2025-07-17 769 浏览
話說銅鑼灣真係咩都有,但要搵一間夠靜、夠型、夠有創意嘅餐廳,其實唔多。Ciclo就係其中一間我覺得真心值回票價、連環打中我心嘅驚喜之地。一上到Oliv大廈4樓,電梯門打開嘅瞬間已經覺得自己走咗入戲劇場景——水泥灰牆、木色元素、柔光吊燈加上層次感十足嘅空間設計,低調中見精緻,好有調子。整體環境比想像中靜得多,啱晒想遠離銅鑼灣人潮、靜靜食好嘢傾心事嘅人。👨🏻‍🍳 服務|恰到好處的專業與溫柔Ciclo嘅職員訓練得非常好,唔會太多干預,但當你眼神一望過去,即刻就會出現喺你身邊。介紹cocktail嗰陣講得好有熱誠,聽得出佢哋真係了解自己餐牌,唔係背稿式。整體節奏非常順,令人放鬆,覺得自己係被好好招待緊。🍴 味蕾部分正式開始——每道都令人眼前一亮:🔸 Tuna Tartare($138)呢個係我全晚嘅Top 3之一。吞拿魚切得夠細緻,魚味新鮮,伴碟竟然用咗「Koon Yick華人辣椒醬」,真係冇諗過呢個「港味」可以咁好襯!加埋牛油果蓉、脆卜卜Nori Crisp,口感層次豐富,有辣、有滑、有脆,一啖落肚真係滿足。🔸 Drunken Crab Pasta($258)墨汁意粉配醉蟹——創意已經夠分,

👨🏻‍🍳 服務|恰到好處的專業與溫柔

🍴 味蕾部分正式開始——每道都令人眼前一亮:

🔸 Tuna Tartare($138)

🔸 Drunken Crab Pasta($258)
墨汁意粉配醉蟹——創意已經夠分,實際味道仲更驚喜。酒香滲透蟹肉,每條麵都掛滿精華,唔會搶味,反而提升咗海鮮嘅清甜。上面灑咗炸蒜片,畫龍點睛。

🔸 Crispy Beef Short Rib($298)
啲牛肋排煮得好鬆化,外層微微香脆,裡面保持肉汁。配埋creamy得嚟唔滯嘅薯蓉同醬汁,鹹香平衡得好好,完全係comfort food但高級版。呢個係「唔係牛迷都會愛上」嗰種菜式。

🔸 甜品:Roselle Cherry Chocolate Tart($118)
賣相靚到唔捨得食,真係藝術品級數。花瓣、啫喱、忌廉點綴得恰到好處,朱古力塔嘅甜度岩岩好,帶少少洛神花嘅酸香,平衡得嚟又富層次,係一個溫柔而完整嘅句號。

🍸 Cocktails:Genmaicha & Shiso($128/杯)
Ciclo嘅Signature Cocktails一睇Menu就知道唔係行貨。Genmaicha嗰杯有淡淡炒米茶香味,加埋冬瓜糖漿,清爽又有特色。Shiso就帶住紫蘇葉清香,混咗Elderflower syrup,甜中帶草本,兩杯都好適合女生飲,唔會over又好易入口。

💬 總結:唔係打卡餐廳,係會想一來再來嘅地方。
Ciclo唔單止有設計感,重點係食物有水準、有創意但又唔浮誇,食得出用心。價錢中上但完全值得,係一間可以放心帶朋友、拍拖或者想chill一晚嘅理想之選。環境夠私密,服務又貼心,食物認真出色。

