2023-09-06 42 浏览
Flagship - 異國風情小店今日嚟到灣仔區船街一間中西合璧餐廳,成間餐廳非常有特色,設計以木元素為主,俾人一種古典、優雅嘅感覺。紹興酒藍青口 $78自家製嘅紹興酒配上青口,酒香味超濃嘅醬汁。特色卡邦尼意粉 $238名副其實嘅特色卡邦尼意粉,因為將煙肉轉成中式嘅金華火腿、臘肉,食係上嚟多咗份中式嘅味道。21天熟成厚切豬扒 $338大大件厚身嘅豬鞍扒,再用12個鐘慢煮而成,外層煎得脆身,內裏肉質柔嫩多汁。
Flagship - 異國風情小店

紹興酒藍青口 $78
自家製嘅紹興酒配上青口,酒香味超濃嘅醬汁。

2023-09-05 44 浏览
好耐之前嚟過灣仔呢間隱世餐廳食飯佢出名fusion菜餐廳分左兩層果晚黎到餐廳地下已滿座我地被分派去樓上第二層大啡芝士蘑菇芝士蘑菇味道香濃仲好拉絲的兩種芝士仲有黑醋蜜糖醬汁酸酸甜甜好開胃亦好juice松露蘆筍意粉呢款意粉好好食每啖都充滿松露的香氣同油份面頭仲撒上黑淑同芝士粉蘆筍都好新鮮清甜多醬汁每條意粉都好掛汁21天熟成厚切豬扒醬汁用左洛神花同蘋果蓉而熟成豬扒肉質鮮嫩帶甜味肉質都幾柔軟仲有厚切的菠蘿同長身的蘿蔔條
好耐之前嚟過灣仔呢間隱世餐廳食飯

而熟成豬扒肉質鮮嫩帶甜味
肉質都幾柔軟
仲有厚切的菠蘿同長身的蘿蔔條

2023-09-05 32 浏览
呢間鋪頭係灣仔街尾,小斜路嘅上面,自成一閣,好恬靜嘅感覺。主打fusion 菜,室內裝修優雅緻細😌🌶️前菜叫左「麻唔辣四川蜆」Clams in Fusion Sichuan SauceClams in mildly spicy sauce呢合有花椒既麻,但真係無辣,感覺好特別,既有四川亦有西式風味。蜆好大隻,應該係花甲,有鮮甜既味道👅 湯都好似,配合埋兩塊多士點綴,幾好👍🐣Fluffy Layered WafflesConfit Duck Leg French confit duck leg in croissant like waffles千層脆窩夫油封鴨脾美麗嘅太陽蛋下邊就係油封鴨脾,肉感厚滿,皮下脂肪均勻分佈,經過慢煮同埋油漫,好林,好香~🫣配菜有大量嘅蔬菜:茄子、翠玉瓜、蘿蔔等,每一條都煮過煎過,調味過。所以好好食🥦🫑🥒🌶️🍆另外千層脆窩夫外層焦香酥脆,內裡軟熟有層次感,鬆化可口,亦有豐富既牛油鹹香🤤🍝Carbonara Chinese Style With Chinese Jinhua dried ham (金華火腿)&local cured meat (臘肉)呢個特色卡邦尼意粉

