2019-03-21 18 浏览
今天是朋友的生日,上網找到了這間位於頂層的餐廳,風景很不錯,跟想像中一樣。最後就選了以下的菜式,也是很特別fusion的。前菜手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇最特別是海膽汁的味道很香濃,想不到海蜇帶點鹹香及酸香味,配搭鮮海膽味起來也很不錯。湯羹花膠螺頭片波士頓龍蝦湯波士頓龍蝦西式配搭中式花膠螺頭,鮮味十足,中西合璧簡直一絕。蟲草花黑松露野菌湯蟲草花完全沒有違和感,配搭在黑松露野菌當中,也算是一種比較有特色的菌,加上一粒粒雜菌很碎帶點口感。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍七成熟剛剛好,剪得表面非常香脆,仍然能夠鎖住裏面的肉汁,看到顏色已經知道很好吃了。日本青芥末生菜盞(伊比利亞黑毛豬/安格斯牛海鮮/素菜)選擇了海鮮生菜,一粒粒炒香了的海鮮放在大大嚿生菜裏面,亦有不同的蔬菜粒在中間,令到口感爽口,調味鹹香十足。竹碳甘筍汁黑毛豬鹹水角這個鹹水光的外表好得意,好似一個南瓜咁,有唔同顏色,食落同普通嘅鹹水角差不多,不過外觀已經贏晒了。金箔紅酒烏梅山楂糕最後甜品少少甜,又有少少酸味帶點紅酒的清新,這個配搭第一次見頗為特別的。

最後就選了以下的菜式,也是很特別fusion的。

前菜

湯羹

香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍

日本青芥末生菜盞(伊比利亞黑毛豬/安格斯牛海鮮/素菜)

竹碳甘筍汁黑毛豬鹹水角

金箔紅酒烏梅山楂糕
2019-03-20 71 浏览
今日聽了朋友介紹,前住位於銅鑼灣站附近的Cubus28 去食中西式Crossover 菜色。一入到去,店面十分之舒服,佢好闊落,有兩層樓加上頂樓共三層門面。見到Menu後就二話不說叫了兩個是日晚餐了!手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇前菜已經體現了中西crossover的特色,海蜇很彈牙,很開胃的,不錯!花膠螺頭片波士頓龍蝦湯有乜野好過可以飲到龍蝦湯之餘又可食到花膠,兩樣夾硬好夾,好暖胃,令人十分之舒服同滿足!蟲草花黑松露野菌湯另一樣中西之選,一樣咁夾咁滿足!牛油果川味辣子雞到主菜了,這是一百分推介驚喜之選,可以説是吃過之中最好吃的辣子雞!不太辣不太油之餘又可吃出川味同鮮雞味,做得比一些川菜館更好更岩口味,愛吃川菜既朋友必食之選。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬這𥚃的西式食物也很不錯的,另一樣推介之選,估唔到佢味道配合得十分不錯,豬扒絕對唔會太過硬或者太過咸,厚切大大件,有肉味香味之餘又有口感,正!三文魚籽鳯眼餃又到了中式部分,點心的時候了,每人要了一籠鳯眼餃,三文魚籽滿滿的,估不到這𥚃連蒸點心都做得比中式酒樓好。火焰橙酒法式焦糖燉蛋到了最後的甜品,一樣咁有驚喜,火焰燒著了橙酒和焦糖,令燉蛋的香味散發了

蟲草花黑松露野菌湯
另一樣中西之選,一樣咁夾咁滿足!

火焰橙酒法式焦糖燉蛋
到了最後的甜品,一樣咁有驚喜,火焰燒著了橙酒和焦糖,令燉蛋的香味散發了出來,令人不想離去,想一吃再吃。
2019-03-13
2019-03-20 54 浏览
來過這𥚃幾次都是食晚飯飲野,夜景就看得多,來食lunch 還是第一次!於落地玻璃前一面居高臨下欣賞白天的景色,一面食午餐,份外心曠神怡行政午餐食品多樣化,有西餐、salad buffet 又有點心,主食再加沙律或者加點心,價錢大概二百多元。甫坐下來侍應便送上一碗南瓜湯,這點服務可以加分!我點了西班牙iberico 豬扒配蘋果忌廉汁,賣相不錯,味道合格,可惜肉質較粗嚡,不是人人可以接受。另外,點了竹炭金箔蝦餃,賣相矜貴,蝦肉幾新鮮,餃皮就比較厚同「粉」。也嚐了朋友的黑珍珠海膽燒賣,味道較為失色,完全沒有海膽鮮味,豬肉餡又很多肥肉和「渣」總括來說,這裡的環境和服務屬優質,至於食物質素就有待改善了。

甫坐下來侍應便送上一碗南瓜湯,這點服務可以加分!

