自從身邊多咗一隻小魔怪之後,逢係大時大節的日子 ,都再沒有我和老公二人單獨相處的時光。就嚟便到情人節了, 在正日出外慶祝一定很貴,同時原來老公一早已問準奶奶,這天夜晚將寶寶交給奶奶照顧,提早幾天去慶祝,浪漫地享受我們單獨而動人的時光。其實如果開心的話,天天也是情人節。這晚他便帶我來到銅鑼灣的E Molto Buono, 從電梯一出,沿光猛的走廊直入到黑暗的角落,昏暗的室內佈置令人心情沉寂,餐廳空間面積不大,基本一眼便看清,室內大概有25至30座位,全以黑色主調的餐枱座椅,非常簡約沉實。每枱都燃點了小蠟燭, 充滿浪漫情調,論氣氛無疑適合情侶兩人浪漫用膳的好地方。自家製麵包配廚師特色麵包醬 點好餐後,員工就速遞了自家製麵包配廚師特色麵包醬,並用上厚厚餐巾包圍着以保其溫。員工還逐一介紹各款麵包鹹甜的先後食法。三款麵包分別有墨汁芝麻包、意大利香草包和芝士脆脆。墨汁芝麻包外脆內軟、香草包軟熟芳香,兩款用來醮點自家製特色醬確實一流;至於芝士脆脆鹹香脆口,齋食已經夠美味。自家製特色醬,一款已經覺得細心還要送上兩款自家醬實在夠創意。兩款特色醬在分別是有香草茄子醬、辣肉腸南瓜醬,前者芳香甜美,後者微辣夠

自家製麵包配廚師特色麵包醬

自家製特色醬,一款已經覺得細心還要送上兩款自家醬實在夠創意。兩款特色醬在分別是有香草茄子醬、辣肉腸南瓜醬,前者芳香甜美,後者微辣夠新穎,兩款味道均一反平常吃素的爽脆口感,適合完全不愛吃蔬菜的客人。就算對這兩款的醬料沒有興趣,都還有經典的黑醋橄欖油可以提供,實在貼心。

西班牙紅蝦刺身薄片
賣相令人出人意表,沒想到紅蝦刺身可以完全打成一片扁平的模樣,感覺很精緻。紅蝦刺身相當薄身柔軟,沒有經過特別調味,可以吃到紅蝦原有的咸鮮。表面配襯芒果沙沙,周邊拌碟分別點綴了紅椒紫洋蔥醬、蘿勒香油和芥末蛋黃醬,除了形成色彩視覺上的衝擊,醮點不同醬料也令紅蝦刺身的味道千變萬化。

法式油封鴨腿塔
一聽到餐牌的名字,便容易聯想到是一整隻鴨腿擺上枱,有點似大排檔的感覺,但原來正正相反,是我想得不夠優雅。 將油封了的鴨腿拆肉,混合蕃茄沙沙、洋蔥、中東白芝麻醬和紅酒浸過蘿蔔片做表面裝飾,再拼湊成一個四方塔。鴨腿肉呈絲絲的質感、柔軟且微微帶有鴨肉酥香,酥而不腥。配襯用紅酒浸過的蘿蔔片, 爽脆而越咬越滲出紅酒的醇美,將看似普通的鴨腿 帶來點石成金之效。

龍蝦濃湯
將龍蝦蝦肉打蘑後混入濃湯之中,用羹撈起沒有明顯的粒狀,但入口綿綿細滑,咸鮮味尤其突出。賣相雖然平凡,但吃下去就會知道是材料十足。若果再能加入實質的龍蝦肉粒,相信不論賣相、味道和口感方面均會大大提升。

煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯
對比起龍蝦湯,這款忌廉湯賣相同樣呈鮮橙色,只是湯面加多一片巴馬火腿,感覺是多了少少點綴。令人驚喜的是,巴馬火腿經過煙燻之後,咸香度依舊,但 乾脆度有如吃著薯片般吸引。湯身呈鮮橙色,車厘茄本身酸咪咪夠醒胃,加入忌廉質地更滑溜,配襯連埋巴馬火腿一共吃,加添鹹香、加添美味。

香煎鵝肝
鵝肝的size是小妹有史以來見過的最大,厚肉而吸引,表面光澤亮麗,肥厚的肉層放入口,表層有微微煎過的薄脆痕跡,中心卻呈現粉嫩粉嫩的誘人色澤,入口即溶的效果,在口腔中「浪下浪下」般漸漸融化,脂酥味甘。墊底還放上西柚這帶偏酸的生果和旁邊點綴的提子陳醋汁,去平衡鵝肝飽滿的油膩感。不過像西柚這些偏酸的生果,確實並非人人都受得起,起碼老公個人來說都不太喜好, 結果他那份的就恭恭敬敬遞送到我的碟上。

焗阿拉斯加蟹腳
我有我期待的鵝肝,老公則有他期待的蟹腳。雖然一碟仔只有一條蟹腳,但所花下的功夫什多,表面加入時下流行的鹹蛋黃醬和煙肉混和而成的荷蘭醬去焗製,看到老公用叉拉出起雪白的蟹肉的同時,拌隨有熱煙飄揚,整個意境都很吸引。 偷吃老公那份的一口,蟹肉暖笠笠,肉質柔軟且咸鮮,拌上鹹蛋黃的鹹惹,令味道呈現出兩款不同的咸度, 卻又不失蟹腳原有的鮮味,配起來甘香美味。

蕃石榴雪葩

法式餐廳講究食物的先後次序和味道,一道接一道的菜式也要講求時間的吻合性。所以來上主菜之前,便先嘗一嘗雪葩平衡味覺和清新口腔。自家制的蕃石榴雪葩,像乒乓球大小,入口的確冰極清爽,酸度醒胃,煥發心神。

燴澳洲和牛牛面頰
由於牛面脥接近是牛的咀嚼肌,因為長期進食的關係,肌肉部分會變得結實,所以必須慢燉數小時才不致令牛臉肉纖維化而變韌。不知道牛面脥經過長久的慢燴,牛面頰燴得均勻入味,肉質鬆化嫩滑,即使用刀來切開和牛,都幾乎不用出力去切,和牛都已經分離了,質感果然煮得非常軟腍。味道濃郁而微咸,入口還有點膠質的質感,嘴巴還有黏黏的感覺,這是女生最愛滋養的骨膠原嗎?

