1K
聽過flagship好耐,最近終於約埋好友一齊放工去chill下。❣️每樣菜式都係超級用心,fusion坐少少中國風味,幾有驚喜❣️呢到係可以靜靜地傾計嘅好地方,不過記得book位!【中國風西餐】🌟麻唔辣四川蜆$168- 蜆肉大大隻好肥美,味道鮮甜- 個醬料好特別,係麻香得來唔辣,配上蜆肉鮮甜味道夠香口惹味(因為唔辣,可以盡情咁食!)🐷 避風塘豬排$338- 絕對推介❤️係非一般餐廳可以食到的。先講外層,係粒粒炸蒜,充滿避風塘惹味。- 入面係9成熟厚身豬肉,豬肉嫩滑juicy,連脆避風塘外層一齊食,口感、味蕾都好有層次感,大🈵️足!😋✨香菜青醬意粉$168- 鍾意芫荽必點!食落去好濃香芫荽味,加了松子口感 ,好match 之餘,令味道不會單調,更有層次感。❣️cin會encore菜式:避風塘豬排下次要約朋友再去!

❣️呢到係可以靜靜地傾計嘅好地方,不過記得book位!

【中國風西餐】

🌟麻唔辣四川蜆$168

- 蜆肉大大隻好肥美,味道鮮甜

🐷 避風塘豬排$338

✨香菜青醬意粉$168

❣️cin會encore菜式:避風塘豬排

下次要約朋友再去!
2023-07-20 1419 浏览
灣仔· 雅致優質Fusion菜Flagship📍灣仔船街35號地舖➰今日同朋友嚟到灣仔食飯,朋友灣仔返工,今晚由佢帶我去搵好西食,朋友話灣仔船街附近有間隱世小店,出名食Fsuion菜,就去一探究竟,餐廳係盡頭位,位置唔多,分左兩層,獲安排入座2樓,仲未係太多人,可以同朋友暢所欲言。.➰✥大啡芝士蘑菇 💲78 ⭐️4/5⭐️前菜小食首先揀左個芝士焗蘑菇,芝士味香濃,仲有拉絲感,搭配大啡菇菌香味,仲有黑醋醬汁,酸甜滋味好開胃。.✥紐西蘭脆皮三文魚 💲298 ⭐️4.1/5⭐️侍應表示用上刺身級三文魚,配合中式果皮生煎至8-9成熟,外皮香脆有果皮香氣之餘魚身部位都保持到非常嫩滑,配搭檸檬刁草醬汁,入口魚油油脂感十分濃郁,好滿足。.✥特色卡邦尼意粉 💲238 ⭐️4.1/5⭐️用上傳統卡邦尼做法,不落忌廉,只用蛋黃調配,整體意粉比較濃稠,配料更中西合璧,用上金華火腿和臘肉,入口肉味非常濃厚有咬勁,比平時用煙肉層次更為豐富。.➰總結餐廳位於灣仔橫街內,比較隱蔽,但用餐氣氛整體有情調,而且食物配搭用料十分創新,適合與三五知己一起品嚐創新滋味。.➿➿➿#Flagship#灣仔美食 #hkfood #hkfood
灣仔· 雅致優質Fusion菜

✥特色卡邦尼意粉 💲238 ⭐️4.1/5⭐️

➰總結

➿➿➿
#Flagship
#灣仔美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#紐西蘭脆皮三文魚
#特色卡邦尼意粉

