瓜和新鮮的忌廉,香滑濃稠帶有香草味,用心烹調,很值得推介。🍖Valley Lamb T-bone羊扒是我最喜歡的扒,平日食羊扒都是羊鞍部位,T-bone比較少,個部位肉比較厚,脂肪比羊鞍少,肉質鮮嫩有質感,羊味濃郁不臊,很不錯的羊扒。🍗Dry age Port 21 days 只有高級扒房才能吃到熟成的豬扒這裡可享用到,經過21天熟成後,豬肉的質感鬆軟同時有嚼勁,而且更有肉味。🍋Lemon tart 自家制檸檬塔,檸檬的清新酸味中合了奶油的油膩感,微甜。
在灣仔船街的盡頭有一間隱蔽的西餐廳Flagship,

🥗Beet & Feta Salad

Valley  Lamb  T-bone

🍗Dry age Port 21 days
Dry  age  Port  21  days

🍋Lemon tart
自家制檸檬塔,檸檬的清新酸味中合了奶油的油膩感,微甜。
Beet  &  Feta  salad
  • Beets and Feta Salad
  • Homemade lemon tart
  • Vally  Lamb  T-bone
2020-11-10 75 浏览
同事偶爾經過船街發現呢間餐廳試過覺得唔錯推薦俾我咁啱最近喺灣仔接朋友放工食飯決定順便試吓Daily Soup南瓜濃湯色澤金黃而且質感稠厚同時柔滑香甜就連平日唔鐘意南瓜嘅我都覺得好正Beets and Feta Salad甜菜頭屬於高纖低脂食材健康清新混合黑醋酸甜醒胃同時配搭菲達芝士綿軟以合果仁香脆整體層次豐富Fish Provencal魚肉鮮嫩細膩配搭酥脆麵包糠碎對比強烈旁邊橙紅色嘅蘸醬微辣刺激烘托魚肉清鮮Iberico Pork Collar伊比利亞黑毛豬梅頭扒肉質柔嫩緊緻而且油脂豐腴甘香唔講真係以為食緊牛扒醬汁微甜類似燒烤醬咁同塊豬扒幾夾好食Homemade Lemon Tart自家製檸檬撻撻皮鬆脆而且牛油味重好正檸檬醬清香配搭忌廉以及藍莓平衡酸甜可以消膩減滯
同事偶爾經過船街發現呢間餐廳試過覺得唔錯推薦俾我

2020-11-05
  • Iberico Pork Collar
  • Homemade Lemon Tart
2020-11-09 64 浏览
呢間餐廳係角落一邊,好小巧精緻,有兩層高,裡面佈置係藍白地中海風格,好似海島小屋咁樣,而室外係一個小小嘅吧檯,比人坐係度飲下啤酒,整體感覺好舒服。Beet and Feta Salad呢個沙律非常特別,唔係平時食開嘅普通生菜沙律,而係紅菜頭沙律,再配以羊奶製成嘅feta cheese,再淋上醋,酸、甜、鹹三種味道融合,很開胃!Daily soup南瓜湯稠燶適中,配以麵包粒,味道鮮甜。Fish Papillote法國嘅地道菜式,魚上面鋪滿各種香料同麵包糠,一上檯已聞到隱隱約約嘅香味,密密麻麻嘅香料下係香脆嘅外皮,魚已經去骨,而魚肉軟腍爽滑,食嘅時候連埋香料同伴碟醬汁,味道濃郁但仍能細細嚐到魚嘅鮮味。黑毛豬黑毛豬係厚切上碟,切開望到內裏嘅肉紅紅地以為會好生,但食落完全唔惺,而且肉汁滿滿,肉質鮮嫩,口感軟中又帶韌,不錯!Lemon tart檸檬撻嘅cream混合左檸檬汁,所以整個撻嘅味道係偏酸而不甜,撻嘅皮比較硬身,好重牛油香味!

Beet and Feta Salad

Daily soup
南瓜湯稠燶適中,配以麵包粒,味道鮮甜。

Fish Papillote

黑毛豬

Lemon tart
2020-11-06 75 浏览
在船街最角落的小店,打開後是另一片天地感覺,店內乾淨和寬敞,比想像中更大間,見到有2樓,不知是否都係可以上去食,我幾鍾意這種反差感。紅菜頭黑醋沙律+芝士第一次食咁爽口既紅菜頭,而且切好一粒粒,食落有清爽蘋果的感覺,醬汁酸酸甜甜,超級開胃是日湯 - 南瓜湯南瓜咪好濃,而且忌廉湯超香融合在一起,質感相當濃郁,而且有一份新鮮的清爽感普羅旺斯魚烹製法有像有很多種,但這次是煎魚為主,外皮有麵包碎之類,以為係炸,但食落無太多油膩感,魚香十足西班牙黑毛豬豬腩肉 配 黑蒜汁首先想講講醬汁,雖然話係黑蒜,但相當之甜,有種燒汁加蘋果的感覺,令我想法法國菜的醬汁,才是主角,當然黑毛豬豬腩都相當精彩,肉嫩多汁肉和油脂分配得好好,每一啖都好像吃和牛的感覺檸檬撻最好做個自家制的檸檬撻,撻底質感其實和曲奇差不多,面上的檸檬果醬相當新鮮,味道真係食得出係自己烹調

紅菜頭黑醋沙律+芝士

是日湯 - 南瓜湯