2018-12-24 79 浏览
今次同朋友去銅鑼灣行街,想去一啲舒服啲嘅地方坐低飲杯嘢食個飯。之前聽人講呢度附近有間食fusion菜幾唔錯嘅餐廳~所以就黎試吓。呢度嘅消費都唔貴~我哋就叫咗個Set dinner~首先想嘅係頭盤,我叫咗個燈影紅曲米牛腱~佢係有三片牛腱,然後有啲醬汁係上面~個醬汁有啲酸酸地,配上牛腱都幾開胃。可能因為係頭盤嘅關係份量都有啲少。然後湯我就揀咗個稍為中式啲嘅海皇羹。入邊有啲海鮮🦞,不是太特別~主菜就叫咗個阿拉斯加蟹肉燴飯~呢個飯都幾好食。阿拉斯加蟹肉很鮮甜,而配上蛋白燴飯,多咗啲中式嘅感覺係入邊。但都幾夾。當中最鍾意嘅就係最後呢個竹炭蝦餃。蝦餃嘅皮非常之彈牙,入邊好足料~ 但可惜只有三隻一下就食晒😭😭最後嘢飲方便我就叫咗杯cocktail.熱情果為主調~整體來說這裏嘅菜式都不錯而最令人驚喜嘅係呢度嘅風景同埋氣氛都非常舒服可以坐喺度慢慢傾計。而且呢度嘅服務都唔錯每碟菜上嚟嘅時候服務員都會仔細去解釋每一個菜式!如果佢又再新嘅Menu會再嘗試!
之前聽人講呢度附近有間食fusion菜幾唔錯嘅餐廳~
所以就黎試吓。
呢度嘅消費都唔貴~我哋就叫咗個Set dinner~

然後湯我就揀咗個稍為中式啲嘅海皇羹。
入邊有啲海鮮🦞,不是太特別~

但可惜只有三隻一下就食晒😭😭

最後嘢飲方便我就叫咗杯cocktail.
熱情果為主調~

如果佢又再新嘅Menu會再嘗試!
2018-12-22 55 浏览
上網搵餐廳時被一間室內有煙火睇嘅bar吸引咗,所以就去試試~#cubus28sportbar 佈置得好靚,餐具又金又雲石紋,真係啱哂得呢啲港女打卡用😗餐廳主打fusion餐,又中又西,drink menu連普洱都有得叫,認真特別😲所以食物方面我一於中又試吓,西又試吓,叫咗三文魚籽鳳眼餃、椒鹽酥炸廣島蠔配黑松露蛋黃醬、海膽紅方珍寶虎蝦燴墨魚麵鳳眼餃啲蝦好大隻,用料一啲都唔馬虎😋炸蠔又係大大隻、好肥美,新鮮炸起又熱又脆口,仲要啖啖肉至於個墨魚麵,紅方原來係紅腐乳咁解,食落去味道好特別、香口👍🏻

鳳眼餃啲蝦好大隻,用料一啲都唔馬虎😋

炸蠔又係大大隻、好肥美,新鮮炸起又熱又脆口,仲要啖啖肉

2018-12-22 57 浏览
聽個名以為係食高級西餐,原來係高水準既fushion菜驚喜滿分餐廳既裝潢好有神秘感,低調藍黑色配上奢華金色,位於28樓景觀一流,餐具都一致係藍配金,加少少雲石feel,令人心情好愉悅。今次2個人去食,staff安排我地坐bar檯,可以望住chef整野食一坐低staff就比餐牌我地,推介我地試signature dishes鍾意試唔同野食既我地揀晒menu上既dishes, 除左main course ADrink menu design都好襯餐廳風格我揀左杯rosy cheek, 比較fruity, 岩女仔飲,玫瑰味幾香,比一般cocktail大杯媽咪想飲熱野,幫佢order左earl grey, 原本以為得一杯,點知成壺上,茶具仲要好靚,媽咪大讚茶好香!上前菜前staff好細心幫我地墊餐巾,加分燈影紅曲米牛腱❤️❤️❤️❤️媽咪大讚話整到有d似Parma ham,味道岩岩好,配上沙律菜食好正櫻花蝦避風塘茄子❤️❤️❤️❤️❤️我超鍾意呢個,外面香脆,內裡茄子🍆好腍,配埋櫻花蝦同豆角,好有口感同層次,新鮮感創意滿分!竹笙如意海皇羹❤️❤️❤️好足料,有蝦仁、豆腐、菜、竹笙,啖啖都好滿足,如果可以用新鮮蝦會更好
聽個名以為係食高級西餐,原來係高水準既fushion菜
驚喜滿分

