2018-11-21 93 浏览
銅鑼灣有很多西餐或中菜選擇,如果要找間既有西餐又有點心的餐廳就比較困難,這一間就擁有兩個條件,中西合璧!平日午飯時間提供商務套餐,包括自助沙律吧、中式精緻點心、西式主菜共五款選擇。到達坐低後首先選擇自助沙律,包括有三款新鮮蔬菜、堅果、餐包、西式火腿和冷盤和餐湯等等。點心選擇了黑珍珠海膽燒賣,鋪上燒過的海膽和黑松露,配搭燒賣一起品嚐,感覺新鮮美味!另一款點心是竹碳金箔蝦餃,表面鋪上金箔,賣相精緻高貴,鮮蝦餡料彈牙美味!主菜點了日本燒汁烤銀鱈魚,魚身帶有豐富油香,嫩滑可口!另一個主菜是香煎極黑安格斯肉眼配法式芥末,牛扒叫左medium rare,煮得不錯!牛扒肥瘦適中,牛味同油香味兩者互相配合,加上少許芥茉,真是一種享受!餐廳共有三層復式設計,中間一層是dining room,樓下一層是酒吧,樓上是露天雅座!下次放工可以來試試Happy hour+Dinner了!

主菜點了日本燒汁烤銀鱈魚,魚身帶有豐富油香,嫩滑可口!

下次放工可以來試試Happy hour+Dinner了!
2018-11-19 65 浏览
去酒吧有乜食?一個字:炸,兩個字:熱氣,去得酒吧志在飲野,食得既野都只係希望你叫更多野飲,大家都明架啦!所以係酒吧大家都唔會覺得有乜好野食,但係呢間銅鑼灣新上場,位高28樓的的樓上酒吧就同大家唱個反調,不單是有野食,仲要是行精緻路線,更厲害的是主打中菜,實行要給大家一巴掌驚喜!煙影紅麴米牛腱,仿燈影牛肉的棗紅色調,而用上紅麴米醃製,如酒釀發酵,令其肉質帶甜鬆軟,開胃涼菜👍🏻櫻花蝦避風塘茄子,外表像似椒鹽/脆皮豆腐,實屬淋滑熟透的茄子,炸到薄脆的外皮,裡面是熱辣化在口中的茄子肉,配上炒香辣椒蒜粒,惹味醒神!前菜完畢,輪到湯了。竹笙如意海皇羹,滿滿的材料,有帶子、蝦肉、蟹棒絲等,令其口感極豐富,但如減少胡椒粉的調味會突出鮮味。不是中菜嗎?為何殺出一個龍蝦湯?非也!那是花膠螺頭片波士頓龍蝦湯。以Fusion概念,加上傳統海味煮西式湯品,鮮味同趣味同樣提高!小品都吃左咁多樣,是時候到主菜,金莎芥末鴛鴦蝦球,一蝦兩吃,分別時邪惡的鹹蛋黃醬及芥末沙律醬。先吃鹹蛋黃味惹味鹹香配爽口蝦球,滋味但我比較貪心如果鹹蛋黃味更濃就更好再到芥末沙律醬,相對比較清新,助減輕之前鹹蛋黃的負擔,令人胃口重開再繼續食食

先吃鹹蛋黃味
惹味鹹香配爽口蝦球,滋味
但我比較貪心如果鹹蛋黃味更濃就更好
再到芥末沙律醬,相對比較清新,助減輕之前鹹蛋黃的負擔,令人胃口重開再繼續食食食
兩者搭配相宜!

阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯,簡潔的矜貴,鮮蟹肉、瑤柱、蛋白,不花巧,只靠鮮味帶動,加上炒飯底,香味更昇華一級。
脆皮巴瑪火腿蘿蔔糕,主廚有心思,在色香味上為蘿蔔糕生色不少。白雪雪的蘿蔔糕用上不同的米網炸脆,裡面更包上貴價的意大利火腿,取其鹹味代替金華火腿,再一次表現Fusion魔力,再者醬汁再不是什麼辣醬/XO醬,而是清新的鮮果醬,酸甜清新減低油膩。
竹炭金箔蝦球,外表已說明其矜貴美豔,打卡力十足!但再靚我都要食架啦
果然啖啖爽口蝦肉,如果皮再薄點就到神級!
話明酒吧,叫酒當然是必須的!叫返杯Cocktail邊歎維港夜景,邊歎酒菜,都咪話唔滋味
2018-11-18 171 浏览
上次來Cubus吃晚餐才發現原來cubus有這麼多餐廳所以這次也和TerrGor來拍拖dinner啦cubus 28就真的位於cubus的28樓是一間 Fusion 餐廳菜式非常之創意中西薈萃而且款款精緻吸引配上廣角靚景猶如置身頂級酒店般享受前菜櫻花蝦避風塘茄子 外型神似椒鹽豆腐色澤炸至金黃色外脆內軟格外香口另一款前菜燈影紅曲米牛腱牛腱入味帶有一股的紅米味湯品花膠螺頭片波士頓龍蝦湯竹笙如意海皇羹羹裡的食材豐富到不行有蝦肉、蟹肉、竹笙等等味道香濃脆皮義大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬和 竹炭金箔蝦餃————三種不同顏色的蘿蔔糕帶來一種大氣的感覺外層的麵衣炸到好香脆完全感覺不到油膩風乾火腿和蘿蔔糕的味道相互依存沾上獨家調製的果醬又是另一種義式享受———豪華奢侈版的蝦餃蝦肉是非常爽脆的香椿雜菌素炒飯用菇類炒飯每一口都是至高享受金莎芥末鴛鴦蝦球一款是黃金蝦球另一款則是蜜糖芥末蝦球各兩件蝦球好爽口彈牙,好入味娜娜喜歡蜜糖芥末因為酸酸甜甜的吃起來都不覺得膩TerrGor獨愛蛋黃口味的Wildberry Dream $68橙紅色的野莓梳打就用上藍莓紅桑子同紅莓等炮製賣相非常討好味道微酸,既開胃又解渴最後還是
上次來Cubus吃晚餐