吃完這麼豐腴的和牛,也要來一點清爽的蔬菜,在牛臉脥底加入了車厘茄、粟米條、露筍和胡蘿蔔bb,吃起來十分爽脆,配料的配搭也十分豐富。

焗智利海鱸魚
小妹很愛吃魚,所以這碟鱸魚便非她莫屬。魚皮較厚身,但咬下去亦算煎得乾脆,鱸魚表面更灑上開心果碎,為魚肉嫩嫩的肉身帶來一絲清脆口感。魚肉白白滑滑,用高湯餚製,肉汁豐盛,鮮香美味,肉嫩非常。墊底同樣有剛才牛臉脥大概相似的配菜和煙肉豆蓉,健康又豐富。

玫瑰茉莉花茶
吃過主菜,轉入直路上甜品的階段,員工遞上暖笠笠的玫瑰茉莉花茶讓我們回一回氣。茶色淡黃淡橙的美艷,杯中載有玫瑰花浮浮沉沉,玫瑰茉莉清香,茶味令人寧神靜氣,喝下去感覺舒暢。

芒果吉士拿破崙
甜品沒有在餐牌上名列出來,所以要靠員工準備上碟時向客人講解時才知道。幸好,甜品每天有兩款供應,我和老公便不用頭痕,各來一款甜品share就剛剛好了。

這拿破崙與一般坊間的件裝拿破崙蛋糕有別, 用上玻璃杯裝起兩層酥皮拿破崙,夾著厚厚的芒果吉士醬,而圍邊則鋪滿的芒果肉。酥皮十分輕盈鬆化,夾着幼滑的吉士醬和熟成香甜的芒果肉,份量少少,但已經足夠滿足我和老公這晚完美一餐的終結。

櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱
同樣用圓形玻璃杯盛上, 士多啤梨啫喱預先在杯中雪藏過,所以打側放的時候,啫喱呈不倒的形態, 旁邊再放上一堆櫻桃乳酪芝士慕絲。半塊的lady's finger不是一早浸在芝士慕絲之中,故吃起來明顯乾脆得多,與香軟柔滑的乳酪芝士慕絲形成強烈的一脆一軟口感,也像一個藝術角度的自我園藝插花風格,帶有一股凌亂美。

櫻桃乳酪帶著濃郁細膩的甜香,質感柔滑得很,再有士多啤梨啫喱QQ彈滑作點綴,味道同樣討好。

Petit Fours
以為就此完結?原來甜品之後再送上Petit Fours,分別是朱古力花生豆和原味蝴蝶酥, 兩者均的骰小巧、一口一啖,人見人愛,繼甜品之後甜上加甜,盡是滿足完美。
题外话/补充资料: 埋單前like+share Facebook 比現金 set dinner 95折同埋會比85折coupon給下次用,二選一, 冇限期使用,但情人節、平安夜等特別日子不能使用。
2019-02-04
2019-02-10 512 浏览
銅鑼灣既鬧市,原來都有浪漫情調既法國餐廳,燈光柔和, 面向繁華銅鑼灣嘅街景, 享受美酒佳餚時,別有一番風味。 餐桌位置夠闊落舒適,食物餐酒一齊上都唔會覺得好狹窄。餐前麵包已經好吸引。分為三款,蜜汁芝麻包,意大利香草包同埋芝士脆脆。麵包質地有硬有軟, 各具特色。而且三款醬料口味獨特,尤其係個南瓜肉腸醬, 增加咗麵包嘅味道層次。 有餐包當然 唔少得餐湯啦。左邊嘅係煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯, 呢個湯比普通蕃茄湯更有特色。 因為用咗車厘茄嚟淆製,所以比番茄湯更加甜。再配合咗巴馬火腿嘅鹹香,確係唔錯。 右邊嘅為龍蝦濃湯, 呢度嘅濃湯濃旭得黎唔會覺過火,鹹度適中,可以慢慢細嚐龍蝦嘅味道。 Starter: 左邊嘅係西班牙紅蝦刺身薄片,啖啖鮮蝦味, 口感有啲似啫哩。雖然好薄, 但蝦味鮮味濃郁, 值得推介。 右邊嘅係法式油封鴨腿塔, 鴨肉嫩滑鹹香出眾,食完之後夠晒開胃。 黎到當然亦唔少得品嚐一下法國嘅生蠔啦, 三款分別係 Pinky, Krystal, Ancelin Special. 三款嘅海水味濃度,口感,蠔鮮味不一。唯一一樣嘅就係非常鮮味。 個人最喜歡Krystal, 口感更爽脆,濃味適中。 法
餐桌位置夠闊落舒適,食物餐酒一齊上都唔會覺得好狹窄。
法國餐除左starter之外,最特別嘅係有叫做Entree既主菜前小菜。 第一款為香煎鵝肝,睇到都覺得佢好大件呀。外層煎得非常香,入口即溶,超邪惡。好彩下面有脆脆嘅麵包中和番, 咁就唔覺得太油膩啦。
另一款entree, 又係一流。焗阿拉斯加蟹腳。 蟹腳雖然唔算多肉,但食落去鮮甜美味, 再加上蟹腳用咗鹹蛋黃加芝士一齊焗製,令到蟹腳嘅鮮味更加出眾之餘,亦增加咗個味道層次感。
之後仲有番石榴雪葩畀客人清清喉嚨,味蕾,非常周到。
燴澳洲和牛牛面頰, 係牛嘅其中一度最軟淋嘅位置, 口感味道有啲似牛腩但係咬落去嘅柔軟度,係牛腩無法比擬嘅,再加上嘅芡汁為紅酒汁, 大大升華牛肉嘅香味,變成酒色香味俱全的佳餚。
紐西蘭深海海螯蝦意大利麵, 唔好喺呢隻奇奇怪怪咁,食落其實同淡水蝦無異。肉質依然爽脆, 意粉有點似卡邦尼嘅味道,充滿香濃嘅芝士味。
最後就係甜品,一款為芒果拿破崙。 酥皮好脆,而入面奶油夠曬香滑,再配埋甜甜嘅芒果肉,味道配合一流。
另一款甜品係藍莓mousse配啫喱, 個人好喜歡呢款甜品, 味道唔會太甜,又唔覺漏,而下面啫喱非常清新。

