成日有人話,法國菜係要用一整晚嚟享受,作為升斗巿民無咩機會去法國,有無機會可以試到呢種享受呢?原來喺銅鑼灣已經可以!今次E Molto Buono 就係老婆仔俾我嘅驚喜,無論係環境、食物都印象深刻!首先係地點,有少少偏離銅鑼灣最旺區域,但落地玻璃一眼望去都好有都市感,食景都開心!而第一道前菜,3款handmake麵包各有口感,已經好有驚喜!芝麻飽、香草飽同芝士脆餅,各自配合香草醬同辣肉醬食,個人最喜歡香草包濃厚味道!然後就係上生蠔喇!先試味道較清爽嘅Pacific Rock,入口滑溜鮮甜,感覺都幾清新!之後就到濃味的Sapin Pearl,衝擊感就大啲,海水味比較重,而且都幾creamy,整體而言味道豐富紮實,好滿足!不過講多少少先,餐本身無包蠔,係我話要加嘅XD兩款蠔原價$88一隻,但有折!Pacific Rock半價,Sapin Pearl就49蚊隻,請老婆食係抵嘅!主菜老婆要咗帶子海膽意大利麵,我就叫咗伊比利亞羊,因為之前睇過新聞,知呢隻羊仔係西班牙新貴,聽聞佢住好食好,所以肉質好好,果然名不虛傳!好有羊味,而且唔覺有騷味,唔知係處理手法得宜定係本身都無咩騷味啦,總之就好易入口,
主菜老婆要咗帶子海膽意大利麵,我就叫咗伊比利亞羊,因為之前睇過新聞,知呢隻羊仔係西班牙新貴,聽聞佢住好食好,所以肉質好好,果然名不虛傳!好有羊味,而且唔覺有騷味,唔知係處理手法得宜定係本身都無咩騷味啦,總之就好易入口,齒頰留香啦!
而意大利麵就好足料,海膽味道滿滿!不過就要快啲食,熱食啲海膽忌廉汁味道係加分!帶子就係慢煮方式嘅,口感同刺身好近似,但又有煮熟嘅帶子鮮味,一絕!侍應話,呢道菜係用刺身級帶子慢煮而成,唔怪得知又大隻又鮮味啦!
不過講到法國菜,不得不提一定係甜品!2款分別係櫻桃乳酪芝士慕絲,同埋綠茶焦糖燉蛋,2個都好有心思!芝士慕絲有啫喱配襯,因為個慕絲真係好濃厚,單食係有少少膩,但加埋清爽啫喱一齊食就完美!至於綠茶焦糖燉蛋非常軟滑,而且綠茶味好集中,感覺非常足料!就係喺呢個完美句號之下,食完呢餐3小時的盛宴!無錯,真係食足3小時,傳說中的法國菜就係咁嘆!
其實仲有湯品、鵝肝、蟹肉卷、中東米沙律無詳細寫,今餐真係好好味又滿足!質量都爆哂燈,當然要好好推薦俾大家啦!紀念日、生日、大時大節,都可以考慮下!
2018-06-10
2018-06-21 2379 浏览
餐廳嘅裝修同燈光效果,營造到氣氛幾浪漫隔離枱都有 pair 情侶嚟慶祝生日~特別嘅日子飲酒會更好 feel,哈哈喺度開支酒都係三百幾蚊起隻白酒少少 dry,唔會太甜同啲生蠔都幾 match!生蠔有買一送一嘅 promotion不過 menu 有齊 starter、soup 同 entree 咁多生蠔輕嚐兩款就好 😌由左邊清爽啲嘅【Ancelin Speciale Oyster】食起佢嘅蠔身好飽滿但口感爽脆,餘韻仲有淡淡青瓜味右邊嘅【Special Lambert Oyster】就好 creamy味道非常濃郁,就連柱位都好甜 😋【Homemade Bread】配廚師特色醬啲麵包新鮮焗起,真係好好食我最鍾意黑色嗰個芝麻墨汁包,好濃味!麵包醬有香草茄子醬同辣肉腸南瓜醬辣肉腸嗰個醬微辣,勁惹味我哋食哂全部麵包同醬 🤣【煙燻法國嫩鱔配柚子西芹合桃沙律】我甚少食法國菜,係第一次食咁 traditional 嘅 eel salad~鱔魚肉質好滑嫩,而柚子啫喱就中和返鱔魚油潤嘅口感仲有西芹同合桃呢啲有咬口嘅配料成個 starter 好有層次另一個 starter 係【法國鵝肝凍配杏脯千層酥皮】鵝肝做成

餐廳嘅裝修同燈光效果,營造到氣氛幾浪漫
隔離枱都有 pair 情侶嚟慶祝生日~

特別嘅日子飲酒會更好 feel,哈哈
喺度開支酒都係三百幾蚊起
隻白酒少少 dry,唔會太甜
同啲生蠔都幾 match!

生蠔有買一送一嘅 promotion
生蠔輕嚐兩款就好 😌

佢嘅蠔身好飽滿但口感爽脆,餘韻仲有淡淡青瓜味
味道非常濃郁,就連柱位都好甜 😋

【Homemade Bread】配廚師特色醬
啲麵包新鮮焗起,真係好好食
我最鍾意黑色嗰個芝麻墨汁包,好濃味!
麵包醬有香草茄子醬同辣肉腸南瓜醬
辣肉腸嗰個醬微辣,勁惹味
我哋食哂全部麵包同醬 🤣

【煙燻法國嫩鱔配柚子西芹合桃沙律】
鱔魚肉質好滑嫩,而柚子啫喱就中和返鱔魚油潤嘅口感
仲有西芹同合桃呢啲有咬口嘅配料
成個 starter 好有層次

另一個 starter 係【法國鵝肝凍配杏脯千層酥皮】
鵝肝做成凍批後好軟滑
配埋個酥皮就變得輕盈得多

【法式鮮蝦清湯】
店員將啲 consomme 慢慢倒落去,視覺效果好吸引!
法式清湯望落清澈,其實充滿鮮甜蝦味㗎

【焗白菌蟹肉卷】
有啲似 deluxe 嘅巨型春卷,蟹肉相當多
一啖食落去成口都係蟹肉 😝

【香煎鵝肝配馬沙娜酒燴鳳梨】
今次嘅鵝肝油香甘腴,係第二種滋味~
鵝肝外皮煎香,入面就好似牛油咁柔軟!
我覺得菠蘿片太甜,配多士更加好食

【番石榴雪葩】並唔係甜品
係食完 entree 後,喺食 main course 前清清口腔之用
係咪好貼心呢?

