2018-07-29 146 浏览
之前見依間餐廳頗有特色,以shaking food 作為賣點,於是今日就同朋友一齊去旺角黎依間餐廳試下。依間餐廳好近地鐵站,行兩三分鐘就到達。綠色既舖頭設計突出,容易搵到入面環境望落都幾新淨,檯與檯之間既空間都足夠,多為二至四人檯,有唔少卡位,啱約三五知己黎邊食邊傾計。餐廳有午餐,下午茶餐同shaking food menu,唔同時段唔同menu. 望望menu, 發現d 價錢都好平民價,唔洗加一,又唔洗好貴先有海鮮食好快就黎左個青檸醬雜錦搞搞麵加凍咖啡($78+$3=$81),麵系餐廳特色之一既紅菜頭麵,爽口而好有口感。雜錦有蝦、蚧柳、青口、吊桶,份量OK. 特別提一提原來青檸醬系辣既,好在我地食辣所以無問題。除辣之外,依隻醬亦帶點青檸既酸味,加埋一齊食落好清新開胃,別有風味。咖啡味道可以。我地亦叫左shaking food 試下,員工提供圍頸餐巾同手套比我地,手套並唔系平時既薄膠,用左系唔洗擔心弄污雙手員工先將海鮮同醬(我地揀左蒜蓉醬)放系袋, 然後使勁攪拌先比我地,海鮮我地叫左吊桶、基圍蝦、蜆、牛扒、雞扒,麵揀左紅菜頭麵。海鮮都好鮮味,整體黎講份量十足,惟醬味既鹹味濃左少少,較適

員工先將海鮮同醬(我地揀左蒜蓉醬)放系袋, 然後使勁攪拌先比我地,海鮮我地叫左吊桶、基圍蝦、蜆、牛扒、雞扒,麵揀左紅菜頭麵。海鮮都好鮮味,整體黎講份量十足,惟醬味既鹹味濃左少少,較適合重口味既人。
我地亦試左兩隻特飲, 搖情牽繫同埋神搖意亂,兩種味道各有優勝之處,我覺得好好飲,亦好適合食海鮮時飲

2018-07-27 417 浏览
今日跟個同事去太子砵蘭街辦些公事,見到間餐廳個名好得意便入去試,原來可以自選海鮮、蔬菜、配料、醬汁等,店員會即時在你面前,用個透明膠袋將海鮮放曬入去,然後不斷shake shake撈到均勻後, 就可以上枱不過我們今日太趕,下次一定搵晚過嚟試。自選海鮮好豐富,有鮑魚、鮮蝦、帶子 、青口等紅燒牛魔王湯麵$50,牛肉味好濃郁,好抵食。雜錦搞搞麵$78,這麵條是用了紅菜頭榨汁再製成搞搞麵,將蝦、蜆肉、 辣椒配菜等,混埋青檸及蒜蓉醬,令到成碗攪攪麵,酸酸甜甜十分惹味七味雞中翅$18, 雞翼炸得皮脆肉嫩, 好香口,好惹味。麻辣牛展$32涼拌青瓜$18 好惹味 ,不會太辣,而且非常爽口,好醒胃。
今日跟個同事去太子砵蘭街辦些公事,見到間餐廳個名好得意[淥易搞]便入去試,原來可以自選海鮮、蔬菜、配料、醬汁等,店員會即時在你面前,用個透明膠袋將海鮮放曬入去,然後不斷shake shake撈到均勻後, 就可以上枱不過我們今日太趕,下次一定搵晚過嚟試。

