2018-12-14 281 浏览
由裝潢到擺設,連餐牌都係電子化,依間餐廳型味十足菜式有中有西有fusion依到咁多酒又有埋bar枱,當然要嗌返杯先啦Rosy Cheek (cocktail🍸) + Fairy Green (Mocktail🍹)Rosy cheek既玫瑰味好重,加上少少既荔枝味Fairy Green係青瓜加蘋果加梳打好清新前菜:燈影紅曲米牛腱 + 櫻花蝦避風塘茄子牛腱用上左叉燒汁,甜甜地,又幾好食喎個茄子真係出乎預料外面炸得好香脆,但入面既茄子唔會好乾,仲係好多汁加埋櫻花蝦同個調味,香脆可口咪依啲囉花膠螺頭片波士頓龍蝦湯依個湯真係好足料好好味😭好耐無飲過咁濃郁既龍蝦湯😭😭😭好好飲朋友既竹笙如意海皇羹依個好中式同樣都係好多料有兩款點心脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬個果醬好特別,同蘿蔔糕好夾!!!蘿蔔糕表面加上左啲脆皮意大利風乾火腿,更加有口感竹炭金箔蝦餃真係大大隻蝦金莎芥末鴛鴦蝦球香脆嘢特別啱我食依兩款口味都真係好唔錯隻蝦球好大舊芥末醬配蝦原來都咁好食阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯個黑色碟又幾有型個飯唔會好濃味,清淡得嚟又食到蟹既鮮依到環境同服務都好好員工數量幾多,都會同客人有講有笑

由裝潢到擺設,連餐牌都係電子化,依間餐廳型味十足
菜式有中有西有fusion

依到咁多酒又有埋bar枱,當然要嗌返杯先啦

Rosy cheek既玫瑰味好重,加上少少既荔枝味

Fairy Green係青瓜加蘋果加梳打
好清新

前菜:燈影紅曲米牛腱 + 櫻花蝦避風塘茄子

牛腱用上左叉燒汁,甜甜地,又幾好食喎

個茄子真係出乎預料
外面炸得好香脆,但入面既茄子唔會好乾,仲係好多汁
加埋櫻花蝦同個調味,香脆可口咪依啲囉

依個湯真係好足料好好味😭
好耐無飲過咁濃郁既龍蝦湯😭😭😭好好飲

朋友既竹笙如意海皇羹
依個好中式
同樣都係好多料

有兩款點心

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬

個果醬好特別,同蘿蔔糕好夾!!!
蘿蔔糕表面加上左啲脆皮意大利風乾火腿,更加有口感

真係大大隻蝦

香脆嘢特別啱我食
依兩款口味都真係好唔錯
隻蝦球好大舊
芥末醬配蝦原來都咁好食

個黑色碟又幾有型
個飯唔會好濃味,清淡得嚟又食到蟹既鮮

依到環境同服務都好好
員工數量幾多,都會同客人有講有笑
2018-12-12
2018-12-13 105 浏览
餐廳一入到去就有一種舒服同high class既感覺,有條玻璃樓梯上天台。餐廳有美食之餘,又有美景襯托,咁浪漫嘅環境最啱就係談談情說說愛啦!《燈影紅曲米牛展》$128紅曲米即係經過發酵加工嘅米,係一種天然嘅食物添加劑,可以為食物添加色素之餘,仲有增強免疫力功用,係一種健康食材。一個小小前菜睇到廚師嘅心思,將牛展薄薄咁切,醃左兩日先喺雪櫃攞出黎,牛展好軟稔,入晒味,特別開胃。《櫻花蝦避風塘茄子》$108一開始以為係炸豆腐,原來唔係。😂這碟小食係經過改良,使用茄子取代豆腐,唔會好似豆腐咁,一咬就爛,茄子可以改善個口感,另外加上櫻花蝦,食落去更加香口。《花膠螺頭片頭波士頓龍蝦湯》$178龍蝦湯係一款西式嘅湯,配合埋花膠螺頭嘅中式食材,再加上濃郁嘅龍蝦精華,令到龍蝦湯提升到另一個層次,色香味俱全。《竹笙如意海皇羹》$148海皇羹最重要就係要夠熱,依間餐廳完全做得到,海皇羹十分足料,料仲多過湯,十分超值。《阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯》$208廚師先煮好炒飯,再係面頭淋上阿拉斯加蟹肉蛋白汁,令炒飯保持住乾身又可以食到蟹肉嘅鮮味。《金沙芥末鴛鴦蝦球》$218所謂嘅鴛鴦蝦球係指緊兩款蝦球,一款係鹹蛋黃

橙影紅曲米牛展
《竹笙如意海皇羹》$148
《阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯》$208
金沙芥末鴛鴦蝦
《金沙芥末鴛鴦蝦球》$218
所謂嘅鴛鴦蝦球係指緊兩款蝦球,一款係鹹蛋黃蝦球,另一款係蜜糖芥茉醬蝦球,個人建議先食鹹蛋黃蝦球,再食蜜糖芥茉醬蝦球。蝦球夠晒大粒,肉質夠厚實,炸到外層夠鬆脆。個人覺得蜜糖芥茉醬配搭較佳。
《脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬》$98
蘿蔔糕所採用嘅火腿係意大利風乾火腿,用越式米網紙包住蘿蔔糕炸,配上桂花雪梨果醬,酸酸甜甜,特別開胃。果醬方面會隨着季節而改變,有時會係蘋果肉桂。蘿蔔糕外脆內軟,用新式嘅果醬配搭,口味創新。
《竹炭金箔蝦餃》$78
竹炭蝦餃加上薄薄嘅金箔增添了不少高尚的感覺,一咬落去,皮薄涵靚,蝦肉夠大粒彈牙。