帶有一股的紅米味

湯品

羹裡的食材
豐富到不行
有蝦肉、蟹肉、竹笙等等
味道香濃

每一口都是至高享受

一款是黃金蝦球
另一款則是蜜糖芥末蝦球
各兩件
蝦球好爽口彈牙,好入味
娜娜喜歡蜜糖芥末
因為酸酸甜甜的
吃起來都不覺得膩
TerrGor獨愛蛋黃口味的

Wildberry Dream $68
橙紅色的野莓梳打就用上藍莓
紅桑子同紅莓等炮製
賣相非常討好
味道微酸,既開胃又解渴

最後還是少不了全港獨家的
洋酒紅酒
超讚的
  • 櫻花蝦避風塘茄子
2018-11-17 39 浏览
趁住同男朋友要慶祝就決定食餐好上網搵搵下就搵到呢間而且訂位有折再加上睇相見到環境好靚又係食中菜二話不說就決定係呢間喇!大廈係Lee Garden附近都幾易搵大廈都好新好期待呢!一開lift就聽到音樂睇落真係似係酒吧多過食中菜既地方!呢到既職員好快已經見到我地!好細心 加分!先黎既係:竹笙如意海皇羮份量比想像多我地兩個人飲都飲到好多啖而且料都好多每啖都有料架!好有誠意三色鳳眼餃賣相好吸睛竹碳/菠菜/原味連蒸盒都有餐廳logo 好有心思好高檔既餃食食下突然有煙火好surprise 啊金莎芥茉鴛鴦蝦球好大隻蝦兩款都好好味而且食完都幾飽!好回味飲品方面就點左蝶豆花梳打味道甜甜地!仲有碟豆花添不過如果用新鮮蝶豆花就更加靚喇!大家諗住呢個logo喇!情調同風景真係好岩情侶黎男朋友真係無簡錯
趁住同男朋友要慶祝
就決定食餐好
上網搵搵下就搵到呢間
而且訂位有折
再加上睇相見到環境好靚又係食中菜
二話不說就決定係呢間喇!

大廈係Lee Garden附近
都幾易搵
大廈都好新
好期待呢!

一開lift就聽到音樂
睇落真係似係酒吧
多過食中菜既地方!
呢到既職員好快已經見到我地!
好細心 加分!

好surprise 啊

金莎芥茉鴛鴦蝦球

好大隻蝦

兩款都好好味
而且食完都幾飽!
好回味

飲品方面就點左蝶豆花梳打

味道甜甜地!

仲有碟豆花添
不過如果用新鮮蝶豆花就更加靚喇!

大家諗住呢個logo喇!

情調同風景真係好岩情侶黎
男朋友真係無簡錯
  • 三文魚子鳳眼餃
2018-11-16 54 浏览
又到Happy Friday,今晚來到銅鑼灣Cubus28 食晚飯,一進餐廳,感覺裝飾好高雅。店員好有禮貌招呼我們到近窗邊的二人枱坐下,笑容可掬地遞上餐牌。雖然未開始進食,但店員的態度已經加了不少分數。還要稱讚的細節,是每一道菜上枱時,店員都會細心介紹菜式的烹調方式,烹煮時間,和食材,令我更細味去品嘗每一道菜。餐廳用上銅色的餐具,擺放整齊,餐具玻璃杯都好乾淨,閃令令。燈影紅曲米牛腱牛腱上枱有三塊,都大塊的。牛腱用紅米汁浸了十二個鐘,有一陣米香,肉質唔韌,好稔又入味,好吃👍櫻花蝦避風塘茄子茄子做成長方條形,賣相精緻。茄子上枱好熱辣辣,外層炸得薄脆,內層的茄子好細滑,店家只用白色部份的新鮮茄子,用避風塘的做法有少少辣,加上櫻花蝦,好惹味。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯這道湯中西合璧,在我印象中,花膠螺片通常用來煲猴頭菇,從來沒有想過可以配波士頓龍蝦煮湯,而且出奇地好飲,超濃龍蝦味,厚身的花膠食完皮膚Q彈,真材實料。湯面上有少少油,是店家秘制的龍蝦油,令到整個湯提升鮮味的秘方。竹笙如意海皇羹這道湯羹好足料,蝦,豆腐絲,帶子,紅蘿蔔,竹笙。湯羹味道調較得好好,飲到好鮮味。竹碳金箔蝦餃兩黑一白,三件都包
餐廳用上銅色的餐具,擺放整齊,餐具玻璃杯都好乾淨,閃令令。

