5天前
話說銅鑼灣真係咩都有,但要搵一間夠靜、夠型、夠有創意嘅餐廳,其實唔多。Ciclo就係其中一間我覺得真心值回票價、連環打中我心嘅驚喜之地。一上到Oliv大廈4樓,電梯門打開嘅瞬間已經覺得自己走咗入戲劇場景——水泥灰牆、木色元素、柔光吊燈加上層次感十足嘅空間設計,低調中見精緻,好有調子。整體環境比想像中靜得多,啱晒想遠離銅鑼灣人潮、靜靜食好嘢傾心事嘅人。👨🏻🍳 服務|恰到好處的專業與溫柔Ciclo嘅職員訓練得非常好,唔會太多干預,但當你眼神一望過去,即刻就會出現喺你身邊。介紹cocktail嗰陣講得好有熱誠,聽得出佢哋真係了解自己餐牌,唔係背稿式。整體節奏非常順,令人放鬆,覺得自己係被好好招待緊。🍴 味蕾部分正式開始——每道都令人眼前一亮:🔸 Tuna Tartare($138)呢個係我全晚嘅Top 3之一。吞拿魚切得夠細緻,魚味新鮮,伴碟竟然用咗「Koon Yick華人辣椒醬」,真係冇諗過呢個「港味」可以咁好襯!加埋牛油果蓉、脆卜卜Nori Crisp,口感層次豐富,有辣、有滑、有脆,一啖落肚真係滿足。🔸 Drunken Crab Pasta($258)墨汁意粉配醉蟹——創意已經夠分,
👨🏻🍳 服務|恰到好處的專業與溫柔
🍴 味蕾部分正式開始——每道都令人眼前一亮:
🔸 Tuna Tartare($138)
🔸 Drunken Crab Pasta($258)
墨汁意粉配醉蟹——創意已經夠分,實際味道仲更驚喜。酒香滲透蟹肉,每條麵都掛滿精華,唔會搶味,反而提升咗海鮮嘅清甜。上面灑咗炸蒜片,畫龍點睛。
🔸 Crispy Beef Short Rib($298)
啲牛肋排煮得好鬆化,外層微微香脆,裡面保持肉汁。配埋creamy得嚟唔滯嘅薯蓉同醬汁,鹹香平衡得好好,完全係comfort food但高級版。呢個係「唔係牛迷都會愛上」嗰種菜式。
🔸 甜品:Roselle Cherry Chocolate Tart($118)
賣相靚到唔捨得食,真係藝術品級數。花瓣、啫喱、忌廉點綴得恰到好處,朱古力塔嘅甜度岩岩好,帶少少洛神花嘅酸香,平衡得嚟又富層次,係一個溫柔而完整嘅句號。
🍸 Cocktails:Genmaicha & Shiso($128/杯)
Ciclo嘅Signature Cocktails一睇Menu就知道唔係行貨。Genmaicha嗰杯有淡淡炒米茶香味,加埋冬瓜糖漿,清爽又有特色。Shiso就帶住紫蘇葉清香,混咗Elderflower syrup,甜中帶草本,兩杯都好適合女生飲,唔會over又好易入口。
💬 總結:唔係打卡餐廳,係會想一來再來嘅地方。
Ciclo唔單止有設計感,重點係食物有水準、有創意但又唔浮誇,食得出用心。價錢中上但完全值得,係一間可以放心帶朋友、拍拖或者想chill一晚嘅理想之選。環境夠私密,服務又貼心,食物認真出色。
📸 IG Worthy ✔️|📍位置方便 ✔️|💬 情緒舒壓 ✔️|🥂 食物同Cocktail都唔中伏 ✔️
下次想靜靜食返餐好嘢,真心可以考慮再book返轉頭🥰