食嘢點可以唔飲嘢,呢度嘅mocktail 特別有質素,個人推薦wildberry Dream,紅莓分量掌握得好唔會太過酸。想飲清新啲嘅可以選擇Fizzy sweet。

呢度嘅職員服務態度一流,每一碟餸都會解釋得好詳盡,有乜嘢要求職員都會盡力幫你達成。最尾仲送咗一支紅酒作為紀念品,應該係我人生中第一次享有到咁嘅Service。
橙影紅曲米牛展
花膠螺頭片頭波士頓龍蝦湯
金沙芥末鴛鴦蝦
  • 金沙芥末鴛鴦蝦球
2018-12-13 32 浏览
第一次食中西fusion 菜聽過人介紹cubus 的夜景好正,bar 枱隔離有落地大玻璃,好似幾好feel 咁,就一於bk 黎試試。我地揀左6:30 時段入座,都已經有幾枱客,而且佢今晚都full booking。入到去裝修好高級,用金色餐具配搭黑色餐墊及裝飾,都幾有格調👍🏻燈影紅曲米牛腱每塊切得好簿,口感好軟唔會好難咬開。原來佢地用12小時烹調牛腱,所以食落去好軟身同彈牙櫻花蝦避風塘茄子外皮炸得好脆而且乾身唔油膩,入面茄子都好滑身!竹炭金箔蝦餃賣相好靚,食落去蝦身爽口。竹炭外皮幾特別,依個的配搭味道幾夾,唔錯~花膠螺頭片龍蝦湯湯底濃郁好味,配埋花膠螺頭好足料。花膠吸收左龍蝦湯的味道,食落味道十足,仲好補身~竹笙如意海皇羹依個湯就十分清甜,同龍蝦湯完全唔同。如果想清清地,可以揀依個。湯內有好多蝦肉,蟹肉,好足料金莎芥末鴛鴦蝦球賣相精緻,而且有兩種口感,好正!蝦球爽口唔油,幾好!脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕fusion 菜最正就係將兩款你冇諗過可咁配的材料搭配一齊,而搭配效果令你想像唔到可以咁夾~蘿蔔糕炸到好金脆,入面放左意大利火腿,超好味又唔油,值得推介鐘意佢配的果醬,清甜味可去油膩感阿拉
第一次食中西fusion 菜

櫻花蝦避風塘茄子
外皮炸得好脆而且乾身唔油膩,入面茄子都好滑身!

花膠螺頭片龍蝦湯

金莎芥末鴛鴦蝦球

賣相精緻,而且有兩種口感,好正!蝦球爽口唔油,幾好!

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕

鐘意佢配的果醬,清甜味可去油膩感

阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯
蟹肉好鮮甜,配埋個飯好夾好味

2018-12-07
2018-12-13 38 浏览
Cubus 28- 新派創意Fusion菜餐廳名字和位於的樓層一致-「貮捌」,一進門口被一道大閘所吸引,內裡設計風格摩登現代,混合了金屬和玻璃的元素,當中的玻璃樓梯更加是賣點,桌子有黑白雲石紋配以梳化椅子;完美劃分不同系列的地區,而當中選用了木地板和木吧臺,在摩登中帶點暖色感覺,充分體現以新方式呈現的fusion菜。橙影紅曲米牛腱厚切牛腱,是凍食的頭盤,牛腱肉肥瘦比例均勻,有咬口又爽口,而且非常juicy 。櫻花蝦避風塘茄子臭豆腐般的脆脆外皮,內裡是冒出熱氣的茄子,非常軟身,配料以薑蔥、辣椒炒成,香口並帶點辣味,很「避風塘」,最後的櫻花蝦令茄子更香更鮮。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯足料有誠意的湯,花膠片炆煮得軟身,海量多有咬口的螺頭片,而龍蝦湯底鮮味得很,充斥濃濃的龍蝦味,而且湯頭順滑不膩。竹笙如意海皇羹海皇羹的稠度剛剛好,不會過稀或過稠,足以沾著配料,當中加入竹笙、青瓜、紅蘿蔔增加口感,豆腐令海皇羹幼滑,蝦粒、帶子帶出鮮味。阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯海量多的蟹肉,蟹肉的組織一絲一絲的,吃得出完全新鮮的,而不是雪藏般一團團在一起,加上淡淡的蛋白,慢慢滲進每粒飯粒之中。金莎芥末鴛鴦蝦球大大粒的
Cubus 28- 新派創意Fusion菜

橙影紅曲米牛腱

金莎芥末鴛鴦蝦球
大大粒的蝦球,一切開熱騰騰的,蝦球彈牙爽口。
金莎即是鹹蛋黃磨成沙狀並沾滿在蝦身,每口也佈滿濃烈的鹹蛋香,一吃就停不了。
另一種是邪惡的蜜糖芥末醬,海量多的醬滲進蝦中,惹味絕配。