竹碳金箔蝦餃
兩黑一白,三件都包得漲卜卜,好飽滿。蝦餃皮用新鮮蝦油做,所以蒸完都好光澤,黑色的餃皮更是用竹碳造成。兩隻顏色的蝦餃皮都做到好薄,內層蝦肉新鮮。

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
這道菜又再一次中西合璧。臘味蘿蔔糕就年年都食,西式風乾火腿加入蘿蔔糕就第一次試。蘿蔔糕先蒸好,再用米網紙包住去炸。外層好脆,內層蘿蔔糕好軟滑,做法很好。單食已經好夠味,亦可沾一點果醬,又不一樣的享受。

香樁雜菌素炒飯
炒飯粒粒分明,飯粒偏硬身,飯質感正合我意,最怕炒飯又稔又濕不夠乾身。㕑師炒飯功夫到家,少少咸,味道調得不錯。

金莎芥末鴛鴦蝦球
上枱四件蝦球,兩件咸蛋黃味,兩件日本芥末味。好大隻蝦,蝦肉實淨彈牙。咸蛋黃味好好食,脆得來,不油膩。芥末味其實不辣的,只是有芥末獨特的香。

我們叫了兩杯飲品,Blue Tint和菠蘿汁。blue Tint 由檸檬,蝶豆花茶,梳打mix在一起,是我的首選飲品,抗氧化又對皮膚好,值得推薦👍
2018-11-16
2018-11-14 52 浏览
銅鑼灣既餐廳除左食物質素有品證外,環境同裝修一向都唔錯。今日黎到銅鑼灣開平道既Cubus 28都無令我失望。Cubus 28 位於 Cubu 呢幢大廈既28樓,根據店員講,其實佢仲係包埋27樓同埋天台,一共三層。對於呢間餐廳,一入到去,我會覺得似一間中高檔既西餐廳,但坐低之後,感覺又似一間酒吧,到見到餐牌同食物,我就覺得似中式餐廳。所以呢度真係名符其實既高級中西Fusion酒吧餐廳。佢坐擁維港美景,相信如果放煙花既日子上黎呢度,會係另一種享受!呢度主要提供中西fusion既特色食物,仲有唔同既雞尾酒。連咖啡同茶都有第一道上場既係脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬佢用左米紙包住蘿蔔糕,令蘿蔔糕既口感保持到外層酥脆,內層軟滑。跟住係竹碳金箔蝦餃,一盅三件,其中兩件係黑色,係用左竹碳做皮,雖然食落既味道同普通蝦餃無乜分別,但口感就明顯唔同,相對煙韌。而且仲有金箔喺面,好矜貴之後係花膠螺頭片波士頓龍蝦湯呢個外表西化既龍蝦湯,入面既配料係中湯常見既花膠,花膠配上濃滑既龍蝦湯,鮮味十足!最後食埋阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯,份量雖少,但用料豐富。為呢餐豐富既晚餐劃上完美既句號

呢度主要提供中西fusion既特色食物,仲有唔同既雞尾酒。

連咖啡同茶都有

第一道上場既係脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬

之後係花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

2018-11-08
今日朋友話帶我黎銅鑼灣食新餐廳。單單上網睇環境相我一直以為係食西餐,點知黎到先知係食Fusion中菜。勁Surprise! Cubus28位於開平道,地理位置較靜同人流少。不過靜有靜既優勢,顯得中高價位既餐廳更別樹一格。Cubus28總共有三層,現在為試業當中。今次試左28/F,環境夠優美別緻,感覺高級。座位唔算好多,有BAR枱、四人枱、甚至窗口位。再上一層天台幾有feel,可作包場服務。MENU方面以平板電腦呈現,簡單清晰又環保。今次就每樣食物試少少。______________________________🔸燈影紅曲米牛腱作為冷盤薄切上,不過不失。筋唔多,有少少 Q彈帶勁既口感。🔸櫻花蝦避風塘茄子平時對茄子無特別喜好,但依道菜的確有帶俾我驚喜。蒜蓉有獨特風味,好香口。 將茄子輕輕炸了炸,外脆之餘又不失茄子入面的水份。🔸花膠螺頭片波士頓龍蝦湯龍蝦湯就飲得多,但依個配搭真係第一次。聽上去擺明就係中式加西式,但唔知點解飲落又夾到。除了保留到龍蝦湯的鮮味同濃味,仲多左花膠同螺頭片,幾有咬口。🔸竹笙如意海皇羹按照中式上菜次序,放在冷盤後上。相對傳統的一道中菜羹,材料豐富,胡椒味較重。🔸阿拉

🔸燈影紅曲米牛腱
作為冷盤薄切上,不過不失。筋唔多,有少少 Q彈帶勁既口感。

🔸櫻花蝦避風塘茄子

🔸花膠螺頭片波士頓龍蝦湯

🔸竹笙如意海皇羹

🔸阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯
賣相相對平實,將fusion不知不覺融入中式燴飯中。好多蛋白, 阿拉斯加蟹肉亦有拆散在當中。炒飯底粒粒分明,處理得唔錯。
阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯

🔸金莎芥末鴛鴦蝦球
用長碟上,顯得四粒蝦球都好霸氣。總共兩種味,有芥末味同蛋黃醬味。芥末味好出但又唔會好攻鼻,蛋黃醬味就較膩,各有特色。蝦球好大舊,又爽又彈牙。推介!

