2023-04-04
之前成日見倒啲人大讚呢間係大坑搬左過離銅鑼灣既酒吧餐廳,極力推介佢既大坑薯條,仲係全港數一數二好味既薯條之一😶🌫️我就一直bookmark左為薯條而離😂不過呢間除左薯條之外,都主打左啲fusion中港式小食主菜,又有極多款式既手工啤酒,揀都真係花多暸亂🥹除左室內仲有室外座位,幾有feel幾chill.👁🗨 大坑薯條(7.5/10)💲88.➰人氣大熱既薯條🍟係呢度既招牌菜之一,同時都係我離呢間餐廳既原因🤣冇諗過薯條勁大兜,真係食左成餐飯都未食哂,我同朋友已經好努力咁食,最終都係食剩少少🥲薯條既調味以孜然味為主,食每一條都有惹味香濃既孜然味,面頭仲鋪左啲高菜同辣椒乾,食食下都真係有啲辣,吾好睇少佢😬配埋佢個自家製醬(帶點芝士味)更加好食,難怪個個都大讚🤓.👁🗨雞油毛豆(7.5/10) 💲58.➰個人一向好鍾意食毛豆,呢個又係完全滿足哂我🥹同薯條一樣大大兜,食極都有,好抵食😂每一條既毛豆都沾滿左雞油同鹽味,食落咸咸地都幾香口惹味,但係間中會食倒有啲鹽粒,相對會略嫌咸左啲🥲用離配酒食,真係一流.👁🗨啫啫牛筋煲(7/10)💲118.➰啫啫牛筋煲竟然會出現係一間酒吧餐廳😂份量吾算多,但係畢竟
👁🗨 大坑薯條(7.5/10)💲88
👁🗨雞油毛豆(7.5/10) 💲58
👁🗨啫啫牛筋煲(7/10)💲118
➰啫啫牛筋煲竟然會出現係一間酒吧餐廳😂份量吾算多,但係畢竟係牛筋,食兩三舊就已經覺得有啲膩🥲不過牛筋都尚算腍身帶微微爽口,索哂醬汁既味道,相當惹味
👁🗨布袋麻婆(7.5/10)💲158
➰好有特式既菜式之一🤩就咁睇個名真係吾知係咩離😂其實佢係一個麻婆豆腐既變奏版,豆腐用左布袋芝士代替,肉碎就用左火鴨絲,高菜配上麻婆肉醬同埋自家製既辣椒油整成☺️咁既麻婆豆腐真係第一次食,估吾到又幾好食,就算有辣椒油都吾係好辣,仲接受倒😎布袋芝士好creamy奶香味濃,仲可以做倒中和辣味既效果,伴碟既bb菠菜,亦都好好食又香口
👁🗨咖央西多(7.5/10)💲88
➰西多士面頭撒左啲椰絲,雪糕都係椰子味😋西多入面有滿滿既斑蘭咖央醬,一切就爆哂出離😂外層未算好脆,但係內層就夠哂軟🤓最特別既係佢既糖漿係有啤酒成份,吾係一般既糖漿😋
👁🗨 YM Classic(7/10)💲48 (S)
➰呢杯classic飲落有陣陣既果香,酒精濃度吾高得5%,係屬於易入口清新既類別,麥味都算濃,食完毛豆再飲佢真係特別好飲,好配搭😂
👁🗨 Lemon Iron Buddha Sparkling Tea(7/10)💲68
➰叫左杯mocktail 一試,佢其實係一杯有汽香水檸檬鐵觀音飲品,檸檬味相當出,仲帶有微微苦澀味(可接受既),鐵觀音就吾係太突出,整體都幾夾幾特別
🔛 整體評分(7.5/10)