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
蘿蔔糕麵條比重較少,換來是濃濃的蘿蔔絲,像中式蘿蔔絲酥餅的餡料,脆皮是以網米紙包裹炸成,口感外脆鬆化內裡軟滑多汁,最後配上蘋果果醬,下午食的蘿蔔糕配上甜味嘅蘋果醬,兩者的衝擊竟然是配搭得很,令蘿蔔糕更鮮甜。

竹炭金箔蝦餃
吸睛打卡點心,黑色的外皮配上金箔,奢侈罕有的,內裡是原隻蝦身包成,啖啖蝦肉。

Cocktail-Rosy Cheek
集荔枝、玫瑰花和伏特加混和而成,荔枝的甜味令cocktail非常易入口,女生應該很喜歡。

Mocktail- Fairy Green
以青瓜和蘋果調配的梳打飲品,一喝時青瓜令整個飲料清新,蘋果酸酸甜甜的開胃得很。
這天去朋友介紹的一間新開張於尖沙咀開平道的「Cubus 28」,它是高格調的中西合璧新式餐廳,不僅裝潢,連餐具擺設都是非常精美華麗的🤩👍🏻我們點了中式的套餐,不過菜色都是混合了不同國家的特色,新穎特別,例如我們的頭盤是:「燈影紅曲米牛鍵、櫻花蝦避風塘茄子」,香脆內嫩的避風塘茄子,不但富有香港特色,還有一點泰式風味,惹味香口😋湯品是:「花膠螺頭片波士頓龍蝦湯、竹笙如意海皇羹」個人非常喜歡這個龍蝦湯,富有鮮甜香濃的龍蝦味🦞🤤花膠螺頭片令湯的質感更加香滑豐富😌👍🏻主菜:「阿拉斯加肉蟹的金柱蛋白燴飯、金沙芥末鴛鴦蝦球」十分欣賞它的肉蟹燴飯,蟹味香濃,蛋白均勻地包裹著每粒飯,滋味無窮😋點心和甜品:「脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬、竹炭金箔蝦餃、火焰橙酒法式焦糖燉蛋、金箔紅酒烏梅山楂糕」這蝦餃真的非常值得一讚👍🏻不但金箔外表精美,還很有內涵,大大隻鮮蝦被薄薄的餃皮包裹著,配上鮮味可口的餡料,令人欲罷不能🤤山楂糕都非常出色,酸甜山楂配上清香的紅酒味,十分解膩消食,為這餐盛宴添上完美句點🤗👍🏻

湯品是:「花膠螺頭片波士頓龍蝦湯、竹笙如意海皇羹」

主菜:「阿拉斯加肉蟹的金柱蛋白燴飯、金沙芥末鴛鴦蝦球」

「問自己還有甚麼值得搶手能夠讓你會感動 能夠識你會回頭」曾經誤以為你已經離開了我的生命曾經誤以為我跟你再也不會有聯繫我潛意識卻擺脫不了你每晚期待在夢境中相遇能夠在夢境中看到你是唯一的方式留在你身旁靜靜的看著你不哼一聲你懂我的痛但為何有夢醒的一刻Cubus 28,位於銅鑼灣的酒吧,餐廳的中西fusion菜式加上可觀望銅鑼灣的夜景,美不勝收的夜景盡收眼簾,五光十色的街燈,宏偉的建築,在這邊喝上一杯,盼望醉後可以能逗留在夢中不醒過來。Passionate dance用上熱情果作調味,清新帶果甜,酒味易入囗,醇厚的酒香混合著果香,一杯能醉嘛?櫻花蝦避風塘茄子避風塘的做法多數是用上乾蒜辣椒灑上表面,餐廳多加了櫻花蝦令香氣整體有所提升,入囗不止蒜香及辣椒的嗆鼻感,還多了份櫻花蝦的鹹香,茄子的炸皮薄汁液鎖緊在內,一囗吃下要小心燙熱。燈影紅曲米牛腱紅曲古代稱丹曲,既是中藥又是食品,是以秈稻、粳稻、糯米等稻米為原料,用紅麴黴屬真菌接種於大米上經發酵製備而成的。紅曲是紅燒肉和其他紅色食品的主要食用色素。紅曲還是一種出色的食品工業原料。在紅麴黴蛋白酚的作用下,腌豬肉肉質細嫩,外觀呈深紅色。(網上資料)所以上
「問自己還有甚麼值得搶手
能夠讓你會感動 能夠識你會回頭」

曾經誤以為你已經離開了我的生命

你懂我的痛
但為何有夢醒的一刻

Passionate dance

(網上資料)

所以上菜時可以看見牛腱是呈以深紅色的,帶輕輕的酒釀香氣,入囗肉質軟腍細嫩,作為開胃前菜也不俗。

金沙芥末鴛鴦蝦球
芥末醬濃稠,包裹整個蝦球,蝦肉爽脆彈牙,意想不到芥末醬並沒有嗆鼻感覺,還有些微甜感覺。金沙蝦球就是鹹蛋黃醬,囗感帶鹹蛋黃沙沙的感覺,鹹蛋香氣略遜。