2019-03-19
鬼仔同事嚟香港出差,一年前去英國出差好熱情招待我,今次當然要禮尚往來,幾經挑選之下帶咗佢去Cubus 28食好西。Cubus 28係酒吧餐廳,黑色為主色調;餐具全部都係金色,播放住流行英文歌,好有格調。位於28樓望出去見到璀燦夜景,見鬼仔笑顏逐開就知道冇揀錯地方~精挑細選當然唔單止因為環境啦,以為我帶佢嚟飲啤酒食薯條漢堡Fish&Chips?錯啦,呢度係食中西合璧Fusion菜,【Tasting Menu $628/person】有齊前菜、湯羹、主食、點心、甜品。前菜【手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇】撈咗海膽汁嘅海蜇嘅上面係手撕法國鵪鶉。鵪鶉肉嫩,淡淡海膽汁味嘅海蜇冰涼爽脆,可以加埋側邊嘅薄脆條一齊食,多重口感。湯羹【花膠螺頭片波士頓龍蝦湯】湯料有花膠、螺頭片、龍蝦鉗肉。龍蝦湯味道鮮美,落咗啲忌廉感覺香滑。花膠彈牙,配上龍蝦湯又幾夾。點心【竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角】三個咸水角形狀似南瓜,上面仲有一抹金箔。鬼仔之前好少食點心,見到造型精緻、皮脆饀多、味道甜甜地又咸咸地,覺得好新奇,仲瘋狂影相post上IG。主食【盆曬生抽乾炒安格斯牛河】盆曬生抽係用靚料同長時間製作,用嚟炒河粉鮮味突出,再加上落咗

前菜【手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇】

湯羹【花膠螺頭片波士頓龍蝦湯】

主食【盆曬生抽乾炒安格斯牛河】
盆曬生抽係用靚料同長時間製作,用嚟炒河粉鮮味突出,再加上落咗好多芝麻就更香口。牛肉用安格斯牛肉,口感軟腍兼肉味濃郁。鬼仔係第一次食已經被佢深深吸引,邊食邊讚。

主食【香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍】
勁厚切嘅西班牙黑毛豬鞍,切落去已經見到肉色粉嫩。嗒真啲覺得肉味豐富之餘仲帶點肉香。配上熱辣辣出緊煙嘅燒汁味道更豐富。配菜係軟滑薯蓉,食完唔覺膩滯。

甜品【火焰橙酒法式焦糖燉蛋】
店員將橙酒點火再淋喺焦糖燉蛋上面,燒到尾聲開始聞到橙香味四散。焦糖香脆而燉蛋軟滑,帶點橙味都幾特別。真正色香味俱全。

餐廳裝潢雖然帶點Cool嘅風格,不過食物夠熱,服務亦細心。當晚有食客生日,仲放冷煙花助慶。鬼仔就非常滿意,一嚟環境夠好食物美味,二嚟又奉獻咗佢第一次⋯⋯食乾炒牛河,仲話返到英國一定要搵間中國餐館食添。
2019-03-19 25 浏览
和朋友放工沒事做, 就來銅鑼灣吃晚餐。看到cubus 28是一家中西菜fusion的餐廳,就選了這家餐廳。看到menu已經覺得好豐富。前菜是櫻花蝦乾避風塘茄子花膠螺頭片波士頓龍蝦湯龍蝦湯味道超濃,加了花膠螺片增添口感,又不會搶走龍蝦的鮮味。蟲草花黑松露野菌湯蟲草的份量不少,沒想過它和黑松露十分match。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬胺肉質軟腍很juicy,有頗多脂肪,看得出相當肥美。配菜味道也不錯,最愛帶黑松露香味的黑松露。牛油果川味辣子雞一開始怕川味會太辣,但這道菜合我的口味,不太辣但非常惹味。雞肉外脆內軟,和牛油果配搭得宜。三文魚籽鳳眼餃賣相很漂亮,三文魚籽爆汁的感覺,很有鮮味。餃子皮超煙韌,很有嚼勁。火焰橙酒法式焦糖燉蛋這甜品很讓人驚喜。店員用火燒過盛橙酒的杯子,然後把酒灑到焦糖燉蛋上。燉蛋超嫩滑,還散發著酒香。