要一讚嘅係呢度餐廳服務好專業,而且非常周到。 每一款食物店員都會為你講解佢嘅製法同埋名稱,為求令到乘客有高級餐廳嘅享受。

• 龍蝦濃湯
  • 焗阿拉斯加蟹腳
  • 西班牙紅蝦刺身薄片
  • 自家製麵包配廚師特色麵包醬
  • 生蠔
2019-02-05 50 浏览
現今街頭咁多人,想搵一間寧靜而又可以慢慢嘆嘅餐廳兩個人慶祝,可以話有一定困難,但好多謝您嘅悉心安排,帶左我嚟高級Fine Dining 餐廳,享受到浪漫式長跑晚宴。揀好嘢食後,waiter看嚟送上熱哄哄嘅麵包,再配搭多種不同味道嘅醬料點包,很有特式,配上特意落order嘅士多啤梨果汁,很有fresh的感覺。 其後輪到海鮮宴上場,先係就到個人超級like嘅生蠔,waiter好細心咁講降我地落order嘅蠔有咩分別同埋食嘅前後次序,但嗰一刻當然只係目光專注晌蠔身上,最記得佢地話由淡味開始食至濃味,的確跟次序食海水味越嚟越重,但亦食得出新鮮嘅甜味。 食過生蠔再有西班牙紅蝦刺身薄片,當初我見到呢個名以為係紅蝦一隻隻咁嘅刺身,好似平時日本刺身咁,但上碟一下的確令人好surpise,平平一層薄裡透色,刺身一路食一路諗究竟廚師係點整到咁,伴埋碟旁嘅醬嚟食,成為好難忘嘅初次體驗。湯本身想揀龍蝦濃湯,不過正正因為煙燻兩個字而轉軚,事關感覺晌湯入面出現煙燻味好特別,的確飲落好似食緊煙燻肉類,但湯嘅蕃茄味又好出,一碗湯有兩種享受,好特別。焗阿拉斯加蟹腳相對都好出色,先係蟹腳好大隻,肉身好厚,入口啖啖肉,蟹肉
焗阿拉斯加蟹腳相對都好出色,先係蟹腳好大隻,肉身好厚,入口啖啖肉,蟹肉上嘅蛋黃同醬汁亦幾match;至於主菜揀選咗紐西蘭深海海螫蝦意大利粉,個人叫呢樣主菜主因為咗隻蝦,好彩都無令我失望,同樣入味啖啖肉,蝦味亦好突出,較意外係意粉配上巴拿馬芝士及配料亦好食,否則拿拿臨食完成隻蝦嘅我,就會好快想放棄個意粉。
吃埋主菜已經飽咗9成有多,不過仲有甜品,蕃石榴雪葩、芒果吉士拿破崙全部都好好食,最尾配上一杯熱玫瑰花茶作結,讓你在喝茶中回味剛才美味可口嘅嘢食,實在係一次難忘經驗,多謝您。
2019-01-22
2019-02-04 48 浏览
周年紀念這個重要日子,得到他給我安排一餐法國菜,真係開心到爆,呢間法國餐廳位置上雖然唔係晌銅鑼灣中心點,不過勝在有佈置同裝飾搭夠,入到嚟已好有情調先嚟頭盤,頭盤油封鴨腿,初初驚呢個頭盤好油,好快食飽,不過份量啱啱好之餘,廚師都好細心配上其他配料,中和鴨腿嘅油膩,但又無蓋過鴨腿本身啲味道,可見廚師嘅細心湯我揀咗煙燻巴馬火腿蕃茄湯,蕃茄湯同煙燻味都好濃,加埋湯上碟時好夠熱,very gd 之後嘅配搭可以話一濃一淡味,濃嘅係講緊香煎鵝肝,先睇鵝肝嘅厚道已經非常滿足,每一啖入口都有濃厚嘅鵝肝味,另外再一次睇到廚師嘅細心,配上提子中和濃味,值得一讚至於淡啲口味嘅係講緊焗智利海鱸魚,雖然睇落好似好乾身,但其實肉汁足夠,魚亦夠滑身,魚面上面配上豆蓉,估唔到兩樣嘢都幾match👍🏻👍🏻👍🏻最重要係佢地知道我地慶祝周年紀念,好細心咁甜品上面加上恭賀字句,令呢一晚過得更難忘。

