2024-06-10 338 浏览
位於銅鑼灣霎東街的「Ciclo」,係一間樓上酒吧餐廳。店內裝修以灰色作為主調,簡約型格,樓底頗高,空間感十足Truffle Fries以燒大蒜油炸的幼薯條,金黃香脆,表面加上滿滿的黑松露沙律醬及巴馬臣芝士,香濃滋味Oyster Ceviche生蠔合共有6隻,用清酒灼一灼過;再加入紫蘇油、紫蘇酒及車厘茄浸泡著。生蠔肥美飽滿,頗鮮甜,感覺好freshButter Sake Clams Pot沙白蜆勁大隻,粒粒都飽滿肥美!以牛油清酒煮,保留左蜆肉本身嘅鮮甜味,勁好食!底下仲有唔少年糕,煙煙韌韌,夠晒飽肚Crispy Short Ribs牛坑腩炆煮得頗軟腍,牛味濃郁,好正哦!配上紅酒山楂汁及香滑牛油薯蓉,滋味滿分CoCo-Melonade主要有蜜瓜及椰青水,唔會太甜,幾清新Jam & Blossom由草莓果醬、桂花、糯米茶等等沖調而成,冰凍解膩

Truffle Fries

Oyster Ceviche

Butter Sake Clams Pot

Crispy Short Ribs

CoCo-Melonade

主要有蜜瓜及椰青水,唔會太甜,幾清新

Jam & Blossom

由草莓果醬、桂花、糯米茶等等沖調而成,冰凍解膩
2024-06-09 16 浏览
Ciclo 呢間餐廳,真係令人眼前一亮😍環境優雅舒適,服務細心周到,最重要係食物質素極高,每一款都充滿驚喜🥂首先試咗佢哋嘅 OYSTER CEVICHE $108 ,生蠔新鮮肥美,口感爽脆,配埋紫蘇酒、清酒同番茄,酸酸甜甜,完美平衡了生蠔的鮮味。之後試咗 UNI LOBSTER BISQUE ARANCINI,呢個真係必食!$228 兩件,龍蝦湯底濃郁香甜,配埋海膽,鮮味十足,而且炸得金黃香脆嘅飯團,外脆內軟,口感豐富😋PAPPARDELLE WITH BURNT SPINACH CREAM $227,寬麵條口感煙韌,配埋燒菠菜忌廉醬、羊肚菌同水牛芝士,香濃惹味。BUTTER SAKE CLAMS POT 都係必試$228 一鍋蜆肉鮮甜,配埋清酒同薑。入面年糕煙煙韌韌,吸晒湯汁,真係好正!最後試咗 JAM & BLOSSOM $78 一杯,草莓醬酸酸甜甜,配埋桂花糯米茶,清新香甜。Sake Sour $120,酒味唔會好濃 ,有檸檬汁、菠蘿糖漿加sake,易入口。呢度嘅食物質素高,每一道菜都充滿心思,而且環境舒適,服務周到,絕對值得一試!

呢排同一位好耐冇見嘅朋友食飯,佢話想試一啲fusion菜,見Ciclo網上啲評價都幾唔錯,就揀咗佢。餐廳位置都好方便好近時代廣場,轉個彎就到。入座嗰陣覺得個裝修都好有格調,氣氛幾浪漫又好chill,好適合聚會傾心事。老實講餐廳嘅所有嘅菜式我都好滿意,份量我都覺得啱啱好,唔會浪費咗食物先。‣ Bao Guk $120 🧡本身以為係爆谷,原來係菊花嘅菊。飲落口嘅時候有好濃郁嘅冧酒味,入口好順滑。而本身君度酒一樣都係比較柔順清新,再加上有洋甘菊嘅香味,真係令人眼前一亮,作為鍾意飲甜酒嘅人好滿意呢一杯cocktail。‣ Jam & Blossom $78主要都係朋友飲,不過我偷咗幾啖,fruity得嚟茶嘅味道都好出,而且仲有淡淡桂花香氣,酸酸甜甜解膩真係一流,無諗過mocktail都一樣咁出色。‣ Tuna Tartare $118 呢個吞拿魚他他嘅醬係由日式蛋黃醬同港式辣椒醬混合而成,齋食吞拿魚唔會覺得好辣,但再搭配埋牛油果蓉就比較刺激。佢嘅牛油果蓉入面有墨西哥辣椒,所以食落口嘅時候相當過癮。比起其他餐廳搭配多士,呢到係搭配米脆片同紫菜,同樣都係脆卜卜,食落口覺得兩者真係做到相輔相成。‣