大啡芝士蘑菇
特色卡邦尼意粉
上次經過船街,發現原來呢條街有好多好chill同具有外國風味嘅餐廳🤤而喺船街嘅盡頭就有一間兩層高嘅西餐廳,專門食中西合璧嘅特色Fusion菜😋所以呢晚就同👦🏻放工嚟chill一chill😝餐廳環境都好靚好浪漫🌹好似外國嘅小餐館🍽️🌟大啡芝士蘑菇🧀 $78超正嘅大啡菇🥹😍上面釀咗金文拔芝士同巴馬臣芝士🤤🧀芝士外層有焦香,一咬非常軟心☺️奶香味好重~大啡菇一咬就爆汁😍💦超級juicy!!!同芝士一齊食係好夾😋好好食!🌟紐西蘭脆皮三文魚 $298會話呢個三文魚扒係我食過差唔多最好食嘅😳三文魚提前用果皮醃製,再用魚皮嗰一邊煎到7-8成熟😚餐廳店員話佢哋係用刺身級嘅三文魚,所以可以放心食用🥰三文魚外皮煎得好香脆,而肉質好嫩滑!啖啖魚油香😋而且用果皮醃過嘅三文魚扒食落仲有甜甜地嘅感覺😚配上檸檬🍋同叼草製成嘅醬汁一齊食,好清新開胃~🌟特色卡邦尼意粉 $238餐廳嘅卡邦尼意粉係用金華火腿同臘肉作為配料😛所以味道比煙肉更濃郁同更有鹹香,而且為卡邦尼意粉加上中式嘅風味☺️意粉呈金黃色,第一啖食落去意粉好煙韌,而且餐廳用傳統卡邦尼意粉做法,並冇用大量忌廉,每條意粉都掛滿蛋汁,入口蛋味香濃,而且唔會好漏😋三道菜式整

🌟大啡芝士蘑菇🧀 $78

🌟紐西蘭脆皮三文魚 $298

🌟特色卡邦尼意粉 $238

三道菜式整體質素都很不錯,雖然定價較高但餐廳絕對以質素取勝🥰而且餐廳店員服務態度非常好,會細心講解每道菜式👍🏻很好的用餐體驗~

加一服務費:✅

回頭率:❤️❤️❤️❤️ (5個❤️為滿分)

📍地址:Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖
2023-07-17 57 浏览
🎏 港島吃貨系列 — Flagship✨ 隱世小店Cafe🤫#90cp灣仔篇 #90cp西餐篇➖➖➖➖➖想食法國菜原來唔一定要去法國嘅🤣 香港其實都有好多餐廳非常有質素,今次推介嘅呢間係喺灣仔嘅小店,而家如果唔係屋企人係openrice揾坦白講我都未必會留意到🙈😂 佢嘅位置相對上比較格攝,但係食落絕對有極大驚喜😍美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)🐌 法國香草脆田螺 $98作為前菜已經非常有特色,佢嘅田螺係剝咗殼,再用香草芝士做topping 整,最特別係佢成粒都食得🥰 唔使麻煩撩出嚟,整體做到外脆內軟,都幾有特色,一口一口咁食絕對有feel😌🐷21天熟成厚切豬扒 $338佢呢個斧頭豬扒比我想像中淋好多,肉質亦都非常之多,重點係佢個洛神花jam😚 酸酸地中和到油膩感之餘,亦都幾開胃,而且佢仲有唔少配菜好似係蘆筍等等,整體都平衡力幾好而且幾有驚喜🤩 佢個醬絕對係搶分!🍝 特色卡邦尼意粉 $238佢嘅卡邦尼都係跟傳統做法多啲,食落唔會太creamy,口感比較黏口啲,但係最特別嘅係佢唔係用火腿,而係用中式嘅金
#90cp灣仔篇 #90cp西餐篇
➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

🐌 法國香草脆田螺 $98

🐷21天熟成厚切豬扒 $338

🍝 特色卡邦尼意粉 $238
佢嘅卡邦尼都係跟傳統做法多啲,食落唔會太creamy,口感比較黏口啲,但係最特別嘅係佢唔係用火腿,而係用中式嘅金華火腿😙🐷 口感好似食緊中式意粉但係又好西式感覺,整體感覺都幾特別嘅,不過個人都係覺得個豬扒有驚喜啲🤣

💰Total: $741

✅ 雖然環境狹窄咗少少而且都唔算好華麗,但係食物嘅質素都真係有意外驚喜,比我想像中高質,價錢就大家自己權衡,我覺得都算係咁上下🤔 絕對值得一試!