Drink menu design都好襯餐廳風格

上前菜前staff好細心幫我地墊餐巾,加分

燈影紅曲米牛腱❤️❤️❤️❤️

櫻花蝦避風塘茄子❤️❤️❤️❤️❤️

竹笙如意海皇羹❤️❤️❤️
好足料,有蝦仁、豆腐、菜、竹笙,啖啖都好滿足,如果可以用新鮮蝦會更好味!
花膠螺頭片波士頓龍蝦🦞湯❤️❤️❤️❤️
湯好creamy,有一細舊龍蝦,2舊花膠同一塊螺頭片,誠意十足,好飲!

上:竹碳金箔蝦餃❤️❤️❤️❤️
皮薄餡靚,每隻蝦餃都包住2隻蝦,但食唔出有竹碳味
下:脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬❤️❤️❤️❤️❤️
好有驚喜,3件唔同色,個皮十分香脆又唔會太油膩,入面既火腿食落係比普通蘿蔔糕超班,配埋果醬即刻冇咁乾,味道好夾,好過平時蘸甜醬辣醬,食多幾舊都得

金莎芥末鴛鴦蝦球❤️❤️❤️❤️
偏橙黃果款係用咸蛋黃整既蝦球,個人鍾意咸蛋黃,覺得好好味
另外一款有醬既係芥末醬蝦球,原來仲好味過咸蛋黃,冇咁漏
如果唔係太飽一定會食埋個鳥巢

最後一道菜:阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯❤️❤️❤️❤️❤️
整到好似risotto, 但又似中式炒飯,有唔少蟹肉,蛋白轉了全蛋,所以見到黃黃的,雖然份量唔多,但食得好滿足

推介鍾意fushion菜既你帶屋企人黎食!

2018-12-21
  • 脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
  • 櫻花蝦避風塘茄子
  • 阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯
2018-12-21 57 浏览
自從 Lee Garden 三期啟用後, 多了名店, 不同風格的餐廳及大型停車場, 開平道一帶人氣旺了.  Cubus 內有多層高質素食肆, 今次被其中一間位於 28 樓的餐廳吸引,  頂樓...... CUBUS 28.  先訂了檯.   裡面樓底高,  裝修很有格調.燈光營造浪漫氣氛, 很舒適.   餐廳共有兩層,  28 樓滿座, 因為座位不太多.這裡更設有大型酒吧, 氣勢強 !餐廳外牆是由強化玻璃組成, 配合內置玻璃梯級, 由 27 ~ 28 ~ 頂層天台.  配有幻彩燈光.  好美 侍應知道我們第一次來, 便帶我們上天台參觀, 坐擁跑馬地, 維港景, 好欣賞.27樓,  也有用餐地方,  看著多部電視, 體育迷可以約朋友一齊睇波盡興.  好 sporty, 充滿動感 !!   我們在此用餐也不錯.27 樓  設有 玻璃地板,  令人尖叫,  在透明的強化玻璃地板上望向地面,  考驗勇氣, 腳都軟了.有膽量者, 可選此位置碰 碰 杯 !! 我點了 Wild berry dream  雜莓新鮮大粒, 味道酸酸甜甜,  帶些酒香, 朋友 的 Fizzy Sweet   有荔枝, 檸
先訂了檯.   裡面樓底高,  裝修很有格調.
這裡更設有大型酒吧, 氣勢強 !
27 樓  設有 玻璃地板,  令人尖叫,
 在透明的強化玻璃地板上望向地面,  考驗勇氣, 腳都軟了.
有膽量者, 可選此位置碰 碰 杯 !!