自選海鮮好豐富,有鮑魚、鮮蝦、帶子 、青口等

紅燒牛魔王湯麵$50,牛肉味好濃郁,好抵食。

七味雞中翅$18, 雞翼炸得皮脆肉嫩, 好香口,好惹味。

麻辣牛展$32

涼拌青瓜$18 好惹味 ,不會太辣,而且非常爽口,好醒胃。

2018-07-17
2018-07-27 310 浏览
終於星期五喇!之前上網睇見到呢間鋪頭既野食好特別,食shaking seafood,所以一直都好想試!今日一於去試 鋪頭好近地鐵站,門面顏色鮮艷,好容易就見到 午市餐牌都有好多選擇 Happy Friday 要食好啲,所以我哋兩個人都諗住食海鮮 我哋都唔算嚟得早,但係已經好快full house 順帶一提門口位置有幾個魚缸,如果嗌海鮮嘅話,師傅就會喺魚缸度攞啲新鮮嘅海鮮入去整 鮑魚搞搞麵:海鮮當然超級新鮮啦!但係冇諗過除咗有鮑魚之外,仲會有咁多隻蝦、咁多隻大蜆、墨魚仔同埋蟹柳!紅菜頭面亦都好特別,配埋酸酸辣辣嘅青檸汁,正 不過本人係嗜辣嘅朋友,如果唔食得辣嘅可以叫餐廳少辣 雜錦搞搞麵:海鮮種類繁多,有青口、蝦、大蜆、墨魚仔同埋蟹柳,份量亦超級多酥炸薯條:新鮮炸,味道質感唔錯神搖意亂(白桃特飲)&  魄蕩魂搖(鳳梨特飲):兩杯感覺都好fresh,白桃果杯冇汽,鳳梨特飲就有汽。總括嚟講餐廳地點方便、環境舒適、食物足料好味,值得一去

鋪頭好近地鐵站,門面顏色鮮艷,好容易就見到

午市餐牌都有好多選擇

我哋都唔算嚟得早,但係已經好快full house

鮑魚搞搞麵

不過本人係嗜辣嘅朋友,如果唔食得辣嘅可以叫餐廳少辣

雜錦搞搞麵

酥炸薯條

酥炸薯條:新鮮炸,味道質感唔錯

神搖意亂  &  魄蕩魂搖
總括嚟講餐廳地點方便、環境舒適、食物足料好味,值得一去
2018-07-27
午餐
鮑魚搞搞麵
雜錦搞搞麵
酥炸薯條
神搖意亂  &  魄蕩魂搖
2018-07-26 168 浏览
行行下街肚餓見到有新開張既餐廳,係門口睇個餐牌價錢又ok,就抱住試一試既心態入去試下,點知有驚喜。入座後就開始點菜,直接係menu上寫數量就ok。我地點左基圍蝦、花甲、雞脾菇、雞翼同粟米仲有紅菜面。原本想點聖子同象拔蚌,可惜店員話已經冇再供應。唔好睇佢價錢好平,份量十足,蝦有8隻,花甲都有6隻。口味方面我地原本打算要青檸混蒜蓉,但係因爲我地點了肉類而海鮮並不多,店員建議只用蒜蓉會比較岩味,我地當然聽從專業既意見。下單後,冇幾耐店員就拎左袋我地點既食物同面係我地面前shake,蒜蓉汁完全滲入食物,相當好味,其中粟米同花甲都特別夾,雞翼係炸過,再混上蒜蓉略咸,如果有白灼既雞翼會選擇就更好,不過雞翼骨位有剪開,食用相當方便!食完袋入面既野食,再用蒜蓉汁去撈紅菜頭面食,變成重蒜汁撈面,既飽肚又好味。最後百二蚊埋單兩個人,有海鮮又有肉又有菜,價值比極高,十分推薦!

入座後就開始點菜,直接係menu上寫數量就ok。

紅菜頭面
2018-07-25
紅菜頭面
2018-07-25 416 浏览
ShakeShake fries is probably very famous in Hong Kong’s McDonalds, but have you ever tried seafood in the same way of preparation? This restaurant got it all! Located just 2 mins from Prince Edward MTR station, you would find this newly opened eatery. And if I am correct, this should be one of the first places in Hong Kong to deliver such unique cooking style that has been a trend in other countries for quite a while. The restaurant manager and staff welcomed us with a big smile on their faces,

The restaurant manager and staff welcomed us with a big smile on their faces, and asked if we need recommendations from the menu. We agreed since this is quite new in Hong Kong, so of course, any suggestions would be helpful! Within just a min, the manager guided us through their 2-page menu, in which the most attractive food was the seafood — the main reason for me and my friend to come here in the first place! They also got some Taiwanese mixed food as well. You basically choose whatever you want, then choose the sauce, the staff will help you mix it (ie shake it) right in front of you just for your ig story! 😆 the sauces available were: lime, spicy tomato, black garlic and Sichuan.

After discussing with my friend, we ordered half a lobster, clams, mussels oyster and abalone with beet root noodles (I was actually quite amazed on their super healthy choice on the menu!) on the side. The sauce we ordered was lime and we were actually very excited to try out because they even provide apron for us to eat just like burger and lobster in the U.K. 😍When the food arrive, it smells amazing and the taste did NOT disappoint I promise you. The lime sauce was what made the whole meal so delicious and enjoyable I believe! And you know what’s best? Our bill was just less than HK$300 for 2 and the manager kept coming to our table and ask if everything was alright.