前菜是櫻花蝦乾避風塘茄子

蟲草花黑松露野菌湯
蟲草的份量不少,沒想過它和黑松露十分match。

香煎西班牙伊比利亞黑毛豬胺

三文魚籽鳳眼餃

2019-03-19 27 浏览
同男朋友都係鍾意望住海景食飯嘅人,辛苦工作都係想志在享受🍚🍛🍣🥟🥮🍘🧁男朋友特登搵一間fusion 菜試一試佢👍🏼👍🏼👍🏼生蠔好新鮮,特別個青蘋果醬好特別,好開胃👍🏼👍🏼👍🏼❤️依一籠點心更加冇得輸!個樣已經好靚,食落都唔差👍🏼👍🏼👍🏼🥰炸蠔,食食吓已經好飽!依一個真係要重點一提!避風塘茄子🥰🥰👍🏼👍🏼👍🏼最尾,當然要飲番杯啦!🍺🍺🍺🍺🍺🍺

男朋友特登搵一間fusion 菜試一試佢👍🏼👍🏼👍🏼

生蠔好新鮮,特別個青蘋果醬好特別,好開胃👍🏼👍🏼👍🏼❤️

炸蠔,食食吓已經好飽!

依一個真係要重點一提!避風塘茄子🥰🥰👍🏼👍🏼👍🏼

最尾,當然要飲番杯啦!🍺🍺🍺🍺🍺🍺
位於銅鑼灣的Cubus 28,是一間設於高樓的中西Fusion酒吧餐廳。曾經跟媽媽品嚐過晩餐,食物質素出乎預期的好,從沒想過主打酒吧的地方會如此美味。是日有要事跟媽媽宣佈,便重回舊地,一邊看香港夜景,一邊吃晩餐吧。花膠螺頭片波士頓龍蝦湯又花膠又螺頭片又龍蝦,如此豪氣貴價的湯,味道當然不錯呢。龍蝦湯以蝦膏熬製,湯質滑順濃郁,啖啖鮮蝦滋味,加上有龍蝦肉和螺頭片,更具口感哦。蟲草花黑松露嘢菌湯媽媽選擇的黑松露嘢菌湯,同樣滋味萬分。香濃撲鼻的黑松露,緩緩散發出來,質感稠密帶顆粒的嘢菌湯,入口後松露顆沖擊口腔,更令人陶醉。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍大慨一年前,愛上了黑毛豬鞍,每次看到餐牌上有這道菜式,總令我忍不住試試呢。西班牙伊比利亞黑毛豬鞍,份量頗大哦。厚身量重的豬鞍,表面煎有網紋格仔,賣相更為吸引。豬鞍脂香豐富,肉質肥美之餘,邊位帶有肥膏,煎後肉香逼人,帶出豬肉的鮮美,很美味呀。惟豬鞍調味有點不勻,尾部份的肉沒有撒鹽呢。生抽乾炒安格斯牛河媽媽說很久沒吃乾炒牛河,便想試試這裡的出品,但我心想,這裡是酒吧,不是茶餐廳,不知道水準如何呢…本著有可能中伏的心,就點選這道菜試試吧。當牛河呈上時,迅速傳