🔸脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
相信蘿蔔糕人人都食過,但一般都配以XO醬或甜醬。今次竟然配上蘋果玉桂果醬,不錯既嘗試。酸酸地同蘿蔔糕既味異常地夾。另外一提,蘿蔔糕用上米網紙包住炸,口感比一般食更豐富。

🔸竹碳金箔蝦餃
賣相精緻,用木箱蒸籠上。用竹碳皮黎做既蝦餃第一次食,仲塗上左金箔好high class。味道同正常蝦餃無異。蝦肉夠大粒好彈牙。
竹碳金箔蝦餃

🔸Rosy Cheek / Passionate Dance
黎到依到咁chill既地方,點都要飲返杯既。依到飲品種類多,cocktail同mocktail都有好多選擇。我地叫左 Rosy Cheek / Passionate Dance 兩杯。造型賣相好靚,打卡絕對無問題。

Rose Cheek有玫瑰花瓣係面,離遠都聞到香味,Vodka酒精味較重。相反,Passionate Dance熱情果味較突出,易入口好多。
Rosy Cheek / Passionate Dance

by VIN
環境分數: 9/10
食物分數: 8.5/10
2018-11-08
Rosy Cheek / Passionate Dance
2018-11-11 66 浏览
Cubus 係一幢位於銅鑼灣利舞臺後的有好多美食的大廈,今晚就同朋友來到最高層28樓的Cubus 28食晚餐。餐廳居高臨下,有落地玻璃窗,可以望到維景夜景,環境舒適。餐牌提供多款中西fusion 的菜式,款式吸引。燈影紅曲米牛腱,$98,牛腱切得好薄,肉質入味煙韌,咬落有口感。櫻花蝦避風塘茄子,$108,茄子嫩滑多汁,味道清新。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,$168,湯底濃厚,龍蝦味香濃,用料豐富,有花膠,螺頭片同龍蝦肉。竹笙如意海皇羹,$128,湯底清甜,有蟹柳,冬瓜肉粒,爽脆的竹笙等。阿拉斯加蟹金柱蛋白燴飯,$188, 飯粒煮得入味,軟稔,飯粒分明,炒得入味。金沙芥末鴛鴦蝦球,$168, 蝦球大隻厚身,咬落爽口香甜,金沙味道油脂味香濃,咬落惹味,而芥末醬帶有少少微辣,味道創新。脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕面果醬,$88,外脆內軟,熱辣辣,蘿蔔味濃郁。竹炭金萡蝦餃,$78,蝦餃皮薄餡多,蝦肉份量多,新鮮嫩滑。叫咗兩杯飲品,Matcha-cha,有酒精,賣相好靚,通透清澈,面有少券紅色的花碎,點綴好靚,Wildberry dream,無酒精,有多款berry 的味道,香甜美味。

燈影紅曲米牛腱,$98,
牛腱切得好薄,肉質入味煙韌,咬落有口感。

櫻花蝦避風塘茄子,$108,
茄子嫩滑多汁,味道清新。

花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,$168,
湯底濃厚,龍蝦味香濃,用料豐富,有花膠,螺頭片同龍蝦肉。

竹笙如意海皇羹,$128,
湯底清甜,有蟹柳,冬瓜肉粒,爽脆的竹笙等。

阿拉斯加蟹金柱蛋白燴飯,$188,
飯粒煮得入味,軟稔,飯粒分明,炒得入味。

金沙芥末鴛鴦蝦球,$168,

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕面果醬,$88,
外脆內軟,熱辣辣,蘿蔔味濃郁。

竹炭金萡蝦餃,$78,
蝦餃皮薄餡多,蝦肉份量多,新鮮嫩滑。

叫咗兩杯飲品,Matcha-cha,
無酒精,有多款berry 的味道,香甜美味。
2018-11-11 68 浏览
朋友一向是美食達人,知道我喜歡飲酒,她便向我介紹了銅鑼灣的一個新地方 — 不但有靚景仲有美酒美食☺️這間朋友口中的新開餐廳,位於銅鑼灣CuBus的頂層28樓,一進去便被中國數目字「貳捌」所吸引目光。一坐低,店員就遞給我們ipad menu, 令人最期待的當然是酒啦!見到有個咁特別嘅名,又點會放過呢!立即捉住店員問個究竟🤔店員就解釋,公司知道有好多客人都想試唔同類型既酒,去到一間餐廳好多時候都未必願意直接開一支酒冒險,因此,Wine in Tube 的既念就是讓客人可以有不同嘗試,先淺嘗,如果喜歡便可以開一支!一tube一杯酒,不多也不少,概念確實很好而且非常適合像我這種三心兩意的人。另外一還點了一杯Coacktail ✨Gin & Tea✨故名思義就是有茶做base的一款酒,所用的茶是伯爵茶,令到整體變得十分清新。餐具🍴亦十分講究👍🏻我們點了兩款前菜✨燈影紅曲米牛腱✨用了紅糙米發酵過嘅醬汁醃製牛腱,散發著健康天然既味道😎✨手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇✨有別於一般餐廳使用雞絲涼拌海蜇,餐廳用了鵪鶉,吃起來沒有傳統的油膩感,旁邊還有炸麵條,拌起來很有口感。✨花膠螺頭片波士頓龍蝦湯✨很足料的一個湯