【黑白芝麻焗白鱈魚】
啲「潑墨」係墨魚忌廉汁嚟,非常有氣勢 😎
白鱈魚其實係鱸魚,矜貴過銀鱈魚㗎~
啲魚肉都白啲㗎,肉質滑得嚟結實

【香草油浸伊比利亞羊】
慢煮嘅 bb 羊顏色好粉紅,滑到不得了
呢隻羊優點係肉味濃郁,無咩羶味
唯一美中不足係個 Roasted Garlic 唔夠乾身

壓軸就係主角嘅生日甜品 🎂
望落似雪糕,實情係 yogurt cheesecake mousse 嚟㗎
慢慢影生日靚相都唔怕個甜品會溶
而且店員仲會幫我哋影張即影即有留念
佢係打哂燈 + 避開唔會影到後面嘅客人,影得好專業!❤️

最後就係 Petit Four~
近排工作超忙,每次同另一半見面都係匆匆食個快晚餐, 縱使毫無怨言,但都似乎冷落了對方,趁剛完成手上嘅project,就即做功課搵餐廳同另一半真真正正撐枱腳,眾裡尋他發現「E Molto Buono」,搵到一間人氣高企嘅意法餐廳,即訂定位等我倆享受一個難忘的晚上⋯⋯yeah!為營造驚喜氣氛,事前我無講今晚喺邊間餐廳撐枱腳,初時仲驚唔識搵,原來從Time Square向鵝頸橋方向,穿過橋底巴士站、再過埋鵝頸橋,過條小馬路即向左,只係行前一陣右邊即見霎西街,就到我哋嘅目標「E Molto Buono」!一出𨋢踏入餐廳,另一半即被周圍環境所吸引,舒適情調嘅裝飾佈置,未開餐另一半已經滿意十足+心心眼😍!服務方面更絕對稱得上酒店式殷勤招待,從入座、點菜上菜、用餐期間到埋單,服務員都非常留意食客所需,每上一道菜更細心介紹與配搭,令所有食物都盡量發揮其最好味道,超讚!話明係補返之前我嘅忙碌冷落,今晚撐枱腳就食盡去,先叫兩杯Cocktails溫馨對飲。剛巧餐廳生蠔買一送一,當然即order兩款唔同生蠔俾另一半品嚐,再加上兩個晚餐,就成為今晚我倆二人世界嘅美食啦!先嚟兩杯酒 🍸,分別為:<Cham

先嚟兩杯酒 🍸,分別為:
<Champagne Cocktails>
Amore — Lychee Liqueur, Rose syrup, Pineapple juice, Champagne

<Signature Cocktails>
Bikini — Peach Liqueur, Mango juice, Orange juice, Grenadine

兩杯Cocktails炮製得非常特別、各俱特色,我倆一齊舉杯碰飲就展開序幕!

生蠔買一送一超抵食,兩款生蠔分別係法國-Ancelin Special & 西班牙-Spain Pearl:

法國蠔非常鮮甜又爽口,一入口充滿著幸福感覺;西班牙珍珠蠔即超級creamy香濃,食完仍滿滿海水鮮甜蠔甘甜味。兩款生蠔各有特色,我倆兩款都超鍾意!

生蠔:Ancelin Special & Spain Pearl

哈哈,食完生蠔後,就進入晚餐起始既”自家製麵包配廚師特色麵包醬”啦。

三款麵包分別有:香草包、芝麻墨汁包、芝士脆餅,每款自家製麵包麵好好食,各有質感特色,再配以香草茄子醬或辣肉腸南瓜醬,簡直提升味覺,超正!
自家製麵包配廚師特色麵包醬

<Starter>
法國鵝肝凍配杏脯千層酥皮:鵝肝凍先配上點點的杏脯蓉,口感獨特好好味;之後再與無花果跟千層酥皮一齊食,又另一享受,正!

煙燻法國嫩鱔配柚子西芹合桃沙律:嫩鱔先同底部白酒啫喱,再跟合桃沙律食,超醒胃清新,大大開了我倆胃口⋯⋯哈哈!

法國鵝肝凍配杏脯千層酥皮 &  煙燻法國嫩鱔配柚子西芹合桃沙律

<Soup>
鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯:充滿濃濃蟹肉味又帶上淡淡蘆筍味忌廉濃湯,簡直無法抗拒。

法式鮮蝦清湯:餐廳超細心,用壺盛載清湯,上枱時先即時,確保清湯仍保持熱騰騰,超讚!而鮮蝦非常非常爽口,一個有深度嘅蝦清湯。

鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯 & 法式鮮蝦清湯

<Entree>
主菜前再上Entree,非常特別又豐富-

焗白菌蟹肉卷,鮮蕃茄中東米沙律配黑魚子:食材豐富嘅蟹肉卷配合中東米沙律,每層口感都唔同,食材互相作用,好好食!

鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯 法式焗白菌蟹肉卷,鮮蕃茄中東米沙律配黑魚子

香煎鵝肝配馬沙娜酒燴鳳梨:煎得兩面香脆,超級甘香的鵝肝配上特製鳳梨,簡直美妙至極!

香煎鵝肝配馬沙娜酒燴鳳梨

餐廳又一細心舉動,主菜前送上番石榴雪葩,給食客清一清口腔,迎接品嚐主菜👍🏻👍🏻
番石榴雪葩

<Main Course>
黑白芝麻焗白鱈魚,法式燴雜菜配墨魚忌廉汁:魚皮香口油脂比例平均的鮮味鱈魚,配上墨魚汁,再加上豐富多彩蔬菜,超好味!

黑白芝麻焗白鱈魚,法式燴雜菜配墨魚忌廉汁

慢煮茶香法國白鴿:慢煮製法令鴿肉口感提升,出奇地與花生糖碎既脆甜非常配合,再加上黑松露薯蓉,簡直超級美味!

慢煮茶香法國白鴿

<Herbal Tea & Daily Dessert + Petit Fours>
最後花茶再搭上兩款Daily Dessert分別為-

綠茶焦糖燉蛋:綠茶純香嘅Creme Brulee搭上紅豆係最住配合,勁正!

櫻桃乳酪芝士慕絲配金巴利啫喱:又係一個內容豐富既甜品,每啖都食出唔同口感,超幸福!

另外餐廳最特別又窩心既係訂位時,大家溝通其間會知道我今次晚餐目的,但我都有說話想跟另一半講,告知餐廳後,餐廳就係慕絲甜品碟上送上此朱古力字,就只留俾我另一半啦,令佢超級大驚喜開心,真的Super多謝餐廳安排!

壓軸係Petit Fours,有蝴蝶酥、榛子果仁朱古力、咖啡朱古力,好好味,簡直甜在心頭!