蟲草花黑松露嘢菌湯

香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍

惟豬鞍調味有點不勻,尾部份的肉沒有撒鹽呢。

生抽乾炒安格斯牛河

當牛河呈上時,迅速傳來香濃的醬油味道,傳來熱辣辣的溫度,看著色澤濃深的牛河,我就知道聽媽媽的話是對的。

每條河粉被生抽染成深啡色,令人食慾大增。河粉炒至乾身,條條分明,不會黏在一起,安格斯牛河軟嫩無比,肉香吸引,整道菜生抽味起濃超入味,超級值得推介!
2019-03-15
2019-03-18 225 浏览
TGIF! 經過一星期的忙碌工作,終於來到星期五,決定善待自己食餐好。位於食肆林立的 Cubus,我們選擇了28樓的 Cubus 28,裝修有格調, 點了 tasting menu。櫻花乾蝦避風塘茄子 - 驟眼看以為是炸豆腐,原來薄薄的炸粉裏是茄子,炸得乾身沒半點油膩感,加點櫻花乾蝦及辣椒更可口惹味。花膠螺片頭波士頓龍蝦湯 - 龍蝦香氣四溢,還吃到龍蝦肉,花膠及螺片,落足料。蟲草花黑松露野菌湯 - 十分 creamy,加入了蟲草花更覺健康養生。香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍 - 黑毛豬鞍煎至約八成熟,切開裏面呈少許嫩紅,入口肉味香濃多汁,嫩滑得很。日本青芥末生菜盞 - 生菜盞放滿了帶子,蝦及松子粒等,與泰式生菜肉碎包有點相似,但生菜盞更豐富清新。三文魚籽鳳眼餃 - 晶瑩剔透的餃皮包著彈牙的蝦膠,配上三文魚籽的鹹香,創意美味的點心。火焰橙酒法式焦糖燉蛋 - 最後還有甜品,侍應在我們面前即場點著燉蛋,微溫又軟滑的焦糖燉蛋帶點橙酒味,味道多層次。餐廳菜式不只中西 fusion,還揉合日泰元素,精緻有特色,令人充滿驚喜。

櫻花乾蝦避風塘茄子 -

花膠螺片頭波士頓龍蝦湯 -
龍蝦香氣四溢,還吃到龍蝦肉,花膠及螺片,落足料。

蟲草花黑松露野菌湯 -
十分 creamy,加入了蟲草花更覺健康養生。

香煎西班牙伊比利亞黑毛豬鞍 -

日本青芥末生菜盞 -

三文魚籽鳳眼餃 -

火焰橙酒法式焦糖燉蛋 -
最後還有甜品侍應在我們面前即場點著燉蛋,微溫又軟滑的焦糖燉蛋帶點橙酒味,味道多層次。

2019-03-17 52 浏览
今晚與朋友來到銅鑼灣品嚐中式的Fine dining-貳捌。餐廳用上繁寫的二八字樣,有着傳統產業的象徵,乘搭升降電梯,直上27樓,有種高處不勝寒的感覺。踏入餐廳頂樓下一層,已有優越感,加上長長的酒吧,供玩樂的入杯啤酒閃閃生輝,讓人目不暇給。服務員禮貌地帶我們進入餐桌,桌上放了金碧輝煌的餐具,除了西餐的刀叉匙羹,還有一雙金筷子,起初也被其佈置所騙,以為是西餐或酒吧,誰知打開餐牌,是中菜館。第一次來這高檔的中菜館,不知選什麼,見有「品嚐菜單」,不用多想便點了。海膽牛油果藜麥蟹肉沙律,單聽名字便是健康食品,想不到藜麥也可如此精彩,香滑牛油果配上鮮甜的蟹肉,加上海膽提升海鮮味,精緻的擺盤,清新海鮮味引起我們的食欲。再來是花膠螺片波士頓龍蝦湯,龍蝦湯常喝,花膠螺片瘦肉湯也常喝,但兩者合併還是第一次,是意想不到的驚喜,如此矜貴食材放在一起,大家沒有搶去大家的風采,反而增加了味道的種類與層次。金箔亞拉斯加蟹肉南瓜蛋白湯,大大件的蟹肉鮮味無比,加上南瓜的鮮甜原味配上蛋白湯,鮮甜度爆燈,個人十分喜好!竹碳甘荀汁黑毛豬咸水角,一個個小南瓜上盤,造型可愛,餡料惹味滿足。西班牙油香臘味炒飯,有廣東炒飯的飯香,