➖➖➖➖➖
📍 Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖
2023-07-13 166 浏览
最近發掘左一間灣仔隱世小店😬位於船街嘅盡頭 就會見到flagship 個燈牌💡Fusion 左中式材料同西餐 創意十足🤩.🌟麻唔辣四川蜆 $168聽店員講呢個四川蜆係令客人回頭嘅菜式果然冇介紹錯😝蜆肉大大隻好厚肉 仲砌到成朵花咁😙加上呢個四川蜆嘅汁好似食麻辣米線嘅湯底咁入味充滿川菜獨特嘅麻香 但係完全唔辣☺️.🌟避風塘豬排 $338呢個豬排非常有驚喜👍🏻豬排肉質軟腍 用料高質🐷面頭嘅避風塘脆粉估唔到同加左蜜糖芥末嘅豬排咁夾🍯隔離嘅配菜烤蒜頭都好惹味🧄就算怕食完有口氣都忍唔住要食晒佢🤤.🌟特色卡邦尼意粉 $168卡邦尼意粉一樣係fusion 左中菜元素🍝加入左金華火腿同臘肉令到味道都變得獨特.店員好細心咁介紹餐牌而且仲會睇住客人食晒先上下一道菜非常貼心🥰餐廳處於好有歷史嘅建築物內 有樓上雅座 走復古風好有格調😉
最近發掘左一間灣仔隱世小店😬

而且仲會睇住客人食晒先上下一道菜非常貼心🥰

餐廳處於好有歷史嘅建築物內 有樓上雅座 走復古風好有格調😉
麻唔辣四川蜆
避風塘豬排
✨ 𝐹𝓁𝒶𝑔𝓈𝒽𝒾𝓅 (ू•‧̫•ू⑅) ⁡Flagship這餐廳並不是第一次去小店位置有點隱蔽但中西合璧的創新菜式值得回味一番⁡🎀 <香煎章魚鬚> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶這道前菜很有驚喜章魚外皮香脆內裏肉質不靭我和朋友二人分享各每人一件羽衣甘藍配八珍甜醋很出色甜味掩蓋了羽衣甘藍的苦澀味上面另有魚子口感幾有層次⁡🎀 <特色卡邦尼意粉> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶特色卡邦尼主打中西合璧意粉選用金華火腿和臘肉鹹香味更重同時意粉忌廉份量比傳統少食多不覺得太膩但同時煙煙韌韌保持口感⁡🎀 <蘋果用斧頭豬扒> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶整碟一上枱 第一感覺就是豬扒厚身得誇張豬扒火候控制得很好雖然很厚身 但肉質軟腍餐廳很巧妙地把豬扒配搭洛神花醬把豬扒的味道更昇華畫龍點睛⁡整體評分:😋味道: 8.5/10💰價錢: 2人人均約$360*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*💖Flagship 📍灣仔船街35號地舖📞2320 8182⁡⁡⁡⁡⁡ ⁡⁡
✨ 𝐹𝓁𝒶𝑔𝓈𝒽𝒾𝓅 (ू•‧̫•ू⑅)

Flagship這餐廳並不是第一次去

*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*―――*☼*
💖Flagship
📞2320 8182

2023-07-07 35 浏览
位於街尾的最角落,一間隱蔽而高質的中西式fusion菜餐廳✨法國藍天使蝦刺身 ($198)法國藍蝦新鮮大隻,蝦身軟糯帶微甜,搭配芒果沙沙的酸甜口感十分開胃✨特色卡邦尼意粉($238)醬汁完美包裹著煙韌的意粉,搭配中式金華火腿和臘味,味道意外地搭配得宜,每口都能品嚐到芝士和鹹香味✨羊架配腐乳薯蓉 ($388)來自法國的新鮮羊架,剛上桌已散發著羊騷香味,煎得恰到好處,粉紅色的肉質鮮嫩多汁,搭配獨特的腐乳薯蓉,使腐乳味道不會太過突出,與羊扒的搭配非常完美,伴盤的蔬菜清甜多汁,值得一試餐廳內環境安靜,播放著舒緩的音樂,餐點擺盤精緻,味道出色,店員亦非常細心地介紹每道菜式,是與情人共度浪漫晚餐的不錯選擇
位於街尾的最角落,一間隱蔽而高質的中西式fusion菜餐廳

✨法國藍天使蝦刺身 ($198)

✨特色卡邦尼意粉($238)

✨羊架配腐乳薯蓉 ($388)