📸 IG Worthy ✔️|📍位置方便 ✔️|💬 情緒舒壓 ✔️|🥂 食物同Cocktail都唔中伏 ✔️

下次想靜靜食返餐好嘢,真心可以考慮再book返轉頭🥰

2025-06-14 1618 浏览
這是一間隱藏在鬧市中的樓上小酒館。大廈入口跟餐廳一樣以黑為主調,不留神就會錯過門口,因此上來的人都是朝著特定目標而來。有酒就一定有食物。雖說菜單上酒水比食物選擇多,但少而精,精心設計把平民味道融合在西餐中。簡單的吞拿魚他他,用了香港老字號辣油取代生洋蔥的辛,充分發揮本地食材特色。附上黑白米紙可以配搭來吃,兩者是炸紫菜和櫻花蝦口味。也因為有牛油果醬中和辣味,不能吃辣的人也能接受。朋友話意粉好味,於是分別點了味噌寬條麵和花鵰蟹肉墨魚汁意麵。超寬的Pappardelle是鮮製手工意粉,蛋黃色的麵條不止彈,口感非常滑。兩三隻手指闊的麵條十分掛汁,味噌與mature cheese混和的醬汁竟變出類似藍芝士的味道來。意日融合別有風味,芝士控必試。食到後段稍有厭感,試著拌勻水牛軟芝士,creamy得來亦會淡輕mature cheese的味道。雖然意粉看似份量不多,但其濃厚的味道及麵的筋性,都會令人飽足。以花雕酒調味的墨魚汁意粉,突出兩種海鮮的鮮。蟹肉與蟹膏濃郁風味與酒香融合,味道自然。加上炸蒜片,愈吃愈有風味。麵條來說寬帶麵比較有𡁻感,而味道就是這款更為出色,我和朋友各有喜好。整晚下來,偏暗的環境讓

整晚下來,偏暗的環境讓人放鬆,I人都可以好好放鬆。

Happy hour內多款house wine有折扣,約是六折。除了紅白酒外,連prosecco gin whiskey也是特價對像。但Ciclo最出色的還是自家創作的signature cocktail,酒鬼飲得盡興。

2025-05-15 1746 浏览
最近去咗銅鑼灣一間樓上餐廳,裝修幾特別而且氣氛舒服。價位中等,嘢食質素都唔錯,分享吓我嗰日食嘅嘢~-🐟 Tuna Tartare ($138)吞拿魚肉味道帶少少微辣,非常開胃。牛油果醬嘅味道濃郁但唔會搶過魚本身嘅鮮味,加埋紫菜脆片同脆米餅,咬落去多咗一層脆卜卜嘅口感,加分不少。最後再加少少冠益華記辣醬,辣味更加突出,係全場其中一個最推薦嘅菜式! 🍟 Truffle Fries ($118)呢款薯條就係簡單但好味嘅代表。薯條炸得外脆內軟,份量足夠,香氣都好濃郁。最特別係佢配嘅醬汁,有松露香醋、燒蒜油同24個月熟成巴馬臣芝士,點住食真係一啖接一啖停唔到口🫡🍝 Pappardelle with Burnt Spinach Cream ($228)寬條意粉煮得煙韌,菠菜醬係用燒香嘅方式處理,帶有微微嘅焦香味,幾特別😘配料有羊肚菌同水牛芝士,豐富咗整體嘅口感同濃郁度。呢道菜味道偏重,但好啱鍾意creamy pasta嘅人,完全唔會失望😆🍸 Koko Ringo ($128)呢杯cocktail係用琴酒、羅勒、班蘭葉、青檸調製而成,頂層仲有一層椰子慕絲。入口清新,有青檸帶出嘅微酸,配埋羅勒同班蘭
🐟 Tuna Tartare ($138)

🍟 Truffle Fries ($118)

🍸 Koko Ringo ($128)
呢杯cocktail係用琴酒、羅勒、班蘭葉、青檸調製而成,頂層仲有一層椰子慕絲。入口清新,有青檸帶出嘅微酸,配埋羅勒同班蘭葉嘅草本香氣,味道幾有層次。椰子慕絲增加咗少少creamy感,但唔會太甜膩,飲完好解渴。

整體嚟講,Ciclo嘅菜式設計得有心思,味道同質素都幾穩定,cocktail亦有幾款飲得出心機。呢間餐廳適合約朋友聚餐,環境舒服,價錢亦唔算太高,值得一試!