西班牙油香臘味炒飯,有廣東炒飯的飯香,臘肉有另一番滋味,味道一流。

香水鳯梨咕嚕肉,鑊氣十足,每口咕嚕肉軟滑可口,酸甜味合宜,吃不停口。

最後以金箔紅酒烏梅山楂糕作終,酸甜味解去所有油膩感,為整晚劃下完美句點。
2019-02-25
2019-03-16 56 浏览
今天有幸經友人介紹到這間位於銅鑼灣Cubus大廈的西餐廳用餐。未進入餐廳, 單看大廈外圍已經感覺高尚。透過玻璃電梯上到28樓, 一進入餐廳看到海景, 加上微暗燈光, 酒吧氣氛, 金屬餐具, 連接兩層的玻璃樓梯, 未正式用餐己經愛上環境。用餐方面, 餐廳主打中西FUSION菜, 我兩人是次點餐如下:1) 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇2) 花膠螺頭波士頓龍蝦湯3) 蟲草花黑松露野菌湯4) 牛油果川味辣子雞5) 盆曬生抽乾炒安格斯牛河6) 三文魚籽鳳眼餃7) 火焰橙油法式焦糖燉蛋海蜇方面, 豐富地被海膽汁所包圍, 一入口海膽汁就衝擊著味蕾; 手撕法國鵪鶉更值得一讚, 未食過真係唔知鵪鶉肉是如此甜如此好食。龍蝦湯內花膠螺頭肉配上波士頓龍蝦鉗, 讓人又吃又喝得好滿足。牛油果川味辣子雞是我最愛的一道菜, 很值得推薦; 雞肉炸得很香但仍然嫩滑有汁, 加上辣味簡直絕配, 配酒亦一流。乾炒牛河方面, 有色香鑊氣, 安格斯牛更嫩得似和牛, 份量亦不少很抵食。甜品方面, 微凍的燉蛋加上火焰橙油, 令表面迅速焦糖化變得又脆又暖, 加上火焰的視覺效果, 令這道菜變得更吸引。優雅的環境配上高質的中西FUSION菜,

1) 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
2) 花膠螺頭波士頓龍蝦湯
3) 蟲草花黑松露野菌湯
4) 牛油果川味辣子雞
5) 盆曬生抽乾炒安格斯牛河
6) 三文魚籽鳳眼餃
7) 火焰橙油法式焦糖燉蛋

優雅的環境配上高質的中西FUSION菜, Cubus 28讓我留下很好的回憶, 期待下次再來品嚐其他菜式。

2019-03-09
  • 火焰橙油法式焦糖燉蛋
  • 盆曬生抽乾炒安格斯牛河
  • 牛油果川味辣子雞
  • 手撕法國鵪鶉伴海膽汁海蜇
2019-03-15 37 浏览
在銅鑼灣開平道 Cubus 28晚餐在28楼天台露天座位景觀一流,三五知已談天的好地方。有套餐點,懒人最啱。前菜要了海膽牛油果藜麥蟹肉沙律。海膽的鮮味配牛油果的香滑美味十足, 藜麥蟹肉沙律口感清新。湯羹是花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,花膠彈牙,龍蝦湯香味十足。黑松露海王鮑汁燴米形粉很特色的一款主菜。一粒粒米飯般的意大利粉。口感爽利,粉粒也有濃濃的鲍汁味,黑松露的香味,加有一些爽口的瓜粒伴著吃,十分可口。很特色的餐廳,是西餐,但有中點心啊是間很特色的餐廳,是西餐廳,但有中式點心。黑珍珠海膽燒賣,中式酒樓傳統點心,在一間西餐廳用刀叉來吃,另有一种味道的。雖然吃得飽飽的,但怎能少得餐後甜品。火焰橙酒法式焦糖燉蛋,最愛吃甜品,焦糖味香,燉蛋嫩滑,心滿意足。
在銅鑼灣開平道 Cubus 28晚餐