見到有個咁特別嘅名,又點會放過呢!
立即捉住店員問個究竟🤔

另外一還點了一杯Coacktail
✨Gin & Tea✨

餐具🍴亦十分講究👍🏻

我們點了兩款前菜
✨燈影紅曲米牛腱✨
用了紅糙米發酵過嘅醬汁醃製牛腱,散發著健康天然既味道😎

✨手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇✨

✨花膠螺頭片波士頓龍蝦湯✨
很足料的一個湯,令人不停地喝。店員還告白我們湯還加了龍蝦油,帶起鮮味!

✨竹笙如意海皇羹✨
一個相對中式的湯,很鮮而且足料!

話明fusion 菜,有點心食也不足為奇

✨竹炭金泊蝦餃✨
樣子賣相就滿分💯,味道亦是十分滿意的,再加埋龍蝦油提升味道👍🏻

✨脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬✨
有點像我們飲茶的春卷,但配合桂花果醬的,J子還是第一次食☺️很新奇有趣的組合🤤

到了主菜的部分
左:✨香樁雜菌素炒飯✨
一個非常適合素食者的主食,飯炒得粒粒分明,都很香菌味。

右:✨阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯✨
一聽個名就知道應該是瑤柱蛋白炒飯的朋友,但特別之處在於它不是炒飯而是燴飯,相對配合個汁。

✨金沙芥末鴛鴦蝦球✨
這是一個用鹹蛋黃炸成的再配合芥茉醬,很是特別,而且不會很油膩的感覺。

當日碰巧朋友快要生日,於是便為朋友準備了驚喜生日🎂
令人更驚喜的是,餐廳在送上生日蛋糕🎂的是候還放了煙火🎆和播生日歌,同行朋友剛好拍了影片,除了眼睛👀見證了這驚喜的感覺,連相片都可記錄下來😍😍完全充滿視覺震撼!🤩

總的來說,這是一間有靚景,食物飲品都有水準的餐廳,絕對會再來一個

2018-11-02
2018-11-11 91 浏览
見openrice book有85折就去試一試,餐廳係28樓,好光猛,不過坐位睇唔到風景。叫咗2份行政套餐$188/位,可以揀一個主菜,一款點心,自助沙律吧同一杯咖啡☕️。而且套餐都有85折👏👏👏🍝海膽紅方珍寶虎蝦🦐墨魚麵🦑,虎蝦吾算大,細細隻,不過爽囗,海膽無咩味道,墨魚麵亦無咩特別,最差係唔夠熱🙄🐖慢煮黑毛豬鞍扒配紅酒🍷汁,要讃豬鞍扒煮得恰到好處,有肉汁而且絕不會似柴皮,調味適中。👍薯蓉夠滑夠味。🥢三文魚子鳳眼餃,賣相精緻,饀料0k,皮唔會太厚,無咩太特別。🥢黑珍珠海膽燒賣,海膽輕輕燒過,不過依然無咩味,燒賣肉質0k,同坊間酒樓質素差不多。🥗自助沙律吧,有生果、唔同嘅沙律配料及醬汁、有三款ham, 薯仔沙律等及餐湯。
2018-11-10
踏入生日週,朋友話帶我去食正嘢😍 一上到去就有專人招呼你入座仲拉埋凳同舖餐巾😚 服務一流!一開頭冇詳細禁入去餐廳度睇,睇返餐牌先知原來係食中餐。每道菜上既時候,店員都會為每道菜式特別介紹😎.燈影紅曲米牛腱牛腱切成一片片,搭配紅糙米發酵而成嘅醬汁味道濃郁,而且好嫩好易咬開😀.手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇 食落去同一般既海蜇唔同,夾雜佐少少海膽味,感覺好開胃同清新😚 仲有脆脆食😍 而且仲有奄春肉絲,咬落去好似雞絲但比較特別.花膠螺頭片波士頓龍蝦湯好正🤤 龍蝦同花膠都啖啖肉而且好鮮甜~師傅原來用蝦球爆出龍蝦油😍 令到龍蝦味更加濃郁,飲唔停口😆 飲完即刻有覺得補佐😚.竹笙如意海皇羹 相對於龍蝦湯黎講,依個比較清甜。入面有蟹肉同好多配料,口感都好豐富。.香椿雜菌素炒飯用菇類炒成既炒飯😍 素食者會好岩食 味道又唔會話好清淡同油膩 .阿拉斯蟹肉金柱蛋白燴飯一上碟可以見到滿滿嘅蟹肉😍用佐蛋白去燴飯 口感唔會話好dry 感覺食落口好有營養.金沙芥末鴛鴦蝦球原本睇個名以為係真係有金沙,原來金沙嘅意思係依家好興既鹹蛋黃配搭左蜜糖芥茉漿😍 食落好match🤤 而且係即炸既好脆口好好食 仲有個脆皮好似鳥巢兜住😚.脆

手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇

阿拉斯蟹肉金柱蛋白燴飯
阿拉斯蟹肉金柱蛋白燴飯

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕配果醬
類似平時酒樓食嘅沙律卷,但係一咬落去係蘿蔔糕黎,仲會食到風乾火腿幾特別,再搭配桂花雪梨果醬,有好清新既感覺😍

竹炭金箔蝦餃
佢會拎住個木盒進場保留熱度😍 一打開蒸氣出籠咁,而且用佐竹炭整個蝦餃皮,仲有金箔配搭🤤 同埋皮薄入面仲要啖啖都係蝦 口感即刻勁豐富!