• TUNA TARTARE
第一次嚟呢間餐廳食飯原來都好旺場 建議預先訂座🤌🏻偏暗嘅燈光營造浪漫氛圍🖤🤍🩶十分之適合約會慶生或者同閨蜜傾偈🙊煮食揀咗佢哋招牌嘅𝑩𝒆𝒆𝒇 𝒔𝒉𝒐𝒓𝒕 𝒓𝒊𝒃!!外面脆 裏面又入晒味🤭🤭連配菜薯蓉都好好食!值得試🤗另外一款花雕蟹肉意粉都完全冇失望!意粉煮得彈牙係基本 蟹肉份量都足夠撈勻黎食 最鍾意係花雕酒味香濃!啱晒酒鬼🤭🤭仔細睇餐牌,原來仲加入咗雞油 難怪香氣撲鼻!黎到當然要叫翻兩杯𝑪𝒐𝒄𝒌𝒕𝒂𝒊𝒍品嘗下🤭🤭有選擇困難的朋友可以直接叫侍應推介喔😛🤪▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃❀ 𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑺𝒉𝒐𝒓𝒕 𝑹𝒊𝒃 ($𝟐𝟔𝟖)❀𝑫𝒓𝒖𝒏𝒌𝒆𝒏 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 ($𝟐𝟓𝟖)❀𝑲𝒐𝒌𝒐 𝑹𝒊𝒏𝒈𝒐 ($𝟏𝟐𝟖)❀𝑩𝒂𝒐 𝑮𝒖𝒌 ($𝟏𝟐𝟖)⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰全部10分為滿分✨ღ味道:9.5ღ環境:9.5ღ性價比:8ღ回頭再食機會: 8.5
第一次嚟呢間餐廳食飯
原來都好旺場 建議預先訂座🤌🏻
偏暗嘅燈光營造浪漫氛圍🖤🤍🩶
十分之適合約會慶生或者同閨蜜傾偈🙊

▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃┄▸◂┄▹◃

❀ 𝑪𝒓𝒊𝒔𝒑𝒚 𝑺𝒉𝒐𝒓𝒕 𝑹𝒊𝒃 ($𝟐𝟔𝟖)
❀𝑫𝒓𝒖𝒏𝒌𝒆𝒏 𝑪𝒓𝒂𝒃 𝑷𝒂𝒔𝒕𝒂 ($𝟐𝟓𝟖)
❀𝑲𝒐𝒌𝒐 𝑹𝒊𝒏𝒈𝒐 ($𝟏𝟐𝟖)
❀𝑩𝒂𝒐 𝑮𝒖𝒌 ($𝟏𝟐𝟖)

⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰

Drunken  crab  pasta
Drunken  crab  pasta
  • CRISPY SHORT RIB
2025-03-05 1531 浏览
今日同朋友去左銅鑼灣樓上嘅意大利菜Fusion餐廳 Ciclo食晚飯,餐廳就係地鐵站附近,非常就腳。前菜叫左Icura Lobster Arancini 龍蝦炸飯糰Lobster Risotto 配上mozzarella同 sour cream, 芝士有拉絲,味道濃郁。香脆嘅外皮配上三文魚籽,食落更有口感。主菜Crispy Beef Short Rib 牛小排醬汁用 山楂汁夾青醬 青醬淡香配埋山楂汁嘅酸甜好啱配肉類。牛小排熟成度啱啱好,肉質嫰滑之餘,油脂分佈都啱啱好。燒牛油薯蓉好出色,帶有牛油香味但食落一d都唔膩。質感幼滑綿密,配上肉汁味道天香濃。野飲叫左一杯Golden Hour由幾種唔同嘅酒 Gin, Whiskey, 麝香葡萄酒,白酒 製成嘅cocktail, 入口酒味濃烈,飲落乾身,餘香帶少少甜味。餐廳氣氛幾好,幽暗黑灰調好舒服,餐枱之間都有d距離好好放鬆,同朋友傾下計。店員都好nice,需要推薦都可以問下店員介紹下menu。