2019-01-17
2019-02-03 674 浏览
每年也會悉心安排老爸的生日,必定會自製禮物,又會兩父女撐枱腳浪漫一番,但卻很少見我如何跟老媽慶祝.....的確很少跟她浪漫。她從沒有怨言,皆因她並不知道我為老爸的安排。話雖如此,其實我一直耿耿於懷,今年也要好好跟她慶祝,希望她有驚喜。還記得上年跟老爸來到這間餐廳慶祝,老爸非常難忘,讚嘆不已。餐廳沒有改變,給我一種熟悉的感覺。燈光柔和,每枱點了小蠟燭,滿有情調,絕對是情侶來燭光晚餐的好地方,但我今晚是跟老媽來。慢慢細看餐牌,設計清晰簡約,六道菜 dinner set價格為$758和$788,視乎所揀選的主菜。******************************慶祝生日當然要飲返杯盡興一下,但我倆都不勝酒力,店員推介甜甜地的Bikini ($98),以Peach Liqueur、Mango Juice、Orange Juice和Grenadine調製而成,跟Fruit Punch 有些相似,賣相好夏日。帶微微的酒香,充滿果汁的香甜,易於入口,正合我倆心意。******************************點好菜式後便送來自家製麵包配廚師特色麵包醬 Homemade Bre
Bikini
自家製麵包配廚師特色麵包醬
點好菜式後便送來自家製麵包配廚師特色麵包醬 Homemade Bread and Chef Special Bread Paste 熱烘烘上枱,以厚厚的餐巾包圍着保持溫度。店員逐一介紹之餘,亦提醒進食的次序,真細心!三款麵包分別有墨汁芝麻包、意大利香草包芝士脆脆,並配上三款自家醬,有香草茄子醬、辣肉腸南瓜醬黑醋橄欖油
自家製麵包配廚師特色麵包醬
將外脆內軟,帶有芝麻甘香的墨汁芝麻包配散發着香草香的香草茄子醬;軟熟的香草包就配甜中帶微辣的辣肉腸南瓜醬;芝士脆脆就鹹香脆口,不作任何添加已很美味。三款都各具特色,很討我倆喜歡,而一頓美好的燭光晚餐就由此展開.....
西班牙紅蝦刺身薄片
第一道Starter :揀了西班牙紅蝦刺身薄片 Carabinero Carpaccio,賣相很精緻。紅蝦刺身相當薄身柔軟,沒有特別調味,嚐到獨有味道。上面配些分子芒果魚籽,而周邊就有紅椒紫洋蔥醬、蘿勒油和芥末蛋黃醬,蘸上不同醬料各具特色,但最喜歡是配芥末蛋黃醬。
煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯
第二道Soup: 各選一款,先嚐煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯 Smoke Cherry Tomato Cream Soup,湯面配上一塊香脆可口的巴馬火腿,配搭幾特別。湯身呈鮮橙色,質感濃稠,味道濃郁,酸咪咪好醒胃,連埋巴馬火腿同吃,添上鹹香,配搭更美味。
龍蝦濃湯
另一款是龍蝦濃湯 Lobster Bisque ,湯面加了少許忌廉,賣相雖簡單,但最誘人是散發着陣陣鮮香。湯身稀稠度適中,入口順滑,細細品嚐,啖啖龍蝦鮮味,相當濃郁,相信以大量龍蝦肴製而成,真的令人吃得滿足,回味......
焗阿拉斯加蟹腳
第三道 Entree:我倆都不吃鵝肝,故選了焗阿拉斯加蟹腳 Baked Alaskan King Crab Leg。嘩!大大隻,很有份量!加入煙肉碎及鹹蛋黃炮製而成黃金荷蘭汁,想以它帶出甘香鹹鮮的味道,有新意。
焗阿拉斯加蟹腳
拉出雪白的蟹肉,煙出熱煙,好誘人。單嚐蟹肉的話,非常鮮味,肉質柔軟鮮嫩,高質! 伴着甘香的鹹蛋醬同吃的確挺有驚喜,兩者份量岩岩好,既有鹹香的味道又不失鮮味,配起來很美味。
蕃石榴雪葩
未上主菜之前來一球蕃石榴雪葩,有助清清味蕾迎接主菜出場。雪葩酸咪咪,味道天然,充滿蕃石榴的酸甜,吃時可蘸些杯旁的草莓醬,添點甜美。
焗智利海鱸魚
第四道:Main Course 揀了我倆都看中的焗智利海鱸魚 Baked Chilean Sea Bass ($788)。厚大的鱸魚扒底下墊了鹹香的煙肉豆蓉、爽甜粟米芯、爆汁的車厘茄和爽嫩的蘆筍,再灑上開心碎和淋上蘿勒油,配搭豐富。
焗智利海鱸魚
鱸魚扒香煎的時間掌握得剛好, 潔白的魚肉片片分明,富有肉汁,嫩滑得很,鮮香美味,很吸引!而最討我喜歡還是那塊煎得金黃微脆的魚皮,特別在撲上開心果碎,既香脆可口,亦多份果仁和,加埋一層薄薄的魚油脂,富膠質兼油潤,正!
紐西蘭深海海螯蝦意大利麵
另一道是紐西蘭深海海螯蝦意大利麵 New Zealand Scampi Bucatini ,散發着檸香,皆因刨了不少檸皮在碟上,感覺很清新。
紐西蘭深海海螯蝦意大利麵
原隻巨大的海螯蝦上陣,仲連埋蝦鉗,霸氣十足!肉質色澤鮮橙,嫩而帶微爽,味道鮮甜,質素更佳!意大利麵有嚼勁,掛上香濃的芝士醬汁,好creamy,而最吸引是每條都沾滿蟹肉,啖啖肉,落足料,滿足!
芒果吉士拿破侖
第五道Daily Dessert:我好公平架....當然也有預先請餐廳準備此驚喜,為老媽送上生日甜品。這客芒果吉士拿破侖賣相有別一般拿破侖,夠特別!加上大廚所寫的精美字體,令老媽非常喜悅。指定動作,唱生日歌,再許願吹蠟燭。圓形的酥皮非常輕盈鬆脆,夾着幼滑的吉士醬,墊着香甜的芒果肉,配搭起來就不甜膩,很討老媽喜歡。
櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱
另一款是櫻桃乳酪芝士慕絲配士多啤梨啫喱,芝士慕絲非常幼滑,芝味不會太濃,吃時要連酸咪咪的櫻桃和士多啤梨啫喱,伴着吃,好味!
Tea & Petit Fours
第六道 Tea & Petit Fours:到尾聲總令人不捨得.....最後是咖啡朱古力配自家製茉莉花味蝴蝶酥,精緻小巧。香酥鬆脆,帶苿莉清香,香甜而不膩,完全沒有油淋淋之感。朱古力也吸引,香濃的咖啡朱古力最合我口味。邊吃甜品,邊喝杯清香的暖玖瑰茉莉茶,入口順喉,消滯解膩,完美的總結。
印象中並沒有跟媽媽燭光晚餐,兩母女在浪漫中撐枱腳....好多人話女兒多錫爸爸,我承認!但我也想說:媽媽,也是我所愛。兩年來,能在此餐廳為兩老慶祝生日,給他們美好的回憶,是我的幸福。
2019-01-29
Tea & Petit Fours
2019-02-03 62 浏览
一班朋友仔齊齊去試法國餐,真係感受到咩係享受!3小時慢慢嘆,每道菜都有來歷,兼且色香味俱全,讚!今次仲食咗好多海鮮,勁開心!首先以幾隻新鮮甜美生蠔做頭盤已經無得輸,侍應姐姐教我哋先食嘅係清甜啲嘅品種,再食啲海水味重啲嘅,我個人就喜歡重口味,後面食嗰兩隻味道濃郁又有口感,正!不過頭盤佢又點止蠔,西班牙紅蝦刺身薄片印象都好深,上碟已經好有驚喜,因為係正正方方型擺盤架!刺身好甜美之餘,又有芒果莎莎同芥末蛋黃醬配襯,好有層次!食完冷盤飲返個熱湯先,龍蝦湯好足料好杰身,香味好濃,正!大海美味,除咗龍蝦同生蠔之外,點少得蟹!今次品嚐咗焗阿拉斯加蟹腳,我直情會用蟹扒去形容,因為size真係好大!成條蟹肉拉出嚟慢慢嘆,啲蟹肉又嫩又鮮味,一絕!不過都鐘意重口味口嘅我,梗係感覺有啲失落,呢個時候就有一份慢煮法國鴨胸上桌喇!啲鴨嘅咸香好似凝聚晒喺呢一件鴨胸到咁,肌紋又好緊緻,啖啖都係濃香,每口都咬到肉汁!真係非常之滿足呀!