Rosy cheek
杯野好靚,而且真係有陣陣荔枝花味😍 口感仲好清甜,酒味唔算太重,好特別 想一飲再飲

總結,服務態度一流,而且環境都好高級好舒適😍 仲有靚景睇 而且食物中式得黎好有特色唔似一般既酒樓 仲要擺盆都好比心思 就好似去佐間食中式既pub咁 絕對係同朋友一齊gathering 既好地方😚 仲要咁岩朋友準備咗蛋糕俾我餐廳好配合咁播咗生日歌同煙花,好驚喜😍

2018-11-10 55 浏览
今日都真係好對朋友唔住 ... 帶我黎高級餐廳,我仲遲到 ... 認真唔好意思 !!! 朋友話我呢排做得咁唔開心 ~~ 想帶我開心下 !! 但估唔到 ... 今日要 OT !! 趕到我死 ... 黎到銅鑼灣周街都係人,都真係好難趕路 ... 呢道地點都算方便 !! 係利園一期入面既小街,一座好新既大廈 !! 黎到地下有3架 LIFT,架 LIFT 可以出面街景都幾靚 ~上到黎餐廳樓層,更加型格 !! 但我沒有耐心去欣賞 ... 我遲到左好多 !! 我更一度坐底後要去廁所先 ~~ 但廁所FULL左 !! 侍應帶我落下一層 !! 原來佢地裝修緊下層 ~~ 都係屬於佢地 !! 去完廁所上番去點菜果陣仲有襯機 8下 !!朋友已經睇好哂想食乜 ~~ 實在太好 !! 愛你哦 ~~ 咁我就安坐等食 !! 大家吹水中,侍應過黎同我地傾下計,亦到有介紹下餐廳 ~~ 好有朋友既感覺 !!佢仲同我地講,其實岩岩新開,MENU 未夠完善,今日食到唔代表之後有架 ~~ 好有限定 FEEL !! 第一道菜上喇 ~~ 前菜 !! 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇,呢個好特別呀 !! 鵪鶉得咁少肉,平時會係雞絲粉皮 ~~ 哈

第一道菜上喇 ~~ 前菜 !! 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇,呢個好特別呀 !! 鵪鶉得咁少肉,平時會係雞絲粉皮 ~~ 哈哈 !! 肉質好嫩滑,海膽汁勁海膽,唔會好似上面咩味都食唔到 !! 估唔到會夾 ~~ 擺盤既脆脆一D都唔浪費,我地將佢清海膽汁 !! 哈哈 ~~

再黎都係 前菜 !! 櫻花蝦避風塘茄子,個樣好似出面既炸豆腐 ~~ 咬落去既感覺好得意,外脆內軟 !! 估唔到炸得咁好 ~~ 茄子俾人既感覺炸完咬落去一口油 !! 但呢個冇,個脆漿同茄子既調味好好 !! 好夠味 ~~ 完成唔駛點任何醬汁 !! 反而櫻花蝦只係擺盤 ~~ 哈哈 !! 當然我地有清哂啦 ~~
YEAH ~~ 有野飲 !! 呢道好 FUSION,呢杯係朋友既 ROSY CHEEK,有 荔枝+玫瑰+VODKA,我地以為只係裝飾有其他味道 ~ 估唔到入口都有 !!

而我呢杯係 PASSIONATE DANCE,有熱情果+橙+RUM,入口酒味都勁濃,但慢慢果香就出哂黎 !! 好易醉呀 ~~ 哈哈 !

再黎就係我好期待既湯 ~~ 睇MENU果陣已經覺得個湯睇名都好飲 !! 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹,侍應姐姐話,每一啖都可以有唔同既感覺,原因係入面有唔同既層次 !! 個底有蛋白架 !! 第一啖我地只係飲左個羹先 !! 好勁蟹味呀 ~~~~ 之後開始有南瓜!! 個蟹肉唔會一堆 HEA 你,好明顯係有一折腳係道 ~~ 入面仲有好多碎肉 !! 真係每一啖都飲到有 !! 個蛋白好滑 ~~ 同個湯勁夾 !! 大愛呀 ~~~

呢個又係對於蟹痴既我 ... 睇完又係呆左 !! 呢個係 蟹肉米網卷配蟹黃醬 ~~~ 點先 !! 將個蟹味噌甲羅燒走蓋咁 ~~ 會唔會太開心先 !! 個卷入面又係勁多蟹肉 !! 個米網紙炸到好香口 !! 個蟹王醬侍應姐姐話其他食客同佢講,食唔哂唔好俾佢地同事收走,仲有個隱藏食法 (佢話我地叫左 個米形粉先同我地講
),個醬如果佢唔講呢番話,我會食哂佢 !! 太正喇 ~~ 呢個要用配多士都應該好開心 !!