2023-07-07 42 浏览
行到灣仔船街盡頭未見餐廳,原來係要再過條小馬路,𝗙𝗹𝗮𝗴𝘀𝗵𝗶𝗽就係最入的一間。經過油吧行上小樓梯,入到去非常寧靜舒適,最岩談心。有好多創意中西特色Fusion菜,樣樣都想試!蘋果蓉洛神花斧頭扒,豬扒超巨型厚身但又異常易切,紮實得黎唔會覺得佢乾同柴,非常鮮嫩軟腍上菜時特別介紹我們配搭住洛神花醬汁食,可以解膩,的確酸酸甜甜咁,非常滋味。其他配菜有翠肉瓜、蒜頭、蘆筍等,非常滿足。特色卡邦尼意粉,點解咁講就係一般卡邦尼意粉既煙肉會變成中式金華火腿同臘肉,單食會好有咸香,配埋一口意粉就岩岩好,意粉好煙韌掛有cream狀濃郁芝士,入口有多重口感,非常豐富。八珍甜醋羽衣甘藍沙律,好有驚喜!八珍甜醋解左羽衣甘藍既草青味,菜亦爽口。配埋小蕃茄超開胃。

• 蘋果蓉斧頭豬扒
終於可以用隱世呢個字眼!餐廳附近正在施工,行到最盡頭先見到間餐廳🙈 平時同蔬菜有仇嘅我,今日竟然食咗半碟羽衣甘藍👼🏻 叫咗三款菜式,全部都有小驚喜,菜式配搭設計亦有心思。✨八珍甜醋羽衣甘藍沙律 甜醋既甜味蓋過羽衣甘藍嘅青草味,食落清爽輕盈,帶點甜甜酸酸,幾有趣嘅口味。✨21天熟成厚切豬扒😋使用斧頭扒部份,肉質軟腍,好香肉味,亦唔會鞋口。加上微甜既洛神花醬,解膩一流,係我近期食過最好食嘅豬肉😋✨特色卡邦尼意粉😋卡邦尼意粉加入金華火腿同臘肉元素,帶一點港式風味,卡邦尼醬汁衣褲喺每一條意粉上,入口香濃,建議兩個人分享🫶🏻

✨八珍甜醋羽衣甘藍沙律

✨21天熟成厚切豬扒😋

✨特色卡邦尼意粉😋
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 Fusion西餐 在灣仔 🇭🇰。Flagship。灣仔船街35號地舖。Crusty Escargot 法國香草脆田螺。HKD98 + 10%Fluffy Layered Waffles Confit Duck Leg千層脆窩夫油封鴨脾。HKD298 + 10%Carbonara Chinese Style 特色卡邦尼意粉。HKD238 + 10%🤫 尋晚放工同事仔帶咗我去佢近排食過話要食過返尋味嘅餐廳😆講緊嘅就係位於灣仔船街最篤篤..收得好隱蔽吓嘅Flagship 中西Fusion餐廳🤫 餐廳嘅門面有一道舊式大閘..然後大門口牌面同埋窗框都係好有唐樓feel..入到去發現原來佢係一間面積唔大但係有兩層高嘅餐廳..座位編得幾密但係唔算好迫夾..以藍白色為主調..果然係有啲揚帆出海嘅感覺⛵️🤫 咁因為晏晝嗰餐食得飽得滯..所以晚餐我哋都唔敢叫得太多嘢..揀咗個我期待已久嘅Waffle鴨髀..另外加一個Appetiser同埋Carbonara🤫 其實好多年前喺美酒佳餚嘅時候食過嚟自UK嘅米芝蓮二星Duck & Waffles嘅名菜Duck & Waffles😌之後回味無
介紹返💁🏻‍♀️