Super lovely and adorable, I will definitely come back for more!!!!
2018-07-24 365 浏览
路過發現又有新開舖頭,店面綠色幾搶眼,就入去試試!入到去望望餐牌,又幾多選擇,有set lunch, 都有shake shake 海鮮,搞搞麵。見佢主打海鮮我就叫咗Shake shake 青口、薯仔、 甘筍配咖喱醬,主食就係紅菜頭麵。叫咗兩款小食:涼拌木耳同鹽蘇雞。先嚟咗小食,涼拌木耳,一開頭食落有啲辣,之後愈食愈麻,好味!鹽蘇雞就幾脆都唔太乾。等多陣主菜就上啦,啲海鮮用袋裝住,老闆拎出嚟shake 好有趣。shake完焗半分鐘就食得喇,估唔到海鮮好足料!有成4隻青口,都幾鮮甜,咖喱醬香得嚟唔辣唔油,幾好。老闆話青檸醬同海鮮最夾,下次會再試試!嘢飲除咗普通檸茶檸水,仲有幾款cocktail, 我哋唔想飲酒就特別order 咗唔加酒,都好飲總括嚟講呢間非常抵食,連朋友叫嘅set lunch 都有4隻蝦一隻青口。老闆都好nice,介紹唔同嘢食,鐘意食海鮮嘅朋友不妨試下。
路過發現又有新開舖頭,店面綠色幾搶眼,就入去試試!

2018-07-24 304 浏览
Lunch經過見到店名幾得意,見佢新開就入去試下店員十分耐心介紹佢地嘅Shake Shake海鮮😋😋今次我同個friend一人揀左自己一種海鮮,兩款蔬菜,仲加埋個店員介紹佢地自家製紅菜頭麵,仲配埋佢地嘅自家製醬汁,店員將我所選嘅配料放在透明袋內不斷Shake Shake,撈到好勻均👍👍我叫了鮑魚、椰菜花、粟米配上濃濃蒜茸醬汁,將蒜茸醬汁撈埋紅菜頭麵,好香好美味😋😋而且份量十足,有4隻鮑魚、好多椰菜花,粟米都好清甜😋😋仲叫埋佢杯調配嘅鳳梨特汁,甜甜酸酸,好好味😋😋
Lunch經過見到店名幾得意,見佢新開就入去試下

店員十分耐心介紹佢地嘅Shake Shake海鮮😋😋

仲叫埋佢杯調配嘅鳳梨特汁,甜甜酸酸,好好味😋😋

鹽酥雞
涼拌木耳
海鮮喇沙米線
鳳梨特飲及白桃特飲
鹽酥雞
涼拌木耳
海鮮喇沙米線
鳳梨特飲及白桃特飲
香港嘅食肆大多數都講求創意,才可以突圍而出!今日經過太子附近,見到一間很特別嘅小店, 店員喺門外介紹,於是入去試下!呢度所有配料都係自選,包括有龍蝦,肉蟹,蟶子,鮑魚,海蝦。.魷魚及不同嘅配菜,娃娃菜,蘿蔔,冬菇,金菇菜,豆腐卜等等等等…… 總之就係你自己去揀,揀好之後就選一種配料醬汁,店員會即場喺你面前shaking shaking 感覺就好似 "麥當當" 嘅薯條配上特別嘅調味,都幾過癮!店員放低膠手套及一條圍巾,方便你好似食 "肯雞雞" 一樣咁自在,體貼到驚醬汁整污糟你嘅衣服,抵讚!我哋叫了不同的海鮮,試下麻辣味道,所有海鮮都好新鮮! 一份鮑魚有四大隻,都只係78蚊一份海蝦有八大隻,都只係32蚊 配上法包,法包亦都好有水準夠熱夠脆!仲有一定要試下個 "紅燒牛魔王湯麵",呢個湯麵係紅菜頭湯麵! 喺出面都比較少有得食,而且麵質柔軟,很滑口!牛展及牛筋,用料上乘,而且炆得很淋很入味!湯底亦十分之清甜,仲有菜心,紅蘿蔔…… 這個湯麵真係可以一再encore!
香港嘅食肆大多數都講求創意,才可以突圍而出!

我哋叫了不同的海鮮,試下麻辣味道,所有海鮮都好新鮮!

一份鮑魚有四大隻,都只係78蚊

一份海蝦有八大隻,都只係32蚊

配上法包,法包亦都好有水準夠熱夠脆!

仲有一定要試下個 "紅燒牛魔王湯麵",呢個湯麵係紅菜頭湯麵
! 喺出面都比較少有得食,而且麵質柔軟,很滑口!