‣ Bao Guk $120 🧡

‣ Jam & Blossom $78

‣ Tuna Tartare $118

‣ Uni Lobster Bisque Arancini $228 🧡
一上枱嘅時候已經俾佢面頭嘅海膽吸引咗,咬落去第一啖係食到海膽嘅鮮甜味,第二下就係龍蝦湯risotto嘅味道,佢係將risotto炸成飯球再加芝士,咬落去嘅時候都做到拉絲嘅感覺。軟脆交織嘅口感相當過癮,而且相當有層次,極推薦大家試一試。

‣ Ham, Burrata with Seasonal Fruits $138 🧡
Parma Ham肉質細緻柔軟,唔會太鹹。平時都係搭配哈密瓜食,今次配上桃同士多啤梨個感覺都好驚喜。個人比較鍾意桃,覺得桃嘅甜味突出到Parma Ham本身嘅香氣。而Parma Ham嘅中間係burrata cheese 混合mozzarella cheese,作為芝士愛好者表示相當出色,唔使搭火腿食都出食。

‣ Crispy short ribs $268 🧡
牛坑腩嘅部分處理得好好,真係做到外脆內軟。肉質軟身嫩滑,食到油香味之餘,感覺並唔油膩,相當出色。而醬汁係紅酒配其他香料調配而成,作為點綴相當唔錯,唔會搶咗牛肉嘅味道。薯蓉口感好綿滑細膩,而且好香牛油味,仲有淡淡奶香,我勁鍾意。因為兩者嘅調味唔會好重手,所以搭配埋一齊食覺得好舒服。

‣ Sweet Potato Apple Pie $98
甜品雖然等得有啲耐,但真係啱啱出爐熱辣辣,食完都覺得好滿足。內餡係甜薯搭配蘋果蓉,所以唔好見佢細細份,其實比想像中飽肚。蘋果味道突出,酥皮唔會好厚身,我都幾鍾意。旁邊嘅cream同果仁就真係錦上添花,令口感豐富啲。
2024-06-04
2024-06-07 26 浏览
Happy Friday同朋友嚟到位於銅鑼灣嘅Ciclo食飯傾計放鬆一下!餐廳位位之間好闊落,坐得好舒服,而且燈光行型格路線,整體感覺好放鬆,好適合同朋友把酒淡心!✨ TUNA TARTARE 呢款前菜超推薦👍🏻餐廳以港式辣椒醬加日式蛋黃醬混合而成嘅醬汁攪拌Tuna,令到Tuna味道酸甜及辣辣地,食落口感更有層次!仲配上微辣嘅牛油果,味道好特別,將Tuna及牛油果醬一併放上脆片上一齊食,超級滋味!✨ UNI LOBSTER BISQUE ARANCINI (2PCS)第一次嘗試呢一款菜式嘅配搭,超有驚喜!底層係由龍蝦肉Risotto配上芝士再一併炸起,炸得金黃香脆,但食落完全唔重油膩感,咬落好香芝士味,有芝士拉絲效果,而且食到飯粒,口感好豐富!而面頭嘅北海道海膽就好新鮮鮮甜,整體配搭好夾,好好食,值得推薦大家一試!✨ HAM, BURRATA WITH SEASONAL FRUITS平時配Ham都習慣以哈密瓜為主,今次餐廳配以時令水果:桃及士多啤梨,24個月嘅Ham配上呢兩款水果+burrata一齊食,好清新開胃,味道令人驚喜,超好食!✨ CRISPY SHORT RIB牛坑腩肉質軟腍

✨ TUNA TARTARE

✨ CRISPY SHORT RIB

牛坑腩肉質軟腍😋肥瘦均勻,牛味濃郁!薯蓉好Creamy,配上紅酒汁,夾埋牛坑腩一齊食,牛味更突出,肉質食落更軟滑!