友 的 Fizzy Sweet   荔枝, 檸檬和薄荷葉, 清爽醒神.
兩杯 Cocktail  顏色亮麗, 好夾啊 !
 燿眼的  Beer Pong.  又可以邊玩邊飲盡興而歸.
餐廳 提供多款中西 fusion 特式菜, 部長推介今日 set dinner.  好豐富.
餐具好講究, 座位舒適, 環境好
燈影紅曲米牛腱
牛腱肉質結實, 切得薄薄的, 有漂亮的牛筋分佈, 口感柔細有嚼勁. 肉味甜美而不乾.
櫻花蝦避風塘茄子
上檯時, 真想不到是茄子.  外皮長條形炸得好香脆, 調味酥香可口, 櫻花蝦惹味好食,  是 個理想前菜.
竹笙如意海皇羹
一個中式湯羹, 材料豐富, 有竹笙, 蝦肉, 蟹肉, 帶子, 豆腐粒等, 入口細滑鮮甜, 好好味.
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
好出色的一個濃湯, 配合中西色彩.  內有花膠, 螺頭片和波士頓龍蝦肉, 龍蝦湯味鮮甜幼滑. 足料好飲.
阿拉斯加蟹肉金杵蛋白燴飯
好精緻的 一個飯, 飯份量吾多, 阿拉斯加蟹肉好鮮味, 食到一絲絲蟹肉, 混合蛋白茨汁, 整個飯燴得好香滑.
金沙芥末鴛鴦蝦球蝦
金沙, 芥末, (鴛鴦) 蝦球各兩隻.  用炸香絲網皮盛載, 伴加翠綠色蔬菜, 好靚 !
先吃 芥茉蝦球,  蝦球爽身彈牙, 沾有芥末沙律醬, 酸酸甜甜好惹味, 炸香絲網皮好鬆化又不油膩.
金沙蝦球, 金黃色巨形蝦球, 好彈牙, 一口啜著鹹香蛋黃粒, 又同時品嚐爽甜蝦肉, 好滿意.
最後送上兩款點心:   竹炭金箔蝦餃 & 脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
中式蘿蔔糕, 配上西式脆皮意大利風乾火腿,  及西式果醬,  中西合壁!!
食材豐富特別,  外層再加上炸絲網皮, 創新之舉.

竹碳金箔蝦餃 - 一籠三件, 兩黑一白, 表面有金箔點綴.  好吸引.
傳統的蝦餃形狀, 蝦肉大粒又爽口, 夠新鮮.  餃皮有黑白色兩種色, 有型格.
整體食物水準高, 有創意, 餐廳環境獨特, 服務好. 令人回味, 會推介給朋友.
  • 燈影紅曲米牛腱
  • 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
  • 金沙芥末鴛鴦蝦球蝦
2018-12-20 44 浏览
从shopping mall行完街出来身心疲惫早已经是饥肠辘辘,好在好友已经在CUBUS定了餐。CUBUS28位于铜锣湾开平道一号的27/28层,28层全层为酒吧,餐厅🍴位于27层,我们直接去到了28楼,刚好遇见有公司包场开party,一进门就被灯红酒绿美女如云辣到了眼睛,沿着紧贴玻璃外墙的玻璃楼梯来到了27层的餐厅位置,喜欢位于梯角位置不起眼的双人小餐台,坐在透过大厦的玻璃静看外面的繁华世界。我们点了两套餐,另外加了两杯COCKTAIL,首先上来头盘是灯影红曲米牛腱和樱花🌸虾避风塘茄子🍆,一开始还纳闷,何为灯影?果然名副其实,在灯光的映照下牛腱那花样优雅的曲线尽显眼前,重点是咬下去有嚼劲得来又入味,而茄子,居然酥脆的外皮之下让人吃出了避风塘豆腐的感觉,入口爽滑,又透出淡淡的茄香滋味!接着是soup,竹笙如意海皇羹和花胶螺头片波士顿龙虾汤,一中一西,看着朋友喝汤的样子,就知道那一定很鲜美,而我的是龙虾汤,大块的花胶龙虾,真系比足料头。轮到主食登场金莎芥末鸳鸯虾球,阿拉斯加蟹肉金柱蛋白烩饭。因为贪吃试新意,所以同朋友虽然点的是一人一个餐,但我们都是一齐分享的,呵呵那样子就能品尝到不同的美

轮到主食登场金莎芥末鸳鸯虾球,阿拉斯加蟹肉金柱蛋白烩饭。因为贪吃试新意,所以同朋友虽然点的是一人一个餐,但我们都是一齐分享的,呵呵那样子就能品尝到不同的美味。

再看这个鸳鸯蛷,金莎中既蟹黄同咸蛋黄做到左黄金比例,甘香之余又不失鲜味加入大虾🍤爽口彈牙,而芥末虾球里略带清甜的酱汁中和了芥末的霸气从而变得温柔,令人不会感觉到芥末的辛辣,入口清新鲜美又不失层次感!

最喜欢的还是阿拉斯加蟹肉金柱蛋白烩饭,正宗港式口味咸淡适中,鲜美既蟹肉加和元贝加入蛋白后口感嫩滑,虽然价格小贵,但却是真材实料,啖啖鲜美!