。HKD98 + 10%

千層脆窩夫油封鴨脾
。HKD298 + 10%

。HKD238 + 10%

🤫 其實好多年前喺美酒佳餚嘅時候食過嚟自UK嘅米芝蓮二星Duck & Waffles嘅名菜Duck & Waffles😌之後回味無窮成日都好想食返嗰個味道..今次見到Flagship有呢一味菜式梗係要試一試佢啦..朋友仔果然冇介紹錯👍🏻相當高質..聽侍應哥哥講..廚師先將鴨髀慢煮..令鴨髀肉質軟腍兼且Keep得住裏面嘅肉汁..之後仲要將鴨髀烤焗令到鴨嘅表面酥脆..真係超級讚呀..而佢比起之前食過嘅更加係改良咗用Croffle代替Waffle..比起普通嘅Waffles更加香脆..仲要更加厚實有口感..Flagship仲自行調配咗一個洛神花醬汁..酸酸咪咮醒神開胃..加埋面頭嘅太陽蛋就簡直係畫龍點睛..真心推介🤩
🤫 然後呢度嘅Carbonara都相當唔錯..佢哋用咗傳統Carbonara充滿芝士香同蛋香嘅醬汁配襯中式嘅臘腸臘肉去烹調扁意粉..由於有中式臘腸臘肉嘅鹹香令到成個Carbonara嘅味道有咗些微嘅變化..而且扁意粉軟硬適中仲相當掛汁..朋友仔之前食過..今次再食都仲係食到舔舔嘴😋回頭率極高
🤫 至於個小食..唔好睇佢細細粒得六粒外表平平無奇嘅田螺..其實都隱藏咗廚師嘅小小心思..大家有冇留意到呢個田螺並唔係用田螺殼裝住嘅呢?原來廚師為田螺做咗一個曲奇脆皮先至再用香草去焗..呢個做法令到田螺嘅肉質變得更加煙韌再配襯餅皮嘅脆卜卜..對於我呢個平時都好鍾意食田螺嘅食客嚟講非常之新奇有趣
🤫 總括嚟講..Flagship嘢食高質..侍應哥哥服務都相當唔錯..最欣賞佢樂意為每一道菜色作詳細嘅介紹..令到我哋邊食邊更加了解到廚師嘅用心..個人認為非常之適合拍拖仔嘅情侶過嚟試吓~
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀🙆🏻‍♀️️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2023-07-04
  • 千層脆窩夫油封鴨脾
2023-07-03 54 浏览
如果你想搵一間中西合璧、創意十足的隱世小店,呢間會是你不錯的選擇。🥗咸蛋黄醬凱撒沙律 $158其中一道值得推薦的菜式是他們的鹹蛋黃醬凱撒沙律。這道沙律以中式咸魚為靈感,加入了傳統凱撒沙律的元素,經過創意結合後,呈現出獨特的風味。每一口都帶有微妙的咸香味,味道豐富而不油膩。🦆千層脆窩夫油封鴨脾 $298以法國的油封鴨脾為主角,配以千層脆窩夫,呈現出豐富的口感。鴨脾非常嫩滑,而千層脆窩夫則帶有酥脆的口感,與鴨脾相得益彰。可以加入半熟蛋或洛神花醬,更加提升了整道菜的層次感,絕對值得一試。🍝 黑松露蘆筍意粉 $158黑松露醬非常濃郁而且有豐富的奶油口感,加入蘆筍、磨菇等配料,口感更加細膩。意粉硬度適中,配以黑松露香味和芝士,令人垂涎欲滴。🍺🥂如果你想喝點酒,他們的Draft Orion和Rihland Pinot Grigio Aus白酒都是不錯的選擇,而價格也相當實惠。總體上來說,這家咖啡店的氛圍舒適、輕鬆,適合與朋友或家人一起來享受美食和聊天。Flagship coffee設計簡約時尚,裝飾風格以淺色為主調,營造出一種舒適、輕鬆的氛圍。店員的服務態度也很友善,提供專業的建議和服務,而且會簡