前菜叫左

Icura Lobster Arancini 龍蝦炸飯糰

香脆嘅外皮配上三文魚籽,食落更有口感。

主菜

Crispy Beef Short Rib 牛小排
醬汁用 山楂汁夾青醬 青醬淡香配埋山楂汁嘅酸甜好啱配肉類。

牛小排熟成度啱啱好,肉質嫰滑之餘,油脂分佈都啱啱好。

野飲叫左一杯Golden Hour

店員都好nice,需要推薦都可以問下店員介紹下menu。

2025-03-05
2025-08-16 0 浏览
分享100間香港餐廳 78/100📍銅鑼灣 Ciclo .Tuna Tartare $138幾鍾意個海苔米餅 夠香脆放多一陣都唔會腍 夾埋個他他食 幾夾 Crispy short Rib $298 呢度菜算係呢度嘅signature 雖然佢個名係”Crispy” 但食落啲肉質唔係好脆口感似牛腩 味道還可以Drunken Crab Pasta $258 食得出紹興酒嘅香味 不過略嫌佢唔係好夠鹹 比較淡口帶唔出個種辣辣鹹鹹嘅口味 .Overall食物尚可 環境舒服幾好坐經開可以去飲杯嘢
分享100間香港餐廳 78/100

不過略嫌佢唔係好夠鹹 比較淡口
帶唔出個種辣辣鹹鹹嘅口味
Overall食物尚可 環境舒服幾好坐
經開可以去飲杯嘢
Times Square隔離嘅隱世fusion bar 😍鍾意飲鹹柑桔嘅你,一定唔可以錯過Salt Bae 🤩🥳而Hiroshima Bomb,主打oyster Infused,超特別😌Entre方面,我哋叫咗Tuna Tartare同埋Lobster Arancini!Tuna Tartare 配咗Avocado smash 同Tempura Nori有少少辣又fresh又有口感Lobster Arancini 估唔到咁有驚喜咬落超脆,海鮮味超濃,加埋上面嘅三文魚子,口感一流First Main: 雞皮超脆嘅Chicken rollSecond main我哋叫咗Pink Prawn tartare Pasta呢個pasta超有驚喜,個汁超濃,左口魚十分肥美😍😋食物質素非常好,絕對好過好多西餐廳,我最欣賞嘅係佢個Menu唔係好多種類,廚師可以好Focus去煮嗰幾款Dish,而佢哋嘅Staff都好用心去介紹每一道菜,埋單唔使$1500,性價比好高💁🏻‍♀️
Times Square隔離嘅隱世fusion bar 😍

鍾意飲鹹柑桔嘅你,一定唔可以錯過Salt Bae 🤩🥳

有少少辣又fresh又有口感

Lobster Arancini 估唔到咁有驚喜
咬落超脆,海鮮味超濃,加埋上面嘅三文魚子,口感一流

First Main: 雞皮超脆嘅Chicken roll

呢個pasta超有驚喜,個汁超濃,左口魚十分肥美😍😋

食物質素非常好,絕對好過好多西餐廳,
我最欣賞嘅係佢個Menu唔係好多種類,
廚師可以好Focus去煮嗰幾款Dish,
而佢哋嘅Staff都好用心去介紹每一道菜,
埋單唔使$1500,性價比好高💁🏻‍♀️
2025-07-30
2025-08-06 0 浏览
這晚放工嚟到銅鑼灣Ciclo我哋點咗兩個主食😊Butter sake clams pot (fresh clams, rice cake , ginger, onion) 清酒味道好濃郁,蜆嘅份量非常之多,好大隻好肥美😊清酒的香氣增強左蜆的鮮甜,食得非常滿足 Miso cacio e pepe with fresh homemade pasta (pappardelle, shio kombu oil, burrata)傳統嘅意大利闊條麵煮法,加入濃郁嘅忌廉,再加上味噌調味,更加突出鹹香把上邊的芝士攪拌,令到成個意粉嘅口感更creamy。另外,可能味噌及芝士也是發酵食物,兩者出奇地夾😊Roselle cherry chocolate tart滿滿的朱古力醬,濃香幼滑,配上洛神花嘅酸酸甜甜,帶出清新嘅感覺。Chill dinner 😊
這晚放工嚟到銅鑼灣Ciclo