最后上的点心竹炭金泊虾饺,竹炭的黑金泊的金尽显华贵,咬下去满口都是鲜味十足的虾肉让人很有满足感,而脆皮意大利风干火腿萝卜糕,加入有着独特香味火腿的萝卜糕,配上带甜味的果酱,口感清新,别有一番风味!

虽然一顿饭下来感觉价格不低,但能在这繁华闹市中,能有一处可以让人品尝美食之余,又可将窗外的繁嚣一览无遗尽收眼底,那何尝不是一种享受?

2018-12-20 38 浏览
餐廳位於銅鑼灣鬧市之外,比較寧靜嘅一棟大樓入面嘅28樓內~(仲有29樓嘅天台)一望入去少少暗嘅燈光就已經俾到人一種神秘嘅感覺(期待值上升❤️)bar台設計都十分有feel👍🏻櫻花蝦避風塘茄子🍆食落有少少似椒鹽豆腐,但其實係選用左比較新穎嘅茄子作為原料~少少辣味更加帶出左茄子嘅口感🤤而櫻花蝦加上辣味就更加惹味!燈影紅曲米牛腱用秘製醬汁烹調左12小時,所以十分入味~而牛都係上乘嘅肉質🐮👍🏻Gin & Tea (Earl Grey, Honey, Blackberry, Gin)薑味好濃,少少蓋過左酒嘅味道。飲落十分有趣,因為飲cocktail 竟然會有少少飲中式飲品嘅感覺~👍🏻值得一試花膠螺頭片波士頓龍蝦湯🦐湯中加左秘製龍蝦油,另外再加上少少中式材料炮製而成~成個湯超濃郁,而且湯中都啖啖肉🤤勁好味Assorted seafood soup with bamboo fungus and fungus elm中式嘅海皇羹,保留左傳統嘅味道👍🏻但同時都避免左太油膩,為左令湯更清淡,湯中加入左好多藥材去炮製👍🏻別出心裁❤️Passionate Dance (Passion fruit, Orange,

bar台設計都十分有feel👍🏻

櫻花蝦避風塘茄子🍆

燈影紅曲米牛腱

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯🦐

Passionate Dance (Passion fruit, Orange, Rum)
先有少少酸味,然後甜味慢慢dominant左,最後有少少酒味殘留係口腔👍🏻幾種口感係口度mix埋一齊,互相都十分配合。

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
每日都有唔同嘅醬汁,今次就係清甜嘅桂花雪梨醬🍐❤️出面脆炸嘅皮略嫌油膩,但係配上清甜嘅果醬就岩岩好中和番呢個缺點👍🏻蘿蔔糕炸到好香🤤係一流嘅點心~

竹碳金箔蝦餃
原隻大蝦黎整蝦餃真係第一次見🤣👍🏻仲要咬落好爽口!金箔作為裝飾又豪華又靚~❤️

Stir fried prawn (salted egg yolk and wasabi mayo)
同樣地,都係超大隻蝦🤤好多時炸物都為好厚炸粉,但係呢次就完全唔會~而且蛋黃醬同wasabi mayo sauce 都係超濃,同埋同大蝦嘅味道好夾👍🏻唯一不足嘅係只有4隻...食食下就停唔到口🤣

最後一個主菜都黎埋啦~精緻又好好味甘🤤你地估唔估到係咩呢~

就係阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯啦❤️個名夠哂長,係因為入面真係超足料👍🏻蟹肉佔左成個飯嘅一半!d汁撈埋落d飯度令飯更重香味❤️

Cubus 28 絕對係想食環境(有情調),又想食物精緻好味嘅情侶好去處❤️👫推介👍🏻

店員都會好nice甘每款菜式介紹俾你聽~超好service😆
2018-12-20 56 浏览
今天放工后和朋友來銅鑼灣輕鬆一下,朋友介紹來試試這家位於銅鑼灣開平道1號的Cubus 28,名字跟樓層有關系的,正正就是28樓,店員幫我們安排了bar枱位置,位置很舒服,這間裝潢精致新潮的餐廳居然是做中式fusion菜,LED的招牌燈牌耀眼的在餐廳bar 枱的中央,餐廳用了大大的落地玻璃,看盡了整個銅鑼灣和維港的夜景,店員告訴我們10月1日國慶的日子特別多人來這邊慶祝,還可以在最佳位置看煙火,餐廳原來有2層,27和28樓,還有露天天臺區讓客人選擇!我們坐低后左揀右揀,meau是ipad下單的,我們選了燈影紅曲米牛𦟌 ($88),竹笙如意海鮮羹 ($128),花膠螺頭片波士頓龍蝦湯($168),竹碳金箔蝦餃($78),脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配木瓜醬 ($88),金莎芥末鴛鴦蝦球($168)和阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯 ($188),飲品方面我們選了店員推介的Cocktail : Gin and Tea ($98) 和 Passionate Dance($98) ( Passion fruit , Orange , Rum)。首先上枱的是燈影紅曲米牛𦟌,紅曲米是一種將紅米箘接種在蒸熟的大米