🥗咸蛋黄醬凱撒沙律 $158

🦆千層脆窩夫油封鴨脾 $298

🍝 黑松露蘆筍意粉 $158

總體上來說,這家咖啡店的氛圍舒適、輕鬆,適合與朋友或家人一起來享受美食和聊天。Flagship coffee設計簡約時尚,裝飾風格以淺色為主調,營造出一種舒適、輕鬆的氛圍。店員的服務態度也很友善,提供專業的建議和服務,而且會簡單介紹每道菜式。
2023-06-27
  • 千層脆窩夫油封鴨脾
  • 咸蛋黃醬凱撒沙律
  • 鹹蛋黃醬凱撒沙律
幾特別既係呢到既名fit翻條街名,幾有意思~ 叫得旗艦🛳️就當然行翻航海風格既裝修,以藍白色為主,入面有藍色既沙發🛋️同同白色既木椅🪑~ 至於野食就行中西合璧既路線,將唔同既中式元素去取代某啲食材同埋調味料,估唔到味道幾和諧,同埋更加有層次感🤩(5 😍 係滿分,🤩係半分)蘋果蓉斧頭豬扒 🍎🪓🐷 - $338 (好味指數:😍😍😍😍)塊斧頭豬扒🪓🐷幾厚身,肥瘦適中,食落有啲焦香同油香,肉質幾嫩滑同埋有咬口,如果再juicy啲就更加正~旁邊有埋啲蒜片🧄,配埋豬扒🐷食就更加惹味~ 另外有蘋果蓉🍎同雜莓醬🫐就酸酸甜甜更加清新,亦可以解一解豬🐷既油膩~ 下面就有啲炒雜菜,有爽脆帶啲軟腍既翠玉瓜🥒同埋爽口既豆角,用牛油🧈炒香左幾惹味~鹹蛋黃醬凱撒沙律 🟡🥗 - $158 (好味指數:😍😍😍🤩)平時食開既凱撒沙律🥗係用左生菜🥬、蒜頭🧄、蛋黃🟡、鯷魚醬🐟、檸檬汁🍋、芝士粉🧀️、麵包粒🍞同煙肉粒🥓,而今次好巧妙咁運用左鹹蛋黃醬🟡,令個沙律🥗多左啲鹹香同埋有鹹蛋黃🟡嗰種獨有沙沙地既口感,更加香口同特別~ 有埋爽脆既生菜🥬同提鮮既檸檬汁🍋所以唔會漏~特色卡邦尼意粉 🥓🟡🍝 - $238 (好味指數:😍😍😍😍)

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
蘋果蓉斧頭豬扒

鹹蛋黃醬凱撒沙律

特色卡邦尼意粉

呢個係另一個fusion既組合,以往卡邦尼意粉🥓🍝主要係由巴馬臣芝士🧀️、煙肉🥓同蛋🥚組成,今次既幾有創意,將煙肉🥓變左做金黃火腿🥓同臘肉,有唔同層次既鹹香同油香,唔會太硬,幾有咬口,仲有淡淡豬🐷既肉香tim~ 意粉🍝煮到有煙韌咬口唔會腍晒,亦都幾掛汁,個汁口感順滑creamy,唔會太杰幾好~

好味指數:😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍🤩
蘋果蓉斧頭豬扒
鹹蛋黃醬凱撒沙律
📍𝗙𝗹𝗮𝗴𝘀𝗵𝗶𝗽 (灣仔) 原來喺利東街後面都有好多餐廳同酒吧,𝗙𝗹𝗮𝗴𝘀𝗵𝗶𝗽就位於灣仔船街嘅最盡頭。餐廳主打🌟特色Fusion菜,食材配搭好有創意!𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:▪️八珍甜醋羽衣甘藍沙律 ($158)𝘒𝘢𝘭𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘗𝘢𝘵𝘤𝘩𝘶𝘯 𝘷𝘪𝘯𝘦𝘨𝘢𝘳 𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥😍超有驚喜嘅配搭!平時八珍甜醋都係會喺中式菜到見到,但估唔到呢個咁大膽嘅組合會異常地夾🤩!醬汁酸酸甜甜咁好開胃,配搭羽衣甘藍同新鮮蕃茄仔🍅,健康美味!▪️黑松露蘆筍意粉 ($158)𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘈𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘯𝘴 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢將蘆筍切成超細粒加入意粉到煮,食嘅時候完全唔覺有蘆筍嘅草青味😙,只食到濃郁黑松露味!▪️21天熟成厚切豬扒 ($338)21 𝘋𝘢𝘺𝘴 𝘋𝘳𝘺 𝘈𝘨𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘬斧頭豬扒超巨型厚身!🐷肉質紮實鮮嫩,豬味好香好香,而且肉汁豐富!配菜方面有翠肉瓜、蒜頭、蘆筍等,加埋底下嘅蘋果蓉醬汁,同豬扒好夾,👍仲可以解膩~ 𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:📍灣仔船街35號地舖G/F, 35 Ship Street, Wan Chai
📍𝗙𝗹𝗮𝗴𝘀𝗵𝗶𝗽 (灣仔)