我哋點咗兩個主食😊

Butter sake clams pot

miso cacio e pepe with fresh homemade pasta

Roselle cherry chocolate tart

Chill dinner 😊
2025-08-01 141 浏览
裝修採用黑色型格格調,低調得嚟有啲優雅。IKURA ARANCINI (2PC) $148金黃色嘅係意式炸飯團Arancini,炸得外皮超脆,一咬開入面係用龍蝦湯敖製嘅意大利飯,仲有拉絲水牛芝士🧀!龍蝦味完全入哂意大利飯到,飯粒creamy得嚟保持到口感,唔會太淋🥘。面頭仲有大量三文魚籽,爆開嘅鮮味同濃郁嘅risotto好夾。最驚喜係每粒Arancini都做到外脆內軟💥。  MISO CACIO E PEPE WITH FRESH HANDMADE NOODLE ($188)  一上枱就聞到好濃郁嘅黑胡椒同芝士香🧀!師傅用咗新鮮製嘅pappardelle寬麵,麵條厚薄均勻🍝,咬落去煙韌有口感,掛汁能力一流。芝士胡椒醬底已經夠香,加上獨特昆布油之後,多咗層油香,每啖都好有驚喜!最正係上面放咗球burrata芝士,流心芝士同熱辣辣嘅麵條撈勻,creamy得嚟又唔會太膩😋。整體來講係道有心思嘅fusion意粉! CRISPY SHORT RIB $298一啖咬落去外脆內嫩,肉質鬆化到幾乎唔使點咬🥩!個Hawthorn醬汁酸甜得嚟帶少少果香,同濃郁嘅牛肉味出奇地夾🤤。旁邊嘅薯蓉係亮點,質地滑溜
裝修採用黑色型格格調,低調得嚟有啲優雅。

IKURA ARANCINI (2PC) $148

CRISPY SHORT RIB $298
一啖咬落去外脆內嫩,肉質鬆化到幾乎唔使點咬🥩!個Hawthorn醬汁酸甜得嚟帶少少果香,同濃郁嘅牛肉味出奇地夾🤤。旁邊嘅薯蓉係亮點,質地滑溜到不得了,啖啖都咁smooth,牛油香同奶香超濃郁但唔會膩🧈。