再黎呢個好笑,一款點心 !! 三文魚籽鳳眼餃,侍應姐姐介紹係菠菜汁同竹炭整成既皮,入面就係蝦啦 !! 呢籠蝦餃唔錯呀 ~~~ 餡料可能冇咩調味,夾埋三文魚籽既咸味岩岩好 !!

再黎就係朋友好想食既乾炒牛河 !! 哈哈 ~~ 人地個名係 盆哂生抽乾炒安格斯牛河 !! 我好衰囉 ~~ 勁話佢做咩要係道食 !! 可以試其他特別架嘛 ~~ 佢話呢一刻好想食 ... 好啦 !! 個牛肉好滑同好有牛味 ~~ 唔似出面既又乾又鞋既感覺 !! 係高級版既乾牛河 ~

最後係我成餐第二最愛既 ~ 黑松露海皇鮑汁燴米形粉,上枱果陣我仲諗 ... 做咩上炒飯 !! 哈哈 ~~ 首先要撈醬,但又唔好撈太均勻 !! 仲要試隱藏食法 ~~ 入口太勁松露味 !! 正呀 ~~ 個米形粉好得意,入口彈牙,又唔會好淋 !! 海鮮份量都唔少,有帶子/蝦/魚/翠玉瓜/紅羅白 !! 不過我地有投訴碟頭細 ~~ 哈哈 !! 其實係因為太好味 ~~ 想食多D !! 好喇 ~~ 到個隱藏版 !! 留左個蟹醬要黎撈飯 ~~ 實在太過份 !! 又另一個層次 ~~ 點解我地話碟頭細 ... 咪就係試下呢個試下果個 ... 食哂 !! 哈哈 ~~
题外话/补充资料: 原來仲有一層係天台 ~~ 又係另一個天空 !! 上次好正 ~~ 涼涼地,拎杯酒上去傾下計 !! 侍應姐姐仲話可以包場 BBQ ~~ 會唔會太開心呀 !!
2018-10-29
  • 黑松露海皇鮑汁燴米形粉
  • 蟹肉米網卷配蟹黃醬
  • 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜蛋白羹
2018-11-06 1020 浏览
安靜又有景既bar唔多,仲要有好野食既,朋友介紹左呢間比我同肥仔撐台腳燈影紅曲米牛腱牛腱入味,食落好香牛腱的味道,仲帶有陣陣的紅米味。 櫻花蝦避風塘茄子好似磚頭咁,咬落去好脆,一啲都唔油膩,仲好香茄子味。 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯超超超級香濃的龍蝦湯,竟然仲有香滑花膠同螺頭片,絕對係好補身。 竹笙如意海皇羹除左西湯,仲有超級充料的海皇羹,有蝦肉、蟹肉等等,味道香濃。 脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕炸到好香脆,完全感覺不到油膩,風乾火腿同蘿蔔糕的味道好夾。 竹碳金箔蝦餃超級豪華的蝦餃,皮薄餡多,蝦好爽口 阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯炒飯底好香,蟹肉鮮甜。 金莎芥末鴛鴦蝦球一款係黃金蝦球,另一款是蜜糖芥末蝦球,各兩件。蝦球好爽口彈牙,好入味,個人喜歡蜜糖芥末,特別得黎味道都令人一試難忘。 Passionate Dance熱情果香味重,帶陣陣橙香,加上有酒香,入口香甜,賣相精緻 Rose cheek荔枝味道香濃,帶花香,這杯酒香較重,但又不失荔枝的香味 最後店員仲送左支精緻的法國美酒比我地試下,係法國直送!!!雖然得兩啾, 但係都好重酒味,唔難入口。