🌶️前菜叫左「麻唔辣四川蜆」
Clams in Fusion Sichuan Sauce
Clams in mildly spicy sauce

🐣Fluffy Layered Waffles
千層脆窩夫油封鴨脾

呢個特色卡邦尼意粉好濃味,每一條意粉都口感煙韌、掛滿蛋黃醬,令到每食一啖都口感豐富~ 有別於傳統嘅carbonara,今次呢款fusion菜就用左金華火腿同臘肉,令到意粉嘅咸香味更加突出!講真仲好過平時食煙肉,好有創意呀!🙏🫣
今次收工同👭黎左呢間好隱蔽既西餐廳 原來係條街既最盡頭🍴😂 主要比佢個carbonara吸引左😍 見到網上面勁多人推✅ ⚠️店鋪唔係好大,最好提早預約book位啦! 環境裝修好有格調,適合情侶約會或者同幾個朋友過黎聚會傾計😄 味道唔錯,好特別,係中西fusion口味👍·🌟自家制紹興酒藍青口 Mussel $78原來以為係普通青口,加牛油浸煮既個種🧈。點知!!原來佢用左紹興酒🍷醃製,浸落去每一啖都好香甜,青口+紹興酒原來都可以有咁既combo,一啖一啖越食越香😍 好神奇!·🤍香煎三文魚扒 King Salmon🐟 $288正常味道,魚皮煎得好脆口,沒有太特別,同平時食既差唔多。不過份量好大,件三文魚扒好大件,勁頂飽😋·🌟Carbonara Chinese Style 🍝 $238推介!✅ 卡邦尼醬好香濃!雞蛋、芝士都食得出好香濃,最神奇係發現佢係用中式臘腸!唔係平時食開個種,難怪食落去覺得好特別啦😍 每條意粉都掛滿醬汁!好味😋 份量剛剛好,唔會太多,唔洗擔心太漏!·評分🪄 (滿分5🍑)人均:~$340味道:🍑🍑🍑🍑環境:🍑🍑🍑🍑🍑性價比:🍑🍑🍑🍑服務態度:🍑🍑🍑🍑回頭率:🍑🍑🍑·📍 Fla
🌟自家制紹興酒藍青口 Mussel $78

🤍香煎三文魚扒 King Salmon🐟 $288

評分🪄 (滿分5🍑)
人均:~$340
味道:🍑🍑🍑🍑
環境:🍑🍑🍑🍑🍑
性價比:🍑🍑🍑🍑
服務態度:🍑🍑🍑🍑
回頭率:🍑🍑🍑
📍 Flagship (灣仔)
灣仔船街35號地舖
🚇 灣仔D出口步行3分鐘
  • Carbonara Chinese style
同朋友去灣仔搵食,俾我哋搵到一間個個都話隱世又好味嘅,又非常有特色嘅fusion餐廳。餐廳地方雖然唔係好大,裝飾就用咗好多船同埋海嘅概念~ 非常舒服~ 又店員都好客有禮,同我地傾咗好多計同分享~ 整晚夠滿足☺️🥢自家調製紹興酒藍青口平時忌廉白酒煮青口就食得多,估唔到紹興酒配青口味道非常特別。有啲似用酒黎醃製青口,有啲似日本漬物,滿滿濃厚啲酒味入晒每隻青口裡面,食完又有啲酒嘅甜味同甘味~ 非常喜出望外🥢特色卡邦尼意粉意粉似係濃縮咗大量芝士烹調,每啖都食到滿滿芝士味。材料用上中國金華火腿同蠟味肉去代替平時食到嘅煙肉。味道比平時更加濃厚重味,強烈的回甘和鹹香味道,大大提升整碟意粉的味道。🥢紐西蘭脆皮三文魚真係超!脆皮!同時魚肉剛剛好夠熟,肉質唔會柴口。味道唔錯~

🥢自家調製紹興酒藍青口

🥢特色卡邦尼意粉

🥢紐西蘭脆皮三文魚
真係超!脆皮!同時魚肉剛剛好夠熟,肉質唔會柴口。味道唔錯~

2023-08-29
2023-09-01 25 浏览
Flagship係灣仔已經係出名既隱世特色餐廳,之前我都已經去過好欣賞佢地菜色既創意😋今次同朋友再次回訪一樣咁有驚喜🫶🏻位置雖然不多,不過分左兩層,同朋友坐係上面個層都幾舒適,可以靜靜地傾計😆✨法國香草焗田螺依個田螺上黎已經好香香草味,食落去亦啖啖肉好香~好好味😋

✨21天熟成厚切豬扒
一向對豬扒有少少抗拒,因為實在好難煮得好食🙈豬扒真係好厚身,但肥瘦程度岩岩好,而且煎到面頭有層焦香好香!肉質非常juicy同嫩滑,咁厚身既豬扒都處理得非常好👍🏻而且好入味,加埋菠蘿同薯蓉等配菜一齊食又會無咁油膩😝😝依個好推薦呢~✨特色卡邦民意粉✨依個係好有記憶點既一個招牌!係意大利菜同中菜既fusion,用左金華火腿同臘味肉黎代替左傳統既煙肉🤤食落去多左一陣鹹香🤤但仍然保留到卡邦尼既味道👍🏻超好食!上次黎已經食過,今次再回訪都係要再叫😋

