2018-07-20
太子站一帶好多嘢食,今日就嚟到依間新開嘅食海鮮嘅鋪頭試吓。店內嘅環境舒適而且光線充足,裝修都好新潮。餐牌係一張好大張嘅紙,上面寫滿各種嘅美食。海鮮類嘅選擇都好多啊,而我今次就試食咗鮑魚同埋基圍蝦~ 餐牌上面都解釋咗呢個店名嘅來源。原來係店主嘅愛人係6月29號出世嘅所以就用咗呢個諧音作為店名,相當深情😂😂😂我哋叫咗涼拌青瓜作為前菜,青瓜醃得非常之爽口,而且又夠酸同夠辣🤤配合紅椒非常之鮮甜。再加上芝麻作為調味料,好香好開胃🤤之後叫咗一個牛魔王面。個名非常之有趣,😂原來佢係因為有牛展同埋牛筋,所以特別啲叫做牛魔王面。特別欣賞牛根,真係又諗又入味,但又唔會太濃太重口味,味道恰到好處值得一提嘅係佢嘅湯底非常之鮮甜,而又好重嘅牛味,就咁當湯飲都好好飲。同時蘿蔔索晒啲汁,非常入味,一定要食。老闆尤其是同我地講,原來佢哋嘅面係由紅菜頭嘅汁整成嘅,所以特別健康,而且又用凍水洗,所以特別爽口彈牙。個人都幾認同啲面真係特別彈牙嘅所以都好推介大家試啊然後就到shake shake海鮮啦!我哋就只係揀咗基圍蝦同埋鮑魚,所以老闆冇比手套我哋用啦!值得一讚嘅就係佢嘅汁真係非常入味,而呢度嘅青檸汁好似冬陰公汁咁樣,個
然後就到shake shake海鮮啦!我哋就只係揀咗基圍蝦同埋鮑魚,所以老闆冇比手套我哋用啦!值得一讚嘅就係佢嘅汁真係非常入味,而呢度嘅青檸汁好似冬陰公汁咁樣,個味比較辣同埋打開個袋已經聞到佢清新嘅氣味,但又冇冬陰公汁咁重口味!值得再讚嘅係廚師有幫我地幫我地切去蝦頭令到我哋食嘅時候容易好多。
隻蝦非常新鮮同大隻,酸酸地辣辣地非常開胃!
同埋佢依度嘅份量都算幾多架,一份嘅基圍蝦都有八隻左右,一份鮑魚都有七隻左右。大家就住個份量叫,唔好浪費食物呀😋
一定要推介嘅係佢哋嘅特飲,店員話有酒精成份,但我就完全飲唔到有酒精囉😂😂😂,我同男朋友見到餐牌嘅時候都一頭霧水唯有問吓店員啦。原來第一款好似係士多啤梨味,第二款係菠蘿味,第三款係荔枝味。啲名咁奇怪奇實我真係唔問唔識囉😂🤷🏻♀️🤷🏻♀️。我哋試咗士多啤梨味同菠蘿味,兩款都好好飲而且佢嘅賣相亦非常之吸引。
買單嘅時候大概$260 ,感覺都算幾平,而又真係幾好食。呢度比我一種好新鮮嘅感覺,第一次食呢一種海鮮,而且從餐牌上面亦都感受到店主對佢愛人既深情,非常有趣😂💕。整體真係一次幾開心嘅經驗😂😂😂