在28楼天台露天座位景觀一流,三五知已談天的好地方。

有套餐點,懒人最啱。

前菜要了海膽牛油果藜麥蟹肉沙律。
海膽的鮮味配牛油果的香滑美味十足, 藜麥蟹肉沙律口感清新。

湯羹是花膠螺頭片波士頓龍蝦湯,花膠彈牙,龍蝦湯香味十足。

黑松露海王鮑汁燴米形粉

很特色的一款主菜。一粒粒米飯般的意大利粉。

很特色的餐廳,是西餐,但有中點心啊

是間很特色的餐廳,是西餐廳,但有中式點心。

雖然吃得飽飽的,但怎能少得餐後甜品
2019-03-15 25 浏览
銅鑼灣真係好多好野食 平時成日食西餐/中餐 今次試下新野Fusion菜三文魚子燒賣個樣好可愛食落外皮有少少厚但都可以原諒既 因為咬開魚子既moment真係好正咸香味湧哂出黎北海道刺生級炸蠔配黑松露醬炸蠔炸粉好薄一咬落去就爆汁岀黎 黑松露醬好creamy 兩樣好match再叫左一個主食 海膽紅方珍寶虎蝦墨魚麵個墨魚麵係咁擺上去 顏色配搭好特別 平時墨魚麵都係配忌廉底 而家配海膽 creamy感覺不減多一份甘甜味另外虎蝦好爽口 用料好新鮮整體感覺好特別
銅鑼灣真係好多好野食
多一份甘甜味
另外虎蝦好爽口 用料好新鮮
整體感覺好特別
2019-03-15 32 浏览
今日係銅鑼灣試下重來都無試過ge FUSION菜~入面環境好靚,可以坐係BAR枱,一面飲野一面透過落地大玻璃望住銅鑼灣夜景。餐廳入面仲有一條長長玻璃樓梯,打卡一流!!!!!!用上金色餐具同雲石色碟,貴氣非常~頭盤係~手撕法國鵪鶉海膽汁海蜇。海蜇充滿海膽汁,每咬一啖都好爽又充滿濃郁海膽味,旁邊伴碟的脆脆都好好味。餐湯~花膠螺頭片波士頓龍蝦。從來都無諗過原來花膠螺頭同西式式龍蝦都可以咁夾。另一款餐湯~虫草花黑松露野菌湯。野菌勁多勁濃,仲有D虫草花咬下,幾特別。點心~三文魚籽鳯眼餃。綠色係波菜味,黑色係竹炭味,白色就普通味。三文魚籽粒粒都脹卜卜,一咬入面D汁爆出黎,勁鮮味。蝦餃新鮮即蒸,上枱時熱辣辣出曬煙,好正!!!!終於黎到主菜啦~ 牛油果川味辣子雞。佢無傳統辣子雞咁炸咁咁辣,雞件炸完之後入面仲好JUICY,而且少少辣,適合香港人口味。入面仲有牛油果同三色椒中和辣味,大推~另一個主菜~ 牛抽乾炒安格斯牛河。傳統菜式最能夠睇到廚師功力。呢個牛河夠穫氣,D河粉無癡埋一舊舊,仲用左安格斯牛,勁有牛味。地道菜式但係配上高級安格斯牛,感覺有趣。黎到最後的甜品~ 火焰橙酒法式焦糖燉蛋。放係彩色雲石碟上
今日係銅鑼灣試下重來都無試過ge FUSION菜~

用上金色餐具同雲石色碟,貴氣非常~

頭盤係~手撕法國鵪鶉海膽汁海蜇。

餐湯~花膠螺頭片波士頓龍蝦。
從來都無諗過原來花膠螺頭同西式式龍蝦都可以咁夾。

另一款餐湯~虫草花黑松露野菌湯。
野菌勁多勁濃,仲有D虫草花咬下,幾特別。

點心~三文魚籽鳯眼餃。
綠色係波菜味,黑色係竹炭味,白色就普通味。

三文魚籽粒粒都脹卜卜,一咬入面D汁爆出黎,勁鮮味。
蝦餃新鮮即蒸,上枱時熱辣辣出曬煙,好正!!!!

終於黎到主菜啦~ 牛油果川味辣子雞。
入面仲有牛油果同三色椒中和辣味,大推~

另一個主菜~ 牛抽乾炒安格斯牛河。
地道菜式但係配上高級安格斯牛,感覺有趣。

黎到最後的甜品~ 火焰橙酒法式焦糖燉蛋。
放係彩色雲石碟上面,色彩繽紛,好似幅畫咁,未食已經覺得好味啦!!!!
食之前待應會係橙酒上面點火,再倒係燉蛋上面。
睇住燉蛋係藍色火中燃燒,真係好治瘉呀!!!!
燒完之後,會有一陣濃濃橙香味飄出黎。配合埋濃郁的燉蛋,為今日晚餐作完美的收結。