✨法國香草焗田螺
依個田螺上黎已經好香香草味,食落去亦啖啖肉好香~好好味😋

✨21天熟成厚切豬扒

✨特色卡邦民意粉✨
2023-08-22
2023-08-30 31 浏览
呢度係中國和意大利風味融合的餐廳,這次的用餐體驗真是令人驚喜。他們的獨特創意將兩種不同的美食文化結合在一起,打造出一系列引人注目的菜品。我特別想推薦他們的「臘肉意粉」,這道菜是中國風味的臘肉和意大利意粉的結合。臘肉的鹹香和意粉的綿滑相得益彰,帶來了令人難以抗拒的美味。另一道令人驚艷的菜品是「紹興酒青口」,這是中國傳統紹興酒和西式青口貝的完美結合。青口貝以紹興酒為基底進行烹調,融合了酒的香氣和海鮮的鮮甜。這道菜散發出一種獨特的風味,讓人回味無窮。

2023-08-29
2023-08-30 21 浏览
船街隱藏咗間fusion餐廳精緻嘅西餐 加入中式元素 好特別✨自家調製紹興酒藍青口原本以為紹興酒味道好濃烈原來配埋藍青口味道好特別有藍青口嘅鮮甜味 又有酒嘅香味✨紐西期蘭脆皮三文魚三文魚煎得香口 表皮好脆魚肉好嫩滑 好香魚油 可以點埋特製醬汁 令味道更豐富✨特色卡邦尼意粉唔係普通嘅卡邦尼意粉係加入咗中式元素用咗金華火腿 臘肉取代火腿味道更香濃 又夠creamy 👍🏻餐廳仲有好多特式fusion菜下次再試下先 😉😉😉
船街隱藏咗間fusion餐廳

用咗金華火腿 臘肉取代火腿
味道更香濃 又夠creamy 👍🏻

餐廳仲有好多特式fusion菜
下次再試下先 😉😉😉
𝕐𝕠𝕦 𝕤𝕙𝕒𝕝𝕝 𝕒𝕡𝕡𝕣𝕖𝕔𝕚𝕒𝕥𝕖 𝕥𝕙𝕖 𝕔𝕣𝕖𝕒𝕥𝕚𝕧𝕖 𝕒𝕟𝕕 𝕕𝕖𝕥𝕒𝕚𝕝-𝕞𝕚𝕟𝕕𝕖𝕕 𝕗𝕦𝕤𝕚𝕠𝕟 𝕚𝕕𝕖𝕒𝕤👾聽朋友介紹有間位於船街既隱世西餐廳🍴,真係隱到以為自己去錯街道🙉,係尾尾位置行幾步樓梯,會發現特色木牌匾寫住 “Fla舟ship”🛕you have arrived.由於同👦🏽食飯,都真係要嗌兩個主食先可能會夠。一個揀左21天熟成厚切豬扒,size 都唔細👅,肉腍得黎好 juicy。Sides 有燒得靚靚既菠蘿🍍,topping 有薯蓉🥔同洛神花蘋果蓉🍎,仲有焗蒜頭🧄,整體係好融洽既組合🧘🏽‍♂️。🐖21 Days Dry Aged Pork: Marinated & Slow-cooked for 12 hours, sides with Grilled Pineapple, Baked Garlic, and Apple & Roselle Puree | $338另一個主食揀左黑松露蘆筍意粉🍝,意粉有咬口,滿滿的黑松露香味😚。Yee?! 蘆筍在哪🤺?原來蘆筍已切粒攪拌係意粉中,每一啖都會食到🎋。面頭仲有幾片炸蓮藕薄片🥠,當平時食零食好正喔🤪。🍄Truff

🍄Truffle Asparagus Pasta | $158

食兩道主食前,我地先食左餐廳是日推介既自家調製紹興酒藍青口👽。殼類食物真係好難抗拒,呢個青口仲要係冷盤咁特別😲。冰涼既青口係香濃紹興酒既襯托下特別有鮮味💫,原來餐廳經多次調教,係三個選擇下揀左最後既比例🥃,失敬失敬🤝🏽。

