2018-05-20 734 浏览
今日去左銅鑼灣聚一聚久別回來嘅朋友,想搵一間溫馨得體嘅小店,見呢度menu 非常講究,生蠔又有優惠買一送一,一於訂呢度。首先前菜黎個自家製麵包,醬有香草茄子醬同辣肉腸南瓜醬,味道好獨家,會食上癮嘅香味。接下黎係重頭戲——生蠔!總共有三款,原價$88一件,美國pacific rock同法國Lambert都係折後$44一件,而西班牙Spain Pearl就折後$49一件。飽滿厚肉,好juicy,鮮味十足,after taste 帶甜味,非常滿足。跟住係法國鵝肝凍配無花果千層蘇皮,單單睇賣相、擺盤已經好吸引,咬落去,無花果清新、搭配薄薄嘅鵝肝凍,卻有濃郁鵝肝醬香味,絕配!鮮蘆筍蟹肉忌廉濃湯,裝嘅碟好大。睇落平平無奇,但用匙羹飲,每一啖都好濃、好有口感,齒頰留香。上完湯有焗白蟹肉卷,上面有黑魚子,加埋中東沙律,雖然細細份,但已經鮮味爆登,蟹肉足料。食主菜之前會上1個番石榴雪笆,可以清一清油膩感,餐廳對客人用餐感覺非常用心。主菜香草油浸伊比利亞羊配薄荷煙肉青豆蓉,個名好長,但好好食!羊肉慢煮非常嫩滑,外金黃內粉紅,恰到好處。配菜有我獨愛嘅焗全蒜,好滋味。最後以甜品做終結,綠茶焦糖燉蛋 ,甜絲絲,

最後以甜品做終結,綠茶焦糖燉蛋 ,甜絲絲,綠茶味濃,燉蛋軟滑,配上一杯玫瑰花茶,完滿。