西班牙紅蝦刺身

2019-01-08
2019-01-30 48 浏览
老婆生日當然要隆重其事,想吃 Fine Dinning 又唔想太拘謹,所以就一早訂左LEE間好有情調GE意法私房菜館比個驚喜佢!Set Dinner 有齊頭盤,湯,Entrée,主菜同甜品,菜式選擇多而且價錢合理侍者奉上香噴噴的麵包盤,三款麵包有墨魚包,香草包同芝士薄脆配撘唔同GE特色抺醬。餐前麵包好緊要,因為可以試到餐廳GE水準!暖烘烘GE麵包非常鬆軟,塗上香草茄子醬,辣肉腸南瓜醬或者點醋都非常好食!Starter係法式油封鴨腿塔,擺盤賣相精緻Confit慢煮過GE鴨腿肉好軟嫩鮮味,充滿鴨的油脂香,所以頂層加左醃蘿蔔片,鴨肉拌洋蔥蕃茄,色彩繽紛之餘中和左膩感,係相當清新開胃GE組合餐湯係煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯,入口茄香湧滿整個口腔,撈勻拌湯一齊享用,會將 Parma Ham 的甘香慢慢滲岀,層次更加豐富!Entrée係焗阿拉斯加蟹腳,無諗過咁大隻啖啖肉!上面加左咸蛋荷蘭醬,惹味又鮮味主菜上之前就吃個番石榴雪葩,味道清甜好refreshing!主菜環節係紐西蘭深海海螯蝦意大利麵,都幾大隻,成個mini版龍蝦咁,不過肉質就比龍蝦細嫩D甜美D!甜品送上,侍者係盤上寫上Happy Birt

Starter係法式油封鴨腿塔,擺盤賣相精緻

甜品送上,侍者係盤上寫上Happy Birthday 及插上蠟燭,另一驚喜係原來餐廳會幫每枱客人影一張即影即有,仲寫埋今日日期,氹得老婆非常開心!

甜品係吉士芒果拿破崙,甜度適中,簡單又美味

餐廳服務周到,食物水準高,埋單時有Discount仲有Coupon送,過左一個非常愉快寫意的一個晚上,老婆表示十分滿意!

2019-01-28 99 浏览
剛岀trip回港,和女友找了一間有情調的餐廳慶祝一番。E Molto Buono 鄰近銅鑼灣時代廣場,地點旺中帶靜,餐廳地方不大,一進去就先看到吧枱,環境浪漫店員先送上餐前麵包,有三款分別是墨魚包,香草包和芝士脆脆,配搭的抹醬非常特別,是自家製的香草茄子醬和辣肉腸南瓜醬。麵包本身已經非常鬆軟美味,再加上抹醬絕對是綿上添花,兩款都很美味!逢星期三都有Special Menu~見到這個餐有生蠔吃,所以也點了一個試試~店員很細心介紹每款生蠔,由淡至濃吃起,分別是Pinky、Krystal 和Ancelin Speciale,蠔身肥美味道富層次,帶點海水咸鮮味,非常新鮮這個餐可配白酒或 Prosecco,因為Main Course 也點了海鮮,所以就選了白酒~Daily Soup 點了龍蝦濃湯,這個湯不得了!非常濃郁鮮甜,每一口都是龍蝦的精華吃完濃味的東西,在上主菜前店員先送上蕃石榴雪葩清清味蕾,很喜歡這個體貼的小心思,菜與菜之間細緻有序主菜是焗智利海鱸魚,佐以蘆筍、粟米仔、蕃茄、蘿蔔等配菜,魚身下面舖了一層白豆蓉這條深海鮮料理後肉身仍保持肉質鮮嫩如玉,口感嫩滑清甜,非常滋味!甜品是伯爵茶奶凍

伯爵茶奶凍

甜品是伯爵茶奶凍,質地輕盈幼滑,入口充滿獨特的茶香

玫瑰花茶
吃完後有兩杯暖呼呼的玫塊花茶和 Petit fours,真的是非常豐富的一餐。用現金結帳、讚好和分享餐廳的Facebook有95折,另外有張85折的coupon可以下次用,很抵!
玫瑰花茶
2019-01-26 31 浏览
好耐冇食過fine dining ,又唔想去連鎖既餐廳,係openrice 揾左好耐就揾到依間小店,就同咗朋友去呢間好多人都鍾意食嘅西餐舖頭。餐廳位置都算就腳,一出地鐵行五分鐘就入到去雖然舖頭細細,但裝修比我既感覺係高級既餐廳,好適合同朋友黎打卡。黎到食既部分,依間餐廳提供既選擇頗多,未黎野食之前送餐包,餐包一d都唔hea😂 有芝麻味既面包,仲有多士,配埋香草茄子醬同辣肉腸南瓜醬,有清新同火辣辣既感覺!我同友人都好期待之後既菜。頭盤係紅蝦刺身薄片,師傅刀工非常之好,每一片厚度都差不多,晶瑩剔透,食落去爽口,味道鮮甜,係一個好既嘗試。另一頭盤係鴨腿塔,鴨腿切成細細粒,連埋面包一齊食,好滋味。餐湯係龍蝦湯同巴馬火腿車厘茄忌廉湯,兩個湯做得相當出色,龍蝦湯好鮮同濃郁既龍蝦味,而忌廉湯上面塊巴馬火腿同車厘茄既酸味配合適中。小食係焗蟹腳同煎鵝肝,估佢唔到係竟然用咸蛋黃焗蟹腳!創新得黎個味道好特別,蟹腳有咸蛋黃既香,配本身既鮮甜,下次可以再戰。 鵝肝方面,食入口好滑,一d腥味都冇,仲好甘香添!食主菜前仲有野食架! 侍應上左杯番石榴雪芭,我本身以為,點解未食主菜就上甜品?原來係為左比我地清一清喉嚨!

頭盤係紅蝦刺身薄片,
好滋味。

小食係焗蟹腳同煎鵝肝,估佢唔到係竟然用咸蛋黃焗蟹腳!
食入口好滑,一d腥味都冇,仲好甘香添!
食主菜前仲有野食架! 侍應上左杯番石榴雪芭,我本身以為,點解未食主菜就上甜品?原來係為左比我地清一清喉嚨!refresh下!