首先上枱的是燈影紅曲米牛𦟌,紅曲米是一種將紅米箘接種在蒸熟的大米上,經發酵加工的米,呈紫紅或棕紅色,用於發酵、防腐、食物上色等功能,是一種天然的食品。,中國製作紅曲米具有很長的歷史傳統。紅曲米可用來製作紅曲酒。經過店員細心的介紹后就知道多了一個小知識,牛𦟌切得很薄,可以清楚見到牛肉的紋路,味道甜甜的,口感軟滑中帶爽,跟我們平常多吃到的五香牛腱不一樣,很精美的餐前小食。

竹笙如意海鮮羹,口感清淡,湯裡面的材料很豐富,除了主角竹笙,還配有蝦肉、蟹肉、帶子等海鮮、豆腐等,一口一口的喝很清甜可口,看著窗外的風景更是享受。

另外一份湯料理我們點了花膠螺頭片波士頓龍蝦湯一上枱就聞到龍蝦的鮮味非常濃郁,有丁點海鮮煮湯的鮮鮮苦澀味,鮮味濃稠,龍蝦肉新鮮,肉質嫩滑,裡面的花膠片和螺頭片配搭很有驚喜,中西fusion的材料煮湯料不到如此配合!大推介!

竹碳金箔蝦餃看見已經好想食!賣相很美,而且蝦餃大大粒,皮夠薄,裡面有滿滿的蝦肉,蝦肉爽脆彈牙!

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕上枱,看到蘿蔔糕是脆皮網皮,感覺很陌生,一咬下去皮炸的很酥脆,裡面包著嫩滑的蘿蔔糕,粒粒意大利風乾火腿在口中融化,很香口!點上Cubus 28 獨門秘方的木瓜醬,甜甜的醬配上香口的蘿蔔糕,味道更可口!

金莎芥末鴛鴦蝦球是我和朋友最喜歡的菜式!金莎意思是鹹蛋黃,蛋黃味很香濃,佈滿整個蝦球面,鹹味不會太重,但是香味就滿分!配上酸甜帶少許辣的蜜糖芥末醬,即使是炸物也不會覺油膩,很清新的味道,蝦肉一大球,外層炸的香脆,肉質厚實,滿足感UP。

阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯
蟹肉,瑤柱,蛋及飯,份量配合得宜,令每口飯都帶著海鮮的鮮甜及满足。

2杯飲品都同樣出色,但我個人就比較傾向喜歡Gin and Tea,是用茶杯裝著的,裡面有( Earl Grey , Honey , Blackberry , Gin ) ,茶跟Gin意想不到的夾,讓我一試難忘!超推介!

2018-12-18 49 浏览
今晚去左一間環境好靚既餐廳仲有天台添😍除夕倒數可以係呢度睇煙花又唔駛同人迫🤩仲有K房同Beer Pong玩😃「櫻桃蝦避風塘茄子」超好味好少會食到咁實正既茄子,但又一啲都唔硬的擺盤都幾靚「金莎芥末蝦球」蝦球超大隻,起碼要食三啖先食得哂(可能我咀細啦)味道分別有兩種味道,蛋黃味&芥末醬,味道上我更喜歡重口味的蛋黃味蝦球超爽口「竹炭金箔蝦餃」&「煙薰海膽燒賣」每件都好大件一定要熱辣辣食,蝦餃皮超軟,中間既蝦又夠大隻爽口而燒賣一定要連埋海膽一齊食如果分開食的話,海膽既煙薰焦味會比較重「花膠螺頭波士頓龍蝦湯」個湯好creamy濃郁既龍蝦湯特別正仲有兩件花膠「竹笙如意海皇羹」口感好豐富,材料夠多味道比較清,我個人比較喜歡呢個海皇羹「阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯」呢個飯超好味係我最愛既粒粒炒飯Blue Tint蝶豆花係自家製的加檸檬汁& 梳打,味道不太甜,GoodPassionate Dance當中有熱情果、橙、rum酒當晚有人生日,現場會放煙花
今晚去左一間環境好靚既餐廳

