2018-12-07 211 浏览
正式踏入12月,每年聖誕月都會跟朋友,屋企人開始大大小小嘅聚會,飯局,第一餐當然要同至愛好好浪漫一下啦!餐廳位於銅鑼灣開平道名店區上,28樓嘅開揚景觀,型格嘅裝修,配上半開放式bar枱+廚房,視覺效果一流。餐廳新出咗個tasting menu , 方便食客選擇。對於有選擇困難症的我實在太方便了,每款都可以食到,滿足很多呢!燈影紅曲米牛腱牛腱用上發酵過嘅紅曲米鹵過,味道不太咸甜甜地,而牛腱軟嫩入味。櫻花蝦避風塘茄子薄薄嘅脆漿包住嫩滑茄子,面頭灑上櫻花蝦,蒜頭,辣椒炒成嘅避風塘配料,味道惹味香口,少少嘅辣味更加可以帶出茄子嘅甜味,正呀!花膠螺頭片波士頓龍蝦湯非常fusion 嘅配搭,中式配料西式湯底,花膠,螺頭片鮮味十足,入口爽嫩軟淋,而龍蝦湯湯頭蝦味濃郁,口感厚身又順喉,非常滋味。竹碳金箔蝦餃黑白配造型相當吸睛再加上金箔點綴,型格又高貴,黑皮蝦餃皮用上黑芝麻添加顏色,多了一份芝麻香氣,而且外皮軟滑,蝦肉爽口彈牙,鮮香味十足。脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬加入咗意大利黒毛豬風乾火腿嘅蘿蔔糕,多了一份咸香味,蘿蔔糕味道清甜,外層用越南米紙包住炸過,令到外層香脆可口,不過相對就比較油膩,所以配

餐廳新出咗個tasting menu , 方便食客選擇。

燈影紅曲米牛腱

櫻花蝦避風塘茄子

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

竹碳金箔蝦餃

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
加入咗意大利黒毛豬風乾火腿嘅蘿蔔糕,多了一份咸香味,蘿蔔糕味道清甜,外層用越南米紙包住炸過,令到外層香脆可口,不過相對就比較油膩,所以配埋自家製嘅菠蘿果醬一齊食,不但可以減低油膩感,而且仲多了果香甜味。

金沙芥末鴛鴦蝦球
蝦球size非常大,一碟有2款口味,有用牛油咸蛋黃炒過嘅金沙醬汁,味道咸香滑溜,非常香濃,而另一款日式芥末口味就酸酸甜甜,又有少少芥末既辣味,蝦肉爽嫩彈牙,鮮甜美味。

阿拉斯加蟹肉的金柱蛋白燴飯
飯底用上雞蛋炒香,上面淋上蟹肉蛋白獻汁,入口先食到蟹肉嘅鮮味,蛋白汁嘅清新,再食到炒飯嘅蛋香味,真係好好食呀,好想份量再大一點點就好呢!

整個tasting menu 食物都好有特式,中西合壁嘅fusion 菜,真係又好食又出色!

最後我地再叫咗2杯飲品,上天台好好再浪漫一下。

Passionate Dance
熱情果+橙汁,味道甜甜地,果香味重,好易入口
Fairy Green
青瓜配蘋果,入口清新舒服,仲有少少蜜糖甜味

2018-12-03
宵夜