2018-07-23 181 浏览
地點交通便利,裝修好有特式,服務員亦十分親切而且仲會介紹不同的美食,其中有送上新的小食俾客人試食,我個人不太食得麻辣所以不太鐘意,但心意幾好。除左主菜外 鹽酥雞 蔥油餅都一定要試
除左主菜外 鹽酥雞 蔥油餅都一定要試

2018-07-22 448 浏览
海鮮夠新鮮,價錢合理,醬汁多選擇 特別推介青檸汁配搭海鮮一流👍👍👍 或者茄辣醬汁配大蝦又係食到舐舐脷, 啲醬汁仲可以配埋煎餅同法包索曬啲醬汁好好味!老闆仲好有耐性介紹點配搭食最好👏👏👏!仲有老闆介紹個紅菜頭麵外面未見過!口感煙韌好好味!另外小食都好有水準,鹽酥雞同炸薯角成班朋友都話要食多轉!聽老闆講仲有牛肉麵推介湯底一流,不過今次飽得滯下次再試過!💪 爭啲唔記得仲有麻辣小龍蝦又係推介之選!😍😍😍
2018-07-21
  • 茄辣醬大蝦
  • 青檸汁龍蝦
  • 麻辣小龍蝦
2018-07-21 349 浏览
咁啱星期六去開太子砵蘭街,想揾餐廳食dinner,行下行下見到呢間餐廳幾得意,有shakeshake嘅食物,見好似幾好玩,於是就同朋友入咗去試試佢!佢有好多款海鮮,肉類同蔬菜(有唔同嘅茹類)選擇,配搭做shakeshake! 我同朋友叫咗鮑魚、青口、基圍蝦、吊桶,一個全海鮮shakeshake。係職員推介下叫咗個青檸汁去shake!點知好有驚喜!啲海鮮好好好新鮮,食得出西貢海鮮嘅新鮮!一份青口有四隻,好大隻!一份鮑魚都有四隻,好好好鮮!個汁有辣椒又有香料,同海鮮個味幾夾不過都幾辣,絕對辣過x仔小辣試咗佢嘅士多啤梨同鳳梨特調cocktail, 好好飲!!好易入口,配啲海鮮一流啊佢個牛魔王台灣麵都okay, 牛筋牛腩都啱啱好,唔會太淋,都唔錯。因為覺得佢啲海鮮好正,我同朋友再encore咗佢個shakeshake, 試埋龍蝦、菜心、娃娃菜同蒜蓉汁… 蒜蓉都好香同龍蝦好夾,唔食得辣嘅應該會好鍾意!值得一提佢個 紅菜頭麵好爽身,有職員同我哋介紹嗰陣話原來係佢哋自家製嘅! 環境方面,幾舒服,有輕快音樂,幾適合一班朋友嚟食,飲杯嘢吹下水總括嚟講,食品質素幾高,飲品都唔錯,份量好足,價錢合理,鍾意食
不過都幾辣,絕對辣過x仔小辣
總括嚟講,食品質素幾高,飲品都唔錯,份量好足,價錢合理,鍾意食海鮮嘅應該嚟試試佢!公道之選
2018-07-20 265 浏览
太子站一帶好多嘢食,今日就嚟到依間新開嘅食海鮮嘅鋪頭試吓。店內嘅環境舒適而且光線充足,裝修都好新潮。餐牌係一張好大張嘅紙,上面寫滿各種嘅美食。海鮮類嘅選擇都好多啊,而我今次就試食咗鮑魚同埋基圍蝦~ 餐牌上面都解釋咗呢個店名嘅來源。原來係店主嘅愛人係6月29號出世嘅所以就用咗呢個諧音作為店名,相當深情😂😂😂我哋叫咗涼拌青瓜作為前菜,青瓜醃得非常之爽口,而且又夠酸同夠辣🤤配合紅椒非常之鮮甜。再加上芝麻作為調味料,好香好開胃🤤之後叫咗一個牛魔王面。個名非常之有趣,😂原來佢係因為有牛展同埋牛筋,所以特別啲叫做牛魔王面。特別欣賞牛根,真係又諗又入味,但又唔會太濃太重口味,味道恰到好處值得一提嘅係佢嘅湯底非常之鮮甜,而又好重嘅牛味,就咁當湯飲都好好飲。同時蘿蔔索晒啲汁,非常入味,一定要食。老闆尤其是同我地講,原來佢哋嘅面係由紅菜頭嘅汁整成嘅,所以特別健康,而且又用凍水洗,所以特別爽口彈牙。個人都幾認同啲面真係特別彈牙嘅所以都好推介大家試啊然後就到shake shake海鮮啦!我哋就只係揀咗基圍蝦同埋鮑魚,所以老闆冇比手套我哋用啦!值得一讚嘅就係佢嘅汁真係非常入味,而呢度嘅青檸汁好似冬陰公汁咁樣,個
太子站一帶好多嘢食,今日就嚟到依間新開嘅食海鮮嘅鋪頭試吓。