「櫻桃蝦避風塘茄子」超好味
好少會食到咁實正既茄子,但又一啲都唔硬的
擺盤都幾靚

蝦球超爽口

「竹炭金箔蝦餃」&「煙薰海膽燒賣」每件都好大件
一定要熱辣辣食,蝦餃皮超軟,中間既蝦又夠大隻爽口
而燒賣一定要連埋海膽一齊食
如果分開食的話,海膽既煙薰焦味會比較重

「花膠螺頭波士頓龍蝦湯」個湯好creamy
濃郁既龍蝦湯特別正
仲有兩件花膠

「竹笙如意海皇羹」口感好豐富,材料夠多
味道比較清,我個人比較喜歡呢個海皇羹

「阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯」呢個飯超好味
係我最愛既粒粒炒飯

Blue Tint
蝶豆花係自家製的
加檸檬汁& 梳打,味道不太甜,Good

Passionate Dance
當中有熱情果、橙、rum酒
當晚有人生日,現場會放煙花
2018-12-17
2018-12-18 489 浏览
上週五要鬆一鬆,好友帶我到開平道一號頂樓,其實27樓都是該餐廳,路線是型格大膽,除了談天飲酒外,Fusion菜式也不菜煙影紅曲米牛腱,一客三件的牛腱很通透,有點甜,入口帶點軟腍,旁邊有點沙律菜作平衡櫻花蝦避風塘茄子,外型如脆皮豆腐般,入口外脆好脆好薄,茄子好juicy唔油,加上一點點櫻花蝦乾夾著吃,更多一份鮮味花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,顏色如龍蝦一樣為橙紅色,入口好濃好rich,還有螺頭片和花膠,比起西餐廳,該店的龍蝦湯煮得很出色友人飲竹笙如意海皇羹, 她說材料有豐富,豆腐 / 蝦/ 帶子粒等等,胡椒味較重阿拉斯加蟹肉金柱蛋白繪飯,蟹肉醬是完全覆蓋飯面,味道帶點creamy,份量貴精不貴多,剛好滿足到有澱粉質需求的我金莎芥末鴛鴦蝦球,分別是芥末及黃金蛋黃,前者是芥末醬配大蝦球,後者蛋黃醬整體比較香濃味,蝦球的size及口感脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬,果醬是桂花雪梨醬,蘿蔔糕外層分別用不同顏色的米紙包著炸,炸後的效果就如蘿蔔糕煎得香脆一樣,配上甜甜的果醬更合我心意竹碳金箔蝦餃,一客三件用小木箱裝著,黑與白的蝦餃皮夠高貴,從中間切開,蝦肉飽滿,好新鮮
上週五要鬆一鬆,好友帶我到開平道一號頂樓

友人飲

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬,果醬是桂花雪梨醬,

• 脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
  • 竹碳金箔蝦餃
  • 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯
知道銅鑼灣一向多美食,最近有一間新開張樓高三層,位於大廈嘅頂樓高級食府Cubus 28,裝修雍容華貴好有氣派,而且落地玻璃更可以望到出面嘅風景,一上到餐廳已非常興奮。我們一行九人被店員安排坐一張長長嘅梳化枱位置,餐具已經放得整整齊齊,以黑金色為主,仲係我最鍾意嘅雲石餐具,大愛!套餐就係食餐廳嘅主打菜式中菜-Fusion Dinner Set,當中包括頭盤、湯羹、主菜、點心同埋甜品,非常豐富。飲品都多款種類選擇,有Mocktail、Juice同埋Soft Drink等,我就叫了一杯鮮橙汁,飲落去啖啖果肉,果然即叫即榨。頭盤中的燈影紅曲米牛鍵一份有三片,擺設精美,牛鍵表面帶有光澤,食落去質感軟熟,而且好入味。湯羹方面,竹笙如意海皇羹一大碗份量都幾多,舀一羹試吓,當中已經見到有好多配料,包括蟹肉等海鮮,同埋細細粒嘅豆腐,所以飲落去好香滑,豆腐入口即溶,其他海鮮配料好有咬口。小菜中的金沙芥末鴛鴦蝦球超級無敵勁大隻,Size同我手板有得揮,每款味道有兩隻,當中包括蛋黃同埋芥末味道,食落去外皮香脆,蝦肉爽口彈牙,非常新鮮,好好食。脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬蘿蔔糕一款有三種味道,呈現正方形狀,外