🐚Homemade Mussels with Shaoxing Wine, cold-served | $78

飲水咪好地地,俾我見到 bar 檯咁多酒類,忍唔住 order 左杯 Gin Tonic🤭,我最愛的 cocktail🫧。青檸味道🍋突出,配相對濃味既主食有平衡既效果💁🏽‍♂️。

🥃Gin Tonic | $88

店鋪牆身有唔少有趣既壁畫🖍️,打卡做 background 都幾有 feel 喔👨🏽‍🎨。

2023-08-25 802 浏览
千層脆窩夫油封鴨脾賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧菜式組合極為豐富,除了主打的千層脆窩夫,以及油封鴨脾,還有大量瓜菜和美美的太陽蛋作伴,非常抵食。千層脆窩夫外層焦香酥脆,內裡軟熟具層次感,一口咬下,鬆化可口,牛油的鹹香滿溢,非常出色。油封鴨脾肉感厚滿,皮下脂肪均勻分佈,經過長時間的低溫油封,鴨脾肉質柔軟而結實,味道酥香絕不死鹹,滋味一流之選。特色卡邦尼意粉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧意粉別具特色,採用了金華火腿和臘肉,取代常用的煙肉,為意粉添上一抺中國色彩,鹹香中帶有淡淡的甘美,焦燻的味道令人欲罷不能。意粉彈牙可口,軟硬合適,每條都富有濃郁的芝士味和蛋黃香氣,豐盈的滋味令人上癮。咸蛋黃醬凱撒沙律賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧沙律菜非常新鮮,入口清爽又甘甜,醒胃又消滯,冰涼的口感非常清新,作為開胃前菜十分理想。表面淋上咸蛋黃醬,為清淡的沙律添上一抺惹味。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以復古海洋風作主題,以不少特色的裝飾作點綴,木製百頁窗、扶手、舊式油燈、多款海洋主題畫飾,令人彷如置身於舊式船艙之中,風味十足,值得到此一遊打打卡👍🐧❤️結語:裝修用心極富特色,打卡必去。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

表面淋上咸蛋黃醬,為清淡的沙律添上一抺惹味。

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❤️結語:裝修用心極富特色,打卡必去。

2023-08-24 27 浏览
餐廳位於橫街盡頭 比較隱蔽主打中西fusion創意料理氣氛有情調 適合節日慶生樓高2層 位置不多平日晚上都滿座 建議先行訂座⍢自家調製紹興酒藍青口 $78青口不一定要配白酒 原來配紹興酒都很出色~每一隻藍青口都相當入味 品酒愛好者必點!特色卡邦尼意粉 $238意粉麵身煙韌彈牙醬汁以蛋黃取代忌廉 味道濃郁配上煎得微焦的金華火腿及臘肉比起平時用的煙肉肉味更濃 口感更好不得不說這個組合出奇地夾~21天熟成厚切豬扒 $338經長時間製作的熟成豬扒厚切 煎得微焦 但肉質依舊鮮嫩帶有淡淡風乾火腿味道配上特色擺盤又精緻的薯蓉菠蘿菠蘿的清甜多汁更點綴整道菜式已bookmark下次去吃其他創意菜式!⧐𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5⧐📍Flagship灣仔船街35號地舖#foodiegoodie_chaiwan
餐廳位於橫街盡頭 比較隱蔽
主打中西fusion創意料理
氣氛有情調 適合節日慶生
樓高2層 位置不多
平日晚上都滿座 建議先行訂座⍢

自家調製紹興酒藍青口 $78
青口不一定要配白酒 原來配紹興酒都很出色~
每一隻藍青口都相當入味 品酒愛好者必點!

意粉麵身煙韌彈牙
醬汁以蛋黃取代忌廉 味道濃郁
配上煎得微焦的金華火腿及臘肉
比起平時用的煙肉肉味更濃 口感更好
不得不說這個組合出奇地夾~

經長時間製作的熟成豬扒
厚切 煎得微焦 但肉質依舊鮮嫩
帶有淡淡風乾火腿味道
配上特色擺盤又精緻的薯蓉菠蘿
菠蘿的清甜多汁更點綴整道菜式

已bookmark下次去吃其他創意菜式!

𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡♡♡/5

📍Flagship
灣仔船街35號地舖

#foodiegoodie_chaiwan
2023-08-22 45 浏览
今天和朋友外出覓食,意外經過一間餐廳,見環境幽靜便走進去。我們叫了三樣菜式,各具特色。首先法國香草脆田螺:服務員上菜時有特意介紹這田螺殼外形是可以食用的,品嚐後覺得外脆內嫩,天螺肉很新鮮及嫩滑,香草的芳香使整道菜味道濃郁,增加了口感的多樣性。其次特色卡邦尼意粉:特色卡邦尼意粉的醬料搭配非常恰到好處,不會太幹或太濕。醬汁非常順滑及濃稠,完美地與麵條融合在一起,麵條保持很好的嚼勁和彈性,讓每一口都能夠品嚐到濃郁的風味。最後上來的厚切豬排,豬扒很厚切,分量很足,質地嫩滑多汁。豬扒配蒜頭及紅蘿蔔,提升了口感及口味。這次晚餐不管在進食環境還是口感上都很滿足。

這次晚餐不管在進食環境還是口感上都很滿足。
2023-08-18 55 浏览
灣仔船街有間好特別嘅fusion餐廳 - Flagship。餐廳有2層,用上木板同白色裝修佈置,完全感覺到好似係船上用餐。中西合璧既烹調方法,每道菜式都好味道。員工亦非常好,逐一介紹菜單俾每枱客人。麻唔辣四川蜆呢個嗰名咁特別嘅川菜口味嘅煮蜆,係名符其實嘅唔辣,但保留哂所以川式麻辣其他嘅香味同味道。可以花椒八角嘅味道帶起蜆嘅鮮甜同時令你食得無咁大負擔。避風塘豬排豬排用咗厚切嘅黑毛豬豬扒,豬肉本身肉同油脂比較已經好好,果然靚料已經贏在起跑點。用港式避風塘嘅整法啱啱好平衡到豬嘅油脂,令到更加香口。香茜青醬意粉加入芫茜整嘅青醬真係我嘅最愛。整個意粉每一啖都充滿芫茜味,我覺得直路fresh嘅感覺比起以前食過嘅都要高。醬汁嘅稠杰度都控制得恰到好處。基本上食完碟都不留一點汁,因為已經掛哂係意粉上面。

麻唔辣四川蜆

避風塘豬排

香茜青醬意粉
  • 麻唔辣四川蜆
  • 避風塘豬排
2023-08-16 39 浏览
位於灣仔船街盡頭,見到呢間特色小店,好似去咗外國小店,門口仲有張凳影相位可以坐下打吓卡,都幾靚。見到佢餐牌,又真係幾特別喎,有好多中西合璧嘅食物。特色卡邦尼意粉西式白汁卡邦尼意粉,再加埋金華火腿、臘肉,一個咁特別嘅配搭,一定要試吓❤️因為本身我都好鍾意食臘味,所以呢個配搭我覺得好好味!煙燻鵪鶉髀未食過鵪鶉髀,第一次,鵪鶉髀好香口,大人細路都鍾意食嘅小食,細細支揸住嚟食!👍21天熟成厚切豬扒Dry age pork ,唔係太肥,又唔會太dry,連啲配菜都好好食,啲配菜: 青豆、青瓜、沿着蒜頭,都煎到好香口,一啲都唔馬虎!
見到佢餐牌,又真係幾特別喎,有好多中西合璧嘅食物。

煙燻鵪鶉髀

21天熟成厚切豬扒

• 21天熟成厚切豬扒
2023-08-14 43 浏览
灣仔 Flagship今日去咗灣仔船街嘅一間fusion餐廳,西式得來亦都有一啲中菜嘅特色。自家調製紹興酒藍青口$78改用紹興酒而唔係用白酒煮嘅青口相當有特色,每一隻青口食落去都有相當濃烈嘅紹興酒味,非常之入味。21天熟成厚切豬扒 $338豬扒係用咗低溫慢煮12個鐘頭,而且非常之厚切,咬落去仲要爆汁勁Juicy,而且豬扒仲煎度有啲焦香,配上洛神花汁非常之解膩,配搭完個燒蒜頭都非常惹味。特色卡邦尼意粉 $238呢度嘅卡邦尼意粉好特別,用金華火腿同埋臘肉嚟代替煙肉,食落去都幾夾,而且比較重口味鹹少少。
灣仔 Flagship

自家調製紹興酒藍青口$78