燈影紅曲米牛腱

牛腱入味,食落好香牛腱的味道,仲帶有陣陣的紅米味。

櫻花蝦避風塘茄子

好似磚頭咁,咬落去好脆,一啲都唔油膩,仲好香茄子味。

脆皮意大利風乾火腿蘿蔔糕

炸到好香脆,完全感覺不到油膩,風乾火腿同蘿蔔糕的味道好夾。

竹碳金箔蝦餃

超級豪華的蝦餃,皮薄餡多,蝦好爽口

阿拉斯加蟹肉金柱蛋白燴飯
炒飯底好香,蟹肉鮮甜。

Passionate Dance

熱情果香味重,帶陣陣橙香,加上有酒香,入口香甜,賣相精緻

Rose cheek

荔枝味道香濃,帶花香,這杯酒香較重,但又不失荔枝的香味

最後店員仲送左支精緻的法國美酒比我地試下,係法國直送!!!
雖然得兩啾, 但係都好重酒味,唔難入口。
2018-11-04
2018-11-05 182 浏览
🍻有驚喜FUSION酒吧🤩呢間酒吧開左無耐位於高層 將銅鑼灣景色一覽無遺🤩好適合約會、慶祝活動 仲有天台可以搞個party🤔當晚隔離枱有人生日 突然播起生日歌 仲有花火 超有feel呀❗️食物質素也很高 fusion中菜有創意☺️🔺 櫻花蝦避風塘茄子一上枱 我諗左一陣 點解甘似豆腐嘅😂真係茄子黎架 茄子好軟 外脆內軟呀再加埋櫻花蝦乾調味 岀色👍🏻🔺 手撕法國鵪𪂹伴海膽汁海蜇平時通常都係手撕雞 今次試下鵪𪂹😛肉質無雞甘滑 但味道好濃 仲有爽口海蜇🔺 金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹南瓜羹嘅底部係蛋白 可以先撈一撈 令羹更加滑而且非常足料 勁多蟹肉呀 鮮甜好味👍🏻🔺 黑松露海皇鮑汁米形粉米形粉外觀好似一粒米 不過口感完全唔同喔😛醬汁好味 加埋黑松露更顯高貴☺️🔺 盆晒生抽乾炒安格斯牛河呢個未上枱已經超級香 炒得好好味每條河粉都掛唒汁 牛肉又軟熟竟然起酒吧食到甘正嘅牛河 好開心😂🔺 蟹肉米網卷配秘製蟹王醬蟹王醬係蟹膏加蛋 侍應哥哥幫忙撈暈 已經聞到香味🤤米網卷內全部都係蟹肉 先食一啖唔點醬嘅 感受米網卷嘅香脆😛加埋蟹王醬真係香到不得了❤️ 🔺 三文魚籽凰眼餃呢個好似蝦餃 加埋咸咸地嘅三文魚籽都好夾🌹 Rosy
🍻有驚喜FUSION酒吧🤩
呢間酒吧開左無耐位於高層 將銅鑼灣景色一覽無遺🤩
好適合約會、慶祝活動 仲有天台可以搞個party🤔

食物質素也很高 fusion中菜有創意☺️

Gin  and  Tea
Rosy  Cheek

🌹 Rosy Cheek
🍹 Gin & Tea
仲嗌左兩杯cocktail慢慢enjoy😘 lovely drinks!
☺️ 後記 整晚氣氛超好 侍應有禮 細心介紹 食物唔算貴 質素又高 值得推介☺️

🍽 Cubus 28
🔎 銅鑼灣開平道1號Cubus 28樓
手撕法國鵪𪂹伴海膽汁海蜇
盆晒生抽乾炒安格斯牛河
三文魚籽凰眼餃
Gin  and  Tea
Rosy  Cheek
想chill 下但不想去中環,原來銅鑼灣也有好地方,就是Cubus,在28樓。坐在window seat 的高檯,位於28樓高層看的夜景確是不同。我們點了mocktial,分別是前面的Fairy Green, 是青瓜、蘋果、梳打,清新的青瓜中帶點蘋果香,正。而另一杯是 Fizzy Sweet ,是荔枝、薄荷、檸檬汁,一樣有薄荷的清新,荔枝的甜、檸檬的酸,各方面平衡得好好。兩杯都好好飲,不會過甜。手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜤概念取自中國的手撕雞,用上西式的法國嫩滑鵪鶉,配彈牙海蜤,還有海膽汁、麻醬,味道都幾夾,旁邊的脆條更加了層次感。櫻花蝦避風塘茄子看賣相以為是炸豆腐,用脆漿包著茄子來炸,茄子一點也不油膩,以櫻花蝦作風沙料,香脆而不鹹。金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹湯面有金箔、阿拉斯加蟹肉,好名貴~原來幼滑濃郁的南瓜羹下是蟹肉蛋白,配湯一起品嚐增加了層次感,好多蟹肉,超豐富。蟹肉米網卷配秘製蟹王醬蟹王醬是蟹膏、鵪鶉蛋、清酒製成,加熱後拌勻。蟹肉米網卷好香脆但不油,點少少蟹王醬,更帶出蟹肉的鮮味。三文魚籽鳳眼餃不同顏色的餃皮,用上天然食材製成,是原味、菠菜、竹炭。蝦肉好大粒爽口,配上三文魚籽,更有鮮味

Fairy Green、Fizzy Sweet

金箔阿拉斯加蟹肉南瓜羹
湯面有金箔、阿拉斯加蟹肉,好名貴~

蟹肉米網卷配秘製蟹王醬
蟹王醬是蟹膏、鵪鶉蛋、清酒製成,加熱後拌勻。
蟹肉米網卷配秘製蟹王醬

蟹肉米網卷好香脆但不油,點少少蟹王醬,更帶出蟹肉的鮮味。

三文魚籽鳳眼餃

不同顏色的餃皮,用上天然食材製成,是原味、菠菜、竹炭。
蝦肉好大粒爽口,配上三文魚籽,更有鮮味。

盆晒生抽乾粉安格斯牛河

盆晒原來比頭抽更靚的豉油,不會太鹹。安格斯牛肉相當腍身入味,好正。而河粉熱騰騰,每條炒得色澤分明。

黑松露海皇鮑汁燴米形粉
上檯就傳來黑松露的香味,以中式燴飯的烹調方法,用鮑汁燴米形粉,米形粉是意粉的其中一款,賣相似意大利飯,質感會是al dente般彈牙,不過我覺得有少少過鹹。
黑松露海皇鮑汁燴米形粉
Fairy Green、Fizzy Sweet