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
熱騰騰的蒸氣一擁而上,用上自家炒製的龍蝦油更添香氣,加上花膠、龍蝦等高貴食材令整道湯更添生息。

竹碳金箔蝦餃
黑漆漆的表層增添些金箔,蝦餃皮厚薄適中,蝦肉頗大隻,囗感彈牙爽囗,餡料飽滿,外皮入囗煙韌有嚼勁。

每道菜也有驚喜,用上Fusion菜吸引客人以及靚酒,就連星期四也幾乎滿座。
聽聞有間飲食集團嘅新店喺銅鑼灣開平道正在試業中, 個晚餐Set Dinner好豐富好精美, 好好味同環境都好靚好高貴, 身為飲食達人嘅我, 當然要第一時間拉大隊一行九人, 八女一男幫襯一下睇下乜環境先啦!😎到咗餐廳樓下先知道, 位於銅鑼灣中心地帶嘅"Cubus 28"原來名副其實真係一間高級食府, 環境舒適無論裝修擺設都用盡心思去做, 真係要重點介紹依間餐廳, 格調高尚樓高三層, 包括室內27樓, 28樓同天臺露天位, 27樓可以約10個左右知己, 休休閒閒舒舒服服食個晚餐完全有個私房菜嘅感覺, 私隱度高👍但當然你可以一口氣book曬三層做一個私人派對亦都得!聽老細講依間餐廳仲重金禮聘搵嚟四季酒店大廚負責中餐部份!老闆依一晚就推介食咗個"Fusion Set Dinner"正是我想食嘅晚餐, 個餐牌精美好食嘅Fusion美食應有盡有, 於是同朋友,講好咗一人叫一啲美食, 蒙求試盡曬所有嘅餐牌食品, 哈哈!先黎個頭盤: 燈影紅曲米牛鍵, 個牛鍵好鮮味大大塊好好味, 接住嚟一個櫻花蝦避風塘茄子, 個蝦碌真係好厚身搬埋個茄子真係絕配, 湯羹方面當然揀我個摯愛波士頓龍蝦湯啦仲配埋花膠, 真係未

聽老細講依間餐廳仲重金禮聘搵嚟四季酒店大廚負責中餐部份!

老闆依一晚就推介食咗個"Fusion Set Dinner"正是我想食嘅晚餐, 個餐牌精美好食嘅Fusion美食應有盡有, 於是同朋友,講好咗一人叫一啲美食, 蒙求試盡曬所有嘅餐牌食品, 哈哈!先黎個頭盤: 燈影紅曲米牛鍵, 個牛鍵好鮮味大大塊好好味, 接住嚟一個櫻花蝦避風塘茄子, 個蝦碌真係好厚身搬埋個茄子真係絕配, 湯羹方面當然揀我個摯愛波士頓龍蝦湯啦仲配埋花膠, 真係未試過咁補咁滑同潤喉嘅湯, 我朋友就揀一個竹笙如意海皇羹, 佢話個湯都好鮮甜。我仲叫埋杯紅酒伴中餐, 我自己個人嘅品味都升價十倍, hehe...

飲完個靚靚湯當然要嚟個主菜啦, 有香樁雜菌素抄飯同阿拉斯加肉蟹的金柱蛋白燴飯, 我就試咗個肉蟹金柱蛋白燴飯, 好多蟹肉同瑤柱蛋白喺面, 好好味啊!跟住再嚟一個金沙芥末鴛鴦蝦球, 見到個賣相已經急不及待, 擺落口試下個味道, 呢個味道當然唔會令到我失望啦... 厚身彈牙不在話下, 啲芥末汁仲恰當好得👍

除咗美食當前之外, 食食下飯個老細仲話有一個表演睇, 原來係系室內表演香江煙花大匯演✨, 餐廳裏邊睇到煙花簡直享受到極點, 完全冇得彈... 😍

食完個主菜就係食點心啦, 個脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬, 配咗個果醬嘅火腿蘿蔔, 真係帶出個鮮味蘿蔔糕啲味道走曬出嚟, 依個竹炭金箔蝦餃, 見到個賣相已經冇得彈, 食落口仲覺得隻蝦好似系個咀邊遊下游下, 有一種好生猛嘅感覺, 話咁快就嚟到個甜品, 今日甜品係火焰橙酒法式焦糖燉蛋同埋金箔紅酒烏梅山楂糕, 個焦糖燉蛋仲好似玩表演咁, 個侍應用杯酒之後點火倒落個焦糖燉蛋度, 除咗視覺同味覺都嚟咗一個好好嘅體驗, 簡直冇得彈!