期待已久既主菜就係肉眼扒同法國鴨胸。肉眼扒係medium ,好多高級西餐廳都做唔到,但依度一切開已經見到五成熟,咬落去肉汁鮮嫩,牛味十足。
至於鴨胸皮脆肉嫩,
有意想不到的驚喜!
甜品方面有紅茶布甸同拿破倫。布甸好滑,仲好濃郁既紅茶味,拿破崙好香脆,配埋側邊既醬汁,好滿足!
2019-01-24 550 浏览
今晚老友相約替我慶祝生日, 特意揀了這間法國菜餐廳,可以慢慢嘆!餐廳內環境和氣氛較浪漫, 餐廳面積不大, 坐近窗邊可以看到天橋上繁忙的車來車往。飲品就分非酒精同無酒精兩份menu。這裡有些比較特別無酒精飲品, 都是從意大利或法國入口。我選擇了白提子汁,是由酒廠用白提子提煉而成, 琥珀的顏色,很濃烈蜜棗香味 。麵包有三款 墨魚包、芝士餅同埋香草包, 配上三款醬, 醬汁有香草醬, 辣肉醬, 橄欖油加黑醋, 個人比較喜歡橄欖油醮黑醋的吃法。 所有麵包烘得暖暖,非常之好味。套餐不包生蠔,老友是蠔狂,点可以不吃。 順次吃法Pinky: 肉質爽口,味道清甜。第2款是Ancelin special: 味道清淡creamy點,海水味比較濃。最後一款是Gillardeau: 肉質結實,有脆口感覺,質感非常不錯,味道很鮮甜,是帶有細膩和層次,最初是海水味,蠔味,最後是淡淡榛子味。👍紅蝦刺身片: 紅蝦片薄身,蝦片上有不同的香草 ,每啖配不同香草,啖啖口味都不同,加上碟邊還有其它醬汁,所以多重口味。煙燻火腿蕃茄湯: —啖湯配一口咸香火腿,味道複雜😋。香煎鵝肝:  鵝肝煎得外脆內軟,配多士及西柚肉,可吸走油份,

煙燻火腿蕃茄湯: —啖湯配一口咸香火腿,味道複雜😋。

香煎鵝肝:  鵝肝煎得外脆內軟,配多士及西柚肉,可吸走油份,西柚中和油膩感。

清新一口味蕾的石榴雪葩來迎接主菜。

慢煮法國鴨胸: 鴨胸表皮色澤亮麗用慢煮手法烹調,令肉質保持嫩滑,肉味濃郁,配上車厘子醬味道清新解膩。

隨後送上一杯玫瑰茉莉花茶, 散發著濃濃的苿莉花香味,喝完杯濃茶好舒服。😄

紅茶奶凍: 紅茶味夠濃郁。一啖一口茶香奶滑,又不太甜。

甜品之後還有 茉莉花蝴蝶酥, 餐廳意喻這款完滿終結。手製蝴蝶酥, 清香茉莉花香味👍。朱古力榛子果仁,咖啡朱古力。

這晚差不多嘆了四小時, 可以好好享受美食, 這才是人生。
店員服務非常不錯,每道菜式都耐心講解👍。

2019-01-21
2019-01-22 34 浏览
法國人的浪漫有時會另人喘不過氣,有時又另人陶醉不已!比喻一頓法國餐,往往是三四個小時,慢活慢活....繁忙的香港人簡直喘息不過來。但一眾女士又覺得鄕鄕我我的共渡三四小時有多幸福呢!對我而言享受慢活的浪漫簡中是件好事。今晚美酒與生蠔人生一大樂事。來自南澳的一杯白酒,那帶酸的味引發我的胃口。生蠔買一送一當然不會放過, 平均四十多元一隻好抵食。今晚點的全是法國來的品種,是我最鐘愛的。首先是Pinky,肉質比較爽口,厚肉有質感。第2款是Ancelin special、味道清淡一點,帶有海水的鹹香。最後一款是Gillardeau,有淡淡的楱果香,細膩有層次,鮮甜美味。自家製麵包配以自家製的香草茄子醬和辣肉腸南瓜醬,新奇又好味。Starter法式油封鴨腿塔鴨腿肉混合了蕃茄,紅洋蔥,蘿蔔鹹菜和芝麻醬,味道濃厚,層次豐富。Soup龍蝦濃湯精華所在,綿滑濃郁,飲後鮮味餘韻悠長。Entree焗阿拉斯加蟹腳絲絲蟹肉鮮甜無比,採用了荷蘭醬烤焗帶出鮮味,完全沒有蓋過原鮮。Main Courses燴澳洲和牛面頰軟腍的肉質無需費力,牛味香濃。配以牛肝菌茸更添味蕾上的享受。Dessert芒果吉士拿破崙精緻的一小塊吉士
對我而言享受慢活的浪漫簡中是件好事。

今晚美酒與生蠔人生一大樂事。

來自南澳的一杯白酒,那帶酸的味引發我的胃口。

首先是Pinky,肉質比較爽口,厚肉有質感。

Starter

Soup
龍蝦濃湯
精華所在,綿滑濃郁,飲後鮮味餘韻悠長。

Entree

Main Courses
燴澳洲和牛面頰

Dessert
芒果吉士拿破崙
精緻的一小塊吉士拿破崙非常酥脆。味道不甜不膩好味!

最後一杯養生玫瑰茉莉花茶,完滿地結束一頓美味的法國晚宴。

*結賬前在 facebook like+share, 再比現金,set dinner 可享有95折,或85折coupon可留下次使用,二選一,冇限期。但重要日子如情人節、平安夜等不能使用啊!
2019-01-21
2019-01-21 53 浏览
今晚同好姊妹慶生,搵到呢間意法私房菜,menu 睇落好吸引好正宗,仲要帶有蠔吧,可以食埋生蠔,今晚要食豪d! 先點飲品,我揀左法國白提汁,係白酒廠用嘅白提子造成,飲落好幼滑好香甜。生蠔叫左每款2隻,因為買一送一,折左都係40幾蚊1隻,分別叫左pinky, krystal, ancelin special, gillardeau, 我覺得最正係ancelin special, 蠔身好爽好厚肉,一食有一陣海水咸鮮味,食落非常鮮甜,after taste 好甘香,鮮味長留不散,值得一試。餐包係自家制,好鬆軟,個皮仲脆脆地,配獨創嘅香草茄子汁同辣肉腸南瓜醬,食餐前飽都變左一種享受。前菜我揀左法式油封鴨腿塔,制作油封鴨腿好考功架,呢度做食味道非常好,保持到肉質嫩滑,鴨肉咸香,配上蕃茄他他,中和油膩感。龍蝦湯,好香濃,飲得出落足料,如果可以嘅話,我想加個白飯跟住黎個香煎鵝肝,鵝肝厚切,兩邊煎脆,帶海鹽胡椒調味,內裡嫩滑juicy, 鵝肝味濃郁,真係會愈食愈開心!非常邪惡!餐廳細心安排左蕃石榴雪芭,清一清味蕾,飽左8成,終於食到主菜,我揀左燴澳洲和牛牛面頰,上枱份量好有睇頭。一切開見到燴到肉質已經

龍蝦湯,好香濃,飲得出落足料,如果可以嘅話,我想加個白飯

一切開見到燴到肉質已經鬆軟到化開,條理分明,食落非常軟滑,帶點膠質黏黏嘅口感,牛肉可以做到呢個柔軟嘅口感,真係好巧手!