一餐完美的撐枱腳晚餐,另一半超級感動又感恩,餐廳既所有安排與美食,令我倆有個難忘的晚上。買單前原來Like和Share Facebook + 現金付款會有折,或者又有85折Coupon可以下次(除特別日子)用,我倆下次慶祝必定再來撐枱腳!

2018-06-12
鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯 & 法式鮮蝦清湯
香煎鵝肝配馬沙娜酒燴鳳梨
番石榴雪葩
黑白芝麻焗白鱈魚,法式燴雜菜配墨魚忌廉汁
慢煮茶香法國白鴿
2018-06-16 120 浏览
老公話為慶祝拍拖紀念日,佢已經好細心咁book咗餐廳,同我燭光晚餐,搞到我心思思環境:餐廳係樓上舖,可以近望繁忙的銅鑼灣天穚,店內沒有街外的吵鬧,伴隨著輕柔的法國歌,配上華麗吊燈,黑皮背椅,暗暗燭光,感覺高貴雅緻。成個人都慢起來了。店不算大,約20多個座位,以兩人方枱為合併組合,亦有露台座位可選。食物:我們點了星期三推出的生蠔餐。先來一籃子自家製的溫暖麵包,三款各有特式,不同口感,黑色的墨汁芝麻包,很香芝麻味,煙煙韌韌好有口感,我好鍾意。芝士脆餅,愈食愈香芝士味,配香草茄子醬令脆餅口感更實在。老公就鍾意香草包配辣肉腸南瓜醬,麵包軟熟,味道夠出。我覺得因為個麵包好好食,其實唔配醬都已經好好食,配埋醬係額外加分。為左留肚之後既course, 我地無再添麵包,其實真係好想再食。麵包同醬都係自家製,已經見到廚師的心思對呢餐滿有期待呢! 生蠔來了!嘩...一人份量有呢6隻生蠔好大隻呢!職員姐姐逐一介紹三款蠔的特式,建議食的先後次序,食到最真的味道。由美國PacificRock食先,口感creamy,新鮮。我最愛係法國Lambert,第一口味道清新,唔會好膩,帶子位極甜,味道停留好耐... 老公就

環境:
成個人都慢起來了。

食物:
我們點了星期三推出的生蠔餐。

自家製麵包

麵包同醬都係自家製,已經見到廚師的心思
對呢餐滿有期待呢!

生蠔來了!嘩...一人份量有呢6隻生蠔好大隻呢!

老公就鍾意Spain Pearl,海水味極重,蠔邊爽口有口感,中間creamy,慢慢帶甜。

跟住上湯,只見碟上有兩隻大蝦,沒有湯...
職員姐姐拿著湯壺,緩緩地倒出熱湯,看著慢慢冒出的蒸氣,聞到淡淡的蝦香....
嘩... 感覺好似睇戲咁... 看美女在沐浴
(我應該想太多了... 哈哈....)
看湯清清的,想唔到飲落超重蝦味!! 蝦肉亦都爽口~

老公既蟹湯就濃好多,每一啖都係有打碎的蟹肉架~真材實料~!
仲有隻蟹鉗,唔係裝飾,係已經拆左殼,一啖就食得既蟹

主菜到之前,餐廳送左個蕃石榴雪芭~
少少酸少少甜,清清味蕾~

神戶和牛配紫薯蓉

老公喜歡食牛,叫左M8澳洲神戶和牛~ 擺碟好靚~
7成熟,對我來說剛好,外層香口,內裡嫩滑~輕輕點鹽,更顯帶出肉味~呢個鹽無平時咁咸同澀,唔小心點多

老公就覺得可以再嫩d,有點後悔叫左7成~
配菜也不錯,紫薯蓉甜甜的,減低肉的膩~如果可以我想多dd紫薯呢~~

油浸伊比利亞羊配青豆蓉

油浸伊比利亞羊配青豆蓉~
原來 伊比利亞羊 同 伊比利亞豬(西班牙黑毛豬) 係無關係既~ 佢唔係食橡果大,有橡果味,而係好似黑毛豬咁都係有高既營養價值,好脂肪,有助降低壞的膽固醇,都係好山好水好飼料既飼養方法~ 呢種BB羊飼養成本高,本身產量有限,唔係個個地區都有入口架~

果然食落柔軟,juicy,肉味香濃,一d都唔羶,好好味呀.

青豆蓉配左煙肉入去,無左我好怕既青味,連好怕食青豆既我食得到,哈哈~

最後... 驚喜的甜品來了... 靚靚的
::::
櫻桃乳酪cheese mousse配cranberry jelly,就咁食mousse就會甜d漏d, 但配埋紅莓醬同手指餅就
::::

原來除了是日甜品,遇有餐廳自家製既Petit Fours,餐後小甜點~
我最喜歡蝴蝶酥,少少花香,少少甜,

服務:
每道菜都要一定的時間製作,但絕對值得等的,因為除了好好味,我覺得呢度每款菜式都好似一幅畫,每次擺碟都好靚,食物的顏色、形狀、質地都配合得好好,構成一幅精緻的食物畫。好開心老公帶我黎慶祝,細嚐美麗的食物畫,品味生活的
::::

還有,還有,職員每道菜都會作小介紹,提醒食物的特式及吃的先後次序,讓你吃出真味道~ 真心感覺到廚師的用心
::::
最後埋單,職員話埋單前like + share facebook,俾現金set dinner有95折, 仲俾左85折coupon我地下次用~
纪念日
自家製麵包
神戶和牛配紫薯蓉
油浸伊比利亞羊配青豆蓉
2018-06-15 122 浏览
由小學就認識既好朋友,下個月就要離開香港,去異地工幹一段日子。今晚經朋友介紹,選擇左依間餐廳來一個fine dining 為朋友餞行。由時代廣場行過黎,大約 10 分鐘內。七點鐘準時黎到餐廳餐廳燈光昏暗,一種柔和、浪漫又帶點神秘既感覺。 職員態度很親切友善,安排座位後,就奉上餐牌,亦作一些介紹。根據女人既直覺,今晚既fine dining 一定會很美好又難忘。我們選擇了食物及酒後,職員亦隨即為我們準備。 好期待呢❗️-先黎🍞自家製麵包配廚師特色麵包醬餐前麵包有水準。籃子內有三款麵包:芝麻墨汁包、香草包及芝士脆餅。 職員建議要先吃芝麻墨汁包,暖笠笠既墨汁包外脆內嫩、淡淡的芝麻香。 最特別的是那兩款麵包醬:分別是香草茄子醬及辣肉腸南瓜醬。 一向很愛吃🍆和🎃,沒想到可以當麵包醬,兩款口感濃郁。比較愛後者,吃得出南瓜醬既香甜,還滲出淡淡辣肉腸的咸香。-當晚職員推介生蠔有優惠呢 ❗️買一送一❗️鍾情生蠔既我地,叫左兩款來試試。吃生蠔要由淡到濃品嚐, 所以先吃法國🇫🇷的。1️⃣法國蠔(Ancelin Special)蠔肉色帶淺,爽口質感,雖然蠔size 相對西班牙的較細,但入口有中度海水鮮味,更能嚐到甜味。
七點鐘準時黎到餐廳