個環境咁舒服, 啲嘢食又咁正, 真係要諗下聖誕節都走嚟呢度攪返個派對同其他朋友一齊分享下呢個餐廳美食同靚靚環境先至得!😎👍
2018-12-03
🔎《新派中西 Fusion 菜》.臨近聖誕,特別多飯局要去,今次朋友揀咗呢間位於銅鑼灣利苑三期新開嘅酒吧餐廳一共三層❤️,最頂層係天台戶外酒吧🍸,下兩層係有格調嘅餐廳,✨環境幾靚,裝修以深色調同雲石為主。今次同朋友去咗嘆dinner set,食到勁飽,都幾多野食!($800/Per one).🍴火焰橙酒法式焦糖燉蛋🍮🔥有火燒,好靚哈哈,都幾好食,有橙酒平衡返焦糖燉蛋嘅甜。👍🏻🔥🔥🔥.🍴燈影紅曲米牛腱🥩朋友叫咗呢個食,佢話牛腱切得算薄容易入口,味道甜甜的,不錯。.🍴竹炭金萡蝦餃🥟餡料混合咗蝦肉、龍蝦肉,有湯汁唔dry,不過皮厚咗少少。.🍴櫻花蝦避風塘茄子 🍆食落外脆內軟,拌櫻花🌸蝦同炸蒜粒、辣椒🌶️粒,好香好夾!好食!.🍴花膠螺頭片波士頓龍蝦湯🦞龍蝦湯入面有花膠、螺頭片,中西合璧又幾得意,推介試吓。😊😝👍🏻.🍴竹笙如意海皇羹呢個比起龍蝦湯較清淡,如果好似我咁鍾意食重口味野,建議揀龍蝦湯。.🍴金莎芥末鴛鴦蝦球越南虎蝦🍤同時可試哂兩款虎蝦球,分別係日本芥末沙律汁(唔會攻鼻幾好食)同金沙鹹蛋黃醬(推介比鍾意食鹹蛋黃嘅你),蝦肉爽口大隻。.🍴脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬🥓蘿蔔糕用米網紙包住嚟炸到香
🔎《新派中西 Fusion 菜》

🍴火焰橙酒法式焦糖燉蛋🍮🔥

🍴燈影紅曲米牛腱🥩

🍴竹炭金萡蝦餃🥟
餡料混合咗蝦肉、龍蝦肉,有湯汁唔dry,不過皮厚咗少少。

🍴櫻花蝦避風塘茄子 🍆

🍴花膠螺頭片波士頓龍蝦湯🦞

🍴竹笙如意海皇羹

🍴金莎芥末鴛鴦蝦球越南虎蝦🍤

🍴脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬🥓
蘿蔔糕用米網紙包住嚟炸到香脆,配以清甜嘅菠蘿果醬一齊食,消減幾分油膩感,幾創新。👍🏻

🍴阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯🥘
朋友叫咗,我太飽無試到。

🍴金箔紅酒烏梅山楂糕
估唔到紅酒🍷同烏梅做甜點又幾夾,唔係太甜,清清地,味道似紅棗糕d fd。
庆祝纪念
圣诞节
  • 櫻花蝦避風塘茄子
最近同事話銅鑼灣的cubus可以欣賞到靚靚的夜景🌃,所以就同左朋友們一齊去左cubus 食dinner. xdd 裡邊design都好靚,好高級,當然最重要係野食啦。 外面好靚 好多酒 menu Dinner set 頭盤我揀左 櫻花蝦避風塘茄子🍆,外脆內軟,仲有櫻花蝦代替乾蒜,好香,好得意!湯羹係竹笙如意海皇羹,滑得黎5係太”結身”,好清爽。 Share plate & Main course 有阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯🍛 同金沙芥末鴛鴦蝦球🦐,金沙就用咸蛋沾炸,好開胃! 蜜糖芥末味我好中意!甜甜地又有汁!正😋 蟹肉飯底係炒過,既香又乾身,面上蟹肉鮮甜連羹湯,配合一流。仲有點心 -竹碳金箔蝦餃,肉質實淨新鮮,食完又想再食。最後甜品,加左火焰橙酒法式焦糖布丁🍮即場加酒落去,成個畫面勁正!💓 果然人都係視覺系的,味道也好好,滑脫脫的,甜度很好。

裡邊design都好靚,好高級,當然最重要係野食啦。

外面好靚

好多酒

menu

湯羹係竹笙如意海皇羹,滑得黎5係太”結身”,好清爽。

仲有點心 -竹碳金箔蝦餃,肉質實淨新鮮,食完又想再食。

最後甜品,加左火焰橙酒法式焦糖布丁🍮

• 竹碳金箔蝦餃
  • 金莎芥末鴛鴦蝦球
聽朋友介紹,cubus 28有夜景之餘又夠靚,今晚book左台上黎試下~餐廳安排左坐bar台位,bar台幾有特色,餐具金光閃閃更顯高級夜景更加無得頂!! 28樓望落去,雖然只係高樓大廈,但感受到五光十色中既寧靜,特別舒心餐廳不同位置都擺放左香薰,柔和既香氣同餐廳非常搭配另外比較有趣既係呢款wine in tube,詢問之下原來餐廳自己有出自己既酒display既就係餐廳既自家出品,樽身非常精美,drink menu入邊都有,可以點黎試下!同朋友分別點左一杯fairy green同fizzy sweet,先慢慢飲下野傾下計燈影紅曲米牛腱好少見餐廳用紅曲米,紅曲米通常用糯米加紅曲霉菌發酵而成。牛腱肉配紅曲米煮好,煮得幾入味,味道甘甘甜甜幾開胃櫻花蝦避風塘茄子茄子炸得外表酥脆,內裹軟滑,口感好好!再加上避風塘口味,既有蒜香,又有辛辣。加埋櫻花蝦,蝦乾味令茄子更香口,正!竹笙如意海皇羹用料非常多,竹笙,蘿蔔,元貝,芹菜,豆腐,火腿!每啖入口都有粒粒食材,味道非常鮮甜! 而湯羹既稀稠程度岩岩好,滑香夠滑花膠螺頭片波士頓龍蝦湯花膠同螺頭片各有兩三塊,配龍蝦湯煮好,再加上少許龍蝦油調味入口龍蝦湯味好

餐廳不同位置都擺放左香薰,柔和既香氣同餐廳非常搭配

燈影紅曲米牛腱
好少見餐廳用紅曲米,紅曲米通常用糯米加紅曲霉菌發酵而成。
牛腱肉配紅曲米煮好,煮得幾入味,味道甘甘甜甜幾開胃

櫻花蝦避風塘茄子
加埋櫻花蝦,蝦乾味令茄子更香口,正!