就在铜锣湾❗️ Ciclo(oliv 4F服务员特别贴心,会详细介绍菜品和帮忙推荐酒水☺️🥩Crispy Beef Short Rib脆煎牛坑腩,肉质嫩滑且油脂丰富,还带有胶质,煎得外层微脆,佐以肉桂红酒汁慢煮,再点上香草榛子酱,搭配香浓顺滑的薯蓉🥔🍝Pappardelle With Burnt Spinach Cream烤过的菠菜调制成sauce,入口带有焦香气息,再搭配脆爽的羊肚菌,裹上奶香浓郁的burrata,很惊喜又特别的一道🥗Ham,Burrata With Seasonal Fruits24个月的parma ham品质不用多说,经典搭配➡️羊城芝士和蜜瓜🍈,肉质柔软的咸香火腿和甘甜多汁的水果的碰撞真的很美味啊啊🤤🥚Uni Lobster Bisque Arancini北海道海胆龙虾汁芝士意大利饭球,用新鲜原汁龙虾熬制的酱汁煮成意大利饭,再加入芝士炸成⚽️,搭配海胆,超级鲜香酥脆,口感丰富🍸KoKo Ringo很Fruity的一款!果香馥郁,入口清新,伴随斑斓叶和青柠的香气,上层铺了一层薄薄的椰子🥥慕斯,很适合女生~🍹GenmaichaGin base,玄米茶和黑糖冬瓜茶作为主调,茶
就在铜锣湾❗️ Ciclo(oliv 4F
服务员特别贴心,会详细介绍菜品和帮忙推荐酒水☺️
🥩Crispy Beef Short Rib
烤过的菠菜调制成sauce,入口带有焦香气息,再搭配脆爽的羊肚菌,裹上奶香浓郁的burrata,很惊喜又特别的一道[萌萌哒R]
🥚Uni Lobster Bisque Arancini
北海道海胆龙虾汁芝士意大利饭球,用新鲜原汁龙虾熬制的酱汁煮成意大利饭,再加入芝士炸成⚽️,搭配海胆,超级鲜香酥脆,口感丰富[色色R]
🍸KoKo Ringo
🍹Genmaicha
Gin base,玄米茶和黑糖冬瓜茶作为主调,茶味和酒融合得很好,也很fresh!
餐廳主打暗黑型格裝修,感覺好摩登。菜式將意大利同日本元素融合,無論慶祝定聚餐都好啱。每道菜出場前,店員都會親自介紹煮法,好有儀式感,食物質素同創意亦一流。Tuna tartare除咗有日式脆皮,仲加埋魚皮做配搭! 味道微辣又清新,層次分明,好開胃。SHORT RIB真心推介,牛排用慢煮方法,肉質超嫩滑! 配上獨特話梅紅酒醬汁,加埋意大利香草醬,咸酸得嚟又夾得出奇。旁邊仲有香滑薯蓉做伴碟,食落口感超驚喜!DRUNKEN CRAB PASTA墨魚麵用了紹興酒煮,所以會有點中式風味,麵質又很彈牙 另蟹肉是用了雞油煮,每口蟹肉都帶點雞味Koko Ringo覆蓋著滑順的椰子 mousse,夾雜住獨特嘅斑蘭香氣,配合清新酸酸的青檸味,層次感十足,真係好特別!

Tuna tartare
除咗有日式脆皮,仲加埋魚皮做配搭!
味道微辣又清新,層次分明,好開胃。

SHORT RIB真心推介,牛排用慢煮方法,肉質超嫩滑!

DRUNKEN CRAB PASTA

Koko Ringo
2025-07-24
  • Crispy Beef Short Rib
在銅鑼灣霎東街一間時尚黑主題餐廳,享受chill氛圍與朋友敍舊。這家餐廳融合義大利與日本風味,帶來驚喜體驗。吞拿魚他他以港式辣椒醬、牛油果及米脆片調味,惹味十足。粉紅蝦塔塔配炙燒鱈魚邊鮮甜細膩,焦香與清新對比,擺盤精緻。香脆牛肋骨外脆內嫩,山楂醬汁酸甜解膩,搭配義式香草醬與焦化奶油薯泥,層次豐富。伯爵茶高球以伯爵茶浸威士忌,玫瑰與檸檬提味,蘇打水清爽,口感圓潤。西克洛無酒精雞尾酒用泰式奶茶泡沫、椰奶與鹽,泡沫細膩,椰香濃郁,鹹甜平衡。朱古力洛神花蛋糕鬆軟濕潤,洛神花酸香中和巧克力濃郁,視覺典雅。精選飲品於週一至週五15:30-20:00享歡樂時段優惠,每杯$58。整體用餐體驗創意與美味兼備,適合放鬆聚會,推薦給喜愛新奇口味的饕客!
2025-07-23
  • CRISPY SHORT RIB
  • Upside down
  • Earl Grey Highball
2025-07-22 76 浏览
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙#cynincwb #eatincwb▪𝕋𝕦𝕟𝕒 𝕋𝕒𝕣𝕥𝕒𝕣𝕖 💯𝔻𝕣𝕦𝕟𝕜𝕖𝕟 ℂ𝕣𝕒𝕓 ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 🍝ℂ𝕣𝕚𝕤𝕡𝕪 𝕊𝕙𝕠𝕣𝕥 ℝ𝕚𝕓 💯💯-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----餐廳環境較暗 氣氛唔錯 🐰大推佢地嘅他他同脆皮小牛扒 肉質軟腍入口即化完全唔駛咬 係出面唔會食到嘅味👍🏻▪
📍𝕮𝖆𝖚𝖘𝖊𝖜𝖆𝖞 𝕭𝖆𝖞 🚙