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
蘿蔔糕一款有三種味道,呈現正方形狀,外皮香脆,蘿蔔糕入面好林,而且咬到有一粒粒肉,配以新鮮嘅果醬一齊食,更加滋味。

重頭戲甜品出場了!火焰橙酒法式焦糖燉蛋嘅賣相擺設非常精美,職員其後將焦糖燉蛋變成火焰🔥燉蛋!即刻相機食先,非常壯觀美麗!
至於焦糖燉蛋嘅口感非常滑溜,甜度剛剛好,旁邊嘅水果如藍莓同埋士多啤梨都非常鮮甜。

係進食過程中隔離枱有人生日,職員特意安排驚喜,就是放室內煙花🎆,真係何其壯觀!

最後每位都只係$880另加一服務費,就可以食到咁高質素、咁有水準嘅食物,而且仲可以享受高尚一流嘅餐廳環境同埋服務。除此之外,餐廳樓高三層,上天台仲有好舒服嘅室外景,下次一定會帶三五知己過來一齊共進晚餐飲番杯!
朋友食完新開張的高級中西Fusion酒吧餐廳 - Cubus 28,大讚美景佳餚,令我心癢癢的,今日終於與太太一齊來到Cubus 28 食晚餐。裝修非常雅致,軟綿綿的梳化,令人感覺在家的感覺,非常舒適,Cubus 28位於銅鑼灣鬧市,坐擁跑馬地同維港靚景,樓底非常高,落地玻璃更令客人可以飽覽及欣賞外面及維港靚景。餐廳還提供多款中西fusion特色菜,特色雞尾酒等等。燈影紅曲米牛腱。侍㒣介紹,牛腱用紅曲米浸了2日,牛腱入口軟腍,帶㸃紅曲米特有的微香,味道非常特別。櫻花蝦避風塘茄子。茄子用了蝦花蝦膏,青紅辣椒及蒜做𤔡香料,外脆內軟,濃郁的茄子味加上惹味的香料,令一件普通的茄子,非常入味及好味。脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬。蘿蔔糕都食得多,第一次食這麼外脆內軟滑的三色蘿蔔糕,再點上雪梨桂花果醬,味道更是清新。竹炭金箔蝦餃。竹炭金箔蝦餃,有3隻,面上都有豪氣的金箔,用木器盛上,顯得精緻貴氣,竹炭金箔蝦餃2款都皮薄,裡面的鮮蝦大大粒,非常爽口鮮甜。竹笙如意海皇羹。竹笙如意海皇羹料非常足,有帶子及蟹肉等海鮮,還有嫩滑的豆腐,令整個海皇羹充滿了海鮮的鮮甜及口感。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯。花膠螺頭片波

餐廳還提供多款中西fusion特色菜,特色雞尾酒等等。

燈影紅曲米牛腱。

櫻花蝦避風塘茄子。

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬。

竹炭金箔蝦餃。

竹笙如意海皇羹。
竹笙如意海皇羹料非常足,有帶子

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯。
花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,花膠螺頭片非常足料,好味又養顏。

金沙芥末鴛鴦蝦球。
金沙蝦球外面的鹹蛋的味道濃郁,外脆內裡蝦肉鮮及爽。
芥末蝦球蝦肉鮮及爽之余帶芥末味又是另一蕃味道。

阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯。
見隔鄰要了阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯,好似不錯,所以我們也要了一個,份量不是很多,蟹肉,瑤柱及蛋令每口飯都帶著海鮮的鮮甜。