飽滿感100分,最後上個櫻桃乳酪芝士慕絲,完成慶生節目,姊妹們當然非常開心滿足。

700幾蚊可以係香港食到頂級法式水準,媲美5星級酒店嘅法式自助餐水準,絕對值回票價。
  • 生蠔
  • 香草紅酒燒汁燴澳洲和牛牛面頰
2019-01-09 60 浏览
新一年的好開始,當然要食餐好的為自己打打氣,碰巧朋友也回港,二人相約來了個小聚。回到銅鑼灣的E Molto,這是第二次來了,其實它一直是喜愛的店,因為食物的味道和水準都很好。今天終於找到機會encore了。朋友愛吃蠔,所以選了有生蠔的set dinner menu,我則選了一貫的set dinner menu。喜歡這裏的餐包,除了桌上提供的橄欖油外,3種自家製的包,配3種醬。我最愛辣肉腸南瓜醬,因為微辣又甜甜地,好開胃。朋友就愛香草茄子醬和黑醋。3款生蠔依次序是Lambert、Krystal及Ancelin special。味道由淡到濃,蠔肉新鮮爽脆又飽滿,不配白酒配cocktail,同樣好味。 我的Starter是西班牙紅蝦刺身薄片。長方形的一塊,顏色繽紛,賣相很靚。醬料是一旁的小顆粒,分別是芒果、辣椒香蒜及wasabi,入口酸酸甜甜微辣。 我喜歡龍蝦湯還是上次般濃郁,朋友就愛巴馬火腿忌廉湯,因為較清。過場來了個焗阿拉斯加蟹腳,上面鋪了咸蛋黃醬,所以入口甘香。 過場來了個小小雪葩,清新香甜。這也是我喜歡這裏的原因,每個細節位都做得周到。主菜是紐西蘭海螯蝦意粉和澳洲神戶牛肉眼扒。蝦,烱

主菜是紐西蘭海螯蝦意粉和澳洲神戶牛肉眼扒。蝦,烱烱有神躺在意粉上面。意粉芝士味香濃而不膩,質感軟硬適中,好食。

肉眼扒是我喜歡的3成熟,脂肪比例分佈平均,入口有牛油香,配上紫薯蓉食,口感合襯。兩款主菜都是上佳之作。

甜品是士多啤梨果凍,劃花是有心思的。果凍酸酸地,連同甜酸的乳酪齊食,醒神又開胃。這頓飯,食足3小時,我們細嚼慢談,終於走到了尾聲,把一年多的近況都update得清清楚楚。

最後喝上一杯暖心的玫瑰花茶,吃一塊自家製的蝴蝶酥或朱古力,讓這頓飯的餘韻在口腔徘徊。這裏還是會再來的,因為這樣用心的fine dine,十分值得一再回頭。

2018-12-14
  • 生蠔,自家製麵包,
  • 西班牙紅蝦刺身薄片,龍蝦湯,
  • 紐西蘭海螯蝦意粉,
  • 澳洲神戶牛肉眼扒,
  • 士多啤梨果凍,蝴蝶酥
2019-01-09 828 浏览
一年容易又聖誕,又係時候食返個聖誕大餐。女朋友唔想我搲爆頭就提議再食返呢度,一黎避開正日太貴,順便用返上年嗰張COUPON慳返啲,禮物都唔使送留返其他錢黎下年去旅行。哈哈咁抵得諗當然要順從佢意思啦。咁啱撞正今日星期三,有個SPECIAL MENU所以都唔多諗㨂咗佢再點一個SET DINNER。生蠔:LAMBERT/ KRYSTAL/ ANCELIN SPECIAL生蠔新鮮即開,味道由淡至濃左至右非常易入口。尤其鐘意中間嘅KRYSTAL,肉身飽滿得黎裙邊脆口,奶油及金屬味均衡十分唔錯。自家製香草茄子醬/辣肉腸南瓜醬。兩款配麵包都好開胃,再配埋HOME-MADE麵包,麥香同醬香十分配搭。紅蝦刺身片。口感好得意似食緊蒟蒻/啫喱咁,因為將蝦肉打得細碎扁平所以改變咗原先爽滑口感,再伴上酸甜醬汁,清新又開胃。有餚又點可以無酒。所以兩杯CHAMPAGNE COCKTAIL分別係FERRARI及BIKINI。兩杯都酸甜易入口而且果香味十足。同跟住落黎嘅菜式味道好夾。焗阿拉斯加蟹腳。本身蟹腳夠大隻所以食落都多肉。可惜係燒完水分走咗有啲縮水。但味道因而濃縮有利有弊咁啦。龍蝦濃湯。如果一開始先飲會覺得有啲偏
OYSTER SET
HOMEMADE BREAD
FERRARI & BIKINI

龍蝦濃湯

龍蝦濃湯。如果一開始先飲會覺得有啲偏咸,所以店員都建議我地先飲蕃湯,再慢慢品嚐。龍蝦湯好濃郁,其中奶油比例拿捏得好好,突出龍蝦湯嘅味道又唔會搶晒。唔錯。
煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯
煙肉蕃茄湯。茄湯做得好香濃,蕃茄唔會打會完全碎爛仲保留少少口感,再配上焗得咸香脆口嘅煙肉片,令到酸甜嘅味道更豐富。
過場一個石榴雪葩,清一清味蕾迎接主菜。
澳洲神戶牛肉眼扒
神戶牛肉眼配紫薯蓉青豆伴配岩鹽。神戶牛三成熟所以入口好腍,而且筋位處理好晒落刀毫不費力。牛油脂香口再配上甘甜紫薯蓉係幾唔錯配搭。但最鐘意都係沾上少許岩鹽食其原味。
紐西蘭深海海螯蝦意大利麵
螯蝦通心意粉。螯蝦除咗賣相一流之外,蝦肉都好鮮甜彈牙。記得食埋蝦頭入面嘅蝦膏,濃郁味道十分令人回味。
唔好以為廚師好少氣只得一隻蝦,其實佢仲拆咗唔少蟹及蝦肉碎伴入意粉之中,令到食嘅時候啖啖都有,好滿足。
意粉醬做得乾身令到掛面效果好好亦有助吸附蝦肉上去,呢啲細微嘅地方就睇得出廚師嘅心機。
綠茶紅豆奶凍
PETIT FOUR
綠茶紅豆奶凍/PETIT FOUR。最後甜品當然無令人失望,奶香綠茶味又夠濃郁。因為自家製關係所以比較結實,但正正係咁配上一口熱茶實在令人舒暢。
滿足嘅一餐與另一半共渡佳節,一年總要好好同佢以悠閒心情享受浪漫一刻。係呢度晚餐完全符合理想與現實相符嘅期望。
埋單前再有張COUPON收到,可以再留番下次用,幾時用都得冇限期!