✨ Mocktail : JAM & BLOSSOM
包含咗士多啤梨醬及桂花糯米茶嘅飲品,飲落超級清新,好可口,超級有驚喜及好飲!

✨ Cocktail : BAO GUK
飲得出洋甘菊嘅清新,加埋橙酒及果汁,帶點清甜,酒味唔會太濃郁,好易入口!
2024-06-06 10 浏览
「Ciclo」位於時代廣場旁的霎東街Oliv四樓,裝潢採用「現代禪風」時尚藝術裝修風格,打造舒適的用餐環境,菜式以意大利菜融合了亞洲菜的精髓,採用本地時令食材,餐廳的多款創意醬汁,均是手工製作,廚師亦在菜式中融入本地風味,例如使用香港品牌冠益華記辣椒油、用新鮮雞油炒意粉、牛坑腩配合意式醬汁,非常有創意,味道好驚喜👍🏻▪️Tuna Tartare $ 118Koon Yick Wha Chilli Sauce、Jalapeno 、Avocado、Rice Crisp 兩款不同顏色香口又酥脆的米脆脆,一款是用米漿加櫻花蝦造成,另一款就用紫菜米漿,配合用了香港品牌冠益華記辣椒油造成的醬汁,混合吞拿魚刺身粒粒,微微香辣好有特色,再加上新鮮牛油果蓉,味道非常有層次▪️Uni Lobster Bisque Arancini $ 228Lobster Saffron Risotto 、Chive Crème 、Cheddar必食推介,用了龍蝦醬汁熬製而成意大利飯,包住車打芝士再炸香,再配上香蔥奶油、北海道海膽,鮮味無窮,炸飯球一咬開就是美味融化了的芝士,非常驚喜的美味▪️Drunken Crab Past

▪️Tuna Tartare $ 118

▪️Drunken Crab Pasta $ 228
Shao Xing Wine 、Chicken Butter 、Ink Pasta
雞油、墨汁意粉、新鮮松葉蟹、肇慶酒、炸蒜
這個創意意粉,首先會食到紹興酒的香氣,意粉嘅彈牙,松葉蟹嘅鮮味,混合一起就有一股雞油的滋味,又是一個極度出色的味道

▪️Crispy Short Rib $ 268
Hawthorn Jus 、Gremolata、Burnt Butter Mash
牛坑腩、山楂紅酒汁、榛子香草醬、牛油薯蓉
牛坑腩質素極高,肥瘦相間的狀態,炆得軟腍好入味,配上帶微甜的醬汁,最精彩香草醬配合牛坑腩有一股甘香的味道,最後就係牛油薯蓉再沾上醬汁,極致美味

▪️Genmaicha $ 120
Gin、Soda、Genmaicha 、Winter-melon Tea 、Black Syrup
有一股台式風味,入口滿滿黑糖冬瓜茶的味道,配合Gin 和梳打,減低甜度但多了一份酒香

▪️Koko Rigno $ 120
Gin、Basil 、Pandan 、Lime、Coconut Mousse
入口帶一浸濃烈的斑斕香,再加上羅勒葉,就像青汁的味道,面層的椰子慕絲,充滿椰香,增添香氣和口感,滿滿泰式風味