最後以2個酸甜清新的飲品 Fizzy Sweet
及Wildberry Dream 為今晚迷人浪漫美味的晚餐添上完美句號。

2018-12-15 435 浏览
聽朋友講銅鑼灣開平道新開咗一間 Cubus 28環境好好,呢日放咗工,就同另一半嚟試下。餐廳位於大廈28/F,窗外望到好靚嘅夜景,裝修既高尚又有情調。燈影紅麴米牛腱 ($128) - 牛味濃郁中帶微甜,口感軟腍。薄切嘅牛腱厚度十分平均,既有透光效果又唔會一夾就散,盡現廚師功力。櫻花蝦避風塘茄子 ($108) - 外層嘅炸醬鬆脆惹味,入邊嘅茄子鮮嫩juicy,配上香脆惹味嘅櫻花蝦,香口惹味好食。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯 ($178) - 龍蝦湯除咗香濃嘅龍蝦味,仲帶有螺頭嘅鮮味,口感幼滑。湯入邊加有花膠、螺頭片及波士頓龍蝦肉,足料鮮味好飲。竹笙如意海皇羹 ($148) - 材料豐富,包括鮮味帶子、口感爽脆嘅竹笙、滑溜嘅黃如意、滑溜嘅滑豆腐、爽脆嘅紅蘿蔔及蔬菜粒,鮮得嚟有少許胡椒味,唔錯!阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯 ($208)  - 飯粒較乾身輕微略帶少許咬口,配上鮮味嘅阿拉斯加蟹肉金柱蛋白,鮮得嚟口感唔錯。金沙芥末鴛鴦蝦球 ($218) - 蝦球大隻爽身彈牙,蝦味濃郁,以滋味嘅鹹蛋黃金沙包裹住或配以惹味嘅芥末醬,兩者都咁好食。脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬 ($98) - 軟滑juicy

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬 ($98) - 軟滑juicy嘅蘿蔔糕外面鬆化香脆,配上香甜嘅果醬,Yummy!

竹碳金箔蝦餃 ($78) - 賣相十分搶眼,蝦肉份量足,口感爽口彈牙,係一個唔錯嘅選擇!

Spicy Cloud ($118)- 以青瓜、菠蘿配 Vodka,另加有少許辣椒粉,味道香甜得嚟,有少許微辣。

Matcha-cha ($118) - 以抹茶、牛奶及Rum酒調配,抹茶味與Rum酒味十分夾,值得一試!

今晚感覺唔錯,下次有時間同朋友再嚟過。😋
今日和就要返加拿大的朋友臨時決定來這裡吃lunch。之前看揾食飯團介紹覺得很似特別,打電話問有無位,店員清楚問是否介意只剩吧頭坐位及主動提出,若有預約客人不到,會為我們安排坐到卡位。讓人感覺良好。來到店,因剛開舖不久,我們是唯一食客。有位戴帽的眼大潮著男(原來Opr mgr)十分禮貌+耐性招待我們。 又應要求帶我們上天台參觀。我們吃的是行政套餐,有主菜,沙律吧食物和點心一款。沙律吧: 我吃了ham,olive,紅菜頭,粟米,紅腰豆,smoked salmon,一些沙律菜和水果。主菜: 三文魚很是美味,肉厚,皮香脆,汁好味,伴菜薯蓉也很美味。而另一主菜: 紅方海膽墨魚麵,我朋友覺得ok,但我硬係覺有點奇怪。臨離開前問opr mgr才知紅方原來是腐乳的一種。有些食客很喜愛這麵。點心: 竹炭金箔蝦餃(三件),好味+樣吸引另一點心: 三文魚子餃(三件),好味+特別另加點心: 蟹肉網卷,這個好驚喜。越南春卷般的外皮包著一些肉,送上時,有staff幫你加熱蛋黃和蟹膏做成一個很香的醬給你點來吃。脆脆的蟹肉卷點了弄熱的雞蛋蟹膏醬,十分十分香濃,讓我和朋友吃完了蟹肉卷,還用剩下的醬再點其他食物。吃完所

我們吃的是行政套餐,有主菜,沙律吧食物和點心一款。

點心: 竹炭金箔蝦餃(三件),好味+樣吸引

另一點心: 三文魚子餃(三件),好味+特別

吃完所有食物,讓我感受這餐廳一切也很不錯,想帶親朋來試試。還有它下層27樓有間sport bar,我想我會很快去飲飲,看看。

2018-12-15
  • 竹碳金箔蝦餃
  • 蟹肉米網卷配秘製蟹王醬
2018-12-14 62 浏览
食物水準相當高,每一款都有驚喜,無奈服務員反應比較緩慢,請換碟斟水要請兩三次,連上啤酒都可以一追再追,十五二十分鐘都上唔到啤酒,令到整個晚餐不能完美結束,浪費了廚師超水準的表現,我們一行六人不能帶走美麗的回憶,只差一點點,可惜可惜。
2018-12-12
2018-12-14 79 浏览
Book左2:00, 自助沙律吧差不多「沽清」而沒有fill up, 侍應反應「遅緩」🙄🙄,每樣野也要再三要求才完成(包括取公筷、牙簽、以至餐飲⋯),食物質素尙可,但多款食物已沽清,失望建議若2:00後不提供午餐可於訂枱時說明,下次不會再來,
建議若2:00後不提供午餐可於訂枱時說明,下次不會再來,