2018-12-19
OYSTER SET
HOMEMADE BREAD
FERRARI & BIKINI
綠茶紅豆奶凍
PETIT FOUR
結婚8週年,好想在浪漫中渡過,於是早前便到意法式私房菜餐廳E Molto Buono享受法式晚餐。餐廳不算很大,但設計富心思,設有室內、室外座位,可按喜好感受不同氣氛、景色。另有水晶吊燈及柔和燭光點綴,瀰漫浪漫氣氛。平日選菜,經常出現選擇困難;這裡有5道菜的晚市套餐(HKD758~788),正合我心意。而開瓶及切蛋糕亦不會另行收費!歎法國菜,怎少得美酒,所以叫了(左) Bridge Romance以荔枝酒x桃酒配香檳,香中帶甜;(右) Dolce Mela以荔枝酒x蘋果酒配Vodka,甜中帶甘。開餐前,細心的服務員為我們送上鬆軟的自家製麵包及配包一流的香草茄子醬x辣肉腸南瓜醬。另建議我們順序食:芝麻墨汁包、香草包及芝士脆片。當中香草包配微辣南瓜醬確一絶,令味覺即時豐富起來!Starter頭盤 (二選一)西班牙紅蝦刺身薄片紅蝦刺身以薄片呈現,淨食夠鮮味;沾上伴碟的多款醬汁,味道更見突出。法式油封鴨腿塔以洋蔥、紫洋蔥等結合鴨腿,配上脆口多士及醬汁,香嫩無油膩感,使胃口大開!Soup湯 (二選一)煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯香滑茄湯,配一口咸香火腿,味道即富層次起來。龍蝦濃湯味道濃郁甘香,隨後口
結婚8週年,好想在浪漫中渡過,
於是早前便到意法式私房菜餐廳

E Molto Buono享受法式晚餐。

餐廳不算很大,但設計富心思,

設有室內、室外座位,

可按喜好感受不同氣氛、景色。

另有水晶吊燈及柔和燭光點綴,

瀰漫浪漫氣氛。

平日選菜,經常出現選擇困難;

這裡有5道菜的晚市套餐

(HKD758~788),正合我心意。

而開瓶及切蛋糕亦不會另行收費!

歎法國菜,怎少得美酒,所以叫了

(左) Bridge Romance

以荔枝酒x桃酒配香檳,香中帶甜;

(右) Dolce Mela

以荔枝酒x蘋果酒配Vodka,甜中帶甘。

(左) Bridge Romance (右) Dolce Mela

開餐前,細心的服務員為我們送上
鬆軟的自家製麵包及配包一流的

香草茄子醬x辣肉腸南瓜醬。

另建議我們順序食:芝麻墨汁包、
香草包及芝士脆片。

當中香草包配微辣南瓜醬確一絶,

令味覺即時豐富起來!

自家製麵包及香草茄子醬x辣肉腸南瓜醬

Starter頭盤 (二選一)

西班牙紅蝦刺身薄片

紅蝦刺身以薄片呈現,淨食夠鮮味;

沾上伴碟的多款醬汁,味道更見突出。

Starter頭盤 - 西班牙紅蝦刺身薄片

法式油封鴨腿塔

以洋蔥、紫洋蔥等結合鴨腿,

配上脆口多士及醬汁,

香嫩無油膩感,使胃口大開!

Starter頭盤 - 法式油封鴨腿塔

Soup湯 (二選一)

煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯

香滑茄湯,配一口咸香火腿,

味道即富層次起來。

Soup湯 - 煙燻巴馬火腿車厘茄忌廉湯

龍蝦濃湯

味道濃郁甘香,隨後口中仍有餘香。

Soup湯 - 龍蝦濃湯

Entree小菜 (二選一)

焗阿拉斯加蟹腳

蟹腳大大隻、啖啖肉,爽口彈牙。

Entree小菜 - 焗阿拉斯加蟹腳

香煎鵝肝

一向是鵝肝控,對於這份鵝肝,

實在要讚,鵝肝煎得外脆內軟,

厚身美味,另配多士及西柚肉,

可吸走油份同時,中和油膩感,

足以看得出大廚細心的安排。

Entree小菜 - 香煎鵝肝

蕃石榴雪芭x士多啤梨醬

主菜前,服務員會送上清新酸甜

的雪芭,用以清新口腔迎接主菜。

蕃石榴雪芭x士多啤梨醬

Main Course主菜 (五選一)

慢煮法國鴨胸

賣相吸引,鴨胸以慢煮烹調,

令肉質保持嫩滑,味道甘香,

配上酸甜的車厘子醬,

原來效果可以如此配合!

Main Course主菜 - 慢煮法國鴨胸

澳洲神戶牛肉眼扒

牛眼扒油花分佈均勻,肥美肉嫩,

5成熟剛剛好,若嫌入口帶清淡,

可沾少許喜馬拉雅山玫瑰鹽,

味道會隨即提升。

Main Course主菜 - 澳洲神戶牛肉眼扒

茉莉花茶

主菜後,會來杯清香的茉莉花茶,

以解除主菜帶來的飽肚感。

茉莉花茶

Daily Dessert是日甜品

綠茶焦糖燉蛋

細滑的燉蛋充滿綠茶香氣,

另有大大粒少少甜的紅豆,

兩者相配合,確不錯!

Daily Dessert是日甜品 - 綠茶焦糖燉蛋

櫻桃乳酪芝士慕絲配金巴利啫喱

大廚知道我們來慶祝結婚週年,

特意在甜品盤上寫上祝賀字句,

令人十分欣喜。

香滑的慕絲配上酸甜的啫喱,
味道不錯,甜而不膩!

Daily Dessert是日甜品 - 櫻桃乳酪芝士慕絲配金巴利啫喱

Petit Fours餐後甜點

自家製蝴蝶酥+咖啡朱古力

鬆化的蝴蝶酥及香滑的朱古力作結,

為我倆的週年紀念帶來浪漫的回憶,

實在太美妙了!

Petit Fours餐後甜點 - 家製蝴蝶酥+咖啡朱古力
题外话/补充资料: 折扣優惠: 埋單前Like + Share Facebook,現金付款Set Dinner可獲95折,以及可獲85折Coupon下次用,每次只可用一款優惠,沒有限期,情人節及其他特別日子不能使用。
2018-12-09
庆祝纪念