我們選擇了食物及酒後,職員亦隨即為我們準備。 好期待呢❗️
先黎🍞自家製麵包配廚師特色麵包醬
餐前麵包有水準。

籃子內有三款麵包:芝麻墨汁包、香草包
及芝士脆餅。 職員建議要先吃芝麻墨汁包,
暖笠笠既墨汁包外脆內嫩、淡淡的芝麻香。
最特別的是那兩款麵包醬:分別是香草茄子醬
比較愛後者,吃得出南瓜醬既香甜,還滲出淡淡辣肉腸的咸香。
當晚職員推介生蠔有優惠呢 ❗️買一送一❗️
鍾情生蠔既我地,叫左兩款來試試。
吃生蠔要由淡到濃品嚐, 所以先吃法國🇫🇷的。

1️⃣法國蠔(Ancelin Special)
2️⃣西班牙珍珠蠔 (Spain Pearl)
相對法國蠔,西班牙的很巨型呢🤤
Size 接近手掌✋這麼大,肉質厚實飽滿。
口感Creamy甘甜;相對法國蠔,這款海水味較濃。Aftertaste,口腔更有澎湃的回甘餘韻
🌟Starter
1️⃣🥗煙燻法國嫩鱔配柚子西芹合桃沙律

一向很愛吃鱔,煙燻鱔還是第一次品嚐。
煙燻鱔肉質彈牙爽脆,鹹香裡帶有煙燻風味
底部是清新的白酒啫哩、配埋酸甜既柚子
還加入一些合桃碎,口感層次豐富
2️⃣法國鵝肝凍配杏脯千層酥皮

千層酥皮很花功夫呢,很愛那種層次分明酥脆口感, 入口鬆化。 鵝肝香滑,入口融化。
可先配合杏脯蓉來吃,然後再試一試香滑的無花果醬。
一款前菜多重食法及味覺享受👍🏻
🌟Soup
1️⃣鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯
這份忌廉湯真的十分香滑濃郁
用新鮮的蟹肉去烹調🦀,每一口都品嚐到一絲絲的蟹肉。碗裡還有一隻蟹鉗呢!很驚喜
蟹肉份量多,其鮮甜蓋過了蘆筍的香。
令人再三回味🤤
2️⃣🌟法式鮮蝦清湯
職員用湯壼即場為我們在餐碗裡加湯
她細心的講解,因為這款湯沒有加任何的cream , 所以怕湯涼得快不好喝。保溫下了點功夫呢。 雖然叫「清湯」,但味道帶點海鮮的香,鮮蝦有兩隻,味道清甜。
🌟Entree
1️⃣香煎鵝肝配馬沙娜酒燴鳳梨🍍

鵝肝烹煎後有一股誘人的獨特油香
這份鵝肝口感細緻綿密、濃腴豐美
一點腥膻味也沒有呀
配搭酸甜多汁既鳳梨及脆口多士,可減輕油膩感
2️⃣焗白菌蟹肉卷,鮮蕃茄中東米沙律配黑魚子

酥脆的外層裡頭是滿滿的鮮甜蟹肉、香菇及芝士。菇味十分香濃,沒有油膩感。配上輕盈清新的沙律,是不錯的配搭。
沙律是新鮮蕃茄配中東米。 中東米比米飯更細緻、質感更輕盈。顆粒幼細口感順滑。
⌛️中場休息⏳
在品嚐主菜前,職員奉上蕃石榴雪芭
這是為了「清一清口腔」,預備迎接主菜🤤
雪芭質感輕盈微甜
如果想甜一些 ,可點一點士多啤梨🍓醬。
🌟Main course
1️⃣慢煮茶香法國白鴿

低溫慢煮這種新派烹調方法,可令肉滑多汁
法國白鴿皮脆肉嫩鮮味,帶淡淡茶香。最特別的是加上花生糖碎,增加了咬口、提升了食物的香甜。配料也不遜色,還配上滑身的黑松露薯蓉 及新鮮蔬菜(蘆筍、蕃茄仔、粟米等)。
2️⃣黑白芝麻焗白鱈魚,法式燴雜菜配墨魚忌廉汁

一向很愛吃魚,白鱈魚尤為最愛。
用焗的方法去烹制白鱈魚,還是第一次品嚐。
黑白芝麻滿佈魚肉面層。經烤焗後,芝麻帶脆香口、比魚皮更好吃。魚油甘香、魚肉亦很嫩滑。沒有過份的調味。喜歡那原汁原味的鮮甜,可配上新鮮的墨魚汁。
配菜有紅黃椒、蕃茄、意大利青瓜、茄子
🌟Daily Dessert
1️⃣綠茶焦糖燉蛋

蛋白味較出,綠茶味相對不算濃
燉蛋質感細膩滑身
紅豆與綠茶是好朋友,紅豆微甜
能中和綠茶的甘苦
2️⃣櫻桃乳酪芝士慕絲配金巴利啫喱

由櫻桃🍒弄製的乳酪芝士,酸酸甜甜
質感細膩味道濃郁,與帶點酒香既啫喱很配合。
這份甜品還寫上了我們的座右銘「Happy Everyday 」。 吃了一頓那麼高質素的晚餐,的確很滿足呢
☕️Herbal tea
吃完甜品,來一杯熱茶可以消一消滯
🌟Petit four
有自家製蝴蝶酥、咖啡朱古力、榛子果仁朱古力
這個Dinner Set , 滿分💯
我們還點了餐廳的Signature Cocktail 🥂