竹笙如意海皇羹

用料非常多,竹笙,蘿蔔,元貝,芹菜,豆腐,火腿!

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

花膠同螺頭片各有兩三塊,配龍蝦湯煮好,再加上少許龍蝦油調味
入口龍蝦湯味好濃,亦有少少螺頭既甜,忌廉令湯更厚更滑

竹碳金箔蝦餃

蝦餃皮夠q彈,口感好好,蝦肉亦非常爽口,醃得好好味

除左用金箔做賣點,亦有加左竹碳既蝦餃皮!
食用竹碳聞說可以美顏排毒,而竹碳本身冇味道,唔會影響食物本身既味道同質感

金莎芥末鴛鴦蝦球
蝦球有兩款,非常大舊! 呢一款係芥末蛋黃醬口味
龍蝦肉造出既蝦球非常大粒,而且蝦肉夠爽夠厚實,外皮炸得酥脆,加上醬汁,熱辣辣好惹味!

另一款係鹹蛋黃炸蝦球,鹹蛋黃口味又的確呢幾年好受歡迎,就係貪佢既咸香味
入口仲feel到外皮有蛋黃既粉粒,食落蛋黃既咸香味好正!
阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯
粘身既蛋白茨同白飯拌好,食落有d似risotto,仲帶少少蟹肉味同瑤柱香

咁岩有人係餐廳搞生日,餐廳仲安排左少少煙火效果,非常正!
  • 竹笙如意海皇羹
2018-12-07 59 浏览
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Cubus 28.創意中菜。✰•*˚ ✿✿小資女的Dolce Vita✿✿ ❤餓底飯聚.食勻全世界❤ ❤吾係POL - Peggy On Line.Proof Of Life❤ ❤ 欣賞一家餐廳,從食物開始 而用心裝修的設計,更是加分元素 令人想一再光臨 Cubus 28位於Cubus的28樓 主打創意新派中菜和點心 年輕的老闆與店員都活力十足 除了對菜式瞭如指掌,更認真聆聽客人意見 作為新一代的飲食界代表,可說潛力十足 此店以西式設計,環境舒適, 餐具為玫瑰金及雲石色款設計, 色調以金色為主,時尚感十足 同時,一家餐廳一次過擁有「3款引力」: 一、天台可以嘆水煙和遠望維港景色 二、28樓是Fusion餐廳,感受新派食物魅力之際,更可發放低溫花火,製造驚喜 三、27樓是Sports bar有一個神奇的特點——可開啟特別地板,凌空透視地面 可包房唱K,聚友尋樂,很好chill 三層樓氣氛完全不同,令人難忘 感受到店主的細心 作為餓底,一定以食為主 今次的味覺亦是大滿足! 燈影紅曲米牛腱 牛腱薄切透光,紅曲米提升了牛腱的甜味 有蜜味的感

雜感女生 好味日記
˚*。Cubus 28.創意中菜。*˚
✿✿小資女的Dolce Vita✿✿
餓底飯聚.食勻全世界

欣賞一家餐廳,從食物開始
而用心裝修的設計,更是加分元素
令人想一再光臨

Cubus 28位於Cubus的28樓
主打創意新派中菜和點心
年輕的老闆與店員都活力十足
除了對菜式瞭如指掌,更認真聆聽客人意見

作為新一代的飲食界代表,可說潛力十足

此店以西式設計,環境舒適,
餐具為玫瑰金及雲石色款設計,
色調以金色為主,時尚感十足
同時,一家餐廳一次過擁有「3款引力」:
一、天台可以嘆水煙和遠望維港景色

可包房唱K,聚友尋樂,很好chill

三層樓氣氛完全不同,令人難忘
感受到店主的細心
作為餓底,一定以食為主
今次的味覺亦是大滿足!

燈影紅曲米牛腱
牛腱薄切透光,紅曲米提升了牛腱的甜味
有蜜味的感口,口感不錯

櫻花蝦避風塘茄子
櫻花蝦脆卜卜,自帶鹹香
再以香蒜、辣椒調味,口感外脆內軟

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
花膠質素不錯,滑身黏口
龍蝦湯有自家炒香的蝦油
令味道更有層次,香滑可口

竹笙如意海皇羹
海皇羹非常足料,啖啖豆腐、竹笙、蝦仁
如意是一種近似木耳質感的菌類
味道是海陸交纏,鮮氣十足,令人滿意

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕
創意十足,以米網紙包炸
外層脆皮,內裡有酒香
配以蘋果薑醬,非常有特色

此款蝦餃深得本小姐心
出得龐堂,高貴精緻;入得五臟,蝦肉爽口
鮮氣十足呀

流露出霸氣的大蝦球
2款味道,同樣突出
金莎=就是鹹蛋黃,一咬入口就知熱騰騰又入味
芥末=有西式的滋味,卻與炸蝦球非常合拍
長碟上台,配以米網紙製的小盤子
賣相精緻討好!

阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯
蟹肉鮮甜,蛋白燴飯夠滑身
清甜度高企

Fizzy Sweet
清爽又清甜,是熱愛荔枝的朋友必點

Blue Tint
蝶豆花特飲,顏色吸睛,味道酸甜
賣飛佛

小評:
味道:★★★★☆
環境:★★★★★
服務:★★★★☆
衛生:★★★★☆
抵食:★★★★☆
2018-12-07 211 浏览
正式踏入12月,每年聖誕月都會跟朋友,屋企人開始大大小小嘅聚會,飯局,第一餐當然要同至愛好好浪漫一下啦!餐廳位於銅鑼灣開平道名店區上,28樓嘅開揚景觀,型格嘅裝修,配上半開放式bar枱+廚房,視覺效果一流。餐廳新出咗個tasting menu , 方便食客選擇。對於有選擇困難症的我實在太方便了,每款都可以食到,滿足很多呢!燈影紅曲米牛腱牛腱用上發酵過嘅紅曲米鹵過,味道不太咸甜甜地,而牛腱軟嫩入味。櫻花蝦避風塘茄子薄薄嘅脆漿包住嫩滑茄子,面頭灑上櫻花蝦,蒜頭,辣椒炒成嘅避風塘配料,味道惹味香口,少少嘅辣味更加可以帶出茄子嘅甜味,正呀!花膠螺頭片波士頓龍蝦湯非常fusion 嘅配搭,中式配料西式湯底,花膠,螺頭片鮮味十足,入口爽嫩軟淋,而龍蝦湯湯頭蝦味濃郁,口感厚身又順喉,非常滋味。竹碳金箔蝦餃黑白配造型相當吸睛再加上金箔點綴,型格又高貴,黑皮蝦餃皮用上黑芝麻添加顏色,多了一份芝麻香氣,而且外皮軟滑,蝦肉爽口彈牙,鮮香味十足。脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬加入咗意大利黒毛豬風乾火腿嘅蘿蔔糕,多了一份咸香味,蘿蔔糕味道清甜,外層用越南米紙包住炸過,令到外層香脆可口,不過相對就比較油膩,所以配

餐廳新出咗個tasting menu , 方便食客選擇。

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
加入咗意大利黒毛豬風乾火腿嘅蘿蔔糕,多了一份咸香味,蘿蔔糕味道清甜,外層用越南米紙包住炸過,令到外層香脆可口,不過相對就比較油膩,所以配埋自家製嘅菠蘿果醬一齊食,不但可以減低油膩感,而且仲多了果香甜味。

金沙芥末鴛鴦蝦球
蝦球size非常大,一碟有2款口味,有用牛油咸蛋黃炒過嘅金沙醬汁,味道咸香滑溜,非常香濃,而另一款日式芥末口味就酸酸甜甜,又有少少芥末既辣味,蝦肉爽嫩彈牙,鮮甜美味。

阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯
飯底用上雞蛋炒香,上面淋上蟹肉蛋白獻汁,入口先食到蟹肉嘅鮮味,蛋白汁嘅清新,再食到炒飯嘅蛋香味,真係好好食呀,好想份量再大一點點就好呢!

整個tasting menu 食物都好有特式,中西合壁嘅fusion 菜,真係又好食又出色!

最後我地再叫咗2杯飲品,上天台好好再浪漫一下。

Passionate Dance
熱情果+橙汁,味道甜甜地,果香味重,好易入口
Fairy Green
青瓜配蘋果,入口清新舒服,仲有少少蜜糖甜味

宵夜
  • 竹碳金箔蝦餃
2018-12-06 104 浏览
人地都話冬天係浪漫嘅季節,我今日終於感受到少少啦!😄《Cubus貮捌》logo design 好特別,見到裝修都好Modern,水晶玻璃樓梯,樓上又有天台鞦韆沙發🛋️,最適宜談談💌說說❣️野食更加不在話下,頭盤- 燈影紅曲米牛𦟌 就已經引人入勝, 係用發酵左嘅紅米,味道特別好,顏色亦好鮮艷好相襯!🍛竹碳金箔蝦餃🦐🥟真係冇得頂!阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯🍛最出色既係金沙芥末鴛鴦蝦球!🍤甜品又真係俘虜到我Flaming cointreau creme brûlée火焰橙酒法式焦糖燉蛋🍮 /Dark plum hawthorn pudding with red wine and gold flakes金箔紅酒烏梅山楂糕 🍰最驚喜係有得放煙花🎆💕 我第一次見室內煙花🎉 簡直Amazing!!!講真,咁正既一個地方,值回票價!😋
人地都話冬天係浪漫嘅季節,我今日終於感受到少少啦!😄

野食更加不在話下,頭盤- 燈影紅曲米牛𦟌 就已經引人入勝,
燈影紅曲米牛𦟌

係用發酵左嘅紅米,味道特別好,顏色亦好鮮艷好相襯!🍛

竹碳金箔蝦餃🦐🥟真係冇得頂!

阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯🍛

最出色既係金沙芥末鴛鴦蝦球!🍤

甜品又真係俘虜到我
火焰橙酒法式焦糖燉蛋🍮 /

金箔紅酒烏梅山楂糕 🍰
金箔紅棗烏梅山楂糕

講真,咁正既一個地方,值回票價!😋

燈影紅曲米牛𦟌
金箔紅棗烏梅山楂糕
2018-12-05 66 浏览
一諗起銅鑼灣就剩係會諗起時代廣場同希慎呢d大型商場。識飲識食嘅朋友今晚約左我去一間叫「Cubus28」嘅高級餐廳歎世界。佢唔約都唔知原來銅鑼灣有幢叫「Cubus」嘅以飲食為主題的銀座式商廈。呢間餐廳位於「Cubus」嘅頂層28樓,餐廳名為「Cubus28」,簡單易記!餐廳雖名為「Cubus28」,但原來天台同27樓都屬於它。一邊設有bar枱,喺bar枱可以見到廚師煮野食,香味四溢。餐廳燈光較暗,很有格調。重有電視直播足球賽,可以約班friend睇波!先上頭盤「蠳花蝦避風塘茄子」。「蠳花蝦避風塘茄子」用蠳花蝦代替左乾蒜,呢個小改變可謂「高招」,因為炒過後嘅蠳花蝦既有同蒜一樣嘅口感更為菜餚增添了蝦乾嘅香味!茄子切成長條形,炸成金黃色,好似一條條金條一樣。表面睇完全睇唔出係茄子呀!薄薄嘅脆皮包住質地挺實嘅茄子肉,好juicy呀!除左炒香左嘅蠳花蝦,重有切成粒嘅紅綠辣椒,令呢味菜食落十分香口,更充分發輝左佢作為前菜嘅作用——刺激食慾!食完頭盤小食就有湯飲。「竹笙如意海皇羹」個湯有芥蘭、蘿蔔、豆腐、帶子等,好足料,竹笙好爽口。D茨唔會整到好杰,恰到好處。飲完個湯成個人暖曬,好warm呀!跟住食左

先上頭盤「蠳花蝦避風塘茄子」。

跟住食左個小菜——「金莎芥末鴛鴦蝦球」。蝦球分別蘸上蛋黃醬同芥末沙律醬。蛋黃味食落有啖啖鹹香,分外滋味。芥末沙律醬,一次過食到甜酸辣三種味,加上醬汁濕濕地,同炸蝦球一齊食感覺無咁乾。

再黎嘅係點心,嗌左「脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬」,個皮好薄好脆,蘿蔔糕餡料充足,有冬菇、火腿,重食到啖啖蘿蔔。一定要讚嘅係佢嘅果醬!果醬用左木瓜、桃同芒果整成,好sweet呀!同埋佢唔係將d水果整到碎曬,而係保留番d果肉,食落有口感。食客食到汁嘅味之餘重可以食到果肉,證明左個醬真係用真材實料整,唔係用化學劑調味而成。

餐飲嗌左杯「Wildberry dream 」mocktail。「Wildberry dream 」味道酸酸甜甜,深紅色十分誘人。藍莓同紅桑莓給串起橫放於杯子上,賣相謀殺了不少菲林。除左串起左嘅,杯野飲入面重食到藍莓同紅桑莓,一d都冇呃秤!

最後食埋甜品——「火焰橙酒法式焦糖燉蛋」。呢個甜品睇得、食得又玩得!事關餐廳侍應會拎住個玻璃杯,用火機點著d酒,再慢慢淋落個燉蛋上面,藍色嘅火焰隨著酒流到燉蛋周圍,好夢幻呀!一定要用手機錄底同影底先得!燉蛋超滑,入口即溶!面頭嘅焦糖片好薄好脆,重有士多啤莉、紅桑莓同藍莓做伴碟,健康又美味,係幸福嘅感覺呀!是日晚餐就以美味嘅甜品作結。大家都食到好飽、好滿足呀!
2018-12-05 60 浏览
如果仲未諗到聖誕節去邊度好,呢個場就最啱你同一班朋友嚟開餐!我叫咗呢度嘅set試吓,全部都係高檔野,淨係睇個擺設都已經好高貴。首先嚟咗嘅係橙影紅曲米牛腱,望落去啲牛腱紅紅地,原來係紅糙米整成嘅汁, 食落口好香甜,連埋牛展食,係好開胃的前菜。之後我最欣賞佢嘅花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,未試過飲到咁香甜嘅龍蝦湯,而且花膠有兩塊,仲有大大塊龍蝦肉,真係鮮味十足,想飲多幾碗。金沙芥末鴛鴦蝦球都係好特式嘅小菜,蝦球有兩款,一款係用鹹蛋黃炸出嚟,另外一款點上芥茉漿,兩款我都鍾意,每樣有唔同嘅感覺,兩者都炸得好鬆脆,金黃色好吸引。飲埋佢杯mocktail就最好不過,叫咗個碟豆花檸檬梳打,外表好靚,攪拌後會由紫色變做藍色,聽講碟豆花嘅藍色係對眼精好,檸檬梳打入口好舒服,炸炸聲,為先前嘅味道解渴!