𝑰𝑻𝑬𝑴𝑺 𝑶𝑹𝑫𝑬𝑹𝑬𝑫:
▪️八珍甜醋羽衣甘藍沙律 ($158)

▪️黑松露蘆筍意粉 ($158)
𝘛𝘳𝘶𝘧𝘧𝘭𝘦 𝘈𝘴𝘱𝘢𝘳𝘢𝘨𝘯𝘴 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢

▪️21天熟成厚切豬扒 ($338)
21 𝘋𝘢𝘺𝘴 𝘋𝘳𝘺 𝘈𝘨𝘦𝘥 𝘗𝘰𝘳𝘬

𝑨𝑫𝑫𝑹𝑬𝑺𝑺:
G/F, 35 Ship Street, Wan Chai
2023-06-29 53 浏览
灣仔船街果邊出名多好野食,係窄行既盡頭就有一間中西合璧既 Fusion 菜餐廳採用白色及木為主調,感覺清新,好有歐洲小餐館特色餐廳主打西式料理,材料新鮮,做法正宗,賣相精緻,包括千層脆窩夫油封鴨脾、紙包魚、卡邦尼意粉等等店員仲會細心介紹菜式,到上枱時又會介紹最佳食法,非常貼心,用餐體驗值得一讚食品方面:法國藍天使蝦刺身 : 貴為全球最乾淨既海蝦,擁有濃郁海水味和彈牙既質感,剌身蝦肉厚身,再配上芒果沙沙醬酸酸甜甜,味道非常鮮甜千層脆窩夫油封鴨脾 : 窩夫係近期大熱既牛角包窩夫,鬆化香脆,鴨脾用鴨油慢煮再煎焗,外皮香脆,肉味濃郁,可以蘸上洛神花醬解油膩,又可以將太陽登整穿蘸上蛋黃汁一齊食,非常美味既 Duck and Waffle黑松露蘆筍意粉 : 意粉用黑松露油煮成,味道香口彈牙,再加入煙肉碎及蘆荀粒,口感有層次

餐廳採用白色及木為主調,感覺清新,好有歐洲小餐館特色

食品方面:

2023-06-28
以前喺灣仔返工食lunch 比較多,宜家約朋友收工後食飯都會選擇灣仔,因為對於港島返工嘅朋友嚟講,灣仔都比較就腳同多野食😋今次選擇咗一間位於船街嘅盡頭位置幾隱蔽嘅餐廳,就好似一隻停泊喺角落嘅船隻⛵️餐廳有兩層,我哋被安排到第2層,木樓梯、吊燈好似穿梭到舊時航海嘅年代呢!呢度最大特色就係中西合璧嘅fusion菜,所以睇menu 時會見到一啲又中又西嘅菜式名字😂我哋點咗一個沙律同埋2個主食,2人食每人平均$332,7-8成飽!🥗紅菜頭沙律 $158😋食後感: -好少餐廳嘅沙律會以紅菜頭為主,記憶中好耐之前食過一次紅菜頭,但唔係好記得味道🤭所以點嚟試吓~-食第一啖味道有驚喜🤩估唔到紅菜頭係可以咁好味😋啲汁酸酸哋好開胃🤤紅菜頭好爽口,仲有好香濃鹹鹹地嘅羊奶芝士味👍🏻正✅必點🐟酸菜魚 $288😋食後感:-西餐廳竟然有酸菜魚食😆好有創意嘅中西合璧crossover 外表似西餐嘅煎魚-香煎鱸魚,點埋個汁味道的確有少少似酸菜魚🤭幾好味😋👍🏻配菜味道都唔錯✅必點🍝黑松露蘆筍意粉 $158😋食後感:-好香嘅黑松露,唔係好覺有蘆筍嘅青味,可能因為攪碎咗,同埋可能因為黑松露比較濃味,仲有少少菇配搭,意粉煮得軟硬

🥗紅菜頭沙律 $158

🐟酸菜魚 $288

🍝黑松露蘆筍意粉 $158
😋食後感:
-好香嘅黑松露,唔係好覺有蘆筍嘅青味,可能因為攪碎咗,同埋可能因為黑松露比較濃味,仲有少少菇配搭,意粉煮得軟硬剛好好有口感,整體味道唔錯👍🏻
2023-06-26
  • 酸菜魚