1️⃣Bikini
2️⃣Amore
兩杯果香味重,很易入口 🍾
一頓高質素的Fine dining
在這間充滿浪漫情調的餐廳,共聚了約三小時的晚餐 。 飲飽食醉,很滿足❤️
2018-06-11 117 浏览
五月天真係充滿驚喜嘅月份。今次搵食搵到去銅鑼灣嘅樓上意法式私房菜餐廳同識咗20年嘅慶祝生日!!! 餐廳位置都好方便,喺鵝頸橋附近,都好易去架! 餐廳環境同氣氛都好浪漫,啱哂啲情侶黎撐枱腳!!!老友係生蠔愛好者,好喇好喇,我就捨命陪陪下佢喇!! 專登揀咗星期三嘅晚上去,有特別嘅生蠔套餐。 雖然平日嘅晚餐可以有幾款前菜都好想試,不過見係佢渣~平時的set dinner星期三限定的生蠔套餐無酒精 drink menu,不過個生蠔套餐已經包咗一杯白酒喇,咁我就唔做大嘥鬼喇~麵包籃有三款自家製麵包,好好味,而且個竹炭黑芝麻包好特別,食得太快相都影唔切 麵包配上自家製麵包醬,有香草茄子,少少孜然粉嘅味道,都幾得意!! 另外,南瓜辣肉腸醬,辣辣地,好惹味呢,不過我超鍾意麵包澱粉質嘅味道,所以只係試咗少少醬姐。雖然生蠔餐少左前菜同entree,但每人有成六隻生蠔,都抵返哂。生蠔盤有三個口味,每款兩隻,我食蠔都食唔少,三款都非常新鮮唔腥,單單用檸檬汁已經夠了,好鮮甜!! 職員好好心機咁話我地知生蠔嘅名、口感同味道: 順住食,最上面係美國蠔Pacific Rock,味道比較清,左邊係法國Lambert,口
五月天真係充滿驚喜嘅月份
。今次搵食搵到去銅鑼灣嘅樓上意法式私房菜餐廳同識咗20年嘅[老友]慶祝生日

!!!
老友係生蠔愛好者,好喇好喇
,我就捨命陪[老友]陪下佢喇!! 專登揀咗星期三嘅晚上去,有特別嘅生蠔套餐
。 雖然平日嘅晚餐可以有幾款前菜都好想試,不過見係佢渣

平時的set dinner

星期三限定的生蠔套餐

無酒精 drink menu
,不過個生蠔套餐已經包咗一杯白酒喇,咁我就唔做大嘥鬼喇
~

,不過我超鍾意麵包澱粉質嘅味道,所以只係試咗少少醬姐。

。生蠔盤有三個口味,每款兩隻,我食蠔都食唔少,三款都非常新鮮唔腥,單單用檸檬汁已經夠了,好鮮甜!! 職員好好心機咁話我地知生蠔嘅名、口感同味道: 順住食,最上面係美國蠔Pacific Rock,味道比較清,左邊係法國Lambert,口感比較creamy,而最後食右邊嘅西班牙Spain Pearl味道最濃郁!!!

食完蠔蠔蠔
,係時候飲個湯暖暖胃先!

職員即場倒出蝦湯,除咗味覺,仲有視覺嘅享受呀~~

蝦湯好清,蝦肉好爽口彈牙,有濃濃嘅蝦味 。老友話佢個蟹湯都好好味道,味道好豐富,用料十足
。如果細食嘅人,我建議就揀蝦湯喇,咁就唔會太飽囉~~

飲完湯就食甜品?!
不是呢~ 餐廳好貼心地送上蕃石榴雪葩比我地清清口腔!!

利申: 我本人係唔食蕃石榴嘅,不過個雪葩我又接受到呢~ 可能冇咗蕃石榴核嗰啲鞋口嘅感覺。

主菜來了~ 唔好睇佢黑色一舊,佢係超腍超入味!
我揀咗呢個紅酒燒汁燴澳洲和牛牛面頰,果然冇揀錯呀!! 牛肉好嫩好腍好入味,連肉同肉之間嘅筋腱部分都入口即溶,變哂啫哩嘅口感,膠質好重。墊底嘅配菜相對又淡味返啲,同和牛互相中和返!!!

正當老友表示大滿足嘅時候,我特別請餐廳喺甜品上面寫上happy birthday,甜品就出現喇
~
當晚嘅甜品係cherry cheese mousse配 cranberry jelly,mousse味道濃厚,啫哩就酸酸甜甜,簡直為左老友嘅生日劃上一個完美嘅句號呀!!!
希望老友滿意喇,生日快樂呀!!

職員教落嘅小貼士: 買單前like同share Facebook 比現金就有95折(set dinner),或者要85折coupon下次用添
2018-06-07 80 浏览
約友人食飯,想食得精緻特別,今次試左呢間法國餐廳,見openrice 食評不俗,即管試試。。。^^先講食物(食物質數-幾時都系最重要的):以set dinner 形式,提供預設menu, 全set 有齊前菜/餐湯/主菜/甜品,從中賓選main course/甜品,餐單定期更新。。。所有西餐一樣,先有一籃麵包,d 包夠熱夠香夠趣,好食^^我叫左蝦濃湯,友人叫忌廉湯,兩個都good good main course 慢煮羊,超嫩甜品精緻所有食物即製,質數好好。。但相對等候時候效久,想食快餐者,可先告知職員以作準備
先講食物(食物質數-幾時都系最重要的
所有西餐一樣,先有一籃麵包,d 包夠熱夠香夠趣,好食^^
我叫左蝦濃湯,友人叫忌廉湯,兩個都good good
main course 慢煮羊,超嫩

甜品精緻

2018-06-03 2456 浏览
周圍去食唔同餐廳已經變成我嘅習慣,同唔同人食唔同食物,各人喜好唔同,味道感覺都會唔一樣。係銅鑼灣放工,朋友帶咗我黎呢間法國菜fine dinning。要見客關係,今日著得好啲,配合餐廳環境。餐廳唔大,整晚播歌,冷氣唔會好凍,可能平日夜晚關係,無乜人,好啱遠離塵囂,傾下計,享受一刻可以慢食嘅時間。行出露台可以望下銅鑼灣市區景,幾有feel。今次揀咗兩個set,叫完未幾先上麵包,佢嘅麵包溫溫的,又脆口,好好味。佢有三款包,墨汁芝士包同埋香草包係我最愛(我係一個麵包狂😁)。佢除咗有平時點嘅醋,店員亦介紹兩款醬可點:香草茄子醬同埋辣肉腸南瓜醬,我自己麻麻地茄子,但佢好香口,南瓜醬唔會辣,點包確實係提昇包味,可以揀前者偏咸,或後者偏甜小辣,後來我都無點醋。食完包休息一陣,就上starter,法國鵝肝凍配杏脯千層酥皮,有開胃感,清新加上易入口,帶出鵝肝個種柔軟,入口即溶,好想繼續食。食完starter,同朋友交流大家嘅食感,休息一下,就上湯啦。呢款係鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯,好啱我,我最鍾意就係小小結嘅西湯,飲一啖,開始先係蘆筍嘅草味,再後就係濃濃嘅蟹肉味,好爽啊!Entree,係main course