然後就到shake shake海鮮啦!我哋就只係揀咗基圍蝦同埋鮑魚,所以老闆冇比手套我哋用啦!值得一讚嘅就係佢嘅汁真係非常入味,而呢度嘅青檸汁好似冬陰公汁咁樣,個味比較辣同埋打開個袋已經聞到佢清新嘅氣味,但又冇冬陰公汁咁重口味!值得再讚嘅係廚師有幫我地幫我地切去蝦頭令到我哋食嘅時候容易好多。

隻蝦非常新鮮同大隻,酸酸地辣辣地非常開胃!
鮑魚亦都非常入味啊第一次食到又酸又辣嘅鮑魚感覺好新奇😂😂😂

同埋佢依度嘅份量都算幾多架,一份嘅基圍蝦都有八隻左右,一份鮑魚都有七隻左右。大家就住個份量叫,唔好浪費食物呀😋

最後大家一定要食佢嘅蔥油餅啊!佢呢度嘅蔥油餅就咁食都已經好香好好食,但係真係要點埋青檸汁黎食,好味好多!好彩有聽老闆講點啲汁先食,如果唔係就走寶😂😂!

一定要推介嘅係佢哋嘅特飲,店員話有酒精成份,但我就完全飲唔到有酒精囉😂😂😂,我同男朋友見到餐牌嘅時候都一頭霧水唯有問吓店員啦。原來第一款好似係士多啤梨味,第二款係菠蘿味,第三款係荔枝味。啲名咁奇怪奇實我真係唔問唔識囉😂🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️。我哋試咗士多啤梨味同菠蘿味,兩款都好好飲而且佢嘅賣相亦非常之吸引。

買單嘅時候大概$260 ,感覺都算幾平,而又真係幾好食。呢度比我一種好新鮮嘅感覺,第一次食呢一種海鮮,而且從餐牌上面亦都感受到店主對佢愛人既深情,非常有趣😂💕。整體真係一次幾開心嘅經驗😂😂😂
  • 牛魔王面
  • 蔥油餅
  • 青檸汁海鮮
2018-07-20 184 浏览
太子的新餐廳,綠色的招牌很顯眼,餐廳主打新鮮海鮮,門口有魚缸,下午時間,餐廳坐滿了人,店員很繁忙,lunch menu有很多選擇,有飯有麵,我不喜歡吃飯,所以點了牛扒鮮茄薯仔米線,雜錦搞搞麵店員很快手, 野食很快送到,牛扒鮮茄薯仔米線的蕃茄大隻又新鮮,湯底紅卜卜,蕃茄味十足,牛扒是整個碗的大小,薯仔很林,米線滑嘟嘟,雜錦搞搞麵香噴噴,是泰國香料,有香茅蒜容味,自家製紅菜頭麵沒有紅菜頭味,但感覺很健康,最初沒有拌勻所以沒有味道,混合了底下的蒜容後味道馬上提升,有5隻新鮮蝦,2隻青口,2隻蜆,2條蟹柳,非常足料,吃完很滿足!
我不喜歡吃飯,所以點了牛扒鮮茄薯仔米線,雜錦搞搞麵
店員很快手, 野食很快送到,

呢度嘅海鮮新食法又幾得意喎,餐廳會將啲海鮮放入一個袋𥚃面,之後加入醬汁(有青檸醬丶麻辣醬丶茄辣醬比你揀),我就揀左青檸醬,跟著不斷搖個袋,啲醬汁自自然然就會同啲海鮮撈埋一齊,之後就可以打開個袋開餐了,其實個袋一打開已經聞到好香,海鮮(自由選擇配搭,我哋就食左蟹丶基圍蝦丶青口丶大蜆)本身已經夠鮮甜,而家"搖"匀左啲青檸醬汁之後,啲海鮮就加入有少少微辣嘅感覺,夠哂醒胃,估唔到佢哋仲比埋圍裙同膠手套,咁就可以放心開餐,唔驚會比啲醬汁彈中。見到餐牌有紅菜頭麵,之前未見過亦未食過,梗係要食番碗,上枱時見到啲麵嘅顏色同平時食嘅冇乜分別,以為攪錯左,老闆話呢啲就係佢地自家製嘅紅菜頭麵,一煮熟就放入凍水中,所以麵條又滑又有彈性,食完呢碗雜錦攪攪麵:好多海鮮撈埋啲紅菜頭麵,感覺自己好似健康左。
,之後就可以打開個袋開餐了
,其實個袋一打開已經聞到好香