今日係Cubus 28係一個好難忘的晚餐體驗。菜式FUSION方法都令人意想不到,味道極有水準,環境優美,服務令人舒服無壓力,係請客的好選擇。希望有機會再黎!!!!!
2019-03-09
用餐优惠
試食活動
2019-03-14 64 浏览
今晚去了銅鑼灣的cubus28食晚餐。餐廳背向加路連山道大球場,面向銅鑼灣,睇夜景一流!. 今晚4人點了兩道前菜,每人一碗餐湯、main dish各一、兩道點心、兩道甜品。性價比一般,但每道菜都相當精緻。. 比較欣賞前菜櫻花蝦乾避風塘茄子茄子表面炸得金黃鬆脆,外脆內軟,質感合宜,冇林bat bat。. 餐湯是花膠螺頭片波士頓龍蝦湯湯味濃郁,龍蝦肉有鮮味。上菜時湯碗仍是溫暖的,製作相當有誠意。. 咸水角有兩件是黑色、一件是橙色,外觀像三顆小南瓜;三色鳳眼餃表皮精螢剔透鳳眼餃上方的三文魚子通透醒目,像橙色的玻璃珠,是很好的點綴。大蝦亦相當厚肉彈牙。點心的外表相當吸引,外觀製作很用心。. 值得一提的主菜是牛油果川味辣子雞味道有驚喜牛油果淡味配搭濃味雞肉,味道配搭合宜,不會過於肥膩。. 其實我最欣賞的是Crème Brulee做甜品上菜時侍應生淋上橙汁再點火,藍色火焰像在布甸上起舞。配合已調暗的燈光,情境相當浪漫難忘。.今晚的食物味道還好,但食物的擺設裝飾都十分有心思。離開前到餐廳頂樓走了一轉,天氣好的話,相信在天台飲野的氣氛會很好。希望下次有機會再到天台坐坐。

比較欣賞前菜
櫻花蝦乾避風塘茄子
餐湯是
咸水角
有兩件是黑色、一件是橙色,外觀像三顆小南瓜;
三色鳳眼餃表皮精螢剔透
值得一提的主菜是
牛油果川味辣子雞味道有驚喜
牛油果淡味配搭濃味雞肉,味道配搭合宜,不會過於肥膩。
其實我最欣賞的是
Crème Brulee做甜品
2019-03-06
2019-03-14 31 浏览
英國朋友返咗嚟香港,今日帶佢去食香港人好流行嘅中西fusion菜。餐廳背向銅鑼灣,面向跑馬地,天色好嘅時候景觀一覽無遺😍. 餐廳其實類似🍸酒吧形式,但係亦都有供應套餐或者單點食物;難得同朋友食飯,我哋決定嗌套餐,除咗唔使自己諗,仲可以食到唔同嘅特色美食。. 櫻花蝦避風塘茄子老實講避風塘茄子喺某啲西餐廳都有供應,,當然之前食過嘅會偏向比較油膩,呢度做到係外脆內軟,但係食落口唔會成口油;🍆茄子喺炸之前應該經過調配,令到茄子唔會氧化,亦都唔會感覺吸咗好多油。. 花膠螺頭片波士頓龍蝦湯極度fusion嘅湯,飲落去好濃郁,帶點🦞龍蝦膏甘香味,證明到佢真材實料!相反,花膠同螺頭味道唔算好出,但係落咗呢兩樣配料,令到成個湯膠質增加,口感濃厚😋. 牛油果川味辣子雞仿效咗中餐廳嘅鳥巢做法,改用咗炸春捲皮做一個容器,就咁睇其實見到好多辣椒,但係只要唔咬到佢嘅辣椒仔就唔會好辣。🐔辣子雞唔會炸到乾巴巴,微微辣嘅辣子雞間唔中食到一兩粒牛油果,感覺突然間變得清新,減低油膩感。估唔到牛油果都可以咁樣入饌👍. 日本青芥末生菜盞望落去就知係模仿生菜包,賣相普通但係食落去相當有驚喜!蛋白質可以選豬牛雞或海鮮,我哋揀咗海鮮

櫻花蝦避風塘茄子
日本青芥末生菜盞
望落去就知係模仿生菜包,賣相普通但係食落去相當有驚喜!蛋白質可以選豬牛雞或海鮮,我哋揀咗海鮮。生菜相當清爽,海鮮亦都好彈牙,尤其佢個🦐蝦,醬汁唔多但係入味非常,簡單健康。
竹炭甘筍汁黑毛豬鹹水角
外型已經相當吸睛,贏盡掌聲👏切開鹹水角發現佢外皮如法式牛角酥,有七七四十九層般嘅摺疊😎內藏嘅黑毛豬脂肪比例均一,香濃唔騷;唔同嘅顏色亦都相當有特色,感覺好優雅❤️
金箔紅酒烏梅山楂糕
食完唔同種類唔同味道嘅菜式,最後嘅甜品值得讚賞。味道一啲都唔濃,但係帶出淡淡嘅烏梅同山楂味道,清一清口中復雜味道,為呢一餐晚飯作一個非常完美嘅完結☺️
2019-03-01