行出露台可以望下銅鑼灣市區景,幾有feel。

Entree,係main course前嘅一道菜,味道亦開始越黎越多。焗白蟹肉卷,有小小黑魚子提味,雖然似春卷,但絕不「漏」,蟹味仍然夠。

驚喜嘅係餐廳安排咗食主菜前來一道番石榴雪笆,可以清一清口裡面嘅味道,小小甜又夠清新,軟身,絕對好過飲一啖水。

上主菜,個人喜好係濃濃嘅意粉,呢個我大大力推薦。香煎北海道刺身帶子配海膽忌廉意大利寬麵,帶子另上,並無放係意粉上面,保住帶子原有嘅鮮味。店員窩心提醒要快食,帶子唔係全熟。帶子夠鮮味,只要煎兩面,加少少黑胡椒海鹽,已經好鮮味,亦非常鮮嫩。

另外一個主菜係牛面頰,肉質軟腍,而且食得出好多膠質,係我第一次食。平時配薯蓉,呢款係配玉米糕,口感更豐富,融合得好好。

心情不錯,中間叫啲特別飲品,white peach nectar,係法國來的。味道好濃,桃味濃但無個種假甜,稍為清下。

甜品係紅豆抺茶,超喜歡,係qq身,有啲啫喱感,好好味。

4個鐘可以放低手機,慢慢品嚐美食,同朋友乜都講,食物質素同價錢相對,有啲嘅味道更加超值。呢度店員每道上都細心解說,服務亦好好。
我倆嘅紀念日,原本諗住唔會有咩安排,簡簡單單食一餐飯就算,點知原來你一早就準備好,實在令自己太大驚喜,由一入餐廳嘅環境,就已經好期待,忍唔住不斷影影影,所以決定用文字記起當晚嘅回憶💪🏻💪🏻💪🏻首個上碟嘅係餐廳自家製麵包,包有3款,waiter好詳盡咁講解食嘢嘅次序,先食芝麻飽,其後吃香草飽同芝士脆餅,後兩者更要分別配香草醬同辣肉醬嚟食,齋見醬料配拾上已感覺很有心思👍🏻👍🏻👍🏻之後上嘅菜就係生蠔,原本個餐係無咁,不過有買一送一,當然要試喇,我地叫咗美國嘅Pacific Rock (原價88, 折咗44蚊一隻)同埋Sapin Pearl(原價88, 折咗49蚊一隻),兩款味道好唔同,先者較淡口,後者就較重海水味,不過兩款都好鮮甜,吃後有回甘味,very nice😍😍😍Starter 方面我揀咗法國鵝肝配杏脯千層酥皮,本身自己個人口味上對酥皮情有獨鍾,但配鵝肝確實係第一次,初初怕好油膩,但千層酥同鵝肝中間夾有無花果,再加埋有杏脯醬中和一下,吃落口中有兩種唔同嘅味覺帶出,感覺好特別 Soup我當然係choose比較重口味嘅蘆筍蟹肉忌廉濃湯,一開始以為見到啲蟹肉,點知原來啲蟹肉打咗成蓉同蘆筍混埋

Soup我當然係choose比較重口味嘅蘆筍蟹肉忌廉濃湯,一開始以為見到啲蟹肉,點知原來啲蟹肉打咗成蓉同蘆筍混埋一齊,味道的確好濃
另外仲有鵝肝燴鳳梨 (一次叫兩款鵝肝,超標咗XD),鵝肝煎得好香口,表面好脆但中間保持到鵝肝本身嘅軟度,同之前starter一樣,菠蘿令到鵝肝入口無咁油,而且菠蘿本身都幾甜同爽口。中間仲特登上咗一杯番石榴雪葩,令客人清走油膩感。
不過有無雪葩,其實未食到主菜都已經飽咗7成以上,主菜我仲要揀咗伊比利亞草配薄荷煙肉青豆蓉,本身我唔怕草嘅蘇味,但呢一款羊煮起上嚟唔蘇但羊味足,食落肉身好嫰,廚師慢煮得啱啱好無overcook
吃完主菜飲咗幾啖玫瑰花茶後,最後嘅甜品亦上碟——綠茶焦糖燉蛋 ,先唔好講自己好like吃燉蛋,呢一個甜味綠茶味方面好濃,燉蛋亦好軟滑,就算超飽都忍唔到口,仲要有埋咖啡味朱古力同茱利花蝴蝶酥,可以話一個完美結束。