• CRISPYSHORTRIB
  • TUNATARTARE
  • DRUNKENCRABPASTA
2025-07-19 229 浏览
同老友去咗一間叫 Ciclo 嘅餐廳,入去試下先知原來係間fusion西菜,好玩得嚟又好食,真係要幫佢寫番篇review留念!開波嗰道 Tuna Tartare,已經令人眼前一亮。吞拿魚夠新鮮,切得啱啱好,口感軟滑得嚟唔會腥。配埋官億華辣椒醬加jalapeño辣得夠爽,仲有牛油果撈埋一齊,啖啖都係層次,最後嗌埋塊脆卜卜嘅紫菜脆片,一齊食落口,勁正!然後嚟到Crispy Short Rib,呢碟就係肉食控嘅天堂。牛肋骨外層炸到香脆,裡面肉質鬆軟、入晒味。重點係個hawthorn(山楂)汁,好特別,微酸平衡咗油膩感,配埋個燒焦感微香嘅risotto mash,真係有驚喜!主菜我最鍾意係 Drunken Crab Pasta,一出場就有淡淡紹興酒香。雪蟹肉甜美又唔腥,配上雞油炒墨汁意粉,香滑濃郁,每條麵都掛滿精華,係我見過最有氣質嘅「酒醉蟹」!甜品係 Chestnut Financier,即使食到最後都唔想放過。栗子cream滑到好似塗面cream咁,加上用咖啡煮過嘅啤梨,有啲苦甜交錯,層次勁高,唔會死甜。啱晒收尾。飲品方面,Genmaicha同Shisho都係cocktail,但夠清新。G

飲品方面,Genmaicha同Shisho都係cocktail,但夠清新。Genmaicha有焦香茶味,配冬瓜糖漿幾解渴;Shisho個紫蘇味好特別,配elderflower syrup清甜中帶花香,飲完好醒神。

Ciclo係一間好有心思嘅fusion餐廳,無論味道、賣相、配搭都用心,啱晒想搵新鮮感又唔怕試新嘢嘅你,值得encore!

2025-07-13 232 浏览
Tuna Tartare賣相好得意,最鐘意炸到好似天婦羅一樣既脆餅,勁香脆,加上濃郁嘅吞拿魚他他同牛油果醬,開胃又惹味Ikura Lobster Arancini勁精緻!炸香左既飯團包住龍蝦肉,外脆內軟,加埋上面啲卜卜脆嘅三文魚子,多一種鮮味Crispy Beef Short Rib牛肉勁嫩,肉味好濃,仲腍到基乎唔使點咬,配菜嘅薯蓉仲有意外驚喜,雖然唔係極度幼滑果種,但係就真係勁香濃,食肉獸+澱粉質愛好者一定愛死Nduja Cavatelli好少食用甜蝦整嘅意粉,加上左口魚嘅油脂,味道鮮甜濃郁,貝殼粉煙煙韌韌好掛汁,辣得嚟有層次,唔係死辣Genmaicha玄米茶配Gin嘅Cocktail,除左飲到好香玄米茶味仲有淡淡冬瓜糖嘅甜味,好啱女仔飲Prohibition 味道都幾得意,甜甜地易入口,又帶少少酒香,如果秋天可以响露台吹住風飲,氣氛即刻嚟晒總結食物高質有心思,最岩行完街同朋友傾計食飯飲返杯

Tuna Tartare

Ikura Lobster Arancini

Crispy Beef Short Rib

Nduja Cavatelli

Genmaicha

Prohibition

總結食物高質有心思,最岩行完街同朋友傾計食飯飲返杯