• Uni Lobster Bisque Arancini
  • Crispy Short Rib
2024-06-05 15 浏览
原來time square附近有間樓上西餐& Bar,裝修幾型格,環境唔錯,佢地嘅食物都好高質,我地叫咗幾款試吓。Uni Lobster Bisque Arancini裏面原來係d米飯用龍蝦湯煮過再夾住芝士攞去炸,好正,加上sour cream 同北海道海膽,呢個配搭好新潁,海膽食落好鮮味好甜。Ham Burrata with seasonal FruitsHam食落好香,店員話今期嘅seaonal fruits係桃同士多啤梨,mix埋ham一齊食非常夾,加上開心果碎,增加口感,呢個前菜幾開胃。Drunken Crab Pasta蟹鉗好大隻,食落好鮮味,而墨汁意粉好煙韌加埋花雕酒落去d意粉,勁香酒味,原來花雕酒同意粉係咁match,好味。Crispy Short Rib牛坑腩好淋滑,肥瘦適中,牛坑腩表面食落脆脆地,口感好得意,而薯蓉勁香滑,好味。Jam & Blossom呢個mocktail都幾好飲,酸酸甜甜好開胃,飲落好香桂花同茶嘅香味,唔錯。

Uni Lobster Bisque Arancini

Drunken Crab Pasta

Crispy Short Rib

Jam & Blossom

2024-06-04 88 浏览
最近留意到⼀間幾有情調嘅餐廳燈光昏暗環境舒適氣氛幾適合情侶去❤️⼀入餐廳見到大大個吧枱牆上有滿滿嘅酒樽已經好有興趣試試cocktails侍應非常專業介紹餐牌之餘都會為我地揀cocktails提供意見👍🍸Tom yum當店最signature嘅cocktail望落去好清澈好簡單但其實背後做左好多功夫去成就出黎入口真係有冬蔭公嘅香料味再加淡淡椰香然後後勁有微辣嘅熱感👍好正!🍹Sake sour呢杯嘅菠蘿味好出酒精感唔太重都好適合女仔飲食物方面我地揀左兩款小食兩款主菜shareOyster ceviche用清酒將兵庫縣產嘅生蠔淖八秒令其呈半生熟狀態再同蕃茄同剪碎生蠔浸喺紫蘇酒、柚子醋、清酒中入口順滑酸酸甜甜Uni Lobster Bisque Arancini賣相精緻🤩頂上係北海道小樽產嘅海膽同酸忌廉底下係麵包糠包住龍蝦湯整嘅risotto同mozzarella cheese嘅炸物切開已見芝士拉絲😍炸物香脆juicy同海膽都幾夾👍Crispy short rib紅酒醬汁超特別👍有陣肉桂山楂味酸甜味有特色配薯蓉食更將醬汁⼀滴不留而個short rib先用牛油煎成脆皮再淋汁慢煮而成入口超嫩滑肉汁豐
最近留意到⼀間幾有情調嘅餐廳

我地揀左兩款小食兩款主菜share

Oyster ceviche
用清酒將兵庫縣產嘅生蠔淖八秒
令其呈半生熟狀態
再同蕃茄同剪碎生蠔浸喺紫蘇酒、柚子醋、清酒中
入口順滑
酸酸甜甜

Uni  lobster  bisque  arancini

Uni Lobster Bisque Arancini

Drunken  crab  pasta

Drunken crab pasta
用雞油炒意粉
所以更有肉香
醬汁係用蜆湯、蟹殼同紹興酒慢煮收汁而成
質感較輕薄

Sake  Sour
Crispy  short  rib
Drunken  crab  pasta
2024-06-03 9 浏览
朋友介紹咗呢間喺銅鑼灣嘅高檔,新式fusion菜🫶🏻今日嚟咗銅鑼灣行街 ,順便食埋個晚飯先走啦😆經過呢間youtuber介紹嘅餐廳,所以就入咗嚟食啦😊🫶🏻間餐廳睇起嚟好新好有韻味😁好適合傾偈吹水呀🫶🏻同埋都靜靜地🫶🏻真係太多好味嘅嘢,我簡直都揀唔到落手因為有啲選擇困難症。最後就叫咗兩個好似出名店員推介嘅main 🫶🏻仲介紹咗唔同嘅菜式同埋雞尾酒😊呢度嘅Cocktail都比較創新,出邊好似見唔到,因為唔想飲咁重口味,所以就叫咗啲floral d 🙌🏻Ciclo侍應也為整體用餐體驗加分不少。他們不僅對菜單瞭如指掌,能夠提供專業的點餐建議,在用餐過程中也能適時地照顧到顧客的需求。🫶🏻🫶🏻

2024-06-03 21 浏览
放工去左時代廣場行街,原來係附近開左間非凡的酒吧餐廳,位置相當便利餐廳將義大利和日本風味和諧地融為一體,將時尚黑色主題氛圍融合在用餐體驗之中店內裝修充滿摩登風格,用灰泥色牆身配搭黑色梳化,型格又充滿現代感仲設有廂房,適合一大班友聚餐及派對活動食物方面:Salt Babe : 用氈酒做基調,加入鹹檸檬、糖及梨酒、味道帶少少鹹,味道創新Coco-Melonade : 由椰子水及蜜瓜調成,再加入茉莉忌廉,味道清新香甜,岩曬夏天飲嘅 MocktailCharcoal Karaage : 用竹炭粉炸成嘅唐揚炸雞,炸得外脆肉嫩,再配埋老乾媽辣醬做調味,創造出辛辣、甜味暗黑風格的前菜Hokkaido Uni and Lobster Arancini : 用龍蝦湯煮成嘅意大利飯,加入芝士炸成飯糰,再放上酸奶油及北海道海膽,味道甘甜,鮮味又濃郁,口感有層次非常有心思嘅前菜Drunken Crab Pasta : 醉蟹義大利麵選用墨汁麵,用上昆布、海鮮及紹興酒做醬汁,再加入大量松葉蟹肉、辣椒及蒜片,味道鮮甜濃郁又帶有酒香Crispy Short Rib : 牛坑腩煎得柔嫩多汁,外皮酥脆加上香草醬非常惹味,

仲設有廂房,適合一大班友聚餐及派對活動
食物方面:

Crispy Short Rib : 牛坑腩煎得柔嫩多汁,外皮酥脆加上香草醬非常惹味,牛奶薯蓉口感順滑,加上紅酒山楂汁配搭新穎
2024-05-29
2024-06-02 13 浏览
有時會去bar and restaurant同朋友chill下,食下嘢飲下酒🥂但坊間好多同類型餐廳嘅食物都比較大路普通。最近就發掘到銅鑼灣時代廣場後面嘅Ciclo菜式精緻之餘質素好高👍🏻👍🏻頭盤、主菜每道只係$100-200+左右🤑但不論食材配搭、製作方式都花盡心思🥰將海膽、生蠔、龍蝦、蟹肉等高級食材以創新手法炮製。上菜時店員仲會講解菜式配搭,呢個價錢可以擁有如fine dining般享受,絕對值得🫶🏻環境以黑色型格風為主調,燈光較暗,但射燈令環境更有情調😎外面仲有露台。🐟Tuna TartareKoon Yick Wah Chilli Sauce, Japaneo Avocado, Rice Crisp將中式元素加入吞拿魚他他,味道更有層次。吞拿魚切成四方形,食落軟滑之餘保留咬口。餘韻滲出本地冠益華記辣椒醬辣味😛😛配混入墨西哥辣椒嘅牛油果醬及脆米紙,味道口感皆豐富😚🦞Uni Lobster Bisque Arancini Lobster Saffron Risotto, Chive Creme, Cheddar鍾意食海鮮嘅人必點🙌🏻🙌🏻用龍蝦湯煮意大利飯,再炸成球,面頭鋪上北海道根室

🐟Tuna Tartare

🦞Uni Lobster Bisque Arancini
鍾意食海鮮嘅人必點🙌🏻🙌🏻用龍蝦湯煮意大利飯,再炸成球,面頭鋪上北海道根室海膽。入口即感受到海膽+龍蝦澎湃嘅鮮味,估唔到兩者結合,個種甘香味非筆墨能形容😋😋意大利飯球外脆內creamy,仲有芝士拉絲,整體色香味俱佳😍

🦀Drunken Crab Pasta
Shao Xing Wine, Chicken Butter, Ink Pasta
主菜亦係誠意滿滿之作💖墨汁意粉加入不少鮮拆蟹肉,啖啖鮮味😽意粉絕對唔係普通貨色,用雞油、紹興酒作醬汁,意粉雖乾身但食落充滿雞油同酒香味🤩比起淹沒喺大量醬汁嘅意粉,呢個做法更出色👍🏻

🥩Crispy Short Rib
Hawthorn Jus, Gremolata, Burnt Butter Mash
有時大排檔會有脆皮牛腩,呢度就有脆皮牛肋肉😆牛肉肉質鬆化唔乾柴,部分有脂肪位。肉香+青醬香氣+脆皮如餅乾般嘅烘烤香氣,味道豐富😙醬汁用牛骨、肉桂、話梅調製,有濃郁牛味之餘亦帶點酸香。薯蓉看似普通但亦出色,超級軟滑😽

🍸Bao Guk
Rum, Pineapple, Chamomile, Cointreau, Apple Juice
作為酒吧當然有唔少特調cocktail。唔少款式配搭都好特別,呢杯🍿「爆谷」就以rum酒為基底,加入洋甘菊、橙酒、果汁,望落就好似清澈冰川一樣,味道清新之餘帶點花香🌼

🍹Coco-Melonade
Melon, Coconut Water, Jasmine Cream
用🍈蜜瓜做mocktail真係比較少見,但飲落無乜蜜瓜味,加入椰青水後,味道有啲似pina colada個種清新味道😛

人均消費:$570
推介指數(10分為滿分):8.5分
2024-05-30
2024-05-30 42 浏览
又嚟到令人懷疑人生嘅星期四,今日放工之後決定食啲好嘢,嚟咗銅鑼灣嘅一間新興fusion菜,佢係中日創新嘅合併,入到嚟覺得呢度真係好靚好創新同埋有少少暗黑嘅風格嘅裝修令我真係覺得好舒服。你張吧枱都好靚,有好多唔同嘅美酒,我就鍾意啲清新啲嘅風格,所以叫咗bao guk而朋友就叫咗另一種玄米茶味嘅雞尾酒,出邊都比較少見🙌🏻😊有啲小清新嘅感覺食物方面我就叫咗個黑色嘅炸雞,佢哋係包括咗芫荽沙律蛋黃醬同埋一啲芝麻炭燒炸雞,真係令人覺得好好味😆同埋好特別🙌🏻作為芫荽嘅我,真係識過花層味,第一次見到有呢一種嘅配搭另外我叫咗一個龍蝦意大利飯同埋打芝士製成嘅前菜,仲有好新鮮嘅海膽主菜方面我哋叫咗個牛油清酒蜆肉煲同埋牛蝦腩嘅薯蓉,呢個口味有少少似叉燒同埋加上一啲榛子醬,真係一個好創新又好出奇地配搭嘅組合

時代廣場後門Oliv 4F!!牛扒是慢煮後煎到焦脆加上秘制醬汁搭配薯蓉好絕👍🏻薯蓉竟然有很香的焦糖味道🤤而且還保留了原有的顆粒感 真的很香很香!!好想叫張阿福去吃給我們出個教程😝!!生蠔🦪加了紫蘇還有其他香料處理過 連番茄🍅bb都是提前泡過紫蘇澡澡的!!一口入魂!!真的絕了 生蠔爽脆毫無腥味 符合我對生蠔刺身的標準🤤還有自創很有特色的taco 吞拿魚加牛油果 夾在紫菜脆片👍🏻兩者絲滑結合 牛油果🥑很有心機的淋上秘制辣油 一開始不知道 入口真的超驚喜 吞拿魚不是用魚松湊數 是真的很大一塊的魚肉!!清酒🍶煮蜆好有特色!!蜆大肉質厚!!底下有一層年糕片 煙煙韌韌 跑了清酒蜆汁 如果閉上眼睛真的會以為是在吃蜆😝湯也夠鮮 海的味道!!還有兩杯🍹 如果不知道怎麼選的話職員小哥哥也會給你介紹推薦你喜歡的口味,我點了fruit一點濃度偏低的🫶🏻都沒有踩雷。一杯是玄米茶底➕自己熬的冬瓜茶➕檸檬🍋,第一層的口感是偏茶味,第二層可以感受到冬瓜的清香浮現,再而是檸檬清香酸甜的感覺🤤第二杯是主打陳皮➕佛手柑邊邊還有鹽粉做點綴,可以👅鹽再喝一口👍🏻口感也是十分驚喜!!都是會encore的兩杯!!💕環境細節也很有自

環境細節也很有自己的小心思,可以看出主理人對光影有自己的追求🌫️小哥哥也很nice 會主動介紹 幾乎是有求必應👍🏻
銅鑼灣樓上超有格調fusion菜☺️-喺OpenRice見到呢間啲嘢食好吸引,最近又想食fusion菜,所以今日就嚟試吓呢一間意大利同日本嘅fusion菜🫡-🦞Uni Lobster Bisque Arancini ($228)呢道前菜賣相真係好精緻,食落去外脆內軟,裏面係龍蝦湯意大利飯同埋芝士,表面仲有好多新鮮嘅海膽,食落完全冇腥味,而且海膽令到龍蝦湯嘅鮮味提升咗一個層次,海膽下面嘅酸忌廉令到味道更加有層次,真係超級推介大家試吓😍🍟Truffle Fries ($108)薯條炸得好脆,而且配上佢哋自家製嘅松露醬汁同埋黑蒜油仲有芝士,好香口好送酒之餘仲好惹味,而且仲要食極都唔會覺得好油膩,份量都好大,好值得一試🥰🦀Drunken Crab Pasta ($228)staff同我哋講呢個意粉用咗紹興酒、蜆湯同埋雞油調味,所以鮮味好出,另外佢哋嘅蟹肉都好足料,意粉嘅口感好好,唔會太淋,配上炸蒜會更加香口🥹不過食到最後略嫌有少少鹹,如果口味比較清淡嘅可能其他主食會啱口味啲😙🐂Crispy Short Rib ($268)真係好似菜名講咁樣,牛坑腩嘅嘅口感外脆內軟好特別,配上開胃提味嘅紅酒汁,更
銅鑼灣樓上超有格調fusion菜☺️

🍟Truffle Fries ($108)

🦀Drunken Crab Pasta ($228)

🐂Crispy Short Rib ($268)
真係好似菜名講咁樣,牛坑腩嘅嘅口感外脆內軟好特別,配上開胃提味嘅紅酒汁,更加令到牛腩味昇華🫡
另外肉嘅肥瘦比例啱啱好,唔會太多瘦肉令到口感好嚡,亦都唔會太多肥肉令到味道好膩,配上口感絲滑嘅忌廉牛油薯蓉,食落真係好滿足😋

🍸Genmaicha ($120)
呢杯係佢哋其中一杯signature cocktail,裏面有gin、玄米茶梳打同埋冬瓜茶黑糖漿,飲落味道好特別,氣泡好細膩,感覺好清爽,而且玄米茶嘅味道好出,亦都意外地同gin幾夾,飲落有少少後勁,但係都好容易入口🤣
值得一讚嘅係杯上面嘅玄米茶米通真係好好食🤣🤣

🥥Coco-melonade ($78)
呢杯係佢哋嘅特調mocktail,面頭係口感綿密嘅茉莉茶foam,另外仲加咗啲檸檬皮增添香氣,椰青水嘅味道好出,而且同蜜瓜都好夾,啱晒夏天飲🥰

餐廳樓底好高,裝修好精緻,座位亦都好寬敞同埋舒服,氣氛好好感覺好chill,服務亦都好好,職員會好親切咁同我哋介紹唔同嘅菜式,同埋佢哋依家做緊飲品買一送一優惠,真係幾抵,好推薦大家同三五知己嚟飲番杯或者過嚟慶祝🥂

味道 9/10
服務 9.5/10
環境 9.5/10
回頭率9/10
總評 9.25/10😋🤍
人均消費 $578💰
📍 Ciclo
銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓

#米食銅鑼灣 #米食fusion菜 #米食日本菜 #米食意大利菜 #銅鑼灣美食 #米飲酒 #美食 #hkfood #hkfoodie #hkig #hkeat #hkgirl #hklifestyle #foodiegram #hkrestaurant #香港美食 #香港餐廳 #食評 #thefoodieinitiative #internationalfoodiesunite #foodadmirersoftheworld #globaleats #internattionalcuisinefamily #foodsharinggroup #香港 #香港餐廳
2024-05-26 20 浏览
最近就約左好姊妹去傾偈~今次揀左位於銅鑼灣嘅「CICLO」,地點非常就腳,就係Times Square後面😚上到去廳餐都非常有氣氛,樓底高令人覺得空間感好大,坐位都好舒適😚 絕對係一個約會嘅好地方✨ HAM, BURRATA WITH SEASONAL FRUITS24個月嘅Ham 配上時令水果同BURRATA,感覺清新而滑😚 味道均衡,口感豐富✨TRUFFLE FRIES同出面食嘅黑松露薯條有啲唔同😎松露醬混合左蒜香嘅味道🤤加上薯條外脆內軟,令人無法抗拒✨DRUNKEN CRAB PASTA松葉蟹肉鮮嫩,墨汁麵條恰到好處,加上少少辣椒油作調味,提升咗整道菜嘅層次😚✨CRISPY SHORT RIB好特別嘅一道菜式,牛坑腩肉質鮮美,入口即溶,配上用山楂同紅酒混合而成嘅醬汁,酸酸甜甜咁好開胃😚面頭再淋咗夏威夷果仁芫荽汁,令整到菜式更加豐富✨Cocktail - GENMAICHA GIN玄米茶酒雞尾酒帶有獨特而清新嘅風味,容易入口,非常適合女生🩷✨Mock tail - COCO-MELONADE以椰子水同西瓜作調配,甜甜地咁好好飲

✨TRUFFLE FRIES

✨DRUNKEN CRAB PASTA

✨CRISPY SHORT RIB

✨Cocktail - GENMAICHA GIN

✨Mock tail - COCO-MELONADE
以椰子水同西瓜作調配,甜甜地咁好好飲
2024-05-26 37 浏览
Dinner.Cool black interior.Interesting menu. Here’s what we had. Shaved Cauliflower with walnut sesame pesto, bonito flakes, and citrus vinaigrette: a unique and flavorful start to our meal.Pappardelle with Burnt Spinach Cream and morels, topped with creamy burrata (Mozzarella and Stracciatella). Pasta was perfectly al dente.Pot of Clams in a luscious butter sake sauce, infused with the aromas of ginger and green onion. The addition of rice cake pieces provided a delightful chewiness to the dish
Dinner.
Cool black interior.

Interesting menu.

Here’s what we had.

Pot of Clams in a luscious butter sake sauce, infused with the aromas of ginger and green onion. The addition of rice cake pieces provided a delightful chewiness to the dish.

Short Ribs (坑腩)with crispy exterior and tender, succulent meat. The dish was elevated by the red wine sauce with hawthorn and cinnamon, adding a tangy and slightly sweet note. Topped with gremolata (Italian condiment made of parsley, garlic, and lemon zest) and served with burnt butter mash on the side.

The only dessert available was the Sweet Potato Apple Pie featuring a flaky crust filled with a luscious apple filling. The soy-glazed almonds added a delightful crunch. Loved the Hokkaido vanilla cream.

In summary: Relaxing atmosphere, attentive service and interesting menu showcasing inventive flavors and high-quality ingredients.