呢一餐足足吃足3個幾鐘,由第一道至最後一道都好好食,除了你嘅悉心安排令我難忘之外,餐廳環境同嘢食都每我好印象深刻,thank you very much!!!😘😘😘
2018-05-21
纪念日
2018-05-27 141 浏览
星期五係我生日,另一半專登搵一間有得食生蠔嘅餐廳❤️上OpenRice 見到呢間食fine dining,於是就訂檯喇。當晚我哋遲左半個鐘先到,因為唔會做兩轉檯,所以遲到張檯都唔會冇咗。首先我哋點生蠔先,本人中意食但完全冇特別要求,又咗啱淨返3種,咁就呢3種,餐廳做緊買一送一❤️咁就有6隻喇✌🏻然後我哋點菜係一人一樣,main course 就我叫牛面頰,另一半叫和牛首先上嘅麵包,啲麵包好食,但我想講嘅係兩隻醬,好特別啊!一隻係有孜然粉嘅茄子醬,一隻係辣肉腸醬!跟住我啲生蠔就嚟喇我都係嗰句,冇乜研究😆只係分得出濃淡,啲帶子位好鮮甜呀OMG😱Starter嚟喇,呢個鵝肝凍酥皮加咗無花果,配埋食唔會好漏,就咁食就香鵝肝味。我叫呢個煙燻鱔沙律,啲魚我又唔覺得特別好好食,最特別嘅係舖底嘅白酒啫喱凍,好refreshing 😋呢個係蝦清湯。我影到好似碗中藥😆話說我初頭睇餐牌以為係龍蝦湯😂waitress 提醒我係蝦咋。但飲落飲龍蝦湯味喎🤤不過啲蝦呢係就好爽,但係冇鮮味,莫非煲到冇味?另一半點蟹肉蘆筍忌廉湯,佢對海鮮敏感,比起蝦湯呢個加多啲其他材料應該好啲。佢飲到好重蟹味,我飲到重蘆筍味😂大家對抗拒嘅
茄子醬、辣肉腸醬
跟住我啲生蠔就嚟喇
生蠔
鵝肝凍配無花果千層酥皮
煙燻嫩鱔配合核西芹柚子沙律
鮮蝦濃湯
蘆筍蟹肉忌廉濃湯
另一半點蟹肉蘆筍忌廉湯,佢對海鮮敏感,比起蝦湯呢個加多啲其他材料應該好啲。佢飲到好重蟹味,我飲到重蘆筍味😂大家對抗拒嘅味道特別敏感吧。相入面黑色嘅係蟹鉗,我都係覺得唔係好鮮味,湯雖然係忌廉湯,不過飲完唔覺得好漏。
鵝肝配一口菠蘿
到Entree 另一半嘅鵝肝好香口🤤加埋菠蘿食冇咁漏,但係呢種小菠蘿太甜喇,配酸嘅會好啲。
白菌蟹肉卷
我呢個蟹肉白菌卷都好好味,好似食春卷咁但唔漏,上面配黑魚子底部配中東米都幾得意,魚子味道重中東米淡口,味道好多層次👍🏻
柚子雪葩
柚子雪葩係食main course 前俾人清清個口,好清新啊😋其實呢個做甜品都好好架。
炆牛面頰肉
喺飽到7成嘅時候就上main course。呢個牛面頰炆到好滑好冧,入口即溶,個汁好濃,如果唔係咁飽我會食曬佢🤤
A5和牛
另一半叫M8和牛,好香牛味,5成熟煎得啱啱好👍🏻肉質仲保持到好嫩滑,食到有脂肪嘅地方真係成個口都好香牛味🤤再點啲鹽冇咁漏
甜品時由於另一半有講係我生日,有一個點左百爵茶忌廉拿破侖,仲有張即影即有添❤️
呢間餐廳除左菜色好味有特式之後,值得一讚係一位女侍應,佢應該係比其他侍應高級啲嘅,醒過其他人好多之餘又識得同人客傾下偈講下笑👍🏻我哋兩個都食得好開心😃
餐牌
2018-05-24 86 浏览
生日一定要搵間,有情調,有佳餚,有服務嘅餐廳,今晚就訂左呢間意法私房菜,可以好好同女朋友享受呢一晚。叔一向滴酒不沾,眾多酒類都唔係叔嘅選擇,今晚就試試店員推介嘅法國白提子汁,係採用法國用黎釀酒嘅白提子,味道一試難忘,香濃幼滑,甜度高,帶微酸,餐前飲可以令心情更愉快。麵包配特色醬,香草茄子醬同南瓜辣肉腸醬,店員指兩個特色醬都係自家研製,叔特別喜歡南瓜辣肉腸醬,帶一點蕃茄味道,好開胃。麵包烤到外脆內軟,只能係用心嘅餐廳食到。生蠔做緊優惠買一送一,折後都係88蚊2隻,就揀半打嘗嘗鮮,最大嘅係美國pacific rock,肉厚帶爽; 左邊法國lambert,海水味較強,after taste 甜味濃; 上方係西班牙pearl, 比較creamy。整體生蠔質素高,夠大隻,夠鮮甜。鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯,好鮮甜嘅蟹肉,啖啖濃郁忌廉,真材實料。焗白菌蟹肉卷配蕃茄中東米沙津,繼續蟹肉嘅鮮甜,入面包住白菌同芝士,夠哂滋味。下面係中東米加蕃茄,味道清新。鵝肝凍無花果千層酥皮,原來鵝肝醬凍左可以好似刨冰咁整,創意非常,同無花果香甜,非常匹配。香煎鵝肝大大件,煎得外脆內juicy, 味道濃郁,非常滿足。經過一輪

鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯,好鮮甜嘅蟹肉,啖啖濃郁忌廉,真材實料。

經過一輪油膩嘅菜式,食番個蕃石榴雪芭,解解膩,準備迎接主菜。

黑白芝麻焗白鱈魚配蘆筍同墨魚汁,擺桌好有藝術品感覺,黑白對比強烈,魚皮掛上黑白芝麻特別香口,魚肉嫩滑,魚脂味香,女仕們一定很喜歡。

生日給自己一個燭光,餐廳貼心寫上祝語,係生日晚餐最浪漫的亮點。甜點係櫻桃芝士乳酪慕絲配金巴利啫喱,慕絲好幼滑,配有士多啤梨果肉嘅啫喱,酸甜清新,加埋花茶一杯,飯後油膩感盡消。

愉快的生日晚餐,在於環境,服務,食物之外,更在於在我身邊的人,感激所有。
生日
2018-05-21 69 浏览
近排返工咁chur又不停趕工,難得可以準時收工一定要放蹤下,同朋友一行三人一齊食法式fine dining,店位於灣仔銅鑼灣交界位置十分放便.自家製麵包配自家麵包醬麵包籃內一共有三款麵包,麵包烘得鬆脆而不乾.芝士脆餅濃香芝士味.而自家麵包醬有2款1.香草茄子醬帶有小小孜然粉香味,配上麵包添加一份咸香味. 2.辣肉腸南瓜醬帶小小辣味而辣中有南瓜甜味中和對比香草茄子醬味道較温和.另加左餐廳推介既生蠔,點左半打試試分別有美國,法國同西班牙品種,其中最驚喜係西班牙新品種蠔spain pearl,偏向脆身而且重海水味近似法國蠔質感.而美國則口感較creamy但都不分鮮甜.頭盤煙燻法國鱔配柚子西芹合桃沙律煙燻鱔清而不淡含淡淡煙燻香味,再配以西芹柚子作為清新既開胃菜十分出色,最底層帶有白酒啫喱帶白葡萄酸味清新度十足.法式鮮蝦海鮮清湯清湯顏色雖濃但湯十分易入口,蝦味濃而不濁而且十分鮮甜而且暖胃,蝦肉鮮甜肉質爽.焗白菌蟹肉卷配中東沙律黑魚子作為main course既開場,白菌蟹肉蓉被脆身外皮包住,咬落口有先有蟹肉甜味再慢慢浸出白菌香味,加上黑魚子點綴,帶脆卜卜口感.主菜送上前餐廳為每位客人送上一客石榴

自家製麵包配自家麵包醬

而自家麵包醬有2款

頭盤煙燻法國鱔配柚子西芹合桃沙律

法式鮮蝦海鮮清湯

焗白菌蟹肉卷配中東沙律黑魚子

主菜送上前餐廳為每位客人送上一客石榴雪葩清一清口腔味蕾去迎接主菜.主菜選擇左香煎北海道帶子刺身配海膽忌廉意大利寬麵,帶子十分厚實而且鮮甜,煎得岩岩好唔會過火面層帶小小燒烤過既咸香味.意粉上有一小板海膽,將海膽同寬麵拌匀後令忌廉意粉沾上海膽香.寬麵含蛋香味配上忌廉汁十分配合.

甜品及餐飲.甜品綠茶焦糖燉蛋口感十分細滑加上粒粒紅豆中和綠茶苦澀味,作為整餐飯完美句號.餐飲點左杯signature cocktail Tiramisu Martini,重奶香及朱古力味,感覺好rich好濃郁.

整體十分滿意今次fine dinning,店員服務態度好好,每道菜都細心介紹而且好親切.慶祝節日將會係一個好好既選擇.最後餐廳送左85折coupon準備下次再戰.
生日
2018-05-20 734 浏览
今日去左銅鑼灣聚一聚久別回來嘅朋友,想搵一間溫馨得體嘅小店,見呢度menu 非常講究,生蠔又有優惠買一送一,一於訂呢度。首先前菜黎個自家製麵包,醬有香草茄子醬同辣肉腸南瓜醬,味道好獨家,會食上癮嘅香味。接下黎係重頭戲——生蠔!總共有三款,原價$88一件,美國pacific rock同法國Lambert都係折後$44一件,而西班牙Spain Pearl就折後$49一件。飽滿厚肉,好juicy,鮮味十足,after taste 帶甜味,非常滿足。跟住係法國鵝肝凍配無花果千層蘇皮,單單睇賣相、擺盤已經好吸引,咬落去,無花果清新、搭配薄薄嘅鵝肝凍,卻有濃郁鵝肝醬香味,絕配!鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯,裝嘅碟好大。睇落平平無奇,但用匙羹飲,每一啖都好濃、好有口感,齒頰留香。上完湯有焗白蟹肉卷,上面有黑魚子,加埋中東沙律,雖然細細份,但已經鮮味爆登,蟹肉足料。食主菜之前會上1個番石榴雪笆,可以清一清油膩感,餐廳對客人用餐感覺非常用心。主菜香草油浸伊比利亞羊配薄荷煙肉青豆蓉,個名好長,但好好食!羊肉慢煮非常嫩滑,外金黃內粉紅,恰到好處。配菜有我獨愛嘅焗全蒜,好滋味。最後以甜品做終結,綠茶焦糖燉蛋 ,甜絲絲,

最後以甜品做終結,綠茶焦糖燉蛋 ,甜絲絲,綠茶味濃,燉蛋軟滑,配上一杯玫瑰花茶,完滿。

• 生蠔
  • 慢煮西班牙伊比利亞羊,蜜糖芥末子汁,配香草焗蒜
  • 鮮蟹肉白菌忌廉湯
2018-04-24 300 浏览
一行八人打算慶功食好東西,訂左位,基本上唔洗等位就入得。今次既餐牌:一坐低,都有人 serve 下我地。知道呢間餐廳唔收開瓶費,所以我地自己有帶酒。點知原來自己帶酒同係餐廳開酒有咁大分別。我地坐低後,好快就有另外一對情侶入咗嚟,嗌左酒 ,好快就有人serve, 斟酒等等,連麵包都快過我地有。 哈哈食左半個鍾麵包,終於有前菜黎。waitress有介紹菜式,正常既服務都會有。食食下想叫人幫手 refill,幫大肚婆加加熱水。 居然比人反眼。我地book 8點鍾,餐廳又唔係多客,居然比女waitress反眼。主菜強差人意,同枱友人笑稱黎清清口既雪葩最好食。朋友意見:豬梅肉 可以神戶牛 失望蝦配意大利飯 個飯好難食老實講,我覺得食材選擇錯,帶子鞋口可以話係煮過龍,但係神戶牛煮得難食係好難好難。除咗食物,服務亦唔好。 呢種價位既餐廳選擇好多,我就唔會再黎食啦。送coupon都無用。餐廳裝修唔錯,但係地址近街市,見到樓下大昌凍肉舖。當我食緊鞋口帶子既時候真係不禁懷疑眼前嘅帶子係咪就係樓下舖頭求其買既,總之風景就無嫁啦。下面係貼圖:餐湯:Entree:帶子 或鵝肝清口雪葩可能係神戶牛 唔記得啦~
一行八人打算慶功食好東西,訂左位,基本上唔洗等位就入得。

今次既餐牌:

一坐低,都有人 serve 下我地。
知道呢間餐廳唔收開瓶費,所以我地自己有帶酒。
點知原來自己帶酒同係餐廳開酒有咁大分別。

食左半個鍾麵包,終於有前菜黎。
waitress有介紹菜式,正常既服務都會有。

主菜強差人意,同枱友人笑稱黎清清口既雪葩最好食。

朋友意見:

Entree:
帶子

鵝肝

清口雪葩

可能係神戶牛 唔記得啦~

甜品:

唔推介,第一次寫負評。
2018-01-23
2018-04-17 134 浏览
朋友介紹嚟呢度食,話性價比高,情調浪漫,價錢中間而且飽肚😂唔係貴夾唔飽嗰啲餐廳😂終是就帶女朋友來Set dinner 既餐單就係呢張,好似係會定期轉既,價錢大約係六百頭都七百頭。不過,可以見到有好野食,有麵包,生蠔配白酒,餐湯,主菜,果茶同甜品首先係自製面包同醬料。分別係墨汁包,香草包同芝士脆脆配上香草茄子醬,辣肉腸南瓜醬同黑醋橄欖油。我比較中意香草包,好香而且好鬆軟之後就係來自法國既生蠔拼盤,總共有三款吾同既品種。新鮮,肥美,海水味適中。配上白酒係一種享受。呢個係法國煙鴨胸配牛油果酥皮塔 ,甜甜鹹鹹,好鬆脆,幾特別我叫嘅餐湯係忌廉龍蝦湯,一上碟已經好香嘅龍蝦味,加上忌廉,又濃郁又香滑仲有鵝肝食,肥美厚身,脂肪分布得平均之後仲有番石榴雪芭俾你清味雷,女朋友就當正甜品好開心主菜就聽左廚司推介點左焗法國鵪鶉釀忌廉燴野菌,黑松露薯蓉配百里香燒汁$678雖然網絡唔大但好足料。肉質夠滑嫩多汁,裏面嘅菇都好爽口,配埋creamy嘅忌廉,更加滋味因為女朋友鍾意食牛,叫咗香草紅酒燒汁燴澳洲和牛面頰配牛肝菌玉米糕$628。我自己就鍾意呢個多啲,比較特別,牛味好濃郁,不過質地係比較淋同痴身既。呢度嘅紅酒都

我比較中意香草包,好香而且好鬆軟

呢個係法國煙鴨胸配牛油果酥皮塔 ,甜甜鹹鹹,好鬆脆,幾特別

仲有鵝肝食,肥美厚身,脂肪分布得平均

之後仲有番石榴雪芭俾你清味雷,女朋友就當正甜品好開心

呢度嘅紅酒都唔錯可以叫侍應推介返

一人一款甜品,我叫嘅係綠茶焦糖燉蛋,好香滑,而且紅豆同綠茶不嬲都係絕配

另外你都會送每台慶祝嘅一張即影即有,幾有心思,亦都可以要求係甜品上面寫祝福字句。

最